Diskuze

Tradiční zabíjačky vytlačuje z Česka pohodlnost lidí i ceny vepřového

Tradiční zabíjačka se stává v České republice stálé méně obvyklým jevem. Jitrnice, ovar či tlačenku z vlastnoručně vykrmeného pašíka si dopřeje rok od roku stále méně lidí. Zatímco v roce 2000 byla hmotnost při zabíjačkách poražených prasat vyčíslena na 75 tisíc tun, v loňském roce to bylo již jen 25 tisíc tun, tedy zhruba 185 tisíc prasat.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

edelcacao

23. 11. 2009 11:30
mimochodem vykrmit a zpracovat pašíka

je celodenní dřina. V dnešní době kdy kapitalisti z lidí dělají otroky a nutí je pracovat od nevidím do nevidím lze čekat že lidi mají jiné starosti než s pašíkem. Ať žije ODS ;-D;-DRv

0 0
možnosti

Tomáš16

23. 11. 2009 13:20
Re: mimochodem vykrmit a zpracovat pašíka

Když Tě kapitalista platí tak má právo a povinnost vůči firmě požadovat od Tebe plné pracovní nasazení - a ne si chodit do práce odpočinout. Jestli jsi zvyklý v práci odpočívat - pak se nedivím, že nemáš na maso. Tak ho aspoň nezáviď jiným.:-P

0 0
možnosti

edelcacao

23. 11. 2009 11:24
maso jedí nýmandi

:-P

0 0
možnosti

muad666

23. 11. 2009 12:26
Re: maso jedí nýmandi

Nýmandi maso nejedí - nemají na něj. Prostě socky podle známé bajky o kyselých hroznech vykřkují něco o nezdravosti masa a pak se nacpou sojou.;-D;-D

0 0
možnosti

Pája Hav

23. 11. 2009 9:02
Jsme krok po kroku...

...,rok od roku,blíže k tomu.Jak atmosféra venkovské zabíjačky bude nostalgicky vzpomínána pouze ve skanzenu.A lidé na vesnicích v Česku už nebudou umět s láskou vykrmit pašíka,aby se při jeho porážce mohla sejít celá rodinka.Za to však budou mít plné garáže.Odkud je nablejskaný plechový miláček do supermarketu  pro  ovárek  a prdelačku doveze.;-)

0 0
možnosti

Belzebub Pekelný

23. 11. 2009 10:22
Re: Jsme krok po kroku...

a budou si lidi kupovat kuřecí sr.ačky a grilovat je a říkat tomu stejk ........ i když stejk je z hověza, jehož chuť dnešní děti budou znát jen z vyprávění svých otců :-)

0 0
možnosti

gagaryn

23. 11. 2009 8:48
***

a co krupon, musí se ještě odevzdávat ?

0 0
možnosti

badodmrtvereky

23. 11. 2009 8:10
domácí zabíjačka

Bylo by třeba,aby pisatel článku vykrmil doma prase a udělal zabíjačku a hned by si mohl udělat názor na lenost. Ono se to musí krmit tahat hnůj a krmení není v současné době levná záležitost. A nyní,když si nemůže vzít ze společného  je výkrm takového zvížete nad ekonomické možnosti vzhledem k nákladům ,poté prase má moc příbuzných a na toho,co to vykrmil zbydou pouze ocucané špejle.Tak vzhledem k této skutečnosti je nejlepším řešením toto zvíře koupit ve finálním stavu. A ve vilových oblastech už ani nejde prase vykrmit to by sousedům smrdělo.

0 0
možnosti

mrcas24

23. 11. 2009 7:02
prase je dobrý , ale není nad

mladého psa , na česneku , na zelenině !!

0 0
možnosti

stará Blažková

23. 11. 2009 7:23
Re: prase je dobrý , ale není nad

Na česneku já rači kočičku. Od králíká téměř k nerozeznání :-)

0 0
možnosti

edelcacao

23. 11. 2009 0:42
Je to hnusnej zvyk pojídat mrtvoly

;-€Rv

0 0
možnosti

Énriko Íglézias

23. 11. 2009 1:04
Re: Je to hnusnej zvyk pojídat mrtvoly

škrábaný tataráček ze syrové hovězí svíčky... když se ti žilky chytají mezi zuby.. mňamka :-P

0 0
možnosti

radim36

22. 11. 2009 22:58
ekologický chov domácího zvířectva.

Ono chov domácího zvířectva není jen o výrobě vlastního masa, o kterém vím, z čeho je, ale taky i o bezodpadovém a ekologickém hospodářství.  Stačí se podívat, co se všechno dneska i z venkovských baráků odváží jako  odpad. Všelijaké zbytky potravin, posekaná tráva, přebytky jablek ale i prostý biologický odpad, listí, zbytky rostlin. To všechno se dříve ve venkovském hospodářství zpracovalo. Zbytky potravy, tráva, zbytky zeleniny a ovoce, se zkrmilo, co zvířata nesežrala, šlo na hnůj nebo kompost stejně jako zvířecí exkrementy a hnůj nebo kompost potom šel na pole či zahradu na hnojení obilí nebo zeleniny....Nevyužívalo se a vyhazovalo jen málo věcí. Stavební suť, železný šrot, sklo, popel z uhlí, pár těch obalů, pro které se ve venkovském hospodářství nenašlo využití..... Vše ostatní se zpracovalo.

0 0
možnosti

Stanley68

22. 11. 2009 21:44
Malokdo dneska vi, co takova zabijacka obnasi

Je to videt i z tech prispevku :-) "Zabijacka na klic", "prasecinec" :-)) no to jsem se musel smat, zrejme autor myslel prasecak. Nebo 260kilovy prase - to uz je samy sadlo, i kdyz proti gustu... Takova domaci zabijacka je prevazne drina a peknej vopruz. Nestaci si jen pujcit hrnce, kam je dneska date? Na elektrickej sporak? Kde uvarite dost vody na spareni? Mate prase kam povesit? Atd atd atd... Delavali jsme tak tri prasata rocne. Ja vstaval pozde, az tak v pul sedmy, ale rodice hakovali a topili uz od peti, aby byla voda ready, az prilitne v sedm reznik. Uz bych do toho ted nesel ani omylem. I za cenu toho, ze koupim maso ne uplne jasneho puvodu (u reznika na namesti, ne v Globusu...).

0 0
možnosti

rudastraka

22. 11. 2009 21:54
Re: Malokdo dneska vi, co takova zabijacka obnasi

me vlastni zabijacka jako velkej opruz nikdy nepripadala, i kdyz je pravda, ze sem nikdy do toho nesel od uplnyho zacatku - tj. jak pises vstavat v pet a roztapet kotle s vodou.

mnohem vetsi vopruz mi pripadalo to prase vykrmit, clovek k tomu byl uvazanej porad

dnes zabijacka je uz jen takovy folklor, jak se pobavit, za bolsevika mit prase byla nutnost, jestlize jsi chtel mit maso. aspon u lidi na vesnici, kteri nebydleli zadarmo v panelacich a splaceli pujcky

0 0
možnosti

Belzebub Pekelný

22. 11. 2009 21:22
parádička

jo jo ted mám doma u našich ve chlívku 30kilový prasátko ale až jej koncem unora picnem s kámošema to bude parádička

0 0
možnosti