Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Gambrinus mění chuť. Část produkce piva se přestane pasterovat

Nejprodávanější české pivo, desítka Gambrinus, prochází po letech velkou proměnou chuti. Jak zjistila MF DNES, Plzeňský Prazdroj se inspiroval úspěchem menších pivovarů s pivy, která nejsou teplotně upravována kvůli delší trvanlivosti. Mají pak přirozenější chuť.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M21a92r92t14i91n 68N36á90p32r81a37v77n55í46k 1492534905181

Osobně doporučuji Bernard 10, v našich krajích se skoro nikde netočí(okolo Brna) a byl jsem velice mile překvapen odlišnou a výtečnou chutí než je běžná produkce.

0/0
20.5.2014 14:22

A85n39t89o71n74í80n 10Š28á49l64a 6925696241570

V 70letech jedno z nejlepších piv. Dnes? Jak se to ještě může vydávat za pivo.

+1/0
20.5.2014 14:00

F12r45a95n33t71i51š72e61k 92K42o92p62e86c64k35ý 6185689920535

Pozdě, chlapci, pozdě.......

+2/0
19.5.2014 22:34

T82o92m68á27š 48J27u22r13e73č29k70a 3963622669783

Mě by zajímalo kde jste vzali ten ten fakt "nejprodávanější pivo" u nás ve většině hospod přešli na svijany, šerák, plzeň, Lobkowitz, staropramen a malé pivovary. málokde se čepuje gambáč, protože to nikdo nechtěl a hodspody vyhazovaly skoroplné bečky. Ještě nedávno jsem Kozla a Zubra považoval za nejhorší piva...no změnil jsem názor.

+2/−2
19.5.2014 9:13

P74e19t50r 26V80i49n44t33r46l56í78k 3226934451

až na to, že to není pivo, ale voda ochucená o pivní složky, tedy žádné pivo, jak to kdysi ve skutečnosti bývalo

+2/−2
18.5.2014 15:25

K92a41r95e98l 25K41u63l43h28a57n15e59k 5472982411315

FUJ GAMBRINUS!!!!!!

+4/−1
18.5.2014 11:41

L44u40b94o17š 88R25e67n51k21a 6147471685310

Ještě v 90. letech byl Gambrinus 10 výborné pivo, dokud cizí vlastníci nezačali uplatňovat politiku co nejnižších nákladů v poměru k zisku. Zásahy do výrobní technologie udělaly svoje, z tohohle piva se staly europatoky stejně jako z krušovické či velkopopovické desítky. Prostě levnější suroviny, zkrácená doba zrání a šup s tím na trh, ať je to prodané, ať se peníze sypou. Ono i u nás je dost těch, co za značkou vidí automaticky kvalitu nebo je jim jedno, co pijí. Ještě štěstí, že tuhle mezeru v kvalitě, co Gambrinus dobrovolně vytvořil, jsou ochotny a připraveny zaplnit jiné pivovary a pivovárky, takže fajnšmekr si přijde na své, a to dokonce ve větší variabilitě!:-)

+9/0
18.5.2014 9:04

M69i69c15h27a67l 79S87ú74k96u47p 1354244417905

Není to jedno? On ten  hnus někdo pije?

+8/0
18.5.2014 8:00

A92n20t31o11n44í90n 25V22ý48b27o86r55n76ý 7738531873207

Víte proč se po anglickém pivu nekrká? Protože to člověk nechce cítit 2x...

+2/−2
18.5.2014 7:45

J92a94r21o58s86l98a41v 79J28a53k55e46š 6921681912561

zajimave a jake mate na mysli.

Me anglicka piva velice chutnaji, jsou urcite zajimavejsi nez prumerny cesky lezak.

+2/−1
18.5.2014 11:48

A33n73t40o89n12í12n 77V15ý56b31o87r40n22ý 7138241303197

Nebudu vám to brát, ale mě tam tedy nechutnalo pokud vím žádné. Ať to byl lager nebo ale. Malý nebo velký pivovar. Irské, anglické nebo skotské. A myslím, že za 3 roky jsem tam pokoštoval celkem hodně vzorků. Dokonce když jsem si tam dal někde čepovanou plzeň nebo staropramen, tak to prostě nebylo to, co čepují u nás. Zajímavé možná jsou, ale opravdu jsem měl co dělat abych některé vypil až do dna (hlavně ve skotsku). Na druhou stranu, velice zajímavé piva mají v Belgii, i když ty už nejsou na takové to běžné pití.

0/0
18.5.2014 12:33

P36a42v29e30l 42O15d20r88a31z25i47l 6684749547570

No tak to nevím, co považujete za to běžné pití. Anglická piva jsou výborná, ale chápu, že když někdo pije staráče či plzeň, tak může mít jinak naučený splávek.

Nevím, co chcete zkazit na stoutu, porteru, IPA...

0/0
19.5.2014 11:38

V93l97k 52J98a22r96o17s90l26a15v 8113642

Točený Gambrinus piju a považuji ho za nejlepší 10 v ČR. R^

Občas se dostanu i k jiným značkám např Svijany (to je ale opravdový hnus a ne pivo).Rv

+2/−16
17.5.2014 14:57

J21a10r67o25s39l34a37v 65J36a72k36e90š 6681291112801

to vas vazne lituju :)

+13/0
17.5.2014 19:13

L85u39b46o80š 75R39e46n23k59a 6257181225280

Legrácky, legrácky...:-)

0/0
18.5.2014 9:05

M51a12r24t40i49n 98B87e63n10e18š 4433471885310

Děda říkával, že desítka se nepije, že se s ní v JZD myjí traktory. Měl pravdu;-D

+5/0
17.5.2014 14:46

O30n71d61r39e91j 95K36a14l86m68a29n 1880806634532

Nepasterovaná voda z vypláchnutých sudů R^ to si pošmáknem.

+3/0
17.5.2014 12:37
Foto

D65a24n 26R24u46b84í69n 4223603289

GAMBRIHNUS R^

+7/0
17.5.2014 10:40

M30i22c27h85a31l 12S43ú86k18u25p 1514974847255

Psát o Gambrinusu jako o pivu, to mi nějak nesedí. Vždyť se to nedá pít!

+9/−2
16.5.2014 19:27

J26a91r46o25s54l20a60v 27O34n19d43r92u27š33k51a 3454595599118

Když je hlad, je i šunka dobrá.

Ale je pravda, že žlutou vylučovanou tekutinu bych nepil.

0/0
17.5.2014 6:03
Foto

B71r82o19n27i64s66l85a12v 72G47a12b67r38y10š 2972549471

Tak proč to pijete? ;-D

Já třeba nejím ani nepiju to, co mi nechutná. Nejsem blázen. :-)

0/−2
17.5.2014 13:38

M54a66r49t66i13n 87J17i52r37o84u20s44e71k 7646915965728

Obdobně Kozel. Naštěstí jsem měl možnost pít Kozla v době, kdy to bylo pivo se specifickou chutí. Jo, bylo to za TOTALITY. ;-D Býval výborný. Nyní je z něj europivo. Zejména lahvový.

+8/−3
16.5.2014 10:15

P53e42t82r 28R60o87t34h 5582540852178

skvělá "znalecká" diskuse :o) I když pár pivních znalců se tu opravdu vyskytlo - poznají se podle toho, že používají argumenty a ne bláboly typu "Gambáč je europivo, nejlepší jsou speciály z minipivovarů". To je totiž stejná kravina jako srovnávat filmy s barokníma malířema - jiná stupňovitost, jiný typy piva. 

A k těm nesmyslům v tomhle případě přispěl i iDnes, protože:

- Gambrinus nemění chuť piva, Nepaster dělá už přes rok - akorát se ukázalo, že ho lidi preferujou víc, než klasickou desítku, tak ho teď chtěj nabídnout ve víc hospodách - to mi naopak přijde jako férovej a vstřícnej krok k zákazníkům

- původní titulek článku o filtrování byl úplně mimo - desítka se samozřejmě filtruje, to, co je specifický pro Nepasterizovaný, je mikrofiltrace, díky který nemusí pivo projít pasterizací a zůstane mu původní živá chuť

- jako  vystudovanej novinář musím autorovi vytknout i závěrečnej odstavec, ve kterým nepodává informace, ale svůj vlastní názor, kterej do článku nepatří - k tomu sloužej blogy nebo komentáře. Navíc, jak už jsem psal, se nejedná o změnu chuti, ale rozšíření distribuce už zavedenýho piva, takže ten závěr, že to nahrává kritice zákazníků, je úplnej nesmysl.

- a že Gambrinus odmítá označení europivo? No taky  by se mi nelíbilo, kdybych měl třeba vlastní hospodu, ve kterých bych vařil jen klasický český jídla jen z českejch surovin a někdo vykřikoval, že to dělám blbě a nejsem pravá česká hospoda, protože jsem si na rozjezd půjčil prachy v Komerčce, kterou vlastněj Francouzi a nedělám utopence přesně tak, jak se je jednou před  dvěma rokama náhodou podařilo udělat jeho kámošovi z  vesnice.

+5/−8
14.5.2014 23:44

B74o64h26u34m96i97l 15S92t60e54j68s93k12a74l 4366807753666

No rozkecal jste se pěkně a už jste to "pivo" vůbec ochutnal??? Raději si zajeďte do Koutu na Šumavě, ochutnejte jejich desítku. Garantuji vám, že o Gambrinus už ani nezavadíte a pochopíte onen význam slova europivo.

+7/−4
15.5.2014 0:06

J10i81n20d70ř65i56c64h 71H28r93d77l25i17č57k11a 4986764729674

IMHO je "nálepka" europivo spíše používána k vyjádření, že u toho kterého piva jde dle mínění konzumentů jen o unifikovanou masovku bez výraznější charakteristiky a chuti, jejíž prodej je tažen spíše reklamou.

Zahraniční kapitál nemusí hned znamenat zkázu, Svijanům svého času (mně osobně už teď moc nechutnají) velice pomohl ke slávě.

+4/0
15.5.2014 5:24

J84a47n 73S59o98u45k28u84p 1484804526335

Ten poslední odstavec je trochu mimo. Europivo je možná zavádějící, ale všeobecné lidové označení pro produkci velkých pivovarů, která hraje na minimální řezání pomyslných chuťových hranic - pivo nesmí být výrazných chutí, nesmí být příliš hořké (viz. epizoda Radegastu, kterému se hořkost výrazně klesla), nesmí být kalné atd. Pivo je ve výsledku citelně neproležené a neprokvašené (ckt), chybí mu plný říz a tělo (to je způsobeno řezením v hgb, což je technologie, která prostě do výroby piva nepatří!), nemá pořádný chuťový ksicht a od počátku chutná jakoby zvětrale. Cíl je jednoduchý - naprosto unifikovaným a chuťově průměrným produktem oslovit co nejširší spektrum konzumentů.

Piva z malých pivovarů bývají velmi specifická, nemusí opravdu chutnat každému. Ale to je právě to, co se od nich čeká! Skrývat se za fráze ´každému chutná něco jiného´ a uvařit naprosto normovaný a neutrální patok, to považuju téměř za podvod. A tyhle snahy o nepaster, nefiltr, nemám k tomu důvěru. Viz Staropramen a jejich ´nefiltrované pivo´, což vlastně bylo obyčejné filtrované pivo s přídavkem jablečné šťávy, nebo občasné pokusy o kvasnicová piva (která se vyrábí tak, že se do pasterovaného piva dolévají kvasnice).

+5/0
15.5.2014 9:26

V16á57c91l54a14v 96M14a97ř69í68k 3356784212244

Částečně souhlasím. Nepasterizovaná desítka je už přes rok. A nevím jak jinde, ale tady na Plzeňsku se dá často narazit na nefiltrovanou dvanáctku (pro mě jediné dobré pivo z G-produkce). Naopak jedenáctka byla stále pasterizována (neviděl jsem ji jinak), jestli se tohle mění, to bychom chtěli od iDnes moc. A původní titulek s filtrací byl samozřejmě nesmysl.

S další částí, že se nedá srovnávat pivo z minipivovarů/malých pivovarů s G-produkcí se ale souhlasit nedá. Skoro každý (mini)pivovar u nás dělá pils. Je sice většinou nefiltrovaný, ale to už velké pivovary zkoušejí také. Jistě že G10 musím srovnávat s desítkou a G12 s dvanáctkou a nikoli třeba s IPA. Ale to je každému jasné...

0/0
15.5.2014 14:47

S45e46d20l91a12r 97M62o23j89m28i35r 5329213352475

...pro ty, co tady "nadavaji" na samson, doporucuji si koupit jejich lahvovou desitku, velmi lahodne piti....:-)

+1/0
14.5.2014 18:45

H70o26n89z75a 69K70o66z25e13l 8964129712744

Ted piju BON v hospe 18kc a s G si v pohode vytre p**el!

0/0
14.5.2014 17:24

J97a25n 22S94o47u83k98u80p 1744554776535

Bon fajn.. pšenice hodně dobrá, když jim vyjde var. Člověk by nevěřil, že ze Zašové může přijít cokoliv dobrého ;-D

+2/0
14.5.2014 17:36

P70a92v66e72l 28O81d85r78a60z97i52l 6444139517520

Takže hoši, nejlepší pivo vařím já, jo, jako, potom když náhodou nevařím, jo, tak chodím tam, kde točí to nejlepší, a je jedno kam, bo tam kde du já, tak tam točí nejlepčí, jo,a taky dělám nejlepší stejky a to na nejlepším grilu, jo, jasný? ;-D

+3/0
14.5.2014 17:14

J78a30n 17S94o10u36k87u24p 1744164406835

Ok, umím s tím žít. ;-D

+2/0
14.5.2014 17:15

O36t35t65o 95H70a22l31í98ř 9773987528836

Kdybyste radši ten Gambáč přestali šidit-za poslední léta  chuťově připomíná spíš ta odporoná "europiva", což je zřejmě vysněný, leč debilní cíl zahraničních majitelů.

+3/−1
14.5.2014 17:12

J25a25n 91S23o10u72k77u90p 1954404306595

Zahraniční kapitál nemusí nutně znamenat totální úpadek (viz. Bernard), ale třeba u Pilsenu je to fakt extrém. I když cokoliv lepšího, než Heineken. Podobnou strategii jako oni má podle všeho i Carlsberg.

+2/0
14.5.2014 17:22

J66a60r77o27s81l78a91v 65J87a96k58e52š 6941121812311

ale vite co je zajimave, kdyz zajdete do te male hospudky co maji primo ve sklepech PU, tak tohle pivo je dobre, ale to co vyleze ven z pivovaru je totalne nepitelny, hlavne po dvou trech kusech mi je uz blbe.

+2/0
14.5.2014 17:26

L81u52d74ě78k 77N32ě78m83e43c 5745241112384

Tak to už je věc chuti a vkusu. Mně to pivo z dřevěných sudů moc nejelo.

0/0
14.5.2014 17:33

J48a86n 94S15o15u38k20u43p 1134264976165

Já si dovolím tvrdit, a neberte to nějak špatně, tvrdit, že většině lidí by dneska opravdu poctivé pivo nejelo. Ne po tom, co tu 20 a víc let trvá vymývání chuťových buněk konzumenta.

+3/0
14.5.2014 17:39

L85u95d27ě66k 49N28ě97m90e55c 5195531652504

Těžko říct. Ale pro mě bylo teplé a víc řízu by mu neškodilo.

0/0
14.5.2014 20:25
Foto

M81i44l80o93s82l17a64v 90D37i48v20i63š 1475896725701

Ujišťuji vás, že jelo. A nejen v Čechách.

+1/0
15.5.2014 8:49

J87a77r35o75s71l91a35v 61J27a93k56e25š 6201811382431

ale pozor neni to stejne jako to co dostanete kdyz jdete na prohlidku, tam maji to tuctove co se vari ve velkym, je to tam precerpavaji z tanku do toho velkeho sudu, pak tam je jeste jedna hospudka nebo spise salonek, ktera se da zamluvit za urcity obnos a tam je moznost prave dostat to dobre.

0/0
14.5.2014 17:53

J38a63n 32S92o38u49k29u18p 1434254576575

Jo, vím, že dělají pro interní potřeby dobré pivo Pivec s takovou historií, to by byla facka, kdyby to neuměli aspoň v omezené míře na jedničku. Ostatně, na konci exkurze v Nošovicích jeden dostane taky možnost si dát docela dobré pivo (jako pozitivní závěr po jinak tragicky děsivé exkurzi).

+1/0
14.5.2014 17:38

P17a12v11e38l 34O29d67r41a27z89i78l 6894199297760

Prej "připomíná spíš ta europiva";-D

Gambáč je ETALON europiva!!

0/0
19.5.2014 11:39

P88a60v48e79l 55S19l76a34v83í66č78e41k 4477579263412

Nejprodavanejsi?vzyt je to peknej hnus,neda se to pit.zmena jedine vitana..

+4/0
14.5.2014 17:08

J55a43r77o53s24l92a28v 90J89a24k96e25š 6481841422831

hodne se v poslednich letech zacal pridavat i chmel sladek, dle meho lepsi nez ZPC, je takovy jemnejsi.

Premiant uz ani nepouzivam, je moc drsny a v pivu mi moc nesedi.

0/0
14.5.2014 15:28

J19a72n 40S57o94u45k12u47p 1404774276705

Premiant třeba sypat na konci, pokud se tam šoupne doslovně na pár minut, tak to funguje. Jak se tam válí déle, tak přerazí všechno.

0/0
14.5.2014 15:30

J54a86r29o82s10l57a32v 55J40a74k61e95š 6421571892411

prave ze premiant je na horkost, takze se dava na zacatku, na druhe a dalsi chmeleni se pouziva prave ten ZPC nebo jiny aromaticky chmel.

Premiant davat az nakonci nema vyznam, kdyz neni aromaticky.

ja stejne nejradeji pouzivam nemecke odrudy, jsou pro me zajimavejsi.

0/0
14.5.2014 15:37

J22a60n 84S98o33u94k32u74p 1274684466205

Sry, naopak jsem to napsal, měl to být žpč.. pravda.

0/0
14.5.2014 15:42

J40a40r22o46s75l56a45v 12J93a23k24e90š 6611861522431

ano presne tak :)

0/0
14.5.2014 15:46

J20a43n 24S47o54u70k34u78p 1914284476595

Ovšem většinou vařím kombinaci Sládek/Fuggle nebo Challenger. Žádné větší pokusy. Většinou vařím beztak svrchně, infuzí, stouty nebo ´něco jako ejly.

0/0
14.5.2014 15:49

J64a54r64o41s20l22a24v 10J61a25k30e85š 6211861462971

taky tak, lezaky moc nemusim, je to nuda, zato svrchnaky mam velmi oblibene

ja mam hodne obliben Perle, a pak ten Challenger

Kdyz uz lezak, tak sesladkem a Novym Zelandem, bohuzel nevim jaka odruda, dodavatel to mel v akci za 90Kc 1Kg chmel, takze jsem nevahal,

0/0
14.5.2014 16:27







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.