Pochybné testování, které nahání hrůzu konzumentům hovězího masa, objevily úřady také v Bádensku-Württembersku. Od loňského jara prošlo nesprávnými zkouškami čtyřicet tisíc kusů dobytka a do obchodů proniklo deset tisíc tun nedostatečně ověřeného masa.
Spolková ministryně zemědělství Renate Künastová dosud připouštěla, že časový a finanční tlak je na soukromé laboratoře větší, protože musejí na zkouškách vydělávat. Provalení chyb ve státních zařízeních ale způsobilo nový šok.
Německo nemůže vyloučit finanční postih ze strany Evropské unie. Její komisař pro ochranu spotřebitelů David Byrne žádá informace, do kterých zemí se šlendriánsky testované maso dostalo. Pohrozil, že se EU nebude podílet na ztrátách, které v
Německu vadnými zkouškami vznikly.
Němci znejistěli: testy na BSE mohou klamat
Němečtí spotřebitelé, vyděšení před rokem nemocí "šílených krav", si pozvolna zvykali nakupovat hovězí, kvůli vadným testům znovu znejistěli. Ve Westheimu v největší spolkové zemi Bavorsku vyšlo najevo, že tamní úředně neschválená laboratoř firmy Milan testovala bez povolení téměř 40 tisíc kusů dobytka.
Ve 46 případech přitom označila poražené kusy jako nezávadné, ačkoli zkoušky nebyly jednoznačně průkazné. Také v Porýní-Falci se přišlo na to, že dvě soukromé laboratoře nedostatečně otestovaly až 13 tisíc zvířat.
Ministryně zemědělství Renate Künastová prohlásila valnou část masa za nepoživatelnou a nařídila ho zlikvidovat, i když odborníci považují nebezpečí pro spotřebitele za velmi malé. Z mnoha kusů však už bylo maso prodáno a zřejmě i zkonzumováno. Zatím nic nenasvědčuje, že by se pozitivní testy vydávaly za negativní.
Vedoucí německého referenčního centra pro BSE Martin Groschup v důsledku aféry žádá, aby se zvířata testovala jen ve státních laboratořích.
"Se začátkem krize BSE v roce 2000 začaly laboratoře růst jako houby po dešti," dodává jeden expert německého zemědělského svazu. Jestliže tehdy jich bylo pět, v polovině loňského roku odhadovala organizace jejich počet až na 85.