Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Marlenka chce otevřít kavárnu a nabízet nápoj z džezvy

Výrobce medových dortů z Frýdku-Místku utržil loni rekordních 260 milionů korun a rozšiřuje výrobu. Chystá otevření kavárny, kde plánuje připravovat oblíbený nápoj tradiční, ale nepříliš rozšířenou metodou v měděných konvičkách.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M63i69c91h93a94l 28O76t18t 7196879988265

já si třeba nejraději vařím kávu v moka konvičce - bialettce

0/0
8.4.2014 7:43

A62n20t28o48n80i61n 14B87l74a85z61e60k 4188382977491

Ten kdo pije rozpustnou kavu neni kafar, ale prase.:-)

+2/0
7.4.2014 8:37

A22n10n76a 34T11v55a44r27ů53ž56k98o48v80á 4661116125928

Tak stejně i ten,kdo vaří v džezvě rozpustnou kávu.

0/0
7.4.2014 18:22

K35a68m96i65l 83S50t68r78n73a12d 1768180404842

...po pravde zlate espresso, nerikam ze z dzezvy je kava spatna, ale espresso je espresso..:-)

+2/0
7.4.2014 7:21

Ř65e29h36o95ř 18V21l73a25s17á75k 2104934331626

Koukám, diskuse plná expertů. Já jsem si nejdřív myslel, že džezva bude nějaké cizokrajné ovoce, a proto jsem si šel článek přečíst. ;-D

Kafe normálně nepiji, takže na tom džezva asi nic nezmění.

+2/0
6.4.2014 22:16

P64a17v18e84l 58O66d81r69a11z83i37l 6594189557360

Tak to jsme moc rádi, že to víme.

0/0
8.4.2014 7:43

G52e66n19e 22H71a42m28m53o70n92d 9908291206614

Není nad "svatý" boj o to jak správně pít kafe. Přihazuji taky jeden způsob. Třeba bude in.

Rozkousat pár zrnek kafe a napojit se na teplou vodu z kohoutku ...

+5/0
6.4.2014 19:11

L24u66c93i91e 58S73m12o95l28í51k67o57v12á 9281874633183

nějak nechápu jak mám opakovat celý postup 3x... to mám jako třikrát karamelizovat cukr a přidat kávu a vodu a míchat nebo jen míchat?

0/0
6.4.2014 14:58

M90a80r61t29i45n 63V46o91j66á47č71e17k 9793297471426

podle mě ten popis nesedí ,podle mě se nechá 3x zpěnit (dojít do varu) a promíchá

+1/0
6.4.2014 20:37

A12n41n69a 58T74v59a48r68ů46ž10k11o13v44á 4881116325978

Celý postup ne. Do džezvy se nasype  lžička cukru  a může se nechat zkaramelizoivat. Kdo nemá rád kávu s příchutí, tak tam dá jenom kávu s cukrem. Zalije se studenou vodou a dá se na hořák. Až káva vzkypí, tak se stáhne, znovu se dá vzkypět. Po dobu vaření v džezvě se nemíchá. Káva se podává v džezvě s šálkem a deckou vody. Voda se má správně podávat ke každé kávě. Dnes se na to nějak zapomíná.

0/0
7.4.2014 18:29

L22i73b19o64r 85F77o13l56t98ý90n35e40k 2886475327304

Chcete říct, že v roce 1714 měli speciální přístroj na ohřívání písku? ;-D;-D;-D

0/0
6.4.2014 12:30

L25u10c85i27a14n 42P40a41p91a82z45i61a42n 5574777461495

Tam v Jerevanu to vyhřálo sluníčko, tady v našich podmínkách sice máme na samém poli sluneční elektrárny, ale bohužel se tomu musí trochu pomoci... A onehdy v Praze bůh ví, jak se to připravovalo. Dopátral jste se nějakých výsledků? Podle mne vycházeli z Vídeňského vzoru.

0/0
6.4.2014 12:35

Z18u67z54a37n77a 25V62o66l11n74a 1689234382576

Jen jsem se pozastavila nad tim vyzkumem ohledne piti kavy... Turek, espreso a prekapavana.. A rozpustna je jako espreso? Nebo prekapavana? Nejak mi to nestymuje.... Turka jsem nikoho uz dlouho pit nevidela, na prekapavanou nema nikdo cas a vetsina meho okoli pije rozpustnou..

0/0
6.4.2014 11:44

D62a77n 82H28o87l24i14c93k78ý 5434770716131

na Novu se také nikdo nedívá a má největší sledovanost;-)

+2/0
6.4.2014 12:09

B41á50r23a 51T22e88s90n79e78r77o91v47á 5845330604129

Mamka pije presso, taťka překapávanou, šéfka rozpustnou a kolega turka. Takže nemyslím, že by většina lidí neměla na to či ono čas nebo to nepila, je to velmi individuální (já s manželem třeba kafe nepijeme vůbec).

0/0
6.4.2014 14:31

B67á70r28a 63T35e81s82n59e38r89o32v44á 5245880214599

Ale jinak máte pravdu, že na rozpustnou ve výčtu jaksi zapomněli.

0/0
6.4.2014 14:32

J15a21n 31K25u86d33l55á34č46e76k 7825105

rozpustná káva není klasická káva. Tou je turek - to je vlastně pravá rozpustná káva. Rozpustná káva je jen uvařená káva, ze které se udělají granule a ty si pak zalijete vodou a znovu rozpustíte. Je to humus, který s kávou nemá nic společného.

+3/−1
6.4.2014 15:10

T89o80m13a90s 52N90o21v71o59t17n77y 3581676638239

Rozpustná nemá s kávou nic společného. Zalitý odpad.

0/0
6.4.2014 15:55

Z32u65z55a64n89a 65V41o41l72n11a 1459244432256

Chapu, taky piju esspreso s cerstve umletych zrn a ne obarvenou vodu. Ja jen, ze ve vetsine "pruzkumu" se objevuje

0/0
6.4.2014 21:36

J92u26l57i98u81s 68C56h85a40l90o33u77p49k10a 4962439710571

Kávu v džezvě připravujeme léta. Naučili jsme se ji pít v Bělehradu koncem 80. let. Jinak tam prodávali i džezvy poměrně velké na více káv najednou. Ty naše jsou i půllitrové. Dáme do džezvy přiměřené množství vody, tj. kolik hrnků + jeden navíc, přidáme cukr, nebo sladidlo a až se voda začne vařit stáhneme džezvu z plotny, přidáme kávu, kolik hrnků tolik vrchovatých lžiček, zamícháme a dáme vzkypět. Je možné kávu nechat vzkypět i dvakrát, třikrát. Pak už jen lijeme do šálků. Rozdíl mezi tradičním turkem a tímto  je to, že káva projde varem a lógr klesne na dno. Dá se to vařit i v hrnku, ale samozřejmě měděná džezva je efektnější a pro kavárnu se hodí víc. Jinak turka už nepijeme, to raději zůstaneme bez kávy.

+3/0
6.4.2014 9:54

P33e19t32r 67H90o22r92á44k 1589493409884

Za 40 až 50 korun za jeden kousek si nechám na mařenku zajít chuť.

+2/0
6.4.2014 9:16

L17u75c76i56a65n 90P29a59p84a93z66i46a34n 5634407211265

BRAVO! VIVAT! Těšíme se!

0/0
5.4.2014 23:02

J41a43n38a 39Š87i90m34o91n35o35v44á 2156471209161

Počkejte, až se toho chytí Láďa Hruška ;-D

+13/0
5.4.2014 19:10

J54a51n 83F56i11a91l44a 7164237215719

Med se zahřátím na vyšší teplotu než 70 stupňů (někdy se uvádí 42 stupňů) znehodnotí. Tak ať raději ta firma vaří kafe.

+3/−1
5.4.2014 18:13

P38ř51e85m42y36s80l 80H27r26o15m11a58d29a 2844516648401

Med;-D

0/0
5.4.2014 18:17

J64a84n 53F47i83a60l90a 7824797835209

Tak to jo.

0/0
5.4.2014 18:20

M33i96l37a24n 28K25l61o81u15č91e98k 3620345298927

No a, sladký bude pořád. Předpokládám že dorty marlenka lide nejí proti nachlazení.

+5/0
5.4.2014 18:39

J10o52s92e63f 70V58a37c13u51l38a 9668346546905

Med se v Marlence nevaří,ani nepeče.

+2/0
5.4.2014 18:53

P59e55t96r 69B93u29k77a86l 8407142333691

panocku, nasedni do buldozeru a srovnej se zemi Pardubice.

0/0
6.4.2014 0:31

P58ř48e64m31y29s27l 89H59r47o88m26a22d61a 2954926858851

Tak je pravdou, že medovník je lež, ale stejnou lží je i marlenka. Jen by mne zajímalo kolik tam dávají skutečně medu. Medovník podle starých receptů se dělal úplně bez cukru .....Kolumbus byl pomalej ;-)

Navícse ty medovníkové placky pekly ...sušily při velice malé teplotě. Ty placky byly tak tenké, že jichna jedenmedovník bylo potřeba mnohem víc, než dnes.

Také se ptejte, zda tam nedávají med s Číny, pokud tam vůbec nějaký med dávají.

No tak, ale asi hlavní je, že to prodávaj vsupermarketech.

+9/−3
5.4.2014 17:33
Foto

J60i90ř16í 89I20n41c53z64é63d35y 2734315651629

Marlenka je predrazena strojove vyrabena cukrovinka. 800g hmoty stoji 200 - 250 Kc. Za tu cenu se da poridit 15 - 20 kusu rucne vyrabenych zakusku nebo kolacu. Kavarna na zamku, cili ve Frydku na namesti kde neni kde zaparkovat a tudis bych se tam nesel ani vycurat, je absolutne out. ;-D

+7/−9
5.4.2014 16:36

J59a47n 87F77i64a85l16a 7474177645419

Jsou i lidé, co nemají auto přirostlé k zadku a nehodnotí lokalitu podle velikosti parkoviště.

+24/−2
5.4.2014 18:19

D56a69n 38H83o18l97i35c91k11ý 5784220266781

ti dva ale sami kavárnu nevytrhnou;-)

0/−1
6.4.2014 12:08

M48i16l21a65n 64K90l25o37u80č36e66k 3740725278387

Si kupte koláče za 10kč, co když já mám chuť na dort a ty úplně v pohodě stojí třeba 390 za kilo, jsme zvědavý aby mi nějaký chytrák začal propočítávat ,že za to můžu mít 100 tatranek?

+12/0
5.4.2014 18:43

K10a78m22i82l 51S58c62h70w24a79g55e37r 3483396645826

zato ty seš naprosto IN ;-D

+1/0
5.4.2014 20:58

T46o30m19a39s 57N73o49v81o25t48n14y 3751436718199

Tak to těch 15-20 kusů musí být slušný humus, proti tomu zlatá Marlenka nebo Medovník. Poctivý kousek dortu pod dvacku nedáš, spíš víc a klasické zákusky jsou málokdy pod dvacku, pokud nepočítám nějaké "jednohubky".

+3/0
6.4.2014 15:58

P44a79v96l91í31n65a 38B73u30t85a44n96o84v19á 3624764978268

Zákusky, a sladké všeobecně, jím minimálně, ale když už si chci něco dobrého dát, vyberu si Marlenku nebo nějaký podobný dezert, protože nesnáším mastné, máslové zákusky a dorty. A tak dát jednou za dva měsíce čtyřicet korun za kousek Marlenky, mi nevadí.

0/0
7.4.2014 8:35

Z52b29y54n63ě86k 79J35e39h39l67i13č54k86a 8374518709201

za cenu 0,5Eura jako v Černé Hoře to asi pan podnikatel nebude prodávat, že?

+2/0
5.4.2014 15:49

L56u51c46i43a26n 17P55a87p53a22z75i63a72n 5624707151595

Asi ne, tady jsou jiná pravidla pro podnikání, jiné ceny. Jste v EU, kde lidská práce má jinou hodnotu.

0/0
6.4.2014 11:26

D89a51n 63H80o92l26i65c91k36ý 5704700756971

tady si lidské práce nikdo neváží;-)

+1/0
6.4.2014 12:12

E17m55i24l 97P16r35c60h82a36l 5220970748434

Technicka : Cim se lisi Marlenka, cituji : tradicni armenska receptura a Medovnik cituji : tradicni staroceska receptura ?

+3/−3
5.4.2014 15:05

E66l59i74š66k15a 41K48u37č46e98r16o39v63á 1346808507899

tím, že medovník je lež, zkopírovaný recept, a žádná taková staročeská receptura neexistuje? v Arménii se medovníky v té podobě, jako je marlenka, pečou dodnes.

+7/0
5.4.2014 16:10

E45m84i22l 54P15r30c49h73a55l 5450540768634

Dekuji Elisko

0/0
5.4.2014 16:40
Foto

R39o65s15t58i59s16l27a68v 65S38t37r70ž70í55n17e68k 2511111791412

děkuji Eliško

0/0
5.4.2014 17:16

J45i75ř23í 62S87o61u39č34e91k 5586957929609

Medovník není kopie a ani se nesnaží Marlenku napodobovat, obojí chutná jinak, obojí pochází z jiné země a obojí se připravuje odlišným způsobem. Medovník je slovanská záležitost, která pochází odněkud z ukrajinsko-ruského pohraničí. Je to starý tradiční recept, v originále se jmenuje ryžik. Z Čech sice nepochází, ale najdete nejednu českou rodinu, do které nějaký předek z východu tento recept přinesl už před několika generacemi. Fascinuje mě, s jakou sebejistotou tu šíříte bludy.

+5/0
5.4.2014 22:22

E82l68i50š33k14a 74K74u33č30e79r55o83v82á 1436738417149

jsem z kraje, tak jsem to tak trochu sledovala. výrobci Marlenky prošlapali cestu, zjistili, že lze péct a prodávat cukrovinku po celém území republiky a nebýt, jako běžné cukrárny, omezen jen na lokální spotřebu. neboli že na tom lze postavit podnikání, nejen živnost. což Medovník hbitě obšlehl. Našel podobný recept, ovšem dostatečně odlišný, aby je nikdo nemohl napadnout (viz vaše argumentace), a hurá do podnikání. tak to prostě chodí.

0/0
6.4.2014 13:38

M14a44r74t44i27n 62K51a51r70á96s75e91k 9758173428438

No to tak vetsinou byva, ze nekdo objevi novy trh a pak na nej vecpou dalsi konkurenti, na tom neni ni divneho ani spatneho... (pokud to neni plagiat samozrejme)

0/0
7.4.2014 15:47

P20a87v86e65l 44M46o35h15y17l25a 2957672780145

Ano samozřejmě. Skoro úplně stejně jako medovník Mařenka a Marlenka. Takže tu Vaši jistotu o bludech bych chtěl mít.

0/0
6.4.2014 22:29

J27a65n92a 86Š53i61m28o25n64o15v98á 2816431769971

V mezičase se perníková pochoutka Marlenka tak zkazila, že se na ni nemůžu ani podívat a o marlenkách nechci ani slyšet a nic navazujícícho, i kdyby to bylo z džezvy nechci ani vidět, a krom toho mám doma několik džezev z dob, kdy frčely na ... no, leckde, abych se moc neprokecla :-P

0/0
5.4.2014 14:54
Foto

R41o54s71t23i50s72l55a85v 74S69t66r18ž68í37n12e66k 2821721651792

ses těch perníků asi přejedla, proto ten problém :-)

+6/0
5.4.2014 17:16





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.