- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
"V rámci jednání o volném obchodu mezi USA a EU požaduje unie zákaz používání názvů jako parmezán, feta a gorgonzola u sýrů vyráběných v USA"
..........................
Na tomto příkladu se konečně jasně ukáže, kdo tomu tady vlastně šéfuje
Tak nám zase někdo plete jablka s hruškami. Parmazán v USA má stejné složení jako v Evropě a přesto má být jeho název změněn a to proto, že nepochází od Parmy. U pomazánkového másla se jednalo a jedná od samého počátku o jiný problém, jeho složení je zcela jiné než má máslo definici v EU. Takže mate zákazníky, Evropany. A rozdíl je také v tom, že my jsme v EU, USA nikoliv. Tedy my jsme si mohli vyjednat výjimku, místo toho se česká pravicová diplomacie na toto vykašlala a pak ronila slzy. Oproti tomu rakouská diplomacie, pokud se jedná o hájení svých národních zájmů, nezklamala a pokud byla lokální tradice odchýlená od zvyklostí nás všech Evropanů, tak si v klidu a v pohodě výjimku získala. Inu, když dva dělají totéž, není to totéž. Ale to není chyba EU, to je chyba v nás. A pokud se vrátíme k sýru v USA, tak EU má pravdu, název uvádí zákazníka v omyl. Parmazán může být jen z Itálie.
tak bych si rád poslech, co tu vy všichni odpůrci Unie budete psát, až se bude psát o Budvaru vrs Budweiser či třeba o Hořických trubičkách...
Na druhou stranu je ovšem podivné brát značku sýra jejímu vytvořiteli, rozhodne-li se přestěhovat...
Denom detailíček: mícháte jabky s hruškama. Budvar nebo Hořické trubičky jsou jméno, které patří firmě pro konkrétní výrobky. Parmezán je druh sýra, které pochází z Parmy. Jasně, je to o původu, ale vede to k trapnostem, třeba u toho parmezánu nebo u takovýho řeckýho jogurtu. A v hospodě nebudu smět uvařit srbský fazole nebo polské, ukrajinské či ruské boršč? Tady u toho zakazování používat označení původu zobecnělé jako označení druju by bylo mnohem moudřejší nařídit maličkost, pokud je to odjinud: Okurky po znojmském způsobu, Sýr stylu Parmezán, to by mohlo stačit.
EU jeste nezjistila, ze existuje Australie, Novy Zeland atd, kde se syry jako Feta, Haloumi, Eidam, Parmezan, Gouda, Camembert, Brie, Mozzarella, Gorgonzola, Riccotta....atd atd. bezne vyrabeji a prodavaji vedle importovanych originalu.
Mnohe z vyroben byly zalozeny pristehovalci z techto zemi a vyroba syru je zalozena na tradicnich metodach z jejich puvodnich zemi.
Takovarodina N.P. Napolitano, majitele firmy Perfect Cheese a dnes uz treti generaci Australani s mnohaletou tradici vyroby italskych syru, klidne reknou Italum a EU at si vylizou... sve syrove kosiky. Budou vyrabet co vyrabeji a nazyvat tak, jak jsou na to tady mistni lide zvykli.
EU to samozřejmě zjistila, proto se do toho snaží rejpat a znepříjemnit plagiátorům život.
Hlavo.
A tahle uerohovězovina vypadla zase z čí kloaky?Pak se můžou divit,že odmítáme být nadšenými euroobčany!
Vážení spoluobčané, proč píšete sem, napište svému europoslanci, co si myslíte o politice EU a co by pro ně měla být priorita a na co by se měli zaměřit (stejná kvalita potravin všude, větší kontrola podvodů na spotřebitelích apod.) namísto nesmyslů, které popisuje článek
A neměla by EU evropanům zakázat pěstování brambor
Název brambor pochází ze země, zvané Branibory, kdysi součást Koruny České. Tam se poprvé v Evropě ve větším měřítku ty brambory, dovezené z Peru, sázely. Německé jméno této bývalé české země je Brandenburg. Jeho hlavní město vám bude jistě povědomé- je to Berlín.
U nás ovšem můžeme vždy uhnout, známe i označení zemáky, kartofle, erteple, pyroky a jistě by se jich našlo více.
Řekněme, že by to EU protlačila. Američani jsou zvyklí si kupovan nastrouhané sýr s nápisem Parmesan. Než je převychovat na Illinoian např., bude vhodnější, když Kraft postaví v Parmě pořádnou fabriku na parmezán. Výsledek: trochu víc vožení jídla sem a tam, no a zničení menších výrobců v Americe. Že by Kraft kvůli původu opustil takové kšeft a Parma se stala tak bohatým městem, aby spasila EU, tomu můžó věřit jen ti pošuci v Bruseli.
On i v Itálii se prodává parmiggiano z docela jiné oblasti, než je okolí města Parma- řekněme, ta oblast se dá o pár set kilometrů rozšířit.
USA, do toho! USA, do toho! Ty woe, to jako fakt fandím Américe? Jo. USA, do toho! USA, do toho!
...přečetl jsem si nadpis, dva řádky pod nadpisem a už se mi dál číst nechtělo... tento kratičký text mi stačil na to, abych článek vyhodnotil jako "Bulvár" a šetřil tak své oči... už vidím USA celé nadržené na EU, jak přejmenovávají své výrobky...