Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Zamíchat, vykynout, zmrazit. Jak vznikají bagety pro celou republiku

Ať si koupíte bagetu v chebském supermarketu, zhltnete croissant u břeclavské benzinky nebo zakousnete chleba v ostravském bufetu, máte velkou šanci, že pokaždé jíte původem kladenské pečivo. Tedy pečivo ze zdejší "továrny" na mražené polotovary patřící firmě La Lorraine.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

K88a75r83e46l 43D25r63d97a 6114142587

Kampaň proti dopékanému pečivu je podle mě lživá a účelová. Hloupé označování čerstvosti neřeším. Jak to pomohlo zákazníkům? Co mi spíš vadí, že pečivo je potravina u které běžně nezjistíte složení. Prý má být informace dostupná v každém úseku pečiva. Zlaté oči. Obchody porušují směle zákon. Zákazníci kupují zajíce v pytli. Přitom je zde obrovský prostor na podvody, klamání zákazníků a předražování. Takže nakonec díky alespoň za zapařený krájený chléb v igelitu, kde je složení uvedeno.

  Vždy jsem spíš hájil pečené než rozpékané pečivo. Doma jsme ale důsledně přešli na pečivo, co alespoň trochu připomíná celozrnné. Tady není volba. Většina takového pečiva pochází z rozpékání.

  Jsem zaměstnaný člověk. Nakupuji večer. Jen občas potkám čerstvé pečivo z odpolední dovážky, a to jsou výhradně bílé rohlíky. Zpravidla potkávám rozlámané, přebrané a staré pečivo. Jinak jsem odkázán na to rozpékané, večer čerstvější, a vím, že dík tomu mi vydrží zpravidla i déle než ty pochybné zbytky z pekárny.

0/0
9.2.2014 17:02

M67a25t61ě80j 57C63h90l56á70d 3927306805511

Rozpékané kupuji jen k okamžité konzumaci. Cokoli rozpečeného je druhý den pěkně hnusné...

+2/0
7.2.2014 11:42

M25a44r94t94i71n 93H63o79r48ň12á93k 7421351772

Nejlepší je kváskový chleba doma dělaný, beze spěchu a v peci. 

Naopak, tyhle chemický koktejly jíme párkrát do roka, abychom si připomněli jak jsou hnusný.

+4/−3
6.2.2014 9:40

D39u73š29a92n 30M81a64č89e45k 6480902304626

taky jsem žil v omylu, ale odkdy se to označuje, že  je to z mraženého polotovaru, již jsem to nekoupil

+1/−1
6.2.2014 8:34

J27a90n 51L73á17n33i68k 7121484291910

takže jsme se vlastně dozvěděli, že to co vyrábí průmyslové pekárny je hnus ať už je to zamražené nebo "čerstvé". Nic nového

+6/0
5.2.2014 16:40

J14a47n 33S20m65e30j29k54a78l 6334278362

nechce se mi dívat do OR ale jestli ta pekárna nepatří do koncernu Agrofert....

+1/0
5.2.2014 15:18
Foto

P77a72v48e25l 61Č79e95r14n74í18k 1758715380730

Nepatří. Už to tu probírali před vámi :)

0/0
5.2.2014 18:53

F93r69a73n33t39i19š80e24k 55H95a71n98u68š 5256930211957

A zase za to může Babiš.Já než bych ten blábol napsal, tak se nejdřív podívám.;-D

0/0
9.2.2014 14:23

T44o89m23a78s 35N91o70v87o15t44n54y 3831376748949

Ne všechno od malých soukromých výrobců je super a kvalitní a ne všechno ze supermarketů nebo velkých firem je automaticky špatné. Chce se to řídit rozumem a ne letět na pseudofarmářský trh a tam koupit všechno a myslet si, jak nakupuju kvalitně ;-) Já si můžu v okolí vybrat asi ze 4 pekárenských prodejniček a pouze 1 bych mohl doporučit, u ostatních 2 jen něco a ta jedna je horší než gumáky z Kauflandu.

+6/0
5.2.2014 15:10

F45r71a60n55t30i49š24e46k 21K31o75p76e25c92k63ý 6125919770725

Křidýlko, nebo stehýnko? :-)

+7/0
5.2.2014 14:55

J84a57n 59H47á11j97e84k 9280947643968

No ono rozdíl mezi domácím chlebem a kupovaným je ten že doma si dotoho nenadrobíte starý usušený chléb jak to dělají některé pekárny pak 2 nebo 3 den se chleba rozpadá, je suchy a nedá se jíst ... kdežto v domácím chlebu vím co dávám a jakou energii vkládám a že musím trošku víc práce vynaložit to už je na pohodlí člověka samozřejmě je pohodlnější si dojít do obchodu. A chleba ikdyž je  tvrdší dám ho na pařáček napařím krajíček namažu máslem do kterého se vpije a je ještě lepší než čerstvý )) ( je tam máslo) Zkuste si dát kupovaný chleba na pařáček. myslím že krom prapodivné rozpadlé hmoty vám tam nezbyde nic ..... Fandím domácím chlebům.....

+2/−1
5.2.2014 14:31

M86a79r11t35i37n 17K69o72z71á81k 4974780909127

Jak domácí chleba vyrábíte? Máte-li pekařskou pec, bude super, ale v životě jsem nejedl chleba z "domácí pekárny" (takové ty podivné krabice), který by kvalitativně odpovídal alespoň těmhle chlebům průmyslovým.

0/0
5.2.2014 15:38

O58s76k77a34r 13K51o76v20a51ř27í44k 8967693616697

Mě vždycky pobaví ti "domácí pekaři"...co koupí krabici,nasypou to do stroje,přidají hrnek vody a upečou si "pravý" domácí chleba

+3/0
5.2.2014 15:45

S12a54b59r49i34n51a 74D50v87o84ř93á38k30o95v74á 3166652

Domácí pekárna je pouze kombinací hnětacího robota a pečicí trouby. Záleží  na vás, z čeho umícháte těsto. Nasypete-li tam směs z krabice, nemůžete čekat "domácí" chléb. Ale dáte-li do pekárny kvalitní mouku, koření a žitný kvásek, vznikne chléb jak má být!

+1/0
6.2.2014 7:58

M57a88r34e30k 60H24r52u86b85y 6447622651378

V cem se ta "podivna krabice" principem lisi od bezneho peceni? Jina vec je ale obsah, do pekarny se daji nasypat suroviny na kvaskovy chleb stejne jako  instantni smes z Lidlu ;-)

0/0
6.2.2014 8:41

P66a55v98e70l 26O31d58r53a49z37i17l 6874919397740

Tak zásadní rozdíl je samozřejmě v tom, jestli pečete v "rakvičce," nebo "na volno," to je snad úplně jasné.

+1/0
7.2.2014 8:14

T30o79m45á44š 60J86a18n45e41k 1197872110719

Ono je vždycky zajímavé, když výjde článek podobného ražení, jak se začnou objevovat labužníci co by nikdy rozpékané mražené pečivo opakuji pečivo nevzali do huby. Bože lidi probuďte se. Jsou důležitější věci než rozpékané pečivo. Já se sice sladkému pečivu ze zmraženého polotovaru taky raději vyhnu ale když čerstvé třeba není nebo zrovna mám chuť na něco jiného tak se se zmraženého nerozsypu.

+7/0
5.2.2014 14:10

J62a89r87o18s22l30a39v 93M66a14j73n26e62r 3253294801453

nejen mražené pečivo... jejich životní styl je báááječný, vše dělají nejlépe ;-)

+3/0
5.2.2014 14:24

J37a30r48o32m17i50r 98P11a77t29r31o23n 4894823253597

Ja vim treba zdravi, a proto vzhuru do Lidlu/Alberta kupte si tam cesnek z ciny, rajcata z gumotechny ( francie/spanelsko ), krehcene maso,  namky z Polska, rozpekanou chemii a zapijte to kvalitni stavou z 0.5% podilem ovoce .... a to vam to zdravi vylepsi takovym zpusobem .... no a na plet samozrejme par Ecek ..

0/−1
6.2.2014 22:45

T94o62m60á28š 94G67r62o45s17s26m16a28n81n 6444668372101

dokud to lidi budou kupovat budou to vyrabet! Ale protoze cesky clovek si umi jen stezovat jaky hnus se tu prodava a jak je mozne z to same je v nemecku lepsi tak stejne jde a ten hnus si koupi a tim podpori toho kdo to vyrabi. Protoze je popelnice ktera si pak stezuje machruje jak to ne(zere) aby si za usetrene penize ktere usetril na kg kvalitniho masa mohl koupit novou TV a utoho se ladovat necim co pripomina bramburky nebo neco jineho.. fujtajxl...

0/0
9.2.2014 12:05

M13o88j48m78í64r 21V90r86t39o92c98h 2250143832882

jím pouze co mi chutná a žádné rady ani odborníky k tomu už od dětství opravdu nepotřebuji. no, ale spousta lidí musí druhým radit, protože přece ví vše lépe a někdo se tím i živí. třeba agenti s teplou vodou.

+3/0
5.2.2014 14:04

K24a30r10e63l 11D85l76o74u83h41ý 2162115312265

Co to je za blábol, že zákazníci nechtějí křupavý a zvonivý chléb, já po něm bažím už 20 let a on nikde. Dokonce i ty protěžované soukromé pekárny ho nedělají. To jsou kecy, že to zákazník nechce. Ono stačí udělat dobrou reklamu na dobrý křupavý chléb a lidi to koupí. Otázka je cena. Lid by to chtěli mít čerstvé a dobré, ale hlavně levné.  A to nejde, to si musí vybrat. A že si vybírají, to vidím na prodejnách dnes a denně. Ten hnus měkký a chutnající jako bábovka

+8/0
5.2.2014 14:01

T65o21m90a31s 20N10o44v45o93t83n71y 3731886118689

Ale jo, dá se sehnat, ale někdy je to detektivní pátrání ;-)

0/0
5.2.2014 14:57

M46a41r33t37i90n 97K81o79z65á50k 4324380149177

Jenže on ho zákazník vážně nechce. A nemluvíme tu o Karlech Dlouhých. Mluvíme to tu o Lojzovi ze sídliště, který dobře propečený chleba v životě neviděl a celé mládí mu rodiče tloukli do hlavy, že chleba musí být měkký na dotek protože jinak je starý. Což byl ale problém socialistického zásobování. A takových lidí je většina. (A tak to básník myslel.)

+1/0
5.2.2014 15:36

P71a63v88e73l 30O28d11r77a15z13i49l 6524299457380

Křupavé jsou suchary, křupavý je chléb leda týden sušený.

0/0
7.2.2014 8:13

T89o21m84á18š 38G52r17o78s19s32m44a85n54n 6504978812951

tak udelejte pruzkum a uvidite po cem ceska popelnice sahne.. dejte kvalitni domaci chlepa pekne z kvasku a kvalitnich surovin na pult a vedle toho dejte chleba ktery je prave z velkovyrobny. myslite si ze urcovat co si poplenice koupi je kvalita? CENA pane cena! garantuji vam ze 96% lidi vam sahne po humusu za par kacek a kvalitu nechaji lezet protoze bude o 10kc drazsi. Ale nadavat ze musi koupit smejd bude.. schvalne co vam vyjde ;-D

0/0
9.2.2014 12:08

M72a40r93c96e53l 70B98í90l40ý 2383822832719

Ale je hezké, že všechny přísady jsou domácí a že umíme kromě pšeničné mouky vyrobit i sojovou mouku, estery mastných kyselin (E472), kyselinu L-askorbovou (E300, proč je v pečivu umělý vitamín C ?), lepek, sezam, suché skořápkové plody, vejce apod. - mezi námi, tohle je chuťovka http://www.chemievjidle.cz/chleba/desetizrnny-chleb-cvrcovicka-pekarna 8-o

+3/0
5.2.2014 13:53

M62a53r89t53i65n 23K98o60z98á92k 4534650399447

Shodou okolností vše co jste vyjmenoval je v podstate neškodné i když uznávám, že dřív pekaři do chleba nic podobného nedávali a také se nic nedělo.

0/0
5.2.2014 15:39

J72a60r78o33s16l22a78v 87M51a40j45n50e84r 3273964241343

Souhlasím s domácími "pekaři", kdo by mražené žral. Zrušit, zakázat a ředitele pekáren popravit na náměstí. ;-D

0/0
5.2.2014 13:43

J93a47n 69F90r94o10l83í83k 6816440385794

Nemůžete popravovat cizí státní příslušníky. :-PVětšina těch polotovarů je z Polska i když se nám idnes snaží vsugerovat něco jiného.

0/0
5.2.2014 13:59

J86o37s66e19f 96B47r21o17ž31k70a 6154822218227

Kdyby článek začínal tak, že tento způsob výroby a distribuce je převzat z USA, tak jak to ukazují jejich propagační filmy, by to bylo jiné. Myslím tím diskutérské hodnocení, protože co v USA dělají, dobře dělají. Pouze mi nejde do hlavy to, že jsme tady měli na samém počátku po revoltě spoustu malých pekáren, a že jich většina zkrachovala. Proč je zákazníci nechali zkrachovat, když je to pečivo od nich tak výborné? Proč přežili pouze velkopekárny napojené na obchodní řetězce? Proč, když tento způsob haníte, jste ty výborné nechali zkrachovat. Jinak Milouš Jakeš, projev z Červeného Hrádku. Viz: https://www.youtube.com/watch?v=cKoQQo8gdPM

0/0
5.2.2014 13:14

J54a12n 79F95r12o46l74í98k 6166940485484

Je mě úplně jedno co žerou tlustí negři v Americe. Zmzliny z kýblu, hambáče na kila. Je jasné, že předpeky vydrží po dopečení jen pár hodin a "čerstvé" babišovy rohlíky, které kolem tuku ani neprošly taky. Chodím nakupovat do místní pekárny a rohlíky se dají jíst i po dvou dnech. To dělá hlavně tuk.

+2/0
5.2.2014 14:02

T72o75m93a50s 70N83o98v11o23t72n36y 3531466158899

Odpověděl jste si sám, trhu vládnou řetězce a ty malé pekárny nechtějí, jen pár výjimek se najde, že třeba vezmou nějaký druh chleba od menší pekárny, protože ví, že zákazníci třeba na malých městech  jsou na to zvyklí. Ale to jsou jen výjimky potvrzují pravidlo. Malých pekáren jako takových je dost, ale je problém že když jim pokrachovala většina odběratelů, že nemají komu dodávat a prodávat ve 2-3 vlastních krámcích není řešení aby se to vyplatilo. Snad pro pekárny u velkých měst, těm se daří relativně dobře, pokud obsadily vytížená místa v centrech, nádražích, zastávkách apod. Na malém městě je to zabité.

+1/0
5.2.2014 15:00

P91e62t87r63a 58Č77e50l96e14d87o79v96á 9622798799

Chleba i ostatní pečivo si peču sama doma...z doma založeného kvásku z mouky a vody, jak žitného na chleba, tak pšeničného na rohlíky....Chleba nám vydrží i více než týden čerstvý (pokud ho dřív nesníme), má krásnou chlebovou chuť i vůni...A ten požitek dát si vlažný čerstvý chleba ať už jen tak, či namazaný - k nezaplacení....

Časově to není náročné - kvásek se přiživí a může pracovat přes noc, ráno umíchám chleba, nechám kynout a nejpozději odpoledne už je pecen hotov, cenově mě to výjde levněji než kupovaný, neb já mám za 26,- Kč i s energiemi bochník dvoukilový :-)

+9/−1
5.2.2014 13:01

L41u28k69á34š 71Š27l65e59h86o16f81e96r 1483279585429

Opět se ptám, co je to za posedlost jíst týden staré pečivo/chléb? 8-o Navíc ten váš výpočet ceny chleba velmi vázne, rozhodně v ní nemáte započten váš čas strávený pečením... ;-)

+4/−3
5.2.2014 13:05

P90a21v54e21l 20B52r46a69v97e74n71e15c 7704737300287

i kdyby to ekonomicky vyšlo hůř, pořád vím co jím a vím, že mi tam nikdo nenasype nějaký sajrajt jen aby ušetřil korunu na chlebu.

+4/−2
5.2.2014 13:26

T30o80m53a65s 29N74o86v33o41t74n81y 3811606388329

Tož vám ho nasype do té mouky ze které to pečete, dneska je to celkem jedno. A úplně nejlepší jsou ti domáci "pekaři" co pečou z kupovaných směsí :-)

+1/−1
5.2.2014 15:02

P48e70t95r67a 52Č51e69l37e94d58o71v58á 9982218939

chleba se peče v troubě sám ;-) já jen smíchám suroviny, uhnětu, dám do ošatky a pak do trouby a předtím strávím asi 2 minuty na přiživení kvásku, ostatní se dělá samo, takže můj časový podíl je cca 20 minut stráveného času přípravou?....a nejím týden staré pečivo, tedy jím, ale rozhodně není tak "staré" jako kupované z obchodu, ten chleba je čerstvý, není oschlý, ani chuťově to není znát....Ale to bych musela poslat na ochutnávku, abyste pochopil ten rozdíl chleba zakládaného z tradičního kvásku a né instantního, který používají velkokapacitní pekárny :-)

+5/−2
5.2.2014 13:27

L85u66c87i60e 26B93a61r38t67o13ň86o22v45á 5370708847405

Dovolím si oponovat, některé velkokapacitní pekárny pečou část sortimentu z tradičního kvásku. Také se to nerozpakují dávat na odiv - a proč ne. Určitě budete mít dobrý chléb, pečte dále, ale zdráhala bych se hanět šmahem potravinářský průmysl. V zemích, kde není výroba potravin na průmyslové úrovni tjsem viděla jíst kde co a lidé tam mívají i hlad.

+8/0
5.2.2014 13:31

J74a35r11o19s12l30a78v 57M92a84j94n93e69r 3743744391553

Pšt! To tady nesmíte říkat! ;-)

+1/0
5.2.2014 13:45

P18a93v30e43l 43B70r19a12v92e79n40e15c 7414667200277

moje žena to hodí do pekárny, tam se to zamýchá, potom to jen trochu prohněte do tvaru jaký chce, přes noc nakyne a jde do trouby. Jestli jí to zabere celkem 10minut jejího času tak je to moc. A její domácí pletýnky jsou úúúúžasné.

Ještě když jsem nevěděl o praxi mražení tak jsem kupoval pečivo jakékoliv, ale vždycky jsem se divil jak je možné že ráno jsou bagetky tak křupavé a nadýchané a odpoledne se to nedalo jíst jak to bylo gumové... Dnes mražené nekoupím kdyby co bylo

0/0
5.2.2014 13:32

L95u32k97á12š 90Š64l87e39h66o41f98e66r 1673919375579

Já vám věřím že ten váš chléb (čertsvý) je dobrý. Ale raději než žvýkat týden starou patku zajdu vždy při cestě z práce pro čertvé pečivo. A divila byste se, dopékané pečivo je také výtečné. Nicméně těch 20 minut vám nevěřím ;-)

+3/−2
5.2.2014 13:37

O66n37d43ř49e50j 95Z14á25s97t25ě32r89a 2728255368

Máte pravdu, příprava směsi na chleba ze základních surovin, vyndat chléb z pekárny a tu otřít vlhkým hadříkem opravdu netrvá 20 minut, ale max. 8, možná 10... Na kolik podle vás tenhle čas v ekonomické bilanci domácí x kupovaný člověka průměrně vyjde?

0/0
5.2.2014 16:01

L74u76k97á46š 75Š72l47e89h30o63f62e12r 1443139515199

Jenže jak jsem pochopil, paní Čeledová chléb opravdu peče (ručně hněte atd.) a nepoužívá šidítka v podobě nesmyslných "domácích pekáren" ;-)

+2/0
5.2.2014 16:54

P64e32t72r77a 97Č26e68l30e90d17o10v85á 9682748249

přesně tak ;-)

0/0
6.2.2014 8:41

J23a40n 66F31r68o30l26í64k 6206750165784

Je hloupost počítat v kalkulaci s cenou práce pokud je to práce vlastní. Prostě místo ležení na gauči pečete a pokud máte dobré výsledky pak Vám nezbývá než blahopřát k dobře odvedené práci.

+1/−1
5.2.2014 14:07

T85o48m61a10s 73N87o60v98o26t94n27y 3191156558169

Samozřejmě to hloupost není. Ne každý leží na gauči, že. Raději dělá něco jiného co ho víc baví a ten chleba si koupí.

+2/0
5.2.2014 15:05

T39o75m85a77s 24N15o49v32o45t22n44y 3301926988229

Tak to já si raději udělám procházku do prodejny malé pekárny pro chleba, mají tam přesně ten, co paní manažerka kvality v článku tvrdí, že zákazníci nechtějí, s tou kůrkou. Zajímavé je, že je vždycky vyprodaný jako první  i přes vyšší cenu...

+3/0
5.2.2014 15:03

M96a70r28t39i30n 68K90o42z22á35k 4684570299957

Těch dvacet minut zavání dvaceti minutami mé ženy, které jsou reálně obvykle něco kolem hodiny.

+1/0
5.2.2014 16:00

T30o60m74á62š 90G50r78o41s60s10m39a63n13n 6484648532931

elektrina, voda, cas, amortizace zarizeni atd atd.. je kde v cene?

0/0
9.2.2014 12:12







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.