Re:
Za 500 Kč seženeš už skutečně špičková moravská a česká vína. Pro laika asi nemá cenu se moc zaměřovat na zahraničí - je to finančně náročnější (výjimkou mohou být země východní Evropy a Balkánu - zde je ale potřeba se ve vínech opravdu vyznat, protože jejich kvalita se dost výrazně liší), necvičená chuť jemné rozdíly v drahých zahraničních vínech stejně nepozná a navíc dobrá tuzemská vína (zvláště bílá) jsou co do kvality se zahraničím naprosto srovnatelná. Já osobně jsem propagátor tuzemských vín, zahraniční vína kupuji jenom vyjímečně.
Velké rozdíly jsou v klasifikaci tuzemských a zahraničních vín. Zahraniční vína (mám na mysli třeba Francie a Itálie) jsou co do kvality tříděna podle regionu a polohy vinice a podle toho jsou ohodnocena - jeden ze stupňů je např. AOC (Francie), DOC (Itálie) - podrobněji do toho zabíhat nebudu, vše se dá najít na internetu. V tradičních evropských vinařských zemích je většina vín tzv. cuvee (směsi několika odrůd). U tuzemských vín (ale i např. u německých a rakouských) je tradičně kladen důraz na odrůdu a další klasifikace se odvíjí od cukernatosti hroznů při sběru. Kvalitní cuvee se produkují vyjímečně (např. Blatnický roháč, Ludmila - mně osobně ale nezaujala), pokud u nás narazíte na směsku, jde většinou o podřadná vína (Sklepmistr atd.).