Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Kuchařům oceněným průvodcem Michelin se daří v byznysu

Českým kuchařům, které ocenil průvodce Michelin, se podnikatelsky daří. Mění se v byznysmeny, manažery, reklamní tváře a vedoucí kurzů vaření. MF DNES mezi nejlepšími z nich zjistila, že všichni letos expandují.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

V73l74a73d38i47m77i76r 16V38o96j84a86c28e54k 5786914149522

Není problém utratit v restauraci několik tisíc ale vydělat  je ,Pro čtyř členou rodinu není problém ve slušné restauraci utratit 4,500kč a potom se běž pást na louku.

0/0
19.3.2014 10:22

P95a89v21e89l 79O80d79r15a30z55i61l 6464269387570

To je objev roku? R^

+1/0
19.3.2014 13:00

V98l37a87d29i50m35í20r 85M51a95r75y75š68k47a 4626696350212

A co s tím?

+1/0
19.3.2014 14:18

V57á68c71l96a83v 93V92a57n41ě56k 2303543918801

Najim se nejlepe doma. Kvalitní ingredience se vaří skoro samy a kdyz k tomu pridate lahev vhodneho vina tak nepotrbujete zadne bistro. V jednoduchosti je sila a kdyz zacnete s kvalitni surovinou tak to nemuzete zkazit (pokud do toho nenasypete tisíc příchutí a tunu soli jak je v cesku nemilym zvykem)

0/0
17.3.2014 0:54

V56á39c29l27a90v 71V62a26n85ě14k 2683933148151

Každý si muze vyčlenit jeden den v týdnu na kvalitní večeři. Nakoupit kvalitni ingredience nestojí zas o moc více. To se pak uz vaří samo s minimální intervencí. Přidejte k tomu rozumnou lahev Burgundskeho a mate doma s manželkou daleko lepší - a zdravější večeři nez nekde v hogofogo bistru. Dobre jidlo zacina v hlavně a konci v břiše.

0/0
17.3.2014 0:46

L21u66c67i85e 35B35a68r68t84o11ň52o92v36á 5910928627645

A co má společného kvalitní domácí vaření s tím, že někdo rád se svým milých doprovodem občas navštíví restauraci či bistro s kvalitní a vyhlášenou kuchyní?

+1/0
17.3.2014 14:38
Foto

V95l14a93d29i39m28i45r 77V63o57j40a82c67e37k 5896894869462

Jen to že za třetinovou cenu to uvařím doma.

0/−1
19.3.2014 10:15

P22a86v53e27l 73O96d45r70a32z32i48l 6714899197850

No tak socky budou sedět doma, no.

+1/0
19.3.2014 13:00

P81a47v32e17l 71O77d37r85a27z73i62l 6134489557280

Tak to je bohužel naprostý nesmysl, hogofogo bistro ;-D

0/0
19.3.2014 13:02
Foto

M73a30r76t47i81n 41V84á11c70l79a27v 3854188603280

Dobre jidlo konci v záchodě a začíná v kuchyni...

0/0
19.3.2014 14:45

K64r10i79s11t64ý36n66a 37Š57e87n84k11o35v52á 5215930962247

Po přečtení diskuze je mi jasné, že Češi stále nevidí rozdíl mezi tím "nacpat si pupek gulášem" a "dát si degustační menu". Degustační menu je většinou nastavené tak, abyste ochutnali zajímavé/netradiční kombinace kvalitních surovin, potažmo jídel, rozšířili si obzory a zažili příjemný zážitek. Po takovém menu nemá být člověk přežraný, že musí povolovat opasek. Vlastně člověk nemá být přežraný nikdy...Degustační menu je o úctě k potravinám, kuchařům, vychutnávání a gastronomii.

+17/−2
16.3.2014 11:05

P14e57t28r94a 51H37e53l95i46k60a36r53o90v29a 9358984187624

Nemusíte poučovat - v téhle diskusi si, myslím, zrovna dost píšících ví, co ten koncept znamená, a mají s tím zkušenost - jenže prostě ne každému to sedí. Mně třeba ne - vadí mi to velké množství různých chutí najednou. Přitom opravdu oceňuji šéfkuchaře Sahajdáka za propagaci české kuchyně a její moderní provedení - ovšem pokud se chci dobře najíst (a ne, nemyslím tím přecpat), tak půjdu do Terasy u Zlaté studně, protože tam mi to sedí líp.

+1/−1
16.3.2014 11:15

K32r47i90s91t17ý91n28a 58Š96e40n59k57o59v85á 5305700132127

Jasně, taky mám pár oblíbených restaurací, kam zavítám, když se chci dobře najíst...nicméně koncept deguustačního menu je o něčem jiném a to tady nechápe docela dost lidí...(je to drahé, odcházím hladový, porce jsou malé...atd.).

+2/0
16.3.2014 11:20
Foto

M98a69r57t52i56n 68V88á15c10l13a96v 3654748363440

Mě teda ta dnešní diskuze nepřijde úplně mimo. Debata nad degustačními menu je legitimní.

0/0
16.3.2014 11:18

K57r70i59s33t21ý50n35a 76Š92e40n22k45o87v11á 5495330292257

DEbata jistě legitimní je...ale spousta lidí nechápe, proč jsou porce "malé" a pak si stěžuje...proto jsem napsala to, co jsem napsala.

+1/0
16.3.2014 11:21
Foto

M32a98r48t15i79n 89V32á12c11l90a24v 3614408643330

To jsou dvě otázky: za prvé pochopit účel degustačního menu, tam se jistě shodneme a pro me osobne to je vrchol gastronomie a za druhé konkrétní podoba degustačního menu. Musím říct (a to například po větších desítkách návštěv v LDBB), že v cizině jsem tady zažil v tomto ohledu větší pecky než v Praze (kromě Allegra blahé paměti).

0/0
16.3.2014 11:28

K22r11i24s69t46ý90n60a 73Š92e64n22k43o32v11á 5145590792767

Myslím, že k tomu není co dodat ;-)

0/0
16.3.2014 11:30

P49a52v36e95l 52O90d69r11a19z48i43l 6614409987570

Tak to je logické, v zahraničí je mnohem více hospod, než v Česku, takže je logické, že těch dobrých bude v zahraničí více (zvlášť, pokud míříte cíleně do nějaké světové metropole) než v ČR.

Nicméně silně pochybuji, že jste vyzkoušel všechny restaurace v ČR.

0/0
19.3.2014 13:04
Foto

M22a74r98t35i62n 81V33á70c35l54a50v 3674558983110

Většinu těch, co se snaží o haute cuisine

0/0
19.3.2014 13:06

P96a41v44e84l 90O22d96r26a57z33i10l 6454819227390

A když se zeptám, kolik jich bylo a kolik jich je dohromady (což musíte vědět, když se šacujete na "většinu")?:-)

0/0
19.3.2014 13:14
Foto

M40a33r23t85i20n 35V14á34c26l93a26v 3804108503120

cca 50/35?

0/0
19.3.2014 13:16

P32a23v12e17l 50O12d27r55a18z44i25l 6584519117610

Ne Praha, celá ČR.

0/0
19.3.2014 13:22
Foto

M46a50r58t95i24n 26V54á68c88l75a92v 3164278903730

Mimo Prahu maximálně 5 - 10 reálně dělá haute cuisine

0/0
19.3.2014 13:23

P41a95v74e55l 10O86d43r74a70z36i23l 6774149517940

Takže už nepočítáte ty, co se snaží, ale co reálně dělají (zřejmě podle vašeho vlastního hodnocení).

Zajímavý posun.

0/0
19.3.2014 14:40
Foto

M75a61r33t64i56n 74V31á14c36l85a77v 3544228413570

No tak mi vyjmenuj par mimopražských dle Tveho hodnoceni

0/0
19.3.2014 14:42

P95a98v64e43l 13O28d82r94a10z74i13l 6754879697100

Já se tady nestavím do role experta na haute cuisine ;-)

0/0
19.3.2014 15:34

P47a49v27e93l 98O40d81r61a43z98i19l 6904489697310

Ale nebránil bych se úplně Maurerovu výběru. Pokud samozřejmě použijeme výběr michelinský, je situace o mnoho přehlednější.;-)

0/0
19.3.2014 18:11

J41a30n 42N23o39v23o23t70n47ý 2754926665320

Problém jenom je v zažívání a jeho základní chemii - smíchat x nekompatibilních věcí vyvolá přesnou reakci zažívacího traktu (jídlo se dobře nestráví, kvasí atd.) a to je většinou výsledek této nóbl akce. Kromě toho je to celé možná trošinku zvrácené. Jídlo slouží k tomu aby se člověk najedl a měl energii ke své činnosti. Dělat z toho jakési samoúčelné požitky (bez cíle najíst se) je zase trochu neúcta k polovině populace, která má vrcholný degustační zážitek z trošky rýže nebo chleba kterou občas dostatne. Je to jakási rozmazlenost z nadbytku. Kdybyste nedostali pár dní najíst proti vrcholnému požitku z kousku jablka nebo jiného jednoduchého jídla se mohou "michelinské speciality" hluboko zahrabat ...

0/−7
16.3.2014 13:42
Foto

M88a53r98t43i44n 36V47á38c37l28a41v 3264238463300

Tak to nejez

+1/−2
16.3.2014 13:56

P44a93v37e44l 35O77d42r82a42z74i39l 6854349777780

Jídlo podstatně ovlivňuje lidský organismus. Vizuální stránka pokrmu je velice důležitá, protože prostřednictvím psychiky připravuje organismus k trávení. Vaše představa, že vám někdo bude strkat nekompatibilní věci vedoucí ke kvašení a špatnému trávení je vyloženě směšná, je to totiž přesně naopak, než když si jednotlivé chody objednává hlava jako vy. Co dělá zbytek lidstva je mi naprosto jedno, protože vím, že když musím, tak se najím i dobrého suchého chleba.

Vaše komentáře k michelinské úrovni jsou jako připomínky panice k souloži jiných.

0/0
19.3.2014 13:08

J27a16n 73N59o72v89o98t74n56ý 2214326925140

Dát za jídlo v restauraci 1000 a více korun je bláznovství ... Navíc po těch přeplácaných šlichtách a pro trávení neslučitelných kombinacích je člověk akorát blbě ... Kdyby si dal jednoduché, výživné, nesnobské jídlo, bylo by mu mnohem líp.

+1/−13
16.3.2014 10:01
Foto

D11a10v95i26d 75M91a36t53ě48j57ů 2415532567708

Dat za vyborne jidlo v restauraci 1.000 Kc je pro nekoho, kdo vydelava slusne penize, uplne normalni. Sam jsem schopen se obcas takhle utrhnout. Ale chapu, ze urciti lide to budou odsuzovat, nebot maji proste trochu omezenejsi mysleni a vyhody toho pocinu nejsou schopni (ani ochotni) ocenit.

+14/−2
16.3.2014 10:08

P65e68t15r49a 22H59e57l10i35k51a63r73o40v44a 9288794327134

Musí se hned lidi cejchovat jako snobové a omezenci, pokud mají jiné chutě a záliby?

+3/−1
16.3.2014 10:12

M84a37r80e41k 77K22a19l41i51n35a 3789574425158

Pan NOvotný označil za blázny lidi, co mají rádi kvalitní a zajímavá jídla v dobrých restauracích, která samozřejmě něco stojí... Pokud nechápu, že pro mnoho lidí je dobré jídlo něco opravdu hodnotného, tak opravdu omezený je...

+6/0
16.3.2014 10:28
Foto

D26a29v43i16d 51M71a19t42ě56j11ů 2745542627128

Jj, take si myslim, ze nazyvani lidi milujicich vyborne a tedy i drahe jidlo blazny je zbytecne cejchovani.

0/0
16.3.2014 10:31
Foto

D61a91v34i67d 35M37a68t28ě88j33ů 2905912407808

Jj, take s tim cejchovanim pana Novotneho nesouhlasim, a povazuji ho za ukazku jeho omezeneho pohledu.

0/0
16.3.2014 10:43

P18e31t31r77a 19H57e57l20i10k22a38r60o93v52a 9808784667334

Můj příspěvek patřil oběma, jenom se mi ho nechtělo posílat dvakrát, pod každý příspěvek extra...

0/0
16.3.2014 10:59
Foto

D59a17v78i58d 11M20a31t14ě46j96ů 2395192257588

To jsem samozrejme postrehl a proto jsem to takto napsal. A vy jste se chytla :-)

0/0
16.3.2014 11:20

R41a37d33e35k 78H95o44t14o53v50ý 7908221383745

Co je na večeři za tisícovku snobského? Normální cena kterou nechám s kamarádem na večeři v pivnici - 8 tankových Plzní a koleno.....

0/0
3.5.2014 12:12

K43r26i47s19t66ý66n41a 32Š11e59n30k20o56v14á 5215590802907

Nezáviď...je to hnusný.

+1/0
16.3.2014 11:00

D95a78v28i65d 28P55r10a70ž87á54k 6624372672876

Jak můžete vědět, že jsou to přeplácené šlichty a neslučitelné kombinace nevhodné k trávení? Jedl jste vůbec někdy takové jídlo?

...

A jak definujete snobské jídlo? Co třeba svíčková, ta je snobská, nebo ne?

+2/0
16.3.2014 11:18

J81a55n 70N29o59v29o52t57n26ý 2184356735140

Milí přátelé, já můžu dát za jídlo klidně třeba 10 000, v tom nemám problém (to jen na okraj pro místní "závistivce"). A ano - jedl jsem i v těch nejvybranějších 5 hvězdičkových hotelech různě ve světě. A právě to mě přivedlo k poznání že čím jednodušší, prostější jídlo, tím přínosnější, zdravější a tím lépe se po něm člověk cítí. Což se nedá říct o většině těchto načančaných plácanic, které v honbě za co "nejatraktivějšími" chutěmi používají nadbytek ingrediencí a procesů a navíc tyto chody jsou v součtu v rozporu s elementární trávící fyziologii našeho zažívacího ústrojů (míchání ovoce, zeleniny, sladkého, slaného, x druhů bílkovin, nápojů, alkoholu atd) - to ve výsledku z toho všeho udělá nestravitelnou strusku, ze které člověku bude těžko, bude prdět a smrdět a moc skvěle mu nebude (ve srovnání s těmi oár přelétavými chvílemi kdy v michelinském opojení koštoval jednu vybranou "specialitu" za druhou ...

+2/−5
16.3.2014 13:33

P68a49v39e92l 92O69d10r25a58z55i76l 6964919197940

Nejsem váš přítel a ani jím být nechci, ale z vašeho příspěvku je velice legračně poznat, že jste prostý plácal, který se živí sekanou z Globusu a za jídlo může dát tak maximálně deset tisíc lir, kdyby ovšem platily.

---

Proletářský překlad: Lžeš.

+1/0
19.3.2014 13:13
Foto

I78v86a68n 73K91o41p38t10a 5437902101607

Jedl jste nekdy v restauraci s miselinskou hvezdou?

Pravda date za veceri pro jednoho 30€, ale ubezpecuju Vas ze se najite a zaroven si pochutnate.

+1/0
16.3.2014 11:27

M47a48r62e20k 40K54a50l40i31n57a 3619694675668

30 Euro je ještě máo, spíše mi. 2-3 tolik za 3-4 chodové menu...

0/−1
16.3.2014 11:53

J71a32n 10N92o32v67o19t56n77ý 2394496615800

Já když si na oleji jednoduše podusím nebo dám na páru směs skvělé zeleniny, k tomu lehce upečené brambůrky a na to jednoduchou (ale skvělou) kokosovou nebo mandlovou omáčku, k tomu čerstvý salátek (bez majonézových zálivek a podobných věcí) tak se najím výborně, bude mě to stát pár korun (i když o to mi vůbec nejde), příprava 20 minut a budu se po tom cítit skvěle

0/0
16.3.2014 13:37
Foto

M71a40r48t95i11n 92V18á61c76l95a45v 3464518503780

To se vzájemně nevylučuje

0/0
16.3.2014 13:59
Foto

I73v31a34n 98K15o34p69t16a 5987492671417

Taky si ve vodě ohřeju párek od řezníka ukrojím si krajíc chleba, příprava 10 min. a najím se skvěle. Ale o tom to není, občas prostě člověk musí jíst mimo domov, za výše uvednou cenu si také normálně dám 2-3 jídla (v ČR i 5).

0/0
16.3.2014 14:02

J51i89ř69í 32M69a77c72e78k 3105815604591

Poněkud to nechápu. Jak může být Paulus dobrý kuchař, když dělá reklamu na Lídl, v němž se prodávají převážně nekvalitní trvanlivé potraviny plné chemie?

+5/−25
16.3.2014 6:54

A75r58t15u93r 35N63o56v79a27k 6402827563153

Co na tom nechápete? Paulus je vynikající kuchař, zajděte se přesvědčit do Alcronu, ale za hodně peněz udělá prostě i reklamu Lidlu. To není přece o tom, jaký je kuchař.

+8/0
16.3.2014 8:30





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.