Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Slavné vinařství Veuve Cliquot nechává uzrát víno na mořském dně

Francouzský výrobce šampaňského Veuve Cliquot v půlce června "uskladnil" 300 lahví na mořském dně ve 40metrové hloubce Baltského moře u finského souostroví Alandy, aby tam 30 let zrály. Chce přesněji zanalyzovat proces zrání. Inspiroval se chutí šampaňského vyloveného před čtyřmi lety z potopeného vraku lodi na témže místě.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

S84t48a68n38i93s65l81a55v 15H22a26v23r75a44n 9440545338837

Se mě zdálo jaksi slanější...

0/0
1.7.2014 18:53

L72u67m20i50r 92N87o83v17a61k 8361233736618

brejle, šnorchl, gdeže to potopili? Snad mě nenajdou na pláži s flaškou v ruce ráno :)

0/0
1.7.2014 10:43

P60a19v90e71l 22S50ý61k87o23r80a 7397432717581

Neprobíhá v Bulharsku právě Run na banky ? [>-]

+1/−2
27.6.2014 21:24

P17a22v31e15l 31N20e40d16o56m35a90n59s84k30ý 4425389678810

jak to souvisí ?

0/0
27.6.2014 22:37

P52a60v16e32l 14O32d93r92a45z70i90l 6384759777430

U Sýkorů souvislosti nehledejte.

0/0
1.7.2014 14:26

A79l70e85x55a14n12d42r 54K14o82s98t21k37a 5299296589546

Když jsem byl ve Španělsku (Codornieu, nebo jak se to přesně píše) ve vinařství, tak nám říkali, že je naopak zcela nezbytná přítomnost člověka, aby láhve po jistém čase pootočil a pohnul s nimi. Na druhou stranu, možnost položit na 20 či 30 let na mořské dno, je určitě zajímavá. Ovšem určitě to bude mít podstatný nedostatek.. 300 lahví skoupí překupníci či třeba státníci. Možnost, že by se jediná z nich dostala ke člověku, který by opravdu rád ochutnal, je minimální.

0/0
27.6.2014 17:59

M98a85r82t64i36n 13N89o37v21o85t49n49ý 7763805560565

Nejsem odborník, ale myslím, že lahve se otáčejí po alkoholovém kvašení, kdy se musí sediment dostat do hrdla lahve. Potom víno zraje a to je asi ta správná chvíle pro uskladnění na dně moře.

0/0
27.6.2014 18:20

A79l23e44x85a33n65d48r 97K55o32s33t92k93a 5739736859256

Nám právě při té prohlídce (a ochutnávce, mohu jen doporučit) říkali, že Šampaňské (zde se omlouvám za terminologii, jsem jen uživatel, TJ pijan..) kvasí těch x let nepřetržitě (v místním podání minimálně 3 roky) a z toho 3/4 na stojanu vodorovně, pak to přemístí pracovník na takové stojací A, které následně pomalu rozevírá.. A při tom se ty láhve neustále pootáčí. (Tehdy nám říkali, že mají 110 km chodeb a v nich 110 milionů kusů láhví..) Načež se láhev, v níž je sedlina nasbírána do hrdla vezme do automatu, který vyrve původní "Špunt", za patřičného protitlaku nechá odcáknout trochu obsahu a do hrdla nacle definitivní korek. Jen tak mimochodem, tehdy se zmiňovali o "Bohemce" jakožto o výrobku, který by nebyl špatný, jen vyhodit ten strašný umělohmotný špunt.. Což se následně stalo.

0/0
27.6.2014 19:10

M52a91r23t17i75n 79D57e43r28n62e92r 8769331352512

Jedinej rozdil ze u Bohemky ta druhe kvaseni neprobiha v lahvi ale v tlakove nadobe, a tudiz cely ten proces otaceni lahve a odstrel sedimentu odpada.

0/0
28.6.2014 7:56

P40a23v84e42l 34S88o59b87o37t41k12a 5200944

Přesně. Dokvašení v lahvi probíhá tak, že se začíná s lahví hrdlem nahoru, a vždy po určité době se každá láhav musí vzít do ruky, protřepat a pootočit tak, že nakonec je lahev hrdlem dolů aby bylo možno kal po podchlzení odstříknout.

0/0
27.6.2014 22:58







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.