Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Slavné vinařství Veuve Cliquot nechává uzrát víno na mořském dně

Francouzský výrobce šampaňského Veuve Cliquot v půlce června "uskladnil" 300 lahví na mořském dně ve 40metrové hloubce Baltského moře u finského souostroví Alandy, aby tam 30 let zrály. Chce přesněji zanalyzovat proces zrání. Inspiroval se chutí šampaňského vyloveného před čtyřmi lety z potopeného vraku lodi na témže místě.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

S88t74a36n44i81s22l12a64v 29H14a15v86r43a40n 9190415188637

Se mě zdálo jaksi slanější...

0/0
1.7.2014 18:53

L84u43m10i28r 86N23o35v72a81k 8241193926588

brejle, šnorchl, gdeže to potopili? Snad mě nenajdou na pláži s flaškou v ruce ráno :)

0/0
1.7.2014 10:43

P47a58v74e72l 28S75ý30k88o92r82a 7637302927161

Neprobíhá v Bulharsku právě Run na banky ? [>-]

+1/−2
27.6.2014 21:24

P96a60v33e58l 13N57e34d25o20m17a88n55s49k30ý 4565499298490

jak to souvisí ?

0/0
27.6.2014 22:37

P20a21v55e48l 84O65d46r23a42z43i94l 6504279647660

U Sýkorů souvislosti nehledejte.

0/0
1.7.2014 14:26

A30l29e74x31a90n59d89r 11K23o43s63t65k38a 5299806679466

Když jsem byl ve Španělsku (Codornieu, nebo jak se to přesně píše) ve vinařství, tak nám říkali, že je naopak zcela nezbytná přítomnost člověka, aby láhve po jistém čase pootočil a pohnul s nimi. Na druhou stranu, možnost položit na 20 či 30 let na mořské dno, je určitě zajímavá. Ovšem určitě to bude mít podstatný nedostatek.. 300 lahví skoupí překupníci či třeba státníci. Možnost, že by se jediná z nich dostala ke člověku, který by opravdu rád ochutnal, je minimální.

0/0
27.6.2014 17:59

M42a43r79t81i93n 50N21o47v92o65t44n90ý 7813245650705

Nejsem odborník, ale myslím, že lahve se otáčejí po alkoholovém kvašení, kdy se musí sediment dostat do hrdla lahve. Potom víno zraje a to je asi ta správná chvíle pro uskladnění na dně moře.

0/0
27.6.2014 18:20

A10l36e73x97a58n59d31r 54K35o51s12t79k83a 5229616369146

Nám právě při té prohlídce (a ochutnávce, mohu jen doporučit) říkali, že Šampaňské (zde se omlouvám za terminologii, jsem jen uživatel, TJ pijan..) kvasí těch x let nepřetržitě (v místním podání minimálně 3 roky) a z toho 3/4 na stojanu vodorovně, pak to přemístí pracovník na takové stojací A, které následně pomalu rozevírá.. A při tom se ty láhve neustále pootáčí. (Tehdy nám říkali, že mají 110 km chodeb a v nich 110 milionů kusů láhví..) Načež se láhev, v níž je sedlina nasbírána do hrdla vezme do automatu, který vyrve původní "Špunt", za patřičného protitlaku nechá odcáknout trochu obsahu a do hrdla nacle definitivní korek. Jen tak mimochodem, tehdy se zmiňovali o "Bohemce" jakožto o výrobku, který by nebyl špatný, jen vyhodit ten strašný umělohmotný špunt.. Což se následně stalo.

0/0
27.6.2014 19:10

M83a30r86t47i34n 34D19e52r66n33e66r 8319601482982

Jedinej rozdil ze u Bohemky ta druhe kvaseni neprobiha v lahvi ale v tlakove nadobe, a tudiz cely ten proces otaceni lahve a odstrel sedimentu odpada.

0/0
28.6.2014 7:56

P67a37v98e67l 19S67o44b30o32t72k94a 5850954

Přesně. Dokvašení v lahvi probíhá tak, že se začíná s lahví hrdlem nahoru, a vždy po určité době se každá láhav musí vzít do ruky, protřepat a pootočit tak, že nakonec je lahev hrdlem dolů aby bylo možno kal po podchlzení odstříknout.

0/0
27.6.2014 22:58





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.