Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Marlenka chce otevřít kavárnu a nabízet nápoj z džezvy

Výrobce medových dortů z Frýdku-Místku utržil loni rekordních 260 milionů korun a rozšiřuje výrobu. Chystá otevření kavárny, kde plánuje připravovat oblíbený nápoj tradiční, ale nepříliš rozšířenou metodou v měděných konvičkách.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M44i84c20h60a93l 35O55t74t 7976259498465

já si třeba nejraději vařím kávu v moka konvičce - bialettce

0/0
8.4.2014 7:43

A67n22t84o63n48i22n 38B78l47a63z66e14k 4968612557761

Ten kdo pije rozpustnou kavu neni kafar, ale prase.:-)

+2/0
7.4.2014 8:37

A21n15n82a 44T53v64a10r13ů57ž57k24o55v91á 4581856825408

Tak stejně i ten,kdo vaří v džezvě rozpustnou kávu.

0/0
7.4.2014 18:22

K83a64m49i98l 21S38t94r77n21a73d 1808280154632

...po pravde zlate espresso, nerikam ze z dzezvy je kava spatna, ale espresso je espresso..:-)

+2/0
7.4.2014 7:21

Ř41e79h78o63ř 92V41l14a91s13á21k 2804154891976

Koukám, diskuse plná expertů. Já jsem si nejdřív myslel, že džezva bude nějaké cizokrajné ovoce, a proto jsem si šel článek přečíst. ;-D

Kafe normálně nepiji, takže na tom džezva asi nic nezmění.

+2/0
6.4.2014 22:16

P85a88v76e82l 73O22d96r15a77z98i76l 6874659417890

Tak to jsme moc rádi, že to víme.

0/0
8.4.2014 7:43

G29e84n52e 92H81a74m23m94o92n50d 9358901616384

Není nad "svatý" boj o to jak správně pít kafe. Přihazuji taky jeden způsob. Třeba bude in.

Rozkousat pár zrnek kafe a napojit se na teplou vodu z kohoutku ...

+5/0
6.4.2014 19:11

L27u15c47i96e 94S35m84o14l44í41k51o43v73á 9101634263533

nějak nechápu jak mám opakovat celý postup 3x... to mám jako třikrát karamelizovat cukr a přidat kávu a vodu a míchat nebo jen míchat?

0/0
6.4.2014 14:58

M47a59r22t91i95n 62V95o25j17á71č92e83k 9413477301456

podle mě ten popis nesedí ,podle mě se nechá 3x zpěnit (dojít do varu) a promíchá

+1/0
6.4.2014 20:37

A76n60n93a 38T89v70a16r14ů24ž49k21o51v47á 4111236405768

Celý postup ne. Do džezvy se nasype  lžička cukru  a může se nechat zkaramelizoivat. Kdo nemá rád kávu s příchutí, tak tam dá jenom kávu s cukrem. Zalije se studenou vodou a dá se na hořák. Až káva vzkypí, tak se stáhne, znovu se dá vzkypět. Po dobu vaření v džezvě se nemíchá. Káva se podává v džezvě s šálkem a deckou vody. Voda se má správně podávat ke každé kávě. Dnes se na to nějak zapomíná.

0/0
7.4.2014 18:29

L96i87b41o48r 45F30o52l51t81ý86n62e91k 2306135927304

Chcete říct, že v roce 1714 měli speciální přístroj na ohřívání písku? ;-D;-D;-D

0/0
6.4.2014 12:30

L97u95c49i69a86n 63P76a52p18a76z55i51a53n 5764167581615

Tam v Jerevanu to vyhřálo sluníčko, tady v našich podmínkách sice máme na samém poli sluneční elektrárny, ale bohužel se tomu musí trochu pomoci... A onehdy v Praze bůh ví, jak se to připravovalo. Dopátral jste se nějakých výsledků? Podle mne vycházeli z Vídeňského vzoru.

0/0
6.4.2014 12:35

Z16u44z59a88n95a 41V39o50l86n18a 1829534222936

Jen jsem se pozastavila nad tim vyzkumem ohledne piti kavy... Turek, espreso a prekapavana.. A rozpustna je jako espreso? Nebo prekapavana? Nejak mi to nestymuje.... Turka jsem nikoho uz dlouho pit nevidela, na prekapavanou nema nikdo cas a vetsina meho okoli pije rozpustnou..

0/0
6.4.2014 11:44

D46a27n 31H49o14l73i70c88k43ý 5204870396681

na Novu se také nikdo nedívá a má největší sledovanost;-)

+2/0
6.4.2014 12:09

B74á10r96a 14T80e14s39n23e67r42o40v12á 5645200284989

Mamka pije presso, taťka překapávanou, šéfka rozpustnou a kolega turka. Takže nemyslím, že by většina lidí neměla na to či ono čas nebo to nepila, je to velmi individuální (já s manželem třeba kafe nepijeme vůbec).

0/0
6.4.2014 14:31

B54á92r98a 95T81e19s34n32e37r11o84v90á 5265110484119

Ale jinak máte pravdu, že na rozpustnou ve výčtu jaksi zapomněli.

0/0
6.4.2014 14:32

J65a71n 63K50u89d13l12á48č81e80k 7775835

rozpustná káva není klasická káva. Tou je turek - to je vlastně pravá rozpustná káva. Rozpustná káva je jen uvařená káva, ze které se udělají granule a ty si pak zalijete vodou a znovu rozpustíte. Je to humus, který s kávou nemá nic společného.

+3/−1
6.4.2014 15:10

T90o46m49a63s 51N88o87v26o87t43n85y 3651756748769

Rozpustná nemá s kávou nic společného. Zalitý odpad.

0/0
6.4.2014 15:55

Z79u29z47a95n66a 93V39o45l91n55a 1779194512906

Chapu, taky piju esspreso s cerstve umletych zrn a ne obarvenou vodu. Ja jen, ze ve vetsine "pruzkumu" se objevuje

0/0
6.4.2014 21:36

J60u23l11i40u49s 40C89h60a31l48o37u23p31k22a 4322859970731

Kávu v džezvě připravujeme léta. Naučili jsme se ji pít v Bělehradu koncem 80. let. Jinak tam prodávali i džezvy poměrně velké na více káv najednou. Ty naše jsou i půllitrové. Dáme do džezvy přiměřené množství vody, tj. kolik hrnků + jeden navíc, přidáme cukr, nebo sladidlo a až se voda začne vařit stáhneme džezvu z plotny, přidáme kávu, kolik hrnků tolik vrchovatých lžiček, zamícháme a dáme vzkypět. Je možné kávu nechat vzkypět i dvakrát, třikrát. Pak už jen lijeme do šálků. Rozdíl mezi tradičním turkem a tímto  je to, že káva projde varem a lógr klesne na dno. Dá se to vařit i v hrnku, ale samozřejmě měděná džezva je efektnější a pro kavárnu se hodí víc. Jinak turka už nepijeme, to raději zůstaneme bez kávy.

+3/0
6.4.2014 9:54

P25e36t32r 29H43o83r21á89k 1619113569174

Za 40 až 50 korun za jeden kousek si nechám na mařenku zajít chuť.

+2/0
6.4.2014 9:16

L73u79c45i35a37n 29P84a35p35a43z86i28a97n 5974687531715

BRAVO! VIVAT! Těšíme se!

0/0
5.4.2014 23:02

J26a23n16a 56Š13i93m25o68n40o78v27á 2286591789881

Počkejte, až se toho chytí Láďa Hruška ;-D

+13/0
5.4.2014 19:10

J13a23n 74F56i76a95l84a 7124107725479

Med se zahřátím na vyšší teplotu než 70 stupňů (někdy se uvádí 42 stupňů) znehodnotí. Tak ať raději ta firma vaří kafe.

+3/−1
5.4.2014 18:13

P80ř48e13m31y44s25l 67H28r45o86m50a60d69a 2854306658951

Med;-D

0/0
5.4.2014 18:17

J49a66n 16F75i63a96l24a 7834337215769

Tak to jo.

0/0
5.4.2014 18:20

M74i40l20a15n 83K65l22o75u64č19e44k 3120605418437

No a, sladký bude pořád. Předpokládám že dorty marlenka lide nejí proti nachlazení.

+5/0
5.4.2014 18:39

J11o62s62e15f 70V55a39c87u62l43a 9668706266515

Med se v Marlence nevaří,ani nepeče.

+2/0
5.4.2014 18:53

P88e46t21r 13B89u52k14a75l 8447762143721

panocku, nasedni do buldozeru a srovnej se zemi Pardubice.

0/0
6.4.2014 0:31

P54ř11e86m15y64s54l 44H30r95o60m31a28d50a 2304456528571

Tak je pravdou, že medovník je lež, ale stejnou lží je i marlenka. Jen by mne zajímalo kolik tam dávají skutečně medu. Medovník podle starých receptů se dělal úplně bez cukru .....Kolumbus byl pomalej ;-)

Navícse ty medovníkové placky pekly ...sušily při velice malé teplotě. Ty placky byly tak tenké, že jichna jedenmedovník bylo potřeba mnohem víc, než dnes.

Také se ptejte, zda tam nedávají med s Číny, pokud tam vůbec nějaký med dávají.

No tak, ale asi hlavní je, že to prodávaj vsupermarketech.

+9/−3
5.4.2014 17:33
Foto

J71i27ř93í 94I34n75c71z32é97d69y 2884385341289

Marlenka je predrazena strojove vyrabena cukrovinka. 800g hmoty stoji 200 - 250 Kc. Za tu cenu se da poridit 15 - 20 kusu rucne vyrabenych zakusku nebo kolacu. Kavarna na zamku, cili ve Frydku na namesti kde neni kde zaparkovat a tudis bych se tam nesel ani vycurat, je absolutne out. ;-D

+7/−9
5.4.2014 16:36

J85a10n 96F11i38a10l56a 7774217365959

Jsou i lidé, co nemají auto přirostlé k zadku a nehodnotí lokalitu podle velikosti parkoviště.

+24/−2
5.4.2014 18:19

D54a37n 24H92o62l69i16c61k27ý 5724590206771

ti dva ale sami kavárnu nevytrhnou;-)

0/−1
6.4.2014 12:08

M29i34l25a81n 65K83l55o90u70č42e45k 3270525298177

Si kupte koláče za 10kč, co když já mám chuť na dort a ty úplně v pohodě stojí třeba 390 za kilo, jsme zvědavý aby mi nějaký chytrák začal propočítávat ,že za to můžu mít 100 tatranek?

+12/0
5.4.2014 18:43

K51a11m93i15l 66S98c78h48w56a39g45e10r 3813766165546

zato ty seš naprosto IN ;-D

+1/0
5.4.2014 20:58

T35o89m29a80s 13N84o73v21o36t79n14y 3831936788749

Tak to těch 15-20 kusů musí být slušný humus, proti tomu zlatá Marlenka nebo Medovník. Poctivý kousek dortu pod dvacku nedáš, spíš víc a klasické zákusky jsou málokdy pod dvacku, pokud nepočítám nějaké "jednohubky".

+3/0
6.4.2014 15:58

P19a49v98l20í26n78a 53B52u78t50a85n67o52v30á 3824734248638

Zákusky, a sladké všeobecně, jím minimálně, ale když už si chci něco dobrého dát, vyberu si Marlenku nebo nějaký podobný dezert, protože nesnáším mastné, máslové zákusky a dorty. A tak dát jednou za dva měsíce čtyřicet korun za kousek Marlenky, mi nevadí.

0/0
7.4.2014 8:35

Z86b19y37n32ě47k 13J65e36h81l78i86č93k94a 8534778649351

za cenu 0,5Eura jako v Černé Hoře to asi pan podnikatel nebude prodávat, že?

+2/0
5.4.2014 15:49

L60u82c65i89a75n 81P47a50p40a27z27i31a90n 5524167881295

Asi ne, tady jsou jiná pravidla pro podnikání, jiné ceny. Jste v EU, kde lidská práce má jinou hodnotu.

0/0
6.4.2014 11:26

D16a68n 47H86o12l94i53c88k95ý 5744650836541

tady si lidské práce nikdo neváží;-)

+1/0
6.4.2014 12:12

E42m88i87l 93P32r90c57h73a20l 5370890808174

Technicka : Cim se lisi Marlenka, cituji : tradicni armenska receptura a Medovnik cituji : tradicni staroceska receptura ?

+3/−3
5.4.2014 15:05

E85l48i15š89k35a 79K14u75č46e19r26o48v58á 7869212103793

tím, že medovník je lež, zkopírovaný recept, a žádná taková staročeská receptura neexistuje? v Arménii se medovníky v té podobě, jako je marlenka, pečou dodnes.

+7/0
5.4.2014 16:10

E17m80i65l 84P83r37c42h95a29l 5250400548944

Dekuji Elisko

0/0
5.4.2014 16:40
Foto

R41o56s15t93i19s15l83a15v 48S84t78r78ž94í78n70e55k 2731131461732

děkuji Eliško

0/0
5.4.2014 17:16

J40i29ř18í 25S32o11u20č71e93k 5166647729319

Medovník není kopie a ani se nesnaží Marlenku napodobovat, obojí chutná jinak, obojí pochází z jiné země a obojí se připravuje odlišným způsobem. Medovník je slovanská záležitost, která pochází odněkud z ukrajinsko-ruského pohraničí. Je to starý tradiční recept, v originále se jmenuje ryžik. Z Čech sice nepochází, ale najdete nejednu českou rodinu, do které nějaký předek z východu tento recept přinesl už před několika generacemi. Fascinuje mě, s jakou sebejistotou tu šíříte bludy.

+5/0
5.4.2014 22:22

E50l77i68š42k63a 77K15u26č73e68r95o85v15á 7889572713503

jsem z kraje, tak jsem to tak trochu sledovala. výrobci Marlenky prošlapali cestu, zjistili, že lze péct a prodávat cukrovinku po celém území republiky a nebýt, jako běžné cukrárny, omezen jen na lokální spotřebu. neboli že na tom lze postavit podnikání, nejen živnost. což Medovník hbitě obšlehl. Našel podobný recept, ovšem dostatečně odlišný, aby je nikdo nemohl napadnout (viz vaše argumentace), a hurá do podnikání. tak to prostě chodí.

0/0
6.4.2014 13:38

M54a21r93t79i64n 21K48a89r71á17s94e21k 9218423308168

No to tak vetsinou byva, ze nekdo objevi novy trh a pak na nej vecpou dalsi konkurenti, na tom neni ni divneho ani spatneho... (pokud to neni plagiat samozrejme)

0/0
7.4.2014 15:47

P57a54v11e11l 22M20o35h40y56l66a 2607222380265

Ano samozřejmě. Skoro úplně stejně jako medovník Mařenka a Marlenka. Takže tu Vaši jistotu o bludech bych chtěl mít.

0/0
6.4.2014 22:29

J22a61n10a 52Š60i52m78o50n85o65v30á 2526911699201

V mezičase se perníková pochoutka Marlenka tak zkazila, že se na ni nemůžu ani podívat a o marlenkách nechci ani slyšet a nic navazujícícho, i kdyby to bylo z džezvy nechci ani vidět, a krom toho mám doma několik džezev z dob, kdy frčely na ... no, leckde, abych se moc neprokecla :-P

0/0
5.4.2014 14:54
Foto

R15o61s36t74i79s57l43a56v 69S38t44r85ž63í32n96e60k 2361611541942

ses těch perníků asi přejedla, proto ten problém :-)

+6/0
5.4.2014 17:16







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.