Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Češi si dopřávají více sýrů, přibývají specializované prodejny

Spotřeba sýrů v tuzemsku pozvolna roste a blíží se průměru EU, který dosahuje zhruba 17 kilogramů na osobu za rok. Zároveň s tím, jak Češi objevují různé sýrové speciality, přibývají také specializované sýrové prodejny.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P36a41v58e86l 22O64d75r28a11z82i89l 6674859607920

Rád bych věděl, kolik procent z té konzumace připadá na třicítku ediam. Ne, že bych byl nějak vyloženě proti, ale jsou lidé, kteří jiný sýr jedí jen vyjímečně.

0/0
20.2.2014 19:29

J28a36n 23K85r76u24p26k14a 4796318255552

chjo ... pak v obchodech vyhledávají druhy sýrů, které jim chutnali při návštěvách v zahraničí. 

Zdroj: http://ekonomika.idnes.cz/cesi-si-dopravaji-vice-syru-pribyvaji-specializovane-obchody-put-/ekonomika.aspx?c=A140218_171016_ekonomika_vem

0/0
19.2.2014 8:34

L57u36c92i52a96n 23P73a25p32a60z62i10a41n 5974777941255

Plno tradičních výborných českých, moravských a slezských sýrů u nás stále chybí. Chybí mi výborné polské sýry, tedy skutečné polské receptury tradičních tamních sýrů, nikoli ty masovky. Slovenské sýry se občas seženou, ale ty kvalitní hlavně jen ve velkých městech. Ale co vynikající sýry z Rumunska, Arménie, Gruzie, Běloruska, Ukrajiny, Ruska, Chorvatska, Srbska, Bosny a Hercegoviny, kde jsou? Výborné  bulharské sýry se seženou v bulharských prodejnách, ale opět jen hlavně ve velkých městech, jinak je to bída a utrpení. Slovinské sýry jsou jen u jednoho prodejce co koluje po farmářských trzích v Praze, jinak nic a nic. Kdo ochutnat sýry z této časti světa, pak ví, že s nimi může soutěžit jen sýry ze Švýcarska, Francie  a pak lokální výrobci z Rakouska, Německa a Nizozemí. Italské a španělské sýry jsou na českém trhu velmi tuctové, spíše dělají ostudu.

+1/0
18.2.2014 23:30

P91e74t84r 64N37i33v95n54i43c63k37ý 3202374785657

No vidíš, nalezl jsi díru na trhu. Tak se do toho vrhni!

0/−1
19.2.2014 10:30

P96a18v28e91l 17F39a91r54a 9217457704661

"Když se sem tam chci napít piva, nebudu si kvůli tomu pořizovat pivovár! "

;-)

+1/0
19.2.2014 10:50

P72a23v54e77l 45O30d87r86a56z40i90l 6294129967970

No, ale pak se nesmí divit, že bude sušit hubu, když si to takhle řekne každej, že.

0/0
20.2.2014 19:28

P63a59v46e14l 93O81d95r12a32z78i84l 6864859987300

A což teprve výtečné sýry z Nepálu, Indie, Ghany, Brazílie, Mexika, Uruguaye, Thajska a Svatého Tomáše a Princova ostrova, nevyjímaje JAR, SAR, DRC a PRC.

0/0
20.2.2014 19:33

J72a29k65u65b 32Z41e87m84á90n88e49k 2904193661278

To je fajn, ale to číslo mi přijde neuvěřitelné. Že bych snědl každý měsíc skoro kilo a půl sýra...

0/0
18.2.2014 22:27

L97i88b20o41r 38S93k74ý40p75a84l76a 7208313972600

Když se to tak vezme - obden deset deka - to není extra moc, jedna porce nějakého ementálu, třeba Hermelín má 120g a je to tak na svačinu, kdo jí tavený, tak jedna kostka okolo 60g... Ono to nejspíš vychází :-)

0/0
18.2.2014 23:33

J42a11k87u35b 66Z71e63m46á73n66e74k 2734553241548

Asi ano. Ale nezdá se to.

0/0
18.2.2014 23:35

P89a86v45e15l 79O94d76r54a69z35i97l 6874889797550

Fuj, celej hermelín na svačinu 8-o

0/0
20.2.2014 19:34

M30i66c86h39a55l 47M13o82j98ž54í44š 8524459732

Parmazán, eidam, gouda. ;-D

Tak nevím, jestli se v jejich případě dá mluvit o dopřávání.

Na západě jsou pro jejich banalitu a nevýraznost používaný maximálně při vaření nebo do toustů (a to ještě místou eidamu používají výraznější ementál).

To bych teda za renesanci českomoravských sýrařských chutí nepovažoval. :-P

+3/0
18.2.2014 19:36

L63á29ď28a 25V31r93a88n74ý 7258278648647

Což je nesmyslné tvrzení. To je jako říci, že sladká paprika není dost pálivá a tak se hodí jen na vaření.

Např Eidam není vhodný krom "smažáku" snad na nic vařeného. Navíc se nedá s originálním Edamem moc srovnat .

0/0
18.2.2014 20:42

M56i27c98h68a82l 73M65o28j45ž17í86š 8264689162

Nevím, co by na tom bylo nesmyslnýho. Eidam/edam není žádnej "degustační" sýr. Mimo ČR se používá jako těžká spotřebka na posyp (těstovin apod.) a jako "přesnídavková" surovina (do toustů, sendvičů apod.). A i tam je oblíbenější spíš ementál.

0/0
18.2.2014 21:04

J86i13ř45í 59M45a52c41e79k 3165165784711

Řekl bych, že eidamem se posypávají těstoviny u nás. V cizině se to mnohem stylověji řeší parmezánem.

0/0
18.2.2014 22:14

M66i84c65h55a50l 68M73o89j89ž84í82š 8404709692

Parmazánem nebo ementálem/eidamem.

0/0
18.2.2014 22:32

J85i27ř37í 55M41a12c56e24k 3175845394641

Na Slovensku či v Polsku možná.

0/0
19.2.2014 7:56

M81i22c33h75a20l 92M88o20j16ž80í61š 8894659282

Od kdy patří Slovensko a Polsko k "západu"? Ementál se na západě nabízí k těstovinám zcela běžně (alternativně s parmazánem). ;-)

0/0
19.2.2014 10:44

L51á77ď26a 11V30r14a87n74ý 7668238528597

Proboha kde se používá Eidam/Edam na posyp těstovin? A kde do toustů a sedvičů? Tam se dávají jiné sýry, a to ne jen pro chuť ale i pro vlastnost co provádí za tepla.

Prostě jsou sýry s výraznější a méně výraznou chutí, to ale nesnižuje jejich úroveň.Ono se nerovná výrazný = kvalitní.

Zajeďte si do Holandska a ochutnejte různě vyzrálé Goudy, Edamy.

0/0
21.2.2014 6:52

M73a76r25t52i77n 80K26a84r85á61s66e23k 9738893518608

Rekl bych ze to ani se ani clanek rici nesnazi - na zacatku je konstatovani ze u nas nejvic frci polotvrde holandske ala eidam a gouda - to je fakt a vzdycky to tak bylo, nejvic se proda "supermarketoveho" eidamu...

+1/0
18.2.2014 22:24







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.