Senátoři se nakonec na návrh svého kolegy Karla Schwarzenberga rozhodli zákonem nezabývat, což znamená, že je teď už jen na posouzení prezidenta.
Některé cukrovinky byly dosud v devatenáctiprocentní, jiné ale v pětiprocentní sazbě. To způsobovalo často zmatky, co do které kategorie patří.
Změna se týká i řady dalších výrobků. Kromě čokolády, žvýkaček či dalších cukrovinek, by se nižší sazba měla uplatnit také na plody moře jako jsou například langusty, humři nebo kalamáry.
I když přeřazení do nižší sazby DPH automaticky neznamená pokles ceny, Jitka Gajdošové z Potravinářské komory se domnívá, že je to vysoce pravděpodobné. Pokud se prodejci rozhodnou zlevnit, mohly by ceny klesnout až o 14 procent. Navíc se tím posílí konkurenceschopnost českých výrobců, uvedla už dříve Gajdošová.
Přeřazení ochudí podle vicepremiéra Jiřího Havla příjmy státního rozpočtu o 1,2 miliardy korun. Norma ale nestanoví, kdy přesně začne změna platit, což této poslanecké úpravě vytýkali senátoři i Havel, napsala ČTK.
Změnu prosadil do zákona o opatřeních ke zprůhlednění finančních vztahů v oblasti veřejné podpory poslanec Jaroslav Pešán z ODS.