Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

VIDEO: Podívejte se, jak se vyrábí starorežná

V Čechách tuto kořalku moc neznají, v zahraničí už vůbec. Starorežná je moravskou specialitou, která má skoro pětisetletou tradici. Její výroba trvá tři roky a je chloubou Palírny u Zeleného stromu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

jezdeckarel

Chválím

Naše hanácká Starorežná, je stejný lék, jako Valašská slivovice.Užívejte obě medicíny pravidelně a nedotkne se vás žádná nemoc.

0/0
14.3.2009 14:47

admiral666

REZ

je to jak pisou nize, REZ je zito, zito je psenice. zadne specialni alkoodrudy, proste to, co se seje na chleba. jestli se to deli dal na nejake poddruhy nevim, nejsem sedlak. RYZ se pestuje v cine, vietnamu a okoli :-P

0/0
13.3.2009 15:04

Franco37

total

Totálně odfláknutý článek. Jsem přesvědčen, že autor v Prostějově ani nebyl. Čekal jsem popis účinků starorežné na lidské zdraví, které jsou nezpochybnitelné... a ono nic. Mám příbuzného, který si díky pravidelnému užívání vyléčil žaludeční vředy. Za elixír označuji Stařku s propolisem R^

0/0
13.3.2009 14:37

ntk_

Re: total

A to video, které je v článku natočili ve studiu před modrým plátnem a palírnu dokreslili počítačem ??

0/0
13.3.2009 14:47

babacek

Re: total

 Čekal jsem popis účinků starorežné na lidské zdraví.

To máš jistě namysli zničená játra a ledviny.

0/0
14.3.2009 6:22

tojsemalectverak

z režné

jsem měl prvního draka,,nalívaly nám to paňmámy coby soplům(15let) na Velikonoce:-)))))

0/0
13.3.2009 12:13

jirkaknop

Prostějovská starorežná , to je naše strava běžná..

aspoň takhle se to propagovalo v hospodách (mnozí asi pamatují). Jinak to byl dost nechutný dryák. 

0/0
13.3.2009 11:42

m24

Réža

Pivo režná, Starorežná.....hej, hej, hej Prostějóóóóv.....

:-)

0/0
13.3.2009 11:41

mzkr

Re: Réža

já to znám jinak....pivo režná,starorežná, zku*venej Prostěoff;-D

0/0
13.3.2009 11:48

m24

Re: Réža

Jen jsem čekal, za jak dlouho se ozve některý z našich externích příznivců. A pak že réžu nikdo nezná...;-D

0/0
13.3.2009 12:01

jezdeckarel

Re: Réža

Pane, zdá se, že jste tam byl na vojě.Snad ne u výsadkářů ?

0/0
14.3.2009 14:49

Ivusisko1

Národ alkoholikov

http://www.vasaeuropa.sk/index.php?i=206

0/0
13.3.2009 11:24

jirkaknop

Re: Národ alkoholikov

Ten graf je podivný , ani se neuvádí litry jakého a kolika procentního alkoholu. A také zda se počítá výroba nebo prodej..Zda jde o celkový počet obyvatel nebo o dospělé jedince a příp. od kolika let.

0/0
13.3.2009 11:45

Ivusisko1

Re: Národ alkoholikov

je to kolko ludia vychlastajú čistého alkoholu v rozných alkoholických produktoch , čo je na to nezrozumitelné? Asi len to , že ste z toho vyšli tak hrozne-neboj Rusi maju okolo 20 litrov na hlavu.;-D

0/0
13.3.2009 12:02

ununun

Re: Národ alkoholikov

koukám, že na maltě asi neni moc veselo :-)

0/0
13.3.2009 12:05

bob55

Režná

Režná... a dějou se ty správný věci

0/0
13.3.2009 11:09

lipl

Režná

Za komárů se pila celkem dost, říkali jsme jí "pershing".

0/0
13.3.2009 11:04

rh2

S anglickým resortem na věčné časy

0/0
13.3.2009 9:54

vnislav

Rýž

Víc odfláknutej článek jsem teda neviděl. Jestli to bylo za úplatek, tak půllitrovka byla moc. Rv

Doufal jsem, že se něco dozvím k té surovině, protože já jsem se kdesi doslechl, že ten rýž (slovensky raž) je zvláštní druh žita, v žádném případě ne běžně pěstované žito pro pekařské účely. Ví tady k tomu někdo něco? Třeba Prostějovácí? Někde to přeci musejí pěstovat. 8-o

0/0
13.3.2009 9:17

vymrzovac

Re: Rýž

moc to nedémonizuj.   pokud si dobře vzpomínám, tak za sociku byl postup napsán ve skriptech z kvasné technologie, tuším že z VŠCHT. Macerovala se tam směs bylin, macerát se potom přidával do běžně vyráběného lihu z brambor nebo obilí. obávám se, že se nepamatuji, že by tam bylo nějaké staření v sudech, to bych si asi pamatoval. v sudech se staří whisky :-P........možná ten macerát

0/0
13.3.2009 10:07

vymrzovac

Re: Rýž

jednoduchej recept, jednodušší ale byla Stoličnaja vodka:-P

0/0
13.3.2009 10:11

Vanguard

Re: Rýž

REŽ (ne rýž) je skutečně v některých moravských nářečích žito, například ve Slovácko sa súdí vzpomínali divadelní tragédii "Škr do rži". Režná je tedy vlastně žitná. Ale co je to za rež, to fakt netuším:-)

0/0
13.3.2009 10:36

fifi16

Re: Rýž

Rýž se možná říká na hanácku. Na slovácku je to réž. Réž je obyčejné žito a aby toho nebylo málo, tak  když se na slovácku řekne žito, tak to znamená pšenice.

0/0
13.3.2009 11:29

Vanguard

Re: Rýž

Jo jo,naša stařenka to tak říkaly...

0/0
13.3.2009 14:14

pavelpat

Re: Rýž

Asi tě zklamu, ale rež se říká žitu setému, takže je to to samé z čeho se peče (dnes už moc ne) chleba

0/0
13.3.2009 11:34

me2di

Jsem z moravy a nikdy jsem ji nepi a nikdy jsem neslysel

ze by ji nekdo pil

0/0
13.3.2009 8:52

AKSAMIT

Re: Jsem z moravy a nikdy jsem ji nepi a nikdy jsem neslysel

protoze si hnup.........;-D

0/0
13.3.2009 9:13

burres

Re: Jsem z moravy a nikdy jsem ji nepi a nikdy jsem neslysel

cha, ja taky. objevil jsem ji ve svych 37 letech u kamosa na chate a zjistil jsem, ze je to cesky ouzo, akorat za ctvrtinovou cenu.piju to rad v lete s citronovou limcou a ledem.byl jsem hloupej, myslel jsem ze je to neco jako vodka..

0/0
15.3.2009 18:52

sevillano

Re: Jsem z moravy a nikdy jsem ji nepi a nikdy jsem neslysel

aspoň ses poučil...to, že jsi o něčem neslyšel, ještě neznamená, že to neexistuje nebo je špatný...

0/0
13.3.2009 9:14

milkm

Re: Jsem z moravy a nikdy jsem ji nepi a nikdy jsem neslysel

Až dospěješ, tak ochutnáš.

0/0
13.3.2009 11:25

me2di

Re: Jsem z moravy a nikdy jsem ji nepi a nikdy jsem neslysel

Mozna je to tim, ze u nas se pali slivvka

0/0
13.3.2009 13:20

kunta_kinte

.

Nerad bych urazil priznivce tohoto moku, ale me to opravdu nechutna.

A ze je to piti pro starsi rocniky ? To snad ne, nebo mladi dneska musej chlastat jen smirnoff, michane napoje od kila vejs a podobne ? At si kazdej leje co chce, treba kminku.

0/0
13.3.2009 8:51

AKSAMIT

Re: .

a co ti na tom nechutna,ma to chut po pendreku,co jsme my deti za komancu milovali jako jednu z nejvetsich pochoutek..:-P

0/0
13.3.2009 9:35

Jan Motůrek

Re: .

Fuuuuuj, pendrek - to by přesně odpovídalo tomu anýzu. Tak ještě že jsem to nikdy nepil a teď už vim, že aní pít nemam :-). Cokoliv co má jen něco  společného s anýzem je pro mě hnusný.... Ale to nic, jen můj názor, někomu to asi chutnat může.

0/0
13.3.2009 11:26

vymrzovac

Re: .

seš vedle, mladí chlastaj "žabí sperma";-D

0/0
13.3.2009 10:09

Tom-77

Je to pití spíš pro starší ročníky

0/0
13.3.2009 8:10

blastula

Re: Je to pití spíš pro starší ročníky

Co je pro mladší ročníky?Snad mi to či ono individuálně buď chutná- nebo nechutná.Nebo jsou už i chutě  otázkou módy?

0/0
13.3.2009 8:46

milkm

Re: Je to pití spíš pro starší ročníky

Když je to in, tak ti to musí chutnat i kdybys ses měl z toho pos..t.

0/0
13.3.2009 11:27

skoroblb

Reklama na slepeckou..

hůlku od aktivistů na Idnes;-D;-D;-D. Tohle musela ta Režná Stará dobro zaplatit. Lednice v předsálí redakce již určitě dostatečně chladí na plný pecky tento boží dárek....tak zdorovje;-D;-D

0/0
13.3.2009 8:00

sevillano

Re: Reklama na slepeckou..

k čemu máš v tom nicku prvních 5 písmen?

0/0
13.3.2009 9:11

AKSAMIT

Re: Reklama na slepeckou..

jeste nestacil apgrejdovat nick..........;-D

0/0
13.3.2009 9:14







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.