Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Slavné vinařství Veuve Cliquot nechává uzrát víno na mořském dně

Francouzský výrobce šampaňského Veuve Cliquot v půlce června "uskladnil" 300 lahví na mořském dně ve 40metrové hloubce Baltského moře u finského souostroví Alandy, aby tam 30 let zrály. Chce přesněji zanalyzovat proces zrání. Inspiroval se chutí šampaňského vyloveného před čtyřmi lety z potopeného vraku lodi na témže místě.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

S97t86a11n47i51s72l48a34v 30H22a51v61r11a56n 9290225678417

Se mě zdálo jaksi slanější...

0/0
1.7.2014 18:53

L54u62m86i17r 46N57o24v93a54k 8911853546928

brejle, šnorchl, gdeže to potopili? Snad mě nenajdou na pláži s flaškou v ruce ráno :)

0/0
1.7.2014 10:43

P25a28v95e14l 27S23ý55k96o14r62a 7217972887401

Neprobíhá v Bulharsku právě Run na banky ? [>-]

+1/−2
27.6.2014 21:24

P36a58v19e81l 38N26e70d83o97m62a78n73s42k15ý 4965199618270

jak to souvisí ?

0/0
27.6.2014 22:37

P82a63v37e66l 55O64d42r67a74z25i35l 6664819887320

U Sýkorů souvislosti nehledejte.

0/0
1.7.2014 14:26

A12l26e89x91a80n87d64r 62K87o68s85t32k88a 5969846239156

Když jsem byl ve Španělsku (Codornieu, nebo jak se to přesně píše) ve vinařství, tak nám říkali, že je naopak zcela nezbytná přítomnost člověka, aby láhve po jistém čase pootočil a pohnul s nimi. Na druhou stranu, možnost položit na 20 či 30 let na mořské dno, je určitě zajímavá. Ovšem určitě to bude mít podstatný nedostatek.. 300 lahví skoupí překupníci či třeba státníci. Možnost, že by se jediná z nich dostala ke člověku, který by opravdu rád ochutnal, je minimální.

0/0
27.6.2014 17:59

M98a42r33t56i34n 39N49o57v63o54t62n42ý 7273515970455

Nejsem odborník, ale myslím, že lahve se otáčejí po alkoholovém kvašení, kdy se musí sediment dostat do hrdla lahve. Potom víno zraje a to je asi ta správná chvíle pro uskladnění na dně moře.

0/0
27.6.2014 18:20

A16l66e89x70a51n78d37r 59K61o20s75t62k82a 5549126219376

Nám právě při té prohlídce (a ochutnávce, mohu jen doporučit) říkali, že Šampaňské (zde se omlouvám za terminologii, jsem jen uživatel, TJ pijan..) kvasí těch x let nepřetržitě (v místním podání minimálně 3 roky) a z toho 3/4 na stojanu vodorovně, pak to přemístí pracovník na takové stojací A, které následně pomalu rozevírá.. A při tom se ty láhve neustále pootáčí. (Tehdy nám říkali, že mají 110 km chodeb a v nich 110 milionů kusů láhví..) Načež se láhev, v níž je sedlina nasbírána do hrdla vezme do automatu, který vyrve původní "Špunt", za patřičného protitlaku nechá odcáknout trochu obsahu a do hrdla nacle definitivní korek. Jen tak mimochodem, tehdy se zmiňovali o "Bohemce" jakožto o výrobku, který by nebyl špatný, jen vyhodit ten strašný umělohmotný špunt.. Což se následně stalo.

0/0
27.6.2014 19:10

M66a80r59t10i35n 26D13e83r92n47e63r 8189371582292

Jedinej rozdil ze u Bohemky ta druhe kvaseni neprobiha v lahvi ale v tlakove nadobe, a tudiz cely ten proces otaceni lahve a odstrel sedimentu odpada.

0/0
28.6.2014 7:56

P38a67v43e43l 51S94o63b10o95t27k88a 5440674

Přesně. Dokvašení v lahvi probíhá tak, že se začíná s lahví hrdlem nahoru, a vždy po určité době se každá láhav musí vzít do ruky, protřepat a pootočit tak, že nakonec je lahev hrdlem dolů aby bylo možno kal po podchlzení odstříknout.

0/0
27.6.2014 22:58







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.