Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Kompromis mezi chutí a zdravím

Máslo výborně chutná, ale špatně se maže na chleba a není nejzdravější. MARGARÍN je zdravější a dobře se roztírá, horší je to s chutí. Jak je na tom třetí varianta ­ směs másla a margarínu?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Vavru

margaríny - fuj
opravdu nechapu, jak nekdo muze jist takove humusy jako rama apod. jednou jsem to omylem pozrel na navsteve a malem jsem jim pote horni cestou zaneradil zachod. navic kdo vi trosku o vyrobe margarinu, tak by se toho ani nedotkl. naprosto se neda srovnat kvalita s lahodnym maslem, ktery si potru na dobry chleb, mnohdy staci jen osolit a mam pozitek. jen at mi nekdo nesrovnava masla a margariny jen podle toho, kolik obsahuji tuku a ze tim padem cim tucnejsi tim mene zdrave... myslim, ze hlavni je chut. taky jsem se setkal uz x-krat s tim, ze clovek, ktery presel na margarin to "argumentoval" tim, ze margarin se da roztirat hned, kdezto na maslo musi cekat po vyndani z lednice. na to uz fakt neni co rict... kazdy je strujcem sveho stesti, kazdy at si ji co chce, ale z tech margarinu je mi skutecne na bliti (snazil jsem se volit vhodnejsi slovo, ale ono to proste neslo). máslu zdar!
0/0
5.6.2003 11:18

Loner

A co treba OMEGA na smazeni?
to by me zajimalo. Na cem nejlip smazit rizecky, hermelinek atd. (kdyz uz to musim mit a nemuzu bez toho byt :) )?
0/0
11.5.2003 16:33

Loner

Teda fuj,
i kdyz jsem podbnej humus nepolkl uz cely roky (jsem zavislej na masle), udelalo se mi spatne. Holt reklama je velka carodejka :)
0/0
11.5.2003 16:30

Mary

jak se vyrábí margarín...
 Úryvek z článku o problematice margarínů...
Jak se dělá margarín. Dneska se do toho dává hlavně sojový tuk a tuk z rozmačkaných slanečků. Zbývajících dvacet procent se doplní hovězím lojem a vepřovým sádlem. Tato směs se rozpustí a smíchá. Ta šedivá mazanice nejenže vypadá nechutně, ale taky páchne, takže se do ní musejí přidat , odsmraďovací prostředky. Pak se tam nasypou niklové piliny, velký sud se pevně uzavře a dovnitř se nastříká vodíkový plyn pod tlakem, aby· se výrobce zbavil chuchvalců sraž e ného tuku. Ale to ještě není všechno. Sádlo, lůj a tuk ze slanečků moc nestojí, ale musí se smíchat ještě s něčím lacinějším, aby se výroba vyplatila. Je to nekvalitní mléko, které se nehodí k ničemu jinému. Je starší a má v sobě víc bakterií. Někdy už je trochu zkyslé, takže se musí znovu pasterizovat. pak se filtruje a smíchá se s tou předešlou směsí. Protože voda (88 % toho špatného mléka) se nespojí s tukem, přidají se do toho mýdlové chemikálie a plno škrobu. Jak tak ten produkt popisujeme, zdálo by s e, že jen génius by z toho mohl udělat něco jedlého. Margarinové továrny mají naštěstí těch anonymních géniů hodně. Napřed se musí odstranit ta nepříjemná šedivá barva o to se postarají silná barviva. Pak se přídají ještě silnější chemické chutě a také v i tamíny chcete přece žít zdravě! A úplně nakonec se k výrobku někdy přidá trochu slunečnicového oleje, ne že by se tím dalo něco napravit, ale aby ho mohli vyjmenovat na nálepce a aby návrháři mohli na krabici margarinu namalovat nějaké lákavé obrázky slu n cem ozářených luk a rozkvetlých bylinek. I ta francouzská Akademie věd, která ten výrobek inspirovala a schválila, použití margarinu několik let po jeho "vynálezu" ve svých restauracích zakázala. Vědci sami prohlásili, že chuť výrobku byla urážkou pro chuťové buňky". Takže až uvidíte reklamy, jak čiperní šedesátnici lezou po skalách, na vrcholku rozbalí ruksak a namažou si chleba margarinem, uvědomte si, proč se usmívají; ve smlouvě na tu reklamu si vymínili, že do toho nemusejí kousnout.
P.S. Požádal jsem o vyjádření jednoho chemika z Léčiv a zde je jeho odpověď:
inf406@magnet.cz wrote:
Po slastnych 14ti dnech dovolene odepisuji: V podstate se autorem popisovany postup vyroby margarinu (ci jinych ztuzenych tuku) nelisi od skutecnosti (sam jsem byl v Nelahozevsi, kde se ztuzene tuky vyrabeji na exkurzi). Pochopitelne, zalezi na tom, jak barvite se postup vykresli. Ale konec koncu i ty nejluxusnejsi doutniky vali spinavy kubanec na vredy pokrytem stehne a pro lepsi soudrznost sem - tam naslini jedovatou slinou tabakovy list... A pak si na nem pochutnavaji i hlavy pomazane. Nebo takova navsteva vyrobny salamu - do smrti by clovek salam nepolkl. Ale pro ilustraci muzu popsat vyrobu heparinu (lek, pouzivany k rozpousteni krevnich srazenin napr. po infarktu, nebo heparinova mast na modriny...): Do velkeho kotle se napusti voda, prida se normalni sul a pak to nejdulezitejsi - mlete cerstve hovezi plice. Termin cerstve je eufemismem, jelikoz trebas v lete po nekolika hodinach se kose s plicemi zacinaji pohybovat tisicemi a miliony musich larev... A ta svezi vune... Pak se tato plicni polevka vari, prida se trochu louhu sodneho (ten se pouziva trebas na cisteni vodovodnich odpadu), vyzdima se to, prida se lih, kyselina solna (ta je zase dobra na zachod) a znova se to vyzdima - a ejhle, zazracny lek, bez ktereho by umiraly tisice lidi je na svete. Nebo takovy inzulin, nebo ... - Proste clovek nesmi brat vsechno tak vazne.  Tak budu koncit - jdu si namazat rohlik Ramou, at si taky neco uziju.... Cau a dobrou chut, VÁCLAV TABORSKÝ, TORONTO
 
0/0
30.4.2003 10:05

kokosový olej

Re: jak se vyrábí margarín...
Hm, bezva, jenom k těm doutníkům, ňákej kubánec má možná na stehnech vredy, ale doutníky se balí na stolech a to vždycky.
0/0
7.5.2003 11:09

Mike

Re: Re: jak se vyrábí margarín...
ha ha
0/0
19.5.2003 13:14

Alca

Dotedka jsem zrala Zlatou Hanou
Dotedka jsem si kupovala Zlatou Hanou protoze margariny z kelimku chutove nesnasim jeden jak druhej a na masle mi vadi ze nejde hned namazat kdyz chvatam (vetsinou s mazanim chvatam :-) a navic ta Hana me chutove nevadi. Mela jsem za to ze jsem zvolila zlatou stredni cestu ale ted teda nevim, maslo tam netestovali takze Zlata Hana sice vysla jako "nejmene" zdrava ale maslo by na tom bylo jeste hur protoze je "nejtucnejsi" nebo jak ? kazdopadne Ramu jsem koupila jednou v zivote a i kdyz jsem z ni pak ze zoufalstvi udelala rybickovou pomazanku (v domeni ze rybickova chut to snad pretluce) neslo to jist. A zabit me muze kdyz nam v jidlne rozpustenou Ramou mastej  brambory... blueeehhhh.
0/0
28.4.2003 12:11

Albrs

příspěvek zrušen
(Příspěvek byl zrušen redakcí )
0/0
25.4.2003 21:34

bart

Re: rada nad zlato...
Jee, to je chuť!
0/0
25.4.2003 21:36

ccerv

Rama
Moje babička, dej jí pámbuch lehkou zemi, se vždycky při sledování přiblblých reklam na Ramu a podobné svinstvo rozčilovala: "Dyť je to jenom hnusnej margarín, za války to nikdo nechtěl žrat a teď s tim budou dělat frky"...
0/0
25.4.2003 21:32

kveta

Re: Rama
Vyzkoušela jsem již skoro všechny ty umělá másla. Ale s tím pravým se to nedá srovnat. A k tomu zdraví, naši předkové nic jiného než máslo a sádlo nemazali na chleba a bylo to v pořádku. Náhrady za války - margarin jedli jenom z nouze.
0/0
2.5.2003 10:08

rti

Re: Re: Rama
No tak v pořádku to mohlo bejt taky proto, že ty lidi celej život makali jako šrouby, takže tu energii nabitou ze sádla zase hned vydali. Kdyby si dneska někdo dával každej den chleba s pořádnou vrsvou sádla a k tomu plnotučný mlíko, tak bych ho chtěl vidět za rok. Kosu na trávu by nezvednul.
0/0
2.5.2003 15:48

Jules_S

margarin
neni nad maslo, uz jenom, kdyz si vzpomenu, co jsme si vyrobili v hodine chemie na gymplu.. jeden delal mydlo a druhy ze stejnych materialu (plus minus) delal margarin :o)
0/0
25.4.2003 21:09

Nikolka nikiki@centrum.cz

Maslicko
, neni nad maslicko. margariny jsou hnusny a neco mezi? ani chut masla ani nizkdy tuk margarinu, bleee.
0/0
25.4.2003 20:26

Standa

nebo nemazte vubec
No tak si chleba nemazte vubec jen si dejte vic salamu. No ono kdyz mi strejda vypravel jak se vyrabi sunka a kolik vody se dokaze vejit do nebohyho masa. tak zlaty nase karcinogenni domaci uzeny z udirny. Tam dam jen lak sul a trosku KCL na urychleni. Cau
0/0
25.4.2003 19:36

Pokud se nekdo zivocisne boji chloresterolu, mel by si nejdriv uvedomit, ze margarin ho sice neobsahuje zato velice zdravych a rakovinotvornych Ecek nema zrovna pomalu!!! Staci se maslem neprekrmovat.
0/0
25.4.2003 19:12

Dejv

lepsi nez maslo
Ve Svedsku bastime neco ce se jmenuje "Fjallbrynt", chutna a vypada to jako hodne zahustene mleko k roztirani, vice sladke, 5% tuk.
Prodava se neco podobneho i u nas doma v CR ?
0/0
25.4.2003 18:42

David

původ margarínu
Margarín se za války dělal z ropy.
0/0
25.4.2003 17:16

nepovim

Re: původ margarínu
je to tak do dneška
0/0
25.4.2003 20:52

0/0
25.4.2003 17:14

nihilo

Tak to je pekna hovadina, ze je margarin zdravejsi nez maslo !!! Co ty sracky co do margarinu pridavaj???? A ze jich neni malo, na chut, barvu, na ztuzovani, aby se to nekazilo atd..... A cholesteroly nejsou vubec nezdrave kdybyste je v tele nemeli tak chcipnete. Jinak doufam ze to uz nekdo poznamenal prede mnou, ale sichr je sichr ;-). Jinak nejlepsi je vsechno, ale s mirou
0/0
25.4.2003 16:33

Zdenek

Flora light
Paráda, kupuju Floru Light už dlouho, protože mi chutná. Asi jsem divnej  Nicméně mě těší, že je nejzdravější, protože takhle si pochutnám a navíc zdravěji než kdokoliv jiný
0/0
25.4.2003 15:52

pambu

Re: Flora light
Beztak te pozře rak tak máš jedno zda jsi konzumoval Rama či Máslo
0/0
25.4.2003 20:48

DH

Hitler a margarín
Babička mi vyprávěla že margarín se začal vyrábět v době válečného nedostatku za Hitlera. A dobová propaganda se i na něm vyřádila. Nebylo by od věci propagaci margarínu považovat za propagaci nacionálního socialismu a jako takovou postihovat podle příslušných paragrafů.
0/0
25.4.2003 15:33

ST

Nejlepší je OPEN-SOURCE
Pokud u nějakého potravinového výrobku nejsou otevřeně přiznány zdroje, tak jej raději nebudu jíst - je to dost nebezpečné.
Když si budu kupovat máslo, tak si koupím máslo, které je vyrobené ze 100% mléka.
Pokud si budu kupovat rostlinný tuk, tak si koupím tuk, který je vyrobený ze 100% některé olejnaté rostliny (řepka, slunečnice, ...)
Nikdy bych si nekoupil něco, kde píšou vyrobeno ze směsi rostlinných a živočišných tuků(zda se jedná o mléko či o sádlo nebo dokonce masokostní moučku tam nenapíšou) se stopovým množstvím prvků po rafinaci.
 
NE     Já jím jedině OPEN-SOURCE potraviny.
0/0
25.4.2003 14:58

Delirium Tremens

Re: Nejlepší je OPEN-SOURCE
Skvělé jsou na krabičkách uváděné "přírodně identické" komponenty ... :-)
0/0
25.4.2003 15:12

Petr

Re: Nejlepší je OPEN-SOURCE
OPEN SOURCE... heheheh.. málem sem se umlátil smíchy.. fakt dík.. skvěle použitý termín odjinud.. heheh
0/0
28.4.2003 19:51

Delirium Tremens

Výrobcům rozhodně nejde o naše zdraví ...
... jde jim (jako ostatně všem) o co největší zisk. To lze ovšem za dnešních podmínek, kdy většina spotřebitelů upřednostňuje cenu, jen přidáváním všelijakých sra*ek jak to jen jde a zákony umožňují repektive nezakazují. Netýká se to jen "zdravé" ramy - jsou to uzeniny, mléčné výrobky atd. Nejsem z těch co aktivně vyhledávají zdravou výživu, ale snažím se vyhýbat těm největším humusům (játrovky, šunkové pěny, ...).
Poté co nás jednou za čas (naštěstí vždy jen na pár dnů) navštíví tchýně a zase odjede vyhážu polovičku lednice do koše.
Zde je standardní receptura na  100 kg párků určených pro supermarkety:
> 15 kg SEPARAT (kostní moučka)
> 15 kg SÁDLO (tuk blíže nespecifikovaný - ztužený)
> 26 kg KŮŽOVÁ EMULZE
> 10 kg A-GEL (chemie)
> 6 kg ŠKROB
> 22 kg  LED (strouhaný pro spojení směsi)
> 1,9 kg SŮL
> 2 kg SÓJA > 1 kg  EMULGÁTOR > 1,1 kg KOŘENÍ  > BARVIVO > ------------------------------------------ > 100 kg celkem =  růžovoučké párky   Chápu. Maso je nezdravé a obsahuje kyselinu močovou, ale co je moc to je moc.
0/0
25.4.2003 14:53

Petr

raději máslo
i když ho moc často nejím. Margarín naprosto nesnáším. Bleeeeeee.
0/0
25.4.2003 14:51

žížala maxa

radši volím chuť
nevím, jestli je margarín tak strašlivě zdravý, aby stálo za to ho jíst i přes jeho chemickou chuť a jestli je máslo (kolik ho denně sníme?) tak strašlivě škodlivý, že denně padáme na zem s puklým srdcem jen kvůli němu.  A každopádně dám vždycky přednost čerstvýmu voňavýmu chlebu namazanýmu normálním máslem, než trvanlivýmu gumoidnímu chlebu namazanýmu margarínem.
0/0
25.4.2003 14:44

jenda

Po letech užívání margarínu
Jezte margarín místo másla. Po X letech dostanete zákeřnou nemoc tlustého střeva - nevyléčitelnou. Jako já... Nebojte se, postihuje to jen 40 lidí ze 100.000, ale řeknu Vám, stojí to za to.... A původce: dle lékařů je mezi nimi margarín... Dobrou chuť !!!
0/0
25.4.2003 14:29

***

Re: Po letech užívání margarínu
Preto som vam vsetkym napisala citaciu od MUDr. Badu o 13,48, a informujte aj svojich blizkych :)
0/0
25.4.2003 14:33

eno

Doby minulé
Vždy, když byl něčeho nedostatek, označila to kom. propaganda za nezdravé a naopak. Osobně jsem přesvědčen, že když nemažu 5 krajíců centimetrovou vrstvou najednou a když mám i jinou vyváženou stravu, tak se snese i máslo nebo sádlo. KOneckonců, víme vůbec, co s náma ztužené tuky udělají po letech ?
0/0
25.4.2003 14:25

Standa

A co pomazánkový máslo
A co pomazánkový máslo na to úplně zapoměli. Je energeticky nejmíň vydatné i méně než Flora a je chuťově lepší jak normální máslo. Jediná nevýhoda je, že je slané. Ale já nic jinýho nemažu 
0/0
25.4.2003 14:13

Neki

Nezavadnost nelze stavet na zakladni surovine, ale i na zbytku chemie!
Mila redakce, iformace, ze rostlinne ztuzene tuky jsou zdrave byla pouhou propagandou. Rostlinne tuky jsou jeste tak mozna zdravejsi na smazeni rizku (snesou vyssi teplotu), ale rozhodne ne chemicky upravene do prirodne nestabilni formy jako je margarin. Ve svete se od margarinu ustupuje. Nedavno jsem byl ve Svycarsku. Tam se margarin uz temer neprodava, protoze kazdy vi, ze na vytvoreni ztuzene emulze je potreba tolik chemie, ze to nemuze byt zdrave Neznam u nas chemika, ktery zna vyrobni postup margarinu a pritom by mel doma v lednicce Ramu. vsichni maji doma maslo nebo veprove sadlo.  Propagace margarinu u nas mi pripomina rok 92, kdy se u nas propagovaly skvele praci prasky s vynikajicim belicim ucinkem (vzpominate? Persil, Lanza, Vizir,...), ktere se v Nemecku uz nesmely prodavat. V roce 94 se najednou i k nam dostala informace, ze fosfaty zpusobujici tu skvelou belost jsou kupodivu skodlive i u nas. Tou dobou byly zasoby konecne vyprodane a i u nas "nevzdelanych" se mohly zacit prodavat praci prasky, vyrabene podle novych norem.
Jsem zvedavy jak dlouho bude trvat, az si nekdo verejne prizna, ze margarin nezi spasa lidstva i u nas, kdyz v jinych zemich uz to vi i male deti
0/0
25.4.2003 14:13

Martin

Re: Nezavadnost nelze stavet na zakladni surovine, ale i na zbytku chemie!
Jenze to slo o to ze fosfaty jsou biologocky rozlozitelne (je to hnojivo) a bakterie ktere prasky rozkladaji zamoruji reky.
0/0
26.4.2003 9:21

Iráčan

??
Nechápu co je tohle za dilema, jak kdyby to bylo povinné něco z toho jíst. Já už neměl margrarín nebo máslo v puse asi 3 roky a vůbec mi to nechybí, v dnešní době je takovej výběr jídla, že se bez těhle shitů dokážu obejít. A kdyby už přece jenom došlo  k tomu, tak si dám raději máslo protože je chutnější a neřeším to, co je zdravější protože to jím podle chuti, ne?! Ta troška co másla eventuelně marg. jendou za čas zdraví nezničí. A kdo to žere denně po kilech ať v padesáti umře na infarkt, když si neumí vážit zdraví...!!!!
0/0
25.4.2003 13:56

cowboy

rama
K čemu je Rama ze zlata, když ji hned vybliji...
0/0
25.4.2003 13:48

kny2tl

Ach jo...
"Rostlinný tuk rovná se zdravý"... Pan redaktor je zurnalista? Pan redaktor studoval zakladni skolu? Dokazu jakz-takz pochopit, kdyz na IT serveru (ktery delaji nadsenci) se objevi hrubka, ale tohle...
0/0
25.4.2003 13:48

žížala maxa

Re: Ach jo...
pan redaktor totiz patrne slovo "zdravy" psal jako pridavne. Pak je to naprosto v poradku.
0/0
25.4.2003 14:36

Alena

Rohlík s margarinem? Nikdy!
Margariny používám tak ještě na pečení, na chleba nebo rohlík si namažu jedině máslo. Kombinace máslo/tuk je vůbec to nejhroznější, co kdo vymyslel.
0/0
25.4.2003 13:42

rena

rama
Rama je jediný margarín, který se dá jíst a navíc se i dobře roztírá, škoda jen, že je tak drahá, nechápu, kdo to hodnotil, nejspíš někdo, kdo viděl Ramu jen z rychlíku
0/0
25.4.2003 13:36

EW

Re: rama
To je tuk dobrý leda tak pro prasata.
0/0
25.4.2003 13:37

***

Re: rama
asi nemas dost informacii. Rastlinne tuky su velmi skodlive. Citujem Prof. MUDr. Badu,CSc.: Hydrogenizovane stuzene rastlinne tuky-margariny sa vyrabaju z rastlinnych olejov zohrievanych na 200 st. C za pritomnosti vodika a k o v o v e h o katalyzatora, ktorym byva praskovy n i k e l. Vo vsetkych margarinoch zostavaju zbytky praskoveho niklu , ktory patri medzi kancerogeny.Trans.formy mastnych kyselin su neprirodzene priestorove formy mastnych kyselin, ktore vynikaju nestabilitou a zvysenym potencialom na tvorbu zdraviu skodlivych volnych kaslikovych radikalov." Z toho vyplyva, ze najzdravsi tuk je bravcova mast a po nej maslo!
0/0
25.4.2003 13:48

Anina

rama
naprosto souhlasím, že rama je totální hnus. Nechápu lidi, kteří to můžou jíst.
0/0
25.4.2003 13:22

EW

Souhlas
Plně souhlasím, na chleba mažu pouze máslo. Margarín je jedna z náhražek kderé nestojí za nic, podobně jako sójové špekáčky, škrobové jogurty a další hnusy.
0/0
25.4.2003 13:36







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.