Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Španělé označí sušenou šunku podle potravy vepřů. Nejlepší jsou žaludy

Vláda v Madridu schválila zjednodušení značení pro pověstnou španělskou sušenou vepřovou šunku, které má posílit její mezinárodní pověst. Podle agentury AFP bude maso rozděleno do tří skupin podle toho, jak jsou tmaví vepři krmeni.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J18a29n 75M95a88l72e82n52k42a 6253835713

Koukám, že Španělé už jsou taky v koncích... stejně jako my.

0/0
12.1.2014 21:00

J30i10ř68í 58V93o20t39o37u72p85a29l 6567819325194

A kvalita se bude posuzovat podle toho, co kdo napíše na lejbl. Papír a tužka, ty v EU rozhodují o kvalitě, ekonomice, dotacích. A papír snese vše.

0/0
12.1.2014 15:45

P38a74v65e86l 83O55d44r42a95z60i80l 6164439667760

Nejde v žádném případě o produkt kuchyně, ale zemědělství.

+2/0
11.1.2014 20:50
Foto

P87e91t53r 54F87o97j37t74í54k 4320105294240

Nevím, já si v Malaze kupoval u řezníka deset deka za 0,9 EUR a byla to jedna z nejlepších šunek, jaké jsem kdy jedl

+4/0
11.1.2014 16:57

P94a95v88e30l 54O95d63r22a83z13i58l 6764429767900

To je mi vás upřímně líto.

Máte nějaké konto na podporu, nebo co jste tím chtěl sdělit?

0/−2
11.1.2014 20:50

J78i84ř88í 14V43o27t43o11u64p95a11l 6107219645834

A měla certifikační EU štítek, nálepku, že byla bio, nálepku potvrzující že pro výrobu byly použity OZE, lejbl o enviromrtálnim zemědélstvi a Fare trade? Jinak bych ji nekoupil.  ;-D

0/0
12.1.2014 15:49

P36a30v75e42l 64S84ý27k23o22r80a 7347782687511

Typická strava nezaměstnaných Španělů ? 50 % nezaměstnanost mladýchEU....

+2/0
11.1.2014 12:24

J38i31ř93í 97V62o52t24o40u20p32a45l 6607939335334

Žaludy? To nás čeká taky.

0/0
12.1.2014 15:50

V52ě95r51a 57B10e75n37o10v10á 7217160615719

Existuje i česká verze? Pokud vím, tak ne, takže se stále učíme gastronomii od jiných, škoda, u nás už neumíme ani vypěstovat prasátko.

+1/0
11.1.2014 11:03

H32o18n47z74a 58B36o74b17u12l58a 9216689943209

Jestli ono to nebude tím, že prasátka se nepěstují. :-)

+1/0
11.1.2014 18:23

Z52b96y13n89ě92k 88J68e83h82l30i68č74k10a 8304938859551

prasátka se chovají, pěstují se prasátka z naší politiky

+2/0
11.1.2014 21:40

J89i51ř63í 86V24o96t85o45u96p57a45l 6937919465404

Byť mnozí maji kýty zvici těch prasečích, na šunky vhodné nejsou. Ne cpou se žaludy. ;-D

0/0
12.1.2014 15:52

P27a57v13e17l 26J67i81ř17í48k 9358277169

http://jamon.cz/jamon-iberico/39-jamon-iberico-de-bellota-rodriguez.html

0/0
11.1.2014 10:34
Foto

H83a35n54a 23A25n13t30o26n41o33v38á 6987279544954

Máte s tím obchodem zkušenosti? Známého čekají kulatiny, tak že místo nějakého  obligátního broušeného skla bychom mu věnovali jamon (letitou whisku mu dát nemůžeme, nepije).

+1/0
11.1.2014 10:49

P40a33v88e89l 83J37i93ř82í71k 9908787399

S tímhle přímo ne, dal jsem odkaz na první co jsem našel. Mohu však doporučit toto: http://edelikatesy.cz/shop/cs/9-jamon-iberico?orderby=price&orderway=desc pravidelně zde nakupuji, sídli v Praze na Vyšehradské ulici

0/0
11.1.2014 12:08

P32a69v56e47l 87J79i79ř60í70k 9138327789

Pokud nepije tak potom doporučuji koupit láhev kvalitního karibského rumu, třeba Zacapa XO, potom určitě pít začne :D

+6/0
11.1.2014 12:09
Foto

M48i92r28o13s88l71a70v 51S82t58e44i42n77e88r 1525815318453

Nemůžete mu dát tu šunku jen tak, s nožem.V řádném lahůdkářství vám ji nakrájí, že je skoro průhledná a každý plátek proloží fólií, aby se to neslepilo. K té šunce bych dodal kvalitní řecké olivy- Kalamáta - tmavé, k tomu nakládané artyčoky v oleji  a křupavý, čerstvě vypečený bílý chléb- baguetu. Na zapití pak červené suché víno, optimální je portugalské Douro. Ale i španělské víno  Mezquiriz by vyhovělo, v Čechách bohužel pouze v podřadné kvalitě. Takže z nouze bych vzal Chianti, třeba Pistolesi, to jsem v Tescu zahlédl. Česká klasika je ovšem Chateu-Neuf du- Pape, čili šató nó du pap, známé z české písničky. Toto víno má ovšem i odstíny, opravdu dobré stojí v Německu na 13€.  Kvalitní suché červené víno se považuje za mléko pro staříky. Od jistého věku totiž je to červené a zdůrazňuji suché prostředek pro ředění krve. Snižuje také krevní cukr. Ovšem, co je moc, je moc. Ideální je denně půl láhvinky. Oddálíte tím možný infarkt.  Takže přeji další pěkné kulatiny!V

+2/0
11.1.2014 20:50

P73a97v56e84l 84O50d28r46a92z35i37l 6114209117680

Vy jste postižený, Steinere. Co by asi ten chudák dělal se čtyřmi kilogramy nakrájené prokládané šunky? Vy snad přestaňte psát, nebo hulit, případně obojí. Víno kupuje v Tescu snad jen zoufalec vašeho Yeti kalibru.

0/−1
11.1.2014 20:53
Foto

M23i55r88o53s86l88a66v 60S28t72e87i52n47e12r 1715285308103

O čtyřech kilogramech se nikde nezmiňuji. V Čechách velký výběr nemám- Tesco, Kaufland, Lidl, Penny, Albert. Všecko na nic. Ale když se mi nechce jet 100 km do Zwieselu, kde je třeba Real, tak si koupím u Lidla v Blatné nebo Strakonicích své italské Montepulcano. To je alespoň autentické, jednoduché a nepančované červené, při té ceně se ani nevyplatí podvádět.

V Tescu občas bývalo kvalitní italské nebo francouzské víno, časem se však ztratilo. Kaufland má jenom pančovaná vína značky Vinium. V Penny se vyskytují sice levná, ale špatná vína z jižní Evropy nebo Jižní Ameriky.

ale to jsme zase od té šunky odbočili.

Snad vám je jasné, že jubilant ani s desítkou gratulantů čtyři kila té šunky nesní. A skladovat není jak, jedině vcelku, v pytlíku, pověsit na půdu.

Hlavně kvůli vysokému obsahu soli bych ten konzum omezil. Jako chuťovka ano, ale na najezení to není.V

+1/0
11.1.2014 21:12

P42a25v26e65l 63O17d77r84a52z78i45l 6234819487430

Kristepane tak snad nečekáte, že Antonová nechá známému ke kulatinám nakrájet deset deka Jamóna? Jistěže je tu řeč o celé kýtě. Víno v tesku samozřejmě koupit jde, pokud se jim nepovede zkazit, o což se samozřejmě snaží seč mohou, třeba košer Zweigeltrebe 2003 je ok.

Víno se ale jinak kupuje ve vinotéce či vinné galerii. Ale vidím, že jste na jiné úrovni ;-)

0/0
13.1.2014 8:12

J63i43ř62í 38V44o56t16o47u38p21a96l 6967809445304

Hnedka bych se přidal.

0/0
12.1.2014 15:54
Foto

F16i16l10i77p 85Z51a56b90a 5809747126468

Po téhle šunce bych se utloukl.

0/0
11.1.2014 10:10

R87i24c14h90a49r19d 73M47i38k65u91l65e84n18k78a 1379527207794

Pořád tomu nerozumím - vezmu vepře, porazím jej, uříznu mu kýtu a pověsím ji - co na tom sakra stojí 100 E za kilo,????8-o Vepřová kýta stojí na krámě cca 140 Kč/kg.

A proč to nedělají naši babišovi slavní uzenáři třeba z kostelce?

0/−4
11.1.2014 9:35
Foto

H14a17n57a 38A17n80t69o56n31o16v51á 6807629424194

Jedná se o sušenou šunku, nejde o to uříznout pašíkovi nohu a namastit si kapsu. Nejdřív se kýta silně nasolí (čímž samozřejmě přijde o část váhy), nechá se asi týden v soli, pak se umyje, pak se i rok suší a dále třeba i roky zraje ve sklepě. Čili oproti běžné kýtě která jsem ze špalku rovnou na pult tady máte náklady na 3 roky skladování a zajišťování teploty a vlhkosti při procesu. A když už se s tím takhle matláte tak nebudete to prase krmit hnojem, ale budete mu dopřávat, čili další velké náklady na krmivo.

+2/0
11.1.2014 10:47

B27e32n 34P30a56v87k16a 1967913507231

To, že něco zraje 3 roky nemá zas takový vliv. To je jenom marketingový žvást. Tu produkci máte totiž stále konstantní. A 3 roky do začátku jsou nic, když ty firmy existují desetiletí již.

Touhle logikou by musela stát ropa bůhví kolik, když zraje ty miliony let.

+2/−3
11.1.2014 14:24

P44a91v76e72l 29O48d69r93a96z39i40l 6844959197790

Prostory, enerige a náklady na pracovníky pro to skladování vám nějak unikly do zanedbatelna. Nejste odborář?

0/−2
11.1.2014 20:54
Foto

P61e51t41r 85F83o38j32t74í90k 4560125314630

A to je suší třeba v jeskyních u moře (kvůli proudění vzduchu...)

+1/0
11.1.2014 16:58

F91r96a19n64t87i92š46e77k 79P58r85u12d20k67ý 8442791852461

u nas uz se susena sunka dela  a prodava. Je to docela hruza

0/0
11.1.2014 13:51

F37r20a75n35t63i65š15e66k 83P21r26u85d26k26ý 8262161122101

ale ted me napadlo, autore, ze ty jsi nekde spatne prepsal text? Ta cena 100 ecek asi nebyla za kilo ale za kytu (cela kyta s kosti co je na obrazku)

+4/−1
11.1.2014 9:12

P29a74v96e13l 71J12i81ř92í54k 9828727709

je to za kilo, ty nejdražší opravdu tolik stojí, bohužel

0/−1
11.1.2014 10:29
Foto

M87i94r14o19s74l21a86v 65S42t53e58i31n18e35r 1605925428693

Pokud na šunce nestojí výslovně "Iberica" tak je to na jejich způsob upravená třeba holandská šunka z dovozu. Mnohé ty "Serrano" šunky také nejsou první kvalita. Podobná šunka je z Parmy v Itálii, tam se taky musí dbát na značku, třeba S. Daniele je první třída. Pokoutně vyrobené šunky nebo i tyrolský špek můžou mít vady, nejčastěji jsou měkké a blátivé, protože málo vysušené. Nejlepší na místě u dodavatele a výrobce kousíček ochutnat.

V současnosti se rozmáhá export třeba španělské šunky přes internet- těch 10€ za kilo ovšem máte bez dopravy a ta je drahá.:-/

+1/0
10.1.2014 23:07

B84e14n 65P44a60v20k49a 1347483737531

Pane Steinere, občas žasnu, na co vy nejste znalec. Už jste uvažoval o tom, že byste dělal články pro iDnes? A to nemyslím ironicky.

+6/0
10.1.2014 23:34
Foto

M92i23r32o31s80l16a51v 15S28t45e66i74n25e75r 1935465508873

Náhodou tu šunku máme rádi, tak se zajímám o její původ a kvalitu. Nakupuji často na internetu a zažil i zklamání, dodaná šunka byla třeba skoro nepoživatelná. Takže jsem si vyhledal více informací. Jelikož mi angličtina i němčina nedělají potíže, našel jsem toho dost.

Z jiných lahůdek na internetu znám i problémy třeba s kaviárem, jsou v tom obrovské rozdíly. Nu, o kvalitním víně jsem zde už také diskutoval.

Zkrátka, jídlo a jeho kvalita jsou mnohým lidem důležité a chtějí o něm vědět více.

Svět je zajímavý a pestrý, proto se vyplatí, máte-li ovšem čas, mimo fyziku, IT, a jiné zájmy z dob aktivní činnosti pozorovat lidi a jejich život. Porozumět můžete všemu teprve, když se seznámíte s dějinami- proto se také zabývám historií, hlavně tam, kde se týká vlastní rodiny a předků.

Na vás to ovšem působí potom jako "universální znalec". Uvědomte si, po 75 letech života a toulání po Evropě musí mít každý spoustu zkušeností a znalostí, které se z knížek načíst nedají. Tož tedy tak.V

+7/0
11.1.2014 9:06

B67e14n 53P43a92v69k50a 1727223227711

Však říkám, si napište nějaké články. Asi to nic moc nehodí, ale tak co, ne?

0/0
11.1.2014 14:25

P94a12v39e22l 35O28d79r85a29z76i85l 6934739397110

Problém bude asi v tom, že ty jeho bláboly nebude nikdo chtít "otisknout."

0/−3
11.1.2014 20:56

P33e64t19r 36S33o34j18k78a 2871866465101

Žil jsem nějakou dobu ve Španělsku a normální Španěl by 100 EUR za kilo opravdu nedal. Běžná cena za kýtu o hmotnosti 6-8 kg se pohybuje mezi 45 a 60 EUR...

+3/0
10.1.2014 21:49

V42l15a33d93i41m87í47r 97F44i21b75i35g65e27r 5814831751574

:-) jestli to tak je tak to se pro tu šunku vyplatí zajet extra. Ono záleží jaká taky se dají sehnat kolem 250kč za kilo.

Občas to kupuju ale přešel jsem na obyčejné uzené od řezníka z vesnice za 130 kilo je to mňamka občas má vyprodáno dřív než vystojím frontu. Příští středu bude po měsíci zas vyuzeno.

+2/0
10.1.2014 22:53

P97e95t20r 70S88o56j62k16a 2131136855321

250 Kč/kg jamon opravdu neseženete. Pokud chcete 100-250g, počítejte s cenou cca 4.5EUR/100g. Ještě je tady jedna věc, mnoho lidí si plete jamon ibérico a jamon serrano. Rozdíl v ceně je asi 30-40%. A dále jak autor naznačil, čím starší, tím dražší. Ohledně chuti, je to diskutabilní. Btw. našincům někdy ani moc jamon serrano nechutná, přestože to je jedna z nejlepších šunek ever...

Jinak nic proti našim delikatesám :-)

+3/0
10.1.2014 23:49

M51i34c88h27a46l 79R95e81j53z16e35k 5406667225871

Jako myslis burty s cibuli za 35,-Kc za kilo?

+1/0
11.1.2014 0:31

P83e69t16r 51N33e12c39h87a49n88i70c26k75ý 7413356848430

Také jsem tam žil a 50€/kg bylo maximum co jsem v běžném obchodě viděl.

+2/0
10.1.2014 23:42

F22r21a69n51t46i48š79e12k 87P93r13u91d69k78ý 8142761672781

ja tam sice nezil, ale velice casto pobyval. Po "jamonu za spanelske ceny" se me moc styska. Ty ceny spanelskeho importu u nas jsou premrstene a nahrazky nejsou tak dobre. A presne jak rikate, 100ecek za kilo? to si musel nekdo vycucat sz prstu, tak drahou jsem tam snad ani nevidel

+1/0
11.1.2014 9:07

M46i96c60h61a30l 21R45i48m37b75a62u29e49r 4279305913287

V Německu mají celou španělskou sušenou šunku (celou nohu) za 50-70 Euro. Je to velké asi jako kytara a má to 7-8 kilo. Že by součást propagandy "voda musí stát alespoň 99,90 Kč za litr a minimum pro rohlík je 19,99Kč za kus, aby to bylo kvalitní"?

+6/−1
10.1.2014 20:44

B52e46n 47P30a35v48k45a 1187363947791

Tak jako ty ceny v článku jsou ustřelené, o tom žádná.

+3/0
10.1.2014 21:28

P19e66t49r17a 62M88i87c81h59a90l57o15v96á 9205141487

No v Praze ve "specializovaném obchodě" se tento typ šunky (celá kýta s kostí) pohybuje v rozmezí od 1500 do 6500. Samozřejmě jde o to, jak jsou to kvalitní kousky, ale počítám že tak okolo 2000 až 3000, se sežene už dost kvalitní sušená šunka. Má někdo trochu lepší informace?

+1/0
10.1.2014 22:12

L67u53b84o71š 77U60l58r33i31c41h 5251700228264

http://www.jamon.sk/

0/0
10.1.2014 22:26

P21e83t49r68a 28M19i23c22h86a38l42o19v68á 9635931417

Dík, jinak se přiznám že ně tento druh šunky chutná, ale mám trochu problém ji krájet z "celku" protože si vždy vzpomenu na dokumentární cyklus  "pohřební místa na solných pláních" co jsem viděla na kabelovce a pak návštěvy "tradičních muzeí" v indiánských rezervacích v USA. Trochu problém no.  -_-

0/−2
10.1.2014 22:33

J49a20n30a 98H76u64d50á33č12k58o17v25á 3850311720265

Ve Španělsku jsme byli před třemi lety a stála podobně. Ale bylo to i s kostí, ne čisté maso. Ceny v článku jsou opravdu mimo.

+1/0
10.1.2014 21:38

M69i42c78h72a64l 37R91i94m35b55a65u55e39r 4679905933397

Ano, bylo to s kostí. Nejen to, i s podložkou, na které to bylo opřené. Pochopil jsem to tak, že je asi součástí zábavy odřezávat to od toho. Asi jako masová žvýkačka jerkys k vínu :-)

0/0
10.1.2014 23:47

V89l90a15d50i22m48í56r 43F26i66b68i11g96e36r 5654651251494

A jak stará ta šunka z Německa je ta bude tak 6-8 měsíců, ta co se suší 7 let bude asi v jiné cenové kategorii.

+1/0
10.1.2014 22:54
Foto

M35i84r30o75s21l28a35v 73S31t97e93i92n43e66r 1225845958393

Jak jsem už poznamenal, masově vyráběná šunka Jamón Serrano (bez chráněného označení Ibérico) je z Holandska do Španělska přivezená šunka masově chovaných prasat v kotcích, takže nevyzrálé maso, jenom naložená a na rychlo sušená ve Španělsku. Když si dáte práci, najdete ještě na kůži razítko zvěrolékaře z Holandska...

Kdo byl třeba na Korzice, zná ta polodivoká prasata, co se pasou v horách v dubových a bukovýcjh lesích. Pak ovšem nelze uspokojit masovou spotřebu- takové maso jde do lahůdkářských obchodů.V

+1/0
11.1.2014 9:14





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.