- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Jak fungují "farmářské" trhy třeba v Praze? To tam přijde nějaký prodejce se svou produkcí, chce prodávat o něco levněji, protože mu ta cena stačí a je mu provozovatelem trhu rychle vysvětleno, že takto tedy ne. Buď bude prodávat za cenu, kterou stanoví ON, žádná konkurence nebo nižší cena neexistuje. Proto jsou farmářské trhy předražené a hrají si na luxus a kvalitu, která tam většinou vůbec není. Další věc jsou prodejci prodávající tam šmejd z Kauflandu či velkoobchodů nemající s kvalitou nic společného. Proto tam nemá význam vůbec nakupovat, to už je líp někde v Globusu.
To by mě ovšem zajímalo, jak třeba takový provozovatel trhu nacení klobásu z kachního masa, kterou široko daleko prodává pouze jediný stánek (stánek možná jediného výrobce široko daleko). A co když tu cenu nastřelí pod výrobní náklady? :)
Farmářské trhy jsou dobrá myšlenka škoda, že někteří obchodníci to jedou stylem klobása Kaufland to jistí.
No když si prohlédnu prodávaný sortiment nejsem přesvědčen že všechen může být z produkce našich farmářů. Mám podezření že se z části jedná jen o "přeprodávání" produktů koupených na akcích velkých prodejců. Jedná se převážně o zeleninu a ovoce. U ostatních produktů tento problém myslím není. Třeba se mýlím, ale ...
Na trhy jezdí i výkupčí od menších farmářů.
Na tom chlazení něco bude - už několikrát jsem viděla na trzích nebo třeba pouti stánek se sýry nebo uzeninami - vypadaly lákavě, no ale bylo 30 stupňů a chladicí pult žádný, tak mě nějak přešla chuť.
Proč? Kvalitní uzenina je skutečně uzená, tedy suchá a tyto teploty jí neškodí. Pokud někdo za "uzeninu" vydává vařené masomoučné směsi ve střívku, tak ty skutečně nevydrží.
Navíc, pokud je uzenina nebo sýr balená v normálním papíru, tak se nezapaří, ale naopak dál pomalu vysychá a nanejvýš si koupíte tvrdý sýr, na němž se nezdravá plíseň neudělá (koneckonců i hermelín/camembert a niva/roquefort potřebují ke kultivaci ušlechtilé plísně nejen teplotu, ale i vlhkost). Civilizace to má za ty cca 3000 let docela vychytané...
Zajímalo by mne, jakým způsobem konkrétně byly nedodržené hygienické požadavky, a kolik procent ze všech prohřešků tvoří právě tento prohřešek, a případně jak můžu já, jako laik-spotřebitel poznat stánek, který porušuje hygienické předpisy.
Třeba tak, že vám prodává pečivo a bere ho holou rukou? Po koláčích se prohánějí vosy, protože není alespoň částečně chráněné třeba potravinářskou fólií? A jiné.
Ono to ve finále není moc dražší. Deset deka kvalitní šunky mě zasytí stejně jako dvacet deka šuntky za poloviční cenu, navíc si pochutnám a i tělu to prospěje víc (nebo aspoň ublíží méně). Zelenina, ovoce, to samé - navíc v krámě bývají často dražší než zemědělec (bezchutná vodnatá paprika za 70 Kč v létě mě v Tescu fakt nezaujme, stejně jako papírem chutnající španělské jahody dozrávající v kamionu).
A navíc tém aspoň vracíme peníze do oběhu v regionu, nepodporujeme tolik nadnárodní překupnické organizace...