Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

VIDEO: Více slunce a bez elektrošoků. Tak se porážejí vepři na biofarmě

Příběh zvířat na biofarmě Sasov končí pokaždé stejně - porážkou. Před ní však zvířata žijí přece jen o něco příjemnější, byť krátký život, než na běžných farmách. Prasata spatří slunce už před svým posledním dnem, mají více prostoru, farmáři je nepopohánějí elektrickými šoky, ale umělohmotnou plácačkou.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

O44n88d92ř48e80j 11M91u46s89i90l 2845420228457

Jde o to to dělat profesionálně a jakkoliv jinak je to špatně. Dělit na bioporážku a normální pořážku je absolutní nesmysl pro blbce.

0/−1
17.5.2014 23:45

O11n65d53ř41e98j 47M46u82s42i63l 2285270418197

Dle mého názoru by to hlavně mělo probíhat rychle, protože zvíře se to jaksi domákne, že je konec a v tom případě mu už je celkem jedno jestli se při porážce může dívat na svůj oblíbený animáč, nebo na řezníka. Tudíž nechápu například ty zasouvací vrata, který to značně prodlužují. Dalším stupněm by mohlo být vyrábění brožurek, verbovacích projekcí k porážce a pohovor s psychologem před smrtí.

0/−1
17.5.2014 23:43

T60o60m69á58š 94M14a18r98n36ý 2920588905476

Tohle video je jen masírka pro blbečky, kteří opravdu nikdy neviděli, nedělali nebo neúčastnili se žádného zabíjení na jatkách či zabijačce. Porážka vždycky musí vypadat stejně. zvíře do klidu, omráčit elektrikou nebo zastřelit jateční pistolí a když se zbaví první velké křeče, tak všechnu krev vypustit krční tepnou. Když tohle PR video vidím, a hlavně slyším, tak se úplně bojím, kam to lidstvo spěje! Za pár let už nebudu moct doma useknout hlavu ani blbejm kachnam, natož si udělat zabijačku nebo porazit jalovičku. Lidstvo jednou chcípne hlady, díky humanistům, kteří nemůžou vidět krev. Záleží vždycky a jen na řezníkovi, nebo člověku, co poráží, střílí zvíře, na maso, jak se k tomu zvířeti chová, jakou k němu váží úctu, jak profesionálně a správně postupuje. Prostě zabíjení jatečních zvířat nebo zvěře odjakživa patřilo k tradici a obstarávání potravy. Nesnáším tyhle tendenční humánní videa a žvásty!!

+1/−1
14.5.2014 14:41

R14e33n23é 32T20y88c 9775115948911

Co to je zase za hloupost?

To co vidím jsou normální jatka. To si snad někdo dělá legraci ne? Moc rád bych viděl, jak ta porážka probíhá, možná hůř než na velkých jatkách. Rozdíl bych viděl snad jedině v domácí porážce - zabijačce, ale to vypadá úplně jinak.

0/−1
14.5.2014 0:51
Foto

P44e93t23r 39P20r16o40c55h31á52z61k51a 3602706222574

BIO,nebo normální.Vše je o přístupu a stupni modernizace.Tam kde je nově postavený provoz vybavený moderní technologií se to navenek jeví jako humánní.Ve skutečnosti je to v podstatě na všech jatkách podobné.I obyčejný řezník postupuje zhruba stejně.Důležité je zvíře omráčit a to co nejrychleji a stejně rychle vykrvit.Dělat si iluzi,že někde je to pro to zvíře lepší a někde horší je nesmysl.Většina zažije největší stres při přepravě a přesunu na jatka.I ta BIO zvířata se tam nějak musí dovézt a je to o ekonomice.S jedním prasetem,krávou či kuřetem kamion nepojede.Tam nejvíc zvířata trpí.Prostě chceme jíst maso a tak musíme zabíjet zvířata.Žádný řezník se v tom nevyžívá.Dělá svou práci a snaží se ji dělat co nejrychleji.Na tom pak závisí výsledná cena masa.A pro ty co tak obdivují takové zařízení jak je popsané v článku bych přál aby se podívali když se poráží telecí,nebo jehněčí.Polovina se poblije a druhá přestane jíst maso.Ke zvířatům je třeba se chovat dobře,ale stále je třeba mít na paměti,že je to potravina.

0/0
12.5.2014 13:25

J73a38n 98M86a83t17ú53š 5397400755216

Tohle přece není žádné BIO, je to naprosto normální péče a cokoliv jiného je špatně, proto žádám autora článku, aby nepoužíval ono dehonestující označení BIO.

0/0
12.5.2014 7:11

T25o97n93d97a 39H58e12j43l17í80k 1628493209297

Srovnejte to s porážením dobytku halal stylem :-P

0/0
11.5.2014 19:43

M19a29r67t85i35n 57P49r43á56š63e86k 8925721120363

jo hlavně halal prasata.

+2/0
12.5.2014 2:47

M49a82r98t43i93n 25J56e36z54e31r91s57k37ý 9154767212872

nemají tam vepři ještě svoji bojovou zástavu, aby se jim zvedlo sebevědomí ?

+1/0
11.5.2014 19:01

R88o67m73a87n 85T53y14č27k71a 3807508401207

Také krásné prasce, boha jeho, škoda ich zožrať. Jen nikde nevidím jejich bojovu zastavu...

+1/0
10.5.2014 16:34

M46a85r10t16i66n 96J63e15z25e14r61s91k22ý 9634427102212

aha, neviděl jsem to až teď 8-o

0/0
11.5.2014 19:02

K38a79r52e97l 14S15o37c48h63ů38r93e25k 2320436169955

A teď to zkuste obráceně - v biojatkách natočte na kameru pěkně z blízka, jak řezník vráží nože do zvířete a jak stříká krev, a pak nechte v běžných jatkách pána v bílém plášti krásně povídat o tom, jak to tam mají hezké a útulné pro zvířátka, všude čisto, vymydleno... Věřím, že by ten dojem pak z toho byl opačný. Proč to asi v těch biojatkách nikdy netočili? Že by proto, že smrt prostě nevypadá dobře? Nevidím na tomto videu nic lepšího ani mírumilovnějšího, než co by bylo na jiných jatkách, jen je to tendenčně natočeno, toť vše. Myslím, že i jinde (u nás určitě) je porážka na slušné úrovni.

+5/−1
10.5.2014 16:31

M43a84r16i57o 31T47r78n57k82a 6720633228940

Koniec je pre kazde chovne zviera rovnaky ale rozdiel je co zaziju pocas zivota a to sa pocita a hlavne premietne do kvality masa.

+3/0
11.5.2014 13:52

M72a89r70t27i60n 52M70u86s21i41l 4790711663121

Myslím, že video mohlo pobavit každého, kdo o tom něco ví a oborem prošel. Pro mě je úsměvná pasáž popisující porážky. Zatímco hovězí část prostě jen odpovídá letitému postupu, tedy omráčit (jatečnou pistolí) a podříznout (zde kulantně nazýváno vykrvit). U vepřového už farma zůstala v minulém století. Mohli bychom se ptát, proč ta svá milá prasátka mučí a omračuje elektrošoky? Proč jim nedopřeje moderní omámení CO-2kou? A teprve potom vykrvení. Já jen, abychom tu reportáž a článek brali trošku s rezervou a ne tak, že intenzivní chovatelé nic neumí a nebo dokonce trápí zvířata. Ono i tady se toho zjevně najde dost ke zlepšení. ;-)

+4/0
10.5.2014 16:09

J68o68s88e92f 70B55é95r 1781777369518

Kristova noho, příště pozvou faráře.

+3/0
10.5.2014 15:01

E89v89a 11K94a25š40p51á25r52k89o48v32á 7970711899452

R^ výborný článek, takhle se chovalo ještě u nás před 60 lety a potravin bylo daleko méně..nejen u nás, ale celkově..Velkochovy původně vznikly, aby se potraviny zlevnily, dnes je to jen mamon a bysnys...

Bohužel jsou tu zase jedinci, kteří si vůbec neuvědomují, že máme dostatek potravin (kvalita pochopitelně různá), spíše nadbytek potravin.....A pak volají po zákazu toho či onoho...

A prase na videu je naše staré plemeno Přeštické prase http://cs.wikipedia.org/wiki/P%C5%99e%C5%A1tick%C3%A9_%C4%8Dernostrakat%C3%A9_prase

Je na něj poskytována dotace...

0/0
10.5.2014 12:34

D18a31n52i35e85l 63J44i20r87á92č78e91k 3661980930218

úplnej zvířecí psycholog, měli by s ním natočit další díl Dr. Doolitla ;-D;-D;-D

nevím co je na tom hezké bio eko nebo jak to nazýváte, je to pořád pěknej humáč, chudáci zvířata

+3/−3
10.5.2014 11:09

M44i75r69e61k 68K91o95n10e38č55n23ý 6227295455904

Přístup je to správný, ke zvířatům se máme chovat slušně a netýrat je, i když jsou jateční. Jenom bych autorovi doporučil omezit používání předpony BIO

+5/0
10.5.2014 8:06

J31a79k20u86b 56K35o10r64e35c 6544890161323

taky nechápu co je na tom bio. co treba farmář, co se ke zvířatům chová ještě lépe, mají ještě lepší podmínky a tak? to pak jsou asi ultra bio jatka

+1/0
10.5.2014 12:34

Z60d58e58n53e94k 37C87v32r11č38e75k 4263354518951

Když je nekdo ochoten připustit že zviřata mají nejake poicity jako je strach,stres a podobne tak je to obyčejna vražda jen teda pod nalepkou bio.

+2/−1
10.5.2014 7:43

V40o49j32t89ě51c11h 57R22ů56ž22e47k 1857432204442

Největší problém u těchto biofarem je, že masné výrobky z nich jsou poněkud dražší. A bohužel většině čecháčků je úplně jedno, co si ta zvířata prožila za hrůzy. Jediné co vidí je cena. A ještě se posmívají lidem, co jsou vegetariáni nebo se zabývají ochranou zvířat, že jsou to hlupáci, sluníčkáři nebo bůhvíco ještě.

Hnus, prostě hnus.

+9/−2
10.5.2014 0:06

A17l77e84n72a 49P79e95t69r26u 4912575680291

Ani konvenčně chovaná zvířata nedostávají hormony a antibiotika. Resp. atb dostanou, když onemocní, ale než jdou na porážku, tak musí proběhnout ochranná lhůta, aby ze systému všechny zbytky atb zmizely.

+4/0
9.5.2014 19:06

M51a43r69t30i82n 14H34o84r32ň10á64k 7311131452

oficielně nedostávají

0/−2
9.5.2014 20:55

J12i40ř57i50n53a 21M66a30n96d41á61t12o25v43á 9787158970925

1.Veterina dělá při porážce testy.

2.Proč by někdo platil zvířatům zbytečně atb, když nemusí? Máte představu, kolik to stojí? Konkrétní představu.

+7/0
9.5.2014 21:34

P41e37t70r 22F52r26ý12d39e85k 7589841779293

A mas ty predstavu jake to je, kdyz onemocni stado? Znamena to velkou financni ztratu. Proto davaji kolikrat ve velkochovek atb. preventivne...

0/0
10.5.2014 6:14

J51i45ř44i93n39a 68M50a14n57d62á30t46o37v67á 9797878890165

Stádo? Co tím myslíte? Velkochovy nejsou stáda. Pokud si obsluha zvířat všimne nestandartně vypadajícího zvířete, to se dá okamžitě do karanténního boxu a přivolá veterinář. A ani ten tomu zvířeti nedává atb jen tak okamžitě preventivně. Pro chovatele je lepší nechat zvíře pojít a následně zjistit (veterinárními testy), na co pošlo. Teprve potom se přistupuje k ošetření ostatních kusů, pokud je vůbec potřeba. Protože když má jedno prase zápal plic, tak nenakazí ostatní. Jen hlupák by platil peníze za atb a zbytečně je cpal do zvířat.

+2/0
10.5.2014 9:10

E26v11a 70K88a74š73p89á87r41k48o24v34á 7170451289212

Já tu představu mám, mám odpracováno několik let v živočišné výrobě...Kolik máte odparcováno vy?

Takže pokud chovatel nemusí, nepřistupuje k vakcinaci, k léčení...Bohužel spousta chovatelů skončila, protože se k nám vozí levnější maso s rezidui atb...

+2/0
10.5.2014 12:14

P20e65t79r 48C49h46v57á88t83a73l 4502752250574

Hmm, mám rád zvířet....ale smýšlet o nich jako o lidech je hloupost....zvíře potřebuje stravu, přiměřené místo a případně samičku....na nějakou svobodu zvysoka kašle.... a nad svojí smrtí zhluboka nehloubá....ta prostě přijde...měla by být rychlá a co nejméně stresujíci..:-)..což ovšem platí i pro lidi....:-P

+7/−6
9.5.2014 17:12
Foto

H31a50n94a 52M68a75l58i62c70h70o14v51a 9360127883323

vy máte rád zvířata leda na talíři  :-/

+1/−3
10.5.2014 9:35

D55a83v27i25d 57D23i18r51g65a 7785531808

Ono nejde ani tak o svobodu ve smyslu, jak ji chápou lidé, ale přiměřený životní prostor, což zrovna velkochovy moc nezajistí.

+1/0
11.5.2014 22:29

L14u10b32o23š 71Č82u26k73a 7390648768

To je ráj pro každé prase na zemi, určitě se na tu porážku těší!

+10/−1
9.5.2014 15:48

Ř52e62h56o94ř 19V44l97a19s54á10k 2614284661576

Nevím, jak to dělají, ale jejich výrobky mi chutnají. Tak to asi dělají dobře. :-)

+1/−1
9.5.2014 14:49

J98a98n17i42e 53S85e88d32l76á58ř69o47v89á 7789531845255

Přesně tak, hlavní rozdíl je v chuti toho masa. Maso z těchto zvířat, které se můžou pohybovat na čerstvém vzduchu je mnohem chutnější, než z "ustájených" kusů.

+1/−1
9.5.2014 17:22

J91i89ř16i74n62a 11M28a97n16d67á68t97o80v51á 9807658640725

A nemůže to být následným zpracováním? Z velkochovů se maso zpracovává velkovýrobně, z malochovu více domácky. Zkuste si koupit celé živé prasátko z velkochovu a udělejte domácí zabíjačku. Potom nám dejte vědět ;-)

+4/0
9.5.2014 18:01

J83a18n 41S85a77l86a29k 1846974349709

Ne, skutecne chutna jinak

0/−1
10.5.2014 10:42

E53v29a 65K69a83š68p38á59r82k46o97v88á 7430461289302

Protože chová přeštické prasata, nejsou tak prošlechtěné na nízkou výšku špeku jako landras a bílé ušlechtilé...mají sice nižší užitkovost, ale zase mají chutnější maso, protože je tuk je ta složka, co nám tak chutná;-)

+3/0
10.5.2014 12:20

J33a94n 16N88o81v34á16k 6694754826163

Nedávno jsem viděl naprosto úžasné video (bohužel ho neumím zpětně dohledat), kde chlap předváděl svou biofarmu v Kalifornii. Základ výroby jsou ovocné stromy. Trávu pod nimi spásají krávy (mají mobilní ohradu, aby to nepřepásaly), náletové keře a padavčata likvidují kozy, ty dělají taky část prořízky stromů, brouky efektivně likvidují slepice v mobilním kurníku a všechno to hlídají ovčáčtí psi.

V konečném důsledku ušetří za hnojiva (kuřince, kravince a kozí bobky stromům svědčí), pesticidy, pracovní sílu a mají navíc několik dalších produktů (maso, mléko, vejce), které je navíc i chrání před výkyvy cen ovoce.

Celé umění je v tom to nakombinovat a naučit se správně tu zvěř přesunovat sem a tam po sadech.

+8/0
9.5.2014 14:39

J22i28ř54i76n13a 92M36a61n48d12á38t96o81v52á 9167818350845

To není špatný nápad. Ovšem v Kalifornii je přece jen jiný podnebný pás a tudíž jiné podmínky..

+1/0
9.5.2014 14:54

J28a96n 48N58o66v95á88k 6904454886293

Tady jde o princip, v ČR by se to třeba nakombinovalo jinak, jde o to jen chtít.

+2/0
9.5.2014 15:37

J22i95ř92i10n62a 25M40a38n69d93á95t16o83v79á 9277948970335

v ČR se to kombinuje tak, aby se projekt napasoval na dotační tituly EU ;-)

+11/0
9.5.2014 16:38

J45a75n 52S79a83l56a85k 1666624619579

R^;-D  presne tak

+1/0
10.5.2014 10:44

P86e22t56r 47F42r35ý16d44e95k 7299361749523

Pokud te to zaujalo, tak doporucuji na youtube shlednout par videi od Joela... http://en.wikipedia.org/wiki/Joel_Salatin

+1/0
10.5.2014 6:17

J65i90r32i 90K64l78e48j11n90a 1667105234763

Dobrý den

Jenže to je jen video. Na plíseň bramborovou je nejlepší Altima na červenku prasete zabíral kdysi penicilín a moje /moje není ale máji rád/ oblíbená dojnice

038 umí nádherný zamilovaný pohled pozastaví když potřerbuje pohladit nebo společnost a jednou z ní bude ekologická kližka na bioguláš.

Závěr: ekologické brambory bez pesticidů nelze dělat /Phytophthora infestans vám

je spolehlivě zlikviduje koncem července/

alternativní medicína v chovech ale i u lidí vždy nepomůže. Stůjme proto nohama pokud možno pevně na zemi a hezký a hlavně dobrou chuť

+3/0
10.5.2014 7:55

P42a22v46e24l 94A62n77t79o81n 7818485688504

Ono to s tím více slunce je spíše pro dobrý pocit lidí. Tomu praseti je zrovna toto jedno.

+5/−10
9.5.2014 14:06

J54i21ř59i12n14a 19M10a98n23d92á34t93o12v82á 9227568950545

To asi ano, ale stresované zvíře má v krvi a následně v mase větší množství adrenalinu. Věřte mi, že maso z býka, kterého předtím celý den honili na koridě má jinou kvalitu, než z toho, který byl poražen v relativním klidu.

+5/0
9.5.2014 14:13

J56i34ř65í 91N92o97s80e33k 7726952725834

takže je to vlastně snobárna :-)

+2/−1
9.5.2014 14:39

J18a82n 32K23ř33í37ž 6505873625908

R^R^R^

0/0
9.5.2014 14:48

I23v76a29n28a 21N30o92v79a65k33o85v37a 2912442849622

Delam ve firme co vyrabi vybaveni pro jatka. Normalni velkokapacitni (az 1400 prasat za hodinu) a to co popisuji je tam taky.  Po privezeni musi byt minimalne dve hodiny v teple a v klidu. Potom je budto jako skupinku nazenou do vytahu a svezou o patro niz do CO2, nebo prochazi chodbickou, pritom jim masiruji teple polstarky brisko a drbou zada. Na konci na ne ceka elektrosok.

+3/0
9.5.2014 21:28

P27e61t31r 79F45r13ý36d39e83k 7509711879583

Kvalita masa, pomer mastnych kyselin, chut atd. je sakra znat.

+1/0
10.5.2014 6:19

B84r15u18n90o 65C20h87o72j74k85a 8605390926408

Chudáci čuníci,od dneška žádne vepřové a konvertuju k islámu.

0/−4
9.5.2014 13:36





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.