Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Šéfkuchař Le Terroir: Končím, ale letos ještě ukážu to nejlepší z menu

Jan Punčochář, horký kandidát na třetího michelinského českého šéfkuchaře, po deseti letech zavře vyhlášenou restauraci Le Terroir. Plánuje, že opustí Česko, během roku však bude hostům servírovat to nejlepší, co kdy vařil.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

L36u64b65o68m72í56r 64J50a79n11o15t53a 5416674566365

Kdo na to má, nech tam chodí. Pro mě je to za hodně peněz hodně málo muziky.

0/0
5.5.2014 10:47

J50a26n 36N21o84v30á92k 9716440497643

Však tam se taky nechodí člověk nacpat jak do globusu svíčkový s šesti za 79,-, ale tam se chodí za kulinářskými zážitky

0/0
5.5.2014 14:36
Foto

V59á38c18l65a16v 82S15o38u39k54u76p 6860610958718

Jak tu čtu ty komentáře, tak se musím jen a jen smát. Jsou směšné a závistivé. 

Je úžasné, jak tu každý ví, jak je na tom restaurace a že vlastně krachuje. To je až neuvěřitelný. 

Zeptám se ... kolik z Vás zná pana Punčocháře, kolik z Vás "zná" jeho práci. A hlavně, kolik z Vás bylo v té restauraci?

Jo, není to rozhodně "zájezdní" hostinec, ale vzhledem k tomu z čeho a jak vaří je cena přiměřená. 

Restaurace není jídelna!!! Do restaurace jdu za určitým zážitkem, kdy si užívám prostředí, servis, jídlo a popřípadě i kvalitní víno. 

Nebo taky srovnáváte Škodovku s Rolls-Royce a hudrujete u toho, že pokud Rolls-Royce produkuje ročně mnohonásobně méně aut, tak krachuje?  Myslím, že níže komentujícím chybí soudnost a smysl pro realitu. Nebo zde jen hejtují a trollují.  K nejvtipnějším je tu pan František Novák ... nikdo Vás nenutí tam chodit, nikdo Vás nenutí, aby jste tam utrácel. Nebo Vás někdo nutí k tomu, že pokud chcete kupovat aut, že musíte kupovat vždy jen prémiové modely od prémiových značek? NE.  A koukám, že i pan Radek Polický je dlouholetý ekonom v oblasti gastronomie. Tyhle argumenty jsou tak ubohé a směšné :/  No jo ... pán by si měl asi uvědomit, že člověk, který jde do takové restaurace rozhodně během hodiny neodejde a je třeba uvědomit, kolik je zde míst. A že třeba člověk co obsluhuje nebude dělat za stejné peníze, jako "pingl" v "hospodě". A to samé kuchař. Ono to vzdělání a čas tomu věnovaný něco stojí. Ono to vše samo nepadá z nebe a učený v oboru už vůbec ne.

+5/0
5.5.2014 10:26

A88r35n70o77š76t 90C57e37j56n36a64r 4430980152714

Je zajímavé, že nejapný kuchařův pokus, jak selhání prezentovat jako málem výhru, má takovou úspěšnost a spousta rádoby chytrolínů mu to žere i s navijákem.

+1/−4
5.5.2014 1:01
Foto

V93á33c32l91a14v 22S71o44u98k70u35p 6390270818728

Pane, vy ani nevíte o čem píšete. Tohle může napsat jen "blb". Sorry a ať mě klidně za to bloknou účet. Ale tohle může napsat jen omezenec co o tom neví nic.

+1/0
5.5.2014 10:27

H38o73n25z22a 41K66o11z66e72l 8734129112614

Porce maj proste maly.Sice dobry,ale jit z vecere a mit hlad je extrem.

+3/−5
4.5.2014 21:27

J38a51n 48N16o32v66á60k 9536630697903

je vidět že úspěch se u nás nedopouští, i kdyby měl náklady na porci 10% tak mu to přeju, zaslouží si to, dělá totiž zřejmě svoji práci pořádně a vytváří nějakou hodnotu, ne jako obchodní řetězce, který jen prodejem generují zisk 90%, ty nevytvářej žádnou přidanou hodnotu, jen okrádaj lidi...

lidí je pan Punčochář je málo a je nutno si jich vážit [>-]R^

+7/−3
4.5.2014 17:26

A59n27t90o71n17í50n 60Z39e54l82e96n89ý 2284853731156

Kdyby byl úspěšný, tak neodchází.

+1/−3
5.5.2014 8:04
Foto

V91á66c59l27a12v 20S19o15u56k31u28p 6160590318298

No, protože je úspěšný, tak se hodlá dál posunout. A nebude, jak jiní postávat na místě, aby profesně zakrněl.

0/0
5.5.2014 10:29

F74r14a33n62t23i75š39e59k 32N22o71v56á77k 9413615300304

Neodolal jsem a podíval se na stránky Le Terroir. Nemají ani jídelní lístek, ani ceny.

Ve fotogalerii pár fotek s naaranžovaným jídlem, která spíš připomíná jednohubky.

Je jasné, že tisíce Kč za večeři uvedené v článku si asi normální člověk nedá, ale jistě se dá stejně kvalitně uvařit s desetinovými náklady.

Prostě humbuk a odírání lidí, nakonec jsme v Praze !!!

+6/−10
4.5.2014 16:37

M58a61r67e85k 14T51ů88m48a 4172848246842

Asi neumíte hledat: například tříchodové obědové menu máte za 1190 ,- Kč, což není špatné ke kvalitě pokrmů, nebo třeba 4chodové degustační menu s vínem stojí 2920,- Kč.

Nechápu také Vaše výtky k tomu, že to je odírání lidí. Je to jen o tom, že to, co třeba utratíte za hadry, které se prodávájí také za nějaký 10 násobek toho za co se vyrobí, v přeplněném obchodním centru, dáte třeba do 2 hodinového příjemného posezení s Vaší partnerkou v pěkném prostředí, ochutnáte výborné víno a dáte si výborně udělaný pokrm z těch nejlepších surovin.

Podtrženo, sečteno, jednou nebo dvakrát za čtvrt roku lepší večeři si může dovolit kdekdo.:-/

+11/−6
4.5.2014 17:44

F32r85a93n33t59i38š62e16k 37N15o39v63á41k 9733945110974

Asi jsme v jiných příjmových skupinách.

Z důchodu 10 000,- Kč si sice můžete dát 3 x menu po 3 000,- Kč, ale pak už nemáte na byt a stravu po dalších 27 dní v měsíci.

Ostatně soudím, že většina pracujících, která má rodinu si to nemůže dovolit.

Pokud na to máte, moc vám to přeji - užijte si to.

0/0
5.5.2014 8:48

P57a97v63e42l 69O61d44r23a16z89i24l 6734109687910

Také nemají na Ferrari, na dvacetimetrovou jachtu, na letní sídlo v Nice. A co má jako bejt?

0/0
5.5.2014 14:18

F33r24a18n75t35i96š97e32k 15N78o75v46á58k 9843755200294

Pošlete mi odkaz na stránky této restaurace.

Najdu jen odkaz:

http://www.leterroir.cz/index.php

a tam se dozvím kulový. Na tak vyhlášený podnik dost bída.

0/0
5.5.2014 9:16

P83a33v95e80l 68O30d62r34a58z19i53l 6474479427360

Zkuste kliknout na "Menu" v menu, pokud vám to psychický stav dovoluje.

0/0
5.5.2014 14:19

D46a47n39i26e64l29a 74E11r59n75e58s62t92o24v84á 7371395799948

A kdo vás odírá, pane Nováku?

+1/−3
4.5.2014 20:15

F88r76a72n21t64i92š55e51k 75N86o53v83á66k 9463495100214

Paní také nevaří a zřejmě má sponzora, co jí obědy v této luxusní restauraci platí. Náklady na přípravu jídla jsou na 1/10 jejho prodejní ceny.

Nevěřte: podívejte se na:

http://www.menudomu.cz/

Každá taková restaurace, zvláště v Praze potřebuje hosty, kteří neví co z penězi a je jim jedno kolik za večer utratí.

0/−1
5.5.2014 9:12

P54a58v54e10l 18O31d45r15a20z67i68l 6194739807240

Vůbec netušíte, o čem melete, takže není divu, že melete nesmysly.;-)

0/0
5.5.2014 14:20

E67d52u52a59r73d 36Ř74e33z19n77í98k 7239155900906

chudáčku

+1/−3
4.5.2014 20:40

F26r53a24n73t82i79š34e93k 80N54o36v15á54k 9353865410124

Z čeho soudíte, že jsem chudáček?

Někdo je chudý penězi, jiný (to je ve vašem případě) duchem.

A propos: pán je jistě pražák.

!!!!!!

0/0
5.5.2014 9:04

D15a39n25i24e92l 88K36r84a79u35s 4451323192184

Jasně, lepší je koupit si za 69,- meníčko z polotovarů s marží 70%. Holt každému, co jeho jest.

0/−2
4.5.2014 22:50

A40r23n28o51š24t 94C98e97j43n43a57r 4710150462304

To jen uvádíte opačný extrém. Rv

0/0
5.5.2014 0:54

F30r96a32n45t95i18š75e75k 76N32o64v86á87k 9123535870714

Proč kupovat menu za 69,- Kč, když umím vařit.

Doporučuji navštívit stránky:

http://www.menudomu.cz/

Pak pochopíte, jak vás v restauracích okrádají.

Ale když na to máte a vařit neumíte, tak si zajděte do restaurace a podpořte chudáky pražáky.

0/−1
5.5.2014 8:59

J70a46r95o91s35l83a71v 45B12r16ü94m80m65e31r 7834883646

Hmm, a doma mám vlastního kuchařer, vlastního čísníka, sommeliéra atd?

0/−1
5.5.2014 11:00

P58a38v23e85l 23O10d64r46a50z28i59l 6174209947890

Má akorát tak hlad a šlichtu z pytlíku.

0/0
5.5.2014 14:23

K55a84r10e67l 50V37r93á23n59a 3986927114797

no je vidět, že se v gastronomii vyznáte asi stejně jako umíte hledat na internetu. Ceny na stránkách mají jasně uvedené http://www.leterroir.cz/menu.php (musíte dorolovat až dolu 8-o )nicméně Vy zřejmě očekávate kolonku "smažený sýr, hranolky, tatarka .... 109 Kč" 8-o

+1/−1
5.5.2014 11:06

F94r21a11n79t97i33š52e25k 74N85o57v46á40k 9543845640214

Další co nic nepochopil.

Tak plaťte za předražené služby.

Mě to nevadí. Myslel jsem to dobře, proč krmit rozežrané pražáky, když se dá totéž uvařit za zlomek ceny.

Komu není rady, tomu bohužel není ani pomoci.

0/0
5.5.2014 11:27
Foto

V38á91c20l15a35v 79S30o25u47k36u64p 6240620858298

Nebo, ve vší úctě, jste nepochopil NIC vy. 

Chcete tu porovnávat vaření doma a v prestižní restauraci?

Já bych Vás chtěl vidět, pokud by jste měl udělat stejné jídlo, jako vaří pan Punčochář. Pokud vynecháme stránku estetiky a porcelán, na kterém by jste to servíroval, tak se s Vámi vsadím o 10 000,-, že to za 1/10 ceny neuděláte a budete rád, pokud se dostanete s náklady (suroviny a energie) na tu 1/10. A nebudeme tu hovořit o náhražkách, pan Punčochář nemá druhé jméno Babica. 

Nakoupíte suroviny, tak aby jste uvařil 1 porci a jsem zvědav na tu matematiku ;) Budete jen koukat a myslím, že nebudu nikterak přehánět, že budete rád, pokud se dostanete na nákladovou cenu, která se bude rovnat ceně za co to pan Punčochář prodává. ;) 

Jen toho času co ztratíte, aby jste sehnal všechny suroviny a udělal veškerou přípravu. 

Ta restaurace o kterou se tu otíráte ani neznáte a jen tu hořekujete, že Vás někdo okrádá i když Vás nikdo nikdy nenutí a ani nenutil jít na jídlo.  Le Terroir není jídelna.  Každopádně, co jsem napsal platí, je tu 10K za to, že jídlo (menu) co vaří ve Vámi osočované restauraci uvaříte za 1/10 prodejní ceny. Myslím to zcela vážně. A o estetice servírování to nebude. Půjde jen o tu matematiku, aby Vám to došlo a pokud prohrajete? Nedáte mi nic. Ale uznáte, že je to vše jinak!!! Že jste tu prudil a přitom o tom nic nevíte.  Krásný den.

0/0
5.5.2014 12:59
Foto

V97á83c51l39a26v 78S19o86u52k73u79p 6980520318198

A aby to bylo fér, jednalo by se o aktuální menu v LeTerroir  www.leterroir.cz/menu.php

Langustýnka, rajčata a pekanové ořechy

Telecí brzlík, hrášek a křepelčí vejce

Mořský ďas, sušené hřiby a ředkvičky 

Holub z Anjou a jarní cibule

Výběr zralých francouzských sýrů (Maître Affineur V.Waltmann) Rebarbora, karamel a ostružiny Menu o 6-tichodech za 1890,- Vy to uvaříte za 189,- vč. DPH a to včetně energií. Nebudeme počítat žádný čas, žádné výdaje při shánění surovin … nic nežsuroviny a energie. A to je myslím fér, pokud se tu oháníte 1/10 ;)

0/0
5.5.2014 13:16

P81a18v58e47l 70O11d89r74a68z40i80l 6644599957870

R^

asi neodpoví.

+1/0
5.5.2014 14:25

F11r22a98n37t47i56š13e55k 47N42o28v14á67k 9403555800764

Abych se i já zachoval fér, musím říct, že máte pravdu v tom, že atmosféra podniku, kvalita pokrmů a jejich profesionální příprava je něco, co doma nemohu nikdy vytvořit.

Nadále však trvám na tom, že cenové relace jsou přehnané a většina populace na to prostě nemá.

Možná právě proto musí šéfkuchař skončit a odejít do zahraničí.

0/0
5.5.2014 14:47

P92a37v54e55l 65O24d25r28a18z19i82l 6974459247590

Víte, v tom podniku o 28 místech je jim úplně fuk, že na to většina populace nemá. Stejně jako dalším desítkám podniků v podobné cenové úrovni.

0/0
5.5.2014 15:52
Foto

V89á63c72l67a10v 24S83o62u78k62u20p 6150520958318

Ale mi nešlo o atmosféru a to co tu popisujete.

Řekl jste tu několikrát, že to co oni vaří, se dá doma udělat za 1/10 ceny. A k tomu se odkazoval na nějaký web. 

Mi jde jen o to, že to co jste napsal je hloupost! Šíříte bludy a nepravdu.

Nebo mi chcete říct, že třeba guláš v normální restauraci, kdy ho dostanu cca za 80-90 Kč (polední menu), tak jde udělat za 8-9 Kč??? 

Nejde, prostě to neuděláte a to můžete být i Babica. 

Milej pane, vy si ani nedokážete představit, jaká je to investice, takovej podnik udělat. Co stojí režie. A co stojí suroviny!!!  O tomhle businessu nevíte nic a protože vaříte doma, cítíte se být odborníkem. Víte vůbec, co je jen s přípravou toho jídla práce? Co vše to obnáší? A hlavně, toto není jídelna, pivnice a ani venkovská hospoda. Toto je restaurace zaměřená na určitou klientelu. Na lidi, co jednou za čas či u příležitosti výročí jsou do takového podniku a ne si tzv. "nacpat nácka", ale jsou za atmosférou, perfektním jídlem a servisem. Odsoudíte něco, na co možná nemáte ... to je dost pokrytecké. Každý mámě nějaké finanční možnosti. Je to na každém z nás. Já taky neřeším, že Rolls-Royce stojí 10 a více mil. a že je to zlodějna, že přece Škodovku pořídím i za 1/10 ceny.  Je to každého svobodná volba. Nikdo nikoho k ničemu nenutí.

0/0
5.5.2014 18:01
Foto

V43á23c59l13a70v 31S51o41u45k96u82p 6190390478308

Ta cenová relace rozhodně přehnaná není. 

A pokud vím, tak možná zůstane i v ČR a otevřou restauraci jinde. Tak aby se do ní vešlo co chtějí a co potřebují. 

Nekončí, protože by musel. Chce. Majitel chce vyšší nájem a prostor je omezený. Další rozvoj podnikání dle představ nemožný ... 

Nebo je lepší dle Vás "zakrnět" a dál svůj talent nerozvíjet. 

Kuchařů, jako je pan Punčochář je zde bohužel velice málo. Mě osobně s panem Marešem změnil pohled na gastronomii a 3 dni s ním mi dalo víc, jak 10 let předešlé praxe. Změnil mé vnímání gastronomie.

Proto příště více soudnosti při prohlášeních, které jste zde napsal a vyjadřovat se k věcem, kterým rozumíte a máte o nich aspoň elementární přehled. Nic ve zlém vůči Vám, ale tohle je dost pokrytecké. Příště se nejdříve zamyslete a popřípadě nastudujte problematiku a pak pište. ;)

0/0
5.5.2014 18:49

M56i12l27a67n 23T14r66i86b79u62č19e74k 5744927544180

Jak je to dlouho, co zde nebyl tenhle článek? Den? Tak zítra nanovo :-(

+2/0
4.5.2014 15:43

L72u31k85a74s 68C48o42d53r 6378482320371

Problem podobnejch clanku je ten, ze jenom naprosty minimum ctenaru patri do cilovky danyho podniku nebo produktu. Uz u predchoziho textu na tohle tema byla diskuze hodne "vyzivna" a mam takovej dojem, ze tady to bude podobny. Michelinska kuchyne neni pro kazdyho (coz neni mineno nijak ve zlem), a tak by se to melo brat. Panu Puncocharovi preju hodne stesti a doufam, ze tu hvezdu (nebo i vic) jednou skutecne dostane.

+19/−1
4.5.2014 15:15

M69a26r14e53k 25K57a16l18i86n83a 3819274755358

Přesně tak, jen by bylo super, kdyby to bylo v Praze...

+1/−4
4.5.2014 15:24

E78d50u60a56r75d 48Ř89e87z20n87í53k 7719605170686

právě naopak, je to článek o tom, že když se chce, tak to jde a to dokáže každý. Každý, jen se prostě nevzdat. A nechytejte mě za slovíčka

0/−2
4.5.2014 20:42
Foto

R73a40d74e81k 39P27o63l57i64c59k26ý 6851463301874

U nás každý brečí, že nevydělává-proč to teda dělá???

A hlavně pokud opravdu restauraci uzavře nebo prodá  tak podle svých slov jen ve víně má několik milionů

To že náklady naporci jsou z 50% suroviny je hezké, ale opravdu pro srovnání by to chtělo uvést cenu porce jinak je to značně zavádějící.

Pokud dělám menu za 120 Kč při cca 25% nákladů na surovinu je z porce"zisk" 90 Kč při ceně 500 Kč a 50 % nákladů je "zisk"250 Kč:-/

+3/−7
4.5.2014 14:37

L48i67n97d43a 69M90r91á80č71k82o47v80á 1158268109

cetl jste poradne ten clanek? on prece nerikal, ze nevydelava....jenom, ze neplave v milionech, jak si nekteri muzou myslet.

+2/−1
4.5.2014 15:52
Foto

R52a96d97e48k 23P52o17l45i46c17k25ý 6911953961584

ČETL-jen ve vinném sklepě má několik milionů

+1/−2
4.5.2014 15:56

J61a53n 67N31o49v84á72k 9276470777813

nezáviďte, kdybyste se líp učil, mohl jste se taky vyučit kuchařem

+2/−1
4.5.2014 18:56
Foto

R59a13d97e91k 46P57o41l63i16c29k87ý 6961173441414

Nezávidím a přeju mu to

0/−1
4.5.2014 19:30

J31a61n 35H53e98l94l82e22r 9308925236

Ale to je INVESTICE, ne zisk, jestli nechápete ten rozdíl. Pán si prostě provozovuje hospodu tak, jak chce. Provozuje ji dlouho, zisk z ní nemá nijak závratný,ale uživí ho to a baví ho to.

Vaše matematika je dost legrační, protože "suroviny" nejsou asi jediným nákladem, že. Energie, nájem, služby, PLATY atd. Dobrý kuchař stojí měsíčně na platu o dost víc než čerstvě vyučený v nádražní restauraci.

Což se projevuje třeba i tím, že náklady a jednu proci jsou u kvalitního jídla vyšší nejen na surovinách.

Zisk má (doufám) vyšší, než bežná restaurace a je to dobře. Ti, co něco umí dobře, by se měli mít lépe než ti, co to tak dobře neumí, nebo neumí nic a jen závidí ...

+2/−1
4.5.2014 19:10
Foto

R83a76d25e79k 78P59o70l41i92c13k47ý 6531703671604

Já mu zisk přeji ať má kolik chce a pokud patří k nejlepším zaslouží si ho-mě jen irituje to, že u nás se každý ten zisk bojí přiznat a jen uplakává jak je to špatné protože má strach ze závisti

Investice ve víně zvyšuje hodnotu podniku-tudíž je to zisk

S náklady je to jasné, že se nejedná jen o suroviny-nicméně v článku bylo zmiňováno, že suroviny jsou 50% nákladů a běžně jen 20-30%-k tomu byla moje reakce

0/−4
4.5.2014 19:29

P41a89v38e72l 55O59d85r17a62z20i91l 6934779857750

No, byla a řádně přitroublá, jak je ostatně u vás zvykem. Tak, jak jste se děsil, že vás pracák pošle do Amazonu, tak se teď děsíte, co je za ceny v hospodě, kam v životě nepůjdete. No řekněte, není to zbytečný?

0/0
5.5.2014 14:27
Foto

R89a76d97e33k 72P64o48l36i50c38k36ý 6751513371834

Pane Odrazile vy jste d.b.l

0/0
5.5.2014 14:41

P17a63v85e48l 63O91d82r57a46z62i96l 6684619687860

No ovšem, to je jediné, na co se zmůžete, je mi vás líto.

0/0
5.5.2014 15:53
Foto

R65a91d55e27k 22P69o54l47i93c95k92ý 6631873441294

vy jste začal

0/0
5.5.2014 17:10

Š83i44m78o77n 13K37o17p39i32c 4826160294615

Máte pravdu Lindo. Když chce někdo psa bít, hůl si najde...

0/−1
4.5.2014 21:22







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.