Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Španělé označí sušenou šunku podle potravy vepřů. Nejlepší jsou žaludy

Vláda v Madridu schválila zjednodušení značení pro pověstnou španělskou sušenou vepřovou šunku, které má posílit její mezinárodní pověst. Podle agentury AFP bude maso rozděleno do tří skupin podle toho, jak jsou tmaví vepři krmeni.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J59a24n 73M75a47l96e97n70k32a 6433655283

Koukám, že Španělé už jsou taky v koncích... stejně jako my.

0/0
12.1.2014 21:00

J62i91ř29í 91V88o28t11o27u25p64a36l 6717439805304

A kvalita se bude posuzovat podle toho, co kdo napíše na lejbl. Papír a tužka, ty v EU rozhodují o kvalitě, ekonomice, dotacích. A papír snese vše.

0/0
12.1.2014 15:45

P76a59v40e31l 49O84d85r96a66z29i62l 6384249627400

Nejde v žádném případě o produkt kuchyně, ale zemědělství.

+2/0
11.1.2014 20:50
Foto

P95e86t41r 15F58o50j24t34í72k 4550915884820

Nevím, já si v Malaze kupoval u řezníka deset deka za 0,9 EUR a byla to jedna z nejlepších šunek, jaké jsem kdy jedl

+4/0
11.1.2014 16:57

P94a86v11e42l 65O76d31r20a90z21i25l 6424769937620

To je mi vás upřímně líto.

Máte nějaké konto na podporu, nebo co jste tím chtěl sdělit?

0/−2
11.1.2014 20:50

J72i35ř88í 85V64o83t67o48u39p37a32l 6787629355674

A měla certifikační EU štítek, nálepku, že byla bio, nálepku potvrzující že pro výrobu byly použity OZE, lejbl o enviromrtálnim zemědélstvi a Fare trade? Jinak bych ji nekoupil.  ;-D

0/0
12.1.2014 15:49

P74a57v95e12l 12S78ý27k30o72r47a 7407302147751

Typická strava nezaměstnaných Španělů ? 50 % nezaměstnanost mladýchEU....

+2/0
11.1.2014 12:24

J26i72ř81í 55V60o61t46o66u15p34a98l 6367489705144

Žaludy? To nás čeká taky.

0/0
12.1.2014 15:50

V42ě96r68a 84B33e45n67o45v73á 7917830555159

Existuje i česká verze? Pokud vím, tak ne, takže se stále učíme gastronomii od jiných, škoda, u nás už neumíme ani vypěstovat prasátko.

+1/0
11.1.2014 11:03

H26o48n33z63a 63B72o23b63u50l32a 9116729303189

Jestli ono to nebude tím, že prasátka se nepěstují. :-)

+1/0
11.1.2014 18:23

Z52b71y13n74ě39k 55J26e39h49l71i45č80k39a 8574378189631

prasátka se chovají, pěstují se prasátka z naší politiky

+2/0
11.1.2014 21:40

J76i16ř41í 49V65o10t44o72u74p57a49l 6917749665214

Byť mnozí maji kýty zvici těch prasečích, na šunky vhodné nejsou. Ne cpou se žaludy. ;-D

0/0
12.1.2014 15:52

P12a37v25e72l 69J26i53ř98í87k 9858987609

http://jamon.cz/jamon-iberico/39-jamon-iberico-de-bellota-rodriguez.html

0/0
11.1.2014 10:34
Foto

H28a82n43a 64A36n41t68o34n66o88v67á 6857719684124

Máte s tím obchodem zkušenosti? Známého čekají kulatiny, tak že místo nějakého  obligátního broušeného skla bychom mu věnovali jamon (letitou whisku mu dát nemůžeme, nepije).

+1/0
11.1.2014 10:49

P63a97v75e47l 74J14i33ř77í12k 9428637479

S tímhle přímo ne, dal jsem odkaz na první co jsem našel. Mohu však doporučit toto: http://edelikatesy.cz/shop/cs/9-jamon-iberico?orderby=price&orderway=desc pravidelně zde nakupuji, sídli v Praze na Vyšehradské ulici

0/0
11.1.2014 12:08

P47a32v16e52l 63J66i48ř26í89k 9418917239

Pokud nepije tak potom doporučuji koupit láhev kvalitního karibského rumu, třeba Zacapa XO, potom určitě pít začne :D

+6/0
11.1.2014 12:09
Foto

M59i15r42o54s23l68a38v 11S11t23e88i11n22e47r 6338564933145

Nemůžete mu dát tu šunku jen tak, s nožem.V řádném lahůdkářství vám ji nakrájí, že je skoro průhledná a každý plátek proloží fólií, aby se to neslepilo. K té šunce bych dodal kvalitní řecké olivy- Kalamáta - tmavé, k tomu nakládané artyčoky v oleji  a křupavý, čerstvě vypečený bílý chléb- baguetu. Na zapití pak červené suché víno, optimální je portugalské Douro. Ale i španělské víno  Mezquiriz by vyhovělo, v Čechách bohužel pouze v podřadné kvalitě. Takže z nouze bych vzal Chianti, třeba Pistolesi, to jsem v Tescu zahlédl. Česká klasika je ovšem Chateu-Neuf du- Pape, čili šató nó du pap, známé z české písničky. Toto víno má ovšem i odstíny, opravdu dobré stojí v Německu na 13€.  Kvalitní suché červené víno se považuje za mléko pro staříky. Od jistého věku totiž je to červené a zdůrazňuji suché prostředek pro ředění krve. Snižuje také krevní cukr. Ovšem, co je moc, je moc. Ideální je denně půl láhvinky. Oddálíte tím možný infarkt.  Takže přeji další pěkné kulatiny!V

+2/0
11.1.2014 20:50

P32a72v93e30l 11O60d45r14a28z32i51l 6224329157620

Vy jste postižený, Steinere. Co by asi ten chudák dělal se čtyřmi kilogramy nakrájené prokládané šunky? Vy snad přestaňte psát, nebo hulit, případně obojí. Víno kupuje v Tescu snad jen zoufalec vašeho Yeti kalibru.

0/−1
11.1.2014 20:53
Foto

M86i68r71o78s64l42a13v 61S45t33e42i14n40e25r 6438914313845

O čtyřech kilogramech se nikde nezmiňuji. V Čechách velký výběr nemám- Tesco, Kaufland, Lidl, Penny, Albert. Všecko na nic. Ale když se mi nechce jet 100 km do Zwieselu, kde je třeba Real, tak si koupím u Lidla v Blatné nebo Strakonicích své italské Montepulcano. To je alespoň autentické, jednoduché a nepančované červené, při té ceně se ani nevyplatí podvádět.

V Tescu občas bývalo kvalitní italské nebo francouzské víno, časem se však ztratilo. Kaufland má jenom pančovaná vína značky Vinium. V Penny se vyskytují sice levná, ale špatná vína z jižní Evropy nebo Jižní Ameriky.

ale to jsme zase od té šunky odbočili.

Snad vám je jasné, že jubilant ani s desítkou gratulantů čtyři kila té šunky nesní. A skladovat není jak, jedině vcelku, v pytlíku, pověsit na půdu.

Hlavně kvůli vysokému obsahu soli bych ten konzum omezil. Jako chuťovka ano, ale na najezení to není.V

+1/0
11.1.2014 21:12

P10a69v49e65l 84O40d92r76a63z20i78l 6584119667940

Kristepane tak snad nečekáte, že Antonová nechá známému ke kulatinám nakrájet deset deka Jamóna? Jistěže je tu řeč o celé kýtě. Víno v tesku samozřejmě koupit jde, pokud se jim nepovede zkazit, o což se samozřejmě snaží seč mohou, třeba košer Zweigeltrebe 2003 je ok.

Víno se ale jinak kupuje ve vinotéce či vinné galerii. Ale vidím, že jste na jiné úrovni ;-)

0/0
13.1.2014 8:12

J58i60ř64í 83V25o49t97o28u20p57a96l 6687559155874

Hnedka bych se přidal.

0/0
12.1.2014 15:54
Foto

F84i39l30i37p 31Z45a22b31a 5839407846868

Po téhle šunce bych se utloukl.

0/0
11.1.2014 10:10

R78i92c81h85a32r75d 19M80i64k77u17l16e44n12k50a 1399177867714

Pořád tomu nerozumím - vezmu vepře, porazím jej, uříznu mu kýtu a pověsím ji - co na tom sakra stojí 100 E za kilo,????8-o Vepřová kýta stojí na krámě cca 140 Kč/kg.

A proč to nedělají naši babišovi slavní uzenáři třeba z kostelce?

0/−4
11.1.2014 9:35
Foto

H47a71n75a 35A48n38t73o44n58o46v38á 6797529394614

Jedná se o sušenou šunku, nejde o to uříznout pašíkovi nohu a namastit si kapsu. Nejdřív se kýta silně nasolí (čímž samozřejmě přijde o část váhy), nechá se asi týden v soli, pak se umyje, pak se i rok suší a dále třeba i roky zraje ve sklepě. Čili oproti běžné kýtě která jsem ze špalku rovnou na pult tady máte náklady na 3 roky skladování a zajišťování teploty a vlhkosti při procesu. A když už se s tím takhle matláte tak nebudete to prase krmit hnojem, ale budete mu dopřávat, čili další velké náklady na krmivo.

+2/0
11.1.2014 10:47

B29e35n 37P70a73v92k45a 1347333167311

To, že něco zraje 3 roky nemá zas takový vliv. To je jenom marketingový žvást. Tu produkci máte totiž stále konstantní. A 3 roky do začátku jsou nic, když ty firmy existují desetiletí již.

Touhle logikou by musela stát ropa bůhví kolik, když zraje ty miliony let.

+2/−3
11.1.2014 14:24

P24a91v29e94l 81O24d95r68a46z25i12l 6664439577580

Prostory, enerige a náklady na pracovníky pro to skladování vám nějak unikly do zanedbatelna. Nejste odborář?

0/−2
11.1.2014 20:54
Foto

P40e59t43r 36F96o63j75t82í82k 4250115454230

A to je suší třeba v jeskyních u moře (kvůli proudění vzduchu...)

+1/0
11.1.2014 16:58

F77r12a46n52t28i27š24e80k 25P63r63u24d83k83ý 8922451262671

u nas uz se susena sunka dela  a prodava. Je to docela hruza

0/0
11.1.2014 13:51

F93r23a25n62t84i89š95e18k 67P47r19u46d78k80ý 8772821892441

ale ted me napadlo, autore, ze ty jsi nekde spatne prepsal text? Ta cena 100 ecek asi nebyla za kilo ale za kytu (cela kyta s kosti co je na obrazku)

+4/−1
11.1.2014 9:12

P77a59v48e26l 42J76i25ř95í79k 9228237799

je to za kilo, ty nejdražší opravdu tolik stojí, bohužel

0/−1
11.1.2014 10:29
Foto

M81i46r65o57s17l32a96v 25S26t56e55i20n59e75r 6718774843825

Pokud na šunce nestojí výslovně "Iberica" tak je to na jejich způsob upravená třeba holandská šunka z dovozu. Mnohé ty "Serrano" šunky také nejsou první kvalita. Podobná šunka je z Parmy v Itálii, tam se taky musí dbát na značku, třeba S. Daniele je první třída. Pokoutně vyrobené šunky nebo i tyrolský špek můžou mít vady, nejčastěji jsou měkké a blátivé, protože málo vysušené. Nejlepší na místě u dodavatele a výrobce kousíček ochutnat.

V současnosti se rozmáhá export třeba španělské šunky přes internet- těch 10€ za kilo ovšem máte bez dopravy a ta je drahá.:-/

+1/0
10.1.2014 23:07

B45e11n 92P57a67v65k28a 1777793477461

Pane Steinere, občas žasnu, na co vy nejste znalec. Už jste uvažoval o tom, že byste dělal články pro iDnes? A to nemyslím ironicky.

+6/0
10.1.2014 23:34
Foto

M88i20r83o94s86l65a71v 79S30t72e54i84n73e28r 6318144373665

Náhodou tu šunku máme rádi, tak se zajímám o její původ a kvalitu. Nakupuji často na internetu a zažil i zklamání, dodaná šunka byla třeba skoro nepoživatelná. Takže jsem si vyhledal více informací. Jelikož mi angličtina i němčina nedělají potíže, našel jsem toho dost.

Z jiných lahůdek na internetu znám i problémy třeba s kaviárem, jsou v tom obrovské rozdíly. Nu, o kvalitním víně jsem zde už také diskutoval.

Zkrátka, jídlo a jeho kvalita jsou mnohým lidem důležité a chtějí o něm vědět více.

Svět je zajímavý a pestrý, proto se vyplatí, máte-li ovšem čas, mimo fyziku, IT, a jiné zájmy z dob aktivní činnosti pozorovat lidi a jejich život. Porozumět můžete všemu teprve, když se seznámíte s dějinami- proto se také zabývám historií, hlavně tam, kde se týká vlastní rodiny a předků.

Na vás to ovšem působí potom jako "universální znalec". Uvědomte si, po 75 letech života a toulání po Evropě musí mít každý spoustu zkušeností a znalostí, které se z knížek načíst nedají. Tož tedy tak.V

+7/0
11.1.2014 9:06

B66e14n 46P21a95v75k21a 1857343787101

Však říkám, si napište nějaké články. Asi to nic moc nehodí, ale tak co, ne?

0/0
11.1.2014 14:25

P38a38v51e58l 77O36d46r70a25z71i20l 6984979637190

Problém bude asi v tom, že ty jeho bláboly nebude nikdo chtít "otisknout."

0/−3
11.1.2014 20:56

P89e26t28r 38S45o60j90k21a 2231436105771

Žil jsem nějakou dobu ve Španělsku a normální Španěl by 100 EUR za kilo opravdu nedal. Běžná cena za kýtu o hmotnosti 6-8 kg se pohybuje mezi 45 a 60 EUR...

+3/0
10.1.2014 21:49

V23l18a82d10i40m92í78r 90F43i13b35i94g91e83r 5434221931554

:-) jestli to tak je tak to se pro tu šunku vyplatí zajet extra. Ono záleží jaká taky se dají sehnat kolem 250kč za kilo.

Občas to kupuju ale přešel jsem na obyčejné uzené od řezníka z vesnice za 130 kilo je to mňamka občas má vyprodáno dřív než vystojím frontu. Příští středu bude po měsíci zas vyuzeno.

+2/0
10.1.2014 22:53

P14e47t56r 86S84o94j67k94a 2421486475271

250 Kč/kg jamon opravdu neseženete. Pokud chcete 100-250g, počítejte s cenou cca 4.5EUR/100g. Ještě je tady jedna věc, mnoho lidí si plete jamon ibérico a jamon serrano. Rozdíl v ceně je asi 30-40%. A dále jak autor naznačil, čím starší, tím dražší. Ohledně chuti, je to diskutabilní. Btw. našincům někdy ani moc jamon serrano nechutná, přestože to je jedna z nejlepších šunek ever...

Jinak nic proti našim delikatesám :-)

+3/0
10.1.2014 23:49

M38i25c77h57a33l 61R41e70j78z16e28k 5716747865891

Jako myslis burty s cibuli za 35,-Kc za kilo?

+1/0
11.1.2014 0:31

P32e46t61r 26N77e26c66h38a61n31i36c33k86ý 7423456608390

Také jsem tam žil a 50€/kg bylo maximum co jsem v běžném obchodě viděl.

+2/0
10.1.2014 23:42

F53r26a73n19t27i43š60e81k 79P32r75u97d29k83ý 8212961152441

ja tam sice nezil, ale velice casto pobyval. Po "jamonu za spanelske ceny" se me moc styska. Ty ceny spanelskeho importu u nas jsou premrstene a nahrazky nejsou tak dobre. A presne jak rikate, 100ecek za kilo? to si musel nekdo vycucat sz prstu, tak drahou jsem tam snad ani nevidel

+1/0
11.1.2014 9:07

M57i80c31h68a10l 70R86i26m36b96a38u53e38r 4439545873287

V Německu mají celou španělskou sušenou šunku (celou nohu) za 50-70 Euro. Je to velké asi jako kytara a má to 7-8 kilo. Že by součást propagandy "voda musí stát alespoň 99,90 Kč za litr a minimum pro rohlík je 19,99Kč za kus, aby to bylo kvalitní"?

+6/−1
10.1.2014 20:44

B58e22n 79P15a12v10k44a 1977933907391

Tak jako ty ceny v článku jsou ustřelené, o tom žádná.

+3/0
10.1.2014 21:28

P42e46t24r35a 81M96i86c79h17a83l25o13v32á 9115171637

No v Praze ve "specializovaném obchodě" se tento typ šunky (celá kýta s kostí) pohybuje v rozmezí od 1500 do 6500. Samozřejmě jde o to, jak jsou to kvalitní kousky, ale počítám že tak okolo 2000 až 3000, se sežene už dost kvalitní sušená šunka. Má někdo trochu lepší informace?

+1/0
10.1.2014 22:12

L52u35b92o42š 53U40l64r61i83c34h 5391540798864

http://www.jamon.sk/

0/0
10.1.2014 22:26

P70e16t78r57a 82M88i81c12h71a41l56o74v79á 9435421197

Dík, jinak se přiznám že ně tento druh šunky chutná, ale mám trochu problém ji krájet z "celku" protože si vždy vzpomenu na dokumentární cyklus  "pohřební místa na solných pláních" co jsem viděla na kabelovce a pak návštěvy "tradičních muzeí" v indiánských rezervacích v USA. Trochu problém no.  -_-

0/−2
10.1.2014 22:33

J57a13n94a 46H90u71d10á58č85k11o81v61á 3500571660415

Ve Španělsku jsme byli před třemi lety a stála podobně. Ale bylo to i s kostí, ne čisté maso. Ceny v článku jsou opravdu mimo.

+1/0
10.1.2014 21:38

M98i30c23h19a33l 74R27i27m80b50a63u61e85r 4779605303297

Ano, bylo to s kostí. Nejen to, i s podložkou, na které to bylo opřené. Pochopil jsem to tak, že je asi součástí zábavy odřezávat to od toho. Asi jako masová žvýkačka jerkys k vínu :-)

0/0
10.1.2014 23:47

V74l75a36d59i43m94í98r 15F30i70b81i17g29e61r 5244741241744

A jak stará ta šunka z Německa je ta bude tak 6-8 měsíců, ta co se suší 7 let bude asi v jiné cenové kategorii.

+1/0
10.1.2014 22:54
Foto

M58i30r33o84s82l85a76v 64S50t17e48i72n17e50r 6608424753805

Jak jsem už poznamenal, masově vyráběná šunka Jamón Serrano (bez chráněného označení Ibérico) je z Holandska do Španělska přivezená šunka masově chovaných prasat v kotcích, takže nevyzrálé maso, jenom naložená a na rychlo sušená ve Španělsku. Když si dáte práci, najdete ještě na kůži razítko zvěrolékaře z Holandska...

Kdo byl třeba na Korzice, zná ta polodivoká prasata, co se pasou v horách v dubových a bukovýcjh lesích. Pak ovšem nelze uspokojit masovou spotřebu- takové maso jde do lahůdkářských obchodů.V

+1/0
11.1.2014 9:14







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.