Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Šéfkuchař Le Terroir: Končím, ale letos ještě ukážu to nejlepší z menu

Jan Punčochář, horký kandidát na třetího michelinského českého šéfkuchaře, po deseti letech zavře vyhlášenou restauraci Le Terroir. Plánuje, že opustí Česko, během roku však bude hostům servírovat to nejlepší, co kdy vařil.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

L91u43b46o75m73í33r 76J59a21n54o11t32a 5416894916525

Kdo na to má, nech tam chodí. Pro mě je to za hodně peněz hodně málo muziky.

0/0
5.5.2014 10:47

J66a74n 19N42o14v35á66k 9146110217623

Však tam se taky nechodí člověk nacpat jak do globusu svíčkový s šesti za 79,-, ale tam se chodí za kulinářskými zážitky

0/0
5.5.2014 14:36
Foto

V83á58c70l16a16v 52S50o90u73k31u84p 6950350348718

Jak tu čtu ty komentáře, tak se musím jen a jen smát. Jsou směšné a závistivé. 

Je úžasné, jak tu každý ví, jak je na tom restaurace a že vlastně krachuje. To je až neuvěřitelný. 

Zeptám se ... kolik z Vás zná pana Punčocháře, kolik z Vás "zná" jeho práci. A hlavně, kolik z Vás bylo v té restauraci?

Jo, není to rozhodně "zájezdní" hostinec, ale vzhledem k tomu z čeho a jak vaří je cena přiměřená. 

Restaurace není jídelna!!! Do restaurace jdu za určitým zážitkem, kdy si užívám prostředí, servis, jídlo a popřípadě i kvalitní víno. 

Nebo taky srovnáváte Škodovku s Rolls-Royce a hudrujete u toho, že pokud Rolls-Royce produkuje ročně mnohonásobně méně aut, tak krachuje?  Myslím, že níže komentujícím chybí soudnost a smysl pro realitu. Nebo zde jen hejtují a trollují.  K nejvtipnějším je tu pan František Novák ... nikdo Vás nenutí tam chodit, nikdo Vás nenutí, aby jste tam utrácel. Nebo Vás někdo nutí k tomu, že pokud chcete kupovat aut, že musíte kupovat vždy jen prémiové modely od prémiových značek? NE.  A koukám, že i pan Radek Polický je dlouholetý ekonom v oblasti gastronomie. Tyhle argumenty jsou tak ubohé a směšné :/  No jo ... pán by si měl asi uvědomit, že člověk, který jde do takové restaurace rozhodně během hodiny neodejde a je třeba uvědomit, kolik je zde míst. A že třeba člověk co obsluhuje nebude dělat za stejné peníze, jako "pingl" v "hospodě". A to samé kuchař. Ono to vzdělání a čas tomu věnovaný něco stojí. Ono to vše samo nepadá z nebe a učený v oboru už vůbec ne.

+5/0
5.5.2014 10:26

A79r78n27o25š24t 96C27e11j29n68a64r 4730590662754

Je zajímavé, že nejapný kuchařův pokus, jak selhání prezentovat jako málem výhru, má takovou úspěšnost a spousta rádoby chytrolínů mu to žere i s navijákem.

+1/−4
5.5.2014 1:01
Foto

V41á74c62l70a91v 10S50o47u93k78u90p 6980280308818

Pane, vy ani nevíte o čem píšete. Tohle může napsat jen "blb". Sorry a ať mě klidně za to bloknou účet. Ale tohle může napsat jen omezenec co o tom neví nic.

+1/0
5.5.2014 10:27

H77o82n17z41a 54K87o85z84e95l 8644669572514

Porce maj proste maly.Sice dobry,ale jit z vecere a mit hlad je extrem.

+3/−5
4.5.2014 21:27

J47a50n 77N90o34v96á88k 9206430647413

je vidět že úspěch se u nás nedopouští, i kdyby měl náklady na porci 10% tak mu to přeju, zaslouží si to, dělá totiž zřejmě svoji práci pořádně a vytváří nějakou hodnotu, ne jako obchodní řetězce, který jen prodejem generují zisk 90%, ty nevytvářej žádnou přidanou hodnotu, jen okrádaj lidi...

lidí je pan Punčochář je málo a je nutno si jich vážit [>-]R^

+7/−3
4.5.2014 17:26

A71n39t40o33n45í33n 97Z98e79l47e89n81ý 2664273211876

Kdyby byl úspěšný, tak neodchází.

+1/−3
5.5.2014 8:04
Foto

V55á88c65l15a35v 51S98o10u52k11u10p 6740300418708

No, protože je úspěšný, tak se hodlá dál posunout. A nebude, jak jiní postávat na místě, aby profesně zakrněl.

0/0
5.5.2014 10:29

F44r28a74n69t24i56š62e49k 72N66o67v76á13k 9563685210724

Neodolal jsem a podíval se na stránky Le Terroir. Nemají ani jídelní lístek, ani ceny.

Ve fotogalerii pár fotek s naaranžovaným jídlem, která spíš připomíná jednohubky.

Je jasné, že tisíce Kč za večeři uvedené v článku si asi normální člověk nedá, ale jistě se dá stejně kvalitně uvařit s desetinovými náklady.

Prostě humbuk a odírání lidí, nakonec jsme v Praze !!!

+6/−10
4.5.2014 16:37

M22a19r42e30k 77T58ů16m29a 4402408796442

Asi neumíte hledat: například tříchodové obědové menu máte za 1190 ,- Kč, což není špatné ke kvalitě pokrmů, nebo třeba 4chodové degustační menu s vínem stojí 2920,- Kč.

Nechápu také Vaše výtky k tomu, že to je odírání lidí. Je to jen o tom, že to, co třeba utratíte za hadry, které se prodávájí také za nějaký 10 násobek toho za co se vyrobí, v přeplněném obchodním centru, dáte třeba do 2 hodinového příjemného posezení s Vaší partnerkou v pěkném prostředí, ochutnáte výborné víno a dáte si výborně udělaný pokrm z těch nejlepších surovin.

Podtrženo, sečteno, jednou nebo dvakrát za čtvrt roku lepší večeři si může dovolit kdekdo.:-/

+11/−6
4.5.2014 17:44

F32r32a78n47t75i55š62e91k 57N95o40v92á49k 9913475670734

Asi jsme v jiných příjmových skupinách.

Z důchodu 10 000,- Kč si sice můžete dát 3 x menu po 3 000,- Kč, ale pak už nemáte na byt a stravu po dalších 27 dní v měsíci.

Ostatně soudím, že většina pracujících, která má rodinu si to nemůže dovolit.

Pokud na to máte, moc vám to přeji - užijte si to.

0/0
5.5.2014 8:48

P94a52v83e89l 37O62d20r97a50z66i68l 6674499837260

Také nemají na Ferrari, na dvacetimetrovou jachtu, na letní sídlo v Nice. A co má jako bejt?

0/0
5.5.2014 14:18

F81r15a50n44t88i39š36e11k 16N28o25v25á78k 9493795840214

Pošlete mi odkaz na stránky této restaurace.

Najdu jen odkaz:

http://www.leterroir.cz/index.php

a tam se dozvím kulový. Na tak vyhlášený podnik dost bída.

0/0
5.5.2014 9:16

P48a55v44e86l 95O53d94r69a67z49i34l 6874939337180

Zkuste kliknout na "Menu" v menu, pokud vám to psychický stav dovoluje.

0/0
5.5.2014 14:19

D22a23n20i44e51l13a 78E44r68n51e77s70t21o46v40á 7571705809568

A kdo vás odírá, pane Nováku?

+1/−3
4.5.2014 20:15

F29r93a48n38t85i60š54e73k 30N88o11v22á21k 9933175130644

Paní také nevaří a zřejmě má sponzora, co jí obědy v této luxusní restauraci platí. Náklady na přípravu jídla jsou na 1/10 jejho prodejní ceny.

Nevěřte: podívejte se na:

http://www.menudomu.cz/

Každá taková restaurace, zvláště v Praze potřebuje hosty, kteří neví co z penězi a je jim jedno kolik za večer utratí.

0/−1
5.5.2014 9:12

P39a45v43e18l 68O20d75r44a28z82i82l 6334379907630

Vůbec netušíte, o čem melete, takže není divu, že melete nesmysly.;-)

0/0
5.5.2014 14:20

E17d46u14a24r72d 83Ř34e82z95n38í58k 7559665390656

chudáčku

+1/−3
4.5.2014 20:40

F75r14a43n75t28i34š47e48k 59N82o71v93á66k 9773705500924

Z čeho soudíte, že jsem chudáček?

Někdo je chudý penězi, jiný (to je ve vašem případě) duchem.

A propos: pán je jistě pražák.

!!!!!!

0/0
5.5.2014 9:04

D97a46n14i74e89l 92K39r79a15u61s 4461783202644

Jasně, lepší je koupit si za 69,- meníčko z polotovarů s marží 70%. Holt každému, co jeho jest.

0/−2
4.5.2014 22:50

A19r15n62o16š78t 89C60e72j39n68a96r 4530400102894

To jen uvádíte opačný extrém. Rv

0/0
5.5.2014 0:54

F66r15a34n87t64i56š29e34k 89N84o21v13á94k 9233725110694

Proč kupovat menu za 69,- Kč, když umím vařit.

Doporučuji navštívit stránky:

http://www.menudomu.cz/

Pak pochopíte, jak vás v restauracích okrádají.

Ale když na to máte a vařit neumíte, tak si zajděte do restaurace a podpořte chudáky pražáky.

0/−1
5.5.2014 8:59

J48a28r62o88s14l70a91v 59B41r35ü17m45m77e46r 7614383896

Hmm, a doma mám vlastního kuchařer, vlastního čísníka, sommeliéra atd?

0/−1
5.5.2014 11:00

P47a56v21e89l 54O17d88r79a71z30i66l 6854659587660

Má akorát tak hlad a šlichtu z pytlíku.

0/0
5.5.2014 14:23

K66a37r14e21l 47V11r61á44n42a 3376337314217

no je vidět, že se v gastronomii vyznáte asi stejně jako umíte hledat na internetu. Ceny na stránkách mají jasně uvedené http://www.leterroir.cz/menu.php (musíte dorolovat až dolu 8-o )nicméně Vy zřejmě očekávate kolonku "smažený sýr, hranolky, tatarka .... 109 Kč" 8-o

+1/−1
5.5.2014 11:06

F88r21a48n58t73i15š74e25k 89N78o93v21á72k 9183425490354

Další co nic nepochopil.

Tak plaťte za předražené služby.

Mě to nevadí. Myslel jsem to dobře, proč krmit rozežrané pražáky, když se dá totéž uvařit za zlomek ceny.

Komu není rady, tomu bohužel není ani pomoci.

0/0
5.5.2014 11:27
Foto

V73á74c75l50a77v 50S41o50u90k87u85p 6220770628308

Nebo, ve vší úctě, jste nepochopil NIC vy. 

Chcete tu porovnávat vaření doma a v prestižní restauraci?

Já bych Vás chtěl vidět, pokud by jste měl udělat stejné jídlo, jako vaří pan Punčochář. Pokud vynecháme stránku estetiky a porcelán, na kterém by jste to servíroval, tak se s Vámi vsadím o 10 000,-, že to za 1/10 ceny neuděláte a budete rád, pokud se dostanete s náklady (suroviny a energie) na tu 1/10. A nebudeme tu hovořit o náhražkách, pan Punčochář nemá druhé jméno Babica. 

Nakoupíte suroviny, tak aby jste uvařil 1 porci a jsem zvědav na tu matematiku ;) Budete jen koukat a myslím, že nebudu nikterak přehánět, že budete rád, pokud se dostanete na nákladovou cenu, která se bude rovnat ceně za co to pan Punčochář prodává. ;) 

Jen toho času co ztratíte, aby jste sehnal všechny suroviny a udělal veškerou přípravu. 

Ta restaurace o kterou se tu otíráte ani neznáte a jen tu hořekujete, že Vás někdo okrádá i když Vás nikdo nikdy nenutí a ani nenutil jít na jídlo.  Le Terroir není jídelna.  Každopádně, co jsem napsal platí, je tu 10K za to, že jídlo (menu) co vaří ve Vámi osočované restauraci uvaříte za 1/10 prodejní ceny. Myslím to zcela vážně. A o estetice servírování to nebude. Půjde jen o tu matematiku, aby Vám to došlo a pokud prohrajete? Nedáte mi nic. Ale uznáte, že je to vše jinak!!! Že jste tu prudil a přitom o tom nic nevíte.  Krásný den.

0/0
5.5.2014 12:59
Foto

V84á77c90l59a81v 17S21o60u83k50u76p 6570200108738

A aby to bylo fér, jednalo by se o aktuální menu v LeTerroir  www.leterroir.cz/menu.php

Langustýnka, rajčata a pekanové ořechy

Telecí brzlík, hrášek a křepelčí vejce

Mořský ďas, sušené hřiby a ředkvičky 

Holub z Anjou a jarní cibule

Výběr zralých francouzských sýrů (Maître Affineur V.Waltmann) Rebarbora, karamel a ostružiny Menu o 6-tichodech za 1890,- Vy to uvaříte za 189,- vč. DPH a to včetně energií. Nebudeme počítat žádný čas, žádné výdaje při shánění surovin … nic nežsuroviny a energie. A to je myslím fér, pokud se tu oháníte 1/10 ;)

0/0
5.5.2014 13:16

P91a29v93e16l 63O58d55r69a20z70i17l 6184829267870

R^

asi neodpoví.

+1/0
5.5.2014 14:25

F13r21a25n72t35i94š27e81k 67N27o61v24á91k 9103115910304

Abych se i já zachoval fér, musím říct, že máte pravdu v tom, že atmosféra podniku, kvalita pokrmů a jejich profesionální příprava je něco, co doma nemohu nikdy vytvořit.

Nadále však trvám na tom, že cenové relace jsou přehnané a většina populace na to prostě nemá.

Možná právě proto musí šéfkuchař skončit a odejít do zahraničí.

0/0
5.5.2014 14:47

P26a95v66e27l 70O97d71r39a17z79i88l 6744989387430

Víte, v tom podniku o 28 místech je jim úplně fuk, že na to většina populace nemá. Stejně jako dalším desítkám podniků v podobné cenové úrovni.

0/0
5.5.2014 15:52
Foto

V94á46c65l41a47v 73S78o73u47k36u88p 6120430628688

Ale mi nešlo o atmosféru a to co tu popisujete.

Řekl jste tu několikrát, že to co oni vaří, se dá doma udělat za 1/10 ceny. A k tomu se odkazoval na nějaký web. 

Mi jde jen o to, že to co jste napsal je hloupost! Šíříte bludy a nepravdu.

Nebo mi chcete říct, že třeba guláš v normální restauraci, kdy ho dostanu cca za 80-90 Kč (polední menu), tak jde udělat za 8-9 Kč??? 

Nejde, prostě to neuděláte a to můžete být i Babica. 

Milej pane, vy si ani nedokážete představit, jaká je to investice, takovej podnik udělat. Co stojí režie. A co stojí suroviny!!!  O tomhle businessu nevíte nic a protože vaříte doma, cítíte se být odborníkem. Víte vůbec, co je jen s přípravou toho jídla práce? Co vše to obnáší? A hlavně, toto není jídelna, pivnice a ani venkovská hospoda. Toto je restaurace zaměřená na určitou klientelu. Na lidi, co jednou za čas či u příležitosti výročí jsou do takového podniku a ne si tzv. "nacpat nácka", ale jsou za atmosférou, perfektním jídlem a servisem. Odsoudíte něco, na co možná nemáte ... to je dost pokrytecké. Každý mámě nějaké finanční možnosti. Je to na každém z nás. Já taky neřeším, že Rolls-Royce stojí 10 a více mil. a že je to zlodějna, že přece Škodovku pořídím i za 1/10 ceny.  Je to každého svobodná volba. Nikdo nikoho k ničemu nenutí.

0/0
5.5.2014 18:01
Foto

V19á78c85l67a65v 30S31o85u49k27u10p 6950860478918

Ta cenová relace rozhodně přehnaná není. 

A pokud vím, tak možná zůstane i v ČR a otevřou restauraci jinde. Tak aby se do ní vešlo co chtějí a co potřebují. 

Nekončí, protože by musel. Chce. Majitel chce vyšší nájem a prostor je omezený. Další rozvoj podnikání dle představ nemožný ... 

Nebo je lepší dle Vás "zakrnět" a dál svůj talent nerozvíjet. 

Kuchařů, jako je pan Punčochář je zde bohužel velice málo. Mě osobně s panem Marešem změnil pohled na gastronomii a 3 dni s ním mi dalo víc, jak 10 let předešlé praxe. Změnil mé vnímání gastronomie.

Proto příště více soudnosti při prohlášeních, které jste zde napsal a vyjadřovat se k věcem, kterým rozumíte a máte o nich aspoň elementární přehled. Nic ve zlém vůči Vám, ale tohle je dost pokrytecké. Příště se nejdříve zamyslete a popřípadě nastudujte problematiku a pak pište. ;)

0/0
5.5.2014 18:49

M91i28l32a80n 96T63r45i59b82u75č47e31k 5284907814950

Jak je to dlouho, co zde nebyl tenhle článek? Den? Tak zítra nanovo :-(

+2/0
4.5.2014 15:43

L37u75k47a70s 19C87o40d71r 6238722590251

Problem podobnejch clanku je ten, ze jenom naprosty minimum ctenaru patri do cilovky danyho podniku nebo produktu. Uz u predchoziho textu na tohle tema byla diskuze hodne "vyzivna" a mam takovej dojem, ze tady to bude podobny. Michelinska kuchyne neni pro kazdyho (coz neni mineno nijak ve zlem), a tak by se to melo brat. Panu Puncocharovi preju hodne stesti a doufam, ze tu hvezdu (nebo i vic) jednou skutecne dostane.

+19/−1
4.5.2014 15:15

M24a47r76e90k 36K54a43l69i78n62a 3659154735288

Přesně tak, jen by bylo super, kdyby to bylo v Praze...

+1/−4
4.5.2014 15:24

E13d90u28a97r12d 94Ř66e30z71n29í49k 7759815140866

právě naopak, je to článek o tom, že když se chce, tak to jde a to dokáže každý. Každý, jen se prostě nevzdat. A nechytejte mě za slovíčka

0/−2
4.5.2014 20:42
Foto

R60a66d33e13k 29P44o45l97i55c94k73ý 6561213261744

U nás každý brečí, že nevydělává-proč to teda dělá???

A hlavně pokud opravdu restauraci uzavře nebo prodá  tak podle svých slov jen ve víně má několik milionů

To že náklady naporci jsou z 50% suroviny je hezké, ale opravdu pro srovnání by to chtělo uvést cenu porce jinak je to značně zavádějící.

Pokud dělám menu za 120 Kč při cca 25% nákladů na surovinu je z porce"zisk" 90 Kč při ceně 500 Kč a 50 % nákladů je "zisk"250 Kč:-/

+3/−7
4.5.2014 14:37

L19i42n96d90a 84M48r53á24č69k64o57v92á 1748568519

cetl jste poradne ten clanek? on prece nerikal, ze nevydelava....jenom, ze neplave v milionech, jak si nekteri muzou myslet.

+2/−1
4.5.2014 15:52
Foto

R59a71d39e82k 28P94o41l11i53c82k67ý 6911713131384

ČETL-jen ve vinném sklepě má několik milionů

+1/−2
4.5.2014 15:56

J47a55n 13N96o20v16á78k 9906280487163

nezáviďte, kdybyste se líp učil, mohl jste se taky vyučit kuchařem

+2/−1
4.5.2014 18:56
Foto

R52a63d48e70k 50P69o51l14i44c12k27ý 6381973781774

Nezávidím a přeju mu to

0/−1
4.5.2014 19:30

J40a52n 17H27e55l80l21e40r 9268125896

Ale to je INVESTICE, ne zisk, jestli nechápete ten rozdíl. Pán si prostě provozovuje hospodu tak, jak chce. Provozuje ji dlouho, zisk z ní nemá nijak závratný,ale uživí ho to a baví ho to.

Vaše matematika je dost legrační, protože "suroviny" nejsou asi jediným nákladem, že. Energie, nájem, služby, PLATY atd. Dobrý kuchař stojí měsíčně na platu o dost víc než čerstvě vyučený v nádražní restauraci.

Což se projevuje třeba i tím, že náklady a jednu proci jsou u kvalitního jídla vyšší nejen na surovinách.

Zisk má (doufám) vyšší, než bežná restaurace a je to dobře. Ti, co něco umí dobře, by se měli mít lépe než ti, co to tak dobře neumí, nebo neumí nic a jen závidí ...

+2/−1
4.5.2014 19:10
Foto

R76a46d44e80k 79P20o43l21i52c77k62ý 6811413961504

Já mu zisk přeji ať má kolik chce a pokud patří k nejlepším zaslouží si ho-mě jen irituje to, že u nás se každý ten zisk bojí přiznat a jen uplakává jak je to špatné protože má strach ze závisti

Investice ve víně zvyšuje hodnotu podniku-tudíž je to zisk

S náklady je to jasné, že se nejedná jen o suroviny-nicméně v článku bylo zmiňováno, že suroviny jsou 50% nákladů a běžně jen 20-30%-k tomu byla moje reakce

0/−4
4.5.2014 19:29

P67a67v36e30l 26O15d28r41a75z36i83l 6114919347400

No, byla a řádně přitroublá, jak je ostatně u vás zvykem. Tak, jak jste se děsil, že vás pracák pošle do Amazonu, tak se teď děsíte, co je za ceny v hospodě, kam v životě nepůjdete. No řekněte, není to zbytečný?

0/0
5.5.2014 14:27
Foto

R32a31d68e60k 91P14o68l63i31c16k93ý 6851353981774

Pane Odrazile vy jste d.b.l

0/0
5.5.2014 14:41

P69a74v29e15l 23O53d14r94a84z84i58l 6144689537950

No ovšem, to je jediné, na co se zmůžete, je mi vás líto.

0/0
5.5.2014 15:53
Foto

R19a51d85e22k 54P40o23l80i14c46k97ý 6141143241324

vy jste začal

0/0
5.5.2014 17:10

Š28i92m41o96n 65K18o80p85i21c 4866270354835

Máte pravdu Lindo. Když chce někdo psa bít, hůl si najde...

0/−1
4.5.2014 21:22







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.