- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
V Rakousku na sjezdovce v Kutzbuhelu jsem si dal guláš s chlebem - 2,5Eur.V tom guláši bylo tolik masa , že v něm stála lžíce.Za ty samé peníze Vám ve Špindlu dají zašpiněný talíř....
žáden problém. Co si uvařím, to si sním a je to super. Restauracím se vyhýbám obloukem jak čert kříži, protože cítím u každé ten stejný charakteristický pach z kuchyně. Zde si dám jen pivko a je mi OK. Ze mne restauratéři rozhodně nezbohatnou.
Fakt si radsi objednam Sedlackej spiz, nez vyjmenovavat, ze chci veprovej spiz bez parku, ale se slaninou a se syrovym prelivem ale bez rajcat a papriky.
Nekde se to tolerovat da, nekde ne.
V typicke hospode se to hemzi nazvy jak z pohadek, ale je to vzdycky jedno a to same. Umastene smazene kosticky neceho a k tomu kousek ananasu/broskve/syra/sunky. Vrcholem jsou cetne italske restaurace, ktere nabizeji rizoto ala ryze smichana s necim apod. No a priloha, to je kapitola sama o sobe. To kdyz vidi cizinci, tak nevi, jestli se maji smat nebo brecet. Ctvrtka rajcete, dva platky okurky, hlavkovy salat a na vsechno se "drobi" petrzelka. A to je maximum
jenze ono to neni jen o tom jidle, kdyz mi nekdo cudi pod nos, du pryc. Obsluha v cechach, skoda mluvit, vzdy kdyz prijedu z venku, tesim se na ty xichty, nemaji ani tu elementarni slusnost nejen vuci mistnim, ale i k cizincum.Napr. pizzerie caesar olomouc, kamaradka zijici v anglii si neco objedna, cisnik donese neco jineho, studeneho a jeste haze xicht, ze to nemini snizt! Nakonec, pri placeni, vzhledem k jeho chovani dostal min. spropitne a jeste mel tu drzost primo dane slecne do oci vpalit, ze za to si nekoupi ani rohlik. No tak sorry, vzdy a vsude se da dobre najist, a nemusite navstevovat nejakou HI-soc restauraci (beztak udelaji vetsinou obyc. jidlo jak kdekoliv jinde), i v zahranici, ale to chovani lidi pracujicich v nasich restauracich je hnus.Tohle udelat v usa,nemecku,dansku tak si uz neskrkne..to je to,co dela restauraci dobrou,kam se vzdy rad vratim,jelikoz tam ocekavam slusnost a ochotu,za cez si rad zaplatim.
Nevím kde autor článku jí ale česká gastronomie prodělala za poslední desetiletí obrovský pokrok. A rozhodně vyjmenuji více státu, kde jsem si nepochutnal (ač jsem se snažil) a vaří se tam hůře než těch lepších.
Jinak samozřejmě nejlépe si uvařím sám, posledních 5 let mě to chytlo a právě experimentuji se základními surovinami na desítky způsobů. To považuji za velkou výhodu české kuchyně - bohatost nabídky.
Co je u nás hodně špatné jsou všeobecně Asijské restaurace a to nejen proti Asii ale i např. proti Severní Americe a Evropě.
BTW: V Budapešti jsem byl překvapen, jedním výborným asijským bisterm - byl to jenom fastfood, ale vařili tam stejně jak v asii. Co nabízí asijská bistra u nás je horší, a asijské kuchyni se to moc nepodobá - ale asi si to český zákazník žádá.....a nebo to aspoň sní....(zjistil jsem, že nejlíp u nás vaří asijská bistra na tržnicích určená pro vietnamce - tam člověk najde pravou asijskou kuchyni) Ne nudle s glutamanem a solí.
Pred ctrnacti dyn jsemn se vratil z Krety...tak ty ceny mam cerstvy. Clovek se nesmi chytnout na nahanece, nebo vlizt do pasti na turisty, kde jsou predrazene ceny, a kvalita prumerna. Staci se kolem sebe divat a nebo se zeptat nekoho mistniho. Tocene pivo v hospode od 2eu, ale videl jsem i za 7( past na turisty) recky salat od 4ojro. Pak typicky recke jidla se daji sehnat od 5 do 7 ojro. ( Plnene listy, musaka atd.) K rychlemu obcerstveni se da jist od 50centu ( neco jako nase raznici+ chleba) nebo girospita za 2,5ojro. Da se objednat treba stolni voda, cena okolo 1-1,5) to je litr-litr a pul vychlazene mineralky na stul. Nebo salat na stul. Hodne byva zvykem donest moucnik jako pozornost podnku, nebo predkrm, nebo nakrajene ovoce....Pak si clovek musi uvedomit, ze jidla, ktera se v recku moj neji, jsou draha. Treba takove kure.
Samozrejme ze kapsa pana nadlesniho je asi peknej shit..obzvlast v nejaky putice.. ale dobre se da najist i v Cesku. Za stovku to ale proste nebude, ackoliv kazda drazsi restaurace zas taky kvalitni neni. Presto jsem byl uz v tolika zahranicnich restauracich, ze bych nerek, ze tam vari (za stejnou cenu) lip... napr. menu v parizi za 22 EUR odpovida utrate 600 a za to si najdete napr v Praze taky dobrou restauraci s mozna i lepsi kvalitou. Akorat samozrejme ryby pripravit umi v primorskych statech lip nez tady, ale maji taky cerstvy suroviny atd. tady mit dobrou cerstvou rybu vyjde spis na par set.. Presto to ze nekomu chutna v Italii napr. nejaka prumerna pizza souvisi spis s tim, ze ma celkovou euforii z dovoleny nez s nejakou extra kvalitou..
To ze je ale jeste velikej prostor pro zlepseni kvality gastronomie je samozrejme pravda, ale souvisi to do znacny miry prave s cenou
ono je hlavne poznat, kdyz je ryba cerstva.
....jak se to jmenuje je mi úplně jedno