Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Víno ze sudu je loterie. Může být dobré i příšerné, ukázal test MF DNES

Zoxidované, zoctovatělé, v dochuti myšina a jiné mikrobiální nečistoty. O čem je řeč? O dvou vínech stáčených ze sudů do PET lahví, které testovala MF DNES. Bez vady nebyla ani většina ze všech 24 testovaných vín. Některé se chutí ocitala na hranici octa, jiná však byla slušná, pár dokonce velmi dobrých.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

D72á80š98a 93D22o77s91t63á63l33o84v48á 1729833870852

Však je také autorkou článku paní Večerková :-)R^

0/0
9.6.2014 17:14

B17o10h89d71a78n 25M46a19r82e36k 5845856117804

U sudových vín je základ ochutnat to co kupuju a vybrat si z více možností. A somozřejmě nakupovat ve vinotéce. Superkvalitní víno sice nekoupíte, ale některé kousky jsou docela slušně pitelné. Podle mě lepší možnost, než kupovat levnější lahvové. Pokud se člověk extra nevyzná (jako já), tak se u vín kolem 100 Kč jedná o slušnou loterii. Nedá se moc spolehnout na "tradiční moravskou značku" ani na přívlastek. Víno moc nepiju, ale párkrát jsem koupil lahev cca za 150 Kč, kde jsem zažil slušnou chuťovou extázy.

Máte někdo typ na značku, kde se nedá udělat chyba a je dostupná v běžné prodejní síti?

+1/0
7.6.2014 11:14

J64a89r37o59m53i12r 23F93a71r66e15k 4972503197

Nejkrásnější je prostě si ten sklípek s vinařem obejít, ochutnat z každého sudu, poslechnout si k tomu něco.... zákeřná bývá otázka: Tak hoši co vám chutnalo, co zatuplujem?

0/0
6.6.2014 18:51

J91a25n 97F18r90o83l78í67k 6466570425924

Nelahvované víno je třeba kupovat od vinaře (osvědčeného nebo doporučeného) nebo v solidní vinotéce. Nikdo z výše jmenovaných si Vám nedovolí prodat patok. Můžete koupit velmi kvalitní v rozmezí 200-300 i slušné, pitelné do 120 a to lahvové etiketované. Já beru z Velkých Pavlovic a okolí a značka jako Baloun, Mikulica nebo Zborovský prostě špatné víno neprodávají. Je jich samozřejmě daleko víc.

0/0
6.6.2014 16:10

J64a62n 83O38p51i16s 3763618512295

pokud se nezveřejní výsledky a chemici nedostanou pořádnou pokutu, tak takové testy nemají smysl.[>-]:-P

+2/0
6.6.2014 13:00

Š57á45r34k44a 82Č93a15p28k15o73v26á 6944982890213

Jako v jiných případech, dá se najít vinotéka s dobrým sudovým vínem, ale i naprosto nepitelným vínem, navíc máte vždy možnost ochutnat co kupujete, na rozdíl od lahve. A na takovou letní grilovačku úplně stačí slušnější růžové, ne to nepotřebuji klaret ve výběru za 200,- ;-D

+3/0
6.6.2014 10:40

Z85u76z19a96n84a 31V90o11l20n18a 1579414862386

No v Brne jsem na spatne sudove vino nenatrefila.. Na severni Morave ale clovek uz musi vybirat...

0/0
6.6.2014 10:02

Z63d90e72n56ě50k 94W49e72r66n48h95a72r40t 6397375292488

No, když si někdo chce koupit víno do PETky za 40Kč v trafice, tak mi ho snad ani není líto, když si koupí nějaký patok...

+4/0
6.6.2014 8:06

J67a84k47u39b 30S98e51m54e44r36á54d 2327336731461

jenze ten problem neni jen v trafikach, ale i normal stacenem sudovem vinu ve vinotekach, kterych je ted najednou jak hub po desti

+2/0
6.6.2014 9:18

P73e40t76r 19V35o31s51t49r25ý 3468140523576

Pokud "vinotéka" prodává stáčené víno, tak tam prostě nejdu. Tomu se pak nedá ani říkat vinotéka. To je kšeft s nekvalitním vínem (čest výjimkám). Žádný vinař neprodává kvalitní víno ze sudu, ale z lahve...  V současné době se k nám navíc hrne spousta stolního vína z jihu v tancích v nákupu 5-10Kč/litr. Takže při prodeji spotřebiteli za 50-60Kč/l je to solidní zisk... Proto je stáčíren jako hub po dešti.

0/−1
6.6.2014 13:26

P88a57v59e70l 82O88d19r72a12z89i33l 6704739147950

To je totální blábol, sorry.

+1/0
7.6.2014 0:29

P60e23t27r 43V25o32s36t65r98ý 3608190233456

Co je blábol?

0/0
9.6.2014 23:52

P42a97v24e82l 94O98d95r55a77z93i61l 6504839377110

Celý je to hovadina. Prodej vína na sud je normální když se nechceš drbat s flaškováním.

+1/0
10.6.2014 14:45

J38i85ř85í 63H57o47v53o64r32k85a 8187426662315

Jsou vinotéky a "vinotéky". Jedny vedou someliéři a nadšenci a ty druhé zlatokopové. Zlatokopové neumějí sehnat dobré sudovky, ti druzí s tím ale nemají problém a dokáží nabídnout třeba i zbytky po lahvování. Samozřejmě to potom nejsou stáčená vína za 40 Kč/l, ale běžné ceny 60 - 100 Kč/l.

Druhý problém jsou spotřebitelé. Když jednou koupí patok, tak se nepoučí a nakupují dále, protože je to levné. Také pít a vychutnávat víno. Nemusí ho být kvanta, stačí sklenka-dvě. Potom člověk propije stejné peníze, ale bez bolení hlavy z těch patoků.

+1/0
10.6.2014 11:04

J93a70r32e78k 95W36o69l91f 5190869770

Docela mě zarazilo, že lidi poptávaj hlavně sladký víno, není nad pořádný suchý Chardonnay nebo Saugvinon popř. nějakej lehkej muškátek...;-)

+3/0
6.6.2014 7:02

J14a98r14o44m32i81r 74F47a98r64e70k 4732333587

Tak Chardonnay radeji sladsi, ale Sauvignon sussi. Cele je to jen o tom, ze si clovek musi najit to, co mu chutna a toho se drzet. A i to hledani muze byt krasne.

+1/0
6.6.2014 9:15

M87o93n53i58k59a 18K90o63n88e56c10n89a 7273151411734

Kazdy ma jinou chut. S manzelem si dame radi vino, ale kdyz je uz byt jen polosuche, tak se nam proste krivy pusa do paragrafu. Mysleli jsme, ze casem postupne clovek prejde ze sladkeho az k suchemu, ale bohuzel. Tak jak nekdo nepije slivovicu, tak nekdo nepije suche vino. Kupujeme jen Kagor, sladke Moldavske vino ve sklenici.

0/0
6.6.2014 10:16

P67a93v75e75l 78O42d53r59a87z63i35l 6664289317390

Tak to už je sladký jako prase, ale proč ne, každej má jiný preference R^

+1/0
7.6.2014 0:30

J10i57ř55i46n48a 74M47a59n37d69á23t45o25v87á 9317908560425

Jo, jo, to když mě paní prodavačka ujišťuje, že tohle se hodně prodává, tak vím, že takové víno určitě nechci :-). Suché, až se od h.by práší, kopřivově trpké R^

0/0
6.6.2014 10:49

M67i89r12o78s56l81a18v61a 98M98a71c53h64o95v69á 5343705898691

no jo když pan redaktor kupoval vína po večerkách a trafikách nedivím se. Já kupuji sudové víno běžně, ale jen ve specializovaných vinotékách, kde vám hnus s myšinou nenalijí. neříkám, že je to kdovíco, ale mnohdy je to sudové víno opravdu dobré. Třeba teď nedávno vynikající Rulandské.... takže je třeba vědět, kde nakupovat. Sudové víno u vietnamce kupují jen sebevrazi nebo lidi, co nikdy neměli chuťové pohárky nebo problém se žaludkem

+6/0
6.6.2014 5:44

M59i93c35h92a55l 26S48n18o29p18e43k 7981418445207

pražská klasika..

+1/−3
5.6.2014 20:21

V85á63c48l96a77v 97H63o40s23c48h 8606648252571

lidi proste chteji super vino za 50 korun litr.  A to na kramu nejde.  Primo od vinare to jde, kdyz se mu povede sezona a dela to srdickem, ne pro prachy.

Sudove v hospodach je casto divna tekutina, peni, vodnate, pomalu bez alkoholu, mdle, vyvanute chute,  snad smichane sokoliv s kdecim.

Pekny nesvar jsou lahvovaane smesky vin z krajin EU a mimo EU, kde je umele pridanej glycerol a pak to chutna jak cistic na okna. Proste humac.

Vietkong zase prodava pancovana vina, kde je alkoholu v nanomnozstvich...

+3/0
5.6.2014 19:40

R49a55d62i60m 10P86o81l72á64š19e33k 9406433989419

Inu, moravský vinař udělá "kvalitní" víno za řekněme 200 Kč. Ovšem v Itálii nebo Španělsku se podobně kvalitní víno koupí jako podřadné stolní za 50 nebo i méně - není to pro pěstování vína okrajová oblast, mohou se tam pěstovat i teplomilnější odrůdy, které dávají na metr čtvereční vinice víc hroznů a kvalitnějších, než jsou ty moravské.

Slámová, ledová a podobná vína jsou potom pro moravské vinaře ekonomická nezbytnost, jak z metru čtverečního vinice vyždímat víc peněz a tím přežít.

+1/0
5.6.2014 22:00

M90i64l71a22n 30B84í82l70e31k 5914909601

Samozřejmě že se to stát může, ale zase nepřehánějte. Za dvě stovky už seženete vína od celkem dobrých tuzemských vinařství - a rozhodně ne každé "jižní" víno za 50 je kvalitní...

+1/0
6.6.2014 6:40

J39a94n 78F17r64o83l91í71k 6676870465804

Za dvě stovky dostanu velmi dobré víno.

0/0
6.6.2014 16:14

P43a33v13e89l 83O86d54r67a30z40i80l 6574959917130

Pokud říkáte, že víno z Moravy za 200 je na úrovni podřadné Itálie za 50 a méně, tak můžete klidně pít asfalt, vaše huba to nepozná.

+1/0
7.6.2014 0:32
Foto

J37a63r72o90m38í18r 94H31l42u69b40e25k 2746580164691

Víno je jedna z komodit, kde cena nemusí být v korelaci s kvalitou. Můžete koupit vynikající víno za malý peníz a  taky splašky za nekřesťanský peníz. Pokud někdo chce sladké, sám se odsuzuje do role hejla. Chemický proces se nedá ošidit, pokud má  být víno dobré, musí být suché, to ale paničkám nechutná.

+6/−7
5.6.2014 17:52

I32v76a35n 41H85r61o78n 5794476146461

Byl jste někdy na nějaké seriózní mezinárodní soutěži vín?

+1/−1
5.6.2014 17:55
Foto

J92a19r63o97m59í68r 90H88l43u14b24e54k 2516350374811

Nebyl, ale piji jej již skoro padesát let.

+1/−1
5.6.2014 18:01

I57v24a56n 38H91r71o33n 5204346286651

Takže jistě víte, že to co se považuje za nejkvalitnější vína má také nejvíce cukru.

Tato stupnice je zcela oficiální: zhruba od pozdního sběru dolů je sladké každé, některé jako med. Nicméně, proti chuti žádný argument. Mně vyhovuje takový Vlašák, který měl při sběru kolem 20.

Takže, má-li být víno dobré, nemusí být vůbec suché!!!!!!

stolní víno

zemské víno

jakostní víno jakostní víno s přívlastkem kabinet pozdní sběr výběr z hroznů výběr z bobulí výběr z cibéb ledové víno slámové víno

+1/−4
5.6.2014 18:06

I71v50a12n 92H21r90o13n 5584376336151

stolní víno

zemské víno

jakostní víno

jakostní víno s přívlastkem

kabinet

pozdní sběr výběr z hroznů výběr z bobulí výběr z cibéb ledové víno slámové víno

+1/0
5.6.2014 18:06

A41l65e15x66a27n35d28r 61K80o88s59t34k96a 5329326569176

Ono je holt trochu rozdíl kolik cukru po vykvašení zůstane, když má výchozí mošt 10% (nebo ani to ne) a 25%+

0/0
5.6.2014 18:09

R10a47d39i86m 34P49o34l27á92š12e31k 9436593329779

Výchozí mošt nemůže mít 10%. Polovina cukru při kvašení uteče jako oxid uhličitý, jen polovina ho zůstane jako alkohol.

Z moštu z 10 % cukru by po vykvašení bylo "víno s cca 4 - 5 % alkoholu, takový produkt je extrémně citlivý na zvrhnutí, myšinu, zoctovatění a další. Mošt musí mít, pokud si to dobře pamatuji, aspoň 22 % cukru, aby z něho bylo po vykvašení víno.  S menším obsahem cukru může vzniknout maximálně nějaký vinný ocet.

+3/0
5.6.2014 21:38

A53l33e19x25a72n86d14r 16K84o16s66t84k81a 5909766959876

Ehm, vždyť o tom to je.. Že z nesladkého moštu (po přidání řepného cukru) vakvasí suprový krabicák :)

0/0
6.6.2014 0:07

R67a55d51i37m 85P74o54l40á64š41e98k 9426263399479

Pak je jižní Morava pouze o honění vinařského trika. A o vinicích v Čechách to platí ještě víc.

Co na tom, že oficiální nejsevernejší vinice v Evropě je kdesi v Estonsku u Baltu, v podstatě kousek od ruského Petrohradu.... Když to tam proberou třeba až  tak, že na metr délky vinice zůstane a urodí se jen takových 0,1 kg hroznů, tak potom i víno z tamté vinice může být dobré.

Jenže v Itálii, Španělsku hrozny neprobírají a tamější odrůdy klidně zvládnou i několik kilo hroznů ze stejného metru vinice a přitom z těch hroznů je kvalitní robustní víno. Neboli množství stejně kvalitní produkce z jednotky vinice jsou až desetinásobky produkce nejsevernější vinice.

0/0
6.6.2014 5:09

A38l36e55x52a98n23d41r 44K23o42s32t12k28a 5829496459116

Nemluvě o práci s tím probíráním. Zmiňovaný Ital či Španěl si na několik hektarů vinic stačí sám s manželkou, brigádníky najme jen na sklizeň.

0/0
6.6.2014 6:19

M89i36l47a52n 63B31í52l88e54k 5234179241

Jenže robustnost není přece všechno;-)

0/0
6.6.2014 6:42
Foto

J91a46r59o28m36í61r 79H71l12u91b70e26k 2606380554111

Vy jste zjevně teoretik, já taky, alkohol ve vínu vzniká zkvašením cukru. Čím víc je cukru, tím víc je alkoholu, pokud se nechá proces dojít až do konce, je víno suché, pokud se proces přeruší je sladké s menším obsahem alkoholu. Jeden těžko rozpozná, zda cukr kvasící v sudu  pochází čistě z hroznů nebo byl do várky přidán z bramborového škrobu. Tato varianta je ještě dobrá, horší jsou dimethylftaláty.

+4/0
5.6.2014 18:23

P91e46t12r 81V64o46s63t29r12ý 3938900273296

Pane Hlubku, pokud koupíte víno s přívlastkem, tak máte záruku, že není doslazené. Mošty z hroznů s nižší cukernatostí mohou být doslazeny, ale jenom tak, aby výsledný produkt byl suchý. Pokud je ve víně s přívlastkem zbytkový cukr, znamená to, že je to cukr pocházející z hroznu. Kvasinka, která mění cukr na alkohol je schopna přežít jen do určité hladiny alkoholu (jsou různé kmeny kvasinek s různou odolností) a ve chvíli, kdy hladina alkoholu ve víně stoupne na tuto mez, kvasinky pojdou a dojde k zastavení kvašení. Pak ve víně zůstává zbytkový cukr. Takže to co jste napsal na začátku vlákna je blbost....

+7/0
5.6.2014 18:45

V14i13k25t37o73r 51Z14á31b81r35a90n83s36k89ý 3700938884313

Znovu dávám plus R^.

Neznám vinaře, který by doslazoval cukrem, když nemusí. Pomíjím vína portského typu. Cukr je drahý.

Pokud je tedy víno přívlastkové a vinaři se povedlo, nikdy cukr nepřidává.

+1/0
5.6.2014 20:08

H37a98n94u98š 34H66o88r53á81k 9521894726493

Cukr je velmi levny, pokud ho clovek prepocita na alkohol - kilo cukru je nejakejch 480g cistyho alkoholu, pres litr 40% alkoholu nebo jako nejakejch 4,5l vina.

Se zbytkem souhlasim, kvalitni most nikdo prislazovat nebude, ale takovej druhak pro prodej hejlum, ten toho snese - a sakra se to vyplati.

0/0
5.6.2014 23:18

R39a33d55i86m 42P98o66l37á71š22e24k 9796213649359

Jenže z Moravy to nebývá ani tak druhák. To je víno z běžné produkce, když vinař má v odhadu možnosti vinice krát budoucí počasí velké oči a probere po odkvětu budoucí hrozny příliš málo.

Moravští vinaři jsou tak nuceni pracovat na ostří nože.

Když hrozny na vinici proberou hodně, získá sice kvalitní víno, které v konkurenci jižnějších producentů obstojí, ale vyprodukuje ho zoufale málo. Když hrozny probere málo, má soce vysokou úrodu a obstojnou kvalitu produkce, ale vyprodukuje ho v zoufalé kvalitě. Kterou i tak musí prodat za relativně vysokou cenu, aby vydělal, nemůže ten rok odepsat, nemá na to rezervy.

0/0
6.6.2014 5:24

P45e22t88r 80V25o18s10t27r15ý 3188140893696

Pane Hrone, pokud má vlašák při sběru kolem 20° cukernatost, tak je výsledný produkt zpravidla suchý... Jinak tady vás musím podpořit, protože pan Hlubek napsal naprostý nesmysl.

+2/0
5.6.2014 18:25

I84v96a31n 78H90r62o51n 5534126446831

Znám Vlašáky i s 24-26, jenom jsem napsal, co mi chutná a dá se pít celou noc. Viděl jsem ale i 13.

0/0
5.6.2014 18:30

R61a89d64i10m 37P82o83l54á55š33e27k 9466393119919

Morava je pro pěstování vína okrajová oblast. Zatímco v normální vinařské oblasti je podstatně víc tepla a proto  je běžně i stolní víno se zbytkovým cukrem a jako velmi kvalitní a značkové se bere běžné víno, na Moravě musí být i hrozny na běžné stolní víno probírány na vinici až na polovinu, neboli je uměle snížen výnos,aby měly dostatečnou cukernatost a byly kvalitní. A stejně to spousta vinařu neumí a dělá patoky. Ty hrozny z Moravy jakožto okrajové oblasti totiž nemají rezervu, na rozdíl od třeba Itálie nebo Španělska stačí jen malinká chyba a vinař má v sudu patoky. Určené pro "pražáky" protože i vinař se musí nějak živit.  Všelijaké pozdní sběry, ledové víno, slámové víno je na Moravě pouze nezbytností, jak vylisovat "robustní" mošt, který i přes nějakou menší chybu dá kvalitní víno.

Jenže v jižnějších neokrajových oblastech vyrobí takovýhle robustní mošt i z běžně sklizených hroznůa i přes případné drobné chybičky udělají kvalitní víno. A to nemusí na vinicích probírat hrozny, případně ještě navíc mohou pěstovat teplomilnější odrůdy, které mají znatelně vyšší výnosy.

+1/0
5.6.2014 21:53

M33i31l32a37n 81B33í94l75e66k 5864249911

Ale ono zdaleka nezáleží jen na cukru, to jen náš systém (kabinet, ps, výběr atd.) je tak nastaven. Důležitá je také extraktivnost a množství kyselin (jižní země mají opačný problém - nedostatek kyselin, takže je používáno umělé dokyselování). Stále více vinařů proto svoje vína označuje jen jako zemská, nad kterými laik ohrne nos, protože nemají "přívlastek", ačkoli se jedná o špičková vína...

0/0
6.6.2014 6:33

P10a29v12e83l 91O19d54r96a63z28i45l 6274779347290

R^

0/0
7.6.2014 0:37

J45a24n 61F79r84o48l89í69k 6276310795164

Vinaři, kteří se tím živí si dnes nedovolí vyrábět a prodávat patoky. Doba se změnila, vinaři se dost naučili v zahraničí, investovali a používají řízené kvašení. Za komunistů se to nedalo pít a dnes neexistuje, že bych koupil u zdroje špatné víno. Nikdo si nechce zkazit pověst a zkrachovat. Mluvím o seriozních vinařích, ne kovozemědělcích, kteří mimo svoji běžnou činnost sklidí pár hlav a vyrábí to v malém postaru.

0/0
6.6.2014 16:22

P11a37v93e87l 42O50d68r90a54z36i31l 6424549307560

To jsou kecy, bohužel jsem ochutnal i totální navoněnej odpad z Itálie i Francie.

Jedno je jisté - šance trefit slušnou flašku v dané cenové relaci je na jihu vyšší. Nic víc.  Když tomu rozumíte, tak si vychutnáte celej svět.

0/0
7.6.2014 0:36

J94i68ř12i86n20a 13M97a74n40d52á34t44o17v60á 9387418660695

Jsem panička a sladká vína mi nechutnají :-P

+2/0
6.6.2014 10:51





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.