Chipsy škodí zubům stejně jako sladkosti

- Nejen sladkosti, ale také slané pochoutky jako jsou třeba bramborové chipsy, mohou podle německého spotřebitelského časopisu Test způsobit zubní kazy. Přišli na to vědci z newyorské univerzity. Ochucovací látky zůstávají v ústech poměrně dlouho, bakterie způsobující zubní kazy mají tedy dost času na to, aby vytvořily mléčnou kyselinu, která kazí zuby. Dobrovolníci, kteří se podrobili zkouškám, mohli podle libosti mlsat čokoládové kroužky, slané brambůrky, sladké sušenky, kostkový cukr, rozinky a želatinové bonbony.
Po dvě hodiny jim výzkumníci měřili, kolik glukózy a mléčné kyseliny se v ústech vytvoří. Zubní kaz totiž vzniká tím, že bakterie usazené na zubech přemění plak a glukózu v kyseliny,a ty pak napadají zubní sklovinu. Po třiceti minutách se nejvíce mléčné kyseliny uvolnilo z rozinek, pak následovala čokoláda, kostkový cukr, želatinové bonbony, sušenky a chipsy. Po dvou hodinách však vypadal obraz jinak. Nejvíce mléčné kyseliny produkovaly slané brambůrky. Látkám, které je uchucují, tedy trvá déle, než se přemění v glukózu a zůstávají také déle na zubech. Co z toho vyplývá? Čistit si zuby nejen po sladkostech, ale i po slaných pochoutkách.


Témata: Cukr, Test iDNES.cz, Zuby