Co říkají na změny ve vaření piva ti, kteří jej mají na starosti - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co říkají na změny ve vaření piva ti, kteří jej mají na starosti

  9:52
Jsou těmi, kdo rozhodují, zda si konzument na pivu pochutná, anebo ne. Přestože při vaření piva pomáhají sládkům stále více počítače a nejmodernější technika, způsob výroby se mezi jednotlivými pivovary stále výrazně liší.

Dnešní výroba piva se často liší od té tradiční. | foto: František Hesoun

Nad tím, zda upřednostňují používání nejnovější technologických vymožeností, nebo se stále raději kloní ke klasickému způsobu vaření, se zamýšleli sládci z Prazdroje, Budvaru a Staropramenu a ředitel pivovaru Černá Hora.

Václav Berka, starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje
Obrazně řečeno - pivo se vaří pořád stejně, jen sládkovi vedle jeho zraku a chuti pomáhají sondy a počítače.

. Téma: České pivo 2008

Jak se změnilo české pivo a kdo jej vaří

Základem kvality piva je podle mě standardnost a konzistence, což znamená, že každá z našich značek si stabilně udržuje po léta svoji chuť.

Modernizace techniky má hlavní pozitivní efekt právě v tom, že každé pivo bude lépe dodržovat stanovené parametry a méně často se bude stávat, že se bude měnit chuť značek. Piva se tak nebudou zaměňovat a jednou se blížit tomu a podruhé jinému pivu. To je důvod, proč si myslím, že se každá značka bude stále lépe a lépe profilovat a povede to k větší pestrosti na trhu.

Dnes pokročila technika v pivovarství tak daleko, že dokážeme prakticky kdekoliv připravit podmínky pro výrobu jedné značky tak, aby výsledná chuť odpovídala originálu. Přesto známe mýtus, že exportní třetinky Pilsner Urquell chutnají lépe než produkt balený pro domácí trh. Přitom rozdíl je jen ve tvaru lahve, která se dá na pás plniče. Ale taková už je česká nátura – o pivu ví každý sváteční piják více než ten, kdo ho třicet let denně vaří.

K technologii HGB: (nařeďování silnějšího piva vodou na potřebnou stupňovitost, pozn. red.) ta je používána již dlouhé roky a rozhodně se nejedná o převratnou novinku. Vždyť pivo obsahuje více než 90 procent vody a jen podle toho, jak je více, nebo méně dokonalé výrobní zařízení anebo nastavený výrobní postup, tak se v různých výrobních fázích voda do piva dostává. Použití techniky HGB ale neznamená nějaké umělé dosycování piva CO2, jak se všeobecně mylně rozšiřuje.

Josef Tolar, sládek Budějovického Budvaru
Při využití technických novinek jsme vždy důsledně dbali na to, abychom se vyhnuli dopadům na změnu charakteru a senzorických vlastností našeho piva.

Při přechodu na novou techniku jsme podle našeho názoru využili její výhody, ale zároveň jsme se dokázali vyhnout pokušení "ekonomizace" výroby, například zkrácení výrobních lhůt nebo sloučení procesů hlavního kvašení a zrání piva do jednoho kroku.

Technologii HGB nepoužíváme. V praxi to znamená, že nevaříme husté koncentrované pivo (stupňovitost 14-16), které bychom na úplném konci výrobního procesu (při filtraci) ředili vodou na požadovanou stupňovitost.

Podle vývoje v zahraničí budou další modernizace směřovat k ekonomizaci, energetické i surovinové úspornosti  a intenzifikaci výroby. To by mohlo v praxi znamenat zkracování výrobních lhůt, snižování hořkosti nebo využívání surovin, které nejsou pro pivo českého typu obvyklé (maltózový sirup, kukuřice aj.). Ve varně se mohou začít používat enzymy pro zpracování nestandardních škrobových surovin. Při využívání technologie HGB se mohou objevit i další atypické zásahy – například korekce (zvýšení) hořkosti v závěru výroby nebo úprava barvy piva při filtraci.

Zaváděním jednotných receptur a technologie, standardizací řízení výroby a zaváděním tzv. BAT (pozn. Best Available Technology) v rámci nadnárodních pivovarnických skupin musí logicky docházet ke zmenšování chuťových rozdílů mezi jednotlivými značkami. V posledních letech bezpochyby dochází ke snižování rozmanitosti v chuťových profilech piv a unifikaci v globálním měřítku.

Zdeněk Lux, vrchní sládek Staropramenu
Modernizace v pivovaru Staropramen začala v roce 1996, kdy byla postavena tehdy největší a nejmodernější varna ve střední Evropě a byl zmodernizován energetický blok. Plán modernizace pokračoval v roce 2004 druhou fází, kterou představovala instalace CK tanků, dále zřízení centrální sanitační stanice a propagace a úschovy kvasnic. V letošním roce na to navázala další fáze v podobě modernizace stáčecí linky, která dokáže naplnit až šestnáct lahví za sekundu a řadí se do skupiny těch nejvýkonnějších v Evropě.

Modernizace provozu je dnes u pivovarů nezbytností. Vedle zefektivnění výroby s sebou přináší také lepší pracovní podmínky zaměstnanců a zajišťuje trvalou a neměnnou kvalitu piva.

V dnešní době je u nás i ve světě běžná technologie výroby v tzv. cylindrokónických tancích. Jedná se o moderní, léty prověřenou technologii kvašení piva, která je pro pivovary vyrábějící velké objemy nezbytností. Moderní výrobní technologie neznamenají žádný zásah do kvality piva. To se nadále vyrábí podle tradičních výrobních receptur, dvoufázové kvašení zůstává zachováno.  

V pivovaru Staropramen jsme na výrobu v CK tancích přecházeli postupně. Testovací fáze trvala přibližně jeden rok. Hlavní prioritou bylo zachování vysoké kvality piva, jeho charakteristické chuti a řízu.

Výroba v jiných pivovarech skupiny nemá vliv na charakter a chuť piva. Zůstávají zachovány výrobní postupy, používají se stejné technologie i stejné suroviny.

Jiří Fusek, ředitel pivovaru Černá Hora a prezident Českého svazu malých nezávislých pivovarů

Moderní výroba má několik fází, na kterých se dá výrazně ušetřit. Ještě odpovídající je výroba v CK tancích, kdy je zachován dvojí proces - v jednom tanku pivo kvasí a v druhém zraje. I tak je ale proces výrazně rychlejší než klasické kvašení ve spilce a dozrávání v ležáckém sklepě. Horší je možnost, kdy se oba procesy sloučí a probíhají v jednom tanku.

Největší problém ale vidím v tom, když se uvaří pivo v podobě "šestnáctky" či "osmnáctky" a ve finále se naředí na potřebnou stupňovitost. To považuji za extrémní necitlivost k pivu - vždyť je to totéž, jako když si děláte šťávu a ředíte vodou sirup. V 15. století byly za ředění piva vodou vynášeny přísné tresty, dnes je to velmi ekonomický postup, kterým velkovýrobci ušetří značnou část nákladů. Nepovažuji to ale za férovou hru, spotřebitel by měl být o využití této technologie informován na etiketách.

V Česku neexistuje žádná statistika, jaké množství piva je vyrobeno za pomoci této HGB technologie. I když nechci být úplný pesimista, odhadoval bych, že to bude až 40 procent všech piv.

Rozstřel: Pavel Peterka - include | (0:55) | video: iDNES.tv

Zbrojení i Trump mohou jako steroidy nakopnout hospodářství EU, říká ekonom

Nejčtenější

Host v restauraci našel v jídle krysu, druhý švába. Řetězec narychlo uzavírá provozy

Jeden z největších japonských řetězců restaurací Sukiya uzavřel téměř všech svých bezmála 2000 podniků, kde proběhne důkladný několikadenní úklid. Přiměly ho k tomu dva případy, kdy hosté našli v...

Padl Eurojackpot. Sázející trefil všechna čísla, vyhrál miliardy

V Eurojackopotu padla jedna z nejvyšších výher v historii. V úterním losování sázející uhodl sedm čísel a bohatší bude o v přepočtu téměř tři miliardy korun.

Lidé se v Lidlu poprali kvůli zlevněným slunečníkům, konflikt zklidnila až policie

Potyčkou mezi zákazníky vyvrcholil boj o zlevněné zboží v Lidlu v pražských Štěrboholích na začátku tohoto týdne. Na místo musela dorazit policie, situaci mezitím řešila i ostraha obchodu. Lidl...

Koho zajímá osm centů. Jak moc nová cla poškodí výrobu aut v USA

Trumpova nová 25procentní cla na dovoz aut do USA mohou zcela rozvrátit tamní automobilový průmysl a zvýšit ceny prodávaných aut o tisíce dolarů. Jejich součástky totiž od surového kovu až po ten...

Ceny potravin se zbláznily. K bojkotu řetězců se uchýlili i švédští zákazníci

Poté, co v únoru ve Švédsku ceny potravin zlomily rekord za poslední dva roky, se tisíce lidí po celé zemi rozhodly konat. Od minulého pondělí zákazníci na sedm dní bojkotovali největší supermarkety...

Banky škrtají pokladní služby na pobočkách. Není o ně zájem

O hotovost Češi zájem mají, ale ne na pokladnách bank. Většinou své hotovostní operace řeší přes bankomaty a vkladomaty. Banky proto reagují úpravou služeb. Navyšují počty bankomatů a snižují počty...

2. dubna 2025

Byty z úspor na důchod. Na trh s bydlením může přitéct až osmnáct miliard

Premium

Je velká šance, že na trh s bydlením brzy přitečou miliardy z penzijních fondů, ve kterých si Češi i s pomocí státních příspěvků spoří na důchod. Sněmovna by totiž ve středu měla rozhodnout, zda...

2. dubna 2025

Trumpova cla budou plošná a okamžitá, obávají se američtí ekonomové

Americký prezident Donald Trump usiluje o nejrazantnější přeměnu globálního ekonomického systému za desítky let. Většinu dovozu do Spojených států chce zatížit clem kolem 20 procent, uvádějí zdroje....

1. dubna 2025  20:14

Nespočet malých amerických firem je v úzkých. Netuší, kam přesunou výrobu

V pasti Trumpových cel se ocitly tisíce menších amerických firem, které s cílem co největší efektivity a také co nejnižších konečných cen přesunuly svou výrobu mimo USA, povětšinou do Asie. Nyní se...

1. dubna 2025

Češi uvázli v Egyptě. Cestovka obvinila dopravce z liknavosti a končí s ním

Klienti cestovní kanceláře Blue Style přiletí z dovolené v Egyptě později, než měli původně v plánu. Poté, co si v úterý někteří cestovatelé stěžovali na změny odletů a nedostatek informací, cestovní...

1. dubna 2025  19:11

Ať mají automobilky více času na plnění emisí, navrhuje nakonec Evropská komise

Evropská komise navrhla úpravu systému pokut pro výrobce aut, kteří neplní emisní cíle. Automobilky by nově měly vykazovat plnění cílů za tříleté období, nikoli za každý rok. Komise také udělila...

1. dubna 2025  17:22,  aktualizováno  18:31

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

V těchto lahůdkách už si prodavačky na peníze nesáhnou. Hotovost bere automat

V nejnovější pobočce Libeřských lahůdek v Jugoslávské ulici v Praze se nově testuje speciální hotovostní automat. Prodavačky za pultem zde zákazníkům sice připraví chlebíčky, saláty či zákusky, mince...

1. dubna 2025

Amerika jako neznámé území. Hotely i dopravci hlásí pokles zájmu turistů

Francouzská hotelová skupina Accor informovala, že počet rezervací turistů mířících z Evropy do USA se letos v létě snížil o 25 procent. Lidé, které od návštěvy země odradilo současné počínání...

1. dubna 2025  16:01

EU podpořila těžbu lithia na Cínovci, zařadila ji mezi strategické projekty

Zásoby lithia na Cínovci jsou podle vládního rozhodnutí ložiskem strategického významu. A zelenou dostal projekt těžby a zpracování lithia odsud i v Evropské unii, zařadila ho mezi strategické...

1. dubna 2025  14:25

Minus 91,2 miliardy. Ministerstvo řeklo, jak stát hospodařil v prvním čtvrtletí

V prvních třech měsících letošního roku dosáhl schodek státního rozpočtu částky 91,2 miliardy korun. Výsledek je o necelých 14 miliard lepší než loni touto dobou, sdělilo v úterý ministerstvo...

1. dubna 2025  14:09

RegioJet v Praze nasadil nové vlaky, začala také jezdit linka S61 do Úval

Dopravce RegioJet dnes nasadil sedm nových elektrických vlaků polského výrobce PESA na stávající linku S49 spojující Roztoky u Prahy, Libeň a Hostivař a novou linku S61 z pražského hlavního nádraží...

1. dubna 2025  12:51,  aktualizováno  13:08

Řetězec restaurací Hooters vyhlásil v USA bankrot. Značku zachrání franšízanti

Americký restaurační řetězec Hooters, který celosvětově proslul svými smaženými kuřecími křidélky a atraktivními servírkami v bílých tílkách a oranžových šortkách, vyhlásil na domácím trhu bankrot....

1. dubna 2025  11:53