Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Video: Podívejte se, jak se dělá špekáček podle tradiční receptury

Vyrobit chutný a voňavý špekáček není žádná alchymie. Je třeba mít správné ingredience a vědět, jak na to. Ve firmě Astur Straškov vyrábějí tuto klasickou českou uzeninu podle tradiční receptury. Cestu z výrobny do chladírny urazí špekáček asi za tři hodiny.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Lobos

Kvalitni spekacek???

Co je na tom tak "kvalitniho"? Veskere ty tucnoty a humus, ktery se do toho dava? Bon apetit(Y)

0/0
27.3.2009 16:46

Lenulka01

konečně kvalitní řeznictvi

Jsem moc ráda, že se v Praze objevilo konečně nějaké slušné řeznictví. Taky nepocházím z Prahy a chyběly mi tu kvalitní mastné výrobky jako u nás na malém městě v soukromém řeznictví. Jít pro maso a uzeniny do Tesca jsem zavrhla už dávno, je to hnus, co nabízejí. :-© TAkže do Asturu určitě zamířím a vyzkouším!

0/0
27.3.2009 10:42

jezura

Řeznictví ASTUR

Vážení, dávám sem odkaz na prodejnu ASTURU v Praze-Letňanech, adresa je Malkovského 608. Mohu jen doporučit,jejich uzeniny jsou opravdu UZENINY,ne jen parodie na ně! http://www.mapy.cz/#x=133268977@y=136137709@z=16@mm=ZP@sa=s@st=s@ssq=malkovsk%C3%A9ho%20608@sss=1@ssp=133264388_136134850_133283892_136151818

0/0
9.2.2009 11:32

Flynn

Mne jednou

Mne jednou dostal sef, kdyz krmil psa:"... hele, nechces tu sunku? Bertik ji nechce..."

0/0
6.2.2009 14:28

luko5

Re: Mne jednou

Měl jsi tu Trikatel šunku vzít s tím, že se pokusíš z toho vyrobit semtex. ;-D

0/0
7.2.2009 3:19

jmen0.prijmeni

v Praze sežerou všechno

Nějakou dobu žiju v Praze a dodnes se mi nepodařilo sehnat kvalitní řeznictví. Jsem z Moravy (pražáci mě určitě hned sjedou) a vím, co to je dobrá uzenina. U nás by se hned rozkřiklo, že nějaký soukromý řezník šidí na kvalitě. A to, co se prodává v lepších řeznictvích v Praze, by na Moravě nikdo nehodil ani psovi. Zlobte se na mě jak chcete, ale opravdu jsem nenašel v Praze dobré špekáčky. Ptal jsem se starousedlíků kde se dá něco lepšího koupit, vyzkoušel jsem jejich oblíbené masny a žasl jsem, co jsou ochotní jíst. A teď se do mě pražáci pusťe. Já si mezitím o víkendu zajedu domů na vesnici pro dobrý salám.

0/0
6.2.2009 13:08

vaclavj1

Re: v Praze sežerou všechno

Nejak se mi nezdalo, ze by to bylo na Morave nejak lepsi, ale mozna jste jen Vy mel stesti nebo ja smulu. Jinak treba prave Astur z clanku ma jednu prodejnu i v Praze.

0/0
6.2.2009 13:45

Flynn

Re: v Praze sežerou všechno

a kde?

0/0
6.2.2009 14:29

vaclavj1

Re: v Praze sežerou všechno

Naproti Tesku v Letnanech, je tu o tom clanek na idnes. Zadejte si nahore do idnesackeho vyhledavace "Astur".

0/0
6.2.2009 14:44

babacek

Re: v Praze sežerou všechno

http://ekonomika.idnes.cz/uzenari-nechteji-do-supermarketu-buduji-vlastni-site-prodejen-pve-/ekonomika.asp?c=A090105_183221_ekonomika_vem

0/0
7.2.2009 5:26

Flynn

Re: v Praze sežerou všechno

Myslim, ze na Tylaku je jedno dobre - manzelka tam nakupuje. Ale take ta sunka je pokazde jina, nekdy horsi, nekdy lepsi. Alespon to neni univerzalni varena pena.

Dalsi (pro Prazaka ;o) )) dobra masna je u perlovky a o kousek dal na zacatku Jungmannky zase peodavaji zverinu.

0/0
6.2.2009 14:26

denydeny

Re: v Praze sežerou všechno

R^ naprosta pravda, prazak vam to neodkyvne, nema moc s cim srovnavat...

0/0
6.2.2009 19:20

cojedomatosepocita

hm...

A v které fázi výroby se přidávají pomleý kopyta? :-©

0/0
6.2.2009 10:51

Alkoj

Re: hm...

kopyto jsi ty, utikej si koupit do Tesca vodosoja spekacky, ktery ti shori nad ohnem jak papir ;-D;-D;-D

0/0
6.2.2009 10:57

chekov

Re: hm...

těsně před pilinama,

ale někteří řezníci to tak prý nedělají. Mají sice dražčí špekáčky, ale ta chuť a vůně se nedá srovnat... :)

0/0
6.2.2009 12:09

Tryskomys Muf

Re: hm...

Copak kopyta, ale co ty rozemlete krysy, ktere semelou, vzdy kdyz po odstavce znovu spusti stroje. ;-D

0/0
6.2.2009 12:52

Flynn

Re: hm...

to pak prodavaji pod nazvem Fuet, Chorizo ci Colchazon. tyto salamy mi tak trochu mysinou smrdi (ale chutnaji).

0/0
6.2.2009 14:35

Rosomak

Ceny super

Špekáčky mají za 69,02 Kč. Ale mají i jiné ňamky:

http://www.omadeg.cz/astur/index.php?section=vyrobna&page=cenik_vyrobku

Bohužel, seznam prodejen kam dodávají na svých stránkách nemají.

0/0
6.2.2009 10:44

aldik7

reportáž

a příště se těšte na popis (i s videem) výroby špekáčků prodávaných např.v Lidlu :-);-DR^

0/0
6.2.2009 10:41

Igor Bezbolestný

Re: reportáž

složení ti řeknu zcela přesně : na 100 Kg :: 15 kg separátu (kostní moučka)15 kg sádla,26 kg kůžové emulze,10 kg a-gelu (chemie),6 kg škrobu ,22 kg ledu (strouhanky pro spojení směsi, později zvodnatí),2 kg soli,2 kg sóji,1 kg emulgátoru,1 kg koření a barviva.  Maso tam prostě není ! Jinak bychom se nedostali na cenu , kterou po nás chce třeba Alber a jiné.. prostě hnus ale kdo platí ten poroučí.

0/0
6.2.2009 10:49

aldik7

Re: reportáž

není nad kvalitu v Globusu R^ ..

doporučuju shlédnout video o špekáčkách http://www.mojetelevize.cz/globus/ :-)

0/0
6.2.2009 10:52

Igor Bezbolestný

Re: reportáž

Neni problém vyrobit párek tak jak se má : 53 kg libového vepřového masa,43,5 kg tučného vepřového masa.1,50 kg sladké papriky 2 kg soli , ale nikdo to nezaplatí :(

0/0
6.2.2009 11:07

ET_demokrat

Re: reportáž

Já si myslím, že kdyby takové párky někdo vyráběl, prodali by se. Asi ne 100 tun za tejden, jako se prodá v Praze těch napodobenin za 60korun.

0/0
6.2.2009 11:14

Igor Bezbolestný

Párky z mouky

Párky z mouky, jogurty z brambor. Potravináři a obchodníci stále

přidávají do potravin levnější náhražky,  aby obstáli v

konkurenčním boji a nátlaku řetězců. Uzenáři samozřejmě umí dělat

kvalitní špekáčky bez náhražek, z masa. Ale za kilo by pak zaplatili

lidé 100 korun, místo akčních 29.90....:-©

0/0
6.2.2009 10:39

savers

Re: Párky z mouky

lepší než kilo uzenin, je koupit si kilo čerstvého naporcovaného lososa bez kostí a připravit ho na kmínu v horkovzdušné troubě s bramborem..  Vaše srdce bude mít radost a chuťové buňky taky..

0/0
6.2.2009 10:44

vena.m

Re: Párky z mouky

njn, ale kup kilo min za 600 jinak to jsou lososy z odchovu krmené tak, aby měli růžovější maso .. takže taky chem. sajrajt ... a ještě ryby obecně mají větší koncetraci těžkých kovů, takže jejich konzumace již přestává být zdravá tak jako tak ...

0/0
6.2.2009 10:58

ET_demokrat

Re: Párky z mouky

Ke koncentraci škodlivých resp. jedovatých látek v rybách:

pstruhovi, co má pár let, nebo v jiné krátkověké rybě to běžně nehrozí.Nejvíce svinstva v sobě nakumulují staří dravci (štika, sumec...), kteří konzumují drobnou bílou rybu, která se živí "ze dna". Živočištvo dna do sebe nabírá jedy ze sedimentú, ty se dostávají do bíle ryby, ta je odevzdává dravé rybě a ta si za 10 let toho nakumuluje dost, více jeko je stanovené v normách. Typickým příkladem jsoy štiky z dolního toku Labe (Ústí a tak...). Ty jsou vysoveně jedovaté.

Je to podobné jako prase a kráva. Prase si moc nepožije a ani škodlivin mnoho nestihne nakumulovat. Kdežto fialová kravička do sebe nabíra svinstva roky a podle toho to taký vypadá s obsahem škodlivých látek v hovězím ze starého vola.;-D

0/0
6.2.2009 11:08

ET_demokrat

Re: Párky z mouky

Já se taky špekáčky neživím, ale mnozí by bez konzumace levných napodobenin uzenin asi nevyšli s penězi. Mnozí si také raději dají 5 piv. Potom ty špekáčky asi celkem chutnají. 

Za  tepla uzeného lososa jsem ještě neochutnal. Dobrý je i ten uzený za studena. Ale výborný (i když asi karcinogenní stejné jako ten losos) je i např. menší kapr, mník, pstruh, úhoř vyuzený (a současně upečený) v horkém dýmu

0/0
6.2.2009 10:59

Flynn

Re: Párky z mouky

Kilo pravych burtu za 100,-/kg!!! 8-o

BERU!!!

0/0
6.2.2009 14:37

Ric-pic

Video

Je super, že jste hoši přešli na formát flash, jenom je škoda že naprostá většina videí nějak nechce jet. Pro rejpaly - chyba není mezi židlí a PC, právě jsem si nainstaloval poslední verzi Flashplayeru z adobe.com, prostě některý jedou a některý ne.....

0/0
6.2.2009 10:37

savers

Re: Video

a používáš IE nebo Firefox?

0/0
6.2.2009 10:39

aldik7

Re: Video

a zajímavé že mi to jede xD .. takže chyba bude mezi židlí a klávesnicí, nebo u tebe v kompu R^ xD

0/0
6.2.2009 10:39

vavken

Re: Video

No mi ta videa chodí, tak nevím, kde je chyba. ;-D

0/0
6.2.2009 10:44

vena.m

Re: Video

Já si myslím, že problém je nekomunikace současného přehrávače s firewallle,m ... v práci jsme za firewallem a ten nepustí jiný kanál než http a ješt s heslem a to tenhle přehrávač zjevně neumí ...

0/0
6.2.2009 10:55

Flashvideo

Re: Video

Dobry den,

zakladni pozadavek na spusteni videi je nainstalovany Adobe Flash Media Player alespon ve verzi 9.0.115. Aktualni verzi playeru ve vasem browseru zjistite zde: http://www.idnes.cz/ip

Druhym problemem by mohla byt jiz zminena nemoznost komunikace pres port 80 (typicky ve firemni siti, kde sprace site zakaze internetovou komunikaci pres jine porty nez je standardni HTTP). Player by mel umet komunikovat i pres port 80, ale zaznamenali jsme u nekterych uzivatelu potize. V pripade zajmu nas kontaktujte na mailu flashvideo@klikni.cz 

0/0
6.2.2009 13:58

savers

Jí sekanou každý den?

a to v článku na Novinkách psali, že Češi mají sklony k rakovině tlustého střeva dáno asi geneticky... 8-o

0/0
6.2.2009 10:37

mugabeho_brat

tradicia

Spekacky su typicky slovenska udenina. No nic, aj polaci tvrdia, ze Janosik bol poliak a madari povazuju bryndzove halusky za madarske jedlo. S tym nic nenarobime ze mame okolo seba narody bez tradicie.;-D

0/0
6.2.2009 10:08

Randall Flagg

Re: tradicia

Jako by to nebylo jedno, hlavne ze chutna, ne? :-)

0/0
6.2.2009 10:16

Jandik73

Re: tradicia

No dobře a nějaký důkaz by nebyl? Jánošíka si klidně nechte, chlubit se zlodějem a lapkou a ještě ho vydávat za národního hrdinu ...

0/0
6.2.2009 10:24

vena.m

Re: tradicia

No, on náš Žižka taky nebyl světec :-P

0/0
6.2.2009 10:33

Jandik73

Re: tradicia

To taky netvrdím. Ale husiti alespoň bojovali za nějaké ideály. Jánošík byl obyčejný zloděj.

0/0
6.2.2009 10:42

mugabeho_brat

Re: tradicia

No dobře a nějaký důkaz by nebyl?

0/0
6.2.2009 11:12

Jandik73

Re: tradicia

http://cs.wikipedia.org/wiki/Juraj_J%C3%A1no%C5%A1%C3%ADk

0/0
6.2.2009 11:15

mugabeho_brat

Re: tradicia

Tak to je opravdu důkaz jak vyšitý.;-D Na slovenskej wikipedii sa zas pise toto:

Podľa slovenských ľudových legiend Juro Jánošík so svojou družinou žil v lesoch medzi Žilinou a Liptovským Mikulášom a prepadával tam pocestných. Podľa poľských podhalianskych legiend raboval aj v Poľsku. Z nakradnutého vraj vydeľoval časť pre chudobných. Bol slovenským Robinom Hoodom, preslávil sa aj mimo Slovenska. Je známy v Česku, Poliaci ho vnímajú ako svojho legendárneho tatranského hrdinu.

0/0
6.2.2009 11:51

Jandik73

Re: tradicia

Ano, "podle legend" ... "vraj" .... Podle našich legend řádil v lesi Řáholci loupežník Rumcajs.

0/0
6.2.2009 12:03

chekov

Re: tradicia

a ládoval žaludem....

0/0
6.2.2009 12:17

Flynn

Re: tradicia

zaludem ladoval do Manky a byl z toho Cipisek

0/0
6.2.2009 14:23

mugabeho_brat

Re: tradicia

http://noviny.joj.sk/z-domova/5-3-2008/clanok/cesi-nam-chcu-ukradnut-spekacky.html

0/0
6.2.2009 10:36

Jandik73

Re: tradicia

Tak to je opravdu důkaz jak vyšitý. Díky za pobavení :-))

0/0
6.2.2009 10:41

mugabeho_brat

Re: tradicia

Toto je super;-D: http://palata.blog.sme.sk/c/122134/Spekacky-budou-madarske.html

0/0
6.2.2009 10:50







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.