Diskuze

Češi si dopřávají více sýrů, přibývají specializované prodejny

Spotřeba sýrů v tuzemsku pozvolna roste a blíží se průměru EU, který dosahuje zhruba 17 kilogramů na osobu za rok. Zároveň s tím, jak Češi objevují různé sýrové speciality, přibývají také specializované sýrové prodejny.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PO

Rád bych věděl, kolik procent z té konzumace připadá na třicítku ediam. Ne, že bych byl nějak vyloženě proti, ale jsou lidé, kteří jiný sýr jedí jen vyjímečně.

0 0
možnosti
JK

J38a16n 95K77r30u20p81k46a

19. 2. 2014 8:34

chjo ... pak v obchodech vyhledávají druhy sýrů, které jim chutnali při návštěvách v zahraničí. 

Zdroj: http://ekonomika.idnes.cz/cesi-si-dopravaji-vice-syru-pribyvaji-specializovane-obchody-put-/ekonomika.aspx?c=A140218_171016_ekonomika_vem

0 0
možnosti
LP

Plno tradičních výborných českých, moravských a slezských sýrů u nás stále chybí. Chybí mi výborné polské sýry, tedy skutečné polské receptury tradičních tamních sýrů, nikoli ty masovky. Slovenské sýry se občas seženou, ale ty kvalitní hlavně jen ve velkých městech. Ale co vynikající sýry z Rumunska, Arménie, Gruzie, Běloruska, Ukrajiny, Ruska, Chorvatska, Srbska, Bosny a Hercegoviny, kde jsou? Výborné  bulharské sýry se seženou v bulharských prodejnách, ale opět jen hlavně ve velkých městech, jinak je to bída a utrpení. Slovinské sýry jsou jen u jednoho prodejce co koluje po farmářských trzích v Praze, jinak nic a nic. Kdo ochutnat sýry z této časti světa, pak ví, že s nimi může soutěžit jen sýry ze Švýcarska, Francie  a pak lokální výrobci z Rakouska, Německa a Nizozemí. Italské a španělské sýry jsou na českém trhu velmi tuctové, spíše dělají ostudu.

1 0
možnosti
PN

No vidíš, nalezl jsi díru na trhu. Tak se do toho vrhni!

0 1
možnosti
JZ

To je fajn, ale to číslo mi přijde neuvěřitelné. Že bych snědl každý měsíc skoro kilo a půl sýra...

0 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
0 0
možnosti
MM

Parmazán, eidam, gouda. ;-D

Tak nevím, jestli se v jejich případě dá mluvit o dopřávání.

Na západě jsou pro jejich banalitu a nevýraznost používaný maximálně při vaření nebo do toustů (a to ještě místou eidamu používají výraznější ementál).

To bych teda za renesanci českomoravských sýrařských chutí nepovažoval. :-P

3 0
možnosti
LV

L95á54ď95a 14V18r75a21n26ý

18. 2. 2014 20:42

Což je nesmyslné tvrzení. To je jako říci, že sladká paprika není dost pálivá a tak se hodí jen na vaření.

Např Eidam není vhodný krom "smažáku" snad na nic vařeného. Navíc se nedá s originálním Edamem moc srovnat .

0 0
možnosti