Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

V Česku je těžké sehnat lidi, říká šéfkuchař, který se učil v Kanadě

Šéfkuchař Jiří Roith má pohnutý profesní osud. Ještě před pár lety zakládal pro velkou mezinárodní firmu pobočky v Itálii nebo Vietnamu a měl slibnou budoucnost v byznysu, rozhodl se však, že se stane kuchařem a odešel studovat do Kanady. Po návratu do Česka si otevřel restauraci a chce změnit systém vzdělávání.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

T27r98a43i38k59o 28T17r50u66h83l32a47r 9718499890593

...ale ale, vsici mate pravdu, jde o tu a nebo jinou zkusenost, tak tedy za sebe, ktery se na "dovoleny" stravuje po restauracich v CR nekdy i mesic v roce, /ziju tedy v US/,

tak mam prevazne negativni zkusenost, a to nejsem prosim "ztezovac", ale mockrat jsem odmitnul presolene jidlo,/je preci na me , kolik si prisolim", a opeprim, /, dale zasla zeleninova pretvarka na okraji tacku ve me budi dojem, ze me ma kuchar asi za debila. Urcite se v kulinarstvi Cesko nema cim chlubit, paklize ovsem nenarazite na restauracku, kde je vsecko jinak a k sezrani /I s krasnou obsluhou/... vsici maji pravdu...

0/−1
6.1.2014 16:09

K18a51r53e48l 97Č65e45r47n33ý 6915723722241

Zdá se, že mu škola byla na nic. Nejlepší mi přijde: "Zjistili jsme, že je to restaurace sezónní...":-). Špatný není ani: "Měsíc před otevřením jsem potřeboval najmout 18 nových zaměstnanců. Kandidáti, kteří přicházeli, neměli zkušenost pracovat v konceptu z farmy na stůl" - měsíc před otevřením zjistit, že bude potřebovat zaměstnance - navíc kvalitní zaměstnance ale jen na dobu určitou....

0/−1
3.1.2014 9:27

J87i88ř33í 95K20r74a65u42s 1125120975611

Domnívámse, že má namysli kvalitní lidi. Chybou bylo, že byly zavedeny tzv. Kuchařské kurzya po jejich absolvování obdržel kursista vlastně něco jako výuční list. Což ješpatně. Normální vyučení trvá tři roky s maturitou čtyři. Pak může vyučenýkuchař s dobrým prospěchem jít ještě na hotelovou školu nebo na Vysokouhotelovou školu. Mezi tytoi rychlokvašky popatří např. Babica. TV si je pakvybere protože jim nemusí dát tak velkou gáži jakou chtěl třeba mistr kuchařpan Sapík ( Česko na talíři )

+1/0
3.1.2014 8:45

P51e89t34r 90S69v35e78j61k30o63v23s64k39ý 8845931178698

o tom, ze Babica neni kuchar, ale patlal, se kazdy, kdo se u jeho receptu nepozvraci muze presvedcit sam, viz jeho uzasna 10-ti minutova omeleta susena v troube.

V clanku se ale pise, ze prave tam skoly nejsou o tom ucit recepty, ale techniky a postupy, tedy misto toho, aby nekoho naucily 20 receptu, pres ktery vlak nejede ho uci skutecne varit.  Opet se tim dostavame k praxi, ktera je nutna.  

V neposledni rade je vse ale otazkou osobniho pristupu, pokud to nekoho bavi a ma "tah na branku", tak mu staci neporovnatelne kratsi doba studia oproti nekomu, koho to nebavi, ale je na skole treba kvuli rodicum, nebo proto, ze to videl u Pohlreicha a mysli si, jaka je to hrozna legrace.  Ale stat 16 hodin denne u plotny, kde jsou horky a tezky veci neni zadna prochazka ruzovou zahradou.  

V Cechach potrebujeme vic lidi jako je Jirka !! a ne tech zavistivejch kecalu, co tu melou kraviny a nejdal v cizine byli v lete v Chorvatsku na dovoleny.

+1/0
3.1.2014 12:24

P64a44v40e27l 27O69d72r56a81z39i46l 6864619557980

Normální vyučení trvá tři roky, protože tam krom kuchařiny berou ještě další předměty, které patří ke středoškolskému vzdělání.

0/0
4.1.2014 14:47

P62a23v16e94l 19M68a70t70o19u59š58e57k 5130387888494

"V Česku je těžké sehnat lidi..." ... a v Kanadě nikoli. Neznám ho, ale pokud jim nabídne 8 až 12 tisíc měsíčně, což jim nestačí ani na bydlení, pak se tomu ani nedivím. Tady si kdekdo stěžuje na zaměstnance, ale přitom jim nedá ani o chlup víc než nutně musí. Chodit do práce, kde se očekávají nadstandardní výkony, za minimální mzdu se asi každému brzy přejí!

+2/0
3.1.2014 8:07

P20e30t12r 84S84v37e87j93k17o94v53s82k73ý 8325611668498

Kde se pise o tom kolik nabizi?  A prace neni JEN o financni odmene. Ta je bezesporu dulezita, ale lze motivovat i jinak - pristupem k novym znalostem, postupum, zkusenostem, surovinam - toto bohuzel dokaze v CR ocenit jen malokdo.  Bagatelizovat, ze jim da nutne minimum neni ferove tvrzeni, pokud to nemate podlozene.

0/0
3.1.2014 12:38

D16á69š29a 26D32o45s60t14á84l81o23v87á 1809323460602

Toho se bohužel nenajíte.

0/0
4.1.2014 22:59

M36a61r12e33k 67K15a55r28a61f22f45a 9456194132696

Proč každý tzv. TOP kuchař co si udělál v zahraničí rekvalifikační kurz našel patent na rozum. Ano určitě se setkal s jinými postupy, ale dobrého kuchaře nedělá praxe v zahraničí kde se dostal max k stolu se saláty. Přesto si nemyslím, že by to bylo něco špatného zkuste někdy napsat i o normálním českém šikovném kuchaři bez brigádnické praxe někde v cizině

+1/−2
2.1.2014 20:47

J52a88r37o86s15l52a88v 15B44r29ü70m95m55e64r 7574563676

To je jednoduché, málokterý český kuchař bez zahraniční praxe se dokáže vyšvihnout mezi elitu, jelikož se to nemá kde u nás naučit.

+3/−1
2.1.2014 23:51

P91e79t50r 64S56v21e31j54k56o83v79s23k41ý 8905601958548

Dobreho kuchare prave DELA praxe v zahranici a zkusenosti a rozhled, ktere si priveze. To kam se dostane je jen a jen na nem a jeho chuti se ucit novym vecem a hlavne poradne makat!

+2/0
3.1.2014 0:37

P36a82v38e42l 41O26d17r90a16z76i12l 6574989597690

To je nesmysl, dobrého kuchaře dělá praxe u jiného dobrého kuchaře, je celkem fuk, kde to je.

+1/0
4.1.2014 14:49

P41e93t80r 62S90v47e97j41k53o17v91s20k97ý 8535481748448

A dvouleta skola neni rekvalifikacni kurz...

+1/0
3.1.2014 0:38
Foto

V23l27a32s25t39a 60C11o73u72f61a98l 7227719839255

Právě proto, že nám zahraniční zkušenosti chybí. Dostaneme se nejdál k moři do Chorvatska a máme pocit, že jsme byli v cizině. Je dobře, že se mladí lidé dostávají na stáže a na kurzy do zahraničí. Aspoň přivezou zpět lepší náladu.

+1/0
4.1.2014 11:14

P88a98v59e50l 52O61d63r11a29z89i27l 6444869777420

Někdo vám brání jet jinam, než do Chorvatska?

0/0
4.1.2014 14:48

V55ě92r59a 79B41e68n97o68v67á 7317280635789

Já si na USA nemohu stěžovat, je tam spoustu restaurací do 10 dolarů za menu, což je hodinová průměrna mzda, kvalitní jídlo a dostatek, pokud nedojíte, nabídne servírka, že vám zbytek dá do plastové krabičky, pokud se týká menu v nižších kategoriích bez obsluhy, jídlo také kvalitní a můžete tam jíst i několik hodin, proto jsou tak obézní.

+1/0
2.1.2014 19:49

H75a24n26k63a 17C41h69e55n 7907839725255

Nechci kritizovat, ale jsem zmatena - moje kamarádka se nedávno vrátila z US a dost si stěžovala na nedostatek normálních kvalitních restaurací. Prý tam ve většině bylo jídlo přesolené, přeslazené, tučné a/nebo evidentně vařené z polotovarů. Tak jak to tedy je? (Je mi jasné, že Kanada není US).

0/0
2.1.2014 18:30

E32l98i86š38k61a 28K54u79č23e81r66o53v72á 7259562673793

jak kde - kamarádka v NY byla nadšená množstvím kvalitních restaurací na každém rohu a dostupnými cenami.

+2/0
2.1.2014 20:56

H95a70n75k47a 47C46h21e57n 7577879955925

To bude asi ono. Ta moje kamarádka se pohybovala v takovém spíš zapadákově :)

0/0
2.1.2014 22:06

R68o40b69e59r91t 13Š17i79m24e86č17e45k 6955341138988

no nikdy jsem tam nebyl, ale naše lektorka z USA říká, že americké restaurace a jídlo vůbec je oproti evropě dost fujky...

+1/−1
2.1.2014 22:29

H68a94n37k44a 97Z78e52l46i35n14k74o51v98á 5416674599230

Oni tam maj všechno na slano v konzervách (nevíce okurky a brambory a fazole).. proto když jdete do levné restaurace tak jidlo je vždy vic slané a celkově nechutné. (skuste si koupit to nejlevvnejší co tam maj :) celé brambory ve slaném nalevu - tfuj.)

+1/0
3.1.2014 1:02

B20e63n 89P63a45v91k11a 1687593437101

Jestli si někdo myslí, že najde kvalitní kuchaře a personál na 6 měsíců a pak zase za rok na 6 měsíců, tak je fakt mdlého rozumu. A vlastně ani nechápu, co chtěl článek říci. Prostě si nějaký chlap vydělal těžký prachy a teď je utrácí. No těch už bylo. Hláška o tom, že mu restaurace hnedka vydělává, ale nesmí se počítat investice, je fakt k popukání. V tom případě je tu v brutálním zisku i každý bezdomovec.;-D

+11/−4
2.1.2014 13:20

P46e72t48r77a 51N83o22v58á18k52o55v42á 7368946174928

Za rok ne. Když na šest měsíců, tak zase za šest měsíců ;)

0/0
2.1.2014 16:31

B70e48n 30P10a76v53k55a 1417883207971

Pravda.

0/0
2.1.2014 17:00

Z98b45y92n44ě61k 16J14e68h83l30i61č92k89a 8884218269861

v česku není problém sehnat lidi. Jenže v Kanadě nebo USA to funguje úplně jinak, tam většina lidí doma nevaří a chodí do fastfoodů nebo "restaurací", protože si to můžou dovolit. To v Evropě a a u nás nefunguje, jídlo není od dolaru po deset USD ve fastfoodu a další jídlo už za den nepotřebujete. Tady jít na oběd za 5 USD je minimum a máte pořád hlad a to tihle světoobčané nepochopí

+7/−4
2.1.2014 12:17

P24e55t96r92a 96N71o10v91á15k87o67v56á 7618506774158

5 USD je (dle čachrů ČNB) asi 100 Kč. To je na Čecha už poměrně drahé meníčko v restauraci. Hlad z něj velice pravděpodobně nemá.

+5/−1
2.1.2014 12:25

J89a77n 96Z12e47l86i57n16a42r 3246125807366

100kc je drahe???

+2/−3
2.1.2014 14:33

J13a22n 61Š97a58f48á90ř 4486961174390

Menu v průměrný restauraci na menších městech, řekněme 10-60,000 obyvatel většinou stojí okolo 60-80,- takže ano, pro větši část český populace je menu za stovku poměrně drahé...

+5/−2
2.1.2014 15:44

P15e75t14r53a 63N89o78v39á83k95o86v51á 7348686794818

Chodím na oběd v Brně - ano, 100 Kč už je nadprůměr, většinou se pohybují od nějakých 72 do 89 Kč, nad 90 už se lidem nechce dávat.

+2/−1
2.1.2014 16:19

J40a93r21o69s67l87a39v 17B38r29ü65m23m53e69r 7754833116

Bohužel, za to lze kvalitně vařit jen dobré, ale těžké hotovky a to ještě v jídelnách, ne v restauracích, zvlášť, pokud by kuchař měl dělat za víc, než min. mzdu.

+2/0
2.1.2014 18:23

E91l57i83š95k78a 75K57u28č25e39r12o43v41á 7799662643363

za 109 mám v okresním městě velmi slušné menu - polévka a druhé, v přijatelné kvalitě, ale malé porce (což mi nevadí, s polévkou mi to bohatě stačí, víc bych stejně nesnědla). ty levnější jsou za 79 a 89 Kč

0/0
2.1.2014 20:58

J31a79r18o77s31l76a56v 48B40r19ü30m12m54e82r 7134393666

A pak mají tyto restaurace problém. Menu za 100 je v restauraci tak na náklady v nejlepším případě. Spočítejte si to.

+1/0
2.1.2014 23:52

J37a89r14o34s22l78a81v 67B33r55ü58m50m73e91r 7444423446

Pokud to tedy není Pizza ...

+1/0
2.1.2014 23:52

P91a53v17e54l 52O26d73r75a75z31i73l 6244849717730

Menu za 100 je zcela v pořádku. Restaurace nežijí jen z menu, že.

+1/0
3.1.2014 15:57

V53á37c54l54a85v 54V62a55n62ě28k 2803133638141

Dovolil bych si vám v tomto oponovat pane Jehlička. Lidi jsou všude stejní, jak tady tak v Kanadě či USA a kdyby jich většina pouze do tzv. fast foodů tak neprojdou za rok dveřmi, - což se mimochodem děje třeba u nižších vrstev obyvatelstva zvláště v USA. Má zkušenost z běžných českých restaurací v běžných cenových hladinách je ta, že maso chutná většinou jako nějaká přesolená chemická sloučenina a zbytek je jednolitá masa povětšinou téměř stejné chutí jako to ostatní. Zelenina se většinou nekoná anebo je nepoživatelná. Sice vás to nasytí, ale nepotěší.To samé se salátem. To všechno dohromady představuje v podstatě nedostatek respektu jak k základnímu materiálu tak ke konečnému zákazníkovi.

Jídlo v česku je stále funkcí, nikoliv procesem. Argument, že si to češi nemohou dovolit je zcestný. Porovnejte si třeba proces  jídla s Francií, kde začnou s kvalitní ingrediencí, ale sní jí méně, takže to nakonec stojí stejně jako v ČR.

České pojetí jídla se pak pochopitelně projevuje v tom, jak se budoucí kuchaři školí a pokud by s touto školní praxí chtěli pokračovat v zahraničí, tak by hodně narazili.

Češi jsou inteligentní, pracovití a učenliví lidé, jen mají spoustu zlozvyků, které někdy mylně považují za součást českého kulturního dedictví.

+5/−2
2.1.2014 12:44

Z96b74y38n58ě46k 38J59e22h91l61i23č81k59a 8964928199931

tak teď nevím, cituju "Má zkušenost z běžných českých restaurací v běžných cenových hladinách je ta, že maso chutná většinou jako nějaká přesolená chemická sloučenina a zbytek je jednolitá masa povětšinou"atd. jestli je to dobře nebo špatně. Neříkám že v USA je to nějaký zázrak, ale ten fastfood slouží jako v česku menu v hospodě defacto jako plnidlo žaludku.

To vaření ve vysokém standardu se přece jen víc vyplatí v zámoří než u nás

0/0
2.1.2014 16:23

P79a27v13e95l 86O47d80r86a80z72i71l 6144899487290

". Má zkušenost z běžných českých restaurací v běžných cenových hladinách je ta, že maso chutná většinou jako nějaká přesolená chemická sloučenina a zbytek je jednolitá masa povětšinou téměř stejné chutí jako to ostatní. "

Průnik množiny vámi navštívených restaurací a mnou navštívených restaurací tvoří zřejmě prázdná množina, to jsem rád.

0/0
3.1.2014 16:00

P98a47v27e83l 45K64u72c79h21t39a 4556941567924

Fandím všem, kteří chtějí udělat něco konkrétního na bázi poctivé práce. Nejen levně koupit a draho přeprodat. Jen mám jednu připomínku - žena vaří ze surovin z Globusu, Billy či vepřové panenky z Kauflandu. Jako chudí Pražáci žádného řezníka nebo farmáře nemáme a vaří fantasticky. Podle mne podstat je ve vaření.

+3/0
2.1.2014 12:14

P44a68v75e45l 25K84u25c26h32t20a 4926641857424

A není vyučená kuchařka.

0/0
2.1.2014 12:15

J47a21r92o92s23l95a97v 23B42r30ü39m81m49e71r 7184483936

Tak dobře vařit umí spousta lidí, ale dobře umět vařit v restauraci hodně málo. V restauraci je to hodně o organizaci a řízení procesu, na co doma člověk nemusí zas tak moc myslet.

Jinak obecně v Praze doporučuji nakupovat na farmářských trzích, hlavně super je Náplavka u Palačáku. Tedy vepřové/hovězí maso je tam drahé, ale drůbež mají výbornou a za slušnou cenu, zeleninu také a za lepší cenu než v obchodech. 

A vepřové maso mají dobré u řezníka Křečka, několik prodejen v Praze, a vychází cenově dobře, tedy tak, že má trochu sjednocené ceny, takže levnější maso má dražší, ale kvalitní, ale dražší kusy mas zase levnější, než v obchodech.

+1/0
2.1.2014 12:22

H12a22n20k45a 57C86h88e72n 7257189155815

V Globusu náhodou nemají špatné maso...většinou nakupuju u osvědčeného řezníka, ale s Globusem nemám problém...a vařím taky skvěle...:-P

+1/0
2.1.2014 18:39

P41a50v96e53l 78K85u97c43h56t81a 4236711157864

Paní Hano, moje řeč. Může být rozdíl v mrkvi z farmy nebo z Lidlu (taky prodává bio resp. biotrend). Ale pórkovou polévku (pór z Belgie koupený v Lidlu) dělá žena vynikající. Takže to vaření je 90%. Kdysi jedna kontrolorka zeleniny psala, že mamka prodává na trhu mrkev a spol. a že měla tolik dusitanů jak to mamka vydatně pohnojila.

0/0
3.1.2014 10:08

J36o73s16e45f 30K24o20l10á57ř 7173978535748

A když už iDnes dává do některých svých článků upoutávku na JobDnes, ještě by k tomu mohla napsat návod, jak tam tu práci najít, neboť kdysi jsem ji tam hledal a za měsíce používání se mi nikdo na mou odpověď neozval, takže pak nevím, jak bych si tam měl najít práci, když jsem tam nepostoupil ani z úrovně neviditelného stínu :-).

+3/0
2.1.2014 11:53

J94i83ř86í 41D64r56a25h88o50t52a 1830165249366

Problém je v tom, že většina tzv. nezaměstnaných pracovat NECHCE . Mají jisté dávky, k tomu na černo přinejmenším to samé, takže mají představu, že když už do práce, tak nejméně za 30.000 čistého. Bez ohledu na to, jestli to umí a nebo ne. Socani je naučili, že mají nárok , tak proč by pracovali ? :-/

+2/−10
2.1.2014 11:45

J34o31s95e34f 83K70o50l50á67ř 7583148185578

Kecy! Jednotlivec se v ČR z dávek neuživí, rodinu nevím, jak stát dotuje. A práce na černo, nejde-li např. o loupeže, je co? Snad taky práce, ne? Jenom nedaněná. Víš kolik podnikatelů krátí stát na daních? A proč ne, stát si za to může sám, daně jsou příliš vysoké a služby státu za ně mizerné!

+10/−2
2.1.2014 12:00

P73e42t96r32a 57N93o97v65á78k98o65v34á 7308616124298

Jenom nedaněná...aha.

Pokud jste jednotlivec správné barvy pleti a vystačíte s asi 18 000, tak se z dávek uživíte. Jak pravil jeden chlapec u cestovky s pohledem na zájezd tuším do Thajska: "To jsou jen dvě sociálky."

+2/−5
2.1.2014 12:30

A58n79n21a 97N27ě84m25č85í66k57o85v25á 4892754394660

Ani jednotlivec správné barvy pleti nemá 18 000 na dávkách. To jen "jedna paní povídala".

+1/−1
2.1.2014 13:21

P31e59t91r40a 56N54o27v36á25k69o10v11á 7448326634228

Tak je pravda, že si třeba tu cenu neuměl pronásobit a vydělit. Ale zas počítat oni umí moc dobře.

0/0
2.1.2014 16:21

M69a39r68c41e29l91a 70Z17a84j21í16c67o27v68á 1982568490724

Nemáte pravdu. V  příbuzenstvu máme 2 osoby, které takto úspěšně přežívají skoro desetiletí. Stačí k tomu vlastní bydlení a přítel či přítelkyně, který,-á pracuje. Paraziti přímo ukázkoví.

+2/−2
2.1.2014 12:33

J92o73s17e84f 92K43o19l20á96ř 7823628615738

Jak je to s páry také nevím. To jsem zapomněl zmínit. Ale jinak jste tím potvrdila, že to jednotlivec jenom se státem nedá, když k tomu potřebuje druhého člověka, který navíc pracuje.

+3/0
2.1.2014 13:00







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.