Diskuze

Po jakých potravinách se nám stýská

Současná nabídka potravinových obchodů se nedá s tou minulou z doby státních podniků srovnávat. Je nepoměrně pestřejší a bohatší. O tom nikdo nepochybuje. Jsou však dnešní potraviny kvalitnější než ty dřívější?
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Petr Dohnálek

21. 1. 2005 20:32
"E" - odpověď na příspěvek "E"
K těm E bych jen dodal to že to nesou jen chemikálie, ale i přírodní barviva, je to vlasně skratka kvůli složení na etiketách, atd.. Svoje Ěčko má například i obyčejná kuch. sůl, nebo kyslík má např. É-kód - E 948 a kdo se chce dozvědět co se pod těmito E-kódy schovává tak se podívejte na : http://www.szu.cz/czzp/leg/ekody.htm" target="_blank" rel="nofollow">http://www.szu.cz/czzp/leg/ekody.htm
0 0
možnosti

Petr Dohnálek

21. 1. 2005 20:23
Řeznické řemeslo
Řeznické řemeslo  opravdu už není to co dřív. Protože ho jednak ničí sami řezníci a jednak veterinární normy které jsou čím dál tím víc nesmyslněšní a smněšné!!! Co se týče kvality uzenin, tak Já jako výrobce jsem zkoušel všechno možné a nakonec jsem skončil u postupů a receptů svého dědy, který když vidí co se dnes v našem řemesle děje, tak pomalu brečí. On řemeslo dělal 40 let a od doby Brněnských jatek se hodně zmněnilo. A má natom i zásluhu i sám pan MVDr. Steinhauser, který se tak rád vystavuje v televizi, vydává knížky podle který se dnešní učni učí (NESMYSLY), píše články do odborných časopisů, ale položme si otázku máme poslouchat takové lidi co řemeslu ani nerozumí? Je to hnusná sebranka která pohřbika dobré jméno řemesla!!!
0 0
možnosti

.

24. 10. 2002 12:59
"E"
Dovolil bych si nazvat potravinářský průmysl CHEMICKÝM. Když se podíváte na etiketu výrobku, zjistíte (pokud to přečtete, je to psáno mrňavým  písmem),  že  tam  jsou  samá  "E"  -  tedy  chemické  přísady.  Aby  to  nevypadalo,  že  jíme  samou  chemii, jsou  v  textu  používány  vedle  "E"  symbolů  ještě  slovní  názvy  (to file://\\)to  je  u  takových  chemikálií, které  tolik  nekřičí,  že  chemikáliemi  jsou).  Za  komunistů  bylo  výhodou,  že  jsme  neměli  devizových  prostředků  nazbyt,  takže  je  tam  tuzemští  výrobci nedávali.  Raději  se  častěji  naváželo  čerstvé  zboží  na  prodejny.  Dnes  je  tomu  naopak:  aby  vše  co  nejdéle  vydrželo,  aby  to  více  vonělo,  aby  bylo  více  hmoty,  vše  se  doplňuje  "E".  Že  řadu  "E"  tělo  nevyloučí,  ale  skladuje  v  sobě  (jako  zakázané  DDT),  o  tom  naši  zástupci  "demokracie"  mlčí. Za  vším  jsou  peníze  a  zisk!  Navíc  normy  platící  v  socialismu,  které  zakazovaly  používání  těchto  jedů,  musely  být  zrušeny  po  vzoru  dalších  imperialistických  států! 
Bohatí  si  samozřejmě  mohou  dovolit  dál  konzumovat  nezávadné  potraviny  tipu  Bio,  Eco  apod.,  ale  běžní,  vykořisťovaní  občané  musí  jíst  šunku,  která  se  šunkou  jen  nazývá,  ale z  více  jak poloviny  se  skládá  z  tzv.  plniče  neboli  náhradní  hmoty,  která  vypadá  jako  maso,  ale  maso  to  není.  Je  to  náhražka  masa:  "E".  Až  Vám  najdou  rakovinu  vnitřností,  je  to  z  toho!  Ale   byznys  je  byznys ...
0 0
možnosti

Šárka

21. 10. 2002 11:11
Co se divíte ?
Vždyť to sami chceme ! Pojem AKCE je neodolatelný, ať se jedná o potraviny či průmyslové zboží nebo oděvy. Co na tom že se to nedá žrát, použít či nosit. Je to levné a český národ na to slyší, co si budeme namlouvat. Proto se to taky dělá. Kdyby to lidé nekupovali, tak by InterSpar už dávno zkrachoval, stejně jako ťamanská tržiště. Kvalita jde ruku v ruce s cenou a to se nám nelíbí. Nadáváme, ale odolejte párku za 35 Kč/kilo !
0 0
možnosti

Xaver

15. 10. 2002 9:36
Zatracený kapitálismus
Moc se mi stýská po jedinečném jogurtu s ovocem. Ten lahodný ovocný rosol na povrchu se švestkou (většinou červivou), nebo to úžasné mléko v pytlíku, které již při zakoupení neslo známky nakyslosti, nebo kubánské pomeranče hmmmmm ta chuť (ve Francii s nimi vykrmovali prasata), nebo slaďoučká mrkvička s půl kilem rodné hroudy, a sýrek s jedním plesnivým růžkem. Zlaté časy.
0 0
možnosti

brucewillis@centrum.cz

22. 10. 2002 11:20
Re: Zatracený kapitálismus
Přesně tohle mi taky proklatě chybí. A ještě ten pocit, když člověk po hodině stání ve frontě dosáhl prahu prodejny a viděl, že kubánských pomerančů je ještě celkem dost a nejspíš se na něj dostane. To byl pocit srovnatelný s orgasmem...
0 0
možnosti

XX-ZZ-36

11. 10. 2002 10:32
0 0
možnosti

XX-ZZ-36

11. 10. 2002 10:19
Cesta k umělému světu
To co je popisováno v článku, je jen důsledek toho, jak člověk, který, místo toho, aby využíval přírodu, vše vyrábí uměle. Vše je podřízeno rychlosti, ekonomice. A kvalita jde do háje. Zkuste se někdy zamyslet nad tím, jaký podíl v potravinách představuje příroda a jaký náhražky a umělé věci (barviva, regulátory chutě, konzervanty, ...) Je to daň za globalizaci, upřednostňování ekonomických hledisek ...
0 0
možnosti

kokos

11. 10. 2002 15:11
Re: Cesta k umělému světu
Zkuste se taky zamyslet, proč někdo takové věci kupuje a na kolik lidí zabírá nízká cena. Vše je podřízeno zákazníkovi a jeho snaze nakoupit co nejlevněji, protože vaše přírodní věci jsou až neúměrně drahé, ale naštěstí jsou na trhu i ony, a tak má zákazník právo výběru, to jak si vybere, je čistě jeho subjektivní volba. S globalizací to nemá nic společného, co si koupím, to si sežeru.
0 0
možnosti

xcat

9. 10. 2002 19:50
klobouk dolu pred vasi pameti...
Ja si teda netroufam rict, jestli neco bylo pred trinacti lety lepsi nebo horsi. Zas tak uzasnou chutovou pamet nemam. Vim, ze byl omezeny vyber potravin, ze z jidla ve skolni jidelne se mi obcas zvedal zaludek. Rohliky mi chutnaly, ale chutnaji mi i ted - nekdy vic, nekdy min. Kdyz chcete kvalitni uzeniny, musite je holt najit a zaplatit. Souhlasim, ze treba soucasnej polican degradoval na drivejsi vysocinu, tak si teda kupuju uherak... Neverim, ze je ted vsecko horsi - neco je neco neni. Az si spotrebitele zvyknou pri nakupu uprednostnovat kvalitu, budou ji mit. Dokud je hlavnim lakadlem cena, musi se smirit, ze spekacky budou ze sojy. Jidlo je proste presne takovy, jako ten, kdo ho kupuje. Dobrou chut:)
0 0
možnosti

Tom

9. 10. 2002 19:35
aeoip@seznam.cz
Pracuji v jednom nejmenovaném masokombinátu. Na všechny výrobky tady máme dvoje receptury. Jednu pro normální obchůdky a dryhou pro supermárkety tzv. recepturu "levně".  Do druhé receptury se přidává mnohem více koření a dává se to nejhorší maso... osobně bych se to bál dát i psovi.
Existuje i třetí receptura.... tzv. AKCE a to nechtějte věděc co v rámci ušetření nákladů do ni všechno přidáváme
0 0
možnosti

suwah

9. 10. 2002 17:32
vánoční ozdoby
Nestlé koupila Orion a ten starej výbornej recept na čokoládu nahradila svym (přeslazenej humus) a vyrábí ho v Maďarsku. Teď ty ozdoby na stromeček co sou u nás k dostání chutnaj všechny stejně. Nerozeznáš to od Milky. Nic proti Milce, ale když jí budu chtít tak si jí normálně koupim. Když ne tak mám smůlu. :o( ..já si chci kurwa vybrat!
0 0
možnosti