Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Češi si dopřávají více sýrů, přibývají specializované prodejny

Spotřeba sýrů v tuzemsku pozvolna roste a blíží se průměru EU, který dosahuje zhruba 17 kilogramů na osobu za rok. Zároveň s tím, jak Češi objevují různé sýrové speciality, přibývají také specializované sýrové prodejny.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P76a17v32e74l 91O56d15r42a95z48i40l 6304769437960

Rád bych věděl, kolik procent z té konzumace připadá na třicítku ediam. Ne, že bych byl nějak vyloženě proti, ale jsou lidé, kteří jiný sýr jedí jen vyjímečně.

0/0
20.2.2014 19:29

J67a54n 49K24r86u11p60k56a 4186208115482

chjo ... pak v obchodech vyhledávají druhy sýrů, které jim chutnali při návštěvách v zahraničí. 

Zdroj: http://ekonomika.idnes.cz/cesi-si-dopravaji-vice-syru-pribyvaji-specializovane-obchody-put-/ekonomika.aspx?c=A140218_171016_ekonomika_vem

0/0
19.2.2014 8:34

L20u37c14i36a39n 46P52a36p96a63z25i71a67n 5744627721165

Plno tradičních výborných českých, moravských a slezských sýrů u nás stále chybí. Chybí mi výborné polské sýry, tedy skutečné polské receptury tradičních tamních sýrů, nikoli ty masovky. Slovenské sýry se občas seženou, ale ty kvalitní hlavně jen ve velkých městech. Ale co vynikající sýry z Rumunska, Arménie, Gruzie, Běloruska, Ukrajiny, Ruska, Chorvatska, Srbska, Bosny a Hercegoviny, kde jsou? Výborné  bulharské sýry se seženou v bulharských prodejnách, ale opět jen hlavně ve velkých městech, jinak je to bída a utrpení. Slovinské sýry jsou jen u jednoho prodejce co koluje po farmářských trzích v Praze, jinak nic a nic. Kdo ochutnat sýry z této časti světa, pak ví, že s nimi může soutěžit jen sýry ze Švýcarska, Francie  a pak lokální výrobci z Rakouska, Německa a Nizozemí. Italské a španělské sýry jsou na českém trhu velmi tuctové, spíše dělají ostudu.

+1/0
18.2.2014 23:30

P66e31t42r 32N27i13v35n40i55c31k56ý 3292984225737

No vidíš, nalezl jsi díru na trhu. Tak se do toho vrhni!

0/−1
19.2.2014 10:30

P53a45v77e37l 68F19a92r77a 9497457424521

"Když se sem tam chci napít piva, nebudu si kvůli tomu pořizovat pivovár! "

;-)

+1/0
19.2.2014 10:50

P82a80v49e33l 37O54d88r85a77z77i31l 6164119737790

No, ale pak se nesmí divit, že bude sušit hubu, když si to takhle řekne každej, že.

0/0
20.2.2014 19:28

P18a89v32e37l 83O89d70r35a88z46i93l 6624229887810

A což teprve výtečné sýry z Nepálu, Indie, Ghany, Brazílie, Mexika, Uruguaye, Thajska a Svatého Tomáše a Princova ostrova, nevyjímaje JAR, SAR, DRC a PRC.

0/0
20.2.2014 19:33

J95a88k73u30b 53Z90e32m92á12n40e23k 2444943321398

To je fajn, ale to číslo mi přijde neuvěřitelné. Že bych snědl každý měsíc skoro kilo a půl sýra...

0/0
18.2.2014 22:27

L75i63b87o11r 13S54k22ý61p51a81l56a 7908123392730

Když se to tak vezme - obden deset deka - to není extra moc, jedna porce nějakého ementálu, třeba Hermelín má 120g a je to tak na svačinu, kdo jí tavený, tak jedna kostka okolo 60g... Ono to nejspíš vychází :-)

0/0
18.2.2014 23:33

J42a10k14u81b 87Z56e84m57á82n57e24k 2864913241498

Asi ano. Ale nezdá se to.

0/0
18.2.2014 23:35

P94a47v94e23l 81O15d61r18a43z68i43l 6464919727620

Fuj, celej hermelín na svačinu 8-o

0/0
20.2.2014 19:34

M87i92c29h69a40l 18M61o16j75ž53í28š 8794409862

Parmazán, eidam, gouda. ;-D

Tak nevím, jestli se v jejich případě dá mluvit o dopřávání.

Na západě jsou pro jejich banalitu a nevýraznost používaný maximálně při vaření nebo do toustů (a to ještě místou eidamu používají výraznější ementál).

To bych teda za renesanci českomoravských sýrařských chutí nepovažoval. :-P

+3/0
18.2.2014 19:36

L25á62ď97a 21V56r43a60n77ý 7298338228337

Což je nesmyslné tvrzení. To je jako říci, že sladká paprika není dost pálivá a tak se hodí jen na vaření.

Např Eidam není vhodný krom "smažáku" snad na nic vařeného. Navíc se nedá s originálním Edamem moc srovnat .

0/0
18.2.2014 20:42

M65i44c47h51a63l 21M93o94j64ž94í27š 8604159862

Nevím, co by na tom bylo nesmyslnýho. Eidam/edam není žádnej "degustační" sýr. Mimo ČR se používá jako těžká spotřebka na posyp (těstovin apod.) a jako "přesnídavková" surovina (do toustů, sendvičů apod.). A i tam je oblíbenější spíš ementál.

0/0
18.2.2014 21:04

J88i70ř51í 93M11a73c73e91k 3805705324891

Řekl bych, že eidamem se posypávají těstoviny u nás. V cizině se to mnohem stylověji řeší parmezánem.

0/0
18.2.2014 22:14

M57i21c83h67a68l 16M45o73j73ž24í64š 8214419332

Parmazánem nebo ementálem/eidamem.

0/0
18.2.2014 22:32

J84i75ř91í 97M11a91c33e67k 3725195824271

Na Slovensku či v Polsku možná.

0/0
19.2.2014 7:56

M59i48c40h84a72l 24M60o15j98ž20í36š 8954879802

Od kdy patří Slovensko a Polsko k "západu"? Ementál se na západě nabízí k těstovinám zcela běžně (alternativně s parmazánem). ;-)

0/0
19.2.2014 10:44

L86á41ď72a 33V58r19a69n26ý 7978818938787

Proboha kde se používá Eidam/Edam na posyp těstovin? A kde do toustů a sedvičů? Tam se dávají jiné sýry, a to ne jen pro chuť ale i pro vlastnost co provádí za tepla.

Prostě jsou sýry s výraznější a méně výraznou chutí, to ale nesnižuje jejich úroveň.Ono se nerovná výrazný = kvalitní.

Zajeďte si do Holandska a ochutnejte různě vyzrálé Goudy, Edamy.

0/0
21.2.2014 6:52

M78a98r32t84i12n 10K49a19r67á14s88e10k 9988133168418

Rekl bych ze to ani se ani clanek rici nesnazi - na zacatku je konstatovani ze u nas nejvic frci polotvrde holandske ala eidam a gouda - to je fakt a vzdycky to tak bylo, nejvic se proda "supermarketoveho" eidamu...

+1/0
18.2.2014 22:24





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.