Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Mléko je v Česku až na výjimky výborné

Čerstvé, nebo trvanlivé? Většina zákazníků dává přednost mléku z kartonu, které vydrží několik měsíců. Z pohodlnosti, kvůli ceně, nebo kvůli chuti? Je jedno, který druh mléka si vyberete. Záleží jen na tom, co jste si oblíbili.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

boss

děs

a co Kunín a Tatra to jako nic takový známí výrobci a ani zmínka no oničem

0/0
6.5.2007 19:05

boss

pepíci

Kdo dělal ten test? šak chibí Kunín,Tatra....Takový velcí výrobci ;-€

0/0
6.5.2007 19:03

MrakyMrak

Mlíko

Mlíko, do rakve víko....To platilo už za bolševika.

0/0
9.10.2006 23:21

Tonda

Jak se dělá rajčatový protlak

Dělal jsem brigádu ve firmě, která zpracovává rajčata. Ty se vysypají z náklďáku do nádrží s vodou, která je v otevřeném žlabu v podlaze s vodou transportuje dále do sita a presu, kde se rajřata presují. V těch skladech jsou myši a běhají tam divě všude. Za tu dobu, kdy tam já byl, spadly dvě chudiny do toho žlabu a tak přichutili i naše rajčatové protlaky bílkovinou. Bůh ví, jak se dělá mléko.

0/0
9.10.2006 21:51

Synek z dědiny

Re: Jak se dělá rajčatový protlak

Kravin je dneska čistějši jak kajaka kupelka pruměrneho čtenaře idnesu.

Kravy se dneska doji strojama a ženske co tam čumi na ty cecky jen kontroluju čiselka, kera krava može dojit do nadrže a kera ne (třebas když je zrovna napichana tyma antibijotikama). Kdyby se jim povedlo podojit nežaduci kravu do nadrže, tuž maji po prdeli, bo to od nich mlikarna nevezme - nebo vezme ale nezaplati (co s tym zrobja čert vi). Jina pisnička je to, že vykupni cena je smješna a tych dvacet co za mliko chcu v Praze je vysměch všemu. Dalši pecky su ty limity na mliko, kde zkrachovaly kravin muže krasně vydělavat jen na tym, že přeprodava limity na mliko, kere utržil, bo když překročite limit o litr, tak platite milijóny pokut. Běžte do prdele s taku politiku a pak si zajdite na vajca do polskej. Podobně jako slepičarny se vybiju i všecky kraviny a pak budete žrat plesnive maso a červive vajca a ještě budu dvakrat dražši.

0/0
9.10.2006 23:56

regazzi

Re: Re: Jak se dělá rajčatový protlak

No jo, tak vy na Prajske se na to dívate jinak, že....;-D

0/0
12.10.2006 16:22

snooopy1

návštěva mlíkárny...

Před třemi lety jsem byl v rámci školní exkurze v mlékárně Pragolaktos, kde nám docela jasne vysvětlili (a ukázali), co se s mlíkem děje od chvíle, kdy ho přivezou z kravína do mlíkárny... Docela jsem se divil, že ho odstřeďujou a pak zase míchaj dohromady, ale proč ne... Ale ten mléčnej tuk tam dají zpátky (i když ne v celým objemu - z něčeho se smetana přece dělat musí, ne?)

Spíš mě děsí trošičku jiná věc (ale od mlíka zase tolik utíkat nebudu...). Dneska je docela problém koupit šlehačku ve spreji, která obsahuje jenom mléčnej tuk. Zaráží mě, že se to jmenuje "šlehačka", ještě to tam napíšou velkejma písmenama a já pak z pixly cucám něco, co se šlehačce nepodobá ani náhodou... Dávaj do toho "náhradní rostlinné tuky", jak je to napsaný těma mrňavejma písmenkama a je to klamání spotřebitele, docela by mě zajímalo, jak by dopadnul test týhle kategorie "mléčných" výrobků...

0/0
9.10.2006 15:56

hkpok

Re: návštěva mlíkárny...

To mě taky štve! Šlehačka je (spíš bejvala) "SMETANA ke šlehání". Dneska už v obchodech pomalu nic jinýho neni, než šlehanej rostlinnej tuk! Je to nepoživatelnej humus ;-€

Bylo by fakt na místě, aby se takové výrobky označovaly jako "atrapa šlehačky".

Lepší je koupit si smetanu v kelímku a tu si našlehat, tam je to jistější :-)

0/0
9.10.2006 16:08

Romana

Re: návštěva mlíkárny...

Souhlasím, sice jsem pár šlehaček ve sprayi z opravdové šlehačky objevila, ale moc jich není. Jedna z nich je Tesco, ale ne ta úplně nejlevnější, ale ta trochu dražší, asi za 28 Kč nebo tak nějak. Pak ještě myslím Meggle.

0/0
9.10.2006 16:29

sme_duro

Re: Re: návštěva mlíkárny...

ja som minule kupil EIDAM ALTERNATIVE a az ked som ho zacal jest som zistil, ze to nie je syr ale nejaka brecka z rastlinnych tukov s prichutou eidamu. Bolo to balene ako eidam a to, ze to vobec ziaden syr nie je bolo uvedene uplne malymi pismenkami. Hlavne ze RUM sa nemoze volat RUM ale slahacka a eidam z rastlinnych tukov sa takto volat mozu.

0/0
9.10.2006 18:12

pacient24

Re: Re: Re: návštěva mlíkárny...

Co by jsi chtel, prece ti tam pisou "ALTERNATIVE". ;-P;-D

0/0
9.10.2006 18:59

sartori

bily hnus

skoda ze je ted moderni rikat "mleko" bile vode ;-( a cerstve plnotucne uz se skoro neda sehnat.

0/0
9.10.2006 15:56

Vocour

Re: bily hnus

Takové Bio od Olmy (zelená etiekta, plnotučné - http://www.olma.cz/vyrobky/106_o.jpg) se docela koupit dá, alespoň v Praze. A je to lahůdka!

0/0
9.10.2006 16:03

LooL

Re: Re: bily hnus

Pravda, je vynikajici!

0/0
9.10.2006 17:43

***

Re: Re: bily hnus

aha. dneska je moderna. takze prave poctive vyrobky jsou oznacene bioCokoliv. podvody na spotrebitele maji bio-cokoliv s pomlckou. bez bio je to pro masy prumerny odpad z prumerneho vyrobniho procesu jineho prumerneho vyrobku. a obcas se nam do toho vseho pletou mizerne znacene diskontni alternativ humusy.

0/0
9.10.2006 18:33

LooL

Re: Re: Re: bily hnus

Ale vubec ne, po nicem jinem bio neprahnu, ale tohle mleko jsem zacal pit na doporuceni a fakt mi chutna, at je bio-nebio...btw. ono ale na tom ekozemedelstvi neco bude, neni to vymysl a uz jsem se o tom par veci dovedel (CZU) :)

0/0
9.10.2006 19:13

Konstrukter

Re: Re: bily hnus

Souhlasím je to výborné mléko. A klidně si za něj těch 5-10 korun připlatím.R^

0/0
9.10.2006 18:42

Daniel

Ví vůbec někdo, co je to trvanlivé mléko???

;-D Myslím, že kdyby lidé věděli, jak se trvanlivé mléko "vyrábí" asi by ho už nekupovali. Něco Vám o tom povím: Nadojené mléko se přecedí a smetana se dá bokem. Zbude kaseinová (bilkovina) nazelenalá voda, do které se přidá řepkový olej (proto trvanlivé mléko nekysne, ale žlukne), aby dosáhli nutričních hodnot a nakonec se přidá sacharóza. To je milí spoluobčané tak hojně skupované trvanlivé "mléko"! Já tomu říkám olej...

0/0
9.10.2006 15:37

David

Re: Ví vůbec někdo, co je to trvanlivé mléko???

Nojo a jak se dela salam a jogur atd. atd. to bys nemohl nic.

0/0
9.10.2006 15:42

Daniel

Re: Re: Ví vůbec někdo, co je to trvanlivé mléko???

vím jak se dělá salám - ráno se zapnou mlýnky (jsou zabudované v zemi), pracovník nabere maso chromovanými vidlemí a vyplaší hejno krys - ty se rozběhnou a na těch kachličkách to neubrzdí a už jsou v mlýnku - myslíte, že to někdo vyhodí??? K tomu mléku - jistě, to bychom nemohli nic, ale tady máme na výběr!;-)

0/0
9.10.2006 15:50

Chrobak SACEK

Re: Re: Re: Ví vůbec někdo, co je to trvanlivé mléko???

Malinko bych to upravil, věta "...pracovník nabere maso...." je už dávno pasé, špíše to je "....pracovník nasype z pytle granule...." Pokud je dodržován zákon je podíl masa v salámech zhruba 30-50% ( dle druhu )

0/0
9.10.2006 16:34

Vocour

Re: Ví vůbec někdo, co je to trvanlivé mléko???

A proč by se to mělo takto dělat? Na trhu je nadbytek mléčného tuku a výrobci mají problém se ho zbavit. Přesto budou tento mléčný tuk nahrazovat a za tím účelem budu nakupovat sacharózu a řepkový olej a technologicky složitě z toho vyrábět napodobeninu mléka...?

0/0
9.10.2006 15:43

Daniel

Re: Re: Ví vůbec někdo, co je to trvanlivé mléko???

z toho přebytku jak říkáš, se dělají různé zákysy, o trvanlivém mléku jsem řekl pravdu, klidně si ho dál kupuj, já ti to nevyvracím a jestli mi nevěříš, ověř si to někde jinde

0/0
9.10.2006 15:48

Vocour

Re: Re: Re: Ví vůbec někdo, co je to trvanlivé mléko???

Jaké zákysy? To si děláš srandu, ne? Já mluvím o tunách mléčného tuku, pro který není odbyt, protože drtivá většina prodaných výrobků má méně tuku než "surové" mléko. Aby se to spotřebovalo, tak by se lidi v těch zákysech museli snad i koupat ;-) O trvanlivém mléku jsi pravdu neřekl, technologii jeho výroby zbám z první ruky, ne z vyprávění báby Dymákový. Nevylučuju, že to tak nějaký výrobce dělá (pořád ale nechápu proč), ale plošně to určitě neplatí. BTW sám ho nekupuju, protože mi chutná víc tzv. čerstvé mléko.

0/0
9.10.2006 16:00

Daniel

Re: Re: Re: Re: Ví vůbec někdo, co je to trvanlivé mléko???

promiň, ale jsi vedle jako jedle, do trvanlivého mléka se přidává řepkový olej a sacharóza a je vidět, že o tom víš houby - občas sleduj diskuse na ČT2 - bývají pozdě v noci a diskutují tam předáci zemědělství - prezident agrární komory, ministr atd...:-P

0/0
9.10.2006 16:15

Vocour

Re: Re: Re: Re: Re: Ví vůbec někdo, co je to trvanlivé mléko???

Ach jo... O této věci mne opravdu nebudeš poučovat, promiň. Možná pokud bys byl vrchní technolog v mlékarně, který prošel tuto pozici ve více mlékárnách, nebo něco takového, tak bych se poučit nechal. Ale jinak opravdu ne, protože je mezi námi docela propast v informovanosti od zdroje. To, že někdo něco kdáká v TV ještě neznamená, že nelže jako když tiskne - viz třeba http://www.spotrebitel.cz/article/articleview/5878/1/141/

0/0
9.10.2006 16:36

neodborník

Re: Re: Re: Re: Re: Ví vůbec někdo, co je to trvanlivé mléko???

Pán asi viděl jednu diskusi v televizi a teď předává zaručené zkušenosti. Něco takového o řepkovém oleji v trvanlivém mléce tvrdil jeden starší pán v diskusi o kvalitních potravinách na CT 1 nebo 2. Ale nebylo to úmyslně v noci, aby "pravdu" slyšelo jen málo lidí, ale navečer. Ale to neznamená, že to tak opravdu je. V demokracii se mohou veřejně říkat i nesmysly.

0/0
9.10.2006 17:26

AAA

Re: Re: Ví vůbec někdo, co je to trvanlivé mléko???

No proc asi, kapitalisti jsou prece spatnyyyy, i to pravy mliko nam odeprou, i kdyby na tom ve vysledku meli prodelat :)

0/0
9.10.2006 17:05

Roumen

Re: Ví vůbec někdo, co je to trvanlivé mléko???

Trvanlive mleko se vyrabi pasterizaci nebo vysokoteplotne (UHT). Pred tim se z nej sebere vsechno, co se da pouzit jinde, pritom se hledi na to, aby byla splnena norma na pozadovane vlastnosti (napr. tucnost). To je vse. Ze to UHT zabije vsechno zivy, co v tom bylo, je jina vec...

0/0
9.10.2006 16:03

Vocour

Re: Re: Ví vůbec někdo, co je to trvanlivé mléko???

To soud docela manipulativní nepravdy/polopravdy. Trvanlivé mléko se dělá jedině UHT, výjimečně sterilací. Pasterizací se dělá tzv. čerstvé mléko. "Sebere všechno, co se da použít jinde" - tím myslíš co? Ano, sebere se mléčný tuk. A pak se vrátí tolik, aby to odpovídalo kategorii tučnosti mléka. Ono se dá sebrat i něco dalšího? A co? A jak? A že se v mléku zabije "všechno živý, co v tom bylo" je snad dobře, ne? Nebo považuješ mléko za mikrobiologický koktejl? ;-) K tomu jsou snad kysané mléčné výrobky, ne?

0/0
9.10.2006 16:07

Roumen

Re: Re: Re: Ví vůbec někdo, co je to trvanlivé mléko???

Ja za trvanlive povazuju i mleko, ktere vydrzi tyden...to neni pro mleko normalni chovani. O pasterizaci se rika, ze je setrna, ale neni. Navic rada mlek ma oznaceni "cerstve" a vzadu je malymi pismeny napsano UHT. Zabit v mlece vsechno zive urcite v poradku neni. Pak je z toho prave jen ta bila voda s tukem a vapnikem. Nic vic si z mleka neodneses a to v poradku neni...

0/0
9.10.2006 16:18

Vocour

Re: Re: Re: Re: Ví vůbec někdo, co je to trvanlivé mléko???

Co je v mléku živé a přitom to do mléka patří a člověk by si to z něho měl odnést? Já se nepřu, že i tzv. ćerstvé mléko ošetřené pasterací se odlišuje od mléka, které teče z krávy. Ale jsem přesvědčený o tom, že ve výsledku je to mléko zdraví prospěšnější než neupravené mléko prošlé cestou k zákazníkovi mimo vesnici, kde bylo "natočeno".

0/0
9.10.2006 16:40

Kocour

Re: Re: Re: Re: Re: Ví vůbec někdo, co je to trvanlivé mléko???

Jediné prospěšné mléko je mateřské a jen pro děti. Kravské mléko je prospěšné jen pro tele, člověku škodí. Ale jelikož si mládež říká vole, tak asi to nějaký význam má ;-D

0/0
9.10.2006 17:06

Vocour

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ví vůbec někdo, co je to trvanlivé mléko???

Když na to půjdeš takhle, tak člověku škodí každé jídlo, snad s výjimkou toho mateřského od vlastní matky. Teda pokud je náhodou zdravá, že ;-)

0/0
9.10.2006 17:16

Kocour

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ví vůbec někdo, co je to trvanlivé mléko???

No mléko je spíš jed. Je prokázáno že mléko podporuje vznik nemocí jako třeba astma, průjmy, arthritidy, anemia a srdeční choroby. Navíc spolehlivě zahleňuje organismus. Navíc vápník z mléka je taky k ničemu, protože je pro tělo špatně vstřebatelný, takže vlastně nepoužitelný. Vyzkoušej na pár měsíců vypustit mléčné výrobky a uvidíš, že ti nebudou chybět, naopak budeš se cítit lépe. Já si dám maximálně kozí sýr. Každé jídlo je vlastně jed, ale mléko je jeden z největších a pořád se propaguje.

0/0
9.10.2006 18:29

Vocour

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ví vůbec někdo, co je to trvanlivé mléko???

O vypuštění mléka se dá rozumně diskutovat, ale vypuštění mléčných výrobků je totální hovadina. Zvlášť těch kysaných. Stejně jako vypuštění masa. Tvrzení, že mléko je jed, je lež a poplašná zpráva. Pevně věřím, že ten blábol nikdo nevezme vážně. :-(

0/0
9.10.2006 18:49

Kocour

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ví vůbec někdo, co je to trvanlivé mléko???

Nějaké rozumné argumenty proti? To co jsem psal je lékařsky možné doložit. A vypustit maso je opravdu blbost.

0/0
9.10.2006 19:52

Vocour

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ví vůbec někdo, co je to trvanlivé mléko???

To, co jsem psal já, je lékařsky taky možné doložit. Neznám názor odborníka na výživu, který by doporučoval vyloučit z lidské stravy kysané mléčné výrobky. Ty jsou naopak vysoce doporučovány mj. jako obtížně nahraditelný zdroj pro trávící trakt potřebných mikroorganismů. Názory na vhodnost klasického kravského mléka pro dospělé lidi se různí. Většinový názor je ale ten, že jim mléko v rozumné míře neškodí, ale na druhou stranu ani ničemu nepomáhá. Roztrháme si občanky? ;-)

0/0
9.10.2006 21:07

SASTOJCI

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ví vůbec někdo, co je to trvanlivé mléko???

Kocour má VEĽKÚ PRAVDU....ja som mlieko vysadil a úplne som stratil alergie na buriny, peľ, srsť a perie !!! A som si úplne istý, že to vďaka tomu, že som prestal jesť mliečne výrobky a piť mlieko....MLIEKO, CHUTÍŠ FAYN. ALE NESTOJÍŠ MI ZA PROBLÉMY.

0/0
9.3.2007 19:48

Roumen

Re: Re: Re: Re: Re: Ví vůbec někdo, co je to trvanlivé mléko???

Co vsechno v mlece je a neni nevim. Precijen je muj obor opravdu jinde. ;-) Je tam ale urcite rada zivych organismu, ktery zabijime JEN proto, ze by nam mlicko nevydrzelo pul roku. Cele generace mleko pily kravam temer od vemene a nijak jim to nevadilo. To, co z toho mleka zabijeme, si pak draze kupujeme v nejruznejsich bifidnich nahrazkach, aby nam delaly dobre na brisko, protoze ta mrtva bila voda, nam tak akorat dodava energii a mozna (kdo vi jestli) nejakej ten vapnik do kosti. Zase...ani ja se nepru, ze pasterovane mleko je jakkoliv zavadne, ci nedobre...dokonce verim, ze drtive vetsine lidi by mleko "original" vubec nechutnalo a mozna by se projevily i nejake alergie, nebo alespon averze. ;-) Nicmene pit UHT mleko a rikat tomu "delat neco pro zdravi" je podle me naivita a nazev "mleko" v tom lidi jen utvrzuje... Mame tedy mozna spor v tom, zda je "zdravejsi" pasterovane, nebo "originalni" mleko. Pro klid zbrani jsem ochoten souhlasit, ze pasterovane mleko je zdravejsi. V poradku?

0/0
9.10.2006 18:18

n****t

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ví vůbec někdo, co je to trvanlivé mléko???

Ale jiste, cele generace! Cele generace chcipaly na mor, detskou obrnu, cerny kasel a zanet slepeho streva. Roumene, tenhle argument je uplne vedle! Kde dostala na statku krava tuberkulozu, vetsinou nakazila vsechny, co to ach-tak-zdrave mliko z vemena pili.

0/0
9.10.2006 23:51

Roumen

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ví vůbec někdo, co je to trvanlivé mléko???

To je urcite pravda, takove veci se vsak deji porad. Pravda...ne z mleka, ale muzem vyjmenovat napriklad maso, vejce ci spenat. Z nemoci jmenujme treba aids nebo rakovinu. Jak uz jsem psal jinde, muzu se priklonit k nazoru, ze pasterovane mleko je zdravejsi, respektive mene skodlive...nebo jeste lepe...mene potencialne nebezpecne. Na cem ale trvam je, ze UHT je uz prilz...je to JEN pro to pohodli, ze vydrzi pul roku...jiny prinos to nema. Naopak.

0/0
10.10.2006 0:09

Daniel

Re: Re: Ví vůbec někdo, co je to trvanlivé mléko???

to sis přečetl v tom druhém článku viď? nesmíš věřit všemu, čím tě krmí výrobci tohoto mléka!;-)

0/0
9.10.2006 16:16

Roumen

Re: Re: Re: Ví vůbec někdo, co je to trvanlivé mléko???

Technologii vyroby mleka jsme brali ve skole. Vystudoval jsem Ceskou zemedelskou univerzitu...a nestydim se za to. :-P "Bila voda" je terminus technikus a dnes uz mleko koupis jen velmi obtizne...

0/0
9.10.2006 16:20

Vocour

Re: Re: Re: Re: Ví vůbec někdo, co je to trvanlivé mléko???

To je hezký, že jste to brali ve škole. Kdybych já se prohlašoval za odborníka na všechno, co jsme brali ve škole, tak bych byl odborník skoro na všechno. :-) Položil jsem jasné otázky a docela čekám na odpověď ;-) Jinak povzdechu "dnes už mléko koupíš jen velmi obtížně" bych docela i mohl rozumět. Jen bych potřeboval upřesnit, se kterou dobou sorvnáváš. Jestli s rokem 1930, 1960, 1985 nebo 1995 ;-)

0/0
9.10.2006 16:43

Roumen

Re: Re: Re: Re: Re: Ví vůbec někdo, co je to trvanlivé mléko???

Netvrdim, ze jsem odbornik. Jen jsem upresnil nepresnou domnenku, ze jsem sve informce cerpal z clanku, ktery jsem cetl az po te, co jsem reagoval. ;-) Co je a co neni mleko se urcite stanovuje obtizne. Kazdopadne voda s tukem, mineralama a stopovyma prvkama, obarvena na bilo, zcela jiste ne. Nic jineho se dnes ale da koupit opravdu obtizne. Pokud hledas v regalech bezneho obchodu, hledas zpravidla marne...to je konstatovani stavu. Nerikam, ze je to spatne, ani ze je to dobre. ;-) Proste to tak je.

0/0
9.10.2006 18:08

Vocour

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ví vůbec někdo, co je to trvanlivé mléko???

Obarvená voda... To navozuje nesprávný dojem, že se mléko dobarvuje. Nedobarvuje. Jinak samozřejmě ještě nikdo nevymyslel krávu, která dojí polotučné mléko. Takže se to bez úpravy neobejde. :-)

0/0
9.10.2006 18:42

Roumen

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ví vůbec někdo, co je to trvanlivé mléko???

Cista voda je cira...necira je obarvena.;-)

0/0
9.10.2006 18:57

P71V

Re: Ví vůbec někdo, co je to trvanlivé mléko???

Sacharosa je cukr- takze nic spatneho a porad lepsi pit olej nez pit zkysnutou brecku a mit v jednom kuse prujem :-)

0/0
9.10.2006 18:02

Jiřík, co zabil sedmihlavého d

Nesouhlas s...

výsledky testů čerstvého mléka. Z těch, co jsou u nás dostupné, jsou dobré pouze mléko Madeta, Olé a Bohemilk (i když to ke konci trvanlivosti také nebývá nejlepší). Na druhé straně v mlécích od Olmy je znatelná pachuť a mléka snadno kysají. Mezitím stojí mléko Pragolaktos, které je na tom jakž tak, ale žádný zázrak to taky není.

0/0
6.10.2006 15:49







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.