Watercoolery Jakou vodu nabízejí |
Vodu z watercooleru, přístroje, na který se svrchu nasadí velký barel vody, pije dnes hodně lidí. Aquabary už nejsou výsadou jen kanceláří velkých firem, ale pořizují si je i lidé do domácností.
Z watercoolerů už teče kvalitnější voda
Že voda, která vytéká z watercoolerů může být zdravotně závadná, upozornil v lednu spotřebitelský časopis D-Test. Třináct z osmnácti vzorků, odebraných ve zdravotnických zařízeních, školách a školkách, nevyhovělo.
Nebezpečná bakterie Pseudomonas aeruginosa byla v 67 procentech vzorků, koliformní bakterie se pak našly v každé třetí odebrané vodě. Přitom ani jedna z nich ve vodě nesmí být.
Chtěli jsme proto vědět, zda se kvalita vody vytékající z přístrojů od té doby zlepšila. Zaměřili jsme se na vodu, kterou si mohou lidé běžně natočit v nemocnicích, lékárnách, úřadech, ale také pobočce zdravotní pojišťovny.
Ač výsledky nejsou tak hrozné jako před tři čtvrtě rokem, stále se najdou stojany, z kterých teče závadná voda. Tak například ve vzorku odebraném na imunologické ambulanci fakultní polikliniky Karlovo náměstí byla bakterie Pseudomonas aeruginosa.
Ta vyvolává infekce při snížené lokální nebo celkové odolnosti organismu. A právě na imunologii může mít oslabený organismus poměrně hodně pacientů. Ostatní odebrané vzorky vody vyhlášce vyhověly.
Kdo nese zodpovědnost za vodu
S odpovědností za kvalitu vody, kterou si natočíte z watercooleru, je to problematické. Výrobce ručí pouze za kvalitu vody v barelu. Ani dodavatel vody a pronajímatel přístroje za nezávadnost neručí, pokud to není uvedeno ve smlouvě. Odpovědnost je pak tedy na nájemci.
"Pokud například celá kancelář onemocní a prokáže se, že je to důsledek závadné vody, pak odpovědnost nese ten, kdo se o sestavu stará. Na úřadech, v bankách a v nemocnicích nese většinou odpovědnost, pokud není ve smlouvě uvedeno něco jihého, provozovatel nebo uživatel objektu,“ upozorňuje Ivana Picková ze Sdružení obrany spotřebitelů.
Proč se voda zkazí?
Čepování vody je pohodlné. Na stojan prostě narazíte plastový barel, stlačíte páčku a z přístroje teče vychlazená voda nebo naopak horká, vhodná na přípravu čaje či kávy.
Jenže výměnou barelů někdy končí veškerá pozornost věnovaná přístroji a to je špatně. Pokud totiž nenecháte aquabar pravidelně odborně vyčistit, rozmnoží se vám v jeho útrobách nebezpečné bakterie. A třebaže na stojan nasadíte barel s kvalitní vodou, z kohoutku vám nepoteče nic zdravého.
Kdo se o aquamat stará, nemusí se bát
Lednové výsledky testů aquabarů některé lidi vyděsily a přístrojů se radši zbavili. „Vím, že v několika pražských školkách, kde jsme zjistili závadnou vodu, vrátili přístroje firmám, od kterých je měli pronajaté,“ říká šéfredaktorka časopisu D-Test Ida Rozová.
Jiní se naopak rozhodli o aquabary lépe pečovat. „Zodpovědnost lidí se od doby, kdy média zveřejnila porovnání vody z watercoolerů, se zvýšila. Stojany si dnes nechává čistit naprostá většina firem. Všechny své zákazníky máme evidované v elektronickém systému a pravidelně je kontaktujeme, pokud na pravidelnou sanitaci zapomenou a sami se neozvou,“ tvrdí Dagmar Čechová z firmy Rosana.
Obdobný elektronický systém, který hlídá pravidelnou údržbu přístrojů, používají i ostatní pronajímatelé.
Zda si ale zákazník nechá přístroj vyčistit nebo ne, závisí už jen na něm.
Nekupujte příliš levné přístroje
I pokud se o výdejník pravidelně staráte, může se vám stát, že voda nebude zcela v pořádku. Voda vytékající z watercooleru totiž nemusí být znečištěná jen mikrobiálně, ale může obsahovat i těžké kovy, které se do ní mohou uvolňovat ze samotného přístroje.
"Před časem jsme zkoumali kvalitu vody z watercoolerů. Zjistili jsme, že u levných přístrojů z Asie se do vody rozpouštěly těžké kovy,“ upozorňuje František Kožíšek ze Státního zdravotního ústavu v Praze. Při výběru watercooleru se proto raději vyhněte podezřele levným přístrojům, u kterých je větší pravděpodobnost, že byly vyrobeny z nekvalitních a zdravotně závadných materiálů.
Vyhovuje, ale je opravdu zdravotně nezávadná?
To je otázka, která nás napadla ihned při pohledu na výsledky rozboru vody. Všechny vzorky obsahovaly víc bakterií, které jsou ukazatelem znečištění vody (viz počty kolonií při 22 °C a 36 °C), než určuje vyhláška.
Ta však paradoxně omezuje jejich maximální počet během prvních dvanácti hodin, pak už jejich množství ve vodě neřeší. Jenže za dvanáct hodin od stočení se barel s vodou k zákazníkovi nedostane.
Zda bude ve vodě bakterií po uplynutí dvanácti hodin od naplnění do barelu dvakrát nebo stokrát více, je tak vlastně jedno. Skutečně však není rozdíl, zda je ve vodě 200 bakterií nebo 14 000, jak tomu bylo u některých testovaných vod?
"Organotrofní bakterie jsou běžnou součástí přírodních vod. Avšak pokud jich je ve vodě zvýšené množství, naznačuje to, že voda není v pořádku. Jejich odumřelé zbytky slouží jako potrava nebezpečnějším mikroorganismům. Citlivému jedinci mohou způsobit žaludeční a střevní potíže," upozorňuje na Markéta Chlupáčová ze Státního zdravotního ústavu v Praze
"Navíc ve velkém množství dokáží maskovat ostatní, více nebezpečné bakterie. A to takovým způsobem, že je pak při měření nemusime vůbec objevit,“ dodává.
Protokol testu- Osmnáct vzorků odebraných do sterilních lahví v nemocnicích, poliklinikách, lékárnách, na úřadech nebo pobočce zdravotní pojišťovny otestovali v akreditované laboratoři společnosti ALS Laboratory Group. Pracovníci laboratoře zkoumali, zda jakost a zdravotní nezávadnost vody vyhovuje vyhlášce ministerstva zdravotnictví číslo 275/2004 Sb. |