- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Rád bych věděl, kolik procent z té konzumace připadá na třicítku ediam. Ne, že bych byl nějak vyloženě proti, ale jsou lidé, kteří jiný sýr jedí jen vyjímečně.
chjo ... pak v obchodech vyhledávají druhy sýrů, které jim chutnali při návštěvách v zahraničí.
Plno tradičních výborných českých, moravských a slezských sýrů u nás stále chybí. Chybí mi výborné polské sýry, tedy skutečné polské receptury tradičních tamních sýrů, nikoli ty masovky. Slovenské sýry se občas seženou, ale ty kvalitní hlavně jen ve velkých městech. Ale co vynikající sýry z Rumunska, Arménie, Gruzie, Běloruska, Ukrajiny, Ruska, Chorvatska, Srbska, Bosny a Hercegoviny, kde jsou? Výborné bulharské sýry se seženou v bulharských prodejnách, ale opět jen hlavně ve velkých městech, jinak je to bída a utrpení. Slovinské sýry jsou jen u jednoho prodejce co koluje po farmářských trzích v Praze, jinak nic a nic. Kdo ochutnat sýry z této časti světa, pak ví, že s nimi může soutěžit jen sýry ze Švýcarska, Francie a pak lokální výrobci z Rakouska, Německa a Nizozemí. Italské a španělské sýry jsou na českém trhu velmi tuctové, spíše dělají ostudu.
No vidíš, nalezl jsi díru na trhu. Tak se do toho vrhni!
To je fajn, ale to číslo mi přijde neuvěřitelné. Že bych snědl každý měsíc skoro kilo a půl sýra...
Parmazán, eidam, gouda.
Tak nevím, jestli se v jejich případě dá mluvit o dopřávání.
Na západě jsou pro jejich banalitu a nevýraznost používaný maximálně při vaření nebo do toustů (a to ještě místou eidamu používají výraznější ementál).
To bych teda za renesanci českomoravských sýrařských chutí nepovažoval.
Což je nesmyslné tvrzení. To je jako říci, že sladká paprika není dost pálivá a tak se hodí jen na vaření.
Např Eidam není vhodný krom "smažáku" snad na nic vařeného. Navíc se nedá s originálním Edamem moc srovnat .