Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Módní víno? To je barrique

Středně plné víno s ladnými nuancemi malin, ostružin, čerstvých švestek a jahod, kde se ovocný charakter snoubí s diskrétními stopami vanilky a dřeva. Takto vzletnými slovy popisují vinaři barrique. Víno, které si v Česku získává stále více příznivců.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P. z KS

Vinari - poradte
Neznate nejaky fakt dobry stranky o vinu, kde by se dalo najit snad vsechno co se o vinu da vedet? Predem velky D s hackem. 
0/0
1.1.2003 21:15

Bert

Re: Vinari - poradte
Koukněte na informace http://vinex.cz Jinak víno jde do módy všeobecně, nejen barrique...
0/0
2.1.2003 1:04

Rado

Do hajzlu s módou....
Frankovka 2000 je nenahraditelná.... Snad prý ročník 2002 bude jěště lepší :-)
0/0
1.1.2003 12:00

Tomáš Kapler

jo to psal znalec
lidi, jestli se chcete dozvědět pravdivé informace o víně, tak navštivte třeba wine shop ungelt (www.flambee.cz) a nečtěte idnes, protože tohle co tu píšou jsou fakt kecy.
0/0
31.12.2002 14:49

Vaclav Jemnicky

Re: jo to psal znalec
Souhlasim s nazorem pana Kaplera. Clanek idnes je zavadejici. Avsak wine shop ungelt povazuji vzhledem k omezene nabidce a premrstenym cenam za skutecnou sracku.
0/0
2.1.2003 15:51

Barrique

Barrique
Barrique!! To je něco. Ahoj.
0/0
31.12.2002 13:16

Pumpkin

Priblbly nazev....
..nedelal bych z toho vedu, s trochou francouzstiny se da zjistit, ze barrique neni nic jineho nez obycejny sud, i kdyz ten na vino z francouzskych dubu neni levnou zalezitosti, exportuje se i do Jizni Afriky, Australie a Chile, kde je podnebi sice vynikajici na revu a hrozny, nikoliv ale na tvrdost dubu. Proto musi tyto zeme dovazet sudy bud z Tennessee (kolem 360,- USD za kus) nebo z Francie (minimalne asi 800,- USD za kus). Mimochodem, modni jsou hlavne mimo australanu a  jihoafricanu take vina argentinska, chilska a uruguayska. Chilane maji svetove nejvyssi obsah tanninu (cerveneho barviva) a nejlepsi revu, protoze jako jedina zeme nemeli v 19.stoleti philoxeru (revovou msici), ktera v Evrope znicila vetsinu rev. Zdrava reva se reimportovala do Evropy, aby se naroubovanim posilily oslabene rostlinky, takze vetsina dnesnich evropskych rev neni jiz puvodni silnou rostlinou. Proto jsou chilska vina mimoradne kvalitni - takze si ho dnes dejte na Silvestra (treba Concha y Toro nebo Undurraga).  
0/0
31.12.2002 9:53

P. z KS

Re: Priblbly nazev....
Thanks za info...prave vcera jsem cucel na chilske vino a radej jsem zvolil kalifornsky, protoze jsem nemel ani tucha co by to se mnou mohlo udelat.. jak vidim, strach byl zbytecny...
0/0
1.1.2003 21:07

Manfred Schulz

Modni vino? Asi jak kde...
Nahlou popularitu az "modnost" barrique v Ceske republice lze vysvetlit jeho relativnim nedostatkem v nasi temne minulosti a jistou mirou nachylnosti dnesni ceske spolecnosti ke snobismu. V rade vinarskych velmoci (Chile, Argentina, Spanelsko, Francie aj.) barrique po leta ustupuje lehcim, mladsim vinum. Odlehcena mlada vina lze pit nejen jako doplnek k jidlu ci osvezeni behem dne, ale take pri dalsich prilezitostech (vinari úsiluji o prodej napr. na diskotekach), coz oslovuje nove skupiny spotrebitelu. Barrique ma zajiste stale sve priznivce, avsak zustava spise vinem pro poklidny vecer, je spojovano s konzervativnim mestackym zivotnim stylem, jenz je pravym opakem vseho modniho. Ten, kdo skutecne hodla drzet prst na tepu doby, jej bude pit spise prilezitostne.
0/0
31.12.2002 8:35

Milan Picek

módní víno
Metoda barrique vznikla k  vyrovnání vína. Správně zpracované víno touto metodou by mělo být učesané, hladké. Metoda se používá ke snížení tříslovin, a tedy i určité trpkosti v červených vínech. Nikdy by neměla být znát chuť dřeva. To, že někteří spotřebitelé právě tuto chuť vyžadují, je dáno cenou, neboť barrique byl vždy dražšší než klasický způsob zrání. To vedlo snoby k přesvědčení, že  jenom víno ve kterém je cítit dubový sud je to nejlepší. Ve víně by měly být chutě ovoce, zralých plodů, koření, medu a pod. Správný barrique by neměl být vůbec znát, jen víno působí spořádaně, je příjemně hladké. Ten, kdo má rád silná, chlapská vína ho moc nemiluje. Jako u všeho, i tady se pozná ten, kdo víno pije protože muchutná, a snobík, který kupuje zásadně to nejdražšší, a bude zálibně mlaskat, i kdyby to byly patoky. Baririque je opravdu módní víno.
Milan
0/0
31.12.2002 1:02







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.