Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Češi si dopřávají více sýrů, přibývají specializované prodejny

Spotřeba sýrů v tuzemsku pozvolna roste a blíží se průměru EU, který dosahuje zhruba 17 kilogramů na osobu za rok. Zároveň s tím, jak Češi objevují různé sýrové speciality, přibývají také specializované sýrové prodejny.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P96a78v48e23l 75O62d25r47a16z47i93l 6374909927100

Rád bych věděl, kolik procent z té konzumace připadá na třicítku ediam. Ne, že bych byl nějak vyloženě proti, ale jsou lidé, kteří jiný sýr jedí jen vyjímečně.

0/0
20.2.2014 19:29

J63a82n 46K97r96u89p48k72a 4136118215592

chjo ... pak v obchodech vyhledávají druhy sýrů, které jim chutnali při návštěvách v zahraničí. 

Zdroj: http://ekonomika.idnes.cz/cesi-si-dopravaji-vice-syru-pribyvaji-specializovane-obchody-put-/ekonomika.aspx?c=A140218_171016_ekonomika_vem

0/0
19.2.2014 8:34

L47u70c15i11a73n 16P41a42p82a89z89i52a91n 5874587291145

Plno tradičních výborných českých, moravských a slezských sýrů u nás stále chybí. Chybí mi výborné polské sýry, tedy skutečné polské receptury tradičních tamních sýrů, nikoli ty masovky. Slovenské sýry se občas seženou, ale ty kvalitní hlavně jen ve velkých městech. Ale co vynikající sýry z Rumunska, Arménie, Gruzie, Běloruska, Ukrajiny, Ruska, Chorvatska, Srbska, Bosny a Hercegoviny, kde jsou? Výborné  bulharské sýry se seženou v bulharských prodejnách, ale opět jen hlavně ve velkých městech, jinak je to bída a utrpení. Slovinské sýry jsou jen u jednoho prodejce co koluje po farmářských trzích v Praze, jinak nic a nic. Kdo ochutnat sýry z této časti světa, pak ví, že s nimi může soutěžit jen sýry ze Švýcarska, Francie  a pak lokální výrobci z Rakouska, Německa a Nizozemí. Italské a španělské sýry jsou na českém trhu velmi tuctové, spíše dělají ostudu.

+1/0
18.2.2014 23:30

P29e98t92r 89N51i13v70n90i69c81k13ý 3162404755207

No vidíš, nalezl jsi díru na trhu. Tak se do toho vrhni!

0/−1
19.2.2014 10:30

P74a51v64e98l 44F41a92r63a 9847607664791

"Když se sem tam chci napít piva, nebudu si kvůli tomu pořizovat pivovár! "

;-)

+1/0
19.2.2014 10:50

P91a56v54e14l 11O89d52r98a80z21i65l 6574289127390

No, ale pak se nesmí divit, že bude sušit hubu, když si to takhle řekne každej, že.

0/0
20.2.2014 19:28

P82a46v58e39l 75O59d24r42a27z46i92l 6294689877160

A což teprve výtečné sýry z Nepálu, Indie, Ghany, Brazílie, Mexika, Uruguaye, Thajska a Svatého Tomáše a Princova ostrova, nevyjímaje JAR, SAR, DRC a PRC.

0/0
20.2.2014 19:33

J39a15k90u46b 90Z98e23m37á98n15e49k 2324203931398

To je fajn, ale to číslo mi přijde neuvěřitelné. Že bych snědl každý měsíc skoro kilo a půl sýra...

0/0
18.2.2014 22:27

L98i51b25o39r 62S80k47ý12p37a13l41a 7418223862640

Když se to tak vezme - obden deset deka - to není extra moc, jedna porce nějakého ementálu, třeba Hermelín má 120g a je to tak na svačinu, kdo jí tavený, tak jedna kostka okolo 60g... Ono to nejspíš vychází :-)

0/0
18.2.2014 23:33

J96a32k39u91b 15Z36e52m37á65n48e82k 2334313391708

Asi ano. Ale nezdá se to.

0/0
18.2.2014 23:35

P19a91v32e32l 16O93d77r53a57z52i58l 6664889197860

Fuj, celej hermelín na svačinu 8-o

0/0
20.2.2014 19:34

M66i80c24h22a49l 52M10o79j11ž34í72š 8984869732

Parmazán, eidam, gouda. ;-D

Tak nevím, jestli se v jejich případě dá mluvit o dopřávání.

Na západě jsou pro jejich banalitu a nevýraznost používaný maximálně při vaření nebo do toustů (a to ještě místou eidamu používají výraznější ementál).

To bych teda za renesanci českomoravských sýrařských chutí nepovažoval. :-P

+3/0
18.2.2014 19:36

L24á96ď24a 79V96r42a31n48ý 7888638578137

Což je nesmyslné tvrzení. To je jako říci, že sladká paprika není dost pálivá a tak se hodí jen na vaření.

Např Eidam není vhodný krom "smažáku" snad na nic vařeného. Navíc se nedá s originálním Edamem moc srovnat .

0/0
18.2.2014 20:42

M54i85c44h61a76l 84M48o56j61ž25í51š 8164279302

Nevím, co by na tom bylo nesmyslnýho. Eidam/edam není žádnej "degustační" sýr. Mimo ČR se používá jako těžká spotřebka na posyp (těstovin apod.) a jako "přesnídavková" surovina (do toustů, sendvičů apod.). A i tam je oblíbenější spíš ementál.

0/0
18.2.2014 21:04

J66i91ř52í 31M81a30c78e65k 3835375604521

Řekl bych, že eidamem se posypávají těstoviny u nás. V cizině se to mnohem stylověji řeší parmezánem.

0/0
18.2.2014 22:14

M18i21c54h45a42l 35M57o91j49ž54í92š 8664719942

Parmazánem nebo ementálem/eidamem.

0/0
18.2.2014 22:32

J23i48ř27í 62M80a71c72e78k 3215645564461

Na Slovensku či v Polsku možná.

0/0
19.2.2014 7:56

M42i74c81h74a30l 59M34o26j42ž39í44š 8164799192

Od kdy patří Slovensko a Polsko k "západu"? Ementál se na západě nabízí k těstovinám zcela běžně (alternativně s parmazánem). ;-)

0/0
19.2.2014 10:44

L80á69ď38a 26V46r58a64n20ý 7358648278667

Proboha kde se používá Eidam/Edam na posyp těstovin? A kde do toustů a sedvičů? Tam se dávají jiné sýry, a to ne jen pro chuť ale i pro vlastnost co provádí za tepla.

Prostě jsou sýry s výraznější a méně výraznou chutí, to ale nesnižuje jejich úroveň.Ono se nerovná výrazný = kvalitní.

Zajeďte si do Holandska a ochutnejte různě vyzrálé Goudy, Edamy.

0/0
21.2.2014 6:52

M74a79r79t45i42n 42K79a84r88á25s26e67k 9798723168478

Rekl bych ze to ani se ani clanek rici nesnazi - na zacatku je konstatovani ze u nas nejvic frci polotvrde holandske ala eidam a gouda - to je fakt a vzdycky to tak bylo, nejvic se proda "supermarketoveho" eidamu...

+1/0
18.2.2014 22:24







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.