Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Z biomouky velikonoční mazanec neupečete, ukázal test MF DNES

Pokud se má velikonoční mazanec povést, potřebujete k tomu kromě vlastní zručnosti především kvalitní mouku. Bez ní bochánek nevykyne tak jak má, bude sražený a nebude moc chutnat.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P78a40v74e87l 94B53í25n69a 1103495592333

Doporučuji všem najít si blízký malomlýn a kupovat mouku tam. Je jich u nás dost a prodávají kvalitní výrobky...

0/0
9.4.2014 2:42

A59n98n34a 15K80i68r47š82o55v34á 9576300555863

Bio hladká mouka mě moc netrápí. Spíš mě vadí, že v obyčejné hladké mouce snad vůbec není lepek; dřív stačily tak dvě lžíce na zahuštění celého hrnce omáčky a dneska je to loterie, jestli omáčka vůbec zhouste po x lžicích mouky :-P

0/0
4.4.2014 22:00

P51a66v91e81l 76R58ý54d26l 5705119280554

Však je lepší si udělat jíšku a nesypat do omáček mouku jen tak ;-)

+1/0
5.4.2014 19:13

L70u44d94v59í38k 97G27a12j95d36o35š77í24k 2835333984642

A výsledek toho tesutu je KDE?8-o

Nebo výsedkem je sdělení: "Trochu se tam vymykájí ty biomouky..."?

0/0
4.4.2014 17:35

P33e15t27r67a 48Č66e73l12e17d66o82v74á 9152828639

RvRvRv Doporučuju redaktorům, než něco takového vypustí do éteru, aby si o tom něco nastudovali...Protože pod názvem biomouka, se skrývá spousta různých druhů a stále je to o tom, že bio potraviny nakupuje pouze část běžných spotřebitelů a ti ty informace "co na co" mají a znají...

A asi tak - na to, aby se vám nepovedl mazanec nepotřebujete nutně bio mouku..I z biomouky se dá výtečně péct, je to i šikovnosti dotyčného pekaře...Protože "pekařské tele" zmastí mazanec i z výběrové mouky, nehledě na to, že už může ztroskotat na kvásku z droždí...

Takže laskavě si upravte titulek, z biomouky se dá upéct mazanec skvělý, jako z mouky "nebio", jen je to o ručičkách, vážení....Anebo název článku upravte na to, jaký je rozdíl mezi mooukou s oznečením bio a klasickou. Howgh

+1/−5
4.4.2014 10:47

A14l61e22x75a48n59d74r 29K31o37s83t54k40a 5659146629746

Nejlepší pečené co pamatuji míval na chalupě soused. Pšenice na poli, mouku z ní měl domácí, ono vzniká něco hladké mouky defakto jako odpad, když se dělá šrot prasatům.. A to bylo.

+1/0
4.4.2014 11:56

P30a27v15e77l 23B38e12r94a38n 9845357900

Přesně tak, "bio" vypovídá pouze o tom, jakým způsobem byla plodina pěstována. Ono i té "nebio" pšenice je spousta druhů a to pominu, že v rámci druhu je zpravidla ještě z nejrůznějších příčin rozdíl v kvalitě. Pokud je kvalitní "bio" zrno a semele se stejným způsobem jako to "nebio", zíkáte stejné šarže mouky. Pokud máte celozrnnou mouku, tak ať je "bio" nebo "nebio", kynuté těsto bude prostě již z podstaty jiné, než z klasické "bílé". Ale i z té celozrnné těsto nakyne, možná to jenom bude někdy trochu déle trvat... ;-)

0/0
4.4.2014 13:54

T59o28m31á30š 52S23k19á31l21a 6328267

> je to o tom, že bio potraviny nakupuje pouze část běžných spotřebitelů a ti ty informace "co na co" mají a znají

Tohle je mylný předpoklad. Koho znám co nakupuje "BIO" o tom neví nic víc než všichni ostatní. Prostě je to "BIO" tak je to "lepší". Z čehož usuzuji, že hlubší znalost potravin a přísad vůbec nesouvisí s tímto označením. Prosím neidealizovat "vlastní" skupinu.

+1/0
4.4.2014 14:09

P72a40v97e46l 21B82e29r70a50n 9625307100

Tak nevím kde se tedy stala chyba... Buď vím, co chci koupit, nebo nevím a jenom se "domnívám", ale pak se nemohu moc divit, když jsem se "domníval" špatně... Za to bohužel žádné označení nemůže... ;-)

0/0
4.4.2014 15:16

K83a64r57e36l 48V83a73c53h31u88t 9923392779643

Při spálení BIOmouky, na rozdíl od obyčejné mouky, vyprodukujete více popela.

Je mezi nimi tedy rozdíl asi takový jako mezi hnědým a černým uhlím. ;-)

+2/0
4.4.2014 8:16

T33o19m23á89š 52S52k19á94l88a 6148817

Ironie, že to tak opravdu je. I složení a zdroj hoření má v základu podobné. A u obou chcete, aby hoření bylo úplné. Popel zůstane právě z "nečistot".

0/0
4.4.2014 14:16

P39a65v83e54l 65B63e50r96a97n 9305457860

Větší obsah popela zpravidla znamená vyšší obsah minerálních (anorganických) látek. Tj. jelikož celozrnná mouka obsahuje rovněž semloutou slupku zrna (neplést s plevami), zatímco u "bílé" mouky byla tato slupka před semletím obroušena, znamená to, že minerální složka je obsažena ve zvýšené míře ve slupce, zatímco ve zbytku zrna jsou převážně sloučeniny C, H, O, které hoří víceméně bezezbytku. Jestli jsou ty minerální látky pro člověka prospěšné nebo zda stačí hlavně ty sacharidy (škrob, cukr) a bílkoviny (lepek), to už je na každém z nás...

0/0
4.4.2014 14:55

M65i82r81k37a 58P72i51t51t14n16e42r27o94v60á 2379714772

Koukám jako blázen! Roky peču vánočky i mazance z celozrnné špaldové bio mouky a jde to! Fakt.

+2/−1
4.4.2014 7:40

K56a74r69o68l32i66n53a 17M68a75r32i38e 88H79l66a12v73s35o34v68á 6694809455253

jen jestli to je vážně bio;-D

+2/0
4.4.2014 8:29

M61i39r34k59a 50P36i69t12t23n35e29r73o70v27á 2959604252

Nevím, v žádném výzkumném ústavu jsem s ní nebyla. Koupila jsem ji ve zdravé výživě a má na sobě napsáno BIO. :-)

0/0
4.4.2014 11:10

T82o50m13á74š 29S75k27á62l60a 6928867

to znamená, že jí někdo přes západem slunce zpíval písničky. Jinak je to stejné jako normální mouka. Ten nadpis je zavádějící, ale zase kdo čte v novinách nadpisy, že jo.

0/0
4.4.2014 14:17

Z11u46z19a85n92a 33Š52i69š36k28o57v28á 4497610359744

Z celozrnné mouky (i BIO) dobrý mazanec samozřejmě upečete, když se nebudete držet receptury určené pro vysoce vymletou mouku. Že nebude úplně stejný, jako mazanec z bílé je snad jasné i redaktorům idnes. Já jsem kupříkladu vyrostla v pekárně, takže k bílému pečivu mám odpor a jeho nadýchanost už neocením.

+2/0
4.4.2014 7:37

J54i46ř37í 12M18a37c17e54k 3975945224861

Souhlasím. Ani já nemám rád bílé nadýchané pečivo, ač jsem v pekárně nevyrostl.

0/0
4.4.2014 9:19

J20o58s41e87f 74Š75e24m21e87l20í86k 7769921530907

No a to jste ještě nezkusili udělat zásmažku (jíšku, zápražku) z mouky co se prodává v USA. To je na mrtvicu! Čert ví, co do toho dávají.

+1/0
4.4.2014 1:27

A88l64e92x84a35n66d49r 51K17o24s65t84k92a 5189116419946

Dávají do toho kukuřici.

0/0
4.4.2014 6:41

A38n40t82o25n68í25n 40K73a84t21z62e65r 8352503356250

Ale to samé je znaši hladkou moukou.Mne připadá,že postrádá víc jak polovinu lepku.Pokud jsme nebyli součástí EU,tak jsme měli vše v dobré kvalitě,ale teď jsme asi největší smetiště celé Evropy.

0/0
4.4.2014 8:41

Z83d26e65n42ě11k 37P60l53i19s89k79a 7605209399

Čtěte v MF Dnes v pátek 3.4. ? Asi opožděný apríl.

0/0
3.4.2014 23:05

M28i79c19h55a80e63l22a 18L72h94o77t54s61k80á 2389876518877

Tak to je mazanec! ...Nežer pořád, jdi se projit národe! Kdo mi řekne JEDEN JEDINY prospěšný prvek v mazanci , má to za bludišťáka.

+1/−7
3.4.2014 22:52

S25t58a77n33i83s75l62a37v 13H31o71n59ě34k 1598220738804

Ořechy, mandle, rozinky, vajíčka, kvasnice :-P

+8/−1
3.4.2014 23:59

J44o85s25e93f 53Š60e71m18e91l46í32k 7819981710807

Rum? Mám ho?

+4/0
4.4.2014 1:25

M11a38r71t94i79n 49N55e34r79m28u36t 9197857118459

já to taky nejím, ani vánočku - hromada suchého cosi

0/0
4.4.2014 9:43

P52a93v48e16l 56B53e65r71a30n 9155267610

Suchého? Já nevím, ale už moje babička do těsta dávala sádlo, zpravidla husí, lžíci rumu pro chuť a vánočka i mazanec je jsou nádherně vláčné... 8-o

+1/0
4.4.2014 14:00

M75a82r25t14i30n 31N98e77r33m31u50t 9787107938399

asi to bude tím, že mě velkoobjemové pekařské výrobky nějak neberou (a s rumem už vůbec). Pečivo mám jenom na nepatrné doplnění jídla ne jako hlavní složku.

0/0
4.4.2014 14:08

P90a24v34e34l 61B31e90r10a78n 9875607640

Mohu ubezpečit, že ten rum se tam dává hlavně pro zjemnění těsta... Je to zřejmě jedno z prvních "éček", které začali naši předkové používat... ;-)

0/0
4.4.2014 15:10

S33t56a72n98i74s74l33a92v58a 95Z13a31p87l63e11t67a29l72o97v37a 6566599359808

jj  na lepší pečení bývala nejlepší mouka dvounulka = OO

ale kdo už to dnes pamatuje a kdo umí tak péct ;-)

+4/0
3.4.2014 22:40

T16o79m91á98š 53S91k24á34l42a 6708447

nj, ti lidé co jim v 89' bylo 30 jsou dnes asi už mrtví, co? :)

0/0
4.4.2014 14:20

J53i75ř57í 50H14o34l70ý 5462410283313

Ve většině těch BIO nesmyslů je akorát víc plísně a x-násobná cena.

+14/−4
3.4.2014 21:46

M12a72r66i88e 42H59o24m62o37l76k96o47v27á 2670945401

Já si myslím, že je to špatná informace - ta "bio" mouka je asi myšlená mouka celozrnná.  Bio mouka může být přece jakákoliv mouka, záleží na způsobu pěstování.

A že je každá mouka na něco jiného, je přece jasné. Proto je jiná mouka na těstoviny a jiná na  koláče. Záleží to na druhu obilí i na způsobu mletí.  Jistě, kdyby byla každá mouka popsaná, na co se hodí, nebyly by běžně na krámě mouky 3 druhy, ale aspoň 10.

+2/−8
3.4.2014 21:40

M92i15l13a87n 96V55o92t66a23v52a 5244566331312

ne není to tak myšleno a a bio nemá s celozrnnou nic společného

+2/−1
3.4.2014 22:22

L88u87k49á87š 57O89m36á85č13k81a 5741274181176

Nemáš pravdu, Maruško. Bio mouka, tedy mouka, která se vyrábí z obilí, které se chemicky neošetřuje, je napadáno často plísněmi a škůdci, čili kvalita takového obilí je velmi mizerná.

+6/−3
3.4.2014 23:43

P75a78v20e33l 45J39a39n52o35u24š43k15o27v73e32c 1293178109162

Původně jsem si myslel, že jíme kvůli výživě těla. Teď se ale dovídám,že výživa je na druhém místě a důležité je aby bochánek pěkně vypadal a chutnal. Že je biomouka pro výživu hodnotnější o tom nemůže být pochyb.

+5/−20
3.4.2014 21:31

J13a55n 18D58v76o79ř46á50k 4663292103167

Já tedy pochybuji...

+5/0
3.4.2014 22:20

P32a38v84e59l 46Z72a13t33l86o90u58k45a24l 7721249832197

Jako evoluční biolog se vysmívám vašemu pokusu o postavení těch dvou věcí do protikladu.

+4/0
3.4.2014 22:21

J21a79n 61C66h27o11b13o30t 5702614558641

Tak pozor na měchýř...

0/0
3.4.2014 22:50

L92u88k84a15s 23N37e82m88e87c 7729810432954

Jste vsichni tak naivni? Jedna se o iDnes-Babis propagandu ... a to rikam jako jeho volic ;-D

0/−6
3.4.2014 20:54

P82a26v64e59l 22Z62a17t32l65o57u17k29a53l 7641209822557

Je celkem dobře, že jste to s tím popelem vysvětlili, protože jinak by se tu zcela jistě opakovalo to, co před několika lety v diskusi pod článkem o šunkách, kde uváděli jako rozlišovací kritérium obsah čisté svalové bílkoviny, a pár hospodyněk se tam rozčilovalo, protože pod tím pojmem rozuměly maso, tak jak je - a významně se ptaly, jak se něco může nazývat "šunkou nejvyšší jakosti", "když to má jen 16 % masa a kdoví, co je v tom zbytku" :)

+4/0
3.4.2014 18:49

J26o12s50e76f 32Z96a69h59á18l58k86a 4113299328176

Mouka, ze které se nedá péct?!? To je skoro jako auto, se kterým se nedá jezdit (ale poslouží jako kolna nebo kozí chlívek).

Hlavně, že je z bio mlýna, semlel ji bio mlynář a prodává se za bio cenu.

+9/−2
3.4.2014 18:42

R78u33d31o28l86f 64P21e49k92á57r70e32k 9372971929823

Tak ať si ji BIO degeneráti užijou...

+1/−1
3.4.2014 18:54

J28a77n 15C26h65o40b54o15t 5922664888611

Myslím, že dle vyjadřování máte zmíněného degeneráta blíže, než si myslíte.

+2/0
3.4.2014 20:43

R53u57d45o63l37f 83P22e73k40á88r63e68k 9602901119833

Tak to si myslíte špatně.

0/0
3.4.2014 21:33

J74a36n 46C32h20o64b13o82t 5512274908231

Jo tak, tak to je hned jiná!

0/0
3.4.2014 22:47

J91a75n 23C92h97o31b86o48t 5982344678981

Vždyť to není pravda...péct se dá, jen se holt chová jinak než nrmální průmyslová a na některé věci se nehodí.

Osobně mě udivuje, že by z BIO zrna nešlo umlet přesně stejnou mouku, jako z obzč. obilí. Třeba je to tím, že výrobce myslí, že když BIO, tak tam také nechá více "dobrot" a ne zcela úmyslně tím změní technologické vlastnosti mouky.

+3/0
3.4.2014 19:11

B23e80n 19P86a88v50k56a 1157493537311

No ty tmavé mouky prostě moc kvasinkám nejedou. Vybíravé mršky;-D

0/0
3.4.2014 19:19

A28l39e52x39a42n91d41r 80K85o66s30t60k47a 5229506759626

Ale zvládají to, jen to trvá déle.

+1/0
3.4.2014 20:22

J69o24s44e74f 11Z77a32h96á83l93k95a 4623759448186

Co je to BIO zrno?  Z čeho a jak vyroste? Že by nemořené osivo s nízkou klíčivostí a nízkými výnosy s cenou o 50 až 100% než konvenční osivo. To je k smíchu. Kdo něco takového pěstuje, potom kvůli výdělku spíše zase na osivo než do mlýna. Tam putuje klasická pšenka, žito. Rozdíl je jen ve zpracování.

0/0
3.4.2014 20:34







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.