Některé chipsy obsahují rakovinotvornou látku akrylamid. Ilustrační foto

Některé chipsy obsahují rakovinotvornou látku akrylamid. Ilustrační foto | foto: Intersnack

Chipsy obsahují rizikové látky a až 40 procent tuku

  • 142
Myslet si, že jsou hranolky tučnější než bramborové lupínky, je omyl. Je to přesně naopak. Některé chipsy obsahují téměř 40 procent tuku, hranolky v průměru dvakrát méně. Lupínky jsou někdy rizikem pro zdraví i z jiných důvodů.

Ukázaly to analýzy, které pro MF DNES zpracovala Chemická a mikrobiologická laboratoř Bureau Veritas. Posuzovala 18 druhů chipsů v cenách od 8 do 40 korun za 100 gramů.

Infografika: Test bramborových lupínků

Jeden pytlík chipsů odčerpá dospělému třetinu až polovinu denního příjmu tuku, u dětí ještě víc. Kromě tuku chipsy obsahují také rakovinotvornou látku akrylamid. Ta je nicméně povolená zdravotníky.

Akrylamid vzniká při tepelné úpravě za vysoké teploty v potravinách bohatých na škroby. Světová zdravotnická organizace doporučuje denně přijmout maximálně 1 mikrogram této látky na kilogram tělesné váhy.

VIDEO: Podívejte se, jak se vyrábějí chipsy

Znamená to, že třicetikilové dítě by nemělo za den sníst víc než 30 mikrogramů této látky bez rizika, že je v pozdějším věku čeká rakovina. Nejvíce akrylamidu měly v sobě chipsy Clever, ukázal test. Dítě by jich mohlo sníst necelá dvě deka denně. To je 18 lupínků.

Pokud by spořádalo polovinu 200gramového sáčku, překročí svou denní dávku téměř čtyřikrát. Švédských chipsů Ikea by muselo sníst takřka kilo a půl, aby do sebe dostalo stejnou dávku akrylamidu.

Pokud jde o další vlastnosti chipsů, častým jejich nedostatkem je, že postrádají bramborovou chuť. Jak by vlastně měly bramborové lupínky chutnat? Měly by být křehké, ale ne moc, aby se nedrobily. Křupavé, ale ne příliš tvrdé. Slané, ale ne přesolené. A především by měly mít bramborovou chuť. A právě tu některé chipsy postrádaly. "Některé byly přesmažené, sice příjemně křehké, ale bramboru v nich cítit nebylo," říká Dana Chylíková z Bureau Veritas.

Nejtypičtější bramborovou chuť měly chipsy Pfiff, ale byly příliš tence nakrájené a rychle se rozpadaly. Jen čtyři výrobky dostaly ve smyslovém hodnocení čistou jedničku. Nekvalitní jsou častěji levné lupínky, nemusí to tak ale platit vždy.

Čtěte ve středeční MF DNES

Kolik lupínků Češi ročně zkonzumují? Jak mohou výrobci ovlivnit podíl nebezpečného akrylamidu? Kdo a kdy vyrobil první lupínek? Odpovědi na tyto otázky najdete ve středeční MF DNES.

.