Diskuze

Konec chemie v potravinách, po novém nařízení EU „éčka“ zmizí

Dříve se „éček“ kvůli možnému zdravotnímu riziku báli hlavně spotřebitelé, nyní se situace otáčí a různé potravinářské doplňky začínají děsit samotné výrobce.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JN

tom-2718281828459

15. 11. 2009 18:34
éčka

málo kdo si uvědomuje že většinou je mizení éček způsobeno pouhým jejich přejmenováním, místo Exxx napíšou voda, atd ...

0 0
možnosti
JM

YaTaky

15. 11. 2009 16:51
Slozeni vyrobku.

Jeste by meli naridit vyrobcum uvadet slozen textem, ktery se da cist.8-oi

0 0
možnosti
LS

luki

16. 11. 2009 8:21
Re: Slozeni vyrobku.

R^R^R^ Ano, lidé se začali éček bát (ačkoliv není éčko jako éčko, jde jen o zkratku aditiv, mezi něž patří i antioxidanty!). Problém je v tom, že výrobci začali tyto zkratky ze strachu vypisovat, jenže spotřebitel neví, co je E 202

ani Sorbát draselný, v tom je zakopaný pes a další klamání spotřebitele.;-€

0 0
možnosti
JM

YaTaky

15. 11. 2009 16:49
Konecne.

Vyborny napad! Od umele hmoty zptaky do lesu, luk a haju! Preji eeeeee dobrou chut. ;o)EU

0 0
možnosti
RRS

(gbd)

15. 11. 2009 13:37
Éčka

Je to docela hezký boj, ale je třeba si uvědomit, že "éčko" je v podstatě vše, co nemá v dané potravině co dělat. A nejde tedy výhradně o nebezpečné či škodlivé látky.

Rozšířené bylo jednu dobu rozepisovat přidanou vodu v mase jako dvě "éčka" - vodu pitnou + vodu destilovanou - takže se zdálo, že to není až tak "mokré".

0 0
možnosti
JL

Kapitán Hollister

15. 11. 2009 10:45
ale jedno je naprosto jisté

po 20 letech informačního chaosu, kdy si aždý časopis může blábolit o zdravé výživě co ho právě napadne  a kdekdo z toho neoprávněněn a nefér profituje jsou mnozí lidé tak dalece zpitomelí, ž ejsou ochotní hladovět týden a víc, čemuž vznešeně říkají očištovací kůra a jakékoliv téma hovoru bleskurychle stočit na "špatné" potraviny a rakovinu z nich. Takže místo nějaké osvěty  ajídelního osvícení tu máme pomatené, až fatalistiky fanatické jedince, ze kterých jde strach

0 0
možnosti
JL

Kapitán Hollister

15. 11. 2009 10:36
redaktoři iDnesu pochopte už, že tady nejste na Blesku

:-/

chemie  vpotravinách, no ty voe, co to jako má bejt? vy si vážně myslíte, že čtenáři iDnesu jsou hlupáčci? :-/

0 0
možnosti
T

trhač

14. 11. 2009 14:33
.

nenasytnost obchodníků a hloupost spotřebitelů proměnily naši stravu v jed.

příroda má tu vlastnost, že poskytuje člověku vše potřebné k přežití. není potřeba vynalézat nové jedovaté chemikálie pro přípravu potravin. stačí využít k přípravě chutných pokrmů toho, co příroda sama nabízí.

0 0
možnosti
T

trhač

14. 11. 2009 14:26
miluju tartrazin

neni nad to, kdyz vas po poziti pudinku nebo suseneho ovoce boli hlava, nebo je vase dite hyperaktivniR^ hlavne, ze urednici vi, ze tartrazin je neskodny, navzdory znamym pokusum a nasledkum na mysich a detech.

0 0
možnosti
JL

Kapitán Hollister

15. 11. 2009 10:41
Re: miluju tartrazin

a mětřeba po požití pudingu asušeného voce fakt hlava nebolí. :-/chyba bude JINDE.

0 0
možnosti
KT

Kartony

13. 11. 2009 19:43
Každé ěčko má svůj název

Stačí napsat místo E101 Riboflavin (vitamin B), nebo místo E150a karamel, E160a je karoten, E290 je oxid uhličitý, E300 je vitamin C, E322 je lecithin, E338 je kyselina fosforečná (v pepsi a coca cole) a nikdo nepozná, že je tam éčko. Mezi éčky je řada vitaminů a antioxidantů. Seznam E vytvořila EU s cílem určit,které látky se mohou přidávat do potravin, jinými slovy, které jsou neškodně. Mezitím kolem éček vypukl takový poplach, že se jich každý bojí.

0 0
možnosti
JD

jdobry

14. 11. 2009 22:40
Re: Každé ěčko má svůj název

E330 je kyselina citronova, a spousta jinych Ecek je take prirodni latka Problem je ale jinde

- spousta casopisu typu "slepici rozhledy" s naprostym klidem tiskne seznamy Ecek ktere jsou zasadne bez udevedeni zdroje i bez uvedeni proc je ktere Ecko skodlive nekdy mam dokonce podezreni se si seznam vycucaly z prstu

- nektere Ecka nemaji s prirodni latkou nic spolecneho a u nekterych jsou znamy i studie ktere toto podezreni stavi na zcela realny zaklad.

- i nektere naprosto prirodni a naprosto bezne potraviny jsou zabijak. Prikladem budiz bursky orisek. 1 clovek z 200 je alergik a kazdy rok nekolik lidi umre. Jakekoli Ecko s podobne devastujicim ucinkem by bylo davno zakazano.

0 0
možnosti
JN

Qvark

13. 11. 2009 15:57
Souhlas

V tomto případě s EU souhlasím, na rozdíl od těch žárovek ....

0 0
možnosti
LS

luki

16. 11. 2009 8:23
Re: Souhlas

R^

0 0
možnosti