Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Co všechno nám měla Evropská unie zakázat

Evropská unie zakáže v českých restauracích tradiční české "hotovky", slivovice nebude slivovicí a olomoucké tvarůžky se přestanou vyrábět. I takové informace se šířily před vstupem Česka do EU. SKutečnost je ale jiná.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Dědek

proč se nejde někdo z reportérů
podívat do EU jak to tam dělají a nenatočí to a dá do TV
0/0
1.4.2004 9:24

Tonda

Jako v RVHP
0/0
30.3.2004 9:43

Petr Langer

BLBOST
Tak to je fakt dobrý. Svíčkovou nám nikdo nezakáže. Ale musíme dodržovat evropské hygienické normy. Pořád nevim jak to zkloubí profesionální kuchaři. Kteří ví, že svíčková musí jeden den ležet Aby byla nejlepší. A co takový olomocký tvarůžky, výrobu nám nezakážou, ale v hospodě si je asi řádně proleželé nedáme. To přeci nebude chygienicky dobrá potarvina. Tenhle článek mi přijde jak padlej na hlavu.
Petr Langer
0/0
28.3.2004 16:56

valeon

Re:
no.. to by me teda zajimalo, kde podle tebe zraje treba Camembert, Parmazan, pripadne Parmska sunka... Pokud je to v cistem prostredi, tak je to EU naprosto ukradene. Tady jde o to, ze se nebudou moct prodavat tvaruzky, utopenci apod., kteri lezi nekolik tydnu v teplne na pultu v nejake zasvinene hospode... I kdyz pravda - uz to nebude tak "stylove".
0/0
28.3.2004 17:27

Kuncik

Re:
No jakpak to asi vyresi kuchar v "normalni hospode"? Zrovna vcera sem sedel v jedne vesnici za prahou na obede a byl sem svedkem rozhovoru cisnika se stamgastem: Je tam jeste ten gulasek ze vcerejska? Re: Jo jo uz je pekne odlezelej, a jeste sou tam 4 porce. Tak sem s nim a jenom s chlebickem:-)) Mam pocit ze u nas se take nektere normy prizpusobi mistnim pomerum...
0/0
30.3.2004 8:12

Dyno

Zbytečné starosti
Já si po přečtení článku a některých příspěvků myslím, že jde o zcela zbytečný poprask. Takové předpisy byly, jsou  a budou. Jenže v TOMTO STÁTĚ je stejně málokdo bude dodržovat. Vždyť se to stejně nekontroluje. Podívejte se na dnes platné normy a jděte nakoupit do hyper-super... marketu. Ale na druhou stranu jako spotřebitel musím uznat, že za posledních pár let se dost zlepšilo, třeba zrovna ty s-markety vytlačily zlatokopy, kteří prodávali v malých krámcích staré zboží. Takže všechno zlé je pro něco dobré a já doufám, že předpisy EU přinesou taky něco dobrého (jen zatím nevím co a kdy).
0/0
28.3.2004 16:55

M

???
Nejlepsi jsou balene koblihy! Ty mam fakt rad.
0/0
28.3.2004 16:17

neuveden

Nazor
Na jednu stranu souhlaim s vami vsemi proc by nam meli rat tvaruzky ci slivovice vzdyt je to narodni produkt, a kazda zeme ma sve tradicni vyrobky.Ale na jednu stranu bychom nejake ty hyg.normy potrebovali,napr.prodavacka ktrera ti strici stare olezle maso ci uzeninu a to jenom protoze ze ji obrati a ukaze z te lepsi stranky.HNUS.A snihala zeleniny,jako platici zakaznik bychom meli mit narok na dobre a nezkazene zbozi.
0/0
28.3.2004 14:19

Drahoš

Hygiena.
S názorem na hygienu v jednotlivých členských zemích dodám. V r roce 2000, 2001,2002 jsme byli na dovolené v Řecku. Slovo hygiena je řekům naprosti cizí, a to i přes to, že jsou nejenom zakl. členem EU ale i bývlým členem EHS.  Nejenom hygiena, nýbrž i dodržování veškerých technických norem je na 20ti % úrovně ČR. Vždyt pouhý pohled na zapojení elektro a vodoinstalace v koupelnách apartmámů je silný zážitek.
Jenže, jindy opruzení němci jsou v řecku jakoby vyměnění, bodejť kdzž si skoupili polovinu řecké půdy. To stejný nás čeká a nemine. EU je totálně pro obzčejné lidi, s odpuštěnám nahovno.
 
0/0
28.3.2004 14:02

pier

Re:
ale ceska puda nema more ...a teple pocasi   takze se nemci na nasi pudu asi vys...
0/0
28.3.2004 14:19

Petr Langer

Re:
Nevyserou. Nase p§da s nima sousedí a ještě je 5x levnější.. To je ten problém.!!!
0/0
28.3.2004 17:08

lada

Re:
Coze? Recko a "zakl. členem EU"? Si delate prdel, ne? Jinak se vsim souhlasim. Rekove jsou ale v EU z politickych duvodu a EU toho stale vice lituje a ted jeste prijde ostuda s olympiadou...
0/0
28.3.2004 16:59

Korby

Neznalost
Hlavni problem nastal pred par lety,kdy byla podana zadost Ceske Republiky k pripojeni k EU. Uz tehdy se melo lidem vysvetlit,co vse nam tento vstup prinese (a odnese) Jsme maly stat s vlastni hystorii a vlastnimi zvyklostmi, kterych se velice neradi vzdavame a na ktere jsme hrdi. Jen stezi si v zapadni Evrope porucite utopence. Pravda je bohuzel takova, ze na vstup do EU nejsme pripraveni. Je to pro nas nova zkusenost a budeme se ucit plavat vhozenim do vody. Nejvetsi odpovednost neso vyjednavaci za vstupni podminky Aniz by meli predstavu, jak to vidi obcane a co ocekavaji, vyjednavali 'sve vlastni' podminky vstupu! Byla to chyba a politikove (volici) by si ji meli uvedomit,ale hlavne opet neopakovat!
0/0
27.3.2004 17:21

JP007

Re:
Souhlasím a nesouhlasím zároveň. Hodně věcí se asi pro nás zhorší, ale skoro bych se vsadil, že ne my, ale EU není připravená na náš vstup. Až uvidí, co je to česká improvizace a schopnost přizpůsobit se restrikci, budou z toho nešťastní.
0/0
28.3.2004 16:16

Novák

Hygiena ?
Když jsem viděl na Korfu zadní trakty restaurací, tak sem nevěřil vlastním očím, a to jsou Řekové v EU dávno. Jde o to, že je na prvním místě cestovní ruch a teprve potom hygiena. Je to celé pouze a pouze o přístupu k celé otázce. A protože jsme my Češi vždy papežštější než papež, tak se máme na co těšit. Viz např. - na každé stavbě bude kontrolor bezpečnosti práce !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! No a potom bude nutné vytvořit úřad na kontorlu kontrolorů a úřad na metodiku kontrolorů ............ až budeme v ...... (jestli už tam nejsme)
0/0
27.3.2004 16:03

zlej

Re:
, jsme
0/0
27.3.2004 18:58

Standa

Náš český tradiční nápoj
A proč by se nemohlo poukázat na skutečnost, že do slivovice je líh přidáván výstižným jménem: SLIHOVICE. - napad je registrovany, prosim o kontakt při případném používání ochranné známky.
0/0
27.3.2004 15:44

slivovitz

Re:
no nevim,ale do slivovice si lih nepridaval co je zeme stara,az jeden pan jelinek zjistil ze tak vyrobi tech jeho patoku dvakrat tolik..Jinak ho tam nikdo nedava!!!Pali se jen z trnek....
0/0
28.3.2004 20:27

con.

Stačil by jediný zákaz-
ve vládě nesmí být kreténi (sice bychom byli bez vlády,ale těžko bychom na tom byli hůře!)
0/0
27.3.2004 14:42

herulinka

Re:
Myslím, že lepší názor tu ještě nebyl, většina přispěvovatelů si buď myslí něco jiného, nebo radši nepíšou nic, protože je demokracie :-)))
0/0
27.3.2004 15:13

já demokrat

Re:
kde žiješ...
0/0
28.3.2004 6:46

Raptorek

Proc ne...
No, musim rict, ze nejsem nadseny z mnoha "pravidel", ktera si EU vymysli, ale na druhou stranu cloveka dost zamrzi, kdyz v hospode dostane misto masa pul klisky, dumyslne schovane pod knedlikem a polovina plechovky slibujici "zarucene veprove maso" je plna praseci kuze... V  soucasnosti pobyvam v Nizozemi a musim priznat, ze tohle se mi tu (na rozdil od potravin co jsem si dovezl od nas) jeste nestalo, stejne jako hnijici zelenina v supermarketech (casty to ukaz skoro ve vsech u nas, nechci jmenovat konkretne). Je fakt, ze mnohe z tohoto je jiz v rozporu i s ceskymi normami, ale pokud zavedeni norem evropskych donuti alespon k castejsi kontrole jejich dodrzovani, pak jedine dobre. Nejsem tak zaryty vlastenec, abych odmital vse cizi, pro me, jako zakaznika, je podstatna vysledna kvalita produktu a pomuzou-li k tomu evropske normy, jedine dobre. Nechci strkat vsechny do jednoho pytle, ale je mi smutno z tech "Cechacku" co se snazi vsechno ocurat a kratkozrace sidi sve zakazniky kde muzou. Jinak jsem samozrejme velice hrdy na vsechny kvalitni ceske vyrobky, kterych nemame malo a tem, myslim, evropske normy rozhodne neublizi. P.S. stejne uz se tesim domu
0/0
27.3.2004 14:36

herulinka

Re:
To je dobře, my se na tebe taky těšíme :-)
0/0
27.3.2004 15:14

maxvel

Re:
Prave proto, tech vycuranych cechacku je pozehnane, tak se na evropske pravdidla jen tesim. Alespon co se tyce tech, ktere znam a o kterych se pise.  Taktez  ona Slivovice, ktera se uz nebude jmenovat Slivovice - kazdy, kdo ma slivovicu rad, vi, ze tenhle aromaticky lih, co se vyrabi, nema se Slivovici nic spolecneho. Stejne jako prisne normy pro pohostinstvi - restauracni zarizeni, ktere se zdaji byt nekterym majitelum restauraci prilis prisna - prisna jsou pro cunata. Pro me, jako spotrebitele mi zarucuje, ze aspon relativne bude zradlo, za ktere dam 150,-, zpracovane v kulturnejsich podminkach.
0/0
28.3.2004 6:59

eliska

Re:
0/0
28.3.2004 8:52

cNemo

Re:
No, to mas pravdu pouze za predpokladu,ze bude jeste stat 150, a jestli tam ta restaurace porad bude :o). Osobne mam zkusenosti, jak si u nas hygiena "vymysli: naprosto zcestne opatreni s oduvodnenim "tak je to v unii". A nejsou to levna opatreni, jdou do desitec tisic (viz. vsude nerez, bezdotykove baterie atd). Mimochodem, pripada mi smesne, ze na jatkach budou mit bezdotykove baterie,ale na operacnich salech v nemocnicich se porad budou pouzivat pakovky :o)). Neprijde vam to divne ? A moznost rozumne domluvy je spis nulova
0/0
30.3.2004 11:02

Emu

Lezdodupky
Nejdříve jsme lezli do zadku východním bolševikům, pak Amíkům a teď těm chytrákům z Evropy. To co nás delá Českou republikou si necháme vzít! Smutné.
0/0
27.3.2004 13:49

to snad ne

Re: Umíš číst?
Přečti si ten článek ještě jednou a nečti jen titulky!!!
0/0
27.3.2004 15:12

kubas

Re:
Smutné je, když se někdo ohání letitými a vyčpělými hesly o lezení do zadku. Nepřijde mi to k ničemu prospěšné.
0/0
27.3.2004 22:41

Destroyer

Kdybych to býval byl věděl, tak ...
Je to fakt děsný, co si to v EU vymýšlí. Ale nemám jim to za zlé. Zazlívám to těm našim termitům. Všem, bez rozdílu barvy stranické knížky. Asi si uvědomovali, že kdyby nám řekli plnou pravdu o tom, co nás vstupem do EU bude čekat, tak by referendum dopadlo jednoznačně proti vstupu. Jeden příklad za všechny. Stále nám bylo předkládáno, jak se uvolněním hranic zjednoduší přeprava zboží. Opak je pravdou. Zavedením Intrastatu a samovyměřování daně zvýší administrativu ve firmách a některé firmy to ani finančně nezvládnou a zkrachují. Už chápu, proč po vstupu Španělska do EU padlo tolik firem. Mohl bych pokračovat přes pohostinství, cestovní ruch atd. Měli bychom si nakoupit hodně toaletního papíru. Po vstupu jej budeme hodně hodně potřebovat.
0/0
27.3.2004 13:32

BRWK

Predpisy EU
Podle komentaru soudim, ze se sice chvastame modernim evropanstvim, ale chapanim jsme na urovni doby kamenne. EU predpisy jsou jenom o tom, ze syrecky vyrobene v Praze se nesmi jmenovat "Olomoucke" stejne jako sampanske je jenom z oblasti Champagne. A nakonec proc nevytvorit normu pro hranate pomerance? Pak by kazdy obchodnik mel jistotu, ze kdyz objedna HRANATE pomerance z Recka nebo Spanelska, vzdycky budou hranate. To same banany -- predpisy pouze stanovuji, ze v kategorii XYZ jsou banany rovne a x cm dlouhe, v kategorii ZYX zase krive a kratsi. Takze byt obchoduji dva ruzne subjekty z ruznych koncin, pouze se harmonizuje nazvoslovi! Nezakazuje se kategorie ZYX, jenom se zamezi podvodum (a rozruznenosti narodni terminologie).
0/0
27.3.2004 12:25

Ivan S.

Nesouhlas
Nejsou jen normy o názvech, ty jsou mi lhostejné. Většina norem nesmyslně zvyšuje našim firmám náklady, viz můj komentář o něco níže.
On vás ten nadšený europeizmus brzy přejde. Zbývá pár týdnů...
0/0
27.3.2004 13:18

BRWK

Re:
Ano, je pravda, ze normy nejsou jenom o nazvech, ja se pokousel reagovat na prispevky do diskuse tykajici se krivych bananu. Je fakt, ze urednici sve hygienicke predpisy prehaneji, ale porad se mi zdaji lepsi predpisy EU nez nasi osvicene ministrine s. Souckove. Nezpochybnuji, ze EU je predpisy svazany kolos, ktereho prave ony normy tahnou ke dnu. Ale porad je lepsi byt v EU nez nebyt v ni vubec, to bychom nebyli onim kolosem, ale tahli bychom s sebou jeste vetsi zavazi. A obavam se, ze me jen tak eurooptimismus neprejde. Vzhledem k tomu, ze zrovna v EU po nejakou dobu pobyvam, muzu rict, ze se tu nezije hur nez v CR. Jo, a banany jsou tu taky krive :-)
0/0
27.3.2004 16:30

Jelinek

Kecas
Placas nesmysly. To co rikas se tyka registrace ochranne znamky a ne EU predpisu.
Sampanske muze skutecne pochazet jen ze Champagne. Ovsem v cele EU se prodavaji kdejake sracky pod oznacenim Pilsner a nikomu to nevadi. A co se tyka olomouckych tvaruzku, tak jsem si minuly tyden tady v Nemecku koupil "olomoucke tvaruzky" - ovsem vyrobene byly v Nemecku a nebylo to ono. Take se da koupit v Nemecku "cesky knedlik" a je take vyrobeny v Nemecku.
0/0
27.3.2004 13:58

BRWK

Re:
Hmmm, jenomze neni nahodou clanek o obou (pominu-li rozdilnost ochranne znamky a znacky)? A s Pilsnerem jsi taky mimo (kdyz uz si teda tykame). To je vec firmy, jak si svoji ZNAMKU chrani. Plzenske pivo ale bude jenom z Plzne, nezalezi na vyrobci - to je ta ZNACKA. A od kvetna uz zadne olomoucke tvaruzky z Nemecka nebudou, prave o to jde: aby existoval jeden nazev pro jeden tradicni produkt. A co se predpisu tyka, do toho nevidim, ale jsem toho nazoru, ze pro spolecny trh je treba mit stejne normy a to se tyka i norem hygienickych.
0/0
27.3.2004 16:18

kubas

Re:
Dal jsem si předevčírem v restauraci španělského ptáčka a dost pochybuju, že ho někdo vezl až ze Španěl..
0/0
27.3.2004 22:45

L

Re:
ja mel cikanskou peceni
0/0
28.3.2004 1:25

maxvel

Re:
Po vstupu do EU si radeji ty Starostovy koule uz nedam.
0/0
28.3.2004 7:11

jankohrasko

Re:
Co bude s mým milovaným španělským ptáčkem a ruskými vejci? Nééé, EU néééé.
0/0
28.3.2004 21:05

FrantaDrs

buzny v EU
a co třeba hranatý pomeranče? To je dobrej námět pro kašpárky v EU, ne? :-(
0/0
27.3.2004 12:05

Ivan S.

Buzerace
Měl někdy někdo z tvarůžek salmonelu, žloutenku, či jinou nakažlivou nemoc? Pokud ne, tak jsou skladovány správně i podle našich stávajících předpisů. Ty takzvané "přísné EUnormy" je jen buzerace a skryté ochranářství EUfirem. Má způsobit vysoké dodatečné náklady našim firmám, aby jejich výrobky byly stejně předražené, jako ty z EU.
To by tak hrálo, abychom my produkovali levnější potraviny než EU. Kam by přišel chudák francouzký zemědělec, že...
0/0
27.3.2004 11:50

maxvel

Re:
Tak tys na to přišel čeče... že nás to už dávno nenapadlo... jsme to ale všichni tupci...
0/0
28.3.2004 7:06

pAN pAN

se mi zdá....
Tak se mi zdá, že redaktoři na Idnes jsou tak trochu divní.... nechcu říct trpaní ale prdlí
0/0
27.3.2004 11:45

aleš

slivovice
to by žádný Valach nedopustil, aby se do slivovice přidávalo nějaké svinstvo, natož pak líh. Pili ste pravou valašskou SLIVOVICU ? Které prase by tam přidávalo li.
0/0
27.3.2004 11:24

Radgost

Re:
Co je to za hovadinu přidávat do první pálenky líh? Vážený pane redaktore, to jste slyšel kde? Žiju na Valašsku už nějaký ten pátek, ale tohle "slyším" prvně!
0/0
27.3.2004 12:36

Tajtrlik

Re: lih
Ja nejsu z Valach, ale z Moravskeho Slovacka a taku hovadinu sem teda taky este neslysel, aby se do slivovice  vprostredu paleni pridaval lih nebo nejake insi svinstvo. To je snad mozne jedine v EEEEEEEUUUUUUU
0/0
27.3.2004 13:36

maxvel

Re:
No tak prave proto, ze se to nedela, tak ti co to delaji uz to nebudou nazyvat Slivovice. O to se prave postara EEEEEEUUUUUU, je ti jasne, hnupe?
0/0
28.3.2004 7:17

Jelinek

Re:
Lih do slivovice pridava Jelinek
0/0
27.3.2004 13:51

Slivovica rulez !

Re:
Presne tak ! U nas na slovacku se podobne svinstvo jako pridavani lihu do slivovice nedela ! Takove zverstvo dela jen Jelinek ktery z naseho narodniho napoje dela lihovinu se vzdalenou prichuti svestek. Takze pro Prazaky, Jelinek NEDELA slivovicu ! Poctivou slivovicu hledejte u malych regionalnich vyrobcu kteri delaji slivovicu z trnek, a ne z tresti.... 
0/0
27.3.2004 15:47

valeon

Re:
jj... Jelinek je prase (doufam, ze si to vezme osobne :))...
0/0
28.3.2004 8:24







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.