Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Víno ze sudu je loterie. Může být dobré i příšerné, ukázal test MF DNES

Zoxidované, zoctovatělé, v dochuti myšina a jiné mikrobiální nečistoty. O čem je řeč? O dvou vínech stáčených ze sudů do PET lahví, které testovala MF DNES. Bez vady nebyla ani většina ze všech 24 testovaných vín. Některé se chutí ocitala na hranici octa, jiná však byla slušná, pár dokonce velmi dobrých.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

D30á81š63a 74D51o36s65t25á25l30o96v86á 1769903310102

Však je také autorkou článku paní Večerková :-)R^

0/0
9.6.2014 17:14

B86o98h75d55a20n 49M98a34r51e83k 5415196147684

U sudových vín je základ ochutnat to co kupuju a vybrat si z více možností. A somozřejmě nakupovat ve vinotéce. Superkvalitní víno sice nekoupíte, ale některé kousky jsou docela slušně pitelné. Podle mě lepší možnost, než kupovat levnější lahvové. Pokud se člověk extra nevyzná (jako já), tak se u vín kolem 100 Kč jedná o slušnou loterii. Nedá se moc spolehnout na "tradiční moravskou značku" ani na přívlastek. Víno moc nepiju, ale párkrát jsem koupil lahev cca za 150 Kč, kde jsem zažil slušnou chuťovou extázy.

Máte někdo typ na značku, kde se nedá udělat chyba a je dostupná v běžné prodejní síti?

+1/0
7.6.2014 11:14

J66a72r97o50m27i11r 94F85a60r79e64k 4202393847

Nejkrásnější je prostě si ten sklípek s vinařem obejít, ochutnat z každého sudu, poslechnout si k tomu něco.... zákeřná bývá otázka: Tak hoši co vám chutnalo, co zatuplujem?

0/0
6.6.2014 18:51

J17a20n 70F20r46o74l98í15k 6156720295804

Nelahvované víno je třeba kupovat od vinaře (osvědčeného nebo doporučeného) nebo v solidní vinotéce. Nikdo z výše jmenovaných si Vám nedovolí prodat patok. Můžete koupit velmi kvalitní v rozmezí 200-300 i slušné, pitelné do 120 a to lahvové etiketované. Já beru z Velkých Pavlovic a okolí a značka jako Baloun, Mikulica nebo Zborovský prostě špatné víno neprodávají. Je jich samozřejmě daleko víc.

0/0
6.6.2014 16:10

J81a39n 32O67p94i55s 3203558622335

pokud se nezveřejní výsledky a chemici nedostanou pořádnou pokutu, tak takové testy nemají smysl.[>-]:-P

+2/0
6.6.2014 13:00

Š88á35r72k30a 14Č10a47p94k89o10v19á 6234262410233

Jako v jiných případech, dá se najít vinotéka s dobrým sudovým vínem, ale i naprosto nepitelným vínem, navíc máte vždy možnost ochutnat co kupujete, na rozdíl od lahve. A na takovou letní grilovačku úplně stačí slušnější růžové, ne to nepotřebuji klaret ve výběru za 200,- ;-D

+3/0
6.6.2014 10:40

Z30u72z39a69n61a 66V34o31l46n28a 1659624922846

No v Brne jsem na spatne sudove vino nenatrefila.. Na severni Morave ale clovek uz musi vybirat...

0/0
6.6.2014 10:02

Z19d98e83n31ě82k 30W44e46r25n70h97a66r19t 6817295702688

No, když si někdo chce koupit víno do PETky za 40Kč v trafice, tak mi ho snad ani není líto, když si koupí nějaký patok...

+4/0
6.6.2014 8:06

J22a89k53u73b 81S80e85m11e65r63á14d 2367126481461

jenze ten problem neni jen v trafikach, ale i normal stacenem sudovem vinu ve vinotekach, kterych je ted najednou jak hub po desti

+2/0
6.6.2014 9:18

P53e20t80r 11V35o90s42t20r77ý 3838570673706

Pokud "vinotéka" prodává stáčené víno, tak tam prostě nejdu. Tomu se pak nedá ani říkat vinotéka. To je kšeft s nekvalitním vínem (čest výjimkám). Žádný vinař neprodává kvalitní víno ze sudu, ale z lahve...  V současné době se k nám navíc hrne spousta stolního vína z jihu v tancích v nákupu 5-10Kč/litr. Takže při prodeji spotřebiteli za 50-60Kč/l je to solidní zisk... Proto je stáčíren jako hub po dešti.

0/−1
6.6.2014 13:26

P94a57v52e12l 74O59d53r72a48z21i36l 6274969307270

To je totální blábol, sorry.

+1/0
7.6.2014 0:29

P66e39t20r 23V31o60s22t98r11ý 3288450763786

Co je blábol?

0/0
9.6.2014 23:52

P78a74v89e34l 22O24d16r18a21z12i60l 6514949737150

Celý je to hovadina. Prodej vína na sud je normální když se nechceš drbat s flaškováním.

+1/0
10.6.2014 14:45

J98i53ř82í 37H70o25v53o48r72k43a 8467196812575

Jsou vinotéky a "vinotéky". Jedny vedou someliéři a nadšenci a ty druhé zlatokopové. Zlatokopové neumějí sehnat dobré sudovky, ti druzí s tím ale nemají problém a dokáží nabídnout třeba i zbytky po lahvování. Samozřejmě to potom nejsou stáčená vína za 40 Kč/l, ale běžné ceny 60 - 100 Kč/l.

Druhý problém jsou spotřebitelé. Když jednou koupí patok, tak se nepoučí a nakupují dále, protože je to levné. Také pít a vychutnávat víno. Nemusí ho být kvanta, stačí sklenka-dvě. Potom člověk propije stejné peníze, ale bez bolení hlavy z těch patoků.

+1/0
10.6.2014 11:04

J50a83r39e81k 73W92o73l30f 5120149820

Docela mě zarazilo, že lidi poptávaj hlavně sladký víno, není nad pořádný suchý Chardonnay nebo Saugvinon popř. nějakej lehkej muškátek...;-)

+3/0
6.6.2014 7:02

J24a19r55o37m58i70r 36F86a17r98e57k 4442173167

Tak Chardonnay radeji sladsi, ale Sauvignon sussi. Cele je to jen o tom, ze si clovek musi najit to, co mu chutna a toho se drzet. A i to hledani muze byt krasne.

+1/0
6.6.2014 9:15

M62o35n36i26k90a 75K14o33n59e69c28n31a 7693301801414

Kazdy ma jinou chut. S manzelem si dame radi vino, ale kdyz je uz byt jen polosuche, tak se nam proste krivy pusa do paragrafu. Mysleli jsme, ze casem postupne clovek prejde ze sladkeho az k suchemu, ale bohuzel. Tak jak nekdo nepije slivovicu, tak nekdo nepije suche vino. Kupujeme jen Kagor, sladke Moldavske vino ve sklenici.

0/0
6.6.2014 10:16

P77a51v77e54l 55O16d96r20a24z71i19l 6324749587920

Tak to už je sladký jako prase, ale proč ne, každej má jiný preference R^

+1/0
7.6.2014 0:30

J48i31ř75i20n66a 46M14a21n38d77á89t59o84v18á 9377118160155

Jo, jo, to když mě paní prodavačka ujišťuje, že tohle se hodně prodává, tak vím, že takové víno určitě nechci :-). Suché, až se od h.by práší, kopřivově trpké R^

0/0
6.6.2014 10:49

M75i31r15o66s62l59a56v37a 25M12a28c65h80o58v11á 5763795988931

no jo když pan redaktor kupoval vína po večerkách a trafikách nedivím se. Já kupuji sudové víno běžně, ale jen ve specializovaných vinotékách, kde vám hnus s myšinou nenalijí. neříkám, že je to kdovíco, ale mnohdy je to sudové víno opravdu dobré. Třeba teď nedávno vynikající Rulandské.... takže je třeba vědět, kde nakupovat. Sudové víno u vietnamce kupují jen sebevrazi nebo lidi, co nikdy neměli chuťové pohárky nebo problém se žaludkem

+6/0
6.6.2014 5:44

M19i23c93h72a40l 49S76n64o56p21e12k 7861708135277

pražská klasika..

+1/−3
5.6.2014 20:21

V98á36c86l80a68v 25H63o38s30c12h 8916718952411

lidi proste chteji super vino za 50 korun litr.  A to na kramu nejde.  Primo od vinare to jde, kdyz se mu povede sezona a dela to srdickem, ne pro prachy.

Sudove v hospodach je casto divna tekutina, peni, vodnate, pomalu bez alkoholu, mdle, vyvanute chute,  snad smichane sokoliv s kdecim.

Pekny nesvar jsou lahvovaane smesky vin z krajin EU a mimo EU, kde je umele pridanej glycerol a pak to chutna jak cistic na okna. Proste humac.

Vietkong zase prodava pancovana vina, kde je alkoholu v nanomnozstvich...

+3/0
5.6.2014 19:40

R57a18d38i37m 17P95o91l80á57š74e27k 9856933109269

Inu, moravský vinař udělá "kvalitní" víno za řekněme 200 Kč. Ovšem v Itálii nebo Španělsku se podobně kvalitní víno koupí jako podřadné stolní za 50 nebo i méně - není to pro pěstování vína okrajová oblast, mohou se tam pěstovat i teplomilnější odrůdy, které dávají na metr čtvereční vinice víc hroznů a kvalitnějších, než jsou ty moravské.

Slámová, ledová a podobná vína jsou potom pro moravské vinaře ekonomická nezbytnost, jak z metru čtverečního vinice vyždímat víc peněz a tím přežít.

+1/0
5.6.2014 22:00

M23i24l57a62n 63B59í73l88e97k 5404779551

Samozřejmě že se to stát může, ale zase nepřehánějte. Za dvě stovky už seženete vína od celkem dobrých tuzemských vinařství - a rozhodně ne každé "jižní" víno za 50 je kvalitní...

+1/0
6.6.2014 6:40

J83a73n 70F47r76o79l33í97k 6136720585634

Za dvě stovky dostanu velmi dobré víno.

0/0
6.6.2014 16:14

P16a34v27e77l 22O63d82r31a62z22i16l 6864449197410

Pokud říkáte, že víno z Moravy za 200 je na úrovni podřadné Itálie za 50 a méně, tak můžete klidně pít asfalt, vaše huba to nepozná.

+1/0
7.6.2014 0:32
Foto

J81a83r29o40m95í38r 50H17l17u86b36e49k 2156700124221

Víno je jedna z komodit, kde cena nemusí být v korelaci s kvalitou. Můžete koupit vynikající víno za malý peníz a  taky splašky za nekřesťanský peníz. Pokud někdo chce sladké, sám se odsuzuje do role hejla. Chemický proces se nedá ošidit, pokud má  být víno dobré, musí být suché, to ale paničkám nechutná.

+6/−7
5.6.2014 17:52

I50v64a92n 55H39r41o95n 5754436576561

Byl jste někdy na nějaké seriózní mezinárodní soutěži vín?

+1/−1
5.6.2014 17:55
Foto

J91a70r66o82m12í67r 48H50l24u83b42e62k 2346650264201

Nebyl, ale piji jej již skoro padesát let.

+1/−1
5.6.2014 18:01

I89v84a23n 77H59r60o10n 5654316506621

Takže jistě víte, že to co se považuje za nejkvalitnější vína má také nejvíce cukru.

Tato stupnice je zcela oficiální: zhruba od pozdního sběru dolů je sladké každé, některé jako med. Nicméně, proti chuti žádný argument. Mně vyhovuje takový Vlašák, který měl při sběru kolem 20.

Takže, má-li být víno dobré, nemusí být vůbec suché!!!!!!

stolní víno

zemské víno

jakostní víno jakostní víno s přívlastkem kabinet pozdní sběr výběr z hroznů výběr z bobulí výběr z cibéb ledové víno slámové víno

+1/−4
5.6.2014 18:06

I11v50a86n 52H95r48o81n 5574466496131

stolní víno

zemské víno

jakostní víno

jakostní víno s přívlastkem

kabinet

pozdní sběr výběr z hroznů výběr z bobulí výběr z cibéb ledové víno slámové víno

+1/0
5.6.2014 18:06

A33l81e65x29a86n38d18r 12K68o88s22t31k15a 5909306799956

Ono je holt trochu rozdíl kolik cukru po vykvašení zůstane, když má výchozí mošt 10% (nebo ani to ne) a 25%+

0/0
5.6.2014 18:09

R41a70d11i61m 61P15o46l10á36š41e45k 9236523189799

Výchozí mošt nemůže mít 10%. Polovina cukru při kvašení uteče jako oxid uhličitý, jen polovina ho zůstane jako alkohol.

Z moštu z 10 % cukru by po vykvašení bylo "víno s cca 4 - 5 % alkoholu, takový produkt je extrémně citlivý na zvrhnutí, myšinu, zoctovatění a další. Mošt musí mít, pokud si to dobře pamatuji, aspoň 22 % cukru, aby z něho bylo po vykvašení víno.  S menším obsahem cukru může vzniknout maximálně nějaký vinný ocet.

+3/0
5.6.2014 21:38

A70l85e61x41a21n39d72r 70K56o28s81t72k88a 5289816609756

Ehm, vždyť o tom to je.. Že z nesladkého moštu (po přidání řepného cukru) vakvasí suprový krabicák :)

0/0
6.6.2014 0:07

R68a84d25i74m 47P51o71l75á28š29e60k 9956713889269

Pak je jižní Morava pouze o honění vinařského trika. A o vinicích v Čechách to platí ještě víc.

Co na tom, že oficiální nejsevernejší vinice v Evropě je kdesi v Estonsku u Baltu, v podstatě kousek od ruského Petrohradu.... Když to tam proberou třeba až  tak, že na metr délky vinice zůstane a urodí se jen takových 0,1 kg hroznů, tak potom i víno z tamté vinice může být dobré.

Jenže v Itálii, Španělsku hrozny neprobírají a tamější odrůdy klidně zvládnou i několik kilo hroznů ze stejného metru vinice a přitom z těch hroznů je kvalitní robustní víno. Neboli množství stejně kvalitní produkce z jednotky vinice jsou až desetinásobky produkce nejsevernější vinice.

0/0
6.6.2014 5:09

A80l42e60x28a39n87d67r 65K68o98s54t42k78a 5419576809546

Nemluvě o práci s tím probíráním. Zmiňovaný Ital či Španěl si na několik hektarů vinic stačí sám s manželkou, brigádníky najme jen na sklizeň.

0/0
6.6.2014 6:19

M79i69l54a66n 91B14í32l44e88k 5644919201

Jenže robustnost není přece všechno;-)

0/0
6.6.2014 6:42
Foto

J22a73r84o39m65í90r 55H67l62u31b87e10k 2296560754921

Vy jste zjevně teoretik, já taky, alkohol ve vínu vzniká zkvašením cukru. Čím víc je cukru, tím víc je alkoholu, pokud se nechá proces dojít až do konce, je víno suché, pokud se proces přeruší je sladké s menším obsahem alkoholu. Jeden těžko rozpozná, zda cukr kvasící v sudu  pochází čistě z hroznů nebo byl do várky přidán z bramborového škrobu. Tato varianta je ještě dobrá, horší jsou dimethylftaláty.

+4/0
5.6.2014 18:23

P19e91t44r 70V48o15s26t12r43ý 3588880373376

Pane Hlubku, pokud koupíte víno s přívlastkem, tak máte záruku, že není doslazené. Mošty z hroznů s nižší cukernatostí mohou být doslazeny, ale jenom tak, aby výsledný produkt byl suchý. Pokud je ve víně s přívlastkem zbytkový cukr, znamená to, že je to cukr pocházející z hroznu. Kvasinka, která mění cukr na alkohol je schopna přežít jen do určité hladiny alkoholu (jsou různé kmeny kvasinek s různou odolností) a ve chvíli, kdy hladina alkoholu ve víně stoupne na tuto mez, kvasinky pojdou a dojde k zastavení kvašení. Pak ve víně zůstává zbytkový cukr. Takže to co jste napsal na začátku vlákna je blbost....

+7/0
5.6.2014 18:45

V83i49k32t74o55r 55Z34á69b12r23a49n11s22k90ý 3570818544463

Znovu dávám plus R^.

Neznám vinaře, který by doslazoval cukrem, když nemusí. Pomíjím vína portského typu. Cukr je drahý.

Pokud je tedy víno přívlastkové a vinaři se povedlo, nikdy cukr nepřidává.

+1/0
5.6.2014 20:08

H44a38n39u34š 95H30o31r70á16k 9571814956163

Cukr je velmi levny, pokud ho clovek prepocita na alkohol - kilo cukru je nejakejch 480g cistyho alkoholu, pres litr 40% alkoholu nebo jako nejakejch 4,5l vina.

Se zbytkem souhlasim, kvalitni most nikdo prislazovat nebude, ale takovej druhak pro prodej hejlum, ten toho snese - a sakra se to vyplati.

0/0
5.6.2014 23:18

R12a28d40i78m 81P64o34l73á10š50e33k 9176783939689

Jenže z Moravy to nebývá ani tak druhák. To je víno z běžné produkce, když vinař má v odhadu možnosti vinice krát budoucí počasí velké oči a probere po odkvětu budoucí hrozny příliš málo.

Moravští vinaři jsou tak nuceni pracovat na ostří nože.

Když hrozny na vinici proberou hodně, získá sice kvalitní víno, které v konkurenci jižnějších producentů obstojí, ale vyprodukuje ho zoufale málo. Když hrozny probere málo, má soce vysokou úrodu a obstojnou kvalitu produkce, ale vyprodukuje ho v zoufalé kvalitě. Kterou i tak musí prodat za relativně vysokou cenu, aby vydělal, nemůže ten rok odepsat, nemá na to rezervy.

0/0
6.6.2014 5:24

P36e24t68r 30V88o22s53t98r97ý 3598520113526

Pane Hrone, pokud má vlašák při sběru kolem 20° cukernatost, tak je výsledný produkt zpravidla suchý... Jinak tady vás musím podpořit, protože pan Hlubek napsal naprostý nesmysl.

+2/0
5.6.2014 18:25

I84v49a76n 86H15r16o47n 5824816216741

Znám Vlašáky i s 24-26, jenom jsem napsal, co mi chutná a dá se pít celou noc. Viděl jsem ale i 13.

0/0
5.6.2014 18:30

R26a29d72i44m 87P15o26l27á36š62e44k 9906883609179

Morava je pro pěstování vína okrajová oblast. Zatímco v normální vinařské oblasti je podstatně víc tepla a proto  je běžně i stolní víno se zbytkovým cukrem a jako velmi kvalitní a značkové se bere běžné víno, na Moravě musí být i hrozny na běžné stolní víno probírány na vinici až na polovinu, neboli je uměle snížen výnos,aby měly dostatečnou cukernatost a byly kvalitní. A stejně to spousta vinařu neumí a dělá patoky. Ty hrozny z Moravy jakožto okrajové oblasti totiž nemají rezervu, na rozdíl od třeba Itálie nebo Španělska stačí jen malinká chyba a vinař má v sudu patoky. Určené pro "pražáky" protože i vinař se musí nějak živit.  Všelijaké pozdní sběry, ledové víno, slámové víno je na Moravě pouze nezbytností, jak vylisovat "robustní" mošt, který i přes nějakou menší chybu dá kvalitní víno.

Jenže v jižnějších neokrajových oblastech vyrobí takovýhle robustní mošt i z běžně sklizených hroznůa i přes případné drobné chybičky udělají kvalitní víno. A to nemusí na vinicích probírat hrozny, případně ještě navíc mohou pěstovat teplomilnější odrůdy, které mají znatelně vyšší výnosy.

+1/0
5.6.2014 21:53

M93i58l28a41n 29B38í62l80e87k 5604729451

Ale ono zdaleka nezáleží jen na cukru, to jen náš systém (kabinet, ps, výběr atd.) je tak nastaven. Důležitá je také extraktivnost a množství kyselin (jižní země mají opačný problém - nedostatek kyselin, takže je používáno umělé dokyselování). Stále více vinařů proto svoje vína označuje jen jako zemská, nad kterými laik ohrne nos, protože nemají "přívlastek", ačkoli se jedná o špičková vína...

0/0
6.6.2014 6:33

P11a71v55e84l 54O12d92r13a68z48i19l 6204919427350

R^

0/0
7.6.2014 0:37

J74a89n 49F57r87o35l97í22k 6876630495914

Vinaři, kteří se tím živí si dnes nedovolí vyrábět a prodávat patoky. Doba se změnila, vinaři se dost naučili v zahraničí, investovali a používají řízené kvašení. Za komunistů se to nedalo pít a dnes neexistuje, že bych koupil u zdroje špatné víno. Nikdo si nechce zkazit pověst a zkrachovat. Mluvím o seriozních vinařích, ne kovozemědělcích, kteří mimo svoji běžnou činnost sklidí pár hlav a vyrábí to v malém postaru.

0/0
6.6.2014 16:22

P46a62v47e83l 82O24d69r25a54z79i76l 6894889957570

To jsou kecy, bohužel jsem ochutnal i totální navoněnej odpad z Itálie i Francie.

Jedno je jisté - šance trefit slušnou flašku v dané cenové relaci je na jihu vyšší. Nic víc.  Když tomu rozumíte, tak si vychutnáte celej svět.

0/0
7.6.2014 0:36

J47i54ř49i18n49a 86M13a87n90d48á13t84o20v12á 9597668300145

Jsem panička a sladká vína mi nechutnají :-P

+2/0
6.6.2014 10:51







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.