Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Gambrinus mění chuť. Část produkce piva se přestane pasterovat

Nejprodávanější české pivo, desítka Gambrinus, prochází po letech velkou proměnou chuti. Jak zjistila MF DNES, Plzeňský Prazdroj se inspiroval úspěchem menších pivovarů s pivy, která nejsou teplotně upravována kvůli delší trvanlivosti. Mají pak přirozenější chuť.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M66a43r71t51i60n 82N41á29p67r69a44v93n71í41k 1232644125611

Osobně doporučuji Bernard 10, v našich krajích se skoro nikde netočí(okolo Brna) a byl jsem velice mile překvapen odlišnou a výtečnou chutí než je běžná produkce.

0/0
20.5.2014 14:22

A20n19t67o16n47í73n 71Š24á62l38a 6125106651250

V 70letech jedno z nejlepších piv. Dnes? Jak se to ještě může vydávat za pivo.

+1/0
20.5.2014 14:00

F73r12a40n60t37i89š67e13k 92K72o68p37e68c34k84ý 6565409500595

Pozdě, chlapci, pozdě.......

+2/0
19.5.2014 22:34

T95o70m60á95š 97J79u45r30e12č27k67a 3143292309693

Mě by zajímalo kde jste vzali ten ten fakt "nejprodávanější pivo" u nás ve většině hospod přešli na svijany, šerák, plzeň, Lobkowitz, staropramen a malé pivovary. málokde se čepuje gambáč, protože to nikdo nechtěl a hodspody vyhazovaly skoroplné bečky. Ještě nedávno jsem Kozla a Zubra považoval za nejhorší piva...no změnil jsem názor.

+2/−2
19.5.2014 9:13

P11e62t36r 22V92i16n25t94r46l19í14k 3476384151

až na to, že to není pivo, ale voda ochucená o pivní složky, tedy žádné pivo, jak to kdysi ve skutečnosti bývalo

+2/−2
18.5.2014 15:25
Foto

K97a60r50e13l 58K76u40l78h63a39n20e31k 5822892541115

FUJ GAMBRINUS!!!!!!

+4/−1
18.5.2014 11:41

L33u49b14o25š 55R77e24n46k68a 6597801755230

Ještě v 90. letech byl Gambrinus 10 výborné pivo, dokud cizí vlastníci nezačali uplatňovat politiku co nejnižších nákladů v poměru k zisku. Zásahy do výrobní technologie udělaly svoje, z tohohle piva se staly europatoky stejně jako z krušovické či velkopopovické desítky. Prostě levnější suroviny, zkrácená doba zrání a šup s tím na trh, ať je to prodané, ať se peníze sypou. Ono i u nás je dost těch, co za značkou vidí automaticky kvalitu nebo je jim jedno, co pijí. Ještě štěstí, že tuhle mezeru v kvalitě, co Gambrinus dobrovolně vytvořil, jsou ochotny a připraveny zaplnit jiné pivovary a pivovárky, takže fajnšmekr si přijde na své, a to dokonce ve větší variabilitě!:-)

+9/0
18.5.2014 9:04

M86i92c42h17a24l 14S65ú26k10u69p 1524384317975

Není to jedno? On ten  hnus někdo pije?

+8/0
18.5.2014 8:00

A95n12t71o33n34í49n 44V85ý64b43o23r58n29ý 7468131433987

Víte proč se po anglickém pivu nekrká? Protože to člověk nechce cítit 2x...

+2/−2
18.5.2014 7:45

J95a63r65o76s46l76a24v 67J85a88k83e32š 6781601852341

zajimave a jake mate na mysli.

Me anglicka piva velice chutnaji, jsou urcite zajimavejsi nez prumerny cesky lezak.

+2/−1
18.5.2014 11:48

A79n27t44o96n35í55n 36V78ý10b37o97r92n64ý 7838281233667

Nebudu vám to brát, ale mě tam tedy nechutnalo pokud vím žádné. Ať to byl lager nebo ale. Malý nebo velký pivovar. Irské, anglické nebo skotské. A myslím, že za 3 roky jsem tam pokoštoval celkem hodně vzorků. Dokonce když jsem si tam dal někde čepovanou plzeň nebo staropramen, tak to prostě nebylo to, co čepují u nás. Zajímavé možná jsou, ale opravdu jsem měl co dělat abych některé vypil až do dna (hlavně ve skotsku). Na druhou stranu, velice zajímavé piva mají v Belgii, i když ty už nejsou na takové to běžné pití.

0/0
18.5.2014 12:33

P69a56v74e65l 30O59d34r56a64z48i59l 6594639847820

No tak to nevím, co považujete za to běžné pití. Anglická piva jsou výborná, ale chápu, že když někdo pije staráče či plzeň, tak může mít jinak naučený splávek.

Nevím, co chcete zkazit na stoutu, porteru, IPA...

0/0
19.5.2014 11:38

V36l34k 49J29a68r46o72s50l37a85v 8763182

Točený Gambrinus piju a považuji ho za nejlepší 10 v ČR. R^

Občas se dostanu i k jiným značkám např Svijany (to je ale opravdový hnus a ne pivo).Rv

+2/−16
17.5.2014 14:57

J78a30r12o11s69l70a65v 19J13a21k68e59š 6661191492691

to vas vazne lituju :)

+13/0
17.5.2014 19:13

L16u75b28o46š 51R25e65n40k44a 6987541295950

Legrácky, legrácky...:-)

0/0
18.5.2014 9:05

M16a46r78t52i51n 55B35e61n47e89š 4883971755780

Děda říkával, že desítka se nepije, že se s ní v JZD myjí traktory. Měl pravdu;-D

+5/0
17.5.2014 14:46

O96n12d43r60e67j 39K65a62l63m71a66n 1700256454222

Nepasterovaná voda z vypláchnutých sudů R^ to si pošmáknem.

+3/0
17.5.2014 12:37
Foto

D96a73n 89R16u25b63í23n 4173683859

GAMBRIHNUS R^

+7/0
17.5.2014 10:40

M38i48c74h46a50l 74S53ú47k95u32p 1924724857215

Psát o Gambrinusu jako o pivu, to mi nějak nesedí. Vždyť se to nedá pít!

+9/−2
16.5.2014 19:27

J23a84r92o70s89l80a28v 73O61n63d81r50u74š83k45a 3944825939748

Když je hlad, je i šunka dobrá.

Ale je pravda, že žlutou vylučovanou tekutinu bych nepil.

0/0
17.5.2014 6:03

B74r38o90n90i25s23l95a22v 33G29a23b28r34y87š 6785924400

Tak proč to pijete? ;-D

Já třeba nejím ani nepiju to, co mi nechutná. Nejsem blázen. :-)

0/−2
17.5.2014 13:38

M70a51r27t86i66n 64J86i21r64o10u98s69e11k 7116485975968

Obdobně Kozel. Naštěstí jsem měl možnost pít Kozla v době, kdy to bylo pivo se specifickou chutí. Jo, bylo to za TOTALITY. ;-D Býval výborný. Nyní je z něj europivo. Zejména lahvový.

+8/−3
16.5.2014 10:15

P21e81t32r 93R76o57t92h 5682940542478

skvělá "znalecká" diskuse :o) I když pár pivních znalců se tu opravdu vyskytlo - poznají se podle toho, že používají argumenty a ne bláboly typu "Gambáč je europivo, nejlepší jsou speciály z minipivovarů". To je totiž stejná kravina jako srovnávat filmy s barokníma malířema - jiná stupňovitost, jiný typy piva. 

A k těm nesmyslům v tomhle případě přispěl i iDnes, protože:

- Gambrinus nemění chuť piva, Nepaster dělá už přes rok - akorát se ukázalo, že ho lidi preferujou víc, než klasickou desítku, tak ho teď chtěj nabídnout ve víc hospodách - to mi naopak přijde jako férovej a vstřícnej krok k zákazníkům

- původní titulek článku o filtrování byl úplně mimo - desítka se samozřejmě filtruje, to, co je specifický pro Nepasterizovaný, je mikrofiltrace, díky který nemusí pivo projít pasterizací a zůstane mu původní živá chuť

- jako  vystudovanej novinář musím autorovi vytknout i závěrečnej odstavec, ve kterým nepodává informace, ale svůj vlastní názor, kterej do článku nepatří - k tomu sloužej blogy nebo komentáře. Navíc, jak už jsem psal, se nejedná o změnu chuti, ale rozšíření distribuce už zavedenýho piva, takže ten závěr, že to nahrává kritice zákazníků, je úplnej nesmysl.

- a že Gambrinus odmítá označení europivo? No taky  by se mi nelíbilo, kdybych měl třeba vlastní hospodu, ve kterých bych vařil jen klasický český jídla jen z českejch surovin a někdo vykřikoval, že to dělám blbě a nejsem pravá česká hospoda, protože jsem si na rozjezd půjčil prachy v Komerčce, kterou vlastněj Francouzi a nedělám utopence přesně tak, jak se je jednou před  dvěma rokama náhodou podařilo udělat jeho kámošovi z  vesnice.

+5/−8
14.5.2014 23:44

B45o57h62u95m89i15l 34S41t76e86j17s73k13a78l 4606227953516

No rozkecal jste se pěkně a už jste to "pivo" vůbec ochutnal??? Raději si zajeďte do Koutu na Šumavě, ochutnejte jejich desítku. Garantuji vám, že o Gambrinus už ani nezavadíte a pochopíte onen význam slova europivo.

+7/−4
15.5.2014 0:06

J31i27n74d29ř36i76c95h 70H46r92d92l33i28č70k19a 4486744179474

IMHO je "nálepka" europivo spíše používána k vyjádření, že u toho kterého piva jde dle mínění konzumentů jen o unifikovanou masovku bez výraznější charakteristiky a chuti, jejíž prodej je tažen spíše reklamou.

Zahraniční kapitál nemusí hned znamenat zkázu, Svijanům svého času (mně osobně už teď moc nechutnají) velice pomohl ke slávě.

+4/0
15.5.2014 5:24

J13a78n 95S76o17u31k20u13p 1184284246255

Ten poslední odstavec je trochu mimo. Europivo je možná zavádějící, ale všeobecné lidové označení pro produkci velkých pivovarů, která hraje na minimální řezání pomyslných chuťových hranic - pivo nesmí být výrazných chutí, nesmí být příliš hořké (viz. epizoda Radegastu, kterému se hořkost výrazně klesla), nesmí být kalné atd. Pivo je ve výsledku citelně neproležené a neprokvašené (ckt), chybí mu plný říz a tělo (to je způsobeno řezením v hgb, což je technologie, která prostě do výroby piva nepatří!), nemá pořádný chuťový ksicht a od počátku chutná jakoby zvětrale. Cíl je jednoduchý - naprosto unifikovaným a chuťově průměrným produktem oslovit co nejširší spektrum konzumentů.

Piva z malých pivovarů bývají velmi specifická, nemusí opravdu chutnat každému. Ale to je právě to, co se od nich čeká! Skrývat se za fráze ´každému chutná něco jiného´ a uvařit naprosto normovaný a neutrální patok, to považuju téměř za podvod. A tyhle snahy o nepaster, nefiltr, nemám k tomu důvěru. Viz Staropramen a jejich ´nefiltrované pivo´, což vlastně bylo obyčejné filtrované pivo s přídavkem jablečné šťávy, nebo občasné pokusy o kvasnicová piva (která se vyrábí tak, že se do pasterovaného piva dolévají kvasnice).

+5/0
15.5.2014 9:26

V73á36c72l26a30v 84M10a29ř67í40k 3476524672454

Částečně souhlasím. Nepasterizovaná desítka je už přes rok. A nevím jak jinde, ale tady na Plzeňsku se dá často narazit na nefiltrovanou dvanáctku (pro mě jediné dobré pivo z G-produkce). Naopak jedenáctka byla stále pasterizována (neviděl jsem ji jinak), jestli se tohle mění, to bychom chtěli od iDnes moc. A původní titulek s filtrací byl samozřejmě nesmysl.

S další částí, že se nedá srovnávat pivo z minipivovarů/malých pivovarů s G-produkcí se ale souhlasit nedá. Skoro každý (mini)pivovar u nás dělá pils. Je sice většinou nefiltrovaný, ale to už velké pivovary zkoušejí také. Jistě že G10 musím srovnávat s desítkou a G12 s dvanáctkou a nikoli třeba s IPA. Ale to je každému jasné...

0/0
15.5.2014 14:47

S11e76d73l78a98r 37M56o50j49m56i30r 5379883382325

...pro ty, co tady "nadavaji" na samson, doporucuji si koupit jejich lahvovou desitku, velmi lahodne piti....:-)

+1/0
14.5.2014 18:45

H75o39n73z49a 44K36o53z38e15l 8214699592214

Ted piju BON v hospe 18kc a s G si v pohode vytre p**el!

0/0
14.5.2014 17:24

J57a74n 19S46o35u32k31u47p 1704594876395

Bon fajn.. pšenice hodně dobrá, když jim vyjde var. Člověk by nevěřil, že ze Zašové může přijít cokoliv dobrého ;-D

+2/0
14.5.2014 17:36

P36a56v50e64l 56O43d80r18a44z34i49l 6624559957570

Takže hoši, nejlepší pivo vařím já, jo, jako, potom když náhodou nevařím, jo, tak chodím tam, kde točí to nejlepší, a je jedno kam, bo tam kde du já, tak tam točí nejlepčí, jo,a taky dělám nejlepší stejky a to na nejlepším grilu, jo, jasný? ;-D

+3/0
14.5.2014 17:14

J38a33n 92S16o87u86k98u50p 1824754456195

Ok, umím s tím žít. ;-D

+2/0
14.5.2014 17:15

O93t79t38o 67H23a61l15í98ř 9953877508646

Kdybyste radši ten Gambáč přestali šidit-za poslední léta  chuťově připomíná spíš ta odporoná "europiva", což je zřejmě vysněný, leč debilní cíl zahraničních majitelů.

+3/−1
14.5.2014 17:12

J36a77n 12S80o32u34k56u89p 1394734916235

Zahraniční kapitál nemusí nutně znamenat totální úpadek (viz. Bernard), ale třeba u Pilsenu je to fakt extrém. I když cokoliv lepšího, než Heineken. Podobnou strategii jako oni má podle všeho i Carlsberg.

+2/0
14.5.2014 17:22

J76a53r10o51s37l16a67v 87J20a34k86e38š 6151651352111

ale vite co je zajimave, kdyz zajdete do te male hospudky co maji primo ve sklepech PU, tak tohle pivo je dobre, ale to co vyleze ven z pivovaru je totalne nepitelny, hlavne po dvou trech kusech mi je uz blbe.

+2/0
14.5.2014 17:26

L49u95d60ě50k 81N38ě79m19e84c 5275271572294

Tak to už je věc chuti a vkusu. Mně to pivo z dřevěných sudů moc nejelo.

0/0
14.5.2014 17:33

J55a79n 29S86o24u89k69u61p 1634714896295

Já si dovolím tvrdit, a neberte to nějak špatně, tvrdit, že většině lidí by dneska opravdu poctivé pivo nejelo. Ne po tom, co tu 20 a víc let trvá vymývání chuťových buněk konzumenta.

+3/0
14.5.2014 17:39

L62u54d11ě90k 73N74ě65m98e55c 5495421232514

Těžko říct. Ale pro mě bylo teplé a víc řízu by mu neškodilo.

0/0
14.5.2014 20:25
Foto

M40i48l72o89s65l19a87v 20D68i63v54i66š 1505896755641

Ujišťuji vás, že jelo. A nejen v Čechách.

+1/0
15.5.2014 8:49

J49a85r34o69s30l29a83v 77J27a20k51e60š 6571721152471

ale pozor neni to stejne jako to co dostanete kdyz jdete na prohlidku, tam maji to tuctove co se vari ve velkym, je to tam precerpavaji z tanku do toho velkeho sudu, pak tam je jeste jedna hospudka nebo spise salonek, ktera se da zamluvit za urcity obnos a tam je moznost prave dostat to dobre.

0/0
14.5.2014 17:53

J16a44n 83S51o95u70k96u62p 1114194926895

Jo, vím, že dělají pro interní potřeby dobré pivo Pivec s takovou historií, to by byla facka, kdyby to neuměli aspoň v omezené míře na jedničku. Ostatně, na konci exkurze v Nošovicích jeden dostane taky možnost si dát docela dobré pivo (jako pozitivní závěr po jinak tragicky děsivé exkurzi).

+1/0
14.5.2014 17:38

P56a34v32e84l 89O43d16r63a17z52i31l 6214649947720

Prej "připomíná spíš ta europiva";-D

Gambáč je ETALON europiva!!

0/0
19.5.2014 11:39

P55a66v37e61l 94S57l17a60v16í16č34e67k 4777879713672

Nejprodavanejsi?vzyt je to peknej hnus,neda se to pit.zmena jedine vitana..

+4/0
14.5.2014 17:08

J21a35r92o30s92l87a66v 69J23a66k51e39š 6621231722851

hodne se v poslednich letech zacal pridavat i chmel sladek, dle meho lepsi nez ZPC, je takovy jemnejsi.

Premiant uz ani nepouzivam, je moc drsny a v pivu mi moc nesedi.

0/0
14.5.2014 15:28

J11a97n 51S94o73u56k97u41p 1494724266775

Premiant třeba sypat na konci, pokud se tam šoupne doslovně na pár minut, tak to funguje. Jak se tam válí déle, tak přerazí všechno.

0/0
14.5.2014 15:30

J65a75r37o75s45l83a20v 84J70a73k78e67š 6101661482381

prave ze premiant je na horkost, takze se dava na zacatku, na druhe a dalsi chmeleni se pouziva prave ten ZPC nebo jiny aromaticky chmel.

Premiant davat az nakonci nema vyznam, kdyz neni aromaticky.

ja stejne nejradeji pouzivam nemecke odrudy, jsou pro me zajimavejsi.

0/0
14.5.2014 15:37

J16a76n 97S91o43u47k66u79p 1464764936635

Sry, naopak jsem to napsal, měl to být žpč.. pravda.

0/0
14.5.2014 15:42

J37a60r80o29s70l88a14v 47J39a75k92e77š 6131861242371

ano presne tak :)

0/0
14.5.2014 15:46

J28a83n 94S17o18u69k34u71p 1744334446285

Ovšem většinou vařím kombinaci Sládek/Fuggle nebo Challenger. Žádné větší pokusy. Většinou vařím beztak svrchně, infuzí, stouty nebo ´něco jako ejly.

0/0
14.5.2014 15:49

J19a56r38o68s89l55a56v 20J92a58k95e20š 6621101972401

taky tak, lezaky moc nemusim, je to nuda, zato svrchnaky mam velmi oblibene

ja mam hodne obliben Perle, a pak ten Challenger

Kdyz uz lezak, tak sesladkem a Novym Zelandem, bohuzel nevim jaka odruda, dodavatel to mel v akci za 90Kc 1Kg chmel, takze jsem nevahal,

0/0
14.5.2014 16:27





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.