Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Ochutnávka jablečných ciderů: lišily se hlavně chutí a cenou

  8:00aktualizováno  8:00
Test MF DNES odhalil, že alkoholický nápoj ze zkvašeného jablečného moštu se většinou vyplatilo pořídit od menších výrobců. Průmyslové cidery od velkých známých společností jsou sice levnější, podle testu ale nemají tak přirozenou chuť.

Ve světě existují dva typy tohoto nápoje - francouzský cidre (čti sídr) a anglický cider (čti sájdr). Rozdíly jsou velké. Francouzská varianta musí být vždy vyrobená z čerstvé lisované jablečné šťávy, není možné používat koncentráty. Zatímco u anglického typu je povoleno používat jablečný koncentrát, přidávat vodu, aromata nebo další náhražky. V degustaci MF DNES byly zastoupené oba typy.

Odborníci v degustaci nejvíce ocenili cider od Heinekenu, laikům nejvíce chutnal Rossbach Cider. Celkově malé řemeslné cidery dopadly lépe než ty velké průmyslové.

„Průmyslový cider je podle mne umělý, možná zbytečně přeslazený,“ míní Václav Synáček, majitel pražského baru specializovaného na cidery.

Celkovým vítězem ochutnávky je český výrobce Vendy Ranč z Hranice u Aše, který vyrábí Rossbach Cider. Naopak nejhorší hodnocení získaly Carling a Kingswood, hlavně za umělou chuť. Jak je vidět, jen masivní reklama někdy nestačí.

Jednotlivé výrobky se dost lišily v obsahu alkoholu. Redakce je proto dala testovat do Výzkumného ústavu pivovarnického a sladařského, zda výrobci v tomto ukazateli neklamou. Dobrá zpráva: obsah alkoholu odpovídal etiketám. 

Mezi testovanými výrobky byly také velké cenové rozdíly. Stály od 60 do 200 korun za litr. Levnější byly ty od velkých známých společností. 



Témata: Heineken


Hlavní zprávy

Další z rubriky

(ilustrační snímek)
Po aféře s kontaminovanými vejci roste zájem o biovejce. Jde o miliardy

Rozbité okno představuje dvě zprávy – špatnou pro majitele, dobrou pro sklenáře. Skandál se zakázaným fipronilem ve vajíčkách z nizozemských velkochovů...  celý článek

Vejce se signaturou BE, tedy Belgií coby zemí původu
Většina směsi z toxických vajec na Slovensku již byla použita

Většina z dodávek vaječné směsi s nadměrným obsahem nebezpečné látky fipronil, které v uplynulých týdnech skončily ve čtyřech bratislavských hotelech, byla již...  celý článek

Pečený candát se zelím a bramborem je oblíbený hlavně v Alsasku, u nás ho...
Test restaurací u památek: Kuchyně nemyslí na děti, Krumlov je předražený

MF DNES otestovala restaurace u dvanácti nejnavštěvovanějších památek Česka. Polovina jich dopadla velmi dobře, ale našli jsme i doslova nechutná jídla. Kromě...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.