Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Zamíchat, vykynout, zmrazit. Jak vznikají bagety pro celou republiku

Ať si koupíte bagetu v chebském supermarketu, zhltnete croissant u břeclavské benzinky nebo zakousnete chleba v ostravském bufetu, máte velkou šanci, že pokaždé jíte původem kladenské pečivo. Tedy pečivo ze zdejší "továrny" na mražené polotovary patřící firmě La Lorraine.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

K71a56r79e21l 67D75r92d88a 6894102497

Kampaň proti dopékanému pečivu je podle mě lživá a účelová. Hloupé označování čerstvosti neřeším. Jak to pomohlo zákazníkům? Co mi spíš vadí, že pečivo je potravina u které běžně nezjistíte složení. Prý má být informace dostupná v každém úseku pečiva. Zlaté oči. Obchody porušují směle zákon. Zákazníci kupují zajíce v pytli. Přitom je zde obrovský prostor na podvody, klamání zákazníků a předražování. Takže nakonec díky alespoň za zapařený krájený chléb v igelitu, kde je složení uvedeno.

  Vždy jsem spíš hájil pečené než rozpékané pečivo. Doma jsme ale důsledně přešli na pečivo, co alespoň trochu připomíná celozrnné. Tady není volba. Většina takového pečiva pochází z rozpékání.

  Jsem zaměstnaný člověk. Nakupuji večer. Jen občas potkám čerstvé pečivo z odpolední dovážky, a to jsou výhradně bílé rohlíky. Zpravidla potkávám rozlámané, přebrané a staré pečivo. Jinak jsem odkázán na to rozpékané, večer čerstvější, a vím, že dík tomu mi vydrží zpravidla i déle než ty pochybné zbytky z pekárny.

0/0
9.2.2014 17:02

M29a75t67ě82j 20C74h39l27á27d 3527156605281

Rozpékané kupuji jen k okamžité konzumaci. Cokoli rozpečeného je druhý den pěkně hnusné...

+2/0
7.2.2014 11:42

M61a48r88t49i21n 84H47o52r92ň35á67k 7401481972

Nejlepší je kváskový chleba doma dělaný, beze spěchu a v peci. 

Naopak, tyhle chemický koktejly jíme párkrát do roka, abychom si připomněli jak jsou hnusný.

+4/−3
6.2.2014 9:40

D32u98š93a40n 10M75a70č15e81k 6180322524616

taky jsem žil v omylu, ale odkdy se to označuje, že  je to z mraženého polotovaru, již jsem to nekoupil

+1/−1
6.2.2014 8:34

J81a66n 94L61á59n29i86k 7531774151610

takže jsme se vlastně dozvěděli, že to co vyrábí průmyslové pekárny je hnus ať už je to zamražené nebo "čerstvé". Nic nového

+6/0
5.2.2014 16:40

J95a35n 49S10m52e71j75k71a91l 6834298152

nechce se mi dívat do OR ale jestli ta pekárna nepatří do koncernu Agrofert....

+1/0
5.2.2014 15:18
Foto

P86a61v71e27l 43Č38e76r24n10í41k 1528105440860

Nepatří. Už to tu probírali před vámi :)

0/0
5.2.2014 18:53

F47r48a47n88t53i93š41e43k 73H36a69n62u20š 5416600591767

A zase za to může Babiš.Já než bych ten blábol napsal, tak se nejdřív podívám.;-D

0/0
9.2.2014 14:23

T61o60m38a73s 97N56o68v19o48t37n47y 3951936958989

Ne všechno od malých soukromých výrobců je super a kvalitní a ne všechno ze supermarketů nebo velkých firem je automaticky špatné. Chce se to řídit rozumem a ne letět na pseudofarmářský trh a tam koupit všechno a myslet si, jak nakupuju kvalitně ;-) Já si můžu v okolí vybrat asi ze 4 pekárenských prodejniček a pouze 1 bych mohl doporučit, u ostatních 2 jen něco a ta jedna je horší než gumáky z Kauflandu.

+6/0
5.2.2014 15:10

F83r37a33n54t94i75š20e34k 53K86o45p56e79c28k44ý 6635499630905

Křidýlko, nebo stehýnko? :-)

+7/0
5.2.2014 14:55

J49a15n 22H49á90j77e78k 9140667933478

No ono rozdíl mezi domácím chlebem a kupovaným je ten že doma si dotoho nenadrobíte starý usušený chléb jak to dělají některé pekárny pak 2 nebo 3 den se chleba rozpadá, je suchy a nedá se jíst ... kdežto v domácím chlebu vím co dávám a jakou energii vkládám a že musím trošku víc práce vynaložit to už je na pohodlí člověka samozřejmě je pohodlnější si dojít do obchodu. A chleba ikdyž je  tvrdší dám ho na pařáček napařím krajíček namažu máslem do kterého se vpije a je ještě lepší než čerstvý )) ( je tam máslo) Zkuste si dát kupovaný chleba na pařáček. myslím že krom prapodivné rozpadlé hmoty vám tam nezbyde nic ..... Fandím domácím chlebům.....

+2/−1
5.2.2014 14:31

M78a39r70t55i35n 14K37o15z81á84k 4494140309207

Jak domácí chleba vyrábíte? Máte-li pekařskou pec, bude super, ale v životě jsem nejedl chleba z "domácí pekárny" (takové ty podivné krabice), který by kvalitativně odpovídal alespoň těmhle chlebům průmyslovým.

0/0
5.2.2014 15:38

O21s21k39a30r 91K82o56v40a15ř59í12k 8717863416757

Mě vždycky pobaví ti "domácí pekaři"...co koupí krabici,nasypou to do stroje,přidají hrnek vody a upečou si "pravý" domácí chleba

+3/0
5.2.2014 15:45

S26a70b53r39i16n17a 15D85v34o92ř40á36k44o80v15á 3986102

Domácí pekárna je pouze kombinací hnětacího robota a pečicí trouby. Záleží  na vás, z čeho umícháte těsto. Nasypete-li tam směs z krabice, nemůžete čekat "domácí" chléb. Ale dáte-li do pekárny kvalitní mouku, koření a žitný kvásek, vznikne chléb jak má být!

+1/0
6.2.2014 7:58

M90a38r78e66k 49H83r73u21b89y 6487332201528

V cem se ta "podivna krabice" principem lisi od bezneho peceni? Jina vec je ale obsah, do pekarny se daji nasypat suroviny na kvaskovy chleb stejne jako  instantni smes z Lidlu ;-)

0/0
6.2.2014 8:41

P62a26v94e38l 65O23d94r74a24z12i15l 6344149377600

Tak zásadní rozdíl je samozřejmě v tom, jestli pečete v "rakvičce," nebo "na volno," to je snad úplně jasné.

+1/0
7.2.2014 8:14

T56o21m58á98š 60J11a80n57e62k 1197762860799

Ono je vždycky zajímavé, když výjde článek podobného ražení, jak se začnou objevovat labužníci co by nikdy rozpékané mražené pečivo opakuji pečivo nevzali do huby. Bože lidi probuďte se. Jsou důležitější věci než rozpékané pečivo. Já se sice sladkému pečivu ze zmraženého polotovaru taky raději vyhnu ale když čerstvé třeba není nebo zrovna mám chuť na něco jiného tak se se zmraženého nerozsypu.

+7/0
5.2.2014 14:10

J28a25r68o80s74l80a39v 24M41a16j25n90e13r 3343754351723

nejen mražené pečivo... jejich životní styl je báááječný, vše dělají nejlépe ;-)

+3/0
5.2.2014 14:24
Foto

J44a55r23o63m78i89r 34P59a51t81r67o41n 4284873363257

Ja vim treba zdravi, a proto vzhuru do Lidlu/Alberta kupte si tam cesnek z ciny, rajcata z gumotechny ( francie/spanelsko ), krehcene maso,  namky z Polska, rozpekanou chemii a zapijte to kvalitni stavou z 0.5% podilem ovoce .... a to vam to zdravi vylepsi takovym zpusobem .... no a na plet samozrejme par Ecek ..

0/−1
6.2.2014 22:45

T56o98m43á33š 58G33r96o45s25s15m42a18n56n 6754148322881

dokud to lidi budou kupovat budou to vyrabet! Ale protoze cesky clovek si umi jen stezovat jaky hnus se tu prodava a jak je mozne z to same je v nemecku lepsi tak stejne jde a ten hnus si koupi a tim podpori toho kdo to vyrabi. Protoze je popelnice ktera si pak stezuje machruje jak to ne(zere) aby si za usetrene penize ktere usetril na kg kvalitniho masa mohl koupit novou TV a utoho se ladovat necim co pripomina bramburky nebo neco jineho.. fujtajxl...

0/0
9.2.2014 12:05

M76o42j41m65í63r 45V77r56t25o39c57h 2560983862362

jím pouze co mi chutná a žádné rady ani odborníky k tomu už od dětství opravdu nepotřebuji. no, ale spousta lidí musí druhým radit, protože přece ví vše lépe a někdo se tím i živí. třeba agenti s teplou vodou.

+3/0
5.2.2014 14:04

K64a86r77e75l 91D48l81o20u58h76ý 2482735562255

Co to je za blábol, že zákazníci nechtějí křupavý a zvonivý chléb, já po něm bažím už 20 let a on nikde. Dokonce i ty protěžované soukromé pekárny ho nedělají. To jsou kecy, že to zákazník nechce. Ono stačí udělat dobrou reklamu na dobrý křupavý chléb a lidi to koupí. Otázka je cena. Lid by to chtěli mít čerstvé a dobré, ale hlavně levné.  A to nejde, to si musí vybrat. A že si vybírají, to vidím na prodejnách dnes a denně. Ten hnus měkký a chutnající jako bábovka

+8/0
5.2.2014 14:01

T12o74m76a45s 52N51o55v93o58t91n63y 3651766438929

Ale jo, dá se sehnat, ale někdy je to detektivní pátrání ;-)

0/0
5.2.2014 14:57

M49a87r25t27i15n 52K69o97z37á39k 4504940319827

Jenže on ho zákazník vážně nechce. A nemluvíme tu o Karlech Dlouhých. Mluvíme to tu o Lojzovi ze sídliště, který dobře propečený chleba v životě neviděl a celé mládí mu rodiče tloukli do hlavy, že chleba musí být měkký na dotek protože jinak je starý. Což byl ale problém socialistického zásobování. A takových lidí je většina. (A tak to básník myslel.)

+1/0
5.2.2014 15:36

P88a25v71e30l 41O22d64r80a21z56i45l 6804699377840

Křupavé jsou suchary, křupavý je chléb leda týden sušený.

0/0
7.2.2014 8:13

T22o35m71á47š 26G18r87o32s55s51m72a42n76n 6484158122561

tak udelejte pruzkum a uvidite po cem ceska popelnice sahne.. dejte kvalitni domaci chlepa pekne z kvasku a kvalitnich surovin na pult a vedle toho dejte chleba ktery je prave z velkovyrobny. myslite si ze urcovat co si poplenice koupi je kvalita? CENA pane cena! garantuji vam ze 96% lidi vam sahne po humusu za par kacek a kvalitu nechaji lezet protoze bude o 10kc drazsi. Ale nadavat ze musi koupit smejd bude.. schvalne co vam vyjde ;-D

0/0
9.2.2014 12:08

M34a21r69c76e90l 44B44í30l38ý 2683762682819

Ale je hezké, že všechny přísady jsou domácí a že umíme kromě pšeničné mouky vyrobit i sojovou mouku, estery mastných kyselin (E472), kyselinu L-askorbovou (E300, proč je v pečivu umělý vitamín C ?), lepek, sezam, suché skořápkové plody, vejce apod. - mezi námi, tohle je chuťovka http://www.chemievjidle.cz/chleba/desetizrnny-chleb-cvrcovicka-pekarna 8-o

+3/0
5.2.2014 13:53

M34a82r41t22i25n 14K77o56z14á73k 4104910259787

Shodou okolností vše co jste vyjmenoval je v podstate neškodné i když uznávám, že dřív pekaři do chleba nic podobného nedávali a také se nic nedělo.

0/0
5.2.2014 15:39

J68a79r86o41s16l54a88v 55M57a66j18n30e90r 3363274861493

Souhlasím s domácími "pekaři", kdo by mražené žral. Zrušit, zakázat a ředitele pekáren popravit na náměstí. ;-D

0/0
5.2.2014 13:43

J21a62n 72F26r89o10l63í33k 6116330985304

Nemůžete popravovat cizí státní příslušníky. :-PVětšina těch polotovarů je z Polska i když se nám idnes snaží vsugerovat něco jiného.

0/0
5.2.2014 13:59

J47o68s84e74f 64B75r50o51ž36k70a 6244922788347

Kdyby článek začínal tak, že tento způsob výroby a distribuce je převzat z USA, tak jak to ukazují jejich propagační filmy, by to bylo jiné. Myslím tím diskutérské hodnocení, protože co v USA dělají, dobře dělají. Pouze mi nejde do hlavy to, že jsme tady měli na samém počátku po revoltě spoustu malých pekáren, a že jich většina zkrachovala. Proč je zákazníci nechali zkrachovat, když je to pečivo od nich tak výborné? Proč přežili pouze velkopekárny napojené na obchodní řetězce? Proč, když tento způsob haníte, jste ty výborné nechali zkrachovat. Jinak Milouš Jakeš, projev z Červeného Hrádku. Viz: https://www.youtube.com/watch?v=cKoQQo8gdPM

0/0
5.2.2014 13:14

J73a14n 93F22r50o38l26í33k 6886380525614

Je mě úplně jedno co žerou tlustí negři v Americe. Zmzliny z kýblu, hambáče na kila. Je jasné, že předpeky vydrží po dopečení jen pár hodin a "čerstvé" babišovy rohlíky, které kolem tuku ani neprošly taky. Chodím nakupovat do místní pekárny a rohlíky se dají jíst i po dvou dnech. To dělá hlavně tuk.

+2/0
5.2.2014 14:02

T78o79m32a18s 15N30o88v35o20t96n33y 3541366608769

Odpověděl jste si sám, trhu vládnou řetězce a ty malé pekárny nechtějí, jen pár výjimek se najde, že třeba vezmou nějaký druh chleba od menší pekárny, protože ví, že zákazníci třeba na malých městech  jsou na to zvyklí. Ale to jsou jen výjimky potvrzují pravidlo. Malých pekáren jako takových je dost, ale je problém že když jim pokrachovala většina odběratelů, že nemají komu dodávat a prodávat ve 2-3 vlastních krámcích není řešení aby se to vyplatilo. Snad pro pekárny u velkých měst, těm se daří relativně dobře, pokud obsadily vytížená místa v centrech, nádražích, zastávkách apod. Na malém městě je to zabité.

+1/0
5.2.2014 15:00

P45e23t50r48a 78Č47e64l35e59d38o87v82á 9692138239

Chleba i ostatní pečivo si peču sama doma...z doma založeného kvásku z mouky a vody, jak žitného na chleba, tak pšeničného na rohlíky....Chleba nám vydrží i více než týden čerstvý (pokud ho dřív nesníme), má krásnou chlebovou chuť i vůni...A ten požitek dát si vlažný čerstvý chleba ať už jen tak, či namazaný - k nezaplacení....

Časově to není náročné - kvásek se přiživí a může pracovat přes noc, ráno umíchám chleba, nechám kynout a nejpozději odpoledne už je pecen hotov, cenově mě to výjde levněji než kupovaný, neb já mám za 26,- Kč i s energiemi bochník dvoukilový :-)

+9/−1
5.2.2014 13:01

L79u55k32á12š 96Š69l28e27h64o92f14e53r 1233769795489

Opět se ptám, co je to za posedlost jíst týden staré pečivo/chléb? 8-o Navíc ten váš výpočet ceny chleba velmi vázne, rozhodně v ní nemáte započten váš čas strávený pečením... ;-)

+4/−3
5.2.2014 13:05

P85a89v61e79l 19B48r89a72v24e23n54e72c 7794267470287

i kdyby to ekonomicky vyšlo hůř, pořád vím co jím a vím, že mi tam nikdo nenasype nějaký sajrajt jen aby ušetřil korunu na chlebu.

+4/−2
5.2.2014 13:26

T31o95m27a76s 32N33o62v16o27t94n84y 3541736938519

Tož vám ho nasype do té mouky ze které to pečete, dneska je to celkem jedno. A úplně nejlepší jsou ti domáci "pekaři" co pečou z kupovaných směsí :-)

+1/−1
5.2.2014 15:02

P58e78t88r12a 91Č18e32l14e41d65o58v87á 9832258559

chleba se peče v troubě sám ;-) já jen smíchám suroviny, uhnětu, dám do ošatky a pak do trouby a předtím strávím asi 2 minuty na přiživení kvásku, ostatní se dělá samo, takže můj časový podíl je cca 20 minut stráveného času přípravou?....a nejím týden staré pečivo, tedy jím, ale rozhodně není tak "staré" jako kupované z obchodu, ten chleba je čerstvý, není oschlý, ani chuťově to není znát....Ale to bych musela poslat na ochutnávku, abyste pochopil ten rozdíl chleba zakládaného z tradičního kvásku a né instantního, který používají velkokapacitní pekárny :-)

+5/−2
5.2.2014 13:27

L47u48c55i85e 31B26a58r13t26o61ň36o54v62á 5240628447985

Dovolím si oponovat, některé velkokapacitní pekárny pečou část sortimentu z tradičního kvásku. Také se to nerozpakují dávat na odiv - a proč ne. Určitě budete mít dobrý chléb, pečte dále, ale zdráhala bych se hanět šmahem potravinářský průmysl. V zemích, kde není výroba potravin na průmyslové úrovni tjsem viděla jíst kde co a lidé tam mívají i hlad.

+8/0
5.2.2014 13:31

J29a70r94o92s89l23a54v 19M97a91j85n21e73r 3453774901713

Pšt! To tady nesmíte říkat! ;-)

+1/0
5.2.2014 13:45

P57a46v98e87l 71B34r98a75v72e50n64e62c 7694887770317

moje žena to hodí do pekárny, tam se to zamýchá, potom to jen trochu prohněte do tvaru jaký chce, přes noc nakyne a jde do trouby. Jestli jí to zabere celkem 10minut jejího času tak je to moc. A její domácí pletýnky jsou úúúúžasné.

Ještě když jsem nevěděl o praxi mražení tak jsem kupoval pečivo jakékoliv, ale vždycky jsem se divil jak je možné že ráno jsou bagetky tak křupavé a nadýchané a odpoledne se to nedalo jíst jak to bylo gumové... Dnes mražené nekoupím kdyby co bylo

0/0
5.2.2014 13:32

L59u67k22á29š 62Š56l34e10h75o33f34e72r 1913529265589

Já vám věřím že ten váš chléb (čertsvý) je dobrý. Ale raději než žvýkat týden starou patku zajdu vždy při cestě z práce pro čertvé pečivo. A divila byste se, dopékané pečivo je také výtečné. Nicméně těch 20 minut vám nevěřím ;-)

+3/−2
5.2.2014 13:37

O26n45d20ř56e46j 95Z26á27s72t88ě56r37a 2128175898

Máte pravdu, příprava směsi na chleba ze základních surovin, vyndat chléb z pekárny a tu otřít vlhkým hadříkem opravdu netrvá 20 minut, ale max. 8, možná 10... Na kolik podle vás tenhle čas v ekonomické bilanci domácí x kupovaný člověka průměrně vyjde?

0/0
5.2.2014 16:01

L23u76k65á71š 19Š10l22e97h21o48f10e36r 1833299335169

Jenže jak jsem pochopil, paní Čeledová chléb opravdu peče (ručně hněte atd.) a nepoužívá šidítka v podobě nesmyslných "domácích pekáren" ;-)

+2/0
5.2.2014 16:54

P97e78t33r61a 84Č48e20l75e32d45o39v60á 9202298949

přesně tak ;-)

0/0
6.2.2014 8:41

J31a64n 11F38r48o92l91í80k 6656140465984

Je hloupost počítat v kalkulaci s cenou práce pokud je to práce vlastní. Prostě místo ležení na gauči pečete a pokud máte dobré výsledky pak Vám nezbývá než blahopřát k dobře odvedené práci.

+1/−1
5.2.2014 14:07

T18o45m69a41s 96N48o82v57o58t78n55y 3141746658889

Samozřejmě to hloupost není. Ne každý leží na gauči, že. Raději dělá něco jiného co ho víc baví a ten chleba si koupí.

+2/0
5.2.2014 15:05

T48o72m70a60s 86N91o52v77o70t81n90y 3831236168969

Tak to já si raději udělám procházku do prodejny malé pekárny pro chleba, mají tam přesně ten, co paní manažerka kvality v článku tvrdí, že zákazníci nechtějí, s tou kůrkou. Zajímavé je, že je vždycky vyprodaný jako první  i přes vyšší cenu...

+3/0
5.2.2014 15:03

M66a56r48t48i12n 39K62o14z42á21k 4374700469517

Těch dvacet minut zavání dvaceti minutami mé ženy, které jsou reálně obvykle něco kolem hodiny.

+1/0
5.2.2014 16:00

T19o96m63á82š 13G53r18o94s52s58m16a65n67n 6974588152641

elektrina, voda, cas, amortizace zarizeni atd atd.. je kde v cene?

0/0
9.2.2014 12:12





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.