Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Španělé označí sušenou šunku podle potravy vepřů. Nejlepší jsou žaludy

Vláda v Madridu schválila zjednodušení značení pro pověstnou španělskou sušenou vepřovou šunku, které má posílit její mezinárodní pověst. Podle agentury AFP bude maso rozděleno do tří skupin podle toho, jak jsou tmaví vepři krmeni.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J59a18n 33M80a80l79e17n25k86a 6113595633

Koukám, že Španělé už jsou taky v koncích... stejně jako my.

0/0
12.1.2014 21:00

J86i85ř54í 52V71o55t66o83u91p82a21l 6267669455714

A kvalita se bude posuzovat podle toho, co kdo napíše na lejbl. Papír a tužka, ty v EU rozhodují o kvalitě, ekonomice, dotacích. A papír snese vše.

0/0
12.1.2014 15:45

P70a25v11e54l 25O53d94r14a85z20i37l 6234569787800

Nejde v žádném případě o produkt kuchyně, ale zemědělství.

+2/0
11.1.2014 20:50

P53e57t43r 70F73o74j42t89í28k 4830725594540

Nevím, já si v Malaze kupoval u řezníka deset deka za 0,9 EUR a byla to jedna z nejlepších šunek, jaké jsem kdy jedl

+4/0
11.1.2014 16:57

P48a91v65e44l 18O18d90r24a42z84i16l 6674829107440

To je mi vás upřímně líto.

Máte nějaké konto na podporu, nebo co jste tím chtěl sdělit?

0/−2
11.1.2014 20:50

J25i58ř98í 86V13o47t34o76u55p91a69l 6397809955274

A měla certifikační EU štítek, nálepku, že byla bio, nálepku potvrzující že pro výrobu byly použity OZE, lejbl o enviromrtálnim zemědélstvi a Fare trade? Jinak bych ji nekoupil.  ;-D

0/0
12.1.2014 15:49

P80a65v97e56l 21S29ý74k28o14r65a 7647482687511

Typická strava nezaměstnaných Španělů ? 50 % nezaměstnanost mladýchEU....

+2/0
11.1.2014 12:24

J74i86ř73í 40V27o41t29o96u69p21a29l 6707459735734

Žaludy? To nás čeká taky.

0/0
12.1.2014 15:50

V78ě37r93a 96B61e29n17o21v70á 9799680953

Existuje i česká verze? Pokud vím, tak ne, takže se stále učíme gastronomii od jiných, škoda, u nás už neumíme ani vypěstovat prasátko.

+1/0
11.1.2014 11:03

H53o43n31z63a 78B82o11b68u27l39a 9216489763299

Jestli ono to nebude tím, že prasátka se nepěstují. :-)

+1/0
11.1.2014 18:23

Z20b53y78n84ě75k 55J10e48h76l70i67č85k49a 8434638259921

prasátka se chovají, pěstují se prasátka z naší politiky

+2/0
11.1.2014 21:40

J70i30ř86í 85V74o15t42o46u68p76a55l 6447669875274

Byť mnozí maji kýty zvici těch prasečích, na šunky vhodné nejsou. Ne cpou se žaludy. ;-D

0/0
12.1.2014 15:52

P76a50v74e38l 35J94i34ř68í57k 9768727639

http://jamon.cz/jamon-iberico/39-jamon-iberico-de-bellota-rodriguez.html

0/0
11.1.2014 10:34
Foto

H76a38n49a 47A52n33t67o90n61o89v54á 6147209424264

Máte s tím obchodem zkušenosti? Známého čekají kulatiny, tak že místo nějakého  obligátního broušeného skla bychom mu věnovali jamon (letitou whisku mu dát nemůžeme, nepije).

+1/0
11.1.2014 10:49

P97a98v64e80l 88J52i90ř45í73k 9148387309

S tímhle přímo ne, dal jsem odkaz na první co jsem našel. Mohu však doporučit toto: http://edelikatesy.cz/shop/cs/9-jamon-iberico?orderby=price&orderway=desc pravidelně zde nakupuji, sídli v Praze na Vyšehradské ulici

0/0
11.1.2014 12:08

P68a12v71e19l 22J21i37ř14í95k 9318347319

Pokud nepije tak potom doporučuji koupit láhev kvalitního karibského rumu, třeba Zacapa XO, potom určitě pít začne :D

+6/0
11.1.2014 12:09
Foto

M75i75r35o37s31l46a64v 95S19t96e34i13n75e87r 6308714413635

Nemůžete mu dát tu šunku jen tak, s nožem.V řádném lahůdkářství vám ji nakrájí, že je skoro průhledná a každý plátek proloží fólií, aby se to neslepilo. K té šunce bych dodal kvalitní řecké olivy- Kalamáta - tmavé, k tomu nakládané artyčoky v oleji  a křupavý, čerstvě vypečený bílý chléb- baguetu. Na zapití pak červené suché víno, optimální je portugalské Douro. Ale i španělské víno  Mezquiriz by vyhovělo, v Čechách bohužel pouze v podřadné kvalitě. Takže z nouze bych vzal Chianti, třeba Pistolesi, to jsem v Tescu zahlédl. Česká klasika je ovšem Chateu-Neuf du- Pape, čili šató nó du pap, známé z české písničky. Toto víno má ovšem i odstíny, opravdu dobré stojí v Německu na 13€.  Kvalitní suché červené víno se považuje za mléko pro staříky. Od jistého věku totiž je to červené a zdůrazňuji suché prostředek pro ředění krve. Snižuje také krevní cukr. Ovšem, co je moc, je moc. Ideální je denně půl láhvinky. Oddálíte tím možný infarkt.  Takže přeji další pěkné kulatiny!V

+2/0
11.1.2014 20:50

P44a19v32e64l 65O28d52r76a43z75i16l 6454939727770

Vy jste postižený, Steinere. Co by asi ten chudák dělal se čtyřmi kilogramy nakrájené prokládané šunky? Vy snad přestaňte psát, nebo hulit, případně obojí. Víno kupuje v Tescu snad jen zoufalec vašeho Yeti kalibru.

0/−1
11.1.2014 20:53
Foto

M88i15r62o25s69l98a19v 17S28t32e43i97n94e31r 6918484953495

O čtyřech kilogramech se nikde nezmiňuji. V Čechách velký výběr nemám- Tesco, Kaufland, Lidl, Penny, Albert. Všecko na nic. Ale když se mi nechce jet 100 km do Zwieselu, kde je třeba Real, tak si koupím u Lidla v Blatné nebo Strakonicích své italské Montepulcano. To je alespoň autentické, jednoduché a nepančované červené, při té ceně se ani nevyplatí podvádět.

V Tescu občas bývalo kvalitní italské nebo francouzské víno, časem se však ztratilo. Kaufland má jenom pančovaná vína značky Vinium. V Penny se vyskytují sice levná, ale špatná vína z jižní Evropy nebo Jižní Ameriky.

ale to jsme zase od té šunky odbočili.

Snad vám je jasné, že jubilant ani s desítkou gratulantů čtyři kila té šunky nesní. A skladovat není jak, jedině vcelku, v pytlíku, pověsit na půdu.

Hlavně kvůli vysokému obsahu soli bych ten konzum omezil. Jako chuťovka ano, ale na najezení to není.V

+1/0
11.1.2014 21:12

P60a22v12e65l 20O56d82r59a87z69i57l 6604259337560

Kristepane tak snad nečekáte, že Antonová nechá známému ke kulatinám nakrájet deset deka Jamóna? Jistěže je tu řeč o celé kýtě. Víno v tesku samozřejmě koupit jde, pokud se jim nepovede zkazit, o což se samozřejmě snaží seč mohou, třeba košer Zweigeltrebe 2003 je ok.

Víno se ale jinak kupuje ve vinotéce či vinné galerii. Ale vidím, že jste na jiné úrovni ;-)

0/0
13.1.2014 8:12

J24i70ř34í 14V12o42t53o36u89p98a30l 6667339305844

Hnedka bych se přidal.

0/0
12.1.2014 15:54
Foto

F93i79l65i83p 80Z70a21b77a 5589797656808

Po téhle šunce bych se utloukl.

0/0
11.1.2014 10:10

R38i61c56h13a97r86d 83M34i95k86u46l62e95n33k32a 1129457527334

Pořád tomu nerozumím - vezmu vepře, porazím jej, uříznu mu kýtu a pověsím ji - co na tom sakra stojí 100 E za kilo,????8-o Vepřová kýta stojí na krámě cca 140 Kč/kg.

A proč to nedělají naši babišovi slavní uzenáři třeba z kostelce?

0/−4
11.1.2014 9:35
Foto

H61a73n92a 89A91n75t43o62n44o45v22á 6547489304144

Jedná se o sušenou šunku, nejde o to uříznout pašíkovi nohu a namastit si kapsu. Nejdřív se kýta silně nasolí (čímž samozřejmě přijde o část váhy), nechá se asi týden v soli, pak se umyje, pak se i rok suší a dále třeba i roky zraje ve sklepě. Čili oproti běžné kýtě která jsem ze špalku rovnou na pult tady máte náklady na 3 roky skladování a zajišťování teploty a vlhkosti při procesu. A když už se s tím takhle matláte tak nebudete to prase krmit hnojem, ale budete mu dopřávat, čili další velké náklady na krmivo.

+2/0
11.1.2014 10:47

B91e79n 85P10a42v81k97a 1337963577261

To, že něco zraje 3 roky nemá zas takový vliv. To je jenom marketingový žvást. Tu produkci máte totiž stále konstantní. A 3 roky do začátku jsou nic, když ty firmy existují desetiletí již.

Touhle logikou by musela stát ropa bůhví kolik, když zraje ty miliony let.

+2/−3
11.1.2014 14:24

P69a59v58e67l 74O35d35r28a90z86i48l 6684799697450

Prostory, enerige a náklady na pracovníky pro to skladování vám nějak unikly do zanedbatelna. Nejste odborář?

0/−2
11.1.2014 20:54

P51e48t21r 51F48o25j58t13í53k 4450115124690

A to je suší třeba v jeskyních u moře (kvůli proudění vzduchu...)

+1/0
11.1.2014 16:58

F34r37a76n45t72i31š26e84k 94P68r20u86d35k57ý 8422651322981

u nas uz se susena sunka dela  a prodava. Je to docela hruza

0/0
11.1.2014 13:51

F26r64a90n43t85i81š58e41k 67P65r15u22d65k72ý 8642101892231

ale ted me napadlo, autore, ze ty jsi nekde spatne prepsal text? Ta cena 100 ecek asi nebyla za kilo ale za kytu (cela kyta s kosti co je na obrazku)

+4/−1
11.1.2014 9:12

P50a74v47e63l 84J49i82ř38í34k 9258897819

je to za kilo, ty nejdražší opravdu tolik stojí, bohužel

0/−1
11.1.2014 10:29
Foto

M92i80r53o28s45l21a36v 47S55t28e14i15n65e20r 6718384953555

Pokud na šunce nestojí výslovně "Iberica" tak je to na jejich způsob upravená třeba holandská šunka z dovozu. Mnohé ty "Serrano" šunky také nejsou první kvalita. Podobná šunka je z Parmy v Itálii, tam se taky musí dbát na značku, třeba S. Daniele je první třída. Pokoutně vyrobené šunky nebo i tyrolský špek můžou mít vady, nejčastěji jsou měkké a blátivé, protože málo vysušené. Nejlepší na místě u dodavatele a výrobce kousíček ochutnat.

V současnosti se rozmáhá export třeba španělské šunky přes internet- těch 10€ za kilo ovšem máte bez dopravy a ta je drahá.:-/

+1/0
10.1.2014 23:07

B85e45n 43P91a89v84k45a 1417253187151

Pane Steinere, občas žasnu, na co vy nejste znalec. Už jste uvažoval o tom, že byste dělal články pro iDnes? A to nemyslím ironicky.

+6/0
10.1.2014 23:34
Foto

M61i65r67o58s73l84a61v 92S29t61e37i62n44e94r 6468694803525

Náhodou tu šunku máme rádi, tak se zajímám o její původ a kvalitu. Nakupuji často na internetu a zažil i zklamání, dodaná šunka byla třeba skoro nepoživatelná. Takže jsem si vyhledal více informací. Jelikož mi angličtina i němčina nedělají potíže, našel jsem toho dost.

Z jiných lahůdek na internetu znám i problémy třeba s kaviárem, jsou v tom obrovské rozdíly. Nu, o kvalitním víně jsem zde už také diskutoval.

Zkrátka, jídlo a jeho kvalita jsou mnohým lidem důležité a chtějí o něm vědět více.

Svět je zajímavý a pestrý, proto se vyplatí, máte-li ovšem čas, mimo fyziku, IT, a jiné zájmy z dob aktivní činnosti pozorovat lidi a jejich život. Porozumět můžete všemu teprve, když se seznámíte s dějinami- proto se také zabývám historií, hlavně tam, kde se týká vlastní rodiny a předků.

Na vás to ovšem působí potom jako "universální znalec". Uvědomte si, po 75 letech života a toulání po Evropě musí mít každý spoustu zkušeností a znalostí, které se z knížek načíst nedají. Tož tedy tak.V

+7/0
11.1.2014 9:06

B22e21n 85P82a48v79k55a 1897133947181

Však říkám, si napište nějaké články. Asi to nic moc nehodí, ale tak co, ne?

0/0
11.1.2014 14:25

P86a30v13e30l 85O89d59r54a40z80i58l 6774199447270

Problém bude asi v tom, že ty jeho bláboly nebude nikdo chtít "otisknout."

0/−3
11.1.2014 20:56

P32e11t48r 54S29o13j91k28a 2141316325221

Žil jsem nějakou dobu ve Španělsku a normální Španěl by 100 EUR za kilo opravdu nedal. Běžná cena za kýtu o hmotnosti 6-8 kg se pohybuje mezi 45 a 60 EUR...

+3/0
10.1.2014 21:49

V84l22a68d70i88m52í16r 97F57i16b76i53g44e90r 5394101931444

:-) jestli to tak je tak to se pro tu šunku vyplatí zajet extra. Ono záleží jaká taky se dají sehnat kolem 250kč za kilo.

Občas to kupuju ale přešel jsem na obyčejné uzené od řezníka z vesnice za 130 kilo je to mňamka občas má vyprodáno dřív než vystojím frontu. Příští středu bude po měsíci zas vyuzeno.

+2/0
10.1.2014 22:53

P12e51t64r 25S77o16j44k82a 2911256675261

250 Kč/kg jamon opravdu neseženete. Pokud chcete 100-250g, počítejte s cenou cca 4.5EUR/100g. Ještě je tady jedna věc, mnoho lidí si plete jamon ibérico a jamon serrano. Rozdíl v ceně je asi 30-40%. A dále jak autor naznačil, čím starší, tím dražší. Ohledně chuti, je to diskutabilní. Btw. našincům někdy ani moc jamon serrano nechutná, přestože to je jedna z nejlepších šunek ever...

Jinak nic proti našim delikatesám :-)

+3/0
10.1.2014 23:49

M81i97c72h14a47l 85R68e90j15z70e20k 5856207555561

Jako myslis burty s cibuli za 35,-Kc za kilo?

+1/0
11.1.2014 0:31

P13e63t89r 13N97e82c12h78a66n96i16c15k33ý 7873956378470

Také jsem tam žil a 50€/kg bylo maximum co jsem v běžném obchodě viděl.

+2/0
10.1.2014 23:42

F80r75a18n14t49i96š15e70k 18P87r73u90d64k54ý 8692311122801

ja tam sice nezil, ale velice casto pobyval. Po "jamonu za spanelske ceny" se me moc styska. Ty ceny spanelskeho importu u nas jsou premrstene a nahrazky nejsou tak dobre. A presne jak rikate, 100ecek za kilo? to si musel nekdo vycucat sz prstu, tak drahou jsem tam snad ani nevidel

+1/0
11.1.2014 9:07

M91i88c26h84a24l 12R40i74m96b41a62u79e94r 4769335383207

V Německu mají celou španělskou sušenou šunku (celou nohu) za 50-70 Euro. Je to velké asi jako kytara a má to 7-8 kilo. Že by součást propagandy "voda musí stát alespoň 99,90 Kč za litr a minimum pro rohlík je 19,99Kč za kus, aby to bylo kvalitní"?

+6/−1
10.1.2014 20:44

B11e50n 17P16a58v29k93a 1207193207231

Tak jako ty ceny v článku jsou ustřelené, o tom žádná.

+3/0
10.1.2014 21:28

P22e36t84r12a 51M95i17c21h62a66l73o76v38á 9515641517

No v Praze ve "specializovaném obchodě" se tento typ šunky (celá kýta s kostí) pohybuje v rozmezí od 1500 do 6500. Samozřejmě jde o to, jak jsou to kvalitní kousky, ale počítám že tak okolo 2000 až 3000, se sežene už dost kvalitní sušená šunka. Má někdo trochu lepší informace?

+1/0
10.1.2014 22:12

L89u23b20o50š 62U54l52r28i23c95h 5321710938164

http://www.jamon.sk/

0/0
10.1.2014 22:26

P74e14t87r28a 47M22i38c21h82a86l65o69v71á 9455341217

Dík, jinak se přiznám že ně tento druh šunky chutná, ale mám trochu problém ji krájet z "celku" protože si vždy vzpomenu na dokumentární cyklus  "pohřební místa na solných pláních" co jsem viděla na kabelovce a pak návštěvy "tradičních muzeí" v indiánských rezervacích v USA. Trochu problém no.  -_-

0/−2
10.1.2014 22:33

J65a50n16a 38H79u98d68á56č68k68o17v70á 3160281330225

Ve Španělsku jsme byli před třemi lety a stála podobně. Ale bylo to i s kostí, ne čisté maso. Ceny v článku jsou opravdu mimo.

+1/0
10.1.2014 21:38

M15i86c61h84a57l 90R39i36m40b16a35u54e79r 4909185273177

Ano, bylo to s kostí. Nejen to, i s podložkou, na které to bylo opřené. Pochopil jsem to tak, že je asi součástí zábavy odřezávat to od toho. Asi jako masová žvýkačka jerkys k vínu :-)

0/0
10.1.2014 23:47

V57l55a26d42i24m16í16r 56F29i59b39i50g32e91r 5594741601824

A jak stará ta šunka z Německa je ta bude tak 6-8 měsíců, ta co se suší 7 let bude asi v jiné cenové kategorii.

+1/0
10.1.2014 22:54
Foto

M19i59r76o30s36l24a74v 32S53t54e87i65n59e50r 6108234593115

Jak jsem už poznamenal, masově vyráběná šunka Jamón Serrano (bez chráněného označení Ibérico) je z Holandska do Španělska přivezená šunka masově chovaných prasat v kotcích, takže nevyzrálé maso, jenom naložená a na rychlo sušená ve Španělsku. Když si dáte práci, najdete ještě na kůži razítko zvěrolékaře z Holandska...

Kdo byl třeba na Korzice, zná ta polodivoká prasata, co se pasou v horách v dubových a bukovýcjh lesích. Pak ovšem nelze uspokojit masovou spotřebu- takové maso jde do lahůdkářských obchodů.V

+1/0
11.1.2014 9:14







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.