Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Z biomouky velikonoční mazanec neupečete, ukázal test MF DNES

Pokud se má velikonoční mazanec povést, potřebujete k tomu kromě vlastní zručnosti především kvalitní mouku. Bez ní bochánek nevykyne tak jak má, bude sražený a nebude moc chutnat.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P38a12v45e48l 27B97í20n63a 1783185912473

Doporučuji všem najít si blízký malomlýn a kupovat mouku tam. Je jich u nás dost a prodávají kvalitní výrobky...

0/0
9.4.2014 2:42

A66n29n79a 27K27i23r76š18o48v66á 9216980335843

Bio hladká mouka mě moc netrápí. Spíš mě vadí, že v obyčejné hladké mouce snad vůbec není lepek; dřív stačily tak dvě lžíce na zahuštění celého hrnce omáčky a dneska je to loterie, jestli omáčka vůbec zhouste po x lžicích mouky :-P

0/0
4.4.2014 22:00

P98a15v56e58l 57R42ý64d34l 5505149950544

Však je lepší si udělat jíšku a nesypat do omáček mouku jen tak ;-)

+1/0
5.4.2014 19:13

L24u75d86v10í89k 83G69a43j20d46o18š43í29k 2785783914172

A výsledek toho tesutu je KDE?8-o

Nebo výsedkem je sdělení: "Trochu se tam vymykájí ty biomouky..."?

0/0
4.4.2014 17:35

P46e25t42r97a 14Č16e30l60e58d82o41v78á 9752318729

RvRvRv Doporučuju redaktorům, než něco takového vypustí do éteru, aby si o tom něco nastudovali...Protože pod názvem biomouka, se skrývá spousta různých druhů a stále je to o tom, že bio potraviny nakupuje pouze část běžných spotřebitelů a ti ty informace "co na co" mají a znají...

A asi tak - na to, aby se vám nepovedl mazanec nepotřebujete nutně bio mouku..I z biomouky se dá výtečně péct, je to i šikovnosti dotyčného pekaře...Protože "pekařské tele" zmastí mazanec i z výběrové mouky, nehledě na to, že už může ztroskotat na kvásku z droždí...

Takže laskavě si upravte titulek, z biomouky se dá upéct mazanec skvělý, jako z mouky "nebio", jen je to o ručičkách, vážení....Anebo název článku upravte na to, jaký je rozdíl mezi mooukou s oznečením bio a klasickou. Howgh

+1/−5
4.4.2014 10:47

A98l10e30x47a75n36d39r 89K74o62s96t23k39a 5779626729276

Nejlepší pečené co pamatuji míval na chalupě soused. Pšenice na poli, mouku z ní měl domácí, ono vzniká něco hladké mouky defakto jako odpad, když se dělá šrot prasatům.. A to bylo.

+1/0
4.4.2014 11:56

P78a23v58e39l 81B76e82r93a69n 9335207590

Přesně tak, "bio" vypovídá pouze o tom, jakým způsobem byla plodina pěstována. Ono i té "nebio" pšenice je spousta druhů a to pominu, že v rámci druhu je zpravidla ještě z nejrůznějších příčin rozdíl v kvalitě. Pokud je kvalitní "bio" zrno a semele se stejným způsobem jako to "nebio", zíkáte stejné šarže mouky. Pokud máte celozrnnou mouku, tak ať je "bio" nebo "nebio", kynuté těsto bude prostě již z podstaty jiné, než z klasické "bílé". Ale i z té celozrnné těsto nakyne, možná to jenom bude někdy trochu déle trvat... ;-)

0/0
4.4.2014 13:54

T78o66m42á22š 55S79k78á70l69a 6938637

> je to o tom, že bio potraviny nakupuje pouze část běžných spotřebitelů a ti ty informace "co na co" mají a znají

Tohle je mylný předpoklad. Koho znám co nakupuje "BIO" o tom neví nic víc než všichni ostatní. Prostě je to "BIO" tak je to "lepší". Z čehož usuzuji, že hlubší znalost potravin a přísad vůbec nesouvisí s tímto označením. Prosím neidealizovat "vlastní" skupinu.

+1/0
4.4.2014 14:09

P17a34v67e45l 17B92e89r81a95n 9205247100

Tak nevím kde se tedy stala chyba... Buď vím, co chci koupit, nebo nevím a jenom se "domnívám", ale pak se nemohu moc divit, když jsem se "domníval" špatně... Za to bohužel žádné označení nemůže... ;-)

0/0
4.4.2014 15:16

K62a71r43e26l 32V47a53c16h13u28t 9403942949633

Při spálení BIOmouky, na rozdíl od obyčejné mouky, vyprodukujete více popela.

Je mezi nimi tedy rozdíl asi takový jako mezi hnědým a černým uhlím. ;-)

+2/0
4.4.2014 8:16

T10o83m96á83š 11S57k83á58l51a 6148247

Ironie, že to tak opravdu je. I složení a zdroj hoření má v základu podobné. A u obou chcete, aby hoření bylo úplné. Popel zůstane právě z "nečistot".

0/0
4.4.2014 14:16

P41a74v10e79l 50B24e48r63a66n 9785507210

Větší obsah popela zpravidla znamená vyšší obsah minerálních (anorganických) látek. Tj. jelikož celozrnná mouka obsahuje rovněž semloutou slupku zrna (neplést s plevami), zatímco u "bílé" mouky byla tato slupka před semletím obroušena, znamená to, že minerální složka je obsažena ve zvýšené míře ve slupce, zatímco ve zbytku zrna jsou převážně sloučeniny C, H, O, které hoří víceméně bezezbytku. Jestli jsou ty minerální látky pro člověka prospěšné nebo zda stačí hlavně ty sacharidy (škrob, cukr) a bílkoviny (lepek), to už je na každém z nás...

0/0
4.4.2014 14:55

M62i55r33k25a 87P59i87t92t71n49e52r92o15v83á 2219194662

Koukám jako blázen! Roky peču vánočky i mazance z celozrnné špaldové bio mouky a jde to! Fakt.

+2/−1
4.4.2014 7:40

K21a52r90o31l17i73n65a 12M39a96r51i75e 30H81l60a64v61s71o61v96á 6834119405213

jen jestli to je vážně bio;-D

+2/0
4.4.2014 8:29

M67i43r42k49a 82P41i34t28t14n66e27r59o98v49á 2459614952

Nevím, v žádném výzkumném ústavu jsem s ní nebyla. Koupila jsem ji ve zdravé výživě a má na sobě napsáno BIO. :-)

0/0
4.4.2014 11:10

T11o61m43á86š 18S38k89á83l71a 6258687

to znamená, že jí někdo přes západem slunce zpíval písničky. Jinak je to stejné jako normální mouka. Ten nadpis je zavádějící, ale zase kdo čte v novinách nadpisy, že jo.

0/0
4.4.2014 14:17

Z44u11z78a19n21a 79Š63i73š40k25o28v96á 4717320719624

Z celozrnné mouky (i BIO) dobrý mazanec samozřejmě upečete, když se nebudete držet receptury určené pro vysoce vymletou mouku. Že nebude úplně stejný, jako mazanec z bílé je snad jasné i redaktorům idnes. Já jsem kupříkladu vyrostla v pekárně, takže k bílému pečivu mám odpor a jeho nadýchanost už neocením.

+2/0
4.4.2014 7:37

J21i36ř98í 11M81a48c95e34k 3595145524651

Souhlasím. Ani já nemám rád bílé nadýchané pečivo, ač jsem v pekárně nevyrostl.

0/0
4.4.2014 9:19

J21o26s65e83f 12Š87e17m47e28l85í71k 7309801820647

No a to jste ještě nezkusili udělat zásmažku (jíšku, zápražku) z mouky co se prodává v USA. To je na mrtvicu! Čert ví, co do toho dávají.

+1/0
4.4.2014 1:27

A70l64e45x75a34n82d16r 13K41o44s10t96k70a 5259556149686

Dávají do toho kukuřici.

0/0
4.4.2014 6:41

A87n58t17o79n16í47n 68K74a56t61z46e35r 8632783306980

Ale to samé je znaši hladkou moukou.Mne připadá,že postrádá víc jak polovinu lepku.Pokud jsme nebyli součástí EU,tak jsme měli vše v dobré kvalitě,ale teď jsme asi největší smetiště celé Evropy.

0/0
4.4.2014 8:41

Z83d35e68n23ě37k 27P82l14i22s33k49a 7125909459

Čtěte v MF Dnes v pátek 3.4. ? Asi opožděný apríl.

0/0
3.4.2014 23:05

M32i72c81h12a42e31l74a 83L64h26o75t10s76k30á 7686771779658

Tak to je mazanec! ...Nežer pořád, jdi se projit národe! Kdo mi řekne JEDEN JEDINY prospěšný prvek v mazanci , má to za bludišťáka.

+1/−7
3.4.2014 22:52

S79t96a86n89i85s89l40a69v 75H12o67n81ě96k 1668830208394

Ořechy, mandle, rozinky, vajíčka, kvasnice :-P

+8/−1
3.4.2014 23:59

J73o53s61e45f 98Š33e98m69e52l47í37k 7499611450437

Rum? Mám ho?

+4/0
4.4.2014 1:25

M55a83r32t92i58n 41N86e90r70m71u54t 9717257828299

já to taky nejím, ani vánočku - hromada suchého cosi

0/0
4.4.2014 9:43

P19a25v65e89l 94B34e26r29a80n 9735867290

Suchého? Já nevím, ale už moje babička do těsta dávala sádlo, zpravidla husí, lžíci rumu pro chuť a vánočka i mazanec je jsou nádherně vláčné... 8-o

+1/0
4.4.2014 14:00

M43a52r13t29i24n 66N33e36r23m43u90t 9617967868619

asi to bude tím, že mě velkoobjemové pekařské výrobky nějak neberou (a s rumem už vůbec). Pečivo mám jenom na nepatrné doplnění jídla ne jako hlavní složku.

0/0
4.4.2014 14:08

P89a72v53e60l 82B86e32r37a21n 9825707500

Mohu ubezpečit, že ten rum se tam dává hlavně pro zjemnění těsta... Je to zřejmě jedno z prvních "éček", které začali naši předkové používat... ;-)

0/0
4.4.2014 15:10

S19t39a64n51i28s71l22a52v48a 67Z51a40p15l91e56t15a74l34o14v92a 6186719359558

jj  na lepší pečení bývala nejlepší mouka dvounulka = OO

ale kdo už to dnes pamatuje a kdo umí tak péct ;-)

+4/0
3.4.2014 22:40

T36o22m13á42š 20S24k90á46l52a 6268237

nj, ti lidé co jim v 89' bylo 30 jsou dnes asi už mrtví, co? :)

0/0
4.4.2014 14:20

J95i58ř91í 71H89o84l43ý 5232320303233

Ve většině těch BIO nesmyslů je akorát víc plísně a x-násobná cena.

+14/−4
3.4.2014 21:46

M55a90r40i27e 62H86o77m77o42l47k13o18v24á 2160675781

Já si myslím, že je to špatná informace - ta "bio" mouka je asi myšlená mouka celozrnná.  Bio mouka může být přece jakákoliv mouka, záleží na způsobu pěstování.

A že je každá mouka na něco jiného, je přece jasné. Proto je jiná mouka na těstoviny a jiná na  koláče. Záleží to na druhu obilí i na způsobu mletí.  Jistě, kdyby byla každá mouka popsaná, na co se hodí, nebyly by běžně na krámě mouky 3 druhy, ale aspoň 10.

+2/−8
3.4.2014 21:40

M42i33l75a15n 86V88o77t59a56v82a 5614246171732

ne není to tak myšleno a a bio nemá s celozrnnou nic společného

+2/−1
3.4.2014 22:22

L58u13k35á22š 66O22m12á92č61k14a 5671734831756

Nemáš pravdu, Maruško. Bio mouka, tedy mouka, která se vyrábí z obilí, které se chemicky neošetřuje, je napadáno často plísněmi a škůdci, čili kvalita takového obilí je velmi mizerná.

+6/−3
3.4.2014 23:43

P92a50v76e65l 31J16a10n88o55u25š36k65o22v79e69c 1793358639702

Původně jsem si myslel, že jíme kvůli výživě těla. Teď se ale dovídám,že výživa je na druhém místě a důležité je aby bochánek pěkně vypadal a chutnal. Že je biomouka pro výživu hodnotnější o tom nemůže být pochyb.

+5/−20
3.4.2014 21:31

J67a87n 10D82v12o48ř54á75k 4493702713477

Já tedy pochybuji...

+5/0
3.4.2014 22:20

P23a15v12e66l 16Z15a94t91l11o73u68k56a19l 7851109102317

Jako evoluční biolog se vysmívám vašemu pokusu o postavení těch dvou věcí do protikladu.

+4/0
3.4.2014 22:21

J32a81n 77C13h13o26b86o92t 5662744278761

Tak pozor na měchýř...

0/0
3.4.2014 22:50

L39u60k27a83s 76N23e60m20e23c 7629730392704

Jste vsichni tak naivni? Jedna se o iDnes-Babis propagandu ... a to rikam jako jeho volic ;-D

0/−6
3.4.2014 20:54

P69a93v29e52l 72Z25a47t54l54o26u88k92a43l 7191889242737

Je celkem dobře, že jste to s tím popelem vysvětlili, protože jinak by se tu zcela jistě opakovalo to, co před několika lety v diskusi pod článkem o šunkách, kde uváděli jako rozlišovací kritérium obsah čisté svalové bílkoviny, a pár hospodyněk se tam rozčilovalo, protože pod tím pojmem rozuměly maso, tak jak je - a významně se ptaly, jak se něco může nazývat "šunkou nejvyšší jakosti", "když to má jen 16 % masa a kdoví, co je v tom zbytku" :)

+4/0
3.4.2014 18:49

J48o40s76e25f 70Z22a51h72á42l72k49a 4883189688186

Mouka, ze které se nedá péct?!? To je skoro jako auto, se kterým se nedá jezdit (ale poslouží jako kolna nebo kozí chlívek).

Hlavně, že je z bio mlýna, semlel ji bio mlynář a prodává se za bio cenu.

+9/−2
3.4.2014 18:42

R48u42d43o31l67f 49P93e58k79á31r84e43k 9382901439133

Tak ať si ji BIO degeneráti užijou...

+1/−1
3.4.2014 18:54

J71a95n 49C24h43o61b55o97t 5802764798391

Myslím, že dle vyjadřování máte zmíněného degeneráta blíže, než si myslíte.

+2/0
3.4.2014 20:43

R52u97d65o45l57f 80P54e11k75á66r55e33k 9542811969933

Tak to si myslíte špatně.

0/0
3.4.2014 21:33

J85a77n 22C80h97o69b77o92t 5672544738851

Jo tak, tak to je hned jiná!

0/0
3.4.2014 22:47

J86a44n 50C89h69o63b15o81t 5652484858571

Vždyť to není pravda...péct se dá, jen se holt chová jinak než nrmální průmyslová a na některé věci se nehodí.

Osobně mě udivuje, že by z BIO zrna nešlo umlet přesně stejnou mouku, jako z obzč. obilí. Třeba je to tím, že výrobce myslí, že když BIO, tak tam také nechá více "dobrot" a ne zcela úmyslně tím změní technologické vlastnosti mouky.

+3/0
3.4.2014 19:11

B46e42n 36P15a50v26k69a 1617643617221

No ty tmavé mouky prostě moc kvasinkám nejedou. Vybíravé mršky;-D

0/0
3.4.2014 19:19

A40l82e29x72a77n12d16r 68K24o41s25t64k62a 5899756259376

Ale zvládají to, jen to trvá déle.

+1/0
3.4.2014 20:22

J46o90s64e44f 65Z42a72h52á51l84k22a 4303349328476

Co je to BIO zrno?  Z čeho a jak vyroste? Že by nemořené osivo s nízkou klíčivostí a nízkými výnosy s cenou o 50 až 100% než konvenční osivo. To je k smíchu. Kdo něco takového pěstuje, potom kvůli výdělku spíše zase na osivo než do mlýna. Tam putuje klasická pšenka, žito. Rozdíl je jen ve zpracování.

0/0
3.4.2014 20:34





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.