jak se vyrábí margarín...
Úryvek z článku o problematice margarínů...
Jak se dělá margarín. Dneska se do toho dává hlavně sojový tuk a tuk z rozmačkaných slanečků. Zbývajících dvacet procent se doplní hovězím lojem a vepřovým sádlem. Tato směs se rozpustí a smíchá. Ta šedivá mazanice nejenže vypadá nechutně, ale taky páchne, takže se do ní musejí přidat , odsmraďovací prostředky. Pak se tam nasypou niklové piliny, velký sud se pevně uzavře a dovnitř se nastříká vodíkový plyn pod tlakem, aby· se výrobce zbavil chuchvalců sraž e ného tuku. Ale to ještě není všechno. Sádlo, lůj a tuk ze slanečků moc nestojí, ale musí se smíchat ještě s něčím lacinějším, aby se výroba vyplatila. Je to nekvalitní mléko, které se nehodí k ničemu jinému. Je starší a má v sobě víc bakterií. Někdy už je trochu zkyslé, takže se musí znovu pasterizovat. pak se filtruje a smíchá se s tou předešlou směsí. Protože voda (88 % toho špatného mléka) se nespojí s tukem, přidají se do toho mýdlové chemikálie a plno škrobu. Jak tak ten produkt popisujeme, zdálo by s e, že jen génius by z toho mohl udělat něco jedlého. Margarinové továrny mají naštěstí těch anonymních géniů hodně. Napřed se musí odstranit ta nepříjemná šedivá barva o to se postarají silná barviva. Pak se přídají ještě silnější chemické chutě a také v i tamíny chcete přece žít zdravě! A úplně nakonec se k výrobku někdy přidá trochu slunečnicového oleje, ne že by se tím dalo něco napravit, ale aby ho mohli vyjmenovat na nálepce a aby návrháři mohli na krabici margarinu namalovat nějaké lákavé obrázky slu n cem ozářených luk a rozkvetlých bylinek. I ta francouzská Akademie věd, která ten výrobek inspirovala a schválila, použití margarinu několik let po jeho "vynálezu" ve svých restauracích zakázala. Vědci sami prohlásili, že chuť výrobku byla urážkou pro chuťové buňky". Takže až uvidíte reklamy, jak čiperní šedesátnici lezou po skalách, na vrcholku rozbalí ruksak a namažou si chleba margarinem, uvědomte si, proč se usmívají; ve smlouvě na tu reklamu si vymínili, že do toho nemusejí kousnout.
P.S. Požádal jsem o vyjádření jednoho chemika z Léčiv a zde je jeho odpověď:
inf406@magnet.cz wrote:
Po slastnych 14ti dnech dovolene odepisuji: V podstate se autorem popisovany postup vyroby margarinu (ci jinych ztuzenych tuku) nelisi od skutecnosti (sam jsem byl v Nelahozevsi, kde se ztuzene tuky vyrabeji na exkurzi). Pochopitelne, zalezi na tom, jak barvite se postup vykresli. Ale konec koncu i ty nejluxusnejsi doutniky vali spinavy kubanec na vredy pokrytem stehne a pro lepsi soudrznost sem - tam naslini jedovatou slinou tabakovy list... A pak si na nem pochutnavaji i hlavy pomazane. Nebo takova navsteva vyrobny salamu - do smrti by clovek salam nepolkl. Ale pro ilustraci muzu popsat vyrobu heparinu (lek, pouzivany k rozpousteni krevnich srazenin napr. po infarktu, nebo heparinova mast na modriny...): Do velkeho kotle se napusti voda, prida se normalni sul a pak to nejdulezitejsi - mlete cerstve hovezi plice. Termin cerstve je eufemismem, jelikoz trebas v lete po nekolika hodinach se kose s plicemi zacinaji pohybovat tisicemi a miliony musich larev... A ta svezi vune... Pak se tato plicni polevka vari, prida se trochu louhu sodneho (ten se pouziva trebas na cisteni vodovodnich odpadu), vyzdima se to, prida se lih, kyselina solna (ta je zase dobra na zachod) a znova se to vyzdima - a ejhle, zazracny lek, bez ktereho by umiraly tisice lidi je na svete. Nebo takovy inzulin, nebo ... - Proste clovek nesmi brat vsechno tak vazne. Tak budu koncit - jdu si namazat rohlik Ramou, at si taky neco uziju.... Cau a dobrou chut, VÁCLAV TABORSKÝ, TORONTO
kokosový olej
7. 5. 2003 11:09
Re: jak se vyrábí margarín...
Hm, bezva, jenom k těm doutníkům, ňákej kubánec má možná na stehnech vredy, ale doutníky se balí na stolech a to vždycky.
Dotedka jsem zrala Zlatou Hanou
Dotedka jsem si kupovala Zlatou Hanou protoze margariny z kelimku chutove nesnasim jeden jak druhej a na masle mi vadi ze nejde hned namazat kdyz chvatam (vetsinou s mazanim chvatam :-) a navic ta Hana me chutove nevadi. Mela jsem za to ze jsem zvolila zlatou stredni cestu ale ted teda nevim, maslo tam netestovali takze Zlata Hana sice vysla jako "nejmene" zdrava ale maslo by na tom bylo jeste hur protoze je "nejtucnejsi" nebo jak ? kazdopadne Ramu jsem koupila jednou v zivote a i kdyz jsem z ni pak ze zoufalstvi udelala rybickovou pomazanku (v domeni ze rybickova chut to snad pretluce) neslo to jist. A zabit me muze kdyz nam v jidlne rozpustenou Ramou mastej brambory... blueeehhhh.
příspěvek zrušen
(Příspěvek byl zrušen redakcí
)
Re: rada nad zlato...
Jee, to je chuť!
Rama
Moje babička, dej jí pámbuch lehkou zemi, se vždycky při sledování přiblblých reklam na Ramu a podobné svinstvo rozčilovala: "Dyť je to jenom hnusnej margarín, za války to nikdo nechtěl žrat a teď s tim budou dělat frky"...
Re: Rama
Vyzkoušela jsem již skoro všechny ty umělá másla. Ale s tím pravým se to nedá srovnat. A k tomu zdraví, naši předkové nic jiného než máslo a sádlo nemazali na chleba a bylo to v pořádku. Náhrady za války - margarin jedli jenom z nouze.
Jules_S
25. 4. 2003 21:09
margarin
neni nad maslo, uz jenom, kdyz si vzpomenu, co jsme si vyrobili v hodine chemie na gymplu.. jeden delal mydlo a druhy ze stejnych materialu (plus minus) delal margarin :o)
Nikolka nikiki@centrum.cz
25. 4. 2003 20:26
Maslicko
, neni nad maslicko.
margariny jsou hnusny a neco mezi? ani chut masla ani nizkdy tuk margarinu, bleee.
nebo nemazte vubec
No tak si chleba nemazte vubec jen si dejte vic salamu. No ono kdyz mi strejda vypravel jak se vyrabi sunka a kolik vody se dokaze vejit do nebohyho masa. tak zlaty nase karcinogenni domaci uzeny z udirny. Tam dam jen lak sul a trosku KCL na urychleni. Cau