Diskuze

Módní víno? To je barrique

Středně plné víno s ladnými nuancemi malin, ostružin, čerstvých švestek a jahod, kde se ovocný charakter snoubí s diskrétními stopami vanilky a dřeva. Takto vzletnými slovy popisují vinaři barrique. Víno, které si v Česku získává stále více příznivců.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Milan Picek

31. 12. 2002 1:02
módní víno
Metoda barrique vznikla k  vyrovnání vína. Správně zpracované víno touto metodou by mělo být učesané, hladké. Metoda se používá ke snížení tříslovin, a tedy i určité trpkosti v červených vínech. Nikdy by neměla být znát chuť dřeva. To, že někteří spotřebitelé právě tuto chuť vyžadují, je dáno cenou, neboť barrique byl vždy dražšší než klasický způsob zrání. To vedlo snoby k přesvědčení, že  jenom víno ve kterém je cítit dubový sud je to nejlepší. Ve víně by měly být chutě ovoce, zralých plodů, koření, medu a pod. Správný barrique by neměl být vůbec znát, jen víno působí spořádaně, je příjemně hladké. Ten, kdo má rád silná, chlapská vína ho moc nemiluje. Jako u všeho, i tady se pozná ten, kdo víno pije protože muchutná, a snobík, který kupuje zásadně to nejdražšší, a bude zálibně mlaskat, i kdyby to byly patoky. Baririque je opravdu módní víno.
Milan
0 0
možnosti