příklad: Cukrářské výrobky se skladují při teplotě do 8 °C. Pokud by ležely volně na pultě při teplotě prostředí, která bývá kolem 18 °C, zkazily by se mnohem rychleji.
§
Za kvalitu potravin jsou stejnou měrou jako výrobci odpovědní i ti, kdo je prodávají. Pokud obchodníci nedodržují skladovací podmínky uvedené výrobcem, riskují až milionovou pokutu.
-
* Potraviny, které by měly být uloženy v chladicích boxech, jsou často vystaveny volně na pultě při běžné teplotě (zákusky), nebo se dokonce v létě prodávají na tržištích (sýry, tuky)
* Zboží v mrazících pultech bývá navršené nad rysku maximálního plnění
* Mražené výrobky mívají porušené obaly
STOP
* Nekupujte zmrazené výrobky s natrženým nebo pomačkaným obalem
* Mražené potraviny ukládejte do vozíku až nakonec a k převozu používejte izotermickou tašku
* Nekupujte polotovary a lahůdky, které leží na pultě místo v chladicím boxu
Jak dlouho vydrží zmrazené potraviny v mrazáku bez zhoršení kvality
označení na mrazáku teplota skladování doba
* - 6 °C 2 dny až týden
** -12 °C 2 týdny
*** -18 °C do data minimální trvanlivosti
**** pod - 18 °C jedině při této teplotě je možné zamrazovat
Výrobky musí být v obchodě skladovány: mražené zboží pod - 18 o C, ryby při 0 ° až 2 °C, maso při 2 o až 4 °C, uzeniny (kromě trvnalivých), zákusky a lahůdky do 5 o C, čertsvé mléko a mléčné výrobky při 4 ° až 8 °C.