Cukroví z obchodů? Jen průměr!

  • 19
MF DNES podrobila testu 28 vzorků nakoupených v hypermarketech i u velkých výrobců. Avýsledek? Oproti domácímu pečivu má stále řadu nedostatků.

MF DNES podrobila testu 28 vzorků nakoupených v hypermarketech i u velkých výrobců. Avýsledek? Oproti domácímu pečivu má stále řadu nedostatků.

Pro někoho radost, pro jiného otravná dřina: každoroční pečení vánočního cukroví. Řada maminek to řeší jeho nákupem v pekárnách či hypermarketech. Musí však počítat s tím, že pro svou rodinu takovým krokem často neudělají nic dobrého. Cukroví nechutná, nevoní, o oříšcích, vanilce, dobré náplni či čokoládové polevě si může zákazník nechat pouze zdát. Vzorky jsou spíše tvrdé než křehké a vláčné. Mnohdy nehezky upravené a ozdobené, v případě čajového pečiva ještě navíc i někdy polámané.

Nechutná ani nevoní

Toto konstatovaní lze vztáhnout alespoň na výrobky velkých producentů, jejichž zboží je možné koupit díky obchodním řetězcům často po celé republice. Právě ty byly zařazeny do testu redakce MF DNES. Při něm deset odborníků posuzovalo 28 vzorků ve třech kategoriích - vanilkové rohlíčky, linecká kolečka a čajové pečivo s náplní a čokoládovou polevou. Žádný z testovaných zástupců nezískal pět hvězdiček, tedy maximum. Pečivo v řadě případů bylo nejen nevzhledné, ale hlavně nechutnalo a nevonělo. "V cukroví jsou znát především levné tuky," říká jeden z testujících, vedoucí Gastronomického střediska Vysoké školy hotelové v Praze 8 Jan Rezek.

Jak dopadlo testované pečivo

Vanilkové rohlíčky

Vítěz testu - Pekárny a cukrárny Klatovy
Propadák testu - J. Andrle, Hořice v Podkrkonoší

Linecká kolečka

Vítěz testu - Košvicova cukrárna, Slavkov u Brna
Propadák testu - Pekárna Komárov

Pečivo s náplní a polevou

Vítěz testu - Pekárna Komárov, SVS Plzeň
Propadák testu - Pekárny a cukrárny Klatovy

Totéž potvrzuje i další z odborníků, cukrář Tadeáš Žeromský: "Cukroví bylo špatně dochuceno. Je z něj cítit pouze mouka a také nezájem výrobců." Naprostá většina vzorků byla dost tvrdá, nikoli křehká a vláčná. "Lze spíše mluvit o vysušení než perfektním upečení," doplňuje Žeromský. O kvalitní, dobře ochucenou náplň spotřebitelé zavadí rovněž jen zřídka. Navíc výrobci s náplněmi velmi šetří. Dávají přednost masivnímu a těžkému korpusu. Pouze o dvou třech produktech by bylo možné říci, že se domácímu pečivu alespoň přibližují. Například vanilkové rohlíčky, které vyrábějí Pekárny a cukrárny Klatovy, trpěly jen minimálními nedostatky. Také linecká kolečka z Košvicovy cukrárny ze Slavkova u Brna by na svátečním stole mohla získat kýžený ohlas.

Za rok se nic nezměnilo

Oproti předchozím testům, které redakce MF DNES pořádala v minulých dvou letech, se mnoho nezměnilo. Pouze se zboží srovnalo do jakéhosi šedého, nevábného průměru, z něhož nevybočují ani vynikající, ani hrozivé výrobky. "Úroveň vánočního cukroví z obchodů je stále stejná, žádné zlepšení není," říká Pavlína Berzsiová, viceprezidentka Asociace kuchařů a cukrářů České republiky. "Je to však vina honby za nízkou cenou, neboť producenti se snaží upéct co nejlevněji, aniž by přitom dbali na kvalitu, kterou zákazníkovi nabídnou."

Jak dopadl náš test vánočního cukroví? Které cukroví je dobré koupit a kterému se naopak vyhnout? Kompletní výsledky naleznete ZDE.


Vinu nesou hypermarkety

Právě cenový tlak, jež na výrobce vytvářejí obchodní řetězce, je patrně vysvětlením špatné jakosti cukroví z obchodů. "Nemyslím si, že by průmyslové pekárny nebyly schopné vyrobit výborné vánoční pečivo. Celý problém je opravdu v jeho ceně. Ze svých zkušeností vím, že hypermarkety a supermarkety nadiktovaly pekařům finální cenu za kilogram, kterou musí, chtějí-li v hypermarketu prodávat, dodržet. Bez ohledu na kvalitu," vysvětluje další z odborníků Eva Nováková z firmy ENZYMA, jež dodává pekárnám přípravky na pečení. Fakt, že hypermarkety požadují zboží v určité cenové relaci, má na nabídku velký dopad. "V hypermarketech jsou nejnižší cenové kategorie a nemůžete očekávat vysokou úroveň," dodává Stanislav Musil z Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů. "Přesto lze najít výrobce, kteří odmítají jejich cenovou politiku a vyrábějí dráž a lépe. Je však nutné se po nich pídit."

Kolik stojí

Vánoční pečivo zakoupené v obchodě

směs 100 gramů přibližně 13 až 14 Kč

Cukroví upečené doma

Cena je pouze za suroviny, není započítána energie, voda ani práce

100 gramů vanilkových rohlíčků 5 Kč
lineckých koleček 6 Kč
čajového pečiva s náplní a čokoládovou polevou 8 Kč

(U tohoto druhu cukroví velmi záleží na druhu polevy. Cena je počítána při použití čokolády na vaření. Pokud se použije jenom tuková kakaová poleva, bude cena asi o 80 haléřů nižší.)

Zdroj: Asociace kuchařů a cukrářů České republiky

Jaké by měly být

Vanilkové rohlíčky

* s jádrovým těstem z vlašských, lískových ořechů či mandlí
* vonící po vanilce a použité jádrovině
* uleželé, tudíž křehké a vláčné
* dobře propečené, ale pouze do světle nazlátlé barvy, lehce obalené v cukru
* pevného tvaru

Linecká kolečka

* ne příliš vysoká, jedno kolečko přibližně 4 až 6 milimetrů
* dobře propečená do světle nazlátlé barvy
* nepopraskaná, s hladkým povrchem
* vláčná, křehká, zvlhlá marmeládovou náplní
* lehce pocukrovaná
* vonící po cukru a tuku a po ovocné marmeládě
* s marmeládou, která má výraznou chuť po ovoci a není tahavá, ani příliš tekutá

Cukroví s náplní a polevou

* voňavé a chutné
* křehké, zvlhlé náplní, vysoké přibližně 1,2 centimetru
* dochucené citronovou kůrou či vanilkou a dobře upečené (ani spálené, ani nedopečené)
* s kvalitní, lesklou polevou nanesenou ve slabé vrstvě
* esteticky dozdobené
* s dostatkem náplně (ta by měla mít na výšku tolik, kolik mají obě části korpusu)
* s dobře ochucenou náplní (kakaem, čokoládou, oříšky, kokosem...)

Osmadvacet vzorků cukroví ohodnotila desetičlenná komise. Co si o něm myslí? Jsou to kvalitní výrobky, které uspokojí i náročného zákazníka? ZDE