- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Taky jsem pracoval ve firmě, kam spolumajitelka nosila psovi "skoro prošlé" šunky a salámy a tak. Samozřejmě to sežrali zaměstnanci, protože psům takové slané jídlo moc neprospívá. A pes byl hlady.
Tady ale nejde o informaci nutně potřebnou k samotnému prodeji, ale tato informace má sloužit k tomu až se kouknu ve špajzu na něco k jídlu a budu chtít vědět jestli už to tam nemám 10 let a můžu to rovnou vyhodit. Kupříkladu...
Nevím, ale ke snížení plýtvání to podle mě moc nepovede. Možná trochu v obchodech, ale v domácnostech určitě ne. A potom nemám ani tak strach u potravin jako rýže, těstoviny, cukr, káva, čaje, i ty konzervy mají min. trvanlivost na skoro 3 roky dopředu. Ale třeba různé sušenky s nějakou náplní nebo čokoládovou polevou po datu min. trvanlisvosti jsou sice dál zdravotně nezávadné a vydrží déle, ale mění se vzhled polevy, aroma a často i chuť - byť jsou zdravotně nezávadné. Z tohoto pohledu mi tenhle krok datum neuvádět nepřijde šťastný.
Co je tohle zase za blbost... To svet nevidel. Kdyz nase drahy obchodni retezce vynalezli zpusob jak prodat hnijici maso s kratou dobou trvanlivosti, tak se jenom desim jak moc budou kreativni pri prodeji proslych potravin s dlouhou dobou trvanlivosti.
Treba by se mohly zacit prodavat 10 stary plechovky s gulasem, ne?
Navic komentar, ze sportebitel casto spatne pochopi vyznam data spotreby, a ze potravina byva "obvykle" pozivatelna i po jeho vyprseni... to me fakt vomejvejte... :( EU SUX, ALL LEAVE EU. Nezbyva nez emigrovat do Jizni Ameriky...
Plýtvání sníží všechno kromě tohohle. Podívejte se na nesmyslné plýtvání potravinami jen proto, že okurka je špatně zahnutá. Začněte tady a ne u údajů na etiketách. Zase šidit zákazníka, to by vám šlo...
O jakém plýtvání to vlastně mluví?? Před pár dny jsem projel celou Moravu a na zemědělské půdě je všude jen podělaná řepka, řepka, řepka, solární elektrárna, řepka řepka a pak pro změnu ještě jedna řepka.
A v Čechách, kde není řepka, tam je často neoseto, kvůli dotaci na "sekání neobdělané půdy".
Ví někdo, jak vlastně výrobci určují dobu použitelnosti či trvanlivosti výrobků?
To je tady zase polovina lidí hysterických a zcela zbytečně. Používají se většinou dvě označení, u zboží rychlé zkázy je napsáno: "Spotřebujte do:" a u trvanlivějších věcí je napsáno "Minimální trvanlivost do:". Záměrně podtrhuji to "MINIMÁLNÍ". A EU mluví pravě o tomto druhém označení. Také tu velmi správně někteří píší o způsobu skladování, takový jogurt s termínem spotřeby do příštího týdne postavený na 4 hodiny na sluníčko jistě nebude dobrý už dneska večer. A zase potravina dobře skladovaná velmi pravděpodobně přesáhne své datum minimální trvanlivosti. Bohužel do způsobu, jak výrobce, dodavatel i sám prodejce ve skutečnosti s potravinou zacházel, nevidíme, takže jsou nám data spotřeb stejně častokrát pro kočku. Nebo jste nikdy nekoupili nic, co bylo hnusný ještě před datem spotřeby?
To bude zdravotních problémů jestli tohle projde. :-(
Sním, či bdím? Už se zase vymýšlí pytloviny a zákazník je až na posledním místě.. Napřed zrušili povinné datum a místo výroby (protože rozmazlený zákazník by si vybíral jen čerstvé potraviny, nebo by třeba nechtěl jídlo z pochybných destinací, a to přece nejde, my je potřebujeme potřebujeme prodat všechny), teď smáznou i datum spotřeby, tak to už tam jako nebude žádné?? Samozřejmě, jsou extrémně bezpečné a trvanlivé věci, jako třeba sůl, ale o tu jim určitě nejde. Navíc sprostě manipulují se statistickými daty. "V Nizozemsku tvoří jídlo vyhozené kvůli prošlému datu spotřeby asi 15 procent potravinového odpadu.." Copak těch 15% jsou travnlivé potraviny? Určitě ne, většinou to budou prošlé jogurty a jiné věci, které mají trvanlivost dny, či týdny. Argumentace, že "zákazník přece pozná, co je zkažené..", tak to si dělají srandu. v době, kdy je vše nadopované chemickými sračkami už klasicky nekysne ani mléko, jen začne divně houstnout a hořknout. A opravdu nepoznám, jestli je v konzervě botulin. Proto do háje platím daně, aby mi nabubřelý státní aparát zajistil aspoň jakou takous bezpečnost řád, a to i v této oblasti.
Proč nemůže být prostě na VŠECH potravinách to, co tam patří, tedy přinejmenším: Datum výroby, místo výroby, doproučené datum spotřeby. To jsou informace, které očekávám, a pak laskavě nechte na mě, kterou konzervu vyhodím, a kterou sním.
Naše supermarkety jsou mimořadně pokrokoví. Otázku neřešení dat spotřeby otevřely samy od sebe již před lety