Cukroví totiž není jen obyčejný pokrm. Přináší atmosféru, rodinnou pohodu a pro děti nenahraditelné vzpomínky, které jim budou po celý život připomínat domov.
"Už z toho důvodu by mělo být pečení každoročním rituálem. U nás doma se k tomu scházela celá rodina," říká cukrář Tadeáš Žeromský.
Nevoní a nechutná
Cukroví z obchodů nejenže nesplňuje výše uvedenou podmínku, ale navíc ani nechutná. Několikaleté testy, v nichž vždy před Vánocemi redakce MF DNES prověřovala kvalitu kupovaného vánočního pečiva, ukázaly, že na dobré kousky lze narazit u odborníků, nikoli však ve velkovýrobě, která je už od Mikuláše na pultech nákupních center.
ČTĚTE TAKÉ: |
Kapra netrapte, není hračka |
Jak nakupovat kapra |
"To cukroví je opravdu velmi špatné. Výrobci používají laciné tuky, spoustu kypřicího prášku. Navíc pečivo často ani pořádně nedopečou, protože těsto je tlusté, kousky jsou masivní. O koření v tomto případě nelze ani hovořit," vysvětluje zkušená cukrářka Jaroslava Stejskalová.
Kdo za to může?
Svůj díl viny nesou i obchodní řetězce, které se snaží stlačit cenu zboží na nejnižší úroveň, a nutí tak výrobce, aby vyráběli co nejlevněji, a tedy i co nejméně kvalitně.
Je to zbytečná honba za cenou, která nemá smysl. Výrobci se snaží upéct za každou cenu nejlacinější výrobek, aniž přitom dbají na kvalitu," říká Pavlína Berzsiová, viceprezidentka Asociace kuchařů a cukrářů Česká republiky. Navíc stejně v konečné kalkulaci vychází koupené cukroví dráže. Sto gramů směsi stojí přibližne 14 korun.
"Upečete-li si pečivo doma, počítejte s cenami nejméně o polovinu nižšími. Samozřejmě, nebude v nich zahrnuta energie, voda ani vaše práce," doplňuje Pavlína Berzsiová.