Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Co všechno bychom měli vědět o medu

  10:00aktualizováno  10:00
Med je nejstarší sladidlo. Používal se dávno před cukrem, a to nejen ke slazení, ale i k výrobě alkoholických nápojů, medoviny a hlavně jako přírodní lék. Víme o něm všechno?

1. Co s medem, když zkrystalizuje?

Každý med po čase změní konzistenci a zkrystalizuje, je to jeho přirozená vlastnost. Není to na závadu, i zkrystalizovaný med si uchovává všechny cenné látky a vnitřní kvalitu. Stačí med pozvolna a opatrně zahřát ve vodní lázni. Ale pozor, jen do 45 °C. Přehřátí by negativně ovlivnilo jakost. Proto med nikdy nerozehřívejte v mikrovlnné troubě.

2. Je pravda, že horký čaj ničí léčivé účinky medu?

Ano. Je-li med vystaven teplotám nad 50 °C, zničí se v něm důležité látky, které mají blahodárný vliv na lidský organismus. Med je tedy dobré přidat do čaje až ve chvíli, kdy už má nápoj bezpečnou teplotu.

3. Je med skutečně tak zázračný lék?

Medu se přisuzuje mnoho léčivých vlastností, ne všechny jsou prokázány. Jisté je, že med rychle dodá energii, posiluje psychiku a zlepšuje trávení. Obsahuje řadu látek s antiseptickým účinkem, proto pomáhá hojit rány. Působí jako mírné sedativum, ve směsi s teplým mlékem pomáhá tomu, kdo nemůže usnout. Nápoj z medu, šťávy z citronu a teplé vody tlumí bolení v krku.

4. Je zdravější sladit medem než cukrem?

Med tvoří dva jednoduché cukry - fruktóza a glukóza, které jsou snáze stravitelné. Je však stejně jako řepný cukr neboli sacharóza velmi energeticky vydatný, byť kvůli obsahu vody má kilogram medu asi o třetinu méně kalorií než kilogram cukru. Lžíce medu však váží více než lžíce cukru, takže nakonec má i více kalorií.

5. Co to je pastový med?

Krémový (pastový) je zvlášť upravený včelí med, jehož konzistence se dále nemění. Po namazání nestéká a výborně se hodí ke slazení kávy i výrobě medového pečiva a pomazánek.

6. Co je to med vytočený?

Předpisy rozlišují med nejen podle skupin (květový, medovicový a smíšený), ale i podle způsobu získávání na vytočený, plástečkový, lisovaný a vykapaný. Většina u nás prodávaného medu je vytočený a ten se nemusí na obalu uvádět.

7. Co musí být na obale?

Kromě údajů o výrobci, dovozci či prodejci, hmotnosti a době minimální trvanlivosti i zařazení do skupiny (květový, medovicový a smíšený), případně podskupiny (například lipový, javorový). U medů dovezených ze hraničí musí být uvedena i země původu, a to i v případě směsí. U tuzemských medů původ být nemusí.

8. Proč jsou sklenice přelepeny páskou?

Do medu se nesmějí přidávat ani se z něj nesmějí odebírat látky, jež by měnily jeho přirozené složení. Výrobci musí používat jen obaly, které jej chrání před znehodnocením. Proto přelepují víčko páskou, která má zabránit otevření.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Vejce se signaturou BE, tedy Belgií coby zemí původu
Většina směsi z toxických vajec na Slovensku již byla použita

Většina z dodávek vaječné směsi s nadměrným obsahem nebezpečné látky fipronil, které v uplynulých týdnech skončily ve čtyřech bratislavských hotelech, byla již...  celý článek

Brigádnice Eva Pláničková sklízí první dozrávající jahody na plzeňské plamntáži u Kalikovského mlýna
Tristní bilance prodejců jahod na severu Moravy: dva ze tří porušili zákon

Většina obchodníků prodávajících v Moravskoslezském a Olomouckém kraji jahody, jejichž stánky zkontrolovala Česká obchodní inspekce (ČOI), porušila zákon o...  celý článek

Pečený candát se zelím a bramborem je oblíbený hlavně v Alsasku, u nás ho...
Test restaurací u památek: Kuchyně nemyslí na děti, Krumlov je předražený

MF DNES otestovala restaurace u dvanácti nejnavštěvovanějších památek Česka. Polovina jich dopadla velmi dobře, ale našli jsme i doslova nechutná jídla. Kromě...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.