Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Češi jedí stále více čokolády, ale na zbytek Evropy nemají

Češi stále více mlsají čokoládu. V letech 2000 až 2007 stoupla spotřeba této pochoutky téměř o čtvrtinu, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu. V rámci EU jsou ale čeští občané průměrnými konzumenty, na jedlíky jako jsou Švýcaři, Britové nebo Němci zdaleka nemají.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Lobos

Cesi vice tlaci cokoladu.....

Asi to chteji te evrope opravdu osladit.....az se vykali ;-D;-D;-D

0/0
4.2.2009 17:53

honzajaka

proč

bych dával tolik peněz za vícekakaovou čokoládu, jen proto abych dokázal, že jsem snob, vždyť je to odporný a hořký,

0/0
2.2.2009 12:28

TristanTzara

Re: proč

Me taky horka nechutna :-P

0/0
2.2.2009 21:59

negociátor

Re: proč

Nejde o snobismus, ale o zdravý životní styl. Někdy je zdravému životnímu stylu nutné dopomoci psychologií. Je pravda, že většině lidem chutnají sladké náhražky čokolády, kde je hodně cukru a tuku (většinou jiného, než pravého z čokoládových bobů). Ta to preference je způsobena přírodou. Protože v tuku a cukru je uloženo obrovské množství energie, ze které člověk může čerpat, příroda to zařídila tak, že to lidem chutná. Význam to mělo v pravěko, ne v moderní době, kdy většina lidí nezvedne zadek ze židle, proto nepotřebují vysokoenergetickou stravu, protože jsou obézní. Nicméně evolučně ta preference sladkého a tučného zůstala zakonzervována stále.

Když se přesvědčíte a donutíte jíst jen např. 80% čokoládu měsíc, tak na to naučíte tělo a pak, když ochutnáte mléčnou "čokoládu" tak vám bude připadat nedobrá. A ještě něco uděláte pro zdraví, protože pravá čokoláda má mnohem méně cukru (proto je chuťově trošku hořká) a hlavně je z tuku z kakaových bobů. (mnoho zdraví prospěšných látek)

0/0
3.2.2009 11:25

chenile

to bude asi tim

ze u nas se ty cokolady zas tak moc neprodava... vetsinou ochucenej tuk..:-©

0/0
2.2.2009 9:12

fuozx

Skoda

ze se do Ceska nedovazi kvalitni svycarske znacky jako Favarger nebo Villars. Kvuli nim se mi bude ze Svycarska tezko odchazet.

0/0
1.2.2009 23:30

fuozx

Re: Skoda

Jen jeste dodavam, ze ne kazda svycarska cokolada je dobra. Treba Cailler rozhodne nebrat (patri to pod Nestlé, tak se neni co divit, viz Orion). Lindt ma nektere dobre, ale casto uz jsem se s nim napalil, a pozro, nektere vyrabi v Nemecku, ne Svycarsku.

0/0
1.2.2009 23:36

chenile

Re: Skoda

jojo ja mel od kamose dvoukilovou cokoladu.. a bohnik syra.. ktery pomahal vyrabet primo v alpach.. a vsechno se delalo rucne...  a je to lahoda...

z ty dvoukilovky by se tady udelalo 20kilo Orion cokolady ;-D

0/0
2.2.2009 9:13

TristanTzara

Re: Skoda

Villars jsem koupil v Globusu

0/0
2.2.2009 21:47

evileye

Ad složení

Shodou okolností jsem měl čokoládovej víkend, takže se mi tu válí obaly od Ritter Sport a Milky.

Ritter Sport Fine Extra Dark Chocolate 71% Cocoa - na prvním místě v ingredients je cocoa mass (flavour cocoa 40%), cukr je druhej, třetí kakaový máslo.

Ritter Sport Alpine Milk (30% Cocoa) - na první místě cukr, druhý sušený mlíko (23%), kakaový máslo, kakaová hmota.

Ritter Sport Whole Almonds (30% cocoa solids, 23% mandlí) - první cukr, pak mandle, kakaový máslo, kakaová hmota.

Ritter Sport Dark Whole Hazelnuts - uvedeno jako plain chocolate (hořká), 50% cocoa solids, 23% lískáčů - první cukr, pak kakaová hmota, lískáče, kakaový máslo. ---- Ritter Sport Praline - 30% cocoa solids, 42% nugát - první cukr, lískooříšková pasta (18%), kakaový máslo, kakaová hmota. Vše prodáváno za stejnou cenu. --- Milka Amavel ala Mousse au Chocolat - cukr, kakaové máslo, kakaová hmota. 33% našlehaná čokoládová náplň --- Milka Amavel Mousse au Praliné - cukr, kakaové máslo, rostlinné tuky, kakaová hmota.

0/0
1.2.2009 22:39

evileye

Re: Ad složení

Jinými slovy má pravdu ten, co tady psal, že čeho je tam nejvíc, je na prvním místě, resp. pořadí by mělo odpovídat procentuálnímu zastoupení jednotlivejch složek, pokud je výrobce solidní.

Subjektivní chuťový porovnání vychází jednoznačně ve prospěch Ritter Sport mezi těma dvěma zmiňovanýma, a to nezávisle na variantě té Ritter Sport. I když vezmu obyč Milku Alpine Milk a porovnám s tou Alpine Milk Ritter Sport, která má papírově stejný hodnoty (30% cocoa solids), tak je chuťově lepší a čokoládově výraznější ta Ritter Sport, resp. Milka vychází vždycky subjektivně daleko sladší. Jediná od Milky ta Extra Cocoa působí čokoládovějším dojmem. A to mám rozhodně radši mléčnou čokoládu, ta 70% mi nějak moc nechutná, ale Milka mi přijde fakt přeslazená.

0/0
1.2.2009 22:46

malvino

Re: Ad složení

Máte pravdu do puntíku. Alpine Milk od Ritter Sport je minimálně o řád lepší než Alpine Milk od Milky. Tipl bych, že Milka tam dává míň kakaového másla. Bohužel Ritter Sport nenají všude, na rozdíl od Milky.

Kéž by Milka ty prachy co narve do reklamy použila na nákup lepších surovin.

0/0
2.2.2009 0:18

kellmorian

Re: Ad složení

Ritter Sport Alpine Milk je bledemodra, ze? ta mi hrozne chutna. nicmene kdyz pisete, ze je prvni cukr, pak susene mleko 23% a az pak kakaova hmota, tak te hmoty tam asi nebude 30%, jak inzerovano, protoze by byla pred susenym mlekem... nedava to takto smysl. bud ji neni 30%, ba ani 23, nebo neni poradi dodrzeno.

milka mi nechutna, vyjimka je milka bublinkova, mozna je hmota stejna, ale subjektivne chutna lepe. taky mi hrozne chutna ta milka amavel, ale oriskova. a triolade. klasicke milky ovsem ne.

0/0
2.2.2009 15:00

sdsa

cokolada

U nas nekdo prodava cokoladu ?

(nebudeme pocitat Lindt)

..... hmmm oc me toho nenapada .... asi kouknu do Lidlu nebo Penny jestli tam treba neco nemaji :-P

0/0
1.2.2009 22:19

kellmorian

Re: cokolada

az budete v tom lidlu, zkuste J.D.Gross... budete prekvapen.

0/0
2.2.2009 15:01

zlutykreslo

!!!

Nehrajme si na snoby, taková Lindt 99% se už prostě jíst nedá, ačkoliv je to po čertech kvalitní kousek. Jako bych si nasypal čisté kakao do huby. Já ještě snesu kolem těch 70%. A podotýkám, že jím jen hořkou.

0/0
1.2.2009 21:45

Brundi

Re: !!!

Ale no taak! Nedelej hned z nekoho s jinymi chutemi snoba. Napr. ja nejsem prakticky vubec na sladke, a prave tyhle vysokoprocentni cokolady mi skutecne chutnaji. Je fakt, ze si dam treba jen jeden ctverecek, ale sladkou bych nepozrela asi vubec.

0/0
1.2.2009 23:34

papazian

Dáváme přednost kvalitě nad kvantitou,

není jen ukazatel množství, ale také kvalita..., Sledovat jen množství je překonané, zvláště když se na trhu nabízí tolik imitací a šmejdů...

0/0
1.2.2009 17:11

tmf

Re: Dáváme přednost kvalitě nad kvantitou,

pravda, nejen levné čokolády nejprve obrátím a hledám info odkud je, bulharské, turecké, polské nebrat, ORION, některé něměcké a švýcarské. Jak je uveden jen dovozce nebrat, v 99% nepoživatelné.

0/0
1.2.2009 21:11

evileye

Re: Dáváme přednost kvalitě nad kvantitou,

To, co udělala Nestlé z běžných Orion čokolád, je humus. :-©

V podstatě už jediný tabulkový čokolády (nemluvím o bonboniérách) prodávaný pod značkou Orion, který jsou dobrý, je ta série Orion Tmavá čokoláda (nevím, jestli je to takhle přesně), která je právě vydávaná za tu luxusnější variantu a vyráběná s ruznýma příchutěma. Ale obyčejná mléčná, která dřív bývala od Orion fakt dobrá, je dneska mňadlavej hnus skoro srovnatelnej s polskejma, ale běžně prodávanej za trošku vyšší cenu. I ty Kaštany už stojijou za vyliž (Y)

0/0
1.2.2009 22:14

Jejda

hmm

u čeho u nás při nákupu nerozhoduje cena?

0/0
1.2.2009 16:31

Performer

Re: hmm

lidi jsou převážně paka a mají rádi iluze....

0/0
1.2.2009 17:43

mokrykcb

hmmm

čokoládu já rád - hlavně mléčnou - a nejlepší je jednoznačně milkaR^

0/0
1.2.2009 15:53

Performer

Re: hmmm

a je ta kráva vůbec čokoláda? to je spíš nějaká náhražková srágora ne?  

0/0
1.2.2009 17:37

Don_Alex

Re: hmmm

hmm, ta s cokoladou nema prakticky nic spolecnyho, ale kdyz ti ta smes cukru s tukem a cokoladovou prichuti chutna....;-D;-D

0/0
1.2.2009 17:59

aldik7

Re: hmmm

ale prd.. nějakej chytrej néé? :-P;-D .. čokoláda akorát není to co se prodává tak do těch 10-15korun .. Milka, Orion .. čokolády sou! je atam sice víc cukru ale i kakaa tam je relativne dost :-)

0/0
1.2.2009 18:16

jamming

Re: hmmm

LZES a dobre to vis. ja milku nejim, jeji profil mi taky moc nechutna, ale je to cokolada a je z kvalitnejsich ingredienci nez co ma konkurence. nejdrive si neco zjisi, nez zacnes placat nesmysly.

0/0
1.2.2009 18:16

negociátor

Re: hmmm

Jestli nazýváš čokoládou něco, kde je na prvním místě ve složení uveden cukr, tak je to tvá věc a nepoučuj ostatní.

0/0
1.2.2009 20:24

evileye

Re: hmmm

V podstatě kvůli tomuhle vláknu jsem vypsal to složení těch čokolád, co mi tu zbyly obaly. I ta Ritter Sport Dark Whole Hazelnuts, která je prodávaná s označením "plain" a je u ní uváděno 50% minimum cocoa solids, má na prvním místě ve složení uvedenej cukr. A ta čokoláda je chuťově opravdu hořká a dovolím si tvrdit, že poměrně nešizená, tj. v rámci cenový relace kvalitní.

0/0
1.2.2009 22:51

negociátor

Re: hmmm

Jestli má na prvním místě uveden cukr, tak cukr tvoří největší část výrobku. A já osobně upřednostním čokolády (například J.D. Gross z Lidlu), které na prvním místě mají kakaovou hmotu (tedy hmotu, či tuk přímo kakaových bobů). I když na druhou stranu uznávám, že je ještě důležitý odstup prvního a druhého místa v pořadí. Protože kdyby to bylo například v poměru 51 % a 49 %, a naopak, tak pak je to prašť jako uhoď.

0/0
1.2.2009 23:58

mokrykcb

Re: hmmm

ale já na nějaké složení kašlu...já jím co mi chutná a milka - mńammmm

0/0
2.2.2009 20:57

General Custer

To je zase ostuda.

Musime to dohnat.

0/0
1.2.2009 15:12

aldik7

Re: To je zase ostuda.

a hrrrr všichni do kauflandu pro polskou čokoládu za 7,90Kč ;-D .. a minimálně 20ks na jeden nákup;-D

:-©

0/0
1.2.2009 16:01

tmf

Re: To je zase ostuda.

v článku se píše o čokoládě, nevím proč sem pleteš polské hnědavé hmoty, ty se předpokládám do statistik nepočítají.

0/0
1.2.2009 21:13

aldik7

Re: To je zase ostuda.

šak to bylo myšleno ironicky R^

.. i když jak kaufland dá na titulní stránku "čokoládu" za 3,90Kč tak maj do 30ti minut prázdné regály ;-D .. ale já bych ty levné "čokolády" (pro rejpaly- doufám že víte co znamenaj uvozovky xD ) do hudy nestrčil :-© xD

0/0
1.2.2009 21:35

kellmorian

krev

rika se, ze v cokoladach od nestle a orionu se pouziva jako barvivo zvireci krev a jelikoz je v potravinarstvi definovana jako maso a tedy se v mnozstvi mensim nez 1% nemusi uvadet na obalu (jen potraviny, ne Ecka a dodatky jako emulgatory), neuvadi se. orion a nestle jsou ale hnusne cokolady, neni nad cote'd'or.

0/0
1.2.2009 14:40

Viper1

Re: krev

cote'd'or je také Nestlé, nebo ne?

0/0
1.2.2009 14:50

jamming

Re: krev

no to NENI. je to Kraft. dela jak Cote dOr, tak prave mozartovy koule (Mirabell) a dalsi vyborne veci. Bohuzel Orion uz nepouziva tak kvalitni suroviny jako Kraft (coz je u nas Figaro).

0/0
1.2.2009 18:08

Wolftear

Re: krev

Slyšel jsem, že občas používají i lidskou krev. A někdy zahušťují směs rozemletými chrupavkami, kostmi a rozemletou kůží nepohodlných osob. Ročně kvůli tomuhle zmizí ve Švýcarsku několik stovek lidí - oficiálně beze stopy. Kamarádův strýc má známého, co tam pracuje, takže vím, o čem mluvím. !:-)8-o

0/0
1.2.2009 15:00

Performer

Re: krev

a do hořký dávaj negry ....... fůůůůůj

0/0
1.2.2009 17:42

Jerry Fletcher

A tedy?

Jen jsem nepochopil, jestli je to eurodobře nebo eurošpatně...

Jinak studentská pečeť originál R^

0/0
1.2.2009 14:17

Rado_

Studentská pečeť

....je u mě totální kult, a to myslím tu klasickou mléčnou. Jinak ty "maloformátové" Milky s ořechy nebo Ritter Sport jsou dobré....

0/0
1.2.2009 13:55

maud

Za kvalitní čokoládu

( od 70 %)  zaplatíš od 40 kč a výš. Vyzkoušej. je to lahoda a ne ty šmejdy za 5. Název - čokoláda se smí používat v případě ,že obsahuje 70% kakaové hmoty ( u hořké) a 30% u mléčné.

0/0
1.2.2009 13:30

aldik7

Re: Za kvalitní čokoládu

milka, orion .. sou taky kvalitní čokolády nejsou od 40kč R^

0/0
1.2.2009 13:34

maud

Re: Za kvalitní čokoládu

Podívejte se na složení

0/0
1.2.2009 13:37

aldik7

Re: Za kvalitní čokoládu

nezáleží ani tak na složení.. hlavně na chuti každého kupujícího :-) .. vám snaad nechutná Milka nebo studenstká počeť a kupujete jenom 70ti% čokolády? R^

0/0
1.2.2009 13:39

maud

Re: Za kvalitní čokoládu

Studenská pečeť není čokoláda s rozinkami..... Je to čokoládová pochoutka.  Jinak,  já sním jednu čokoládu tak za půl roku, tak mi nevadí  vyšší cena.

0/0
1.2.2009 13:53

tos42

Re: Za kvalitní čokoládu

no tak kdyz cokoladu prakticky nejis, tak tady nerozumuj... to je jako vypit rocne jednu flasku vina a delat ze sebe znalce vinare ;-D;-D;-D

0/0
1.2.2009 13:58

maud

Re: Za kvalitní čokoládu

To když vypiju každý den 2 litry krabicového vína ,bude ze mne znalec vína?

0/0
1.2.2009 14:36

aldik7

Re: Za kvalitní čokoládu

studentská pečeť je čokoláda! R^ .. čokoládová pocohutka je to co má v sobě víc tuku než kakaa a prodává se to do 10ti korun xD

0/0
1.2.2009 14:18







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.