Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Chipsy škodí zubům stejně jako sladkosti

  10:08aktualizováno  10:08
- Nejen sladkosti, ale také slané pochoutky jako jsou třeba bramborové chipsy, mohou podle německého spotřebitelského časopisu Test způsobit zubní kazy. Přišli na to vědci z newyorské univerzity. Ochucovací látky zůstávají v ústech poměrně dlouho, bakterie způsobující zubní kazy mají tedy dost času na to, aby vytvořily mléčnou kyselinu, která kazí zuby. Dobrovolníci, kteří se podrobili zkouškám, mohli podle libosti mlsat čokoládové kroužky, slané brambůrky, sladké sušenky, kostkový cukr, rozinky a želatinové bonbony.
Po dvě hodiny jim výzkumníci měřili, kolik glukózy a mléčné kyseliny se v ústech vytvoří. Zubní kaz totiž vzniká tím, že bakterie usazené na zubech přemění plak a glukózu v kyseliny,a ty pak napadají zubní sklovinu. Po třiceti minutách se nejvíce mléčné kyseliny uvolnilo z rozinek, pak následovala čokoláda, kostkový cukr, želatinové bonbony, sušenky a chipsy. Po dvou hodinách však vypadal obraz jinak. Nejvíce mléčné kyseliny produkovaly slané brambůrky. Látkám, které je uchucují, tedy trvá déle, než se přemění v glukózu a zůstávají také déle na zubech. Co z toho vyplývá? Čistit si zuby nejen po sladkostech, ale i po slaných pochoutkách.

Autor:


Témata: Test iDNES.cz, Cukr, Zuby


Hlavní zprávy

Další z rubriky

chipsy, brambůrky
Lay’s proti Bohemia Chips. Na brambůrkové frontě začíná být horko

Nápojářská společnost PepsiCo přichází na český trh s křupkami Cheetos. Ze slaných pochutin měla doposud v nabídce pouze chipsy Lay’s. Lídrovi trhu Intersnack,...  celý článek

Ilustrační foto
Vinaři mají svatého Martina, bramboráři chtějí napodobit jejich úspěch

Pěstitelé brambor odstartovali projekt na podporu konzumace raných odrůd. Věří, že se jim podaří napodobit úspěch, jaký mají vinaři se svatomartinským vínem....  celý článek

Nová stáčecí linka pro plechovkové nápoje v Plzeňském Prazdroji. Za hodinu...
Prazdroj popletl jméno zakladatele, prodává plechovky s chybou

Zaměstnancům Plzeňského Prazdroje se podařilo nešťastné faux pas. Zakladatele a sládka svého prémiového ležáku Pilsner Urquell Josefa Grolla omylem na...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.