Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

V Česku je těžké sehnat lidi, říká šéfkuchař, který se učil v Kanadě

Šéfkuchař Jiří Roith má pohnutý profesní osud. Ještě před pár lety zakládal pro velkou mezinárodní firmu pobočky v Itálii nebo Vietnamu a měl slibnou budoucnost v byznysu, rozhodl se však, že se stane kuchařem a odešel studovat do Kanady. Po návratu do Česka si otevřel restauraci a chce změnit systém vzdělávání.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

T92r72a94i44k25o 81T58r10u60h75l37a53r 9788309340753

...ale ale, vsici mate pravdu, jde o tu a nebo jinou zkusenost, tak tedy za sebe, ktery se na "dovoleny" stravuje po restauracich v CR nekdy i mesic v roce, /ziju tedy v US/,

tak mam prevazne negativni zkusenost, a to nejsem prosim "ztezovac", ale mockrat jsem odmitnul presolene jidlo,/je preci na me , kolik si prisolim", a opeprim, /, dale zasla zeleninova pretvarka na okraji tacku ve me budi dojem, ze me ma kuchar asi za debila. Urcite se v kulinarstvi Cesko nema cim chlubit, paklize ovsem nenarazite na restauracku, kde je vsecko jinak a k sezrani /I s krasnou obsluhou/... vsici maji pravdu...

0/−1
6.1.2014 16:09

K37a90r23e56l 75Č58e60r29n33ý 6105733522711

Zdá se, že mu škola byla na nic. Nejlepší mi přijde: "Zjistili jsme, že je to restaurace sezónní...":-). Špatný není ani: "Měsíc před otevřením jsem potřeboval najmout 18 nových zaměstnanců. Kandidáti, kteří přicházeli, neměli zkušenost pracovat v konceptu z farmy na stůl" - měsíc před otevřením zjistit, že bude potřebovat zaměstnance - navíc kvalitní zaměstnance ale jen na dobu určitou....

0/−1
3.1.2014 9:27

J82i32ř64í 85K34r21a32u98s 1445940685431

Domnívámse, že má namysli kvalitní lidi. Chybou bylo, že byly zavedeny tzv. Kuchařské kurzya po jejich absolvování obdržel kursista vlastně něco jako výuční list. Což ješpatně. Normální vyučení trvá tři roky s maturitou čtyři. Pak může vyučenýkuchař s dobrým prospěchem jít ještě na hotelovou školu nebo na Vysokouhotelovou školu. Mezi tytoi rychlokvašky popatří např. Babica. TV si je pakvybere protože jim nemusí dát tak velkou gáži jakou chtěl třeba mistr kuchařpan Sapík ( Česko na talíři )

+1/0
3.1.2014 8:45

P71e30t78r 78S87v61e66j83k90o58v74s77k95ý 8685731488938

o tom, ze Babica neni kuchar, ale patlal, se kazdy, kdo se u jeho receptu nepozvraci muze presvedcit sam, viz jeho uzasna 10-ti minutova omeleta susena v troube.

V clanku se ale pise, ze prave tam skoly nejsou o tom ucit recepty, ale techniky a postupy, tedy misto toho, aby nekoho naucily 20 receptu, pres ktery vlak nejede ho uci skutecne varit.  Opet se tim dostavame k praxi, ktera je nutna.  

V neposledni rade je vse ale otazkou osobniho pristupu, pokud to nekoho bavi a ma "tah na branku", tak mu staci neporovnatelne kratsi doba studia oproti nekomu, koho to nebavi, ale je na skole treba kvuli rodicum, nebo proto, ze to videl u Pohlreicha a mysli si, jaka je to hrozna legrace.  Ale stat 16 hodin denne u plotny, kde jsou horky a tezky veci neni zadna prochazka ruzovou zahradou.  

V Cechach potrebujeme vic lidi jako je Jirka !! a ne tech zavistivejch kecalu, co tu melou kraviny a nejdal v cizine byli v lete v Chorvatsku na dovoleny.

+1/0
3.1.2014 12:24

P70a71v20e75l 77O94d88r12a41z55i30l 6884809687560

Normální vyučení trvá tři roky, protože tam krom kuchařiny berou ještě další předměty, které patří ke středoškolskému vzdělání.

0/0
4.1.2014 14:47

P50a35v95e78l 71M67a65t26o81u93š96e14k 5350957228844

"V Česku je těžké sehnat lidi..." ... a v Kanadě nikoli. Neznám ho, ale pokud jim nabídne 8 až 12 tisíc měsíčně, což jim nestačí ani na bydlení, pak se tomu ani nedivím. Tady si kdekdo stěžuje na zaměstnance, ale přitom jim nedá ani o chlup víc než nutně musí. Chodit do práce, kde se očekávají nadstandardní výkony, za minimální mzdu se asi každému brzy přejí!

+2/0
3.1.2014 8:07

P27e60t36r 34S28v90e47j81k27o46v32s66k71ý 8855241438188

Kde se pise o tom kolik nabizi?  A prace neni JEN o financni odmene. Ta je bezesporu dulezita, ale lze motivovat i jinak - pristupem k novym znalostem, postupum, zkusenostem, surovinam - toto bohuzel dokaze v CR ocenit jen malokdo.  Bagatelizovat, ze jim da nutne minimum neni ferove tvrzeni, pokud to nemate podlozene.

0/0
3.1.2014 12:38

D48á80š26a 95D15o82s77t88á77l22o70v51á 1989763270242

Toho se bohužel nenajíte.

0/0
4.1.2014 22:59

M93a63r61e76k 18K67a18r59a55f15f94a 9796114472846

Proč každý tzv. TOP kuchař co si udělál v zahraničí rekvalifikační kurz našel patent na rozum. Ano určitě se setkal s jinými postupy, ale dobrého kuchaře nedělá praxe v zahraničí kde se dostal max k stolu se saláty. Přesto si nemyslím, že by to bylo něco špatného zkuste někdy napsat i o normálním českém šikovném kuchaři bez brigádnické praxe někde v cizině

+1/−2
2.1.2014 20:47

J57a32r18o10s17l11a48v 71B57r22ü57m49m48e15r 7104323386

To je jednoduché, málokterý český kuchař bez zahraniční praxe se dokáže vyšvihnout mezi elitu, jelikož se to nemá kde u nás naučit.

+3/−1
2.1.2014 23:51

P72e18t33r 46S35v49e40j31k69o90v19s13k75ý 8505921638478

Dobreho kuchare prave DELA praxe v zahranici a zkusenosti a rozhled, ktere si priveze. To kam se dostane je jen a jen na nem a jeho chuti se ucit novym vecem a hlavne poradne makat!

+2/0
3.1.2014 0:37

P42a97v69e25l 74O32d46r51a14z37i69l 6614189367270

To je nesmysl, dobrého kuchaře dělá praxe u jiného dobrého kuchaře, je celkem fuk, kde to je.

+1/0
4.1.2014 14:49

P41e86t55r 63S22v44e27j11k47o19v96s97k72ý 8305641578198

A dvouleta skola neni rekvalifikacni kurz...

+1/0
3.1.2014 0:38
Foto

V49l45a84s57t15a 36C65o29u19f64a87l 7317949529585

Právě proto, že nám zahraniční zkušenosti chybí. Dostaneme se nejdál k moři do Chorvatska a máme pocit, že jsme byli v cizině. Je dobře, že se mladí lidé dostávají na stáže a na kurzy do zahraničí. Aspoň přivezou zpět lepší náladu.

+1/0
4.1.2014 11:14

P32a57v21e38l 57O46d46r93a88z71i26l 6114119807930

Někdo vám brání jet jinam, než do Chorvatska?

0/0
4.1.2014 14:48

V93ě30r29a 25B33e78n22o15v31á 9369540563

Já si na USA nemohu stěžovat, je tam spoustu restaurací do 10 dolarů za menu, což je hodinová průměrna mzda, kvalitní jídlo a dostatek, pokud nedojíte, nabídne servírka, že vám zbytek dá do plastové krabičky, pokud se týká menu v nižších kategoriích bez obsluhy, jídlo také kvalitní a můžete tam jíst i několik hodin, proto jsou tak obézní.

+1/0
2.1.2014 19:49

H56a94n15k94a 60C74h50e60n 7917179205725

Nechci kritizovat, ale jsem zmatena - moje kamarádka se nedávno vrátila z US a dost si stěžovala na nedostatek normálních kvalitních restaurací. Prý tam ve většině bylo jídlo přesolené, přeslazené, tučné a/nebo evidentně vařené z polotovarů. Tak jak to tedy je? (Je mi jasné, že Kanada není US).

0/0
2.1.2014 18:30

E22l60i72š67k55a 14K54u71č34e87r45o71v97á 7259402523103

jak kde - kamarádka v NY byla nadšená množstvím kvalitních restaurací na každém rohu a dostupnými cenami.

+2/0
2.1.2014 20:56

H31a66n80k10a 50C40h97e37n 7967759505185

To bude asi ono. Ta moje kamarádka se pohybovala v takovém spíš zapadákově :)

0/0
2.1.2014 22:06

R73o82b31e18r67t 51Š64i33m17e60č59e11k 6665211848968

no nikdy jsem tam nebyl, ale naše lektorka z USA říká, že americké restaurace a jídlo vůbec je oproti evropě dost fujky...

+1/−1
2.1.2014 22:29

H89a64n17k73a 29Z93e21l16i69n41k24o33v75á 5916144949790

Oni tam maj všechno na slano v konzervách (nevíce okurky a brambory a fazole).. proto když jdete do levné restaurace tak jidlo je vždy vic slané a celkově nechutné. (skuste si koupit to nejlevvnejší co tam maj :) celé brambory ve slaném nalevu - tfuj.)

+1/0
3.1.2014 1:02

B87e13n 79P76a29v42k91a 1327913507291

Jestli si někdo myslí, že najde kvalitní kuchaře a personál na 6 měsíců a pak zase za rok na 6 měsíců, tak je fakt mdlého rozumu. A vlastně ani nechápu, co chtěl článek říci. Prostě si nějaký chlap vydělal těžký prachy a teď je utrácí. No těch už bylo. Hláška o tom, že mu restaurace hnedka vydělává, ale nesmí se počítat investice, je fakt k popukání. V tom případě je tu v brutálním zisku i každý bezdomovec.;-D

+11/−4
2.1.2014 13:20

P98e68t25r53a 50N42o30v33á55k55o96v67á 7238886924448

Za rok ne. Když na šest měsíců, tak zase za šest měsíců ;)

0/0
2.1.2014 16:31

B75e72n 28P22a79v70k96a 1867443657631

Pravda.

0/0
2.1.2014 17:00

Z96b42y24n32ě98k 93J52e90h26l90i80č12k51a 8454578979221

v česku není problém sehnat lidi. Jenže v Kanadě nebo USA to funguje úplně jinak, tam většina lidí doma nevaří a chodí do fastfoodů nebo "restaurací", protože si to můžou dovolit. To v Evropě a a u nás nefunguje, jídlo není od dolaru po deset USD ve fastfoodu a další jídlo už za den nepotřebujete. Tady jít na oběd za 5 USD je minimum a máte pořád hlad a to tihle světoobčané nepochopí

+7/−4
2.1.2014 12:17

P74e23t85r41a 52N69o73v19á22k78o32v22á 7338596884528

5 USD je (dle čachrů ČNB) asi 100 Kč. To je na Čecha už poměrně drahé meníčko v restauraci. Hlad z něj velice pravděpodobně nemá.

+5/−1
2.1.2014 12:25

J98a15n 11Z56e61l53i75n95a97r 3226415347376

100kc je drahe???

+2/−3
2.1.2014 14:33

J69a24n 66Š95a83f10á12ř 4226931334320

Menu v průměrný restauraci na menších městech, řekněme 10-60,000 obyvatel většinou stojí okolo 60-80,- takže ano, pro větši část český populace je menu za stovku poměrně drahé...

+5/−2
2.1.2014 15:44

P52e76t80r28a 41N36o47v80á96k50o87v95á 7538456774258

Chodím na oběd v Brně - ano, 100 Kč už je nadprůměr, většinou se pohybují od nějakých 72 do 89 Kč, nad 90 už se lidem nechce dávat.

+2/−1
2.1.2014 16:19

J73a98r28o41s14l94a54v 82B47r22ü31m46m94e29r 7764133576

Bohužel, za to lze kvalitně vařit jen dobré, ale těžké hotovky a to ještě v jídelnách, ne v restauracích, zvlášť, pokud by kuchař měl dělat za víc, než min. mzdu.

+2/0
2.1.2014 18:23

E78l79i35š44k69a 59K40u44č82e48r72o69v30á 7279672363123

za 109 mám v okresním městě velmi slušné menu - polévka a druhé, v přijatelné kvalitě, ale malé porce (což mi nevadí, s polévkou mi to bohatě stačí, víc bych stejně nesnědla). ty levnější jsou za 79 a 89 Kč

0/0
2.1.2014 20:58

J92a61r28o36s56l68a38v 68B96r93ü40m28m14e93r 7914193256

A pak mají tyto restaurace problém. Menu za 100 je v restauraci tak na náklady v nejlepším případě. Spočítejte si to.

+1/0
2.1.2014 23:52

J27a10r18o64s43l64a45v 91B40r34ü33m64m79e84r 7284533436

Pokud to tedy není Pizza ...

+1/0
2.1.2014 23:52

P10a49v55e88l 50O21d38r50a38z41i35l 6504909397570

Menu za 100 je zcela v pořádku. Restaurace nežijí jen z menu, že.

+1/0
3.1.2014 15:57

V52á29c19l13a92v 47V57a68n87ě11k 2323133588821

Dovolil bych si vám v tomto oponovat pane Jehlička. Lidi jsou všude stejní, jak tady tak v Kanadě či USA a kdyby jich většina pouze do tzv. fast foodů tak neprojdou za rok dveřmi, - což se mimochodem děje třeba u nižších vrstev obyvatelstva zvláště v USA. Má zkušenost z běžných českých restaurací v běžných cenových hladinách je ta, že maso chutná většinou jako nějaká přesolená chemická sloučenina a zbytek je jednolitá masa povětšinou téměř stejné chutí jako to ostatní. Zelenina se většinou nekoná anebo je nepoživatelná. Sice vás to nasytí, ale nepotěší.To samé se salátem. To všechno dohromady představuje v podstatě nedostatek respektu jak k základnímu materiálu tak ke konečnému zákazníkovi.

Jídlo v česku je stále funkcí, nikoliv procesem. Argument, že si to češi nemohou dovolit je zcestný. Porovnejte si třeba proces  jídla s Francií, kde začnou s kvalitní ingrediencí, ale sní jí méně, takže to nakonec stojí stejně jako v ČR.

České pojetí jídla se pak pochopitelně projevuje v tom, jak se budoucí kuchaři školí a pokud by s touto školní praxí chtěli pokračovat v zahraničí, tak by hodně narazili.

Češi jsou inteligentní, pracovití a učenliví lidé, jen mají spoustu zlozvyků, které někdy mylně považují za součást českého kulturního dedictví.

+5/−2
2.1.2014 12:44

Z77b49y96n27ě63k 47J13e67h13l88i59č79k32a 8174248539621

tak teď nevím, cituju "Má zkušenost z běžných českých restaurací v běžných cenových hladinách je ta, že maso chutná většinou jako nějaká přesolená chemická sloučenina a zbytek je jednolitá masa povětšinou"atd. jestli je to dobře nebo špatně. Neříkám že v USA je to nějaký zázrak, ale ten fastfood slouží jako v česku menu v hospodě defacto jako plnidlo žaludku.

To vaření ve vysokém standardu se přece jen víc vyplatí v zámoří než u nás

0/0
2.1.2014 16:23

P82a81v13e55l 75O91d79r95a73z21i47l 6334849907370

". Má zkušenost z běžných českých restaurací v běžných cenových hladinách je ta, že maso chutná většinou jako nějaká přesolená chemická sloučenina a zbytek je jednolitá masa povětšinou téměř stejné chutí jako to ostatní. "

Průnik množiny vámi navštívených restaurací a mnou navštívených restaurací tvoří zřejmě prázdná množina, to jsem rád.

0/0
3.1.2014 16:00

P59a10v40e24l 71K12u86c70h53t63a 4696381797854

Fandím všem, kteří chtějí udělat něco konkrétního na bázi poctivé práce. Nejen levně koupit a draho přeprodat. Jen mám jednu připomínku - žena vaří ze surovin z Globusu, Billy či vepřové panenky z Kauflandu. Jako chudí Pražáci žádného řezníka nebo farmáře nemáme a vaří fantasticky. Podle mne podstat je ve vaření.

+3/0
2.1.2014 12:14

P33a13v16e15l 29K28u57c81h90t96a 4536331157254

A není vyučená kuchařka.

0/0
2.1.2014 12:15

J24a28r75o75s38l59a48v 18B45r21ü65m90m38e28r 7434263946

Tak dobře vařit umí spousta lidí, ale dobře umět vařit v restauraci hodně málo. V restauraci je to hodně o organizaci a řízení procesu, na co doma člověk nemusí zas tak moc myslet.

Jinak obecně v Praze doporučuji nakupovat na farmářských trzích, hlavně super je Náplavka u Palačáku. Tedy vepřové/hovězí maso je tam drahé, ale drůbež mají výbornou a za slušnou cenu, zeleninu také a za lepší cenu než v obchodech. 

A vepřové maso mají dobré u řezníka Křečka, několik prodejen v Praze, a vychází cenově dobře, tedy tak, že má trochu sjednocené ceny, takže levnější maso má dražší, ale kvalitní, ale dražší kusy mas zase levnější, než v obchodech.

+1/0
2.1.2014 12:22

H16a56n91k66a 16C28h14e36n 7197459615555

V Globusu náhodou nemají špatné maso...většinou nakupuju u osvědčeného řezníka, ale s Globusem nemám problém...a vařím taky skvěle...:-P

+1/0
2.1.2014 18:39

P17a18v55e87l 68K94u76c34h20t88a 4706491227464

Paní Hano, moje řeč. Může být rozdíl v mrkvi z farmy nebo z Lidlu (taky prodává bio resp. biotrend). Ale pórkovou polévku (pór z Belgie koupený v Lidlu) dělá žena vynikající. Takže to vaření je 90%. Kdysi jedna kontrolorka zeleniny psala, že mamka prodává na trhu mrkev a spol. a že měla tolik dusitanů jak to mamka vydatně pohnojila.

0/0
3.1.2014 10:08

J25o75s10e83f 40K85o84l50á61ř 7653978955198

A když už iDnes dává do některých svých článků upoutávku na JobDnes, ještě by k tomu mohla napsat návod, jak tam tu práci najít, neboť kdysi jsem ji tam hledal a za měsíce používání se mi nikdo na mou odpověď neozval, takže pak nevím, jak bych si tam měl najít práci, když jsem tam nepostoupil ani z úrovně neviditelného stínu :-).

+3/0
2.1.2014 11:53

J90i66ř39í 75D13r41a10h88o32t96a 1950615939336

Problém je v tom, že většina tzv. nezaměstnaných pracovat NECHCE . Mají jisté dávky, k tomu na černo přinejmenším to samé, takže mají představu, že když už do práce, tak nejméně za 30.000 čistého. Bez ohledu na to, jestli to umí a nebo ne. Socani je naučili, že mají nárok , tak proč by pracovali ? :-/

+2/−10
2.1.2014 11:45

J36o34s65e44f 54K51o40l28á30ř 7953328605218

Kecy! Jednotlivec se v ČR z dávek neuživí, rodinu nevím, jak stát dotuje. A práce na černo, nejde-li např. o loupeže, je co? Snad taky práce, ne? Jenom nedaněná. Víš kolik podnikatelů krátí stát na daních? A proč ne, stát si za to může sám, daně jsou příliš vysoké a služby státu za ně mizerné!

+10/−2
2.1.2014 12:00

P93e50t19r58a 78N77o37v47á57k16o57v70á 7608886494298

Jenom nedaněná...aha.

Pokud jste jednotlivec správné barvy pleti a vystačíte s asi 18 000, tak se z dávek uživíte. Jak pravil jeden chlapec u cestovky s pohledem na zájezd tuším do Thajska: "To jsou jen dvě sociálky."

+2/−5
2.1.2014 12:30

A24n16n60a 13N61ě29m16č16í23k67o77v87á 4942444774640

Ani jednotlivec správné barvy pleti nemá 18 000 na dávkách. To jen "jedna paní povídala".

+1/−1
2.1.2014 13:21

P19e89t90r40a 53N29o67v23á45k26o78v62á 7148546154328

Tak je pravda, že si třeba tu cenu neuměl pronásobit a vydělit. Ale zas počítat oni umí moc dobře.

0/0
2.1.2014 16:21

M25a21r68c91e69l41a 14Z86a37j50í79c89o81v92á 1682918960664

Nemáte pravdu. V  příbuzenstvu máme 2 osoby, které takto úspěšně přežívají skoro desetiletí. Stačí k tomu vlastní bydlení a přítel či přítelkyně, který,-á pracuje. Paraziti přímo ukázkoví.

+2/−2
2.1.2014 12:33

J79o30s45e30f 60K10o69l43á33ř 7983248605108

Jak je to s páry také nevím. To jsem zapomněl zmínit. Ale jinak jste tím potvrdila, že to jednotlivec jenom se státem nedá, když k tomu potřebuje druhého člověka, který navíc pracuje.

+3/0
2.1.2014 13:00







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.