Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Kuchařům oceněným průvodcem Michelin se daří v byznysu

Českým kuchařům, které ocenil průvodce Michelin, se podnikatelsky daří. Mění se v byznysmeny, manažery, reklamní tváře a vedoucí kurzů vaření. MF DNES mezi nejlepšími z nich zjistila, že všichni letos expandují.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

V80l62a49d94i70m37i12r 92V76o38j51a51c86e49k 5756144489542

Není problém utratit v restauraci několik tisíc ale vydělat  je ,Pro čtyř členou rodinu není problém ve slušné restauraci utratit 4,500kč a potom se běž pást na louku.

0/0
19.3.2014 10:22

P38a24v49e34l 40O97d21r21a96z60i66l 6124919487280

To je objev roku? R^

+1/0
19.3.2014 13:00

V81l49a34d75i33m68í11r 28M91a78r20y79š65k11a 4276376920182

A co s tím?

+1/0
19.3.2014 14:18

V35á95c78l50a56v 31V51a82n59ě40k 2513353748461

Najim se nejlepe doma. Kvalitní ingredience se vaří skoro samy a kdyz k tomu pridate lahev vhodneho vina tak nepotrbujete zadne bistro. V jednoduchosti je sila a kdyz zacnete s kvalitni surovinou tak to nemuzete zkazit (pokud do toho nenasypete tisíc příchutí a tunu soli jak je v cesku nemilym zvykem)

0/0
17.3.2014 0:54

V12á33c15l10a50v 38V24a85n37ě94k 2563553298281

Každý si muze vyčlenit jeden den v týdnu na kvalitní večeři. Nakoupit kvalitni ingredience nestojí zas o moc více. To se pak uz vaří samo s minimální intervencí. Přidejte k tomu rozumnou lahev Burgundskeho a mate doma s manželkou daleko lepší - a zdravější večeři nez nekde v hogofogo bistru. Dobre jidlo zacina v hlavně a konci v břiše.

0/0
17.3.2014 0:46

L54u19c78i32e 73B92a65r52t48o41ň92o12v34á 5500188697765

A co má společného kvalitní domácí vaření s tím, že někdo rád se svým milých doprovodem občas navštíví restauraci či bistro s kvalitní a vyhlášenou kuchyní?

+1/0
17.3.2014 14:38
Foto

V66l13a72d76i42m95i26r 86V63o93j49a67c82e93k 5106114339372

Jen to že za třetinovou cenu to uvařím doma.

0/−1
19.3.2014 10:15

P49a60v28e60l 80O80d59r83a72z17i47l 6134729767670

No tak socky budou sedět doma, no.

+1/0
19.3.2014 13:00

P28a88v51e55l 50O22d23r62a45z19i98l 6254849647470

Tak to je bohužel naprostý nesmysl, hogofogo bistro ;-D

0/0
19.3.2014 13:02
Foto

M91a11r11t23i68n 18V57á16c31l91a26v 3574328193480

Dobre jidlo konci v záchodě a začíná v kuchyni...

0/0
19.3.2014 14:45

K60r30i72s98t64ý14n57a 55Š81e24n35k97o82v50á 5815640742287

Po přečtení diskuze je mi jasné, že Češi stále nevidí rozdíl mezi tím "nacpat si pupek gulášem" a "dát si degustační menu". Degustační menu je většinou nastavené tak, abyste ochutnali zajímavé/netradiční kombinace kvalitních surovin, potažmo jídel, rozšířili si obzory a zažili příjemný zážitek. Po takovém menu nemá být člověk přežraný, že musí povolovat opasek. Vlastně člověk nemá být přežraný nikdy...Degustační menu je o úctě k potravinám, kuchařům, vychutnávání a gastronomii.

+17/−2
16.3.2014 11:05

P35e25t46r12a 59H17e59l69i82k30a63r33o64v90a 9538964587774

Nemusíte poučovat - v téhle diskusi si, myslím, zrovna dost píšících ví, co ten koncept znamená, a mají s tím zkušenost - jenže prostě ne každému to sedí. Mně třeba ne - vadí mi to velké množství různých chutí najednou. Přitom opravdu oceňuji šéfkuchaře Sahajdáka za propagaci české kuchyně a její moderní provedení - ovšem pokud se chci dobře najíst (a ne, nemyslím tím přecpat), tak půjdu do Terasy u Zlaté studně, protože tam mi to sedí líp.

+1/−1
16.3.2014 11:15

K52r84i10s42t43ý55n28a 98Š42e20n74k64o49v37á 5515380962927

Jasně, taky mám pár oblíbených restaurací, kam zavítám, když se chci dobře najíst...nicméně koncept deguustačního menu je o něčem jiném a to tady nechápe docela dost lidí...(je to drahé, odcházím hladový, porce jsou malé...atd.).

+2/0
16.3.2014 11:20
Foto

M11a57r70t64i49n 93V31á37c90l57a59v 3444538843910

Mě teda ta dnešní diskuze nepřijde úplně mimo. Debata nad degustačními menu je legitimní.

0/0
16.3.2014 11:18

K13r21i89s28t91ý80n90a 82Š60e74n48k93o27v79á 5355810352937

DEbata jistě legitimní je...ale spousta lidí nechápe, proč jsou porce "malé" a pak si stěžuje...proto jsem napsala to, co jsem napsala.

+1/0
16.3.2014 11:21
Foto

M59a94r11t17i86n 44V15á21c16l63a69v 3484978653890

To jsou dvě otázky: za prvé pochopit účel degustačního menu, tam se jistě shodneme a pro me osobne to je vrchol gastronomie a za druhé konkrétní podoba degustačního menu. Musím říct (a to například po větších desítkách návštěv v LDBB), že v cizině jsem tady zažil v tomto ohledu větší pecky než v Praze (kromě Allegra blahé paměti).

0/0
16.3.2014 11:28

K72r45i25s61t20ý14n22a 19Š73e20n89k10o98v13á 5565640752337

Myslím, že k tomu není co dodat ;-)

0/0
16.3.2014 11:30

P50a93v88e90l 95O34d54r22a80z74i37l 6224219757820

Tak to je logické, v zahraničí je mnohem více hospod, než v Česku, takže je logické, že těch dobrých bude v zahraničí více (zvlášť, pokud míříte cíleně do nějaké světové metropole) než v ČR.

Nicméně silně pochybuji, že jste vyzkoušel všechny restaurace v ČR.

0/0
19.3.2014 13:04
Foto

M14a54r44t20i29n 25V88á46c85l36a96v 3964438153170

Většinu těch, co se snaží o haute cuisine

0/0
19.3.2014 13:06

P58a97v93e24l 57O71d10r80a49z90i17l 6964329477810

A když se zeptám, kolik jich bylo a kolik jich je dohromady (což musíte vědět, když se šacujete na "většinu")?:-)

0/0
19.3.2014 13:14
Foto

M60a97r23t27i94n 57V22á54c55l18a60v 3564138633970

cca 50/35?

0/0
19.3.2014 13:16

P36a20v16e72l 25O39d28r95a28z21i14l 6724949297220

Ne Praha, celá ČR.

0/0
19.3.2014 13:22
Foto

M27a66r98t13i75n 98V82á26c20l59a46v 3524478163960

Mimo Prahu maximálně 5 - 10 reálně dělá haute cuisine

0/0
19.3.2014 13:23

P24a95v27e50l 63O95d89r58a31z52i42l 6114939157900

Takže už nepočítáte ty, co se snaží, ale co reálně dělají (zřejmě podle vašeho vlastního hodnocení).

Zajímavý posun.

0/0
19.3.2014 14:40
Foto

M83a26r35t42i89n 92V56á98c87l98a52v 3934958233780

No tak mi vyjmenuj par mimopražských dle Tveho hodnoceni

0/0
19.3.2014 14:42

P85a79v89e31l 95O17d55r53a64z26i37l 6174769607430

Já se tady nestavím do role experta na haute cuisine ;-)

0/0
19.3.2014 15:34

P96a88v20e29l 74O29d27r14a25z13i66l 6954399517200

Ale nebránil bych se úplně Maurerovu výběru. Pokud samozřejmě použijeme výběr michelinský, je situace o mnoho přehlednější.;-)

0/0
19.3.2014 18:11

J11a93n 45N52o65v61o21t72n18ý 2824386725690

Problém jenom je v zažívání a jeho základní chemii - smíchat x nekompatibilních věcí vyvolá přesnou reakci zažívacího traktu (jídlo se dobře nestráví, kvasí atd.) a to je většinou výsledek této nóbl akce. Kromě toho je to celé možná trošinku zvrácené. Jídlo slouží k tomu aby se člověk najedl a měl energii ke své činnosti. Dělat z toho jakési samoúčelné požitky (bez cíle najíst se) je zase trochu neúcta k polovině populace, která má vrcholný degustační zážitek z trošky rýže nebo chleba kterou občas dostatne. Je to jakási rozmazlenost z nadbytku. Kdybyste nedostali pár dní najíst proti vrcholnému požitku z kousku jablka nebo jiného jednoduchého jídla se mohou "michelinské speciality" hluboko zahrabat ...

0/−7
16.3.2014 13:42
Foto

M26a62r85t79i48n 54V11á63c82l76a48v 3584678743730

Tak to nejez

+1/−2
16.3.2014 13:56

P28a39v20e26l 12O53d24r43a70z34i93l 6804859257120

Jídlo podstatně ovlivňuje lidský organismus. Vizuální stránka pokrmu je velice důležitá, protože prostřednictvím psychiky připravuje organismus k trávení. Vaše představa, že vám někdo bude strkat nekompatibilní věci vedoucí ke kvašení a špatnému trávení je vyloženě směšná, je to totiž přesně naopak, než když si jednotlivé chody objednává hlava jako vy. Co dělá zbytek lidstva je mi naprosto jedno, protože vím, že když musím, tak se najím i dobrého suchého chleba.

Vaše komentáře k michelinské úrovni jsou jako připomínky panice k souloži jiných.

0/0
19.3.2014 13:08

J46a45n 56N57o87v62o26t86n57ý 2834496565280

Dát za jídlo v restauraci 1000 a více korun je bláznovství ... Navíc po těch přeplácaných šlichtách a pro trávení neslučitelných kombinacích je člověk akorát blbě ... Kdyby si dal jednoduché, výživné, nesnobské jídlo, bylo by mu mnohem líp.

+1/−13
16.3.2014 10:01
Foto

D27a95v92i97d 85M46a54t78ě71j22ů 2705252117298

Dat za vyborne jidlo v restauraci 1.000 Kc je pro nekoho, kdo vydelava slusne penize, uplne normalni. Sam jsem schopen se obcas takhle utrhnout. Ale chapu, ze urciti lide to budou odsuzovat, nebot maji proste trochu omezenejsi mysleni a vyhody toho pocinu nejsou schopni (ani ochotni) ocenit.

+14/−2
16.3.2014 10:08

P24e55t53r72a 25H47e80l39i12k12a19r86o21v11a 9518624417614

Musí se hned lidi cejchovat jako snobové a omezenci, pokud mají jiné chutě a záliby?

+3/−1
16.3.2014 10:12

M96a94r25e73k 40K95a93l48i70n32a 3739334855428

Pan NOvotný označil za blázny lidi, co mají rádi kvalitní a zajímavá jídla v dobrých restauracích, která samozřejmě něco stojí... Pokud nechápu, že pro mnoho lidí je dobré jídlo něco opravdu hodnotného, tak opravdu omezený je...

+6/0
16.3.2014 10:28
Foto

D85a43v11i41d 14M20a33t18ě47j86ů 2935902877988

Jj, take si myslim, ze nazyvani lidi milujicich vyborne a tedy i drahe jidlo blazny je zbytecne cejchovani.

0/0
16.3.2014 10:31
Foto

D35a52v36i19d 79M18a27t15ě13j49ů 2245562777768

Jj, take s tim cejchovanim pana Novotneho nesouhlasim, a povazuji ho za ukazku jeho omezeneho pohledu.

0/0
16.3.2014 10:43

P76e57t65r77a 26H76e10l76i10k20a57r30o38v88a 9578384797484

Můj příspěvek patřil oběma, jenom se mi ho nechtělo posílat dvakrát, pod každý příspěvek extra...

0/0
16.3.2014 10:59
Foto

D18a94v23i28d 94M64a53t76ě24j79ů 2405602267578

To jsem samozrejme postrehl a proto jsem to takto napsal. A vy jste se chytla :-)

0/0
16.3.2014 11:20

R41a56d41e88k 30H26o74t20o98v57ý 7528261613585

Co je na večeři za tisícovku snobského? Normální cena kterou nechám s kamarádem na večeři v pivnici - 8 tankových Plzní a koleno.....

0/0
3.5.2014 12:12

K79r38i57s73t69ý74n48a 82Š63e57n61k11o33v48á 5625290462487

Nezáviď...je to hnusný.

+1/0
16.3.2014 11:00

D93a10v87i81d 57P67r18a62ž73á96k 6954642752786

Jak můžete vědět, že jsou to přeplácené šlichty a neslučitelné kombinace nevhodné k trávení? Jedl jste vůbec někdy takové jídlo?

...

A jak definujete snobské jídlo? Co třeba svíčková, ta je snobská, nebo ne?

+2/0
16.3.2014 11:18

J12a94n 95N84o32v65o89t50n18ý 2584916825370

Milí přátelé, já můžu dát za jídlo klidně třeba 10 000, v tom nemám problém (to jen na okraj pro místní "závistivce"). A ano - jedl jsem i v těch nejvybranějších 5 hvězdičkových hotelech různě ve světě. A právě to mě přivedlo k poznání že čím jednodušší, prostější jídlo, tím přínosnější, zdravější a tím lépe se po něm člověk cítí. Což se nedá říct o většině těchto načančaných plácanic, které v honbě za co "nejatraktivějšími" chutěmi používají nadbytek ingrediencí a procesů a navíc tyto chody jsou v součtu v rozporu s elementární trávící fyziologii našeho zažívacího ústrojů (míchání ovoce, zeleniny, sladkého, slaného, x druhů bílkovin, nápojů, alkoholu atd) - to ve výsledku z toho všeho udělá nestravitelnou strusku, ze které člověku bude těžko, bude prdět a smrdět a moc skvěle mu nebude (ve srovnání s těmi oár přelétavými chvílemi kdy v michelinském opojení koštoval jednu vybranou "specialitu" za druhou ...

+2/−5
16.3.2014 13:33

P29a91v35e57l 78O20d13r31a60z69i97l 6794889657160

Nejsem váš přítel a ani jím být nechci, ale z vašeho příspěvku je velice legračně poznat, že jste prostý plácal, který se živí sekanou z Globusu a za jídlo může dát tak maximálně deset tisíc lir, kdyby ovšem platily.

---

Proletářský překlad: Lžeš.

+1/0
19.3.2014 13:13
Foto

I11v50a86n 97K81o81p97t38a 5527762961807

Jedl jste nekdy v restauraci s miselinskou hvezdou?

Pravda date za veceri pro jednoho 30€, ale ubezpecuju Vas ze se najite a zaroven si pochutnate.

+1/0
16.3.2014 11:27

M57a52r90e39k 88K74a40l87i70n48a 3499264545718

30 Euro je ještě máo, spíše mi. 2-3 tolik za 3-4 chodové menu...

0/−1
16.3.2014 11:53

J56a51n 34N97o15v42o10t83n49ý 2664706925100

Já když si na oleji jednoduše podusím nebo dám na páru směs skvělé zeleniny, k tomu lehce upečené brambůrky a na to jednoduchou (ale skvělou) kokosovou nebo mandlovou omáčku, k tomu čerstvý salátek (bez majonézových zálivek a podobných věcí) tak se najím výborně, bude mě to stát pár korun (i když o to mi vůbec nejde), příprava 20 minut a budu se po tom cítit skvěle

0/0
16.3.2014 13:37
Foto

M54a30r63t81i79n 81V39á55c78l69a39v 3194158583760

To se vzájemně nevylučuje

0/0
16.3.2014 13:59
Foto

I45v61a11n 69K53o20p34t56a 5137532711637

Taky si ve vodě ohřeju párek od řezníka ukrojím si krajíc chleba, příprava 10 min. a najím se skvěle. Ale o tom to není, občas prostě člověk musí jíst mimo domov, za výše uvednou cenu si také normálně dám 2-3 jídla (v ČR i 5).

0/0
16.3.2014 14:02

J79i73ř13í 33M67a94c74e85k 3665165654681

Poněkud to nechápu. Jak může být Paulus dobrý kuchař, když dělá reklamu na Lídl, v němž se prodávají převážně nekvalitní trvanlivé potraviny plné chemie?

+5/−25
16.3.2014 6:54

A44r24t26u77r 80N93o88v98a83k 6322477863653

Co na tom nechápete? Paulus je vynikající kuchař, zajděte se přesvědčit do Alcronu, ale za hodně peněz udělá prostě i reklamu Lidlu. To není přece o tom, jaký je kuchař.

+8/0
16.3.2014 8:30







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.