- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
já si třeba nejraději vařím kávu v moka konvičce - bialettce
Ten kdo pije rozpustnou kavu neni kafar, ale prase.
Tak stejně i ten,kdo vaří v džezvě rozpustnou kávu.
...po pravde zlate espresso, nerikam ze z dzezvy je kava spatna, ale espresso je espresso..
Koukám, diskuse plná expertů. Já jsem si nejdřív myslel, že džezva bude nějaké cizokrajné ovoce, a proto jsem si šel článek přečíst.
Kafe normálně nepiji, takže na tom džezva asi nic nezmění.
Není nad "svatý" boj o to jak správně pít kafe. Přihazuji taky jeden způsob. Třeba bude in.
Rozkousat pár zrnek kafe a napojit se na teplou vodu z kohoutku ...
nějak nechápu jak mám opakovat celý postup 3x... to mám jako třikrát karamelizovat cukr a přidat kávu a vodu a míchat nebo jen míchat?
podle mě ten popis nesedí ,podle mě se nechá 3x zpěnit (dojít do varu) a promíchá
Chcete říct, že v roce 1714 měli speciální přístroj na ohřívání písku?
Tam v Jerevanu to vyhřálo sluníčko, tady v našich podmínkách sice máme na samém poli sluneční elektrárny, ale bohužel se tomu musí trochu pomoci... A onehdy v Praze bůh ví, jak se to připravovalo. Dopátral jste se nějakých výsledků? Podle mne vycházeli z Vídeňského vzoru.
Jen jsem se pozastavila nad tim vyzkumem ohledne piti kavy... Turek, espreso a prekapavana.. A rozpustna je jako espreso? Nebo prekapavana? Nejak mi to nestymuje.... Turka jsem nikoho uz dlouho pit nevidela, na prekapavanou nema nikdo cas a vetsina meho okoli pije rozpustnou..
na Novu se také nikdo nedívá a má největší sledovanost
Kávu v džezvě připravujeme léta. Naučili jsme se ji pít v Bělehradu koncem 80. let. Jinak tam prodávali i džezvy poměrně velké na více káv najednou. Ty naše jsou i půllitrové. Dáme do džezvy přiměřené množství vody, tj. kolik hrnků + jeden navíc, přidáme cukr, nebo sladidlo a až se voda začne vařit stáhneme džezvu z plotny, přidáme kávu, kolik hrnků tolik vrchovatých lžiček, zamícháme a dáme vzkypět. Je možné kávu nechat vzkypět i dvakrát, třikrát. Pak už jen lijeme do šálků. Rozdíl mezi tradičním turkem a tímto je to, že káva projde varem a lógr klesne na dno. Dá se to vařit i v hrnku, ale samozřejmě měděná džezva je efektnější a pro kavárnu se hodí víc. Jinak turka už nepijeme, to raději zůstaneme bez kávy.
Za 40 až 50 korun za jeden kousek si nechám na mařenku zajít chuť.