Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Z biomouky velikonoční mazanec neupečete, ukázal test MF DNES

Pokud se má velikonoční mazanec povést, potřebujete k tomu kromě vlastní zručnosti především kvalitní mouku. Bez ní bochánek nevykyne tak jak má, bude sražený a nebude moc chutnat.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P60a44v63e74l 84B45í32n33a 1773595752863

Doporučuji všem najít si blízký malomlýn a kupovat mouku tam. Je jich u nás dost a prodávají kvalitní výrobky...

0/0
9.4.2014 2:42

A79n25n72a 51K46i76r80š94o54v31á 9296420415953

Bio hladká mouka mě moc netrápí. Spíš mě vadí, že v obyčejné hladké mouce snad vůbec není lepek; dřív stačily tak dvě lžíce na zahuštění celého hrnce omáčky a dneska je to loterie, jestli omáčka vůbec zhouste po x lžicích mouky :-P

0/0
4.4.2014 22:00

P11a42v54e10l 28R51ý96d91l 5115779120604

Však je lepší si udělat jíšku a nesypat do omáček mouku jen tak ;-)

+1/0
5.4.2014 19:13

L68u26d43v78í11k 82G73a60j75d29o98š77í45k 2545893574412

A výsledek toho tesutu je KDE?8-o

Nebo výsedkem je sdělení: "Trochu se tam vymykájí ty biomouky..."?

0/0
4.4.2014 17:35

P39e24t30r42a 87Č44e89l77e76d41o34v89á 9872238939

RvRvRv Doporučuju redaktorům, než něco takového vypustí do éteru, aby si o tom něco nastudovali...Protože pod názvem biomouka, se skrývá spousta různých druhů a stále je to o tom, že bio potraviny nakupuje pouze část běžných spotřebitelů a ti ty informace "co na co" mají a znají...

A asi tak - na to, aby se vám nepovedl mazanec nepotřebujete nutně bio mouku..I z biomouky se dá výtečně péct, je to i šikovnosti dotyčného pekaře...Protože "pekařské tele" zmastí mazanec i z výběrové mouky, nehledě na to, že už může ztroskotat na kvásku z droždí...

Takže laskavě si upravte titulek, z biomouky se dá upéct mazanec skvělý, jako z mouky "nebio", jen je to o ručičkách, vážení....Anebo název článku upravte na to, jaký je rozdíl mezi mooukou s oznečením bio a klasickou. Howgh

+1/−5
4.4.2014 10:47

A48l84e17x63a60n74d29r 45K67o80s30t80k43a 5759646729616

Nejlepší pečené co pamatuji míval na chalupě soused. Pšenice na poli, mouku z ní měl domácí, ono vzniká něco hladké mouky defakto jako odpad, když se dělá šrot prasatům.. A to bylo.

+1/0
4.4.2014 11:56

P49a59v71e63l 80B27e80r80a53n 9105347510

Přesně tak, "bio" vypovídá pouze o tom, jakým způsobem byla plodina pěstována. Ono i té "nebio" pšenice je spousta druhů a to pominu, že v rámci druhu je zpravidla ještě z nejrůznějších příčin rozdíl v kvalitě. Pokud je kvalitní "bio" zrno a semele se stejným způsobem jako to "nebio", zíkáte stejné šarže mouky. Pokud máte celozrnnou mouku, tak ať je "bio" nebo "nebio", kynuté těsto bude prostě již z podstaty jiné, než z klasické "bílé". Ale i z té celozrnné těsto nakyne, možná to jenom bude někdy trochu déle trvat... ;-)

0/0
4.4.2014 13:54

T49o70m86á16š 14S39k59á46l35a 6958657

> je to o tom, že bio potraviny nakupuje pouze část běžných spotřebitelů a ti ty informace "co na co" mají a znají

Tohle je mylný předpoklad. Koho znám co nakupuje "BIO" o tom neví nic víc než všichni ostatní. Prostě je to "BIO" tak je to "lepší". Z čehož usuzuji, že hlubší znalost potravin a přísad vůbec nesouvisí s tímto označením. Prosím neidealizovat "vlastní" skupinu.

+1/0
4.4.2014 14:09

P20a77v61e61l 66B63e55r12a21n 9675717500

Tak nevím kde se tedy stala chyba... Buď vím, co chci koupit, nebo nevím a jenom se "domnívám", ale pak se nemohu moc divit, když jsem se "domníval" špatně... Za to bohužel žádné označení nemůže... ;-)

0/0
4.4.2014 15:16

K38a50r40e67l 67V36a82c16h74u93t 9933282209433

Při spálení BIOmouky, na rozdíl od obyčejné mouky, vyprodukujete více popela.

Je mezi nimi tedy rozdíl asi takový jako mezi hnědým a černým uhlím. ;-)

+2/0
4.4.2014 8:16

T73o38m46á15š 35S36k53á92l61a 6848287

Ironie, že to tak opravdu je. I složení a zdroj hoření má v základu podobné. A u obou chcete, aby hoření bylo úplné. Popel zůstane právě z "nečistot".

0/0
4.4.2014 14:16

P64a23v26e97l 96B22e83r76a30n 9585657730

Větší obsah popela zpravidla znamená vyšší obsah minerálních (anorganických) látek. Tj. jelikož celozrnná mouka obsahuje rovněž semloutou slupku zrna (neplést s plevami), zatímco u "bílé" mouky byla tato slupka před semletím obroušena, znamená to, že minerální složka je obsažena ve zvýšené míře ve slupce, zatímco ve zbytku zrna jsou převážně sloučeniny C, H, O, které hoří víceméně bezezbytku. Jestli jsou ty minerální látky pro člověka prospěšné nebo zda stačí hlavně ty sacharidy (škrob, cukr) a bílkoviny (lepek), to už je na každém z nás...

0/0
4.4.2014 14:55

M71i91r19k51a 88P90i25t83t43n51e33r89o26v65á 2159414452

Koukám jako blázen! Roky peču vánočky i mazance z celozrnné špaldové bio mouky a jde to! Fakt.

+2/−1
4.4.2014 7:40

K96a44r87o54l48i12n23a 65M18a76r80i19e 50H89l83a18v64s74o23v26á 6834639125463

jen jestli to je vážně bio;-D

+2/0
4.4.2014 8:29

M11i84r23k89a 36P81i41t16t51n40e33r23o76v28á 2329894952

Nevím, v žádném výzkumném ústavu jsem s ní nebyla. Koupila jsem ji ve zdravé výživě a má na sobě napsáno BIO. :-)

0/0
4.4.2014 11:10

T84o80m23á43š 73S91k61á48l80a 6618907

to znamená, že jí někdo přes západem slunce zpíval písničky. Jinak je to stejné jako normální mouka. Ten nadpis je zavádějící, ale zase kdo čte v novinách nadpisy, že jo.

0/0
4.4.2014 14:17

Z91u25z60a42n42a 51Š53i62š87k32o39v36á 4457730679194

Z celozrnné mouky (i BIO) dobrý mazanec samozřejmě upečete, když se nebudete držet receptury určené pro vysoce vymletou mouku. Že nebude úplně stejný, jako mazanec z bílé je snad jasné i redaktorům idnes. Já jsem kupříkladu vyrostla v pekárně, takže k bílému pečivu mám odpor a jeho nadýchanost už neocením.

+2/0
4.4.2014 7:37

J66i69ř41í 45M51a33c29e98k 3815875124361

Souhlasím. Ani já nemám rád bílé nadýchané pečivo, ač jsem v pekárně nevyrostl.

0/0
4.4.2014 9:19

J92o60s51e54f 30Š49e24m36e78l89í80k 7349741690117

No a to jste ještě nezkusili udělat zásmažku (jíšku, zápražku) z mouky co se prodává v USA. To je na mrtvicu! Čert ví, co do toho dávají.

+1/0
4.4.2014 1:27

A72l55e54x76a69n16d81r 94K77o49s25t49k68a 5959616599536

Dávají do toho kukuřici.

0/0
4.4.2014 6:41

A49n26t69o37n80í83n 16K95a59t40z39e75r 8882163696800

Ale to samé je znaši hladkou moukou.Mne připadá,že postrádá víc jak polovinu lepku.Pokud jsme nebyli součástí EU,tak jsme měli vše v dobré kvalitě,ale teď jsme asi největší smetiště celé Evropy.

0/0
4.4.2014 8:41

Z32d55e53n37ě21k 42P30l20i65s72k15a 7145109549

Čtěte v MF Dnes v pátek 3.4. ? Asi opožděný apríl.

0/0
3.4.2014 23:05

M40i27c39h37a84e58l10a 72L91h70o48t80s19k74á 2519286888427

Tak to je mazanec! ...Nežer pořád, jdi se projit národe! Kdo mi řekne JEDEN JEDINY prospěšný prvek v mazanci , má to za bludišťáka.

+1/−7
3.4.2014 22:52

S54t67a46n49i18s32l42a16v 95H58o71n17ě78k 1118950148104

Ořechy, mandle, rozinky, vajíčka, kvasnice :-P

+8/−1
3.4.2014 23:59

J22o46s60e31f 21Š80e58m63e81l87í39k 7329541670467

Rum? Mám ho?

+4/0
4.4.2014 1:25

M83a71r59t41i18n 89N18e17r93m77u61t 9507117838919

já to taky nejím, ani vánočku - hromada suchého cosi

0/0
4.4.2014 9:43

P47a84v14e74l 39B81e37r21a42n 9865877850

Suchého? Já nevím, ale už moje babička do těsta dávala sádlo, zpravidla husí, lžíci rumu pro chuť a vánočka i mazanec je jsou nádherně vláčné... 8-o

+1/0
4.4.2014 14:00

M36a43r12t82i51n 90N34e33r16m51u63t 9957197148399

asi to bude tím, že mě velkoobjemové pekařské výrobky nějak neberou (a s rumem už vůbec). Pečivo mám jenom na nepatrné doplnění jídla ne jako hlavní složku.

0/0
4.4.2014 14:08

P66a52v58e40l 56B79e89r50a54n 9275787380

Mohu ubezpečit, že ten rum se tam dává hlavně pro zjemnění těsta... Je to zřejmě jedno z prvních "éček", které začali naši předkové používat... ;-)

0/0
4.4.2014 15:10

S64t56a60n26i53s30l14a81v72a 91Z93a20p59l76e59t85a94l30o18v65a 6346529699688

jj  na lepší pečení bývala nejlepší mouka dvounulka = OO

ale kdo už to dnes pamatuje a kdo umí tak péct ;-)

+4/0
3.4.2014 22:40

T83o56m40á15š 46S91k57á64l71a 6618697

nj, ti lidé co jim v 89' bylo 30 jsou dnes asi už mrtví, co? :)

0/0
4.4.2014 14:20

J75i55ř35í 20H74o14l32ý 5652730573483

Ve většině těch BIO nesmyslů je akorát víc plísně a x-násobná cena.

+14/−4
3.4.2014 21:46

M79a79r29i13e 55H34o19m23o13l21k85o91v42á 2960885971

Já si myslím, že je to špatná informace - ta "bio" mouka je asi myšlená mouka celozrnná.  Bio mouka může být přece jakákoliv mouka, záleží na způsobu pěstování.

A že je každá mouka na něco jiného, je přece jasné. Proto je jiná mouka na těstoviny a jiná na  koláče. Záleží to na druhu obilí i na způsobu mletí.  Jistě, kdyby byla každá mouka popsaná, na co se hodí, nebyly by běžně na krámě mouky 3 druhy, ale aspoň 10.

+2/−8
3.4.2014 21:40

M44i80l44a38n 48V96o16t83a39v69a 5204426601122

ne není to tak myšleno a a bio nemá s celozrnnou nic společného

+2/−1
3.4.2014 22:22

L85u95k20á44š 75O60m85á42č46k32a 5551584581576

Nemáš pravdu, Maruško. Bio mouka, tedy mouka, která se vyrábí z obilí, které se chemicky neošetřuje, je napadáno často plísněmi a škůdci, čili kvalita takového obilí je velmi mizerná.

+6/−3
3.4.2014 23:43

P89a62v92e22l 85J15a86n84o39u28š98k82o72v44e72c 1853248759612

Původně jsem si myslel, že jíme kvůli výživě těla. Teď se ale dovídám,že výživa je na druhém místě a důležité je aby bochánek pěkně vypadal a chutnal. Že je biomouka pro výživu hodnotnější o tom nemůže být pochyb.

+5/−20
3.4.2014 21:31

J10a35n 89D80v96o30ř37á22k 4123432213827

Já tedy pochybuji...

+5/0
3.4.2014 22:20

P88a48v57e93l 76Z76a96t56l54o25u11k65a90l 7451929862507

Jako evoluční biolog se vysmívám vašemu pokusu o postavení těch dvou věcí do protikladu.

+4/0
3.4.2014 22:21

J68a60n 18C79h95o57b32o98t 5802944918571

Tak pozor na měchýř...

0/0
3.4.2014 22:50

L92u83k50a28s 45N20e43m24e50c 7959180272284

Jste vsichni tak naivni? Jedna se o iDnes-Babis propagandu ... a to rikam jako jeho volic ;-D

0/−6
3.4.2014 20:54

P16a84v34e34l 89Z61a37t50l70o43u82k13a12l 7911909352937

Je celkem dobře, že jste to s tím popelem vysvětlili, protože jinak by se tu zcela jistě opakovalo to, co před několika lety v diskusi pod článkem o šunkách, kde uváděli jako rozlišovací kritérium obsah čisté svalové bílkoviny, a pár hospodyněk se tam rozčilovalo, protože pod tím pojmem rozuměly maso, tak jak je - a významně se ptaly, jak se něco může nazývat "šunkou nejvyšší jakosti", "když to má jen 16 % masa a kdoví, co je v tom zbytku" :)

+4/0
3.4.2014 18:49

J94o80s15e97f 60Z40a59h47á54l35k58a 4713989718516

Mouka, ze které se nedá péct?!? To je skoro jako auto, se kterým se nedá jezdit (ale poslouží jako kolna nebo kozí chlívek).

Hlavně, že je z bio mlýna, semlel ji bio mlynář a prodává se za bio cenu.

+9/−2
3.4.2014 18:42

R90u60d88o71l97f 74P90e43k63á17r32e50k 9662241439273

Tak ať si ji BIO degeneráti užijou...

+1/−1
3.4.2014 18:54

J52a88n 56C11h37o21b30o55t 5532734868441

Myslím, že dle vyjadřování máte zmíněného degeneráta blíže, než si myslíte.

+2/0
3.4.2014 20:43

R36u77d77o70l70f 41P22e50k12á28r36e29k 9132461509903

Tak to si myslíte špatně.

0/0
3.4.2014 21:33

J38a89n 91C32h21o17b16o82t 5522694238781

Jo tak, tak to je hned jiná!

0/0
3.4.2014 22:47

J40a43n 27C33h87o56b17o85t 5392604788351

Vždyť to není pravda...péct se dá, jen se holt chová jinak než nrmální průmyslová a na některé věci se nehodí.

Osobně mě udivuje, že by z BIO zrna nešlo umlet přesně stejnou mouku, jako z obzč. obilí. Třeba je to tím, že výrobce myslí, že když BIO, tak tam také nechá více "dobrot" a ne zcela úmyslně tím změní technologické vlastnosti mouky.

+3/0
3.4.2014 19:11

B12e91n 24P33a61v36k97a 1907703387261

No ty tmavé mouky prostě moc kvasinkám nejedou. Vybíravé mršky;-D

0/0
3.4.2014 19:19

A63l81e63x32a28n70d93r 28K11o27s42t20k68a 5109136419566

Ale zvládají to, jen to trvá déle.

+1/0
3.4.2014 20:22

J38o64s60e77f 20Z65a29h29á92l82k30a 4253719328186

Co je to BIO zrno?  Z čeho a jak vyroste? Že by nemořené osivo s nízkou klíčivostí a nízkými výnosy s cenou o 50 až 100% než konvenční osivo. To je k smíchu. Kdo něco takového pěstuje, potom kvůli výdělku spíše zase na osivo než do mlýna. Tam putuje klasická pšenka, žito. Rozdíl je jen ve zpracování.

0/0
3.4.2014 20:34







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.