Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Český chléb je levný. Roste zájem o vícezrné speciály

  15:25aktualizováno  15:25
Pekárny v Česku vyrobí denně milion bochníků chleba. Velká konkurence drží cenu kvalitního chleba na stejné úrovni už osm let. Zájem je stále více o vícezrnné i různé fit varianty. Znatelná je ale také větší poptávka o chleby řemeslně upečené z klasického žitného kvasu.
Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | foto: Václav PancerMF DNES

Na 750 řemeslných, středních i průmyslových pekáren bojuje každý den svojí nabídkou chlebů o zákazníky. Kvůli velké konkurenci prodejní cena základní potraviny už osm let stagnuje.

Podle srpnových dat Českého statistického úřadu je průměrná spotřebitelská cena za kilogram chleba 22,06 korun. Vstupní suroviny jako je mouka vliv na prodejní cenu chleba nemají.

Chléb je přitom v Česku v rámci Evropské unie osmý nejlevnější. Spolu s Německem a Rakouskem je u nás také nabídka pečiva nejlepší.

Podle předsedy Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů v ČR Jaromíra Dřízala je systém hodnot a cen u nás deformovaný.

„Zatímco v Německu a Rakousku je chléb v pekařské speciálce o polovinu dražší než litr benzínu. V Čechách je to přesně naopak. Od roku 1989 se cena za kilogram chleba zvýšila pětinásobně, náklady na jeho výrobu a průměrná mzda v Česku však vystoupala na desetinásobek.“

Čeští pekaři upečou denně milion bochníků

V Česku se vyrobí kolem milionu chlebů denně. Stále přitom roste poptávka po takzvaných speciálech. Segment vícezrnných a celozrnných druhů dnes tvoří celou jednu třetinu z celkového prodeje chleba.

„Poptávku po těchto druzích chleba zaznamenáváme pravidelně po Vánocích a před létem, kdy nejčastěji jíme zdravě. V létě, v období grilování, zvyšujeme výrobu tradičních kvasových chlebů, které jsou ke grilovanému masu nejvhodnější,“ říká Pavel Meduna, vedoucí pekáren Globus s tím, že dlouhodobě ze speciálů je v oblibě dýňový chléb.

Podle předsedy Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů v ČR Jaromíra Dřízala rostou prodeje fit pečiva hlavně ve větších městech a průmyslových aglomeracích. Venkov je v tomto směru konzervativnější.

„Pokud se použije do těsta kvasu méně, je nutno kypřící mohutnost podpořit přídavkem droždí,“ vysvětluje Dřízal.

Chléb s menším podílem žitné mouky a méně kyselý upřednostňuje mladší generace. Starší generace naopak preferuje chléb, který se u nás vyráběl před 25 lety, tedy s vysokým množstvím klasického kvasu a žitné mouky, který je hutnější a mírně kyselejší.

Podívejte se, co z chleba vyčaroval šéfkuchař Zdeněk Pohlreich:

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Uhelná elektrárna Neurath
ANALÝZA: Plyn a zelená energie místo uhlí. Čoudící komíny ale zatím nezmizí

Ještě před deseti lety plánovali evropští energetici výstavbu 65 nových uhelných elektráren. Velká část z nich měla vyrůst v Německu, Velké Británii a...  celý článek

Ilustrační snímek
Drahé byty vyhánějí obyvatele Prahy, raději kupují domy za městem

Pořídit si byt v Praze je pro čím dál tím více lidí nereálné, a tak si raději kupují či staví domek za městem. To dokládají i aktuální čísla, podle kterých je...  celý článek

Díky realitní kanceláři RIA se Jablonci v roce 2013 podařilo prodat byty za...
Až sto tisíc na ruku. Firmy si přetahují lidi, nabízejí peníze i ubytování

Firmy lákají na takzvaný náborový příspěvek dělníky, operátory výroby, skladníky nebo programátory. Hlavně v dělnických profesích se peníze „za přestup“...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.