Diskuze

Pozor na farmářské trhy. Každý sedmý stánek loni nevyhovoval předpisům

Každý sedmý zkontrolovaný stánek na farmářských trzích loni nevyhovoval předpisům. Zjistila to Státní zemědělská a potravinářská inspekce při kontrolách. Nejčastějšími prohřešky trhovců bylo nedodržení hygienických požadavků, špatné značení potravin a nedodržené chlazení zboží.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Jak fungují "farmářské" trhy třeba v Praze? To tam přijde nějaký prodejce se svou produkcí, chce prodávat o něco levněji, protože mu ta cena stačí a je mu provozovatelem trhu rychle vysvětleno, že takto tedy ne. Buď bude prodávat za cenu, kterou stanoví ON, žádná konkurence nebo nižší cena neexistuje. Proto jsou farmářské trhy předražené a hrají si na luxus a kvalitu, která tam většinou vůbec není. Další věc jsou prodejci prodávající tam šmejd z Kauflandu či velkoobchodů nemající s kvalitou nic společného. Proto tam nemá význam vůbec nakupovat, to už je líp někde v Globusu.

1 0
možnosti

To by mě ovšem zajímalo, jak třeba takový provozovatel trhu nacení klobásu z kachního masa, kterou široko daleko prodává pouze jediný stánek (stánek možná jediného výrobce široko daleko). A co když tu cenu nastřelí pod výrobní náklady? :)

0 0
možnosti

Farmářské trhy jsou dobrá myšlenka škoda, že někteří obchodníci to jedou stylem klobása Kaufland to jistí.

1 0
možnosti

O83t72o 97Š48p86i80c24n42e39r

18. 6. 2014 15:56

No když si prohlédnu prodávaný sortiment nejsem přesvědčen že všechen může být z produkce našich farmářů. Mám podezření že se z části jedná jen o "přeprodávání" produktů koupených na akcích velkých prodejců. Jedná se převážně o zeleninu a ovoce.  U ostatních produktů tento problém myslím není. Třeba se mýlím,  ale ...

0 0
možnosti

Na trhy jezdí i výkupčí od menších farmářů.

0 0
možnosti

Na tom chlazení něco bude - už několikrát jsem viděla na trzích nebo třeba pouti stánek se sýry nebo uzeninami - vypadaly lákavě, no ale bylo 30 stupňů a chladicí pult žádný, tak mě nějak přešla chuť.

1 0
možnosti
Foto

J65i50ř93í 83E90r18b34e98n

18. 6. 2014 23:41

Proč? Kvalitní uzenina je skutečně uzená, tedy suchá a tyto teploty jí neškodí. Pokud někdo za "uzeninu" vydává vařené masomoučné směsi ve střívku, tak ty skutečně nevydrží.

Navíc, pokud je uzenina nebo sýr balená v normálním papíru, tak se nezapaří, ale naopak dál pomalu vysychá a nanejvýš si koupíte tvrdý sýr, na němž se nezdravá plíseň neudělá (koneckonců i hermelín/camembert a niva/roquefort potřebují ke kultivaci ušlechtilé plísně nejen teplotu, ale i vlhkost). Civilizace to má za ty cca 3000 let docela vychytané...

0 0
možnosti

J54a22k81u57b 53R12o30u58s

18. 6. 2014 14:00

Zajímalo by mne, jakým způsobem konkrétně byly nedodržené hygienické požadavky, a kolik procent ze všech prohřešků tvoří právě tento prohřešek, a případně jak můžu já, jako laik-spotřebitel poznat stánek, který porušuje hygienické předpisy.

1 0
možnosti

P51e88t12r 50U69l87r28y83c46h

18. 6. 2014 17:20

Třeba tak, že vám prodává pečivo a bere ho holou rukou? Po koláčích se prohánějí vosy, protože není alespoň částečně chráněné třeba potravinářskou fólií? A jiné.

0 0
možnosti
Foto

J11i52ř66í 31E18r78b20e33n

18. 6. 2014 13:37

Ono to ve finále není moc dražší. Deset deka kvalitní šunky mě zasytí stejně jako dvacet deka šuntky za poloviční cenu, navíc si pochutnám a i tělu to prospěje víc (nebo aspoň ublíží méně). Zelenina, ovoce, to samé - navíc v krámě bývají často dražší než zemědělec (bezchutná vodnatá paprika za 70 Kč v létě mě v Tescu fakt nezaujme, stejně jako papírem chutnající španělské jahody dozrávající v kamionu).

A navíc tém aspoň vracíme peníze do oběhu v regionu, nepodporujeme tolik nadnárodní překupnické organizace...

3 1
možnosti

Když tomu věříte :-)

0 0
možnosti