Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Marlenka chce otevřít kavárnu a nabízet nápoj z džezvy

Výrobce medových dortů z Frýdku-Místku utržil loni rekordních 260 milionů korun a rozšiřuje výrobu. Chystá otevření kavárny, kde plánuje připravovat oblíbený nápoj tradiční, ale nepříliš rozšířenou metodou v měděných konvičkách.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M26i51c61h30a66l 53O38t65t 7376769818195

já si třeba nejraději vařím kávu v moka konvičce - bialettce

0/0
8.4.2014 7:43

A41n58t10o60n41i89n 72B69l57a71z88e37k 4408792237201

Ten kdo pije rozpustnou kavu neni kafar, ale prase.:-)

+2/0
7.4.2014 8:37

A81n22n19a 75T27v29a70r26ů60ž18k49o18v96á 4261636435178

Tak stejně i ten,kdo vaří v džezvě rozpustnou kávu.

0/0
7.4.2014 18:22

K87a88m21i53l 78S75t84r31n96a91d 1838600884602

...po pravde zlate espresso, nerikam ze z dzezvy je kava spatna, ale espresso je espresso..:-)

+2/0
7.4.2014 7:21

Ř19e81h49o38ř 95V95l68a97s59á46k 2894844241696

Koukám, diskuse plná expertů. Já jsem si nejdřív myslel, že džezva bude nějaké cizokrajné ovoce, a proto jsem si šel článek přečíst. ;-D

Kafe normálně nepiji, takže na tom džezva asi nic nezmění.

+2/0
6.4.2014 22:16

P11a52v95e62l 49O28d42r63a58z76i73l 6334299647730

Tak to jsme moc rádi, že to víme.

0/0
8.4.2014 7:43

G50e93n40e 38H21a56m34m45o37n12d 9338351486604

Není nad "svatý" boj o to jak správně pít kafe. Přihazuji taky jeden způsob. Třeba bude in.

Rozkousat pár zrnek kafe a napojit se na teplou vodu z kohoutku ...

+5/0
6.4.2014 19:11

L24u56c20i77e 35S84m16o17l68í90k87o18v22á 9281984203623

nějak nechápu jak mám opakovat celý postup 3x... to mám jako třikrát karamelizovat cukr a přidat kávu a vodu a míchat nebo jen míchat?

0/0
6.4.2014 14:58

M42a19r30t84i23n 70V29o50j29á16č21e67k 9513917931966

podle mě ten popis nesedí ,podle mě se nechá 3x zpěnit (dojít do varu) a promíchá

+1/0
6.4.2014 20:37

A35n56n52a 48T84v68a49r26ů40ž26k15o53v14á 4491646545498

Celý postup ne. Do džezvy se nasype  lžička cukru  a může se nechat zkaramelizoivat. Kdo nemá rád kávu s příchutí, tak tam dá jenom kávu s cukrem. Zalije se studenou vodou a dá se na hořák. Až káva vzkypí, tak se stáhne, znovu se dá vzkypět. Po dobu vaření v džezvě se nemíchá. Káva se podává v džezvě s šálkem a deckou vody. Voda se má správně podávat ke každé kávě. Dnes se na to nějak zapomíná.

0/0
7.4.2014 18:29

L93i21b16o48r 50F60o23l10t56ý49n71e45k 2866285707804

Chcete říct, že v roce 1714 měli speciální přístroj na ohřívání písku? ;-D;-D;-D

0/0
6.4.2014 12:30

L95u54c75i16a26n 65P16a62p77a46z37i11a79n 5334887881155

Tam v Jerevanu to vyhřálo sluníčko, tady v našich podmínkách sice máme na samém poli sluneční elektrárny, ale bohužel se tomu musí trochu pomoci... A onehdy v Praze bůh ví, jak se to připravovalo. Dopátral jste se nějakých výsledků? Podle mne vycházeli z Vídeňského vzoru.

0/0
6.4.2014 12:35

Z23u46z51a38n51a 85V61o41l41n45a 1289884122396

Jen jsem se pozastavila nad tim vyzkumem ohledne piti kavy... Turek, espreso a prekapavana.. A rozpustna je jako espreso? Nebo prekapavana? Nejak mi to nestymuje.... Turka jsem nikoho uz dlouho pit nevidela, na prekapavanou nema nikdo cas a vetsina meho okoli pije rozpustnou..

0/0
6.4.2014 11:44

D68a65n 81H68o62l46i82c67k96ý 5664390426331

na Novu se také nikdo nedívá a má největší sledovanost;-)

+2/0
6.4.2014 12:09

B93á16r47a 78T12e43s43n16e94r81o90v90á 5405390644869

Mamka pije presso, taťka překapávanou, šéfka rozpustnou a kolega turka. Takže nemyslím, že by většina lidí neměla na to či ono čas nebo to nepila, je to velmi individuální (já s manželem třeba kafe nepijeme vůbec).

0/0
6.4.2014 14:31

B24á30r11a 45T14e91s82n90e30r58o29v49á 5405760884919

Ale jinak máte pravdu, že na rozpustnou ve výčtu jaksi zapomněli.

0/0
6.4.2014 14:32

J67a28n 63K74u11d12l93á93č95e91k 7895625

rozpustná káva není klasická káva. Tou je turek - to je vlastně pravá rozpustná káva. Rozpustná káva je jen uvařená káva, ze které se udělají granule a ty si pak zalijete vodou a znovu rozpustíte. Je to humus, který s kávou nemá nic společného.

+3/−1
6.4.2014 15:10

T48o35m55a50s 11N75o16v35o10t76n46y 3791856468429

Rozpustná nemá s kávou nic společného. Zalitý odpad.

0/0
6.4.2014 15:55

Z97u50z60a25n73a 32V70o51l10n61a 1749944552116

Chapu, taky piju esspreso s cerstve umletych zrn a ne obarvenou vodu. Ja jen, ze ve vetsine "pruzkumu" se objevuje

0/0
6.4.2014 21:36

J46u70l12i88u87s 96C34h66a39l85o91u51p42k50a 4662529560491

Kávu v džezvě připravujeme léta. Naučili jsme se ji pít v Bělehradu koncem 80. let. Jinak tam prodávali i džezvy poměrně velké na více káv najednou. Ty naše jsou i půllitrové. Dáme do džezvy přiměřené množství vody, tj. kolik hrnků + jeden navíc, přidáme cukr, nebo sladidlo a až se voda začne vařit stáhneme džezvu z plotny, přidáme kávu, kolik hrnků tolik vrchovatých lžiček, zamícháme a dáme vzkypět. Je možné kávu nechat vzkypět i dvakrát, třikrát. Pak už jen lijeme do šálků. Rozdíl mezi tradičním turkem a tímto  je to, že káva projde varem a lógr klesne na dno. Dá se to vařit i v hrnku, ale samozřejmě měděná džezva je efektnější a pro kavárnu se hodí víc. Jinak turka už nepijeme, to raději zůstaneme bez kávy.

+3/0
6.4.2014 9:54

P11e35t57r 23H19o55r56á64k 1979743399764

Za 40 až 50 korun za jeden kousek si nechám na mařenku zajít chuť.

+2/0
6.4.2014 9:16

L77u14c64i35a47n 11P50a34p84a98z71i94a60n 5714287481645

BRAVO! VIVAT! Těšíme se!

0/0
5.4.2014 23:02

J41a64n17a 20Š42i54m87o58n88o31v11á 2636401829251

Počkejte, až se toho chytí Láďa Hruška ;-D

+13/0
5.4.2014 19:10

J21a81n 31F93i75a12l72a 7884477915249

Med se zahřátím na vyšší teplotu než 70 stupňů (někdy se uvádí 42 stupňů) znehodnotí. Tak ať raději ta firma vaří kafe.

+3/−1
5.4.2014 18:13

P62ř33e16m87y33s55l 84H68r46o12m21a38d22a 2724986278371

Med;-D

0/0
5.4.2014 18:17

J68a95n 46F36i19a50l93a 7954417445329

Tak to jo.

0/0
5.4.2014 18:20

M53i58l43a23n 43K39l80o97u20č96e17k 3480405338947

No a, sladký bude pořád. Předpokládám že dorty marlenka lide nejí proti nachlazení.

+5/0
5.4.2014 18:39

J90o65s96e61f 56V72a90c44u75l74a 9918956346635

Med se v Marlence nevaří,ani nepeče.

+2/0
5.4.2014 18:53

P19e51t96r 45B44u74k50a70l 8757152683231

panocku, nasedni do buldozeru a srovnej se zemi Pardubice.

0/0
6.4.2014 0:31

P65ř13e92m38y25s47l 26H22r43o54m64a17d49a 2414866618801

Tak je pravdou, že medovník je lež, ale stejnou lží je i marlenka. Jen by mne zajímalo kolik tam dávají skutečně medu. Medovník podle starých receptů se dělal úplně bez cukru .....Kolumbus byl pomalej ;-)

Navícse ty medovníkové placky pekly ...sušily při velice malé teplotě. Ty placky byly tak tenké, že jichna jedenmedovník bylo potřeba mnohem víc, než dnes.

Také se ptejte, zda tam nedávají med s Číny, pokud tam vůbec nějaký med dávají.

No tak, ale asi hlavní je, že to prodávaj vsupermarketech.

+9/−3
5.4.2014 17:33
Foto

J66i70ř47í 46I32n44c14z20é23d76y 2244535931299

Marlenka je predrazena strojove vyrabena cukrovinka. 800g hmoty stoji 200 - 250 Kc. Za tu cenu se da poridit 15 - 20 kusu rucne vyrabenych zakusku nebo kolacu. Kavarna na zamku, cili ve Frydku na namesti kde neni kde zaparkovat a tudis bych se tam nesel ani vycurat, je absolutne out. ;-D

+7/−9
5.4.2014 16:36

J62a86n 15F12i25a38l16a 7614357925419

Jsou i lidé, co nemají auto přirostlé k zadku a nehodnotí lokalitu podle velikosti parkoviště.

+24/−2
5.4.2014 18:19

D34a93n 13H79o33l11i29c85k62ý 5354730806611

ti dva ale sami kavárnu nevytrhnou;-)

0/−1
6.4.2014 12:08

M84i45l32a89n 78K25l81o17u32č41e87k 3920955468677

Si kupte koláče za 10kč, co když já mám chuť na dort a ty úplně v pohodě stojí třeba 390 za kilo, jsme zvědavý aby mi nějaký chytrák začal propočítávat ,že za to můžu mít 100 tatranek?

+12/0
5.4.2014 18:43

K97a92m60i67l 32S17c25h81w78a26g81e51r 3293496235956

zato ty seš naprosto IN ;-D

+1/0
5.4.2014 20:58

T61o67m29a48s 88N64o35v10o50t56n19y 3431246878979

Tak to těch 15-20 kusů musí být slušný humus, proti tomu zlatá Marlenka nebo Medovník. Poctivý kousek dortu pod dvacku nedáš, spíš víc a klasické zákusky jsou málokdy pod dvacku, pokud nepočítám nějaké "jednohubky".

+3/0
6.4.2014 15:58

P25a77v86l97í69n39a 36B23u62t91a83n63o67v71á 3984984388168

Zákusky, a sladké všeobecně, jím minimálně, ale když už si chci něco dobrého dát, vyberu si Marlenku nebo nějaký podobný dezert, protože nesnáším mastné, máslové zákusky a dorty. A tak dát jednou za dva měsíce čtyřicet korun za kousek Marlenky, mi nevadí.

0/0
7.4.2014 8:35

Z59b45y72n56ě32k 70J46e34h41l29i42č51k89a 8814388699711

za cenu 0,5Eura jako v Černé Hoře to asi pan podnikatel nebude prodávat, že?

+2/0
5.4.2014 15:49

L18u14c60i25a79n 83P79a31p77a59z37i21a46n 5584717541745

Asi ne, tady jsou jiná pravidla pro podnikání, jiné ceny. Jste v EU, kde lidská práce má jinou hodnotu.

0/0
6.4.2014 11:26

D52a88n 98H86o71l37i61c95k82ý 5144510266661

tady si lidské práce nikdo neváží;-)

+1/0
6.4.2014 12:12

E52m44i35l 29P19r26c10h45a86l 5360670948174

Technicka : Cim se lisi Marlenka, cituji : tradicni armenska receptura a Medovnik cituji : tradicni staroceska receptura ?

+3/−3
5.4.2014 15:05

E89l61i54š19k50a 81K23u77č45e78r96o27v42á 7619712253923

tím, že medovník je lež, zkopírovaný recept, a žádná taková staročeská receptura neexistuje? v Arménii se medovníky v té podobě, jako je marlenka, pečou dodnes.

+7/0
5.4.2014 16:10

E22m51i68l 81P76r33c68h29a90l 5290200498324

Dekuji Elisko

0/0
5.4.2014 16:40
Foto

R78o81s86t35i50s35l38a86v 95S61t63r22ž42í92n52e16k 2401801301482

děkuji Eliško

0/0
5.4.2014 17:16

J69i93ř16í 32S90o96u49č12e50k 5686147899199

Medovník není kopie a ani se nesnaží Marlenku napodobovat, obojí chutná jinak, obojí pochází z jiné země a obojí se připravuje odlišným způsobem. Medovník je slovanská záležitost, která pochází odněkud z ukrajinsko-ruského pohraničí. Je to starý tradiční recept, v originále se jmenuje ryžik. Z Čech sice nepochází, ale najdete nejednu českou rodinu, do které nějaký předek z východu tento recept přinesl už před několika generacemi. Fascinuje mě, s jakou sebejistotou tu šíříte bludy.

+5/0
5.4.2014 22:22

E26l87i77š16k91a 38K91u43č16e86r11o43v52á 7899362173643

jsem z kraje, tak jsem to tak trochu sledovala. výrobci Marlenky prošlapali cestu, zjistili, že lze péct a prodávat cukrovinku po celém území republiky a nebýt, jako běžné cukrárny, omezen jen na lokální spotřebu. neboli že na tom lze postavit podnikání, nejen živnost. což Medovník hbitě obšlehl. Našel podobný recept, ovšem dostatečně odlišný, aby je nikdo nemohl napadnout (viz vaše argumentace), a hurá do podnikání. tak to prostě chodí.

0/0
6.4.2014 13:38

M78a85r27t96i26n 48K11a66r85á80s41e31k 9638143638248

No to tak vetsinou byva, ze nekdo objevi novy trh a pak na nej vecpou dalsi konkurenti, na tom neni ni divneho ani spatneho... (pokud to neni plagiat samozrejme)

0/0
7.4.2014 15:47

P19a91v34e47l 25M31o63h42y70l62a 2117762400575

Ano samozřejmě. Skoro úplně stejně jako medovník Mařenka a Marlenka. Takže tu Vaši jistotu o bludech bych chtěl mít.

0/0
6.4.2014 22:29

J90a62n10a 17Š25i24m62o12n60o18v90á 2886931229531

V mezičase se perníková pochoutka Marlenka tak zkazila, že se na ni nemůžu ani podívat a o marlenkách nechci ani slyšet a nic navazujícícho, i kdyby to bylo z džezvy nechci ani vidět, a krom toho mám doma několik džezev z dob, kdy frčely na ... no, leckde, abych se moc neprokecla :-P

0/0
5.4.2014 14:54
Foto

R41o48s10t29i11s30l35a32v 52S50t68r93ž91í59n10e27k 2461341251272

ses těch perníků asi přejedla, proto ten problém :-)

+6/0
5.4.2014 17:16







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.