Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

V Česku je těžké sehnat lidi, říká šéfkuchař, který se učil v Kanadě

Šéfkuchař Jiří Roith má pohnutý profesní osud. Ještě před pár lety zakládal pro velkou mezinárodní firmu pobočky v Itálii nebo Vietnamu a měl slibnou budoucnost v byznysu, rozhodl se však, že se stane kuchařem a odešel studovat do Kanady. Po návratu do Česka si otevřel restauraci a chce změnit systém vzdělávání.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

T57r73a41i23k49o 72T94r74u75h84l56a84r 9408769920553

...ale ale, vsici mate pravdu, jde o tu a nebo jinou zkusenost, tak tedy za sebe, ktery se na "dovoleny" stravuje po restauracich v CR nekdy i mesic v roce, /ziju tedy v US/,

tak mam prevazne negativni zkusenost, a to nejsem prosim "ztezovac", ale mockrat jsem odmitnul presolene jidlo,/je preci na me , kolik si prisolim", a opeprim, /, dale zasla zeleninova pretvarka na okraji tacku ve me budi dojem, ze me ma kuchar asi za debila. Urcite se v kulinarstvi Cesko nema cim chlubit, paklize ovsem nenarazite na restauracku, kde je vsecko jinak a k sezrani /I s krasnou obsluhou/... vsici maji pravdu...

0/−1
6.1.2014 16:09

K69a15r57e82l 65Č14e14r34n38ý 6445503652901

Zdá se, že mu škola byla na nic. Nejlepší mi přijde: "Zjistili jsme, že je to restaurace sezónní...":-). Špatný není ani: "Měsíc před otevřením jsem potřeboval najmout 18 nových zaměstnanců. Kandidáti, kteří přicházeli, neměli zkušenost pracovat v konceptu z farmy na stůl" - měsíc před otevřením zjistit, že bude potřebovat zaměstnance - navíc kvalitní zaměstnance ale jen na dobu určitou....

0/−1
3.1.2014 9:27

J84i46ř41í 32K95r56a42u65s 1875590175521

Domnívámse, že má namysli kvalitní lidi. Chybou bylo, že byly zavedeny tzv. Kuchařské kurzya po jejich absolvování obdržel kursista vlastně něco jako výuční list. Což ješpatně. Normální vyučení trvá tři roky s maturitou čtyři. Pak může vyučenýkuchař s dobrým prospěchem jít ještě na hotelovou školu nebo na Vysokouhotelovou školu. Mezi tytoi rychlokvašky popatří např. Babica. TV si je pakvybere protože jim nemusí dát tak velkou gáži jakou chtěl třeba mistr kuchařpan Sapík ( Česko na talíři )

+1/0
3.1.2014 8:45

P28e58t10r 33S17v47e82j19k85o96v98s89k74ý 8195441478668

o tom, ze Babica neni kuchar, ale patlal, se kazdy, kdo se u jeho receptu nepozvraci muze presvedcit sam, viz jeho uzasna 10-ti minutova omeleta susena v troube.

V clanku se ale pise, ze prave tam skoly nejsou o tom ucit recepty, ale techniky a postupy, tedy misto toho, aby nekoho naucily 20 receptu, pres ktery vlak nejede ho uci skutecne varit.  Opet se tim dostavame k praxi, ktera je nutna.  

V neposledni rade je vse ale otazkou osobniho pristupu, pokud to nekoho bavi a ma "tah na branku", tak mu staci neporovnatelne kratsi doba studia oproti nekomu, koho to nebavi, ale je na skole treba kvuli rodicum, nebo proto, ze to videl u Pohlreicha a mysli si, jaka je to hrozna legrace.  Ale stat 16 hodin denne u plotny, kde jsou horky a tezky veci neni zadna prochazka ruzovou zahradou.  

V Cechach potrebujeme vic lidi jako je Jirka !! a ne tech zavistivejch kecalu, co tu melou kraviny a nejdal v cizine byli v lete v Chorvatsku na dovoleny.

+1/0
3.1.2014 12:24

P39a34v29e64l 61O19d72r65a69z33i73l 6354859197700

Normální vyučení trvá tři roky, protože tam krom kuchařiny berou ještě další předměty, které patří ke středoškolskému vzdělání.

0/0
4.1.2014 14:47

P47a46v77e37l 97M47a42t32o95u95š88e12k 5360547348964

"V Česku je těžké sehnat lidi..." ... a v Kanadě nikoli. Neznám ho, ale pokud jim nabídne 8 až 12 tisíc měsíčně, což jim nestačí ani na bydlení, pak se tomu ani nedivím. Tady si kdekdo stěžuje na zaměstnance, ale přitom jim nedá ani o chlup víc než nutně musí. Chodit do práce, kde se očekávají nadstandardní výkony, za minimální mzdu se asi každému brzy přejí!

+2/0
3.1.2014 8:07

P65e66t56r 52S21v50e22j92k38o45v71s97k73ý 8265491628338

Kde se pise o tom kolik nabizi?  A prace neni JEN o financni odmene. Ta je bezesporu dulezita, ale lze motivovat i jinak - pristupem k novym znalostem, postupum, zkusenostem, surovinam - toto bohuzel dokaze v CR ocenit jen malokdo.  Bagatelizovat, ze jim da nutne minimum neni ferove tvrzeni, pokud to nemate podlozene.

0/0
3.1.2014 12:38

D72á14š65a 47D95o11s88t12á36l81o32v39á 1239763760672

Toho se bohužel nenajíte.

0/0
4.1.2014 22:59

M95a28r11e88k 53K13a89r92a65f86f84a 9536134852346

Proč každý tzv. TOP kuchař co si udělál v zahraničí rekvalifikační kurz našel patent na rozum. Ano určitě se setkal s jinými postupy, ale dobrého kuchaře nedělá praxe v zahraničí kde se dostal max k stolu se saláty. Přesto si nemyslím, že by to bylo něco špatného zkuste někdy napsat i o normálním českém šikovném kuchaři bez brigádnické praxe někde v cizině

+1/−2
2.1.2014 20:47

J97a24r85o86s91l10a33v 60B11r18ü55m20m60e20r 7654563226

To je jednoduché, málokterý český kuchař bez zahraniční praxe se dokáže vyšvihnout mezi elitu, jelikož se to nemá kde u nás naučit.

+3/−1
2.1.2014 23:51

P42e83t96r 49S81v65e15j71k24o21v44s16k18ý 8325251518378

Dobreho kuchare prave DELA praxe v zahranici a zkusenosti a rozhled, ktere si priveze. To kam se dostane je jen a jen na nem a jeho chuti se ucit novym vecem a hlavne poradne makat!

+2/0
3.1.2014 0:37

P29a52v87e77l 61O81d19r36a10z64i91l 6114819467550

To je nesmysl, dobrého kuchaře dělá praxe u jiného dobrého kuchaře, je celkem fuk, kde to je.

+1/0
4.1.2014 14:49

P35e73t86r 55S73v90e23j27k45o15v35s94k61ý 8465881738498

A dvouleta skola neni rekvalifikacni kurz...

+1/0
3.1.2014 0:38
Foto

V11l37a94s24t29a 92C89o95u28f86a98l 7567779709595

Právě proto, že nám zahraniční zkušenosti chybí. Dostaneme se nejdál k moři do Chorvatska a máme pocit, že jsme byli v cizině. Je dobře, že se mladí lidé dostávají na stáže a na kurzy do zahraničí. Aspoň přivezou zpět lepší náladu.

+1/0
4.1.2014 11:14

P29a42v33e71l 76O88d76r49a72z78i95l 6644449457140

Někdo vám brání jet jinam, než do Chorvatska?

0/0
4.1.2014 14:48

V10ě15r13a 55B21e17n95o53v96á 7787720365799

Já si na USA nemohu stěžovat, je tam spoustu restaurací do 10 dolarů za menu, což je hodinová průměrna mzda, kvalitní jídlo a dostatek, pokud nedojíte, nabídne servírka, že vám zbytek dá do plastové krabičky, pokud se týká menu v nižších kategoriích bez obsluhy, jídlo také kvalitní a můžete tam jíst i několik hodin, proto jsou tak obézní.

+1/0
2.1.2014 19:49

H11a27n97k58a 15C78h26e89n 7857699405255

Nechci kritizovat, ale jsem zmatena - moje kamarádka se nedávno vrátila z US a dost si stěžovala na nedostatek normálních kvalitních restaurací. Prý tam ve většině bylo jídlo přesolené, přeslazené, tučné a/nebo evidentně vařené z polotovarů. Tak jak to tedy je? (Je mi jasné, že Kanada není US).

0/0
2.1.2014 18:30

E39l60i15š47k78a 30K21u98č63e52r63o52v77á 1656568727309

jak kde - kamarádka v NY byla nadšená množstvím kvalitních restaurací na každém rohu a dostupnými cenami.

+2/0
2.1.2014 20:56

H26a74n32k91a 96C76h45e97n 7947469465865

To bude asi ono. Ta moje kamarádka se pohybovala v takovém spíš zapadákově :)

0/0
2.1.2014 22:06

R98o31b87e22r68t 51Š75i79m24e45č73e35k 6575591898278

no nikdy jsem tam nebyl, ale naše lektorka z USA říká, že americké restaurace a jídlo vůbec je oproti evropě dost fujky...

+1/−1
2.1.2014 22:29

H43a15n50k36a 48Z33e39l95i19n98k63o37v22á 5496124839220

Oni tam maj všechno na slano v konzervách (nevíce okurky a brambory a fazole).. proto když jdete do levné restaurace tak jidlo je vždy vic slané a celkově nechutné. (skuste si koupit to nejlevvnejší co tam maj :) celé brambory ve slaném nalevu - tfuj.)

+1/0
3.1.2014 1:02

B14e26n 16P76a53v55k77a 1437143787491

Jestli si někdo myslí, že najde kvalitní kuchaře a personál na 6 měsíců a pak zase za rok na 6 měsíců, tak je fakt mdlého rozumu. A vlastně ani nechápu, co chtěl článek říci. Prostě si nějaký chlap vydělal těžký prachy a teď je utrácí. No těch už bylo. Hláška o tom, že mu restaurace hnedka vydělává, ale nesmí se počítat investice, je fakt k popukání. V tom případě je tu v brutálním zisku i každý bezdomovec.;-D

+11/−4
2.1.2014 13:20

P94e17t55r32a 51N87o47v14á28k12o80v57á 7948486874388

Za rok ne. Když na šest měsíců, tak zase za šest měsíců ;)

0/0
2.1.2014 16:31

B55e66n 80P60a17v61k84a 1547753767231

Pravda.

0/0
2.1.2014 17:00

Z27b98y73n81ě92k 55J94e91h40l59i68č30k65a 8274608949741

v česku není problém sehnat lidi. Jenže v Kanadě nebo USA to funguje úplně jinak, tam většina lidí doma nevaří a chodí do fastfoodů nebo "restaurací", protože si to můžou dovolit. To v Evropě a a u nás nefunguje, jídlo není od dolaru po deset USD ve fastfoodu a další jídlo už za den nepotřebujete. Tady jít na oběd za 5 USD je minimum a máte pořád hlad a to tihle světoobčané nepochopí

+7/−4
2.1.2014 12:17

P98e96t13r95a 94N59o38v55á74k33o82v24á 7568476704658

5 USD je (dle čachrů ČNB) asi 100 Kč. To je na Čecha už poměrně drahé meníčko v restauraci. Hlad z něj velice pravděpodobně nemá.

+5/−1
2.1.2014 12:25

J43a71n 36Z15e84l80i83n22a55r 3416435637356

100kc je drahe???

+2/−3
2.1.2014 14:33

J31a91n 86Š94a67f93á79ř 4126241294940

Menu v průměrný restauraci na menších městech, řekněme 10-60,000 obyvatel většinou stojí okolo 60-80,- takže ano, pro větši část český populace je menu za stovku poměrně drahé...

+5/−2
2.1.2014 15:44

P76e86t42r26a 49N26o17v75á53k72o28v55á 7938616124728

Chodím na oběd v Brně - ano, 100 Kč už je nadprůměr, většinou se pohybují od nějakých 72 do 89 Kč, nad 90 už se lidem nechce dávat.

+2/−1
2.1.2014 16:19

J91a28r24o21s47l82a23v 41B68r56ü92m64m59e75r 7974483906

Bohužel, za to lze kvalitně vařit jen dobré, ale těžké hotovky a to ještě v jídelnách, ne v restauracích, zvlášť, pokud by kuchař měl dělat za víc, než min. mzdu.

+2/0
2.1.2014 18:23

E33l90i64š84k16a 35K22u25č92e46r28o54v47á 1246768217989

za 109 mám v okresním městě velmi slušné menu - polévka a druhé, v přijatelné kvalitě, ale malé porce (což mi nevadí, s polévkou mi to bohatě stačí, víc bych stejně nesnědla). ty levnější jsou za 79 a 89 Kč

0/0
2.1.2014 20:58

J28a10r51o36s75l61a75v 94B42r36ü84m47m28e60r 7184673796

A pak mají tyto restaurace problém. Menu za 100 je v restauraci tak na náklady v nejlepším případě. Spočítejte si to.

+1/0
2.1.2014 23:52

J95a22r21o48s11l63a38v 14B21r70ü97m48m32e38r 7474263456

Pokud to tedy není Pizza ...

+1/0
2.1.2014 23:52

P97a85v48e71l 33O48d37r19a53z59i26l 6814669617790

Menu za 100 je zcela v pořádku. Restaurace nežijí jen z menu, že.

+1/0
3.1.2014 15:57

V35á85c15l18a41v 13V15a88n12ě35k 2223323708831

Dovolil bych si vám v tomto oponovat pane Jehlička. Lidi jsou všude stejní, jak tady tak v Kanadě či USA a kdyby jich většina pouze do tzv. fast foodů tak neprojdou za rok dveřmi, - což se mimochodem děje třeba u nižších vrstev obyvatelstva zvláště v USA. Má zkušenost z běžných českých restaurací v běžných cenových hladinách je ta, že maso chutná většinou jako nějaká přesolená chemická sloučenina a zbytek je jednolitá masa povětšinou téměř stejné chutí jako to ostatní. Zelenina se většinou nekoná anebo je nepoživatelná. Sice vás to nasytí, ale nepotěší.To samé se salátem. To všechno dohromady představuje v podstatě nedostatek respektu jak k základnímu materiálu tak ke konečnému zákazníkovi.

Jídlo v česku je stále funkcí, nikoliv procesem. Argument, že si to češi nemohou dovolit je zcestný. Porovnejte si třeba proces  jídla s Francií, kde začnou s kvalitní ingrediencí, ale sní jí méně, takže to nakonec stojí stejně jako v ČR.

České pojetí jídla se pak pochopitelně projevuje v tom, jak se budoucí kuchaři školí a pokud by s touto školní praxí chtěli pokračovat v zahraničí, tak by hodně narazili.

Češi jsou inteligentní, pracovití a učenliví lidé, jen mají spoustu zlozvyků, které někdy mylně považují za součást českého kulturního dedictví.

+5/−2
2.1.2014 12:44

Z71b38y46n24ě89k 23J90e31h80l19i73č48k24a 8614358299591

tak teď nevím, cituju "Má zkušenost z běžných českých restaurací v běžných cenových hladinách je ta, že maso chutná většinou jako nějaká přesolená chemická sloučenina a zbytek je jednolitá masa povětšinou"atd. jestli je to dobře nebo špatně. Neříkám že v USA je to nějaký zázrak, ale ten fastfood slouží jako v česku menu v hospodě defacto jako plnidlo žaludku.

To vaření ve vysokém standardu se přece jen víc vyplatí v zámoří než u nás

0/0
2.1.2014 16:23

P61a53v25e81l 70O57d22r40a39z89i54l 6454669447460

". Má zkušenost z běžných českých restaurací v běžných cenových hladinách je ta, že maso chutná většinou jako nějaká přesolená chemická sloučenina a zbytek je jednolitá masa povětšinou téměř stejné chutí jako to ostatní. "

Průnik množiny vámi navštívených restaurací a mnou navštívených restaurací tvoří zřejmě prázdná množina, to jsem rád.

0/0
3.1.2014 16:00

P12a95v30e87l 42K20u37c24h64t44a 4726241867594

Fandím všem, kteří chtějí udělat něco konkrétního na bázi poctivé práce. Nejen levně koupit a draho přeprodat. Jen mám jednu připomínku - žena vaří ze surovin z Globusu, Billy či vepřové panenky z Kauflandu. Jako chudí Pražáci žádného řezníka nebo farmáře nemáme a vaří fantasticky. Podle mne podstat je ve vaření.

+3/0
2.1.2014 12:14

P92a41v50e86l 72K86u12c20h32t28a 4226641537414

A není vyučená kuchařka.

0/0
2.1.2014 12:15

J11a59r90o90s64l37a80v 79B25r32ü33m38m72e20r 7154533556

Tak dobře vařit umí spousta lidí, ale dobře umět vařit v restauraci hodně málo. V restauraci je to hodně o organizaci a řízení procesu, na co doma člověk nemusí zas tak moc myslet.

Jinak obecně v Praze doporučuji nakupovat na farmářských trzích, hlavně super je Náplavka u Palačáku. Tedy vepřové/hovězí maso je tam drahé, ale drůbež mají výbornou a za slušnou cenu, zeleninu také a za lepší cenu než v obchodech. 

A vepřové maso mají dobré u řezníka Křečka, několik prodejen v Praze, a vychází cenově dobře, tedy tak, že má trochu sjednocené ceny, takže levnější maso má dražší, ale kvalitní, ale dražší kusy mas zase levnější, než v obchodech.

+1/0
2.1.2014 12:22

H91a76n67k25a 12C93h51e34n 7937589385185

V Globusu náhodou nemají špatné maso...většinou nakupuju u osvědčeného řezníka, ale s Globusem nemám problém...a vařím taky skvěle...:-P

+1/0
2.1.2014 18:39

P27a76v20e91l 24K59u21c13h70t63a 4946671387134

Paní Hano, moje řeč. Může být rozdíl v mrkvi z farmy nebo z Lidlu (taky prodává bio resp. biotrend). Ale pórkovou polévku (pór z Belgie koupený v Lidlu) dělá žena vynikající. Takže to vaření je 90%. Kdysi jedna kontrolorka zeleniny psala, že mamka prodává na trhu mrkev a spol. a že měla tolik dusitanů jak to mamka vydatně pohnojila.

0/0
3.1.2014 10:08

J68o17s57e63f 78K81o58l17á17ř 7213968495338

A když už iDnes dává do některých svých článků upoutávku na JobDnes, ještě by k tomu mohla napsat návod, jak tam tu práci najít, neboť kdysi jsem ji tam hledal a za měsíce používání se mi nikdo na mou odpověď neozval, takže pak nevím, jak bych si tam měl najít práci, když jsem tam nepostoupil ani z úrovně neviditelného stínu :-).

+3/0
2.1.2014 11:53

J91i75ř87í 69D85r56a85h65o93t25a 1200945989226

Problém je v tom, že většina tzv. nezaměstnaných pracovat NECHCE . Mají jisté dávky, k tomu na černo přinejmenším to samé, takže mají představu, že když už do práce, tak nejméně za 30.000 čistého. Bez ohledu na to, jestli to umí a nebo ne. Socani je naučili, že mají nárok , tak proč by pracovali ? :-/

+2/−10
2.1.2014 11:45

J38o95s80e73f 95K60o17l35á23ř 7303358515798

Kecy! Jednotlivec se v ČR z dávek neuživí, rodinu nevím, jak stát dotuje. A práce na černo, nejde-li např. o loupeže, je co? Snad taky práce, ne? Jenom nedaněná. Víš kolik podnikatelů krátí stát na daních? A proč ne, stát si za to může sám, daně jsou příliš vysoké a služby státu za ně mizerné!

+10/−2
2.1.2014 12:00

P53e48t94r60a 83N16o48v24á62k47o71v29á 7798686274218

Jenom nedaněná...aha.

Pokud jste jednotlivec správné barvy pleti a vystačíte s asi 18 000, tak se z dávek uživíte. Jak pravil jeden chlapec u cestovky s pohledem na zájezd tuším do Thajska: "To jsou jen dvě sociálky."

+2/−5
2.1.2014 12:30

A30n90n69a 63N70ě63m17č94í81k10o68v59á 4942244804430

Ani jednotlivec správné barvy pleti nemá 18 000 na dávkách. To jen "jedna paní povídala".

+1/−1
2.1.2014 13:21

P72e35t60r24a 23N70o71v98á47k38o31v57á 7658206584888

Tak je pravda, že si třeba tu cenu neuměl pronásobit a vydělit. Ale zas počítat oni umí moc dobře.

0/0
2.1.2014 16:21

M87a55r54c12e23l30a 88Z83a84j34í96c75o21v65á 1232938870764

Nemáte pravdu. V  příbuzenstvu máme 2 osoby, které takto úspěšně přežívají skoro desetiletí. Stačí k tomu vlastní bydlení a přítel či přítelkyně, který,-á pracuje. Paraziti přímo ukázkoví.

+2/−2
2.1.2014 12:33

J14o97s34e54f 84K69o76l56á91ř 7983648695668

Jak je to s páry také nevím. To jsem zapomněl zmínit. Ale jinak jste tím potvrdila, že to jednotlivec jenom se státem nedá, když k tomu potřebuje druhého člověka, který navíc pracuje.

+3/0
2.1.2014 13:00





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.