Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Víno ze sudu je loterie. Může být dobré i příšerné, ukázal test MF DNES

Zoxidované, zoctovatělé, v dochuti myšina a jiné mikrobiální nečistoty. O čem je řeč? O dvou vínech stáčených ze sudů do PET lahví, které testovala MF DNES. Bez vady nebyla ani většina ze všech 24 testovaných vín. Některé se chutí ocitala na hranici octa, jiná však byla slušná, pár dokonce velmi dobrých.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

D72á72š48a 74D44o13s80t27á84l72o77v89á 1209853650752

Však je také autorkou článku paní Večerková :-)R^

0/0
9.6.2014 17:14

B93o36h63d94a59n 43M17a49r45e85k 5485416807524

U sudových vín je základ ochutnat to co kupuju a vybrat si z více možností. A somozřejmě nakupovat ve vinotéce. Superkvalitní víno sice nekoupíte, ale některé kousky jsou docela slušně pitelné. Podle mě lepší možnost, než kupovat levnější lahvové. Pokud se člověk extra nevyzná (jako já), tak se u vín kolem 100 Kč jedná o slušnou loterii. Nedá se moc spolehnout na "tradiční moravskou značku" ani na přívlastek. Víno moc nepiju, ale párkrát jsem koupil lahev cca za 150 Kč, kde jsem zažil slušnou chuťovou extázy.

Máte někdo typ na značku, kde se nedá udělat chyba a je dostupná v běžné prodejní síti?

+1/0
7.6.2014 11:14

J43a80r96o10m68i67r 42F26a26r16e49k 4372273167

Nejkrásnější je prostě si ten sklípek s vinařem obejít, ochutnat z každého sudu, poslechnout si k tomu něco.... zákeřná bývá otázka: Tak hoši co vám chutnalo, co zatuplujem?

0/0
6.6.2014 18:51

J29a10n 22F26r43o91l34í91k 6856970475764

Nelahvované víno je třeba kupovat od vinaře (osvědčeného nebo doporučeného) nebo v solidní vinotéce. Nikdo z výše jmenovaných si Vám nedovolí prodat patok. Můžete koupit velmi kvalitní v rozmezí 200-300 i slušné, pitelné do 120 a to lahvové etiketované. Já beru z Velkých Pavlovic a okolí a značka jako Baloun, Mikulica nebo Zborovský prostě špatné víno neprodávají. Je jich samozřejmě daleko víc.

0/0
6.6.2014 16:10

J23a15n 66O94p67i94s 3773528902355

pokud se nezveřejní výsledky a chemici nedostanou pořádnou pokutu, tak takové testy nemají smysl.[>-]:-P

+2/0
6.6.2014 13:00

Š56á38r87k64a 16Č35a92p47k78o53v92á 6794312380653

Jako v jiných případech, dá se najít vinotéka s dobrým sudovým vínem, ale i naprosto nepitelným vínem, navíc máte vždy možnost ochutnat co kupujete, na rozdíl od lahve. A na takovou letní grilovačku úplně stačí slušnější růžové, ne to nepotřebuji klaret ve výběru za 200,- ;-D

+3/0
6.6.2014 10:40

Z48u29z64a19n50a 56V14o24l69n30a 1659134212486

No v Brne jsem na spatne sudove vino nenatrefila.. Na severni Morave ale clovek uz musi vybirat...

0/0
6.6.2014 10:02

Z53d68e32n38ě75k 18W86e69r14n14h68a84r59t 6147105972688

No, když si někdo chce koupit víno do PETky za 40Kč v trafice, tak mi ho snad ani není líto, když si koupí nějaký patok...

+4/0
6.6.2014 8:06

J21a86k73u39b 38S38e33m36e25r16á81d 2827506461151

jenze ten problem neni jen v trafikach, ale i normal stacenem sudovem vinu ve vinotekach, kterych je ted najednou jak hub po desti

+2/0
6.6.2014 9:18

P37e43t66r 14V49o20s97t98r88ý 3408410943146

Pokud "vinotéka" prodává stáčené víno, tak tam prostě nejdu. Tomu se pak nedá ani říkat vinotéka. To je kšeft s nekvalitním vínem (čest výjimkám). Žádný vinař neprodává kvalitní víno ze sudu, ale z lahve...  V současné době se k nám navíc hrne spousta stolního vína z jihu v tancích v nákupu 5-10Kč/litr. Takže při prodeji spotřebiteli za 50-60Kč/l je to solidní zisk... Proto je stáčíren jako hub po dešti.

0/−1
6.6.2014 13:26

P45a86v29e63l 65O30d66r43a10z61i78l 6394939987520

To je totální blábol, sorry.

+1/0
7.6.2014 0:29

P80e70t62r 32V30o28s48t54r75ý 3658400643706

Co je blábol?

0/0
9.6.2014 23:52

P75a74v39e48l 97O90d41r20a69z93i63l 6854799847690

Celý je to hovadina. Prodej vína na sud je normální když se nechceš drbat s flaškováním.

+1/0
10.6.2014 14:45

J10i66ř51í 69H79o14v10o45r58k69a 8417816252685

Jsou vinotéky a "vinotéky". Jedny vedou someliéři a nadšenci a ty druhé zlatokopové. Zlatokopové neumějí sehnat dobré sudovky, ti druzí s tím ale nemají problém a dokáží nabídnout třeba i zbytky po lahvování. Samozřejmě to potom nejsou stáčená vína za 40 Kč/l, ale běžné ceny 60 - 100 Kč/l.

Druhý problém jsou spotřebitelé. Když jednou koupí patok, tak se nepoučí a nakupují dále, protože je to levné. Také pít a vychutnávat víno. Nemusí ho být kvanta, stačí sklenka-dvě. Potom člověk propije stejné peníze, ale bez bolení hlavy z těch patoků.

+1/0
10.6.2014 11:04

J79a19r89e63k 36W77o38l84f 5130109550

Docela mě zarazilo, že lidi poptávaj hlavně sladký víno, není nad pořádný suchý Chardonnay nebo Saugvinon popř. nějakej lehkej muškátek...;-)

+3/0
6.6.2014 7:02

J10a61r48o60m91i37r 65F41a68r68e15k 4642733237

Tak Chardonnay radeji sladsi, ale Sauvignon sussi. Cele je to jen o tom, ze si clovek musi najit to, co mu chutna a toho se drzet. A i to hledani muze byt krasne.

+1/0
6.6.2014 9:15

M11o95n70i39k12a 48K30o10n37e54c35n83a 7763891301434

Kazdy ma jinou chut. S manzelem si dame radi vino, ale kdyz je uz byt jen polosuche, tak se nam proste krivy pusa do paragrafu. Mysleli jsme, ze casem postupne clovek prejde ze sladkeho az k suchemu, ale bohuzel. Tak jak nekdo nepije slivovicu, tak nekdo nepije suche vino. Kupujeme jen Kagor, sladke Moldavske vino ve sklenici.

0/0
6.6.2014 10:16

P31a38v65e65l 79O58d98r83a20z19i48l 6544589367210

Tak to už je sladký jako prase, ale proč ne, každej má jiný preference R^

+1/0
7.6.2014 0:30

J49i83ř98i62n64a 37M88a42n70d52á61t40o47v32á 9477118810645

Jo, jo, to když mě paní prodavačka ujišťuje, že tohle se hodně prodává, tak vím, že takové víno určitě nechci :-). Suché, až se od h.by práší, kopřivově trpké R^

0/0
6.6.2014 10:49

M78i48r71o43s44l56a44v25a 22M39a27c38h21o61v82á 5953985728361

no jo když pan redaktor kupoval vína po večerkách a trafikách nedivím se. Já kupuji sudové víno běžně, ale jen ve specializovaných vinotékách, kde vám hnus s myšinou nenalijí. neříkám, že je to kdovíco, ale mnohdy je to sudové víno opravdu dobré. Třeba teď nedávno vynikající Rulandské.... takže je třeba vědět, kde nakupovat. Sudové víno u vietnamce kupují jen sebevrazi nebo lidi, co nikdy neměli chuťové pohárky nebo problém se žaludkem

+6/0
6.6.2014 5:44

M15i31c79h65a10l 75S33n19o15p47e52k 7711858105527

pražská klasika..

+1/−3
5.6.2014 20:21

V75á70c41l10a22v 64H27o18s91c73h 8296408342321

lidi proste chteji super vino za 50 korun litr.  A to na kramu nejde.  Primo od vinare to jde, kdyz se mu povede sezona a dela to srdickem, ne pro prachy.

Sudove v hospodach je casto divna tekutina, peni, vodnate, pomalu bez alkoholu, mdle, vyvanute chute,  snad smichane sokoliv s kdecim.

Pekny nesvar jsou lahvovaane smesky vin z krajin EU a mimo EU, kde je umele pridanej glycerol a pak to chutna jak cistic na okna. Proste humac.

Vietkong zase prodava pancovana vina, kde je alkoholu v nanomnozstvich...

+3/0
5.6.2014 19:40

R29a85d49i51m 12P19o37l73á27š90e76k 9446793219169

Inu, moravský vinař udělá "kvalitní" víno za řekněme 200 Kč. Ovšem v Itálii nebo Španělsku se podobně kvalitní víno koupí jako podřadné stolní za 50 nebo i méně - není to pro pěstování vína okrajová oblast, mohou se tam pěstovat i teplomilnější odrůdy, které dávají na metr čtvereční vinice víc hroznů a kvalitnějších, než jsou ty moravské.

Slámová, ledová a podobná vína jsou potom pro moravské vinaře ekonomická nezbytnost, jak z metru čtverečního vinice vyždímat víc peněz a tím přežít.

+1/0
5.6.2014 22:00

M17i91l74a65n 34B60í39l29e38k 5404359911

Samozřejmě že se to stát může, ale zase nepřehánějte. Za dvě stovky už seženete vína od celkem dobrých tuzemských vinařství - a rozhodně ne každé "jižní" víno za 50 je kvalitní...

+1/0
6.6.2014 6:40

J65a62n 57F18r12o14l78í79k 6246330845464

Za dvě stovky dostanu velmi dobré víno.

0/0
6.6.2014 16:14

P58a50v66e42l 67O82d31r87a82z37i80l 6664219477590

Pokud říkáte, že víno z Moravy za 200 je na úrovni podřadné Itálie za 50 a méně, tak můžete klidně pít asfalt, vaše huba to nepozná.

+1/0
7.6.2014 0:32
Foto

J65a93r35o19m31í73r 77H11l80u60b37e28k 2356770164371

Víno je jedna z komodit, kde cena nemusí být v korelaci s kvalitou. Můžete koupit vynikající víno za malý peníz a  taky splašky za nekřesťanský peníz. Pokud někdo chce sladké, sám se odsuzuje do role hejla. Chemický proces se nedá ošidit, pokud má  být víno dobré, musí být suché, to ale paničkám nechutná.

+6/−7
5.6.2014 17:52

I36v77a50n 80H87r11o88n 5614946726521

Byl jste někdy na nějaké seriózní mezinárodní soutěži vín?

+1/−1
5.6.2014 17:55
Foto

J70a76r79o30m37í44r 91H40l30u57b39e59k 2376360764881

Nebyl, ale piji jej již skoro padesát let.

+1/−1
5.6.2014 18:01

I40v86a32n 92H69r56o58n 5734396836691

Takže jistě víte, že to co se považuje za nejkvalitnější vína má také nejvíce cukru.

Tato stupnice je zcela oficiální: zhruba od pozdního sběru dolů je sladké každé, některé jako med. Nicméně, proti chuti žádný argument. Mně vyhovuje takový Vlašák, který měl při sběru kolem 20.

Takže, má-li být víno dobré, nemusí být vůbec suché!!!!!!

stolní víno

zemské víno

jakostní víno jakostní víno s přívlastkem kabinet pozdní sběr výběr z hroznů výběr z bobulí výběr z cibéb ledové víno slámové víno

+1/−4
5.6.2014 18:06

I19v84a16n 33H30r69o77n 5154586196821

stolní víno

zemské víno

jakostní víno

jakostní víno s přívlastkem

kabinet

pozdní sběr výběr z hroznů výběr z bobulí výběr z cibéb ledové víno slámové víno

+1/0
5.6.2014 18:06

A57l96e97x42a24n95d16r 29K20o30s60t73k21a 5729636849306

Ono je holt trochu rozdíl kolik cukru po vykvašení zůstane, když má výchozí mošt 10% (nebo ani to ne) a 25%+

0/0
5.6.2014 18:09

R77a17d32i70m 63P15o17l70á20š72e33k 9356163669979

Výchozí mošt nemůže mít 10%. Polovina cukru při kvašení uteče jako oxid uhličitý, jen polovina ho zůstane jako alkohol.

Z moštu z 10 % cukru by po vykvašení bylo "víno s cca 4 - 5 % alkoholu, takový produkt je extrémně citlivý na zvrhnutí, myšinu, zoctovatění a další. Mošt musí mít, pokud si to dobře pamatuji, aspoň 22 % cukru, aby z něho bylo po vykvašení víno.  S menším obsahem cukru může vzniknout maximálně nějaký vinný ocet.

+3/0
5.6.2014 21:38

A82l80e76x48a44n71d58r 25K58o42s77t49k97a 5639546599186

Ehm, vždyť o tom to je.. Že z nesladkého moštu (po přidání řepného cukru) vakvasí suprový krabicák :)

0/0
6.6.2014 0:07

R95a23d29i38m 40P74o35l36á43š37e16k 9356943569869

Pak je jižní Morava pouze o honění vinařského trika. A o vinicích v Čechách to platí ještě víc.

Co na tom, že oficiální nejsevernejší vinice v Evropě je kdesi v Estonsku u Baltu, v podstatě kousek od ruského Petrohradu.... Když to tam proberou třeba až  tak, že na metr délky vinice zůstane a urodí se jen takových 0,1 kg hroznů, tak potom i víno z tamté vinice může být dobré.

Jenže v Itálii, Španělsku hrozny neprobírají a tamější odrůdy klidně zvládnou i několik kilo hroznů ze stejného metru vinice a přitom z těch hroznů je kvalitní robustní víno. Neboli množství stejně kvalitní produkce z jednotky vinice jsou až desetinásobky produkce nejsevernější vinice.

0/0
6.6.2014 5:09

A94l53e16x23a88n82d17r 80K43o45s72t54k14a 5729396319226

Nemluvě o práci s tím probíráním. Zmiňovaný Ital či Španěl si na několik hektarů vinic stačí sám s manželkou, brigádníky najme jen na sklizeň.

0/0
6.6.2014 6:19

M18i77l75a97n 69B83í63l52e45k 5724189441

Jenže robustnost není přece všechno;-)

0/0
6.6.2014 6:42
Foto

J24a87r52o17m81í91r 21H68l11u52b94e17k 2406210564961

Vy jste zjevně teoretik, já taky, alkohol ve vínu vzniká zkvašením cukru. Čím víc je cukru, tím víc je alkoholu, pokud se nechá proces dojít až do konce, je víno suché, pokud se proces přeruší je sladké s menším obsahem alkoholu. Jeden těžko rozpozná, zda cukr kvasící v sudu  pochází čistě z hroznů nebo byl do várky přidán z bramborového škrobu. Tato varianta je ještě dobrá, horší jsou dimethylftaláty.

+4/0
5.6.2014 18:23

P39e62t80r 39V64o75s14t82r48ý 3188280553456

Pane Hlubku, pokud koupíte víno s přívlastkem, tak máte záruku, že není doslazené. Mošty z hroznů s nižší cukernatostí mohou být doslazeny, ale jenom tak, aby výsledný produkt byl suchý. Pokud je ve víně s přívlastkem zbytkový cukr, znamená to, že je to cukr pocházející z hroznu. Kvasinka, která mění cukr na alkohol je schopna přežít jen do určité hladiny alkoholu (jsou různé kmeny kvasinek s různou odolností) a ve chvíli, kdy hladina alkoholu ve víně stoupne na tuto mez, kvasinky pojdou a dojde k zastavení kvašení. Pak ve víně zůstává zbytkový cukr. Takže to co jste napsal na začátku vlákna je blbost....

+7/0
5.6.2014 18:45

V38i35k39t70o18r 34Z10á57b66r61a64n57s38k11ý 3480768324123

Znovu dávám plus R^.

Neznám vinaře, který by doslazoval cukrem, když nemusí. Pomíjím vína portského typu. Cukr je drahý.

Pokud je tedy víno přívlastkové a vinaři se povedlo, nikdy cukr nepřidává.

+1/0
5.6.2014 20:08

H62a53n51u94š 48H43o55r63á84k 9331754136983

Cukr je velmi levny, pokud ho clovek prepocita na alkohol - kilo cukru je nejakejch 480g cistyho alkoholu, pres litr 40% alkoholu nebo jako nejakejch 4,5l vina.

Se zbytkem souhlasim, kvalitni most nikdo prislazovat nebude, ale takovej druhak pro prodej hejlum, ten toho snese - a sakra se to vyplati.

0/0
5.6.2014 23:18

R53a12d49i55m 16P65o81l10á49š48e72k 9386143249769

Jenže z Moravy to nebývá ani tak druhák. To je víno z běžné produkce, když vinař má v odhadu možnosti vinice krát budoucí počasí velké oči a probere po odkvětu budoucí hrozny příliš málo.

Moravští vinaři jsou tak nuceni pracovat na ostří nože.

Když hrozny na vinici proberou hodně, získá sice kvalitní víno, které v konkurenci jižnějších producentů obstojí, ale vyprodukuje ho zoufale málo. Když hrozny probere málo, má soce vysokou úrodu a obstojnou kvalitu produkce, ale vyprodukuje ho v zoufalé kvalitě. Kterou i tak musí prodat za relativně vysokou cenu, aby vydělal, nemůže ten rok odepsat, nemá na to rezervy.

0/0
6.6.2014 5:24

P98e28t74r 81V98o41s94t52r82ý 3848820443326

Pane Hrone, pokud má vlašák při sběru kolem 20° cukernatost, tak je výsledný produkt zpravidla suchý... Jinak tady vás musím podpořit, protože pan Hlubek napsal naprostý nesmysl.

+2/0
5.6.2014 18:25

I74v77a46n 71H42r85o61n 5584846976971

Znám Vlašáky i s 24-26, jenom jsem napsal, co mi chutná a dá se pít celou noc. Viděl jsem ale i 13.

0/0
5.6.2014 18:30

R30a26d46i80m 52P11o56l74á14š51e49k 9176343569379

Morava je pro pěstování vína okrajová oblast. Zatímco v normální vinařské oblasti je podstatně víc tepla a proto  je běžně i stolní víno se zbytkovým cukrem a jako velmi kvalitní a značkové se bere běžné víno, na Moravě musí být i hrozny na běžné stolní víno probírány na vinici až na polovinu, neboli je uměle snížen výnos,aby měly dostatečnou cukernatost a byly kvalitní. A stejně to spousta vinařu neumí a dělá patoky. Ty hrozny z Moravy jakožto okrajové oblasti totiž nemají rezervu, na rozdíl od třeba Itálie nebo Španělska stačí jen malinká chyba a vinař má v sudu patoky. Určené pro "pražáky" protože i vinař se musí nějak živit.  Všelijaké pozdní sběry, ledové víno, slámové víno je na Moravě pouze nezbytností, jak vylisovat "robustní" mošt, který i přes nějakou menší chybu dá kvalitní víno.

Jenže v jižnějších neokrajových oblastech vyrobí takovýhle robustní mošt i z běžně sklizených hroznůa i přes případné drobné chybičky udělají kvalitní víno. A to nemusí na vinicích probírat hrozny, případně ještě navíc mohou pěstovat teplomilnější odrůdy, které mají znatelně vyšší výnosy.

+1/0
5.6.2014 21:53

M27i53l70a53n 12B33í80l97e65k 5274729931

Ale ono zdaleka nezáleží jen na cukru, to jen náš systém (kabinet, ps, výběr atd.) je tak nastaven. Důležitá je také extraktivnost a množství kyselin (jižní země mají opačný problém - nedostatek kyselin, takže je používáno umělé dokyselování). Stále více vinařů proto svoje vína označuje jen jako zemská, nad kterými laik ohrne nos, protože nemají "přívlastek", ačkoli se jedná o špičková vína...

0/0
6.6.2014 6:33

P91a41v80e90l 46O69d89r82a11z20i78l 6164129417810

R^

0/0
7.6.2014 0:37

J86a57n 69F36r95o64l17í38k 6346400405374

Vinaři, kteří se tím živí si dnes nedovolí vyrábět a prodávat patoky. Doba se změnila, vinaři se dost naučili v zahraničí, investovali a používají řízené kvašení. Za komunistů se to nedalo pít a dnes neexistuje, že bych koupil u zdroje špatné víno. Nikdo si nechce zkazit pověst a zkrachovat. Mluvím o seriozních vinařích, ne kovozemědělcích, kteří mimo svoji běžnou činnost sklidí pár hlav a vyrábí to v malém postaru.

0/0
6.6.2014 16:22

P53a28v91e64l 81O86d83r82a80z22i19l 6674259877850

To jsou kecy, bohužel jsem ochutnal i totální navoněnej odpad z Itálie i Francie.

Jedno je jisté - šance trefit slušnou flašku v dané cenové relaci je na jihu vyšší. Nic víc.  Když tomu rozumíte, tak si vychutnáte celej svět.

0/0
7.6.2014 0:36

J46i43ř52i59n74a 95M31a48n26d78á68t13o66v94á 9767738620215

Jsem panička a sladká vína mi nechutnají :-P

+2/0
6.6.2014 10:51







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.