Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Zamíchat, vykynout, zmrazit. Jak vznikají bagety pro celou republiku

Ať si koupíte bagetu v chebském supermarketu, zhltnete croissant u břeclavské benzinky nebo zakousnete chleba v ostravském bufetu, máte velkou šanci, že pokaždé jíte původem kladenské pečivo. Tedy pečivo ze zdejší "továrny" na mražené polotovary patřící firmě La Lorraine.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

K53a18r74e73l 23D24r21d96a 6514402437

Kampaň proti dopékanému pečivu je podle mě lživá a účelová. Hloupé označování čerstvosti neřeším. Jak to pomohlo zákazníkům? Co mi spíš vadí, že pečivo je potravina u které běžně nezjistíte složení. Prý má být informace dostupná v každém úseku pečiva. Zlaté oči. Obchody porušují směle zákon. Zákazníci kupují zajíce v pytli. Přitom je zde obrovský prostor na podvody, klamání zákazníků a předražování. Takže nakonec díky alespoň za zapařený krájený chléb v igelitu, kde je složení uvedeno.

  Vždy jsem spíš hájil pečené než rozpékané pečivo. Doma jsme ale důsledně přešli na pečivo, co alespoň trochu připomíná celozrnné. Tady není volba. Většina takového pečiva pochází z rozpékání.

  Jsem zaměstnaný člověk. Nakupuji večer. Jen občas potkám čerstvé pečivo z odpolední dovážky, a to jsou výhradně bílé rohlíky. Zpravidla potkávám rozlámané, přebrané a staré pečivo. Jinak jsem odkázán na to rozpékané, večer čerstvější, a vím, že dík tomu mi vydrží zpravidla i déle než ty pochybné zbytky z pekárny.

0/0
9.2.2014 17:02

M93a33t13ě87j 88C55h31l49á50d 3277536335431

Rozpékané kupuji jen k okamžité konzumaci. Cokoli rozpečeného je druhý den pěkně hnusné...

+2/0
7.2.2014 11:42

M44a65r54t65i28n 83H54o35r20ň22á47k 7941391172

Nejlepší je kváskový chleba doma dělaný, beze spěchu a v peci. 

Naopak, tyhle chemický koktejly jíme párkrát do roka, abychom si připomněli jak jsou hnusný.

+4/−3
6.2.2014 9:40

D55u12š65a80n 55M87a14č43e30k 6730672754286

taky jsem žil v omylu, ale odkdy se to označuje, že  je to z mraženého polotovaru, již jsem to nekoupil

+1/−1
6.2.2014 8:34

J57a72n 67L20á10n84i40k 7391574681550

takže jsme se vlastně dozvěděli, že to co vyrábí průmyslové pekárny je hnus ať už je to zamražené nebo "čerstvé". Nic nového

+6/0
5.2.2014 16:40

J78a66n 85S17m82e21j65k91a58l 6474748472

nechce se mi dívat do OR ale jestli ta pekárna nepatří do koncernu Agrofert....

+1/0
5.2.2014 15:18
Foto

P83a46v96e44l 38Č11e44r80n96í52k 1658955620520

Nepatří. Už to tu probírali před vámi :)

0/0
5.2.2014 18:53

F11r46a20n98t77i97š42e20k 12H87a12n96u59š 5186180751267

A zase za to může Babiš.Já než bych ten blábol napsal, tak se nejdřív podívám.;-D

0/0
9.2.2014 14:23

T79o81m35a82s 73N12o49v12o37t22n87y 3571356118889

Ne všechno od malých soukromých výrobců je super a kvalitní a ne všechno ze supermarketů nebo velkých firem je automaticky špatné. Chce se to řídit rozumem a ne letět na pseudofarmářský trh a tam koupit všechno a myslet si, jak nakupuju kvalitně ;-) Já si můžu v okolí vybrat asi ze 4 pekárenských prodejniček a pouze 1 bych mohl doporučit, u ostatních 2 jen něco a ta jedna je horší než gumáky z Kauflandu.

+6/0
5.2.2014 15:10

F53r40a20n28t80i59š68e76k 14K73o43p18e42c40k50ý 6355719310355

Křidýlko, nebo stehýnko? :-)

+7/0
5.2.2014 14:55

J84a24n 37H68á36j44e69k 9960497843538

No ono rozdíl mezi domácím chlebem a kupovaným je ten že doma si dotoho nenadrobíte starý usušený chléb jak to dělají některé pekárny pak 2 nebo 3 den se chleba rozpadá, je suchy a nedá se jíst ... kdežto v domácím chlebu vím co dávám a jakou energii vkládám a že musím trošku víc práce vynaložit to už je na pohodlí člověka samozřejmě je pohodlnější si dojít do obchodu. A chleba ikdyž je  tvrdší dám ho na pařáček napařím krajíček namažu máslem do kterého se vpije a je ještě lepší než čerstvý )) ( je tam máslo) Zkuste si dát kupovaný chleba na pařáček. myslím že krom prapodivné rozpadlé hmoty vám tam nezbyde nic ..... Fandím domácím chlebům.....

+2/−1
5.2.2014 14:31

M61a75r86t23i53n 29K97o89z93á66k 4214140309197

Jak domácí chleba vyrábíte? Máte-li pekařskou pec, bude super, ale v životě jsem nejedl chleba z "domácí pekárny" (takové ty podivné krabice), který by kvalitativně odpovídal alespoň těmhle chlebům průmyslovým.

0/0
5.2.2014 15:38

O40s93k17a70r 86K86o26v35a10ř26í73k 8267703826827

Mě vždycky pobaví ti "domácí pekaři"...co koupí krabici,nasypou to do stroje,přidají hrnek vody a upečou si "pravý" domácí chleba

+3/0
5.2.2014 15:45

S21a61b28r91i59n21a 67D31v29o86ř31á37k81o37v68á 3736192

Domácí pekárna je pouze kombinací hnětacího robota a pečicí trouby. Záleží  na vás, z čeho umícháte těsto. Nasypete-li tam směs z krabice, nemůžete čekat "domácí" chléb. Ale dáte-li do pekárny kvalitní mouku, koření a žitný kvásek, vznikne chléb jak má být!

+1/0
6.2.2014 7:58

M16a58r95e50k 62H35r62u97b37y 6367752691488

V cem se ta "podivna krabice" principem lisi od bezneho peceni? Jina vec je ale obsah, do pekarny se daji nasypat suroviny na kvaskovy chleb stejne jako  instantni smes z Lidlu ;-)

0/0
6.2.2014 8:41

P36a57v24e16l 82O14d91r22a69z97i71l 6714879827640

Tak zásadní rozdíl je samozřejmě v tom, jestli pečete v "rakvičce," nebo "na volno," to je snad úplně jasné.

+1/0
7.2.2014 8:14

T58o44m97á41š 52J64a20n21e86k 1427582360659

Ono je vždycky zajímavé, když výjde článek podobného ražení, jak se začnou objevovat labužníci co by nikdy rozpékané mražené pečivo opakuji pečivo nevzali do huby. Bože lidi probuďte se. Jsou důležitější věci než rozpékané pečivo. Já se sice sladkému pečivu ze zmraženého polotovaru taky raději vyhnu ale když čerstvé třeba není nebo zrovna mám chuť na něco jiného tak se se zmraženého nerozsypu.

+7/0
5.2.2014 14:10

J92a32r84o90s60l79a60v 73M22a74j54n63e80r 3953454601333

nejen mražené pečivo... jejich životní styl je báááječný, vše dělají nejlépe ;-)

+3/0
5.2.2014 14:24
Foto

J77a73r51o96m48i92r 38P44a27t82r26o45n 4364733343777

Ja vim treba zdravi, a proto vzhuru do Lidlu/Alberta kupte si tam cesnek z ciny, rajcata z gumotechny ( francie/spanelsko ), krehcene maso,  namky z Polska, rozpekanou chemii a zapijte to kvalitni stavou z 0.5% podilem ovoce .... a to vam to zdravi vylepsi takovym zpusobem .... no a na plet samozrejme par Ecek ..

0/−1
6.2.2014 22:45

T36o28m47á22š 80G21r17o32s90s45m68a52n76n 6704678732601

dokud to lidi budou kupovat budou to vyrabet! Ale protoze cesky clovek si umi jen stezovat jaky hnus se tu prodava a jak je mozne z to same je v nemecku lepsi tak stejne jde a ten hnus si koupi a tim podpori toho kdo to vyrabi. Protoze je popelnice ktera si pak stezuje machruje jak to ne(zere) aby si za usetrene penize ktere usetril na kg kvalitniho masa mohl koupit novou TV a utoho se ladovat necim co pripomina bramburky nebo neco jineho.. fujtajxl...

0/0
9.2.2014 12:05

M62o63j83m83í67r 54V38r56t56o42c96h 2430373852102

jím pouze co mi chutná a žádné rady ani odborníky k tomu už od dětství opravdu nepotřebuji. no, ale spousta lidí musí druhým radit, protože přece ví vše lépe a někdo se tím i živí. třeba agenti s teplou vodou.

+3/0
5.2.2014 14:04

K30a85r54e77l 97D47l52o66u65h29ý 2152125332845

Co to je za blábol, že zákazníci nechtějí křupavý a zvonivý chléb, já po něm bažím už 20 let a on nikde. Dokonce i ty protěžované soukromé pekárny ho nedělají. To jsou kecy, že to zákazník nechce. Ono stačí udělat dobrou reklamu na dobrý křupavý chléb a lidi to koupí. Otázka je cena. Lid by to chtěli mít čerstvé a dobré, ale hlavně levné.  A to nejde, to si musí vybrat. A že si vybírají, to vidím na prodejnách dnes a denně. Ten hnus měkký a chutnající jako bábovka

+8/0
5.2.2014 14:01

T66o56m25a52s 84N73o19v49o92t67n73y 3181656338779

Ale jo, dá se sehnat, ale někdy je to detektivní pátrání ;-)

0/0
5.2.2014 14:57

M20a88r63t59i67n 32K90o26z89á75k 4224200969287

Jenže on ho zákazník vážně nechce. A nemluvíme tu o Karlech Dlouhých. Mluvíme to tu o Lojzovi ze sídliště, který dobře propečený chleba v životě neviděl a celé mládí mu rodiče tloukli do hlavy, že chleba musí být měkký na dotek protože jinak je starý. Což byl ale problém socialistického zásobování. A takových lidí je většina. (A tak to básník myslel.)

+1/0
5.2.2014 15:36

P64a61v51e15l 70O88d85r81a90z52i21l 6904799917860

Křupavé jsou suchary, křupavý je chléb leda týden sušený.

0/0
7.2.2014 8:13

T13o88m81á28š 87G55r39o51s52s65m61a75n39n 6344758712621

tak udelejte pruzkum a uvidite po cem ceska popelnice sahne.. dejte kvalitni domaci chlepa pekne z kvasku a kvalitnich surovin na pult a vedle toho dejte chleba ktery je prave z velkovyrobny. myslite si ze urcovat co si poplenice koupi je kvalita? CENA pane cena! garantuji vam ze 96% lidi vam sahne po humusu za par kacek a kvalitu nechaji lezet protoze bude o 10kc drazsi. Ale nadavat ze musi koupit smejd bude.. schvalne co vam vyjde ;-D

0/0
9.2.2014 12:08

M21a31r38c15e32l 13B93í44l91ý 2383962212479

Ale je hezké, že všechny přísady jsou domácí a že umíme kromě pšeničné mouky vyrobit i sojovou mouku, estery mastných kyselin (E472), kyselinu L-askorbovou (E300, proč je v pečivu umělý vitamín C ?), lepek, sezam, suché skořápkové plody, vejce apod. - mezi námi, tohle je chuťovka http://www.chemievjidle.cz/chleba/desetizrnny-chleb-cvrcovicka-pekarna 8-o

+3/0
5.2.2014 13:53

M76a51r98t39i85n 85K40o90z19á71k 4344200979487

Shodou okolností vše co jste vyjmenoval je v podstate neškodné i když uznávám, že dřív pekaři do chleba nic podobného nedávali a také se nic nedělo.

0/0
5.2.2014 15:39

J19a23r55o56s24l79a58v 78M58a63j80n80e85r 3863824941263

Souhlasím s domácími "pekaři", kdo by mražené žral. Zrušit, zakázat a ředitele pekáren popravit na náměstí. ;-D

0/0
5.2.2014 13:43

J42a40n 14F87r19o76l10í47k 6896410715114

Nemůžete popravovat cizí státní příslušníky. :-PVětšina těch polotovarů je z Polska i když se nám idnes snaží vsugerovat něco jiného.

0/0
5.2.2014 13:59

J58o13s94e33f 63B84r31o45ž81k81a 6404882968927

Kdyby článek začínal tak, že tento způsob výroby a distribuce je převzat z USA, tak jak to ukazují jejich propagační filmy, by to bylo jiné. Myslím tím diskutérské hodnocení, protože co v USA dělají, dobře dělají. Pouze mi nejde do hlavy to, že jsme tady měli na samém počátku po revoltě spoustu malých pekáren, a že jich většina zkrachovala. Proč je zákazníci nechali zkrachovat, když je to pečivo od nich tak výborné? Proč přežili pouze velkopekárny napojené na obchodní řetězce? Proč, když tento způsob haníte, jste ty výborné nechali zkrachovat. Jinak Milouš Jakeš, projev z Červeného Hrádku. Viz: https://www.youtube.com/watch?v=cKoQQo8gdPM

0/0
5.2.2014 13:14

J44a57n 15F10r52o17l24í55k 6916780935594

Je mě úplně jedno co žerou tlustí negři v Americe. Zmzliny z kýblu, hambáče na kila. Je jasné, že předpeky vydrží po dopečení jen pár hodin a "čerstvé" babišovy rohlíky, které kolem tuku ani neprošly taky. Chodím nakupovat do místní pekárny a rohlíky se dají jíst i po dvou dnech. To dělá hlavně tuk.

+2/0
5.2.2014 14:02

T98o45m54a18s 34N48o86v76o98t59n84y 3561316128619

Odpověděl jste si sám, trhu vládnou řetězce a ty malé pekárny nechtějí, jen pár výjimek se najde, že třeba vezmou nějaký druh chleba od menší pekárny, protože ví, že zákazníci třeba na malých městech  jsou na to zvyklí. Ale to jsou jen výjimky potvrzují pravidlo. Malých pekáren jako takových je dost, ale je problém že když jim pokrachovala většina odběratelů, že nemají komu dodávat a prodávat ve 2-3 vlastních krámcích není řešení aby se to vyplatilo. Snad pro pekárny u velkých měst, těm se daří relativně dobře, pokud obsadily vytížená místa v centrech, nádražích, zastávkách apod. Na malém městě je to zabité.

+1/0
5.2.2014 15:00

P58e44t59r10a 25Č90e26l41e51d41o89v87á 9632868139

Chleba i ostatní pečivo si peču sama doma...z doma založeného kvásku z mouky a vody, jak žitného na chleba, tak pšeničného na rohlíky....Chleba nám vydrží i více než týden čerstvý (pokud ho dřív nesníme), má krásnou chlebovou chuť i vůni...A ten požitek dát si vlažný čerstvý chleba ať už jen tak, či namazaný - k nezaplacení....

Časově to není náročné - kvásek se přiživí a může pracovat přes noc, ráno umíchám chleba, nechám kynout a nejpozději odpoledne už je pecen hotov, cenově mě to výjde levněji než kupovaný, neb já mám za 26,- Kč i s energiemi bochník dvoukilový :-)

+9/−1
5.2.2014 13:01

L21u26k39á13š 85Š84l89e72h57o91f12e29r 1933849725589

Opět se ptám, co je to za posedlost jíst týden staré pečivo/chléb? 8-o Navíc ten váš výpočet ceny chleba velmi vázne, rozhodně v ní nemáte započten váš čas strávený pečením... ;-)

+4/−3
5.2.2014 13:05

P77a50v55e64l 20B41r78a78v68e81n14e13c 7754437590327

i kdyby to ekonomicky vyšlo hůř, pořád vím co jím a vím, že mi tam nikdo nenasype nějaký sajrajt jen aby ušetřil korunu na chlebu.

+4/−2
5.2.2014 13:26

T89o95m48a68s 27N27o25v75o67t71n11y 3181226718329

Tož vám ho nasype do té mouky ze které to pečete, dneska je to celkem jedno. A úplně nejlepší jsou ti domáci "pekaři" co pečou z kupovaných směsí :-)

+1/−1
5.2.2014 15:02

P55e78t82r22a 46Č17e32l91e78d47o59v44á 9132808869

chleba se peče v troubě sám ;-) já jen smíchám suroviny, uhnětu, dám do ošatky a pak do trouby a předtím strávím asi 2 minuty na přiživení kvásku, ostatní se dělá samo, takže můj časový podíl je cca 20 minut stráveného času přípravou?....a nejím týden staré pečivo, tedy jím, ale rozhodně není tak "staré" jako kupované z obchodu, ten chleba je čerstvý, není oschlý, ani chuťově to není znát....Ale to bych musela poslat na ochutnávku, abyste pochopil ten rozdíl chleba zakládaného z tradičního kvásku a né instantního, který používají velkokapacitní pekárny :-)

+5/−2
5.2.2014 13:27

L95u24c41i78e 39B96a46r14t40o59ň34o78v95á 5480398707655

Dovolím si oponovat, některé velkokapacitní pekárny pečou část sortimentu z tradičního kvásku. Také se to nerozpakují dávat na odiv - a proč ne. Určitě budete mít dobrý chléb, pečte dále, ale zdráhala bych se hanět šmahem potravinářský průmysl. V zemích, kde není výroba potravin na průmyslové úrovni tjsem viděla jíst kde co a lidé tam mívají i hlad.

+8/0
5.2.2014 13:31

J96a59r57o33s91l31a23v 24M66a14j68n30e66r 3823224941793

Pšt! To tady nesmíte říkat! ;-)

+1/0
5.2.2014 13:45

P74a86v75e42l 41B34r19a73v52e61n22e38c 7364527480757

moje žena to hodí do pekárny, tam se to zamýchá, potom to jen trochu prohněte do tvaru jaký chce, přes noc nakyne a jde do trouby. Jestli jí to zabere celkem 10minut jejího času tak je to moc. A její domácí pletýnky jsou úúúúžasné.

Ještě když jsem nevěděl o praxi mražení tak jsem kupoval pečivo jakékoliv, ale vždycky jsem se divil jak je možné že ráno jsou bagetky tak křupavé a nadýchané a odpoledne se to nedalo jíst jak to bylo gumové... Dnes mražené nekoupím kdyby co bylo

0/0
5.2.2014 13:32

L93u47k52á32š 63Š13l91e28h64o71f92e76r 1823729765229

Já vám věřím že ten váš chléb (čertsvý) je dobrý. Ale raději než žvýkat týden starou patku zajdu vždy při cestě z práce pro čertvé pečivo. A divila byste se, dopékané pečivo je také výtečné. Nicméně těch 20 minut vám nevěřím ;-)

+3/−2
5.2.2014 13:37

O83n25d73ř52e93j 33Z64á35s48t58ě49r68a 2108855398

Máte pravdu, příprava směsi na chleba ze základních surovin, vyndat chléb z pekárny a tu otřít vlhkým hadříkem opravdu netrvá 20 minut, ale max. 8, možná 10... Na kolik podle vás tenhle čas v ekonomické bilanci domácí x kupovaný člověka průměrně vyjde?

0/0
5.2.2014 16:01

L60u29k53á72š 45Š68l72e26h70o93f57e77r 1683409425909

Jenže jak jsem pochopil, paní Čeledová chléb opravdu peče (ručně hněte atd.) a nepoužívá šidítka v podobě nesmyslných "domácích pekáren" ;-)

+2/0
5.2.2014 16:54

P78e84t10r54a 21Č77e95l81e69d81o27v83á 9142638339

přesně tak ;-)

0/0
6.2.2014 8:41

J27a77n 41F41r57o38l10í40k 6526210975124

Je hloupost počítat v kalkulaci s cenou práce pokud je to práce vlastní. Prostě místo ležení na gauči pečete a pokud máte dobré výsledky pak Vám nezbývá než blahopřát k dobře odvedené práci.

+1/−1
5.2.2014 14:07

T57o45m55a94s 93N16o67v69o83t10n41y 3281826328719

Samozřejmě to hloupost není. Ne každý leží na gauči, že. Raději dělá něco jiného co ho víc baví a ten chleba si koupí.

+2/0
5.2.2014 15:05

T12o62m51a87s 22N17o70v40o98t36n97y 3831626788539

Tak to já si raději udělám procházku do prodejny malé pekárny pro chleba, mají tam přesně ten, co paní manažerka kvality v článku tvrdí, že zákazníci nechtějí, s tou kůrkou. Zajímavé je, že je vždycky vyprodaný jako první  i přes vyšší cenu...

+3/0
5.2.2014 15:03

M57a42r22t75i48n 46K24o85z32á77k 4464920489267

Těch dvacet minut zavání dvaceti minutami mé ženy, které jsou reálně obvykle něco kolem hodiny.

+1/0
5.2.2014 16:00

T46o23m58á34š 66G96r77o10s32s85m94a85n14n 6554678942311

elektrina, voda, cas, amortizace zarizeni atd atd.. je kde v cene?

0/0
9.2.2014 12:12







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.