Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

VIDEO: Více slunce a bez elektrošoků. Tak se porážejí vepři na biofarmě

Příběh zvířat na biofarmě Sasov končí pokaždé stejně - porážkou. Před ní však zvířata žijí přece jen o něco příjemnější, byť krátký život, než na běžných farmách. Prasata spatří slunce už před svým posledním dnem, mají více prostoru, farmáři je nepopohánějí elektrickými šoky, ale umělohmotnou plácačkou.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

O12n18d19ř32e37j 42M79u83s94i21l 2365670348687

Jde o to to dělat profesionálně a jakkoliv jinak je to špatně. Dělit na bioporážku a normální pořážku je absolutní nesmysl pro blbce.

0/−1
17.5.2014 23:45

O70n43d56ř16e93j 66M60u74s81i86l 2485560588927

Dle mého názoru by to hlavně mělo probíhat rychle, protože zvíře se to jaksi domákne, že je konec a v tom případě mu už je celkem jedno jestli se při porážce může dívat na svůj oblíbený animáč, nebo na řezníka. Tudíž nechápu například ty zasouvací vrata, který to značně prodlužují. Dalším stupněm by mohlo být vyrábění brožurek, verbovacích projekcí k porážce a pohovor s psychologem před smrtí.

0/−1
17.5.2014 23:43

T92o16m16á13š 57M58a41r42n40ý 2270458215406

Tohle video je jen masírka pro blbečky, kteří opravdu nikdy neviděli, nedělali nebo neúčastnili se žádného zabíjení na jatkách či zabijačce. Porážka vždycky musí vypadat stejně. zvíře do klidu, omráčit elektrikou nebo zastřelit jateční pistolí a když se zbaví první velké křeče, tak všechnu krev vypustit krční tepnou. Když tohle PR video vidím, a hlavně slyším, tak se úplně bojím, kam to lidstvo spěje! Za pár let už nebudu moct doma useknout hlavu ani blbejm kachnam, natož si udělat zabijačku nebo porazit jalovičku. Lidstvo jednou chcípne hlady, díky humanistům, kteří nemůžou vidět krev. Záleží vždycky a jen na řezníkovi, nebo člověku, co poráží, střílí zvíře, na maso, jak se k tomu zvířeti chová, jakou k němu váží úctu, jak profesionálně a správně postupuje. Prostě zabíjení jatečních zvířat nebo zvěře odjakživa patřilo k tradici a obstarávání potravy. Nesnáším tyhle tendenční humánní videa a žvásty!!

+1/−1
14.5.2014 14:41

R85e77n74é 11T17y71c 9875565478491

Co to je zase za hloupost?

To co vidím jsou normální jatka. To si snad někdo dělá legraci ne? Moc rád bych viděl, jak ta porážka probíhá, možná hůř než na velkých jatkách. Rozdíl bych viděl snad jedině v domácí porážce - zabijačce, ale to vypadá úplně jinak.

0/−1
14.5.2014 0:51
Foto

P73e77t88r 63P17r50o58c57h54á55z41k37a 3452276432604

BIO,nebo normální.Vše je o přístupu a stupni modernizace.Tam kde je nově postavený provoz vybavený moderní technologií se to navenek jeví jako humánní.Ve skutečnosti je to v podstatě na všech jatkách podobné.I obyčejný řezník postupuje zhruba stejně.Důležité je zvíře omráčit a to co nejrychleji a stejně rychle vykrvit.Dělat si iluzi,že někde je to pro to zvíře lepší a někde horší je nesmysl.Většina zažije největší stres při přepravě a přesunu na jatka.I ta BIO zvířata se tam nějak musí dovézt a je to o ekonomice.S jedním prasetem,krávou či kuřetem kamion nepojede.Tam nejvíc zvířata trpí.Prostě chceme jíst maso a tak musíme zabíjet zvířata.Žádný řezník se v tom nevyžívá.Dělá svou práci a snaží se ji dělat co nejrychleji.Na tom pak závisí výsledná cena masa.A pro ty co tak obdivují takové zařízení jak je popsané v článku bych přál aby se podívali když se poráží telecí,nebo jehněčí.Polovina se poblije a druhá přestane jíst maso.Ke zvířatům je třeba se chovat dobře,ale stále je třeba mít na paměti,že je to potravina.

0/0
12.5.2014 13:25

J27a64n 23M84a25t72ú62š 5497240635516

Tohle přece není žádné BIO, je to naprosto normální péče a cokoliv jiného je špatně, proto žádám autora článku, aby nepoužíval ono dehonestující označení BIO.

0/0
12.5.2014 7:11

T10o69n80d56a 84H31e28j59l65í17k 1838633539757

Srovnejte to s porážením dobytku halal stylem :-P

0/0
11.5.2014 19:43

M19a93r61t82i40n 32P43r73á70š53e53k 8945291830593

jo hlavně halal prasata.

+2/0
12.5.2014 2:47

M91a73r90t54i11n 43J92e13z54e70r55s88k42ý 9214417672982

nemají tam vepři ještě svoji bojovou zástavu, aby se jim zvedlo sebevědomí ?

+1/0
11.5.2014 19:01

R16o10m61a29n 85T39y29č11k67a 3687468461817

Také krásné prasce, boha jeho, škoda ich zožrať. Jen nikde nevidím jejich bojovu zastavu...

+1/0
10.5.2014 16:34

M24a77r73t63i46n 32J34e70z78e84r64s92k27ý 9884377772722

aha, neviděl jsem to až teď 8-o

0/0
11.5.2014 19:02

K28a81r21e42l 63S61o84c53h90ů22r71e67k 2710236919455

A teď to zkuste obráceně - v biojatkách natočte na kameru pěkně z blízka, jak řezník vráží nože do zvířete a jak stříká krev, a pak nechte v běžných jatkách pána v bílém plášti krásně povídat o tom, jak to tam mají hezké a útulné pro zvířátka, všude čisto, vymydleno... Věřím, že by ten dojem pak z toho byl opačný. Proč to asi v těch biojatkách nikdy netočili? Že by proto, že smrt prostě nevypadá dobře? Nevidím na tomto videu nic lepšího ani mírumilovnějšího, než co by bylo na jiných jatkách, jen je to tendenčně natočeno, toť vše. Myslím, že i jinde (u nás určitě) je porážka na slušné úrovni.

+5/−1
10.5.2014 16:31

M84a33r18i16o 27T43r67n13k61a 6820753898490

Koniec je pre kazde chovne zviera rovnaky ale rozdiel je co zaziju pocas zivota a to sa pocita a hlavne premietne do kvality masa.

+3/0
11.5.2014 13:52

M11a73r36t82i77n 41M68u73s63i42l 4650411103831

Myslím, že video mohlo pobavit každého, kdo o tom něco ví a oborem prošel. Pro mě je úsměvná pasáž popisující porážky. Zatímco hovězí část prostě jen odpovídá letitému postupu, tedy omráčit (jatečnou pistolí) a podříznout (zde kulantně nazýváno vykrvit). U vepřového už farma zůstala v minulém století. Mohli bychom se ptát, proč ta svá milá prasátka mučí a omračuje elektrošoky? Proč jim nedopřeje moderní omámení CO-2kou? A teprve potom vykrvení. Já jen, abychom tu reportáž a článek brali trošku s rezervou a ne tak, že intenzivní chovatelé nic neumí a nebo dokonce trápí zvířata. Ono i tady se toho zjevně najde dost ke zlepšení. ;-)

+4/0
10.5.2014 16:09

J46o79s79e65f 22B96é31r 1131967919918

Kristova noho, příště pozvou faráře.

+3/0
10.5.2014 15:01

E48v19a 74K92a98š94p57á32r70k25o32v31á 7650961869192

R^ výborný článek, takhle se chovalo ještě u nás před 60 lety a potravin bylo daleko méně..nejen u nás, ale celkově..Velkochovy původně vznikly, aby se potraviny zlevnily, dnes je to jen mamon a bysnys...

Bohužel jsou tu zase jedinci, kteří si vůbec neuvědomují, že máme dostatek potravin (kvalita pochopitelně různá), spíše nadbytek potravin.....A pak volají po zákazu toho či onoho...

A prase na videu je naše staré plemeno Přeštické prase http://cs.wikipedia.org/wiki/P%C5%99e%C5%A1tick%C3%A9_%C4%8Dernostrakat%C3%A9_prase

Je na něj poskytována dotace...

0/0
10.5.2014 12:34

D66a53n64i43e52l 84J76i35r13á76č45e94k 3201820880758

úplnej zvířecí psycholog, měli by s ním natočit další díl Dr. Doolitla ;-D;-D;-D

nevím co je na tom hezké bio eko nebo jak to nazýváte, je to pořád pěknej humáč, chudáci zvířata

+3/−3
10.5.2014 11:09

M14i78r80e48k 76K35o53n66e72č42n14ý 6367235195634

Přístup je to správný, ke zvířatům se máme chovat slušně a netýrat je, i když jsou jateční. Jenom bych autorovi doporučil omezit používání předpony BIO

+5/0
10.5.2014 8:06

J43a89k41u33b 26K87o35r48e83c 6754320171313

taky nechápu co je na tom bio. co treba farmář, co se ke zvířatům chová ještě lépe, mají ještě lepší podmínky a tak? to pak jsou asi ultra bio jatka

+1/0
10.5.2014 12:34

Z69d54e55n34e29k 22C48v76r31č82e39k 4843144878181

Když je nekdo ochoten připustit že zviřata mají nejake poicity jako je strach,stres a podobne tak je to obyčejna vražda jen teda pod nalepkou bio.

+2/−1
10.5.2014 7:43

V98o28j14t92ě97c50h 32R85ů55ž49e97k 1447792624922

Největší problém u těchto biofarem je, že masné výrobky z nich jsou poněkud dražší. A bohužel většině čecháčků je úplně jedno, co si ta zvířata prožila za hrůzy. Jediné co vidí je cena. A ještě se posmívají lidem, co jsou vegetariáni nebo se zabývají ochranou zvířat, že jsou to hlupáci, sluníčkáři nebo bůhvíco ještě.

Hnus, prostě hnus.

+9/−2
10.5.2014 0:06

A23l37e51n76a 44P64e20t44r81u 4672845440311

Ani konvenčně chovaná zvířata nedostávají hormony a antibiotika. Resp. atb dostanou, když onemocní, ale než jdou na porážku, tak musí proběhnout ochranná lhůta, aby ze systému všechny zbytky atb zmizely.

+4/0
9.5.2014 19:06

M51a64r12t43i57n 49H44o95r67ň32á88k 7271751552

oficielně nedostávají

0/−2
9.5.2014 20:55

J14i12ř42i65n98a 77M85a12n76d91á89t59o65v31á 9827488810635

1.Veterina dělá při porážce testy.

2.Proč by někdo platil zvířatům zbytečně atb, když nemusí? Máte představu, kolik to stojí? Konkrétní představu.

+7/0
9.5.2014 21:34

P68e63t11r 20F27r55ý79d77e29k 7449731929553

A mas ty predstavu jake to je, kdyz onemocni stado? Znamena to velkou financni ztratu. Proto davaji kolikrat ve velkochovek atb. preventivne...

0/0
10.5.2014 6:14

J19i21ř74i92n67a 35M63a81n12d64á52t85o25v40á 9807568530455

Stádo? Co tím myslíte? Velkochovy nejsou stáda. Pokud si obsluha zvířat všimne nestandartně vypadajícího zvířete, to se dá okamžitě do karanténního boxu a přivolá veterinář. A ani ten tomu zvířeti nedává atb jen tak okamžitě preventivně. Pro chovatele je lepší nechat zvíře pojít a následně zjistit (veterinárními testy), na co pošlo. Teprve potom se přistupuje k ošetření ostatních kusů, pokud je vůbec potřeba. Protože když má jedno prase zápal plic, tak nenakazí ostatní. Jen hlupák by platil peníze za atb a zbytečně je cpal do zvířat.

+2/0
10.5.2014 9:10

E11v11a 15K77a93š90p45á47r41k55o80v32á 7160341579562

Já tu představu mám, mám odpracováno několik let v živočišné výrobě...Kolik máte odparcováno vy?

Takže pokud chovatel nemusí, nepřistupuje k vakcinaci, k léčení...Bohužel spousta chovatelů skončila, protože se k nám vozí levnější maso s rezidui atb...

+2/0
10.5.2014 12:14

P25e65t20r 21C70h72v87á95t42a10l 4282182610134

Hmm, mám rád zvířet....ale smýšlet o nich jako o lidech je hloupost....zvíře potřebuje stravu, přiměřené místo a případně samičku....na nějakou svobodu zvysoka kašle.... a nad svojí smrtí zhluboka nehloubá....ta prostě přijde...měla by být rychlá a co nejméně stresujíci..:-)..což ovšem platí i pro lidi....:-P

+7/−6
9.5.2014 17:12
Foto

H93a61n87a 63M27a48l19i18c20h69o25v73a 9440277433703

vy máte rád zvířata leda na talíři  :-/

+1/−3
10.5.2014 9:35

D19a70v62i19d 16D32i98r38g78a 7895881438

Ono nejde ani tak o svobodu ve smyslu, jak ji chápou lidé, ale přiměřený životní prostor, což zrovna velkochovy moc nezajistí.

+1/0
11.5.2014 22:29

L15u94b13o47š 22Č47u28k28a 7220718688

To je ráj pro každé prase na zemi, určitě se na tu porážku těší!

+10/−1
9.5.2014 15:48

Ř91e96h27o10ř 13V60l13a72s32á96k 2814834471526

Nevím, jak to dělají, ale jejich výrobky mi chutnají. Tak to asi dělají dobře. :-)

+1/−1
9.5.2014 14:49

J41a40n51i80e 40S27e20d40l27á30ř35o21v67á 7489241955575

Přesně tak, hlavní rozdíl je v chuti toho masa. Maso z těchto zvířat, které se můžou pohybovat na čerstvém vzduchu je mnohem chutnější, než z "ustájených" kusů.

+1/−1
9.5.2014 17:22

J71i52ř44i96n43a 62M16a40n61d89á85t82o10v42á 9727158650375

A nemůže to být následným zpracováním? Z velkochovů se maso zpracovává velkovýrobně, z malochovu více domácky. Zkuste si koupit celé živé prasátko z velkochovu a udělejte domácí zabíjačku. Potom nám dejte vědět ;-)

+4/0
9.5.2014 18:01

J98a75n 86S81a29l87a61k 1796174699859

Ne, skutecne chutna jinak

0/−1
10.5.2014 10:42

E39v77a 60K63a58š67p87á88r80k88o95v54á 7460761219782

Protože chová přeštické prasata, nejsou tak prošlechtěné na nízkou výšku špeku jako landras a bílé ušlechtilé...mají sice nižší užitkovost, ale zase mají chutnější maso, protože je tuk je ta složka, co nám tak chutná;-)

+3/0
10.5.2014 12:20

J77a37n 44N51o20v34á74k 6184404306713

Nedávno jsem viděl naprosto úžasné video (bohužel ho neumím zpětně dohledat), kde chlap předváděl svou biofarmu v Kalifornii. Základ výroby jsou ovocné stromy. Trávu pod nimi spásají krávy (mají mobilní ohradu, aby to nepřepásaly), náletové keře a padavčata likvidují kozy, ty dělají taky část prořízky stromů, brouky efektivně likvidují slepice v mobilním kurníku a všechno to hlídají ovčáčtí psi.

V konečném důsledku ušetří za hnojiva (kuřince, kravince a kozí bobky stromům svědčí), pesticidy, pracovní sílu a mají navíc několik dalších produktů (maso, mléko, vejce), které je navíc i chrání před výkyvy cen ovoce.

Celé umění je v tom to nakombinovat a naučit se správně tu zvěř přesunovat sem a tam po sadech.

+8/0
9.5.2014 14:39

J75i56ř24i24n74a 54M60a54n29d10á52t32o80v18á 9567968480205

To není špatný nápad. Ovšem v Kalifornii je přece jen jiný podnebný pás a tudíž jiné podmínky..

+1/0
9.5.2014 14:54

J94a97n 85N73o50v83á67k 6374904576943

Tady jde o princip, v ČR by se to třeba nakombinovalo jinak, jde o to jen chtít.

+2/0
9.5.2014 15:37

J35i50ř38i82n58a 57M68a18n22d48á40t32o12v65á 9287338170445

v ČR se to kombinuje tak, aby se projekt napasoval na dotační tituly EU ;-)

+11/0
9.5.2014 16:38

J97a87n 52S65a61l42a80k 1616804579389

R^;-D  presne tak

+1/0
10.5.2014 10:44

P49e34t70r 91F26r37ý51d57e95k 7409791729483

Pokud te to zaujalo, tak doporucuji na youtube shlednout par videi od Joela... http://en.wikipedia.org/wiki/Joel_Salatin

+1/0
10.5.2014 6:17

J90i51r85i 85K46l43e27j80n12a 1197675504593

Dobrý den

Jenže to je jen video. Na plíseň bramborovou je nejlepší Altima na červenku prasete zabíral kdysi penicilín a moje /moje není ale máji rád/ oblíbená dojnice

038 umí nádherný zamilovaný pohled pozastaví když potřerbuje pohladit nebo společnost a jednou z ní bude ekologická kližka na bioguláš.

Závěr: ekologické brambory bez pesticidů nelze dělat /Phytophthora infestans vám

je spolehlivě zlikviduje koncem července/

alternativní medicína v chovech ale i u lidí vždy nepomůže. Stůjme proto nohama pokud možno pevně na zemi a hezký a hlavně dobrou chuť

+3/0
10.5.2014 7:55

P36a61v85e26l 96A25n86t56o40n 7908115828774

Ono to s tím více slunce je spíše pro dobrý pocit lidí. Tomu praseti je zrovna toto jedno.

+5/−10
9.5.2014 14:06

J93i35ř16i78n92a 50M90a22n85d87á93t88o19v94á 9717918150165

To asi ano, ale stresované zvíře má v krvi a následně v mase větší množství adrenalinu. Věřte mi, že maso z býka, kterého předtím celý den honili na koridě má jinou kvalitu, než z toho, který byl poražen v relativním klidu.

+5/0
9.5.2014 14:13

J88i89ř17í 69N10o97s68e77k 7936562505754

takže je to vlastně snobárna :-)

+2/−1
9.5.2014 14:39

J54a55n 42K44ř13í17ž 6835603705668

R^R^R^

0/0
9.5.2014 14:48

I18v30a97n46a 45N28o18v76a70k15o45v98a 2192912529322

Delam ve firme co vyrabi vybaveni pro jatka. Normalni velkokapacitni (az 1400 prasat za hodinu) a to co popisuji je tam taky.  Po privezeni musi byt minimalne dve hodiny v teple a v klidu. Potom je budto jako skupinku nazenou do vytahu a svezou o patro niz do CO2, nebo prochazi chodbickou, pritom jim masiruji teple polstarky brisko a drbou zada. Na konci na ne ceka elektrosok.

+3/0
9.5.2014 21:28

P43e91t41r 52F23r55ý65d27e46k 7729701859813

Kvalita masa, pomer mastnych kyselin, chut atd. je sakra znat.

+1/0
10.5.2014 6:19

B33r18u39n40o 82C17h30o26j42k54a 8655910186368

Chudáci čuníci,od dneška žádne vepřové a konvertuju k islámu.

0/−4
9.5.2014 13:36







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.