Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

VIDEO: Více slunce a bez elektrošoků. Tak se porážejí vepři na biofarmě

Příběh zvířat na biofarmě Sasov končí pokaždé stejně - porážkou. Před ní však zvířata žijí přece jen o něco příjemnější, byť krátký život, než na běžných farmách. Prasata spatří slunce už před svým posledním dnem, mají více prostoru, farmáři je nepopohánějí elektrickými šoky, ale umělohmotnou plácačkou.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

O45n78d68ř54e86j 24M89u96s74i15l 2175160118327

Jde o to to dělat profesionálně a jakkoliv jinak je to špatně. Dělit na bioporážku a normální pořážku je absolutní nesmysl pro blbce.

0/−1
17.5.2014 23:45

O27n37d66ř39e17j 57M97u93s77i67l 2855970428547

Dle mého názoru by to hlavně mělo probíhat rychle, protože zvíře se to jaksi domákne, že je konec a v tom případě mu už je celkem jedno jestli se při porážce může dívat na svůj oblíbený animáč, nebo na řezníka. Tudíž nechápu například ty zasouvací vrata, který to značně prodlužují. Dalším stupněm by mohlo být vyrábění brožurek, verbovacích projekcí k porážce a pohovor s psychologem před smrtí.

0/−1
17.5.2014 23:43

T63o78m13á49š 81M69a51r51n89ý 2670588175496

Tohle video je jen masírka pro blbečky, kteří opravdu nikdy neviděli, nedělali nebo neúčastnili se žádného zabíjení na jatkách či zabijačce. Porážka vždycky musí vypadat stejně. zvíře do klidu, omráčit elektrikou nebo zastřelit jateční pistolí a když se zbaví první velké křeče, tak všechnu krev vypustit krční tepnou. Když tohle PR video vidím, a hlavně slyším, tak se úplně bojím, kam to lidstvo spěje! Za pár let už nebudu moct doma useknout hlavu ani blbejm kachnam, natož si udělat zabijačku nebo porazit jalovičku. Lidstvo jednou chcípne hlady, díky humanistům, kteří nemůžou vidět krev. Záleží vždycky a jen na řezníkovi, nebo člověku, co poráží, střílí zvíře, na maso, jak se k tomu zvířeti chová, jakou k němu váží úctu, jak profesionálně a správně postupuje. Prostě zabíjení jatečních zvířat nebo zvěře odjakživa patřilo k tradici a obstarávání potravy. Nesnáším tyhle tendenční humánní videa a žvásty!!

+1/−1
14.5.2014 14:41

R89e14n47é 43T93y81c 9775265598771

Co to je zase za hloupost?

To co vidím jsou normální jatka. To si snad někdo dělá legraci ne? Moc rád bych viděl, jak ta porážka probíhá, možná hůř než na velkých jatkách. Rozdíl bych viděl snad jedině v domácí porážce - zabijačce, ale to vypadá úplně jinak.

0/−1
14.5.2014 0:51
Foto

P81e63t82r 50P11r11o68c88h80á44z43k94a 3122666342404

BIO,nebo normální.Vše je o přístupu a stupni modernizace.Tam kde je nově postavený provoz vybavený moderní technologií se to navenek jeví jako humánní.Ve skutečnosti je to v podstatě na všech jatkách podobné.I obyčejný řezník postupuje zhruba stejně.Důležité je zvíře omráčit a to co nejrychleji a stejně rychle vykrvit.Dělat si iluzi,že někde je to pro to zvíře lepší a někde horší je nesmysl.Většina zažije největší stres při přepravě a přesunu na jatka.I ta BIO zvířata se tam nějak musí dovézt a je to o ekonomice.S jedním prasetem,krávou či kuřetem kamion nepojede.Tam nejvíc zvířata trpí.Prostě chceme jíst maso a tak musíme zabíjet zvířata.Žádný řezník se v tom nevyžívá.Dělá svou práci a snaží se ji dělat co nejrychleji.Na tom pak závisí výsledná cena masa.A pro ty co tak obdivují takové zařízení jak je popsané v článku bych přál aby se podívali když se poráží telecí,nebo jehněčí.Polovina se poblije a druhá přestane jíst maso.Ke zvířatům je třeba se chovat dobře,ale stále je třeba mít na paměti,že je to potravina.

0/0
12.5.2014 13:25

J79a74n 47M97a80t10ú17š 5177890395346

Tohle přece není žádné BIO, je to naprosto normální péče a cokoliv jiného je špatně, proto žádám autora článku, aby nepoužíval ono dehonestující označení BIO.

0/0
12.5.2014 7:11

T25o64n38d14a 11H73e67j27l86í11k 1508873989697

Srovnejte to s porážením dobytku halal stylem :-P

0/0
11.5.2014 19:43

M35a14r56t18i45n 75P68r50á97š50e21k 8795571810553

jo hlavně halal prasata.

+2/0
12.5.2014 2:47

M74a60r70t75i76n 72J26e16z38e93r37s98k16ý 9534787342582

nemají tam vepři ještě svoji bojovou zástavu, aby se jim zvedlo sebevědomí ?

+1/0
11.5.2014 19:01

R97o21m73a12n 59T80y93č57k31a 3737658861917

Také krásné prasce, boha jeho, škoda ich zožrať. Jen nikde nevidím jejich bojovu zastavu...

+1/0
10.5.2014 16:34

M31a25r85t71i22n 49J78e22z31e95r18s97k27ý 9244177762612

aha, neviděl jsem to až teď 8-o

0/0
11.5.2014 19:02

K29a25r62e80l 45S17o52c25h78ů76r28e54k 2980606289465

A teď to zkuste obráceně - v biojatkách natočte na kameru pěkně z blízka, jak řezník vráží nože do zvířete a jak stříká krev, a pak nechte v běžných jatkách pána v bílém plášti krásně povídat o tom, jak to tam mají hezké a útulné pro zvířátka, všude čisto, vymydleno... Věřím, že by ten dojem pak z toho byl opačný. Proč to asi v těch biojatkách nikdy netočili? Že by proto, že smrt prostě nevypadá dobře? Nevidím na tomto videu nic lepšího ani mírumilovnějšího, než co by bylo na jiných jatkách, jen je to tendenčně natočeno, toť vše. Myslím, že i jinde (u nás určitě) je porážka na slušné úrovni.

+5/−1
10.5.2014 16:31

M72a22r22i44o 40T38r55n46k75a 6250653148410

Koniec je pre kazde chovne zviera rovnaky ale rozdiel je co zaziju pocas zivota a to sa pocita a hlavne premietne do kvality masa.

+3/0
11.5.2014 13:52

M66a86r79t69i75n 45M70u39s50i78l 4780281963701

Myslím, že video mohlo pobavit každého, kdo o tom něco ví a oborem prošel. Pro mě je úsměvná pasáž popisující porážky. Zatímco hovězí část prostě jen odpovídá letitému postupu, tedy omráčit (jatečnou pistolí) a podříznout (zde kulantně nazýváno vykrvit). U vepřového už farma zůstala v minulém století. Mohli bychom se ptát, proč ta svá milá prasátka mučí a omračuje elektrošoky? Proč jim nedopřeje moderní omámení CO-2kou? A teprve potom vykrvení. Já jen, abychom tu reportáž a článek brali trošku s rezervou a ne tak, že intenzivní chovatelé nic neumí a nebo dokonce trápí zvířata. Ono i tady se toho zjevně najde dost ke zlepšení. ;-)

+4/0
10.5.2014 16:09

J12o92s76e95f 56B78é80r 1501947649278

Kristova noho, příště pozvou faráře.

+3/0
10.5.2014 15:01

E65v90a 69K26a14š30p50á48r82k21o88v47á 7840321249562

R^ výborný článek, takhle se chovalo ještě u nás před 60 lety a potravin bylo daleko méně..nejen u nás, ale celkově..Velkochovy původně vznikly, aby se potraviny zlevnily, dnes je to jen mamon a bysnys...

Bohužel jsou tu zase jedinci, kteří si vůbec neuvědomují, že máme dostatek potravin (kvalita pochopitelně různá), spíše nadbytek potravin.....A pak volají po zákazu toho či onoho...

A prase na videu je naše staré plemeno Přeštické prase http://cs.wikipedia.org/wiki/P%C5%99e%C5%A1tick%C3%A9_%C4%8Dernostrakat%C3%A9_prase

Je na něj poskytována dotace...

0/0
10.5.2014 12:34

D17a31n42i42e26l 43J67i52r52á98č28e19k 3351600250918

úplnej zvířecí psycholog, měli by s ním natočit další díl Dr. Doolitla ;-D;-D;-D

nevím co je na tom hezké bio eko nebo jak to nazýváte, je to pořád pěknej humáč, chudáci zvířata

+3/−3
10.5.2014 11:09

M25i51r19e54k 11K22o45n58e38č79n23ý 6587225555904

Přístup je to správný, ke zvířatům se máme chovat slušně a netýrat je, i když jsou jateční. Jenom bych autorovi doporučil omezit používání předpony BIO

+5/0
10.5.2014 8:06

J72a41k31u73b 28K61o31r10e31c 6324270721143

taky nechápu co je na tom bio. co treba farmář, co se ke zvířatům chová ještě lépe, mají ještě lepší podmínky a tak? to pak jsou asi ultra bio jatka

+1/0
10.5.2014 12:34

Z11d41e23n32e94k 96C31v42r23č68e55k 4933854838141

Když je nekdo ochoten připustit že zviřata mají nejake poicity jako je strach,stres a podobne tak je to obyčejna vražda jen teda pod nalepkou bio.

+2/−1
10.5.2014 7:43

V46o30j18t40ě96c17h 55R76ů13ž85e95k 1397932514862

Největší problém u těchto biofarem je, že masné výrobky z nich jsou poněkud dražší. A bohužel většině čecháčků je úplně jedno, co si ta zvířata prožila za hrůzy. Jediné co vidí je cena. A ještě se posmívají lidem, co jsou vegetariáni nebo se zabývají ochranou zvířat, že jsou to hlupáci, sluníčkáři nebo bůhvíco ještě.

Hnus, prostě hnus.

+9/−2
10.5.2014 0:06

A32l83e48n41a 56P95e66t90r62u 4252335570591

Ani konvenčně chovaná zvířata nedostávají hormony a antibiotika. Resp. atb dostanou, když onemocní, ale než jdou na porážku, tak musí proběhnout ochranná lhůta, aby ze systému všechny zbytky atb zmizely.

+4/0
9.5.2014 19:06

M72a75r79t42i77n 27H63o11r23ň86á75k 7951551642

oficielně nedostávají

0/−2
9.5.2014 20:55

J19i45ř97i66n37a 90M35a46n71d54á53t36o17v79á 9397558240725

1.Veterina dělá při porážce testy.

2.Proč by někdo platil zvířatům zbytečně atb, když nemusí? Máte představu, kolik to stojí? Konkrétní představu.

+7/0
9.5.2014 21:34

P59e94t13r 37F16r63ý61d75e86k 7859181969723

A mas ty predstavu jake to je, kdyz onemocni stado? Znamena to velkou financni ztratu. Proto davaji kolikrat ve velkochovek atb. preventivne...

0/0
10.5.2014 6:14

J44i11ř41i56n54a 63M57a94n66d34á35t13o34v88á 9507198830715

Stádo? Co tím myslíte? Velkochovy nejsou stáda. Pokud si obsluha zvířat všimne nestandartně vypadajícího zvířete, to se dá okamžitě do karanténního boxu a přivolá veterinář. A ani ten tomu zvířeti nedává atb jen tak okamžitě preventivně. Pro chovatele je lepší nechat zvíře pojít a následně zjistit (veterinárními testy), na co pošlo. Teprve potom se přistupuje k ošetření ostatních kusů, pokud je vůbec potřeba. Protože když má jedno prase zápal plic, tak nenakazí ostatní. Jen hlupák by platil peníze za atb a zbytečně je cpal do zvířat.

+2/0
10.5.2014 9:10

E67v71a 13K46a59š60p81á39r44k15o60v14á 7480381749812

Já tu představu mám, mám odpracováno několik let v živočišné výrobě...Kolik máte odparcováno vy?

Takže pokud chovatel nemusí, nepřistupuje k vakcinaci, k léčení...Bohužel spousta chovatelů skončila, protože se k nám vozí levnější maso s rezidui atb...

+2/0
10.5.2014 12:14

P18e35t74r 32C84h90v66á76t91a70l 4772332800734

Hmm, mám rád zvířet....ale smýšlet o nich jako o lidech je hloupost....zvíře potřebuje stravu, přiměřené místo a případně samičku....na nějakou svobodu zvysoka kašle.... a nad svojí smrtí zhluboka nehloubá....ta prostě přijde...měla by být rychlá a co nejméně stresujíci..:-)..což ovšem platí i pro lidi....:-P

+7/−6
9.5.2014 17:12
Foto

H20a66n13a 24M50a34l69i97c50h80o73v24a 9290517433623

vy máte rád zvířata leda na talíři  :-/

+1/−3
10.5.2014 9:35

D84a96v37i52d 79D24i43r60g86a 7765151358

Ono nejde ani tak o svobodu ve smyslu, jak ji chápou lidé, ale přiměřený životní prostor, což zrovna velkochovy moc nezajistí.

+1/0
11.5.2014 22:29

L53u88b81o57š 58Č70u94k93a 7100348868

To je ráj pro každé prase na zemi, určitě se na tu porážku těší!

+10/−1
9.5.2014 15:48

Ř49e22h20o84ř 93V58l69a70s24á42k 2394844801946

Nevím, jak to dělají, ale jejich výrobky mi chutnají. Tak to asi dělají dobře. :-)

+1/−1
9.5.2014 14:49

J37a92n94i32e 52S37e72d29l43á53ř60o97v25á 7649581565495

Přesně tak, hlavní rozdíl je v chuti toho masa. Maso z těchto zvířat, které se můžou pohybovat na čerstvém vzduchu je mnohem chutnější, než z "ustájených" kusů.

+1/−1
9.5.2014 17:22

J61i60ř19i87n40a 69M39a49n12d26á15t89o91v24á 9147118620315

A nemůže to být následným zpracováním? Z velkochovů se maso zpracovává velkovýrobně, z malochovu více domácky. Zkuste si koupit celé živé prasátko z velkochovu a udělejte domácí zabíjačku. Potom nám dejte vědět ;-)

+4/0
9.5.2014 18:01

J76a98n 70S57a96l23a30k 1776654349959

Ne, skutecne chutna jinak

0/−1
10.5.2014 10:42

E42v14a 22K66a92š76p34á70r17k95o33v65á 7820491209672

Protože chová přeštické prasata, nejsou tak prošlechtěné na nízkou výšku špeku jako landras a bílé ušlechtilé...mají sice nižší užitkovost, ale zase mají chutnější maso, protože je tuk je ta složka, co nám tak chutná;-)

+3/0
10.5.2014 12:20

J38a51n 39N55o95v62á43k 6814574776143

Nedávno jsem viděl naprosto úžasné video (bohužel ho neumím zpětně dohledat), kde chlap předváděl svou biofarmu v Kalifornii. Základ výroby jsou ovocné stromy. Trávu pod nimi spásají krávy (mají mobilní ohradu, aby to nepřepásaly), náletové keře a padavčata likvidují kozy, ty dělají taky část prořízky stromů, brouky efektivně likvidují slepice v mobilním kurníku a všechno to hlídají ovčáčtí psi.

V konečném důsledku ušetří za hnojiva (kuřince, kravince a kozí bobky stromům svědčí), pesticidy, pracovní sílu a mají navíc několik dalších produktů (maso, mléko, vejce), které je navíc i chrání před výkyvy cen ovoce.

Celé umění je v tom to nakombinovat a naučit se správně tu zvěř přesunovat sem a tam po sadech.

+8/0
9.5.2014 14:39

J62i94ř66i62n14a 14M52a69n21d91á33t97o46v79á 9407548340525

To není špatný nápad. Ovšem v Kalifornii je přece jen jiný podnebný pás a tudíž jiné podmínky..

+1/0
9.5.2014 14:54

J43a86n 17N85o55v90á35k 6354774986783

Tady jde o princip, v ČR by se to třeba nakombinovalo jinak, jde o to jen chtít.

+2/0
9.5.2014 15:37

J70i40ř18i24n72a 70M74a49n43d29á60t39o79v98á 9757158520925

v ČR se to kombinuje tak, aby se projekt napasoval na dotační tituly EU ;-)

+11/0
9.5.2014 16:38

J75a65n 18S18a38l24a90k 1966764499759

R^;-D  presne tak

+1/0
10.5.2014 10:44

P36e77t36r 53F89r50ý60d24e83k 7729191649143

Pokud te to zaujalo, tak doporucuji na youtube shlednout par videi od Joela... http://en.wikipedia.org/wiki/Joel_Salatin

+1/0
10.5.2014 6:17

J90i33r81i 57K36l86e78j85n82a 1427115434693

Dobrý den

Jenže to je jen video. Na plíseň bramborovou je nejlepší Altima na červenku prasete zabíral kdysi penicilín a moje /moje není ale máji rád/ oblíbená dojnice

038 umí nádherný zamilovaný pohled pozastaví když potřerbuje pohladit nebo společnost a jednou z ní bude ekologická kližka na bioguláš.

Závěr: ekologické brambory bez pesticidů nelze dělat /Phytophthora infestans vám

je spolehlivě zlikviduje koncem července/

alternativní medicína v chovech ale i u lidí vždy nepomůže. Stůjme proto nohama pokud možno pevně na zemi a hezký a hlavně dobrou chuť

+3/0
10.5.2014 7:55

P61a11v93e33l 75A92n35t73o16n 7508335858894

Ono to s tím více slunce je spíše pro dobrý pocit lidí. Tomu praseti je zrovna toto jedno.

+5/−10
9.5.2014 14:06

J57i24ř89i68n29a 66M10a13n27d15á41t43o69v88á 9697888530455

To asi ano, ale stresované zvíře má v krvi a následně v mase větší množství adrenalinu. Věřte mi, že maso z býka, kterého předtím celý den honili na koridě má jinou kvalitu, než z toho, který byl poražen v relativním klidu.

+5/0
9.5.2014 14:13

J34i20ř29í 87N59o29s60e96k 7256392395844

takže je to vlastně snobárna :-)

+2/−1
9.5.2014 14:39

J82a58n 70K46ř38í64ž 6955243225448

R^R^R^

0/0
9.5.2014 14:48

I42v66a44n95a 62N89o15v14a64k84o62v14a 2982742699692

Delam ve firme co vyrabi vybaveni pro jatka. Normalni velkokapacitni (az 1400 prasat za hodinu) a to co popisuji je tam taky.  Po privezeni musi byt minimalne dve hodiny v teple a v klidu. Potom je budto jako skupinku nazenou do vytahu a svezou o patro niz do CO2, nebo prochazi chodbickou, pritom jim masiruji teple polstarky brisko a drbou zada. Na konci na ne ceka elektrosok.

+3/0
9.5.2014 21:28

P64e69t18r 32F50r70ý72d41e31k 7829711339593

Kvalita masa, pomer mastnych kyselin, chut atd. je sakra znat.

+1/0
10.5.2014 6:19

B15r92u39n32o 88C77h62o52j62k66a 8695900216738

Chudáci čuníci,od dneška žádne vepřové a konvertuju k islámu.

0/−4
9.5.2014 13:36







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.