Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Co grilovat? Tvrdé maso nikdy

  12:00
Vyhlášenou specialitou restaurace Lví dvůr na Pražském hradě je grilované "pražské selátko." To si sice na zahradě neuděláte, protože v restauraci používají maximálně desetikilová selata živená pouze mateřským mlékem; spoustu dalších specialit lze ale ugrilovat kdekoliv.
Grilovat se dá cokoli, nejlepší je hovězí svíčková, výborné jsou špízy z více druhů masa

Grilovat se dá cokoli, nejlepší je hovězí svíčková, výborné jsou špízy z více druhů masa | foto: Robert RambousekMF DNES

Specialistou na tento druh úpravy je zdejší šéfkuchař Vlastimil Pospíchal.

* Co je na grilování nejlepší?
Dřevěné uhlí. Tedy samozřejmě vůně, kterou masu dává, je jedinečná, nenahraditelná jinými tepelnými úpravami. A pokud použijeme koření - tradiční, nebo orientální - získáme chuť, která je opravdu originální. Pochopitelně hodně záleží na druhu uhlí.

* Grilování na dřevěném uhlí není tak jednoduché jako třeba na plynu. Jak přesně postupovat?
Nejdůležitější je hlídat, aby uhlí nezačalo hořet plamenem - na otevřeném ohni se grilovat nemá. Postup je takový, že se uhlí rozpálí a ve chvíli, kdy vychládá a získává bělavou barvu, se griluje. Nesmí však ani uhasínat, čemuž se dá pomoci lehkým foukáním. Pokud naopak chytne plamenem, vůbec se nebojte nakapat na něj pár kapek vody. Pak je potřeba hlídat maso, otáčet, aby se spodní strana nepřipálila, potírat... Vypadá to pracně, ale když to někoho baví, je to zábava a radost.

* Je to časově docela náročné...
Záleží na tom, jak velký kus masa připravujete, ale hlavně na druhu masa.

* Jaké je tedy nejvhodnější?
Nejlepší je šťavnaté - třeba hovězí svíčková, ale ta je zase hodně drahá; z kuřecího masa spíše vykostěná stehýnka než sušší prsíčka, skvělá je vepřová panenka.

Musí to zkrátka být maso, které není třeba grilovat příliš dlouho: čím déle, tím je sušší a tužší. Dají se grilovat i vepřová žebra, kuřecí křidýlka, méně obvyklá masa jako králičí hřbet.

Výborné je grilované koleno, ale musí se předvařit, aby změklo. Skvělé na gril jsou špízy z několika druhů masa, zeleniny. Grilovat se dají i ryby -pražmy, lososi, tuňáci...

* Existuje naopak maso, které se ke grilování vůbec nehodí?
Obecně takové, které je svou strukturou určeno pro jiné úpravy, třeba k dušení; typický příklad je hovězí zadní, které je příliš tvrdé.

* Tomu se dá přece pomoci naložením do marinády - když ho nechám pěkně dlouho změknout...
To je omyl, tvrdému masu ani dlouhodobé naložení nepomůže, naopak, může se i zkazit. Je nesmysl mít maso naložené třeba týden, každému masu stačí 24 hodin. Dobře marinované je samozřejmě dříve hotové.

* Jak coby laik poznám, že už je maso hotové? Píchá se do něj?
V žádném případě, vytékala by z něj šťáva. To je škoda a navíc by se pálila na uhlí, což není dobré. Jestli je maso hotové, to byste měli zjistit pohmatem ruky. Samozřejmě, dá se obecně říci, že dvousetgramový biftek bude při ideální grilovací teplotě středně propečený takzvaně na medium přibližně za deset minut, ale nikdy nevíte přesně, jakou teplotu máte v ohništi či jak staré je maso.

* Vysvětlete mi tu zkoušku hmatem. To mám na grilované maso sahat?
Přesně tak. Čím je maso měkčí, tím je syrovější. Existuje taková pomůcka: můžete si tuhost masa porovnat na vašem palci: u zápěstí je nejtvrdší, maso je tedy propečené, a pod ukazovákem nejměkčí, jak se říká u steaků - krvavé. Já tvrdím, že ideální je medium - uvnitř šťavnaté, růžové. Jinak jeho chuť pořádně nevynikne.

* A co zelenina, dá se také grilovat?
Určitě ano, je výborná jako doplněk ke grilovaným masům - od papriky přes cuketu až po lilek. Je hotová podstatně rychleji než maso, nemusíme ji marinovat, ale specifika tady jsou: některé druhy je třeba nechat například takzvaně vypotit - zelenina se nařeže na plátky, posype solí, aby pustila šťávu, až potom se griluje; papriku stačí nakrájet.

Výborné jsou brambory: když očištěnou bramboru uvaříte ve slupce, aby byla polotvrdá, rozkrájíte ji na plátky, potřete máslem a solí a grilujete, je to pochoutka vhodná i pro děti.

* Vraťme se k nakládání masa, bez nějž se kvalitní grilování neobejde. Máte nějakou zvlášť oblíbenou marinádu?
Způsobů naložení je spousta, většinou do olivových olejů s kořením, ale skvělý je třeba kuřecí steak naložený v zakysané smetaně, která dodá šťavnatost a křehkost, přidávají se ještě čerstvé bylinky, česnek, rozmarýn - dodají vůni... Naší specialitou je česneková marináda, dělá se z česneku nakrájeného na plátky a osmaženého na olivovém oleji, přidá se máslo, petržel, nadrcený černý pepř a mořská sůl. Tou potíráme každé maso kromě ryb - na ty stačí červený pepř a mořská sůl. Trocha marinády se pak ještě dá na hotové maso na dochucení.

Speciality šéfkuchaře

Osvěžující broskvová salsa ke kuřecím stehýnkům

Čerstvé oloupané broskve nakrájíme na kostičky, přidáme jemně osmaženou šalotku, červené chilli papričky (jednu na pět broskví, aby to bylo trochu pikantní), nasekanou zelenou petržel, olivový olej, osolíme, lehce opepříme. Salsu přidáváme na grilová kuřecí prsíčka. Jako příloha jsou výborné malé ve slupce opečené brambůrky.

Studený rokfórový dresink na dochucení masa

Smícháme zakysanou smetanu, jogurt, najemno nastrouhaný rokfór, bílý pepř, citronovou šťávu a sůl. Vše propasírujeme, takže dresink je opravdu jemný. Je výrazný, proto se hodí spíše k nevýrazným masům, třeba k vepřové panence.
Autoři: ,

Pražské letiště zkracuje dobu parkování zdarma na 10 minut

  • Nejčtenější

Rusové se vrací. Putin propagandisticky slaví a těží z toho i tamní ekonomika

3. května 2024

Počátek války na Ukrajině vyvolal mezi některými Rusy už v únoru roku 2022 velké obavy. Během...

Z prodejen mizí košíky do ruky. Hodily se na malý nákup, skuhrají zákazníci

1. května 2024

Z českých obchodů začínají mizet malé příruční nákupní košíky. Zákazníci se tak často musí spokojit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Boom prodejů kol opadl. Prodejci mají plné sklady, zákazníci čekají na slevy

28. dubna 2024

Trh s jízdními koly a cyklovybavením se v Česku propadl o třetinu. Může za to ochlazení covidového...

Upozornili na výrobní vady letadel Boeing, oba během měsíce zemřeli

3. května 2024  18:23

Po krátké nemoci zemřel bývalý auditor kvality u dodavatele společnosti Boeing, který vůči letecké...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KOMENTÁŘ: Po solárním tunelu je tu další. Možná ještě větší

2. května 2024

Premium Čeští solární lobbisté otevírají šampaňské, protože se otevřela cesta k dalšímu solárnímu Klondiku,...

Jak se peče uran. Reportáž z hlídané továrny, kde vzniká palivo do elektráren

5. května 2024

Korejská republika vyrobí téměř třicet procent elektrické energie prostřednictvím domácích...

Pár kilometrů, poloviční ceny. Byty na severu Čech jsou dražší než v Německu

5. května 2024

Premium Navzdory zpomalení ekonomiky a vysokým úrokovým sazbám cena nemovitostí na českém trhu za poslední...

Jak uspořit a zabránit impulzivnímu nákupu? Číňanky hledají rady na sítích

4. května 2024

Čínské ženy na sociálních sítích hledají návody na to, jak ušetřit finance. Podporují se také v...

Jižní Korea bojuje se smrskflací. Výrobci i prodejci musí hlásit zmenšení zboží

4. května 2024

Jihokorejský antimonopolní úřad se vydal do boje proti smrskflaci. Výrobci a dodavatelé potravin...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....