Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

V Česku kraluje zelenina z dovozu, tuzemští zelináři na ni cenově nestačí

Lidé dávají za notné spolupráce tuzemských obchodních řetězců přednost zelenině z dovozu před vitaminy vypěstovanými v Česku. Z bleskového miniprůzkumu MF DNES v pěti super- či hypermarketech vyplývá, že v současnosti ze zahraničí pochází minimálně 90 procent nabídky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

;-)

Je třeba začít myslet ve větších měřítcích

Je třeba přestat myslet pouze v rámci naší malé republiky, ale minimálně v rámci jednotného vnitřního trhu EU, případně globálně. Stějně, jako se nikdo nepodivuje nad tím, že v Praze se prodává víno z jižní moravy a nikdo nekřičí, že je třeba zajistit soběstačnost a podpořit produkci vína v Praze, ale prostě se to vazme tam, že víno se pěstuje tam, kde jsou ktomu nejlepší podmínky, tak je třeba přistoupit i k ostatnímu. A to minimálně v evropském měřítku. Již nejsme izolovaná ekonomika ČSSR která se snažila pěstovat kiwi ve sklenících a rýži na jižním slovensku. Prostě u těchto produktů jsme si již přiznali., že tu na ně nejsou podmínky, respektive lidská práce je tu tak drahá, že je levnější rýži dovést. Jednou si budeme muset přiznat, že pro vinařství a zelinářství jsou lepší podmínky v jižní evropě. Samozřejmě, že jsou i plodiny a obory kterým se daří u nás lépe. A na ty je třeba se zaměřit.

0/0
20.7.2009 19:08

Inkvizitor Johny

Re: Je třeba začít myslet ve větších měřítcích

Ono to zrovna ohledně té zeleniny, masa a vůbec není tak horké. Co se týče podmínek v ČR. Není moc důvodů, proč se u nás nedá produkovat stejná kvalita (nekvalita), za stejné peníze, jako v cizině. Spíš by zemědělci potřebovali lepší management. Prostě v tom plánování neumí chodit. Docela rád bych si přečetl nějakou zprávu srovnávající zemědělské postupy ČR-jinde.:-)

0/0
20.7.2009 23:08

freak2

Re: Je třeba začít myslet ve větších měřítcích

Ty se radši začni zamýšlet nad tím, co se skrývá pod pojmem "dotace".;-)

0/0
20.7.2009 23:18

volic_plukovnik

rajčata

Je pravda, že rajčata z běžných obchodů se nedají žrát. Mají ještě oranžovou barvu, jsou tvrdé a bez chuti. Když vzpomenu na masitá šťavnaté rajčata, co pěstují rodiče na zahrádce, tak je to nebe a dudy.

0/0
20.7.2009 13:58

ja314

Re: rajčata

Uz se tu vicekrat psalo, ze je to otazka ceny - lidi chteji veci levne. Dodal bych jeste druhy bod: supermarkety to rady udelaji, protoze takove tvrde nechutne rajce je nejenom levne, ale taky odolne a dobre se skladuje...

0/0
20.7.2009 14:21

lynxxx

Re: rajčata

Není důvod aby tuzemská červená rajčata byla dražší než ta tvrdá z dálky. Cena výrazně přes 30kč za kg v hlavní sezoně je podle mne tak na 5násobku výrobní ceny.

Problém je, že je to riziko jak pro pěstitele, tak  pro řetězce jestli to vůbec prodají. Nikomu se do toho nechce. Tvrdý rajčata jsou jistota.

0/0
20.7.2009 18:58

Inkvizitor Johny

Na zamyšlení

Pročetl jsem celou diskuzi. Lidi máte pravdu, jasný. Spíš mě trklo, že produkujeme (Evropa) ohromnou nadprodukci nekvalitních potravin. Když si člověk vezme, že nám tady umírají třeba v Africe miliony lidí hladem...No je to trochu morální svinstvo.      Neříkám, že je řešením snížit kvantitu a zároveň zvýšit kvalitu. To bychom se poslali někam o sto let zpět a ani ten morální problém to neřeší. Spíše by bylo dobré trhy lépe rozmístit. Tak, aby byli zachovány výrobní kapacity, ale produkce se prostě nevyhazovala. Napadá někoho nějaké teoretické řešení?:)

0/0
20.7.2009 13:32

vymrzovac

Re: Na zamyšlení

definuj co to je "nekvalitní potravina" ?  Myslíš potraviny s nízkým obsahem živin a vysokým obsahem balastu, neboli vlákniny? Tomu se ale dnes říká "zdravá výživa" !

0/0
20.7.2009 13:49

Inkvizitor Johny

Re: Na zamyšlení

Dobrá otázka. To mě nenapadlo. Myslel jsem tím ale to, že ta potravina je způsobem výroby (pěstování, chov) buď ochuzena o živiny nebo chuťově neopovídá naší představě o dané potravině. Ale je fakt, že ona kvalita je slovo do pranice.          Ale můžu dát jasný příklad s těma rajčatama - Vedle baráku mám vietnamce, kteří vozí rajčata z Makra (cena z Makra plus jejich marže, poku´d neprodají, tak zlevňují i pod nákupku, aby vše prodali). Tyhle rajčata jdou s klidem použít na pizzu, na bolognu atd., protože prostě mají správnou chuť (vzhled není tak důležitý). Naproti tomu Tesco prodává kilové vaničky rajčat za poloviční cenu, které prostě použít nejdou (konzistence, chuť) a dají se přinejlepším dát jako příloha nebo do salátu.     Tolik asi k té kvalitě. Dalo by se to vztáhnout i na jiné potraviny (maso, vejce). Je fakt, že charakterizovat kvalitu je těžké, protože to hodnocení odvozujeme od toho, za jakým cílem si ty potr. kupujeme (restaur., dom. vaření nebo jen zaplácnutí žaludku).

0/0
20.7.2009 14:51

gralig

Re: Na zamyšlení

Africani neumiraji hlady ale kvuli prestave, ze by kvuli jidlu museli pracovat ;-)

0/0
20.7.2009 16:53

Inkvizitor Johny

Re: Na zamyšlení

Jo to je zajímavá myšlenka. Tedy jestli tím bylo myšleno, že je zabíjí neochota pracovat a nikoliv, že je zabíjí samotná představa práce:) Ale i kdyby oni chtěli, tak nemají kde. Stačí se podívat na satelitní snímek Afriky a je jasné, že je zde plno zemí, kreré nemají vhodné podmínky pro zemědělství. Představa pěstování základních plodin například v Sudánu, Somálsku a spol. je naprostá blbost. Chov zvířat je možný, ale dlouhodobě problémový (zvířata sežerou i ten zbyte, co na té zemi zbyl). Jasně, že logicky z toho plyne, že je lepší jít jinam...a oni to také dělají, žejo...:)

0/0
20.7.2009 17:07

GoogleBomber

Důvod?

PR článek jsem, na rozdíl od ostatních diskutujících, přečetl celý. Nikde jsem však nenašel zmínku, že by zeleninu takové podřadné kvality upřednostňovali před tou poctivou domácí provenience. Takže kde je zakopaný pes? Za poslední roky se několikanásobně zvýšil objem Bio zeleniny na trhu. Původ? Opět cizina.

Jak to vidím: i když se Penny bude snažit a bude prodávat českou zeleninu, lidi budou stále chodit ke konkurenci, nikoliv za cenou či kvalitou, ale prostě proto, že tam kam jsou zvyklí jezdit týdně nakupovat mají takovou jakou mají a oni kvalitu neřeší.

Jinými slovy, dokud si lidi nebudou více všímat kvality, nebude na trhu kvalitnější zelenina. Platí přeci, že "náš zákazník ,náš pán", ne?

0/0
20.7.2009 11:12

J i ř í

Re: Důvod?

Přesně tak. Chyba není v EU, ale v našich lidech (i když plno jednodušších spoluobčanů je zvyklých házet vinu vždy na někoho zvenčí).

0/0
20.7.2009 11:17

mmarek26

Re: Důvod?

myslim ze cena domacich normalnych rajcat neni ako Bio cena v Tescu, nebo Hypernove, nad 60,- navic zabalene v igelitu ... to je jake BIO?

Delal jsem kdysi 90-95 v zemedelstvi i prodaval na trzich a cena byla kolem 20-30,-. Ok je inflace atd, ale to musi stat kvalitni rajcata 60-70,-? Realna primerena cena je kolem 40, v sezone, podle me i pod 30,-.

0/0
20.7.2009 11:30

vymrzovac

Re: Důvod?

cena rajčat ze zemí, kde se sklízí úroda dvakrát ročně, bude vždycky nižší než cena z příštipkaření našich zelinářů!  Karton rajčat pod 26/kg je dobrá cena, tak proč nekoupit rajčata z Itálie nebo Maroka? Navíc je u nich míň plísní než u nás...

0/0
20.7.2009 13:57

sedmy.trpajzlik

Opravdu

Opravdu si někdo myslí, že co je od nás, je zákonitě lepší? Každý chce mít všechno rychle a co nejlevněji. Pochybuji, že rajčata nebo papriky kor v našich podmínkách nevyženou na hnojivu stejně jako jejich kolegové v zahraničí. Rozdíl je jen v čeně, oni mají větší dotace ü nás je nemají.

Prostě nedělejte z našich chudáčků zelinářů samé ekozemědělce. Takových je u nás zatím málo, lidi ve většině případů dlabou  na bio, hlavně jak to je za 10kč kilo.;-D

0/0
20.7.2009 10:58

vymrzovac

Re: Opravdu

předseda zelinářské unie si myslí, že nejlepší banány jsou ty z česka !  Tak proč všichni kupujete ty z Kostariky?;-O[>-]

0/0
20.7.2009 13:59

ja314

Chce to lepsi organizaci...

... pokud by byl zajem ze strany spotrebitelu. V zahranici jsem videl, ze existuji mistni organizace zemedelcu, mensich pestitelu, kteri prodavaji sezonni (bio) zeleninu primo lidem - zorganizuji rozvazkovou sluzbu atp. a obejdou tak potize s prodejem v supermarketech.

0/0
20.7.2009 10:37

Jandik73

Re: Chce to lepsi organizaci...

To existuje i u nás.

0/0
20.7.2009 11:57

FroVyk

Re: Chce to lepsi organizaci...

Kde? V Praze ne?

0/0
20.7.2009 12:54

Jandik73

Re: Chce to lepsi organizaci...

Praha, Brno. Je fakt, že je to ještě v plenkách, ale je to jenom otázkou času a poptávky, kdy se to rozšíří.

0/0
20.7.2009 12:59

podmi

brno

a zelňák rulez :)))))) skoda ze neco takoveho neni v pze anebo je? mate nekdo tipy?

0/0
20.7.2009 10:16

mmarek26

Re: brno

byvala trnice na Pankraci... ted nevim kde se da podobne nakoupit. Mozna v Holesovicke trznici, nicmene pro me to je z ruky na denni nakupy rajcat. Vcelku mam pocit ze nektere Vietnamske obchody maji ceskou zeleninu a to je dobre ... supermarkety nabizeji nekvalitni smejdy

0/0
20.7.2009 10:27

Stranger_in_Moscow

Re: brno

Hala č.22 v holešovické tržnici. Výborný zeleninový trh, s výraznou převahou pěstitelů (domácí ovoce a zelenina, bylinky) nad překupníky (banány, pomeranče...). Ceny mírné, navíc s blížícím se koncem prodejní doby výrazně klesající. Doporučuju.

0/0
20.7.2009 11:53

roedor

Re: brno

ale trošku z ruky:-(

0/0
20.7.2009 12:54

Kalenka

Dobrou zkušenost s rajčaty mám jen z COOPu

tj červené a sladké.R^ Jinde v marketech-hnus.Rv

0/0
20.7.2009 10:11

dino_na_idnes

Re: Dobrou zkušenost s rajčaty mám jen z COOPu

Není pravda, že všechna rajčata z marketu jsou hnus. Já kupuju cherry rajčata v poháru z Holandska, sice je to za nějakých padesát korun za ani ne půl kila, ale chutí jsou srovnatelná s těmi z babiččiny zahrádky.

Bohužel je to vzácná výjimka, jiná cherry rajčata jsou stejně bez chuti jako jejich velcí bratříčci.

0/0
20.7.2009 12:11

dodo-dodo

zelenina a prase

zelenina je nejlepsi kdyz se prozene pres prase;-D a prasatko pak sezereme;-)

0/0
20.7.2009 10:02

Kalenka

Když vidím v marketech ty nápisy u zeleniny: původ Itálie,

Německo, Dánsko, Polsko, Belgie.... tak se mi chce zvracet. Naše 2 velké strany zničili český a moravský venkov. Na zemědělce navazuje(navazoval) taky zpracovatelský průmysl, výrobci strojů, hnojiv a pod. Naši pomazaní bilbordový vládci zničili, a to uplně zbytečně, desetitisíce pracovních míst na venkově a tak odhadem 7% HDP.RvEURv

0/0
20.7.2009 10:01

artN

Re: Když vidím v marketech ty nápisy u zeleniny: původ Itálie,

Český venkov si českej buran ničí sám, protože za kvalitu nezaplatí a žere sračky hlavně, že jsou levný. Českej zemědělec je asi neflexibilní, protože nenabízí co zákazník žádá, rajče z vody, párky z mouky a sýr ví bůh z čeho, hlavně, že to je levný. Ona i kvalita se dá sehnat, ale chce to zaplatit. Tak to nesváděj na politiky, ale na svoje spoluobčany, jaký lidi, takovej stát. Jen blbec svádí kvalitu zeleniny na politika ať toho či onoho.

0/0
20.7.2009 10:11

ja314

Re: Když vidím v marketech ty nápisy u zeleniny: původ Itálie,

Presne - je to o cene (tady i v zahranici). I v zahranici se prodavaji kvalitni dobra rajcata... jenze jejich cena je i v sezone kolem 70-80 Kc/kilo. Ceska by byla / jsou asi o neco levnejsi, ale je to dost na to, aby konkurovaly levnych z plantazi?

0/0
20.7.2009 10:17

marka40

Re: Když vidím v marketech ty nápisy u zeleniny: původ Itálie,

tak nějak to bude...R^

0/0
20.7.2009 10:23

blastula

Jak se mohou prodávat chery rajčata ze Senegalu?

Vznesla jsem tento dotaz na hygienu a obchodní inspekci s tí, že když lidé míří do Afriky, jsou před konzumací podobného ovoce nasyrovo varováni a u chery rajčat se nedá předpoklídat, že by se vařila. Odvětili mi, že parazitální nezávadnost a jiná rizika jsou v režii prodejce, jim že nepřísluší do této záležitosti  nikterak vstupovat.

A to ani nepřemýšlím o zavlečení škůdců a rostlinných infekcí. Např španělských mu-slimáků a agresivních berušek.

0/0
20.7.2009 9:57

blastula

Vážení, ale po tomhle jste také volali!

Protože dost pamatuju, pamatuju i ty lidi, kteří se před 89 vraceli ze západu s tím že " představte si, krásná zelenina, veliké papriky všech barev, jedno jablko jako druhé, v lednu třešně, všechno ovoce naleštěné, narvaný  regály...""A ty jogurty, ne ty surový, ale upravený, ty jsou tak kvalitní, paní, že vám vydrží měsíc... a salám, ten vám vůbec nezezelená..."

teď tu tu krásnou zeleninu máme, hezké to je na pohled, ale žrát se to nedá, co?V tomhle se nějak  ten kapitalismus nepovedl.( socialismus sice  taky ne, ale čekali jsme snad posun k lepšímu a ne jen do jiného hnojiště)

0/0
20.7.2009 9:49

Iridium

Re: Vážení, ale po tomhle jste také volali!

není to tak úplně pravda. Ve Francii, Německu či VB je zelenina dražší, ale je to jiná zelenina, než se vozí k nám. Ostatně i u nás jsou různý druhy rajčat. Ty za dvacku, co jsou jako řepa a potom třikrát dražší, ale docela jedlé. Prostě co kdo kupuje, to se mu nabízí:-P

0/0
20.7.2009 9:52

blastula

Re: Vážení, ale po tomhle jste také volali!

ale  na druhou stranu není li nic jiného, kupuje se to co je. Ještě klika že rajčata nejím.

0/0
20.7.2009 9:58

artN

Re: Vážení, ale po tomhle jste také volali!

Mýlíš se, to není kapitalismem, to je českým vidlákem. Ten chce moc a nejlíp zadarmo. Proč asi v New Yorku na nádraží prodávají langusty a francouzské sýry a v Praze parase z mouky a namletejch kostí. Protože českej pepík ani neví co je langusta, natož aby si něco tak drahýho v životě koupil (ani k padesátinám ne), kdežto newyorčani si to prostě kupují, proto to tam je. Já osobně musím pro ryby do Makra, protože jinde je nemají a pokud ano, smrděj nebo jsou napajcovaný v nějakým glutamátu s paprikou - prostě proto, že českej burák ryby nežere a stojej víc jak bůček. A stejný to je se zeleninou, kvalitní by neprodali, tak dávaj na pult sračky za pakatel. Takže selináři, laskavě si stěžujte na své spoluobčany - konzumenty nebo vyrábějte sračky co se prodají.

0/0
20.7.2009 10:00

ja314

Re: Vážení, ale po tomhle jste také volali!

Na "zapade" jsou tyhle veci porad... ale leckdy za 2x-3x nez je bezna cena v Cechach. Bude to pak nekdo kupovat?

0/0
20.7.2009 10:19

Sagita

Kdo zažil bolševika,

s hrůzou  zjišťuje, jak se nám sem vrací z Bruselu..

0/0
20.7.2009 9:44

Radek1979

Re: Kdo zažil bolševika,

to je bohužel plně výstižné :-/

0/0
20.7.2009 9:47

FroVyk

kde jsou?

A asi před měsícem na TV Prima byla reportáž, že chudáci ovocnáři maj tolik třešní že neví co s nima a kazí se jim na skladě. Ale to je taky špatná prodejní politika! Nemůžou přece sedět na skladě a čekat až se jim tam houfně budou sbíhat zákazníci! Já sama nevím o jediným ovocnářským nebo zelinářským skladu!

Když někdo pěstuje ovoce a zeleninu, musí se přece postarat o odbyt! Proč si ten ovocnář/zelinář neotevře i obchod ve městě, aby to tam mohl prodávat!?

Já jsme si pak koupila pár třešní na zobání za 60Kč/kg od nějakýho vydřiducha kerej to sehnal nevim ani odkud.... A třešně jsem v supermarketu ani nepotkala....

Teď je na Moravě hafo meruňek, za pár kaček! A já si koupím tak kulový, protože oni to prodávaj jen u sadu, kam já se samozřejmě nedostanu, když to mám 300km!

Doufám, že zase bude reportáž, jak se jim to tam kazí.....;-O

0/0
20.7.2009 9:40

blastula

Re: kde jsou?

Když budeš jedno nebo málodruhový pěstitel, krám neuživíš.Kromě toho na české pěstitele platí legislativa, která jim všechno hodně komplikuje.

0/0
20.7.2009 9:52

FroVyk

Re: kde jsou?

Bohužel tuhle legislativu vůbec neznám a tudíž nevim co jim to komplikuje....

Každopádně právě ti málodruhový pěstitelé by se měli nějak domluvit na spolupráci, založit třeba akciovku nebo tak něco a mít minimálně v každým městě jeden obchod (třeba OVOZEL :o) a ty by každej ten pěstitel zásoboval.

Jeden by vozil, papriky a rajčata, druhej, jablka a hrušky, třetí by to zásoboval jahodama a tak podobně!

Všechno se dá, jen se domluvit.....  Já jim všem třeba budu dělat managera, protože je mi jasný, že páni zemědělci by s tou domluvou a vyřizováním potřebných dokundamentů měli značný problémy....

Legislativa se nastuduje že.... R^

0/0
20.7.2009 10:04

blastula

Re: kde jsou?

Myslíš - li to vážně, klidně  a ráda se připojím.R^ zn.praxe v příbuzném oboru

0/0
20.7.2009 10:27

FroVyk

Re: kde jsou?

 můj mejl: kajinek@centrum.cz

Jsem zaměstnaná a potřebuju být sama svým pánem. Nápadů mám dost, aktivní su taky víc než dost, chytrá taky a nemám za potřebí někomu dělat otroka! Chci vydělávat a chci vydělávat taky na něčem, co tady v týhle prokleté zemi chybí a chci mít víc než spokojený zákazníky aby se rádi vraceli. :o) :-)

0/0
20.7.2009 10:37

Kalenka

Re: kde jsou?

To je jednoduché. Váš hypermarket od něj prostě nevezne. možná že kdyby mu to dal zadarmo tak jo. Anobo kdyby si na těch 50 kilo třešní zaplatil 30 tisíc zalistovné tak taky možná jo.

0/0
20.7.2009 10:06

FroVyk

Re: kde jsou?

No mě je jasný, že dnes je prostě neraálný, aby se český zemědělec dostal do hypermarketu, ale dá se to i jinak.

Škoda, že v hypermarketech je tak šíleně vysokej nájem. Bych si tam pronajala krámek a prodávala tam českou zeleninu.....

0/0
20.7.2009 10:11

dino_na_idnes

Re: kde jsou?

Mám pocit, že tohle docela řeší Vietnamci. Dnes jsem v Bille vidět za pade tu samou vaničku stejně vypadajících třešní jako jsem viděl ve dvou vietnamských minimarketech v pátek za patnáct. I mandarinky u nich seženu lahodné (klementinky) v době, kdy všechny super a hypermarkety nabízejí jen nakyslé neloupatelné skorocitrony.

Takže cestu pro českého zemědělce bych viděl v tom najít si několik vietnamských prodejců a těm dodávat (přičemž vzhledem k jejich nabídce hádám, že už tak činí).

0/0
20.7.2009 12:20

Sršeň

Re: kde jsou?

Problém je v tom, že vietnamec jede všechno bez (rozuměj bez DPH) proto se dali na zeleninu. A agronom z postkomunistické a.s., kde přemaloval jen JZD má své jisté a svůj černý melouch si již vydělal při prodeji známým. Proč by se měl pouštět do rizika. Ale samosebou je to jen část skládačky

0/0
20.7.2009 13:26

MarkoSX

Re: kde jsou?

Právě v tom je problem, že většina ovocnařu si mysli, že když něco vypěstuji, tak tim jejich práce končí, ale to je omyl. Musi se postarat i o prodej. Taky se mi nechce davat 60-70 kč za kg třešni v marketu. Co takhle pojízdné prodejny, které jsem viděl na Slovensku nebo v Polsku?? Třešně, víšne, maliny, okurky, broskve, vše o třetinu levněji než v běžým prodeji. Hodně cestuji obchodně po Polsku, tam si nikdo nestěžuje, že něco nejde na odbyt. Je pravdou, že Polaci maji obchodovani v krvi a nesedi se založenymi rukami. Ty pojizdné prodejny se tam fakt osvědčilyR^

0/0
20.7.2009 10:15







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.