Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Šéfkuchař Le Terroir: Končím, ale letos ještě ukážu to nejlepší z menu

Jan Punčochář, horký kandidát na třetího michelinského českého šéfkuchaře, po deseti letech zavře vyhlášenou restauraci Le Terroir. Plánuje, že opustí Česko, během roku však bude hostům servírovat to nejlepší, co kdy vařil.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

L41u87b31o24m88í24r 90J46a33n63o42t69a 5716104146715

Kdo na to má, nech tam chodí. Pro mě je to za hodně peněz hodně málo muziky.

0/0
5.5.2014 10:47

J72a79n 93N89o82v35á52k 9946540297793

Však tam se taky nechodí člověk nacpat jak do globusu svíčkový s šesti za 79,-, ale tam se chodí za kulinářskými zážitky

0/0
5.5.2014 14:36
Foto

V63á38c46l41a16v 64S38o29u21k29u33p 6840940678598

Jak tu čtu ty komentáře, tak se musím jen a jen smát. Jsou směšné a závistivé. 

Je úžasné, jak tu každý ví, jak je na tom restaurace a že vlastně krachuje. To je až neuvěřitelný. 

Zeptám se ... kolik z Vás zná pana Punčocháře, kolik z Vás "zná" jeho práci. A hlavně, kolik z Vás bylo v té restauraci?

Jo, není to rozhodně "zájezdní" hostinec, ale vzhledem k tomu z čeho a jak vaří je cena přiměřená. 

Restaurace není jídelna!!! Do restaurace jdu za určitým zážitkem, kdy si užívám prostředí, servis, jídlo a popřípadě i kvalitní víno. 

Nebo taky srovnáváte Škodovku s Rolls-Royce a hudrujete u toho, že pokud Rolls-Royce produkuje ročně mnohonásobně méně aut, tak krachuje?  Myslím, že níže komentujícím chybí soudnost a smysl pro realitu. Nebo zde jen hejtují a trollují.  K nejvtipnějším je tu pan František Novák ... nikdo Vás nenutí tam chodit, nikdo Vás nenutí, aby jste tam utrácel. Nebo Vás někdo nutí k tomu, že pokud chcete kupovat aut, že musíte kupovat vždy jen prémiové modely od prémiových značek? NE.  A koukám, že i pan Radek Polický je dlouholetý ekonom v oblasti gastronomie. Tyhle argumenty jsou tak ubohé a směšné :/  No jo ... pán by si měl asi uvědomit, že člověk, který jde do takové restaurace rozhodně během hodiny neodejde a je třeba uvědomit, kolik je zde míst. A že třeba člověk co obsluhuje nebude dělat za stejné peníze, jako "pingl" v "hospodě". A to samé kuchař. Ono to vzdělání a čas tomu věnovaný něco stojí. Ono to vše samo nepadá z nebe a učený v oboru už vůbec ne.

+5/0
5.5.2014 10:26

A84r66n91o27š97t 95C48e61j53n23a85r 4620820162454

Je zajímavé, že nejapný kuchařův pokus, jak selhání prezentovat jako málem výhru, má takovou úspěšnost a spousta rádoby chytrolínů mu to žere i s navijákem.

+1/−4
5.5.2014 1:01
Foto

V35á69c69l43a36v 17S86o31u35k14u43p 6790920518488

Pane, vy ani nevíte o čem píšete. Tohle může napsat jen "blb". Sorry a ať mě klidně za to bloknou účet. Ale tohle může napsat jen omezenec co o tom neví nic.

+1/0
5.5.2014 10:27

H94o97n31z32a 49K85o13z37e31l 8834249762924

Porce maj proste maly.Sice dobry,ale jit z vecere a mit hlad je extrem.

+3/−5
4.5.2014 21:27

J28a30n 12N54o23v75á92k 9636240617413

je vidět že úspěch se u nás nedopouští, i kdyby měl náklady na porci 10% tak mu to přeju, zaslouží si to, dělá totiž zřejmě svoji práci pořádně a vytváří nějakou hodnotu, ne jako obchodní řetězce, který jen prodejem generují zisk 90%, ty nevytvářej žádnou přidanou hodnotu, jen okrádaj lidi...

lidí je pan Punčochář je málo a je nutno si jich vážit [>-]R^

+7/−3
4.5.2014 17:26

A51n97t44o65n22í64n 25Z55e19l14e27n87ý 2414603651586

Kdyby byl úspěšný, tak neodchází.

+1/−3
5.5.2014 8:04
Foto

V32á41c47l59a22v 40S92o13u15k12u87p 6660260588848

No, protože je úspěšný, tak se hodlá dál posunout. A nebude, jak jiní postávat na místě, aby profesně zakrněl.

0/0
5.5.2014 10:29

F79r45a89n79t50i50š46e25k 65N67o67v67á87k 9103425690924

Neodolal jsem a podíval se na stránky Le Terroir. Nemají ani jídelní lístek, ani ceny.

Ve fotogalerii pár fotek s naaranžovaným jídlem, která spíš připomíná jednohubky.

Je jasné, že tisíce Kč za večeři uvedené v článku si asi normální člověk nedá, ale jistě se dá stejně kvalitně uvařit s desetinovými náklady.

Prostě humbuk a odírání lidí, nakonec jsme v Praze !!!

+6/−10
4.5.2014 16:37

M57a26r70e31k 76T11ů28m21a 4152418606192

Asi neumíte hledat: například tříchodové obědové menu máte za 1190 ,- Kč, což není špatné ke kvalitě pokrmů, nebo třeba 4chodové degustační menu s vínem stojí 2920,- Kč.

Nechápu také Vaše výtky k tomu, že to je odírání lidí. Je to jen o tom, že to, co třeba utratíte za hadry, které se prodávájí také za nějaký 10 násobek toho za co se vyrobí, v přeplněném obchodním centru, dáte třeba do 2 hodinového příjemného posezení s Vaší partnerkou v pěkném prostředí, ochutnáte výborné víno a dáte si výborně udělaný pokrm z těch nejlepších surovin.

Podtrženo, sečteno, jednou nebo dvakrát za čtvrt roku lepší večeři si může dovolit kdekdo.:-/

+11/−6
4.5.2014 17:44

F75r58a38n60t29i47š51e51k 79N24o18v84á26k 9803915530724

Asi jsme v jiných příjmových skupinách.

Z důchodu 10 000,- Kč si sice můžete dát 3 x menu po 3 000,- Kč, ale pak už nemáte na byt a stravu po dalších 27 dní v měsíci.

Ostatně soudím, že většina pracujících, která má rodinu si to nemůže dovolit.

Pokud na to máte, moc vám to přeji - užijte si to.

0/0
5.5.2014 8:48

P15a12v71e42l 93O19d10r87a62z13i44l 6704689457180

Také nemají na Ferrari, na dvacetimetrovou jachtu, na letní sídlo v Nice. A co má jako bejt?

0/0
5.5.2014 14:18

F84r16a89n18t38i16š68e61k 90N28o23v42á17k 9843155940194

Pošlete mi odkaz na stránky této restaurace.

Najdu jen odkaz:

http://www.leterroir.cz/index.php

a tam se dozvím kulový. Na tak vyhlášený podnik dost bída.

0/0
5.5.2014 9:16

P73a47v10e39l 87O75d80r49a38z72i65l 6444169797200

Zkuste kliknout na "Menu" v menu, pokud vám to psychický stav dovoluje.

0/0
5.5.2014 14:19

D78a98n10i19e90l83a 24E65r45n49e80s24t80o75v91á 7121565189358

A kdo vás odírá, pane Nováku?

+1/−3
4.5.2014 20:15

F95r30a45n78t95i39š18e67k 10N43o12v27á83k 9473125620184

Paní také nevaří a zřejmě má sponzora, co jí obědy v této luxusní restauraci platí. Náklady na přípravu jídla jsou na 1/10 jejho prodejní ceny.

Nevěřte: podívejte se na:

http://www.menudomu.cz/

Každá taková restaurace, zvláště v Praze potřebuje hosty, kteří neví co z penězi a je jim jedno kolik za večer utratí.

0/−1
5.5.2014 9:12

P83a94v13e34l 58O81d63r88a16z61i10l 6724459697180

Vůbec netušíte, o čem melete, takže není divu, že melete nesmysly.;-)

0/0
5.5.2014 14:20

E36d80u83a88r43d 29Ř13e79z81n25í24k 7319435310966

chudáčku

+1/−3
4.5.2014 20:40

F75r77a23n83t27i61š14e10k 46N48o81v89á88k 9763185940634

Z čeho soudíte, že jsem chudáček?

Někdo je chudý penězi, jiný (to je ve vašem případě) duchem.

A propos: pán je jistě pražák.

!!!!!!

0/0
5.5.2014 9:04

D73a92n90i12e63l 22K29r87a80u25s 4301193442594

Jasně, lepší je koupit si za 69,- meníčko z polotovarů s marží 70%. Holt každému, co jeho jest.

0/−2
4.5.2014 22:50

A29r66n19o84š31t 59C61e51j56n31a80r 4460500602394

To jen uvádíte opačný extrém. Rv

0/0
5.5.2014 0:54

F23r12a73n30t59i57š50e40k 94N22o64v92á94k 9463465820894

Proč kupovat menu za 69,- Kč, když umím vařit.

Doporučuji navštívit stránky:

http://www.menudomu.cz/

Pak pochopíte, jak vás v restauracích okrádají.

Ale když na to máte a vařit neumíte, tak si zajděte do restaurace a podpořte chudáky pražáky.

0/−1
5.5.2014 8:59

J12a87r61o32s79l91a85v 44B12r31ü45m68m31e27r 7714673576

Hmm, a doma mám vlastního kuchařer, vlastního čísníka, sommeliéra atd?

0/−1
5.5.2014 11:00

P67a22v56e88l 83O12d78r35a24z72i66l 6664659157200

Má akorát tak hlad a šlichtu z pytlíku.

0/0
5.5.2014 14:23

K47a89r44e62l 98V17r42á20n86a 3846577354147

no je vidět, že se v gastronomii vyznáte asi stejně jako umíte hledat na internetu. Ceny na stránkách mají jasně uvedené http://www.leterroir.cz/menu.php (musíte dorolovat až dolu 8-o )nicméně Vy zřejmě očekávate kolonku "smažený sýr, hranolky, tatarka .... 109 Kč" 8-o

+1/−1
5.5.2014 11:06

F71r73a94n92t34i46š78e33k 35N10o27v84á81k 9953655280294

Další co nic nepochopil.

Tak plaťte za předražené služby.

Mě to nevadí. Myslel jsem to dobře, proč krmit rozežrané pražáky, když se dá totéž uvařit za zlomek ceny.

Komu není rady, tomu bohužel není ani pomoci.

0/0
5.5.2014 11:27
Foto

V77á45c26l35a30v 40S82o18u68k50u34p 6120690148368

Nebo, ve vší úctě, jste nepochopil NIC vy. 

Chcete tu porovnávat vaření doma a v prestižní restauraci?

Já bych Vás chtěl vidět, pokud by jste měl udělat stejné jídlo, jako vaří pan Punčochář. Pokud vynecháme stránku estetiky a porcelán, na kterém by jste to servíroval, tak se s Vámi vsadím o 10 000,-, že to za 1/10 ceny neuděláte a budete rád, pokud se dostanete s náklady (suroviny a energie) na tu 1/10. A nebudeme tu hovořit o náhražkách, pan Punčochář nemá druhé jméno Babica. 

Nakoupíte suroviny, tak aby jste uvařil 1 porci a jsem zvědav na tu matematiku ;) Budete jen koukat a myslím, že nebudu nikterak přehánět, že budete rád, pokud se dostanete na nákladovou cenu, která se bude rovnat ceně za co to pan Punčochář prodává. ;) 

Jen toho času co ztratíte, aby jste sehnal všechny suroviny a udělal veškerou přípravu. 

Ta restaurace o kterou se tu otíráte ani neznáte a jen tu hořekujete, že Vás někdo okrádá i když Vás nikdo nikdy nenutí a ani nenutil jít na jídlo.  Le Terroir není jídelna.  Každopádně, co jsem napsal platí, je tu 10K za to, že jídlo (menu) co vaří ve Vámi osočované restauraci uvaříte za 1/10 prodejní ceny. Myslím to zcela vážně. A o estetice servírování to nebude. Půjde jen o tu matematiku, aby Vám to došlo a pokud prohrajete? Nedáte mi nic. Ale uznáte, že je to vše jinak!!! Že jste tu prudil a přitom o tom nic nevíte.  Krásný den.

0/0
5.5.2014 12:59
Foto

V76á74c63l50a77v 72S41o29u36k86u22p 6890260768268

A aby to bylo fér, jednalo by se o aktuální menu v LeTerroir  www.leterroir.cz/menu.php

Langustýnka, rajčata a pekanové ořechy

Telecí brzlík, hrášek a křepelčí vejce

Mořský ďas, sušené hřiby a ředkvičky 

Holub z Anjou a jarní cibule

Výběr zralých francouzských sýrů (Maître Affineur V.Waltmann) Rebarbora, karamel a ostružiny Menu o 6-tichodech za 1890,- Vy to uvaříte za 189,- vč. DPH a to včetně energií. Nebudeme počítat žádný čas, žádné výdaje při shánění surovin … nic nežsuroviny a energie. A to je myslím fér, pokud se tu oháníte 1/10 ;)

0/0
5.5.2014 13:16

P18a17v42e25l 49O55d45r26a89z48i18l 6494659417510

R^

asi neodpoví.

+1/0
5.5.2014 14:25

F39r56a20n12t95i25š67e95k 22N17o65v88á75k 9333805650554

Abych se i já zachoval fér, musím říct, že máte pravdu v tom, že atmosféra podniku, kvalita pokrmů a jejich profesionální příprava je něco, co doma nemohu nikdy vytvořit.

Nadále však trvám na tom, že cenové relace jsou přehnané a většina populace na to prostě nemá.

Možná právě proto musí šéfkuchař skončit a odejít do zahraničí.

0/0
5.5.2014 14:47

P92a36v67e19l 77O61d51r21a70z93i28l 6404429927550

Víte, v tom podniku o 28 místech je jim úplně fuk, že na to většina populace nemá. Stejně jako dalším desítkám podniků v podobné cenové úrovni.

0/0
5.5.2014 15:52
Foto

V52á23c65l96a20v 63S98o73u50k20u29p 6180830668688

Ale mi nešlo o atmosféru a to co tu popisujete.

Řekl jste tu několikrát, že to co oni vaří, se dá doma udělat za 1/10 ceny. A k tomu se odkazoval na nějaký web. 

Mi jde jen o to, že to co jste napsal je hloupost! Šíříte bludy a nepravdu.

Nebo mi chcete říct, že třeba guláš v normální restauraci, kdy ho dostanu cca za 80-90 Kč (polední menu), tak jde udělat za 8-9 Kč??? 

Nejde, prostě to neuděláte a to můžete být i Babica. 

Milej pane, vy si ani nedokážete představit, jaká je to investice, takovej podnik udělat. Co stojí režie. A co stojí suroviny!!!  O tomhle businessu nevíte nic a protože vaříte doma, cítíte se být odborníkem. Víte vůbec, co je jen s přípravou toho jídla práce? Co vše to obnáší? A hlavně, toto není jídelna, pivnice a ani venkovská hospoda. Toto je restaurace zaměřená na určitou klientelu. Na lidi, co jednou za čas či u příležitosti výročí jsou do takového podniku a ne si tzv. "nacpat nácka", ale jsou za atmosférou, perfektním jídlem a servisem. Odsoudíte něco, na co možná nemáte ... to je dost pokrytecké. Každý mámě nějaké finanční možnosti. Je to na každém z nás. Já taky neřeším, že Rolls-Royce stojí 10 a více mil. a že je to zlodějna, že přece Škodovku pořídím i za 1/10 ceny.  Je to každého svobodná volba. Nikdo nikoho k ničemu nenutí.

0/0
5.5.2014 18:01
Foto

V92á18c81l61a56v 38S72o41u60k94u68p 6900350308488

Ta cenová relace rozhodně přehnaná není. 

A pokud vím, tak možná zůstane i v ČR a otevřou restauraci jinde. Tak aby se do ní vešlo co chtějí a co potřebují. 

Nekončí, protože by musel. Chce. Majitel chce vyšší nájem a prostor je omezený. Další rozvoj podnikání dle představ nemožný ... 

Nebo je lepší dle Vás "zakrnět" a dál svůj talent nerozvíjet. 

Kuchařů, jako je pan Punčochář je zde bohužel velice málo. Mě osobně s panem Marešem změnil pohled na gastronomii a 3 dni s ním mi dalo víc, jak 10 let předešlé praxe. Změnil mé vnímání gastronomie.

Proto příště více soudnosti při prohlášeních, které jste zde napsal a vyjadřovat se k věcem, kterým rozumíte a máte o nich aspoň elementární přehled. Nic ve zlém vůči Vám, ale tohle je dost pokrytecké. Příště se nejdříve zamyslete a popřípadě nastudujte problematiku a pak pište. ;)

0/0
5.5.2014 18:49

M65i78l23a20n 46T61r66i83b54u91č92e61k 5264987584530

Jak je to dlouho, co zde nebyl tenhle článek? Den? Tak zítra nanovo :-(

+2/0
4.5.2014 15:43

L66u53k12a11s 20C57o79d45r 6268782810151

Problem podobnejch clanku je ten, ze jenom naprosty minimum ctenaru patri do cilovky danyho podniku nebo produktu. Uz u predchoziho textu na tohle tema byla diskuze hodne "vyzivna" a mam takovej dojem, ze tady to bude podobny. Michelinska kuchyne neni pro kazdyho (coz neni mineno nijak ve zlem), a tak by se to melo brat. Panu Puncocharovi preju hodne stesti a doufam, ze tu hvezdu (nebo i vic) jednou skutecne dostane.

+19/−1
4.5.2014 15:15

M12a51r72e73k 52K12a54l49i93n72a 3309164365348

Přesně tak, jen by bylo super, kdyby to bylo v Praze...

+1/−4
4.5.2014 15:24

E63d75u56a42r12d 50Ř11e46z32n29í38k 7189985770926

právě naopak, je to článek o tom, že když se chce, tak to jde a to dokáže každý. Každý, jen se prostě nevzdat. A nechytejte mě za slovíčka

0/−2
4.5.2014 20:42
Foto

R66a79d61e80k 13P29o28l19i24c54k18ý 6591933331944

U nás každý brečí, že nevydělává-proč to teda dělá???

A hlavně pokud opravdu restauraci uzavře nebo prodá  tak podle svých slov jen ve víně má několik milionů

To že náklady naporci jsou z 50% suroviny je hezké, ale opravdu pro srovnání by to chtělo uvést cenu porce jinak je to značně zavádějící.

Pokud dělám menu za 120 Kč při cca 25% nákladů na surovinu je z porce"zisk" 90 Kč při ceně 500 Kč a 50 % nákladů je "zisk"250 Kč:-/

+3/−7
4.5.2014 14:37

L73i84n29d19a 80M49r31á49č12k61o49v35á 1508328739

cetl jste poradne ten clanek? on prece nerikal, ze nevydelava....jenom, ze neplave v milionech, jak si nekteri muzou myslet.

+2/−1
4.5.2014 15:52
Foto

R45a50d25e78k 62P36o73l53i34c50k45ý 6661413861924

ČETL-jen ve vinném sklepě má několik milionů

+1/−2
4.5.2014 15:56

J90a17n 23N37o54v52á87k 9886960537443

nezáviďte, kdybyste se líp učil, mohl jste se taky vyučit kuchařem

+2/−1
4.5.2014 18:56
Foto

R39a58d29e62k 92P76o85l50i18c66k43ý 6241693681104

Nezávidím a přeju mu to

0/−1
4.5.2014 19:30

J41a94n 68H45e81l89l61e19r 9698425216

Ale to je INVESTICE, ne zisk, jestli nechápete ten rozdíl. Pán si prostě provozovuje hospodu tak, jak chce. Provozuje ji dlouho, zisk z ní nemá nijak závratný,ale uživí ho to a baví ho to.

Vaše matematika je dost legrační, protože "suroviny" nejsou asi jediným nákladem, že. Energie, nájem, služby, PLATY atd. Dobrý kuchař stojí měsíčně na platu o dost víc než čerstvě vyučený v nádražní restauraci.

Což se projevuje třeba i tím, že náklady a jednu proci jsou u kvalitního jídla vyšší nejen na surovinách.

Zisk má (doufám) vyšší, než bežná restaurace a je to dobře. Ti, co něco umí dobře, by se měli mít lépe než ti, co to tak dobře neumí, nebo neumí nic a jen závidí ...

+2/−1
4.5.2014 19:10
Foto

R23a76d30e56k 61P28o35l27i95c25k33ý 6711563671804

Já mu zisk přeji ať má kolik chce a pokud patří k nejlepším zaslouží si ho-mě jen irituje to, že u nás se každý ten zisk bojí přiznat a jen uplakává jak je to špatné protože má strach ze závisti

Investice ve víně zvyšuje hodnotu podniku-tudíž je to zisk

S náklady je to jasné, že se nejedná jen o suroviny-nicméně v článku bylo zmiňováno, že suroviny jsou 50% nákladů a běžně jen 20-30%-k tomu byla moje reakce

0/−4
4.5.2014 19:29

P90a78v36e57l 91O52d67r54a21z92i29l 6604709547770

No, byla a řádně přitroublá, jak je ostatně u vás zvykem. Tak, jak jste se děsil, že vás pracák pošle do Amazonu, tak se teď děsíte, co je za ceny v hospodě, kam v životě nepůjdete. No řekněte, není to zbytečný?

0/0
5.5.2014 14:27
Foto

R49a58d29e80k 62P18o29l60i14c24k88ý 6511723831174

Pane Odrazile vy jste d.b.l

0/0
5.5.2014 14:41

P32a21v76e11l 97O82d82r22a50z68i54l 6314199637420

No ovšem, to je jediné, na co se zmůžete, je mi vás líto.

0/0
5.5.2014 15:53
Foto

R66a63d71e27k 75P73o51l74i15c71k70ý 6271313421134

vy jste začal

0/0
5.5.2014 17:10

Š10i94m70o13n 69K17o83p69i55c 4936660464785

Máte pravdu Lindo. Když chce někdo psa bít, hůl si najde...

0/−1
4.5.2014 21:22





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.