Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Gambrinus mění chuť. Část produkce piva se přestane pasterovat

Nejprodávanější české pivo, desítka Gambrinus, prochází po letech velkou proměnou chuti. Jak zjistila MF DNES, Plzeňský Prazdroj se inspiroval úspěchem menších pivovarů s pivy, která nejsou teplotně upravována kvůli delší trvanlivosti. Mají pak přirozenější chuť.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M29a37r81t36i16n 51N20á17p69r39a69v17n78í66k 1932244825511

Osobně doporučuji Bernard 10, v našich krajích se skoro nikde netočí(okolo Brna) a byl jsem velice mile překvapen odlišnou a výtečnou chutí než je běžná produkce.

0/0
20.5.2014 14:22

A61n17t17o68n54í32n 78Š23á56l69a 6465516911490

V 70letech jedno z nejlepších piv. Dnes? Jak se to ještě může vydávat za pivo.

+1/0
20.5.2014 14:00

F50r21a16n72t91i31š41e35k 78K79o62p35e25c51k60ý 6755539350635

Pozdě, chlapci, pozdě.......

+2/0
19.5.2014 22:34

T25o33m98á10š 22J67u37r14e37č37k62a 3473332869773

Mě by zajímalo kde jste vzali ten ten fakt "nejprodávanější pivo" u nás ve většině hospod přešli na svijany, šerák, plzeň, Lobkowitz, staropramen a malé pivovary. málokde se čepuje gambáč, protože to nikdo nechtěl a hodspody vyhazovaly skoroplné bečky. Ještě nedávno jsem Kozla a Zubra považoval za nejhorší piva...no změnil jsem názor.

+2/−2
19.5.2014 9:13

P67e37t54r 86V50i90n30t29r80l38í88k 3906954621

až na to, že to není pivo, ale voda ochucená o pivní složky, tedy žádné pivo, jak to kdysi ve skutečnosti bývalo

+2/−2
18.5.2014 15:25

K71a94r93e92l 25K37u33l26h21a16n60e33k 5932372961505

FUJ GAMBRINUS!!!!!!

+4/−1
18.5.2014 11:41

L26u25b12o38š 72R92e47n97k47a 6227331135780

Ještě v 90. letech byl Gambrinus 10 výborné pivo, dokud cizí vlastníci nezačali uplatňovat politiku co nejnižších nákladů v poměru k zisku. Zásahy do výrobní technologie udělaly svoje, z tohohle piva se staly europatoky stejně jako z krušovické či velkopopovické desítky. Prostě levnější suroviny, zkrácená doba zrání a šup s tím na trh, ať je to prodané, ať se peníze sypou. Ono i u nás je dost těch, co za značkou vidí automaticky kvalitu nebo je jim jedno, co pijí. Ještě štěstí, že tuhle mezeru v kvalitě, co Gambrinus dobrovolně vytvořil, jsou ochotny a připraveny zaplnit jiné pivovary a pivovárky, takže fajnšmekr si přijde na své, a to dokonce ve větší variabilitě!:-)

+9/0
18.5.2014 9:04

M28i83c78h45a17l 74S65ú67k52u40p 1714504437205

Není to jedno? On ten  hnus někdo pije?

+8/0
18.5.2014 8:00

A42n80t89o67n36í91n 83V86ý72b74o93r34n97ý 7128561933767

Víte proč se po anglickém pivu nekrká? Protože to člověk nechce cítit 2x...

+2/−2
18.5.2014 7:45

J24a98r23o41s86l76a54v 57J30a31k83e57š 6721701652321

zajimave a jake mate na mysli.

Me anglicka piva velice chutnaji, jsou urcite zajimavejsi nez prumerny cesky lezak.

+2/−1
18.5.2014 11:48

A58n36t64o66n32í65n 75V86ý44b95o15r70n22ý 7508671653947

Nebudu vám to brát, ale mě tam tedy nechutnalo pokud vím žádné. Ať to byl lager nebo ale. Malý nebo velký pivovar. Irské, anglické nebo skotské. A myslím, že za 3 roky jsem tam pokoštoval celkem hodně vzorků. Dokonce když jsem si tam dal někde čepovanou plzeň nebo staropramen, tak to prostě nebylo to, co čepují u nás. Zajímavé možná jsou, ale opravdu jsem měl co dělat abych některé vypil až do dna (hlavně ve skotsku). Na druhou stranu, velice zajímavé piva mají v Belgii, i když ty už nejsou na takové to běžné pití.

0/0
18.5.2014 12:33

P46a93v35e44l 96O10d93r23a23z78i71l 6624129247110

No tak to nevím, co považujete za to běžné pití. Anglická piva jsou výborná, ale chápu, že když někdo pije staráče či plzeň, tak může mít jinak naučený splávek.

Nevím, co chcete zkazit na stoutu, porteru, IPA...

0/0
19.5.2014 11:38

V32l67k 74J52a29r38o20s91l43a46v 8543522

Točený Gambrinus piju a považuji ho za nejlepší 10 v ČR. R^

Občas se dostanu i k jiným značkám např Svijany (to je ale opravdový hnus a ne pivo).Rv

+2/−16
17.5.2014 14:57

J79a48r86o17s80l26a91v 76J34a71k95e24š 6391631722191

to vas vazne lituju :)

+13/0
17.5.2014 19:13

L52u96b24o81š 92R89e68n89k82a 6917221755170

Legrácky, legrácky...:-)

0/0
18.5.2014 9:05

M83a43r10t59i55n 51B42e73n90e64š 4803851325340

Děda říkával, že desítka se nepije, že se s ní v JZD myjí traktory. Měl pravdu;-D

+5/0
17.5.2014 14:46

O96n94d77r38e89j 73K47a81l90m48a39n 1690856584272

Nepasterovaná voda z vypláchnutých sudů R^ to si pošmáknem.

+3/0
17.5.2014 12:37
Foto

D26a96n 33R79u11b27í87n 4623233799

GAMBRIHNUS R^

+7/0
17.5.2014 10:40

M18i30c75h77a16l 59S10ú17k67u44p 1914864237825

Psát o Gambrinusu jako o pivu, to mi nějak nesedí. Vždyť se to nedá pít!

+9/−2
16.5.2014 19:27

J85a42r45o60s19l20a25v 80O56n24d73r47u83š61k51a 3324795179258

Když je hlad, je i šunka dobrá.

Ale je pravda, že žlutou vylučovanou tekutinu bych nepil.

0/0
17.5.2014 6:03
Foto

B25r20o65n26i16s22l42a79v 69G78a90b82r33y20š 2202969251

Tak proč to pijete? ;-D

Já třeba nejím ani nepiju to, co mi nechutná. Nejsem blázen. :-)

0/−2
17.5.2014 13:38

M83a51r11t13i68n 92J49i28r63o42u21s26e54k 7256215225798

Obdobně Kozel. Naštěstí jsem měl možnost pít Kozla v době, kdy to bylo pivo se specifickou chutí. Jo, bylo to za TOTALITY. ;-D Býval výborný. Nyní je z něj europivo. Zejména lahvový.

+8/−3
16.5.2014 10:15

P97e66t75r 76R29o53t96h 5772450202768

skvělá "znalecká" diskuse :o) I když pár pivních znalců se tu opravdu vyskytlo - poznají se podle toho, že používají argumenty a ne bláboly typu "Gambáč je europivo, nejlepší jsou speciály z minipivovarů". To je totiž stejná kravina jako srovnávat filmy s barokníma malířema - jiná stupňovitost, jiný typy piva. 

A k těm nesmyslům v tomhle případě přispěl i iDnes, protože:

- Gambrinus nemění chuť piva, Nepaster dělá už přes rok - akorát se ukázalo, že ho lidi preferujou víc, než klasickou desítku, tak ho teď chtěj nabídnout ve víc hospodách - to mi naopak přijde jako férovej a vstřícnej krok k zákazníkům

- původní titulek článku o filtrování byl úplně mimo - desítka se samozřejmě filtruje, to, co je specifický pro Nepasterizovaný, je mikrofiltrace, díky který nemusí pivo projít pasterizací a zůstane mu původní živá chuť

- jako  vystudovanej novinář musím autorovi vytknout i závěrečnej odstavec, ve kterým nepodává informace, ale svůj vlastní názor, kterej do článku nepatří - k tomu sloužej blogy nebo komentáře. Navíc, jak už jsem psal, se nejedná o změnu chuti, ale rozšíření distribuce už zavedenýho piva, takže ten závěr, že to nahrává kritice zákazníků, je úplnej nesmysl.

- a že Gambrinus odmítá označení europivo? No taky  by se mi nelíbilo, kdybych měl třeba vlastní hospodu, ve kterých bych vařil jen klasický český jídla jen z českejch surovin a někdo vykřikoval, že to dělám blbě a nejsem pravá česká hospoda, protože jsem si na rozjezd půjčil prachy v Komerčce, kterou vlastněj Francouzi a nedělám utopence přesně tak, jak se je jednou před  dvěma rokama náhodou podařilo udělat jeho kámošovi z  vesnice.

+5/−8
14.5.2014 23:44

B33o89h24u73m51i54l 16S94t64e23j21s50k72a75l 4866577103676

No rozkecal jste se pěkně a už jste to "pivo" vůbec ochutnal??? Raději si zajeďte do Koutu na Šumavě, ochutnejte jejich desítku. Garantuji vám, že o Gambrinus už ani nezavadíte a pochopíte onen význam slova europivo.

+7/−4
15.5.2014 0:06

J53i34n74d70ř20i39c22h 39H49r17d32l57i16č90k56a 4386504399514

IMHO je "nálepka" europivo spíše používána k vyjádření, že u toho kterého piva jde dle mínění konzumentů jen o unifikovanou masovku bez výraznější charakteristiky a chuti, jejíž prodej je tažen spíše reklamou.

Zahraniční kapitál nemusí hned znamenat zkázu, Svijanům svého času (mně osobně už teď moc nechutnají) velice pomohl ke slávě.

+4/0
15.5.2014 5:24

J96a52n 12S70o14u27k24u83p 1554344146525

Ten poslední odstavec je trochu mimo. Europivo je možná zavádějící, ale všeobecné lidové označení pro produkci velkých pivovarů, která hraje na minimální řezání pomyslných chuťových hranic - pivo nesmí být výrazných chutí, nesmí být příliš hořké (viz. epizoda Radegastu, kterému se hořkost výrazně klesla), nesmí být kalné atd. Pivo je ve výsledku citelně neproležené a neprokvašené (ckt), chybí mu plný říz a tělo (to je způsobeno řezením v hgb, což je technologie, která prostě do výroby piva nepatří!), nemá pořádný chuťový ksicht a od počátku chutná jakoby zvětrale. Cíl je jednoduchý - naprosto unifikovaným a chuťově průměrným produktem oslovit co nejširší spektrum konzumentů.

Piva z malých pivovarů bývají velmi specifická, nemusí opravdu chutnat každému. Ale to je právě to, co se od nich čeká! Skrývat se za fráze ´každému chutná něco jiného´ a uvařit naprosto normovaný a neutrální patok, to považuju téměř za podvod. A tyhle snahy o nepaster, nefiltr, nemám k tomu důvěru. Viz Staropramen a jejich ´nefiltrované pivo´, což vlastně bylo obyčejné filtrované pivo s přídavkem jablečné šťávy, nebo občasné pokusy o kvasnicová piva (která se vyrábí tak, že se do pasterovaného piva dolévají kvasnice).

+5/0
15.5.2014 9:26

V65á48c76l77a66v 52M57a29ř13í43k 3396244662864

Částečně souhlasím. Nepasterizovaná desítka je už přes rok. A nevím jak jinde, ale tady na Plzeňsku se dá často narazit na nefiltrovanou dvanáctku (pro mě jediné dobré pivo z G-produkce). Naopak jedenáctka byla stále pasterizována (neviděl jsem ji jinak), jestli se tohle mění, to bychom chtěli od iDnes moc. A původní titulek s filtrací byl samozřejmě nesmysl.

S další částí, že se nedá srovnávat pivo z minipivovarů/malých pivovarů s G-produkcí se ale souhlasit nedá. Skoro každý (mini)pivovar u nás dělá pils. Je sice většinou nefiltrovaný, ale to už velké pivovary zkoušejí také. Jistě že G10 musím srovnávat s desítkou a G12 s dvanáctkou a nikoli třeba s IPA. Ale to je každému jasné...

0/0
15.5.2014 14:47

S41e65d14l59a25r 47M45o28j58m69i11r 5319143652925

...pro ty, co tady "nadavaji" na samson, doporucuji si koupit jejich lahvovou desitku, velmi lahodne piti....:-)

+1/0
14.5.2014 18:45

H24o37n83z25a 13K78o90z67e23l 8784719972814

Ted piju BON v hospe 18kc a s G si v pohode vytre p**el!

0/0
14.5.2014 17:24

J32a93n 18S71o55u47k39u82p 1284504736875

Bon fajn.. pšenice hodně dobrá, když jim vyjde var. Člověk by nevěřil, že ze Zašové může přijít cokoliv dobrého ;-D

+2/0
14.5.2014 17:36

P15a30v30e27l 17O64d30r53a62z19i28l 6124409517830

Takže hoši, nejlepší pivo vařím já, jo, jako, potom když náhodou nevařím, jo, tak chodím tam, kde točí to nejlepší, a je jedno kam, bo tam kde du já, tak tam točí nejlepčí, jo,a taky dělám nejlepší stejky a to na nejlepším grilu, jo, jasný? ;-D

+3/0
14.5.2014 17:14

J62a74n 46S45o45u74k47u45p 1354744916585

Ok, umím s tím žít. ;-D

+2/0
14.5.2014 17:15

O57t28t62o 41H19a43l50í24ř 9733707478946

Kdybyste radši ten Gambáč přestali šidit-za poslední léta  chuťově připomíná spíš ta odporoná "europiva", což je zřejmě vysněný, leč debilní cíl zahraničních majitelů.

+3/−1
14.5.2014 17:12

J71a16n 76S37o68u84k89u69p 1254954556295

Zahraniční kapitál nemusí nutně znamenat totální úpadek (viz. Bernard), ale třeba u Pilsenu je to fakt extrém. I když cokoliv lepšího, než Heineken. Podobnou strategii jako oni má podle všeho i Carlsberg.

+2/0
14.5.2014 17:22

J53a13r38o51s39l81a83v 90J41a72k71e94š 6441551852921

ale vite co je zajimave, kdyz zajdete do te male hospudky co maji primo ve sklepech PU, tak tohle pivo je dobre, ale to co vyleze ven z pivovaru je totalne nepitelny, hlavne po dvou trech kusech mi je uz blbe.

+2/0
14.5.2014 17:26

L95u10d69ě87k 14N97ě49m73e68c 5705181662894

Tak to už je věc chuti a vkusu. Mně to pivo z dřevěných sudů moc nejelo.

0/0
14.5.2014 17:33

J12a88n 42S32o17u21k65u39p 1224714446875

Já si dovolím tvrdit, a neberte to nějak špatně, tvrdit, že většině lidí by dneska opravdu poctivé pivo nejelo. Ne po tom, co tu 20 a víc let trvá vymývání chuťových buněk konzumenta.

+3/0
14.5.2014 17:39

L63u13d39ě43k 15N41ě34m38e13c 5765281942844

Těžko říct. Ale pro mě bylo teplé a víc řízu by mu neškodilo.

0/0
14.5.2014 20:25
Foto

M41i48l15o87s76l70a21v 74D34i51v69i81š 1625226475741

Ujišťuji vás, že jelo. A nejen v Čechách.

+1/0
15.5.2014 8:49

J36a66r87o96s53l25a44v 45J44a35k64e75š 6421611982211

ale pozor neni to stejne jako to co dostanete kdyz jdete na prohlidku, tam maji to tuctove co se vari ve velkym, je to tam precerpavaji z tanku do toho velkeho sudu, pak tam je jeste jedna hospudka nebo spise salonek, ktera se da zamluvit za urcity obnos a tam je moznost prave dostat to dobre.

0/0
14.5.2014 17:53

J23a36n 32S79o26u33k34u93p 1724764876785

Jo, vím, že dělají pro interní potřeby dobré pivo Pivec s takovou historií, to by byla facka, kdyby to neuměli aspoň v omezené míře na jedničku. Ostatně, na konci exkurze v Nošovicích jeden dostane taky možnost si dát docela dobré pivo (jako pozitivní závěr po jinak tragicky děsivé exkurzi).

+1/0
14.5.2014 17:38

P87a72v32e78l 21O89d38r49a61z16i86l 6874329707510

Prej "připomíná spíš ta europiva";-D

Gambáč je ETALON europiva!!

0/0
19.5.2014 11:39

P42a45v55e98l 91S88l70a69v49í84č25e94k 4207429633132

Nejprodavanejsi?vzyt je to peknej hnus,neda se to pit.zmena jedine vitana..

+4/0
14.5.2014 17:08

J79a48r55o66s56l61a42v 96J30a70k70e71š 6611291442901

hodne se v poslednich letech zacal pridavat i chmel sladek, dle meho lepsi nez ZPC, je takovy jemnejsi.

Premiant uz ani nepouzivam, je moc drsny a v pivu mi moc nesedi.

0/0
14.5.2014 15:28

J92a62n 81S61o37u30k88u85p 1974124616395

Premiant třeba sypat na konci, pokud se tam šoupne doslovně na pár minut, tak to funguje. Jak se tam válí déle, tak přerazí všechno.

0/0
14.5.2014 15:30

J36a73r42o39s28l52a83v 17J83a25k84e84š 6821231122711

prave ze premiant je na horkost, takze se dava na zacatku, na druhe a dalsi chmeleni se pouziva prave ten ZPC nebo jiny aromaticky chmel.

Premiant davat az nakonci nema vyznam, kdyz neni aromaticky.

ja stejne nejradeji pouzivam nemecke odrudy, jsou pro me zajimavejsi.

0/0
14.5.2014 15:37

J28a10n 97S86o64u80k13u27p 1794804506515

Sry, naopak jsem to napsal, měl to být žpč.. pravda.

0/0
14.5.2014 15:42

J28a66r79o57s59l79a67v 93J95a37k41e42š 6761601822191

ano presne tak :)

0/0
14.5.2014 15:46

J47a95n 75S54o17u85k24u79p 1124624516705

Ovšem většinou vařím kombinaci Sládek/Fuggle nebo Challenger. Žádné větší pokusy. Většinou vařím beztak svrchně, infuzí, stouty nebo ´něco jako ejly.

0/0
14.5.2014 15:49

J92a39r22o48s70l42a65v 64J57a14k36e33š 6421441772311

taky tak, lezaky moc nemusim, je to nuda, zato svrchnaky mam velmi oblibene

ja mam hodne obliben Perle, a pak ten Challenger

Kdyz uz lezak, tak sesladkem a Novym Zelandem, bohuzel nevim jaka odruda, dodavatel to mel v akci za 90Kc 1Kg chmel, takze jsem nevahal,

0/0
14.5.2014 16:27







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.