Diskuze

Určovat cenu nealka je blbost a buzerace, říká restauratér roku

Návrh ministerstva zdravotnictví, který restauracím nařídí prodávat aspoň jeden nealkoholický nápoj minimálně za stejnou cenu jako pivo či levněji, sklidil mezi restauratéry kritiku. Většina z nich to považuje za nesmysl, který spotřebu alkoholu neovlivní. Někteří však s návrhem souhlasí.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MP

V hospode se pije pivo a kouri. Pokud chci nekuracke prostredi, jdu do nekuracke hospody. Stejne tak, pokud chci levne nealko, pujdu nekam, kde je levne nealko. Nebo mam snad jako kurak jit do nekuracke restaurace a stezovat si, ze se tam nekouri - a chtit zakon, ktery by to zmenil?

0 0
možnosti
MP

"... Když děti na jídelníčku vidí, že je pivo levnější než minerálka, tak to není rozhodně dobře," Ano, deti resi, kolik stoji mineralka a kolik pivo. A v budoucnu z nich budou alkoholici.

0 0
možnosti
PF

P79a27v87e56l 58F96a54r85a

9. 1. 2013 14:04

Je zajímavé, že z toho souboru připravovaných zákonů zabývajících se alkoholem a kouřením, se tady stále řeší pouze toto. Přitom si myslím, že to je nejmenší problém pro hospodskýho, mít jeden nápoje levnější než pivo.

1 1
možnosti
PO

100x nic umořilo osla...

2 0
možnosti
JH

V Německu už to mají dávno. Když jsem tam byl kdysi v hospodě, jedna spolužačka si objednala mléko. Divil jsem se tomu a tak mi vysvětlila, že každá restaurace musí mít povinně jeden nealko nápoj levnější, než nejlevnější alko. A hospodský to řeší tím, že tím nápojem je mléko, které si nikdo nedá. No a tak si ho aktivisti schválně dávají.

0 0
možnosti
PO

No to bude nějakej hypertetrapack, aby to mělo trvanlivost aspoň přibližně srovnatelnou s vodou a brčama.

1 1
možnosti
JM

J73i64ř79í 93M27a32c73e66k

9. 1. 2013 11:56

Vážený restauratére, za blbost a buzeraci považuji, že v restauracích chcete za sodovku stejné peníze jako za pivo. Minimálně je to naprostá neúcta k práci všech sládků a lidí v pivovaře. Vyrobit pivo je přece mnohem složitější než stočit do lahve vodu z nějakého pramene či kohoutku.

4 1
možnosti
PO

Buzerace je něco, čemu se nemůžete vyhnout.

1 0
možnosti
MV

M36i93k39e 18V

9. 1. 2013 11:22

Vazeny restauratere roku a ostatni dogmaticky pisici kolegove, nikdo neurcuje cenu nealka! Navrh rika mit aspon jeden nealko napoj levnejsi nez pivo, coz je naprosto v poradku a je tragicke, ze jste jakou restaurater(i) neprisel(i) s timto zakaznicky orientovanym resenim sam(i) od sebe.

Zlaty dul pro restaurace je ale stejne caj a kava - vyrobni hodnota 1-5 CZK (5 snad v pripade velmi kvalitni kavy), prodejni cena 30-100+ CZK.

Nicmene, nemuzeme z toho vinit jen restauratery, je to o i neskutecnem mnozstvi piva, ktere se v CR vypije...

2 5
možnosti
PO

Výrobní hodnota 5 Kč? A kde máš personál, stroj, čištění stroje, umývání hrnků, teplo, světlo, vodu, daně....;-D

3 0
možnosti
VN

A u kadeřníka ,kde smik smik nic nestojí taky nechcete platit ?? ;-D

1 2
možnosti
VN

Uvědomte si,ze provoz restaurace spolkne 150-500/měsíčně dle místa a velikosti a teprve pak přijde možná zisk !

0 0
možnosti
AG

Jsem tehotna a kdyz jdu s manzelem do restaurace, vypiji co se mnozstvi tekutin tyce pomerne mene, ale zato platit musim vice - a tohle je v EU standart uplne vsude, nejen v CR. No nevim jak majitelum hospod&co. (kteri za ty ceny taky nemuzou), ale me tohle teda prijde spis jako buzerace hostu restaurace! ;-O 

Dalsi skupina vysokoskolaci: Ja treba patrila k te vetsine co ma relativne omezeny rozpocet, ale o socialni zivot se svymi vrstevniky jsem teda prijit nechtela (bo kvuli tem jsem do hospody sla, ne kvuli chlastu, ten muzu pit i doma) a kdyz uz chci sedet v patek v hospode rekneme od 7.00 do 24.00 tak je jasne ze si radsi dam 4 piva za cca 100 kc, ktere mi tech 5 hodin vydrzi, nez sedet bud na suchu nebo pit vodu z kohoutku a nebo se dehydratovat preslazenyma 3dcl dzusu, ktere mou zizen neukoji ale prave mi zalepi usta tak ze to ma presne opacny efekt.;-O 

Pivo mam moc rada! Vino take! Rozhodne nejsem abstinent, ale pak at se cela EU nedivi ze spotreba alkoholu na hlavu je tak katastrofalni a alkoholismus u mladistvich porad stoupa bo takovou financni logikou je to perfektne podporovano.Rv

3 2
možnosti
OB

většinou to nedělám, ale doufám, že jsi studovala alespoň Matfyz, to by tu češtinu omlouvalo.

0 0
možnosti
LP

Asi si restauratér roku nezaslouží tento titul, mezi námi, kdo tuto soutěž organizuje a přihlásili se všichni, co podnikají v oboru? Nicméně odhlédnu-li od tohoto titulování, pak cena nealka je určena nepřímo, tedy každý restauratér si může nastavit cenu podle sebe, ale tak, aby nealko bylo vždy levnější než nejlevnější nabízený alkoholický nápoj. Splnit tuto podmínku je tak jednochudé a nijak to neomezuje spravedlivou soutěž mezi podnikateli v tomto oboru. Naopak. Stát má zájem, aby lidé nebyli jen pod vlivem návykových látek a má právo ovlivňovat i rádoby svobodné podnikání. V žádné zemi světa si nikdo nemůže dělat co ho napadne, takže pokud dané pravidlo má platit pro všechny zúčastněné, není to ani blbost, ani buzerace, ale státní zájem. Chápu, že restauratéra roku asi zajímají jen jeho zisky, ale stát má i jiná kriteria než jen měřítko krátkodobého zisku. Když státu onemocní masově populace, ohrožuje to státní zájmy daleko více než o něco menší zisky restauratérů..., kteří mohou na druhou stranu zdražit třeba cenu piva tak, aby přeskočilo stávající nastavené ceny nealka, takže si naopak může přijít ještě na větší marže. Pokud dnes nealko stojí více jak pivo, kdy výrobní náklady na nealko jsou mnohem nižší jak u alka, svědčí to o předraženosti nabídky v restauraci u nealka a velmi nízké marži u alka. Podnikatel by měl změnit cenovou politiku bez ohledu co chce prosadit Heger.

1 2
možnosti
PM

Staňte se podnikatelem a změňte cenovou politiku. Třeba se stanete restauratérem roku a všem tím vytřete zrak a všichni k Vám budou chodit na vodu z kohoutku za pár korun. A stát Vám bude vděčný;-D

2 0
možnosti
JB

J95a84n 34B92u40c19h31a24r

9. 1. 2013 10:48

Jeden čas jsem byl abstinent a tohle mě napadlo taky. Proč má blbá minerálka, která teče zadarmo ze země, má stát víc, než pivo, který se poměrně komplikovaně vyrábí? Nebo čaj za 30Kč a více, když pytlík stojí nula nula nic a zbytek je horká voda?

.

Je to akorád rejžování, nic víc a je sice škoda, že to nenažranost restaurací povede k týhle další buzer regulaci, ale co se dá dělat. V tomhle je to pozitivní.

.

Nikdo netvrdí, že putyku budou muset mít coca colu pod cenou piva. Co třeba voda z kohoutku? Dneska je zdarma a v Praze je ve většině restaurací. No tak se do ní hodí plátek citronu, dá za 10Kč/0.3l a všichni budeme spokojený. Akorád Mattoni a spol. nebudou moc rejžovat. A to je vlastně dobře.

5 0
možnosti
RK

Neni to rejzovani ... je to cenotvorba restaurace. V kazde restauraci nestoji jidlo a piti tolik, aby si samo na sebe a provoz vydelalo, ale tolik, aby cela nabidka davala smysl a samozrejme, aby uzivila provozovatele.

Nebudete mit v jidelnim listku steak za 1250,-, spagety alio olio za 12 Kc a vodu za 3,5 ... budete mit steak za 500, spagety za 150 a vodu za 35 ... je to jenom na strategii provozovatele a neni duvod aby mu do toho nekdo, tim mene stat mluvil.

1 2
možnosti