Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Jak se vyrábí „tekutý chléb“: slad, chmel, voda a spousty práce

Říká se, že pivo je tekutým chlebem Čechů. Přestože je jeho spotřeba v tuzemsku rekordní, málokdo ví, jak vlastně výrobní proces vypadá. Ptáte se, jaké vlastnosti dává pivu chmel a co je slad? Přinášíme vám základní odpovědi a postup výroby oblíbeného nápoje z vody, ječmene, chmele a kvasnic.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

B75o76h88u75m28i38l 49S62t51e70j17s43k40a28l 4976377523106

Dokavaď to pivo bude kekel, tak ani takovýhle články lidi Gambrinus pít nenaučí. Špatné pivo Gambrinus věstí jen jedno, klesající výstav pivovaru, klesající tržby = prodej pivovaru.

0/0
11.8.2014 12:43

L19e97o95š 87K46r84k19o60š24k39a 8876816294270

Krásný článek k propagaci jednoho nadnárodního koncernu a možnost diskutujících se zase vyjádřit ke kvalitě čekého piva. Je jasné, že se pivo velkých pivovarů dostalo úplně někam jinam než by si skutečný pivař přál. Hodně lidí bude propagovat smíchovský bráník nebo gambrinus protože jim nejde o požitek,ale pouze do sebe dostat dávku etanolu. K tomu stačí jakékoli pivo i v té nejlevnější relaci.Organoleptické vlastnosti jsou katastrofální a o možnostech skutečného piva nás naštěstí mohou přesvědčit malé pivovary. Plzeňský urquel potichounku polehounku snížil extrakt plzeňského z 12 na něco kolem  11 EPM. Ušetří surovinu, zaplatí nižší daň a zahraniční majitelé více vydělají. Je to vidět na lahvi, kde je uvedeno pouze 4,4% alkoholu. Není to vina sládků, ale následek tlaku ekonomického managementu na snižování kvality a zvyšování produkce.

0/0
25.7.2014 19:47

A87l16e86x64a92n22d14r 68K40o67s10t81k24a 5439416699136

Nerad vám kazím iluze.. Sice mám rád dobré pivo, ale k těžké práce je zmiňovaný Bráník nepřekonatelný. Pokud nelemtáte víc jak cca jeden za hodinu, tak to stíháte vypotit a je to úžasný zdroj energie a neopijete se.

0/0
26.7.2014 5:28

J14o82s88e30f 65V79o86s40i14c65k66y 4243207746693

Nejvice me v clanku zaujala poznamka, ze ceska piva se od zahranicnich lisi tim, ze jsou mene prokvasena (coz je pripad hlavne Budvaru). Take v zahranici soutezi ceska piva pouze v kategorii "lezak plzenskeho typu". Domnivam se ale, ze zkracenim kvaseni zustane pouze vice cukru a nikoli prichuti. Nejvice prichuti zachova proces vrchniho kvaseni (Piva belgicka). Take je zarazejici, ze ty ceska piva neprokvasi ani v 2 mesicni lezacke fazi.

0/0
25.7.2014 15:27

J50a88n 54Z33a40j42a43c 2399955509672

To, co jste napsal, je nesmysl od začátku do konce. Doplňte si znalosti.

0/0
25.7.2014 15:31

R41o34s87t17i38s70l70a52v 91N79e97r51u98d75a 5438903472707

Teda tady to vypadá jako na pivovarnickým semináři, všichni už vaří pivo doma, všichni mu rozuměj nejlíp:) Já si nehodlám hrát na žádnýho pivoznalce. článek jsem si přečetl a o něco víc tak o pivu vim. Ještě jsem v žádným velkým pivovaru nebyl a to je docela by mě zajímalo, jak to všechno "fachá". Až budu mít cestu do Plzně, beru vás pane Fusek za slovo, stavím se. A Gambo není žádnej průser. Když za mnou jezdí kamarádi ze zámoří, jdeme k nám do hospody na točený G a oni si ho chválej. Takže vlastně už jde o pivo světový;-D

0/0
25.7.2014 15:06

A33u84g98u57s54t 64F97o82r46m98á69n31e41k 6645209960626

Když tu lamentujete nad tím, co je svařením piva práce, tak se ptám, proč ho kazíte odpornými limonádami ?

0/0
25.7.2014 15:02
Foto

J80i25ř70í 76F97u21s41e59k 1980270609216

Když si čtu vaše příspěvky, tak si říkám, ženejlepší by bylo, kdybyste se k nám přijeli podívat, takže přidávám mojeosobní pozvání. Rád Vás pivovarem provedu a ukážu, jak se vaří pivo Gambrinus.Klidně mi napište, rád se s vámi u nás potkám. Jura

+1/−1
25.7.2014 14:47

F64r12a27n51t80i72š60e69k 65K53o92p81e36c38k27ý 6855399640465

Nás pivaře v podstatě nezajímá jak Gambrinus vyrábíte ale jak chutná. A to je tragedie. Ostatně - dřív byl Gambrinus jedno z nejdražších piv a dnes se moc neprodává ani v akci za 7,90 kč. To o něčem svědčí, zrovna tak jako křečovitá snaha pivovaru přesvědčit zákazníky o "původní receptuře" atd.

+2/0
25.7.2014 15:35
Foto

P97a98v42e24l 94Z27í39t66e79k 3562746857

To se moc mýlíte, pokud dají řetězce pivo v akci, tak v hypermarketu není k hnutí.

0/0
25.7.2014 18:25

J80a52r12o56s43l78a43v 66J66a56k20e61š 6181311812331

nic ve zlem, ale piva v kaci znacky, Primus, Branik, Staropravem ci Gambrinus, nepovazuji za pivo....

0/0
25.7.2014 19:37
Foto

P28a63v48e24l 43Z84í61t84e98k 3442136927

A které značky považujete za pivo? Někdy je pivem označován i sladinkový nápoj pro kojící matky.

0/0
25.7.2014 21:26

J37a47r78o33s47l63a11v 59J97a89k83e19š 6981951892261

cokoliv, co se nevari v takovym mnozstvi jako vari nase velke pivovary, napr. Hainekn, SB, apod. To neberte jako urazku, ale proste tak to jiz je, neustale se zavadeji nove technologie, postupy atd.. Vynikajici svickovou doma taky neudelate jinak nez ze zeleniny, dobreho masa a smetany, ne ze zadny suseny zeleniny ci bujonu tu omacku neudelate... stejne to je u piva

0/0
25.7.2014 22:06
Foto

P57a98v75e49l 97Z59í96t89e69k 3262356177

Neměl byste být tak jednoznačně proti velkým výrobcům potravin, vše má svoje. Nevyrábíme své výrobky z polotovarů. Do nedávna si naše kvasnice kupovala řada menších pivovarů, slad si berou i dnes. Kdyby to byly polotovary jistě by je nekupovali sládci menších pivavarů.

0/0
25.7.2014 22:36

J81a90r98o83s88l89a96v 32J41a66k77e49š 6871631302371

ale bohzel to tak je, velke pekarstvi vam neudela tak kvalitni chleba jako treba Sebera z Plzne ci Pernarecke pekrastvi, stejne to mate u masa ci uzenin, kvalita je uplne na jinem stupni.

Ano vim, drive jsem si chodil do jednoho pivovaru, ktery odebiral kvasnice "W" potom co jiz PU prestal tyto kvasnice prodavat, vetsina presla a jine, napr na "H" z protivina a musim rict ze lezak z techto kvasnic me chutna vice. Slad nemuzu porovnat, nemam k vasemu sladu pristup, varim v malym mnozstvi a jeden 50Kg pytel Plzenskeho sladu mi vystaci na pul roku, proto kupuji humlovy, na cenu tolik nekoukam, dulezity je kvalita.

0/0
25.7.2014 22:54

J38a53n 86S34o36u32k37u88p 1694264106215

Skutečně nevyrábíte z polotovarů? A užití hgb není nic jiného, než vyrábení produktu z polotovaru?

0/0
25.7.2014 23:05

J78a73r28o20s75l20a96v 74J88a45k11e15š 6691581172781

A jeste jedna vec, pivovary Dogfish z USA ci BrevDog ze skotska vari ve velkym a stale ty jejich piva jsou velice dobra, ano zameruji se prevazne na svrchnaky, ale i tak jejich piva jsou luxusni...

0/0
25.7.2014 23:13

H39o62n26z75a 19K70o12z90e70l 8354269592244

Taky vam zacali konkurovat,tak jste ty kvasnice ze dne na den utnuli a ted to dela Bernard.

0/0
29.7.2014 16:40

H44o52n62z83a 44K79o19z35e69l 8584819832384

Ukazete mi i jak to v HGB redite sodovkou?

0/0
29.7.2014 16:46

T43o14m51á91š 81S80v44o92b50o48d84a 5799233984928

Prazdroj dělá pivo s pomocí  cylindrokónických kvasných tanků, tudíž celý proces velmi zrychluje.

Ty pohádky o tradičním pivu si prosím nechte pro malé děti

+1/0
25.7.2014 12:24
Foto

J16i32ř49í 37F45u44s86e24k 1840520669926

Nejdříve pivo kvasilo v hliněných,pak dřevěných kádích, později betonových, pak nerezových a teď v cylindrokonických. Postup je stále stejný jen teď můžeme díky dokonalejšímu chlazení kvašení lépe řídit a můžeme jímat vznikající kysličník uhličitý.

+1/−5
25.7.2014 12:37

J45a15r24o84s17l31a52v 40J14a27k78e72š 6281261552881

to by me zajimalo proc teda ten gambrinus je tak hnusny, drive jsem nanej jako Plzenak, byl hrdy a chutnalo mi, ale dneska je jedno kde si ho dam, zda cepovany ze sudu nebo z tanku, pokazdy mi je znej cca po dvou pullitrech spatne a boli me hlava, mam co delat abych ho vubec dopil, treti si uz nikdy nedavam.

U Plzne to je posledni leta stejny, v hospode kde maji tankovy si dam tri, sice mi znej neni spatne, ale na dalsi uz nemam chut, proste spatna pitelnost a to se rika jak plzensky lezak mi vysokou pitelnost...

Kdyz zajdu v Plzni do KMP, kde si dam nejakou IPU ci baovrskou psenku, tak u toho muzu sedet cely vecer a rano jsem fit i kdyz to mixuju.

V Pivovare pri prohlidce jsem pivo ochutnal a tam neni spatny, proc tedy to co jde ven, je tak hrozne.

+2/0
25.7.2014 12:56

J18a28r87o96s89l94a72v 73Č28e31r76m53á84k 9953821171142

Chuťě pivka dělaj hodně výčepní, jak se staraj nebo nestaraj o pivo, trubky, chlazení, jestli to uměj vůbec natočit. Kolikrát mám pocit, že zkazit se dá i nejlepší pivo na světě. Já chodím na nepasterizovanej gambráč na julisku na prahu 6 a můžu říct, že tam je fakt vynikající. a když není gambáč, dám si plzeň. R^

0/−1
25.7.2014 14:13
Foto

P48a27v33e12l 29Z56í38t93e22k 3722486727

Chutě se také s věkem mění, zřejmě Vám teď více chutnají svrchně kvašená piva.

0/0
25.7.2014 14:30

V80á36c90l74a88v 21M41r38á30z 9691384366606

Když už jste zmínil KMP, doporučuji sednout si někdy k baru a dávat trochu pozor, jak to tam ty osmnáctileté slečny v oblečcích amerických univerzit čepujou. Hezky jako na Moravě, natřikát a nahoru čepici, když to moc pění, tak pěnu odklepnout a pak dotočit, piva si točí do zásoby a pak je tam u pípy i několik minut třeba šest půllitrů s třetinou piva, které pak dotočí a roznesou atd. To jsem tam viděl opakovaně. Když se obsluhy na nějaké pivo zeptáte, neví o něm nic. KMP spíš těží z toho, že zákazník chce poznávat, ale k těm pivům se moc s úctou nechová.

0/0
29.7.2014 0:30

J19a61n 71Z73a95j36a29c 2689175189312

Jistě. A mezi těmi typy kádí není vůbec žádný rozdíl. Například v tlaku. A taky se dá u každé z nich sbírat deka. Nedělejte z lidí idioty.

+1/0
25.7.2014 13:01
Foto

P13a88v94e16l 82Z48í13t27e48k 3752656367

Také z kádí nejdou odstranit mrtvé kvasinky, které autolyzují a ničí chuť piva.

0/0
25.7.2014 18:28

J49a67r42o93s50l69a28v 51J71a69k92e23š 6291941392121

a proto se kade (spilka) dukladne tesne pred naplnenim dezinfikuje, aby tam zadna kvasinka neprezila, pouzivam napr. Perkarbonat sodny, ten to krasne vse zabije a zadne pachute ci vune tam nemam.

0/0
25.7.2014 19:42
Foto

P20a53v72e33l 73Z54í69t16e40k 3222846687

Pane, v kvasničné biomase jsou buňky v různých stádiich svého cyklu. Takže vždy je tam určité procento mrtvých buněk, ty sedimentují jako první na dno nádoby a tady Vám žádná sanitace či dezinfekce nepomůže. Z CKT můžete tento sediment odtáhnout, z kádě nikoliv.

0/0
25.7.2014 21:35

J94a97r35o62s37l83a59v 47J67a26k13e25š 6501431662351

to jsme se asi spatne pochopili, ale nevadi.

Pokud se dodrzi cistota tak v kadi mrtve kvasinky sednou na dno, kde si tak lezi a adpocivaji, nikdy jsem stim problem nemel, pivo timto postupem mam ciste a chutne, naopak u spodne kvaseneho piva deku seberu, u CKT to nelze, takze vidite, ze kazda technologie ma sve pro a proti. Hadat se svama nebudu, nejsem z oboru, k vareni piva jsem se dostal jen nahodou, prave diky tomu, ze se mi z Gambrinusu zaclo delat spatne, a prestalo me chutnat, takze vlatne dekuji, doma si varim svoje pivo ktere mi chutna, je to takova alchimie, na chmelu nesetrim, pouzivam kvalitni humlovy slad, apod...

0/0
25.7.2014 22:01
Foto

P57a86v64e25l 65Z73í50t94e64k 3972176977

Správně jste řekl,že každá technologie má své pro i proti. Ty sedimentované kvasinky na dně ale neodpočivají nýbrž autolyzují, tzn. popraskají a cytoplatma se smíchá s kvasícím pivem a udělí mu příchuť. Samozřejmě je důležité v jaké míře se to děje. Věrím, že vaříte dobré pivo, zatím jsem ho nepil, tak jej nemohu hodnotit, ale i kdyby nechutnalo, tak bych jej nepomlouval.

0/0
25.7.2014 22:14

J95a69r24o14s12l85a10v 43J71a68k26e59š 6351761912831

zkuste nekdy projit par podniku kde se o Gambrinus, treba 10 vycepni staraji jak muzou a stejne to pivo neni takovy jako v pivovaru, pak si zajdete napr. do KMP v Plzni na nejaky dobry lezak a porovnejte...

0/0
25.7.2014 22:22

J65a94r90o58s39l20a22v 28J91a88k53e17š 6361901622221

rekl jsem to laicky, odpocivaji (jsou mrtve, rozkladaji se), stejne je to u cloveka, kdyz zemre, rika se ze odpociva (take se roklada).

Dle meho pokud se dodrzi spravna teplota dle kvasnic, tak by se mrtve bunky s pivem nesmichaji, v dile poletuji jen ty zive...

0/0
25.7.2014 22:25

J56a74n 15S20o75u58k90u89p 1484314266935

Pane Fusek a jak sbíráte pěnu v CKT? Vyšlete tam potápěče? Já vím, netřeba, pivo se potom vyfiltruje do mrtva.

Používáte HGB?

+2/0
25.7.2014 13:27

J56a74r42o78s52l74a94v 65J52a85k78e77š 6571461592741

pss to je tajny

"samo ze ho tam nepouzvaji" jak jinak.

Nekde jsem cetl pekou historku z prohlikdy pivovaru

Prohlidka velkeho pivovaru  jinde, dotaz navstevnika na perzonal

"a co dela tamten velkej stroj... to je...no to je na sodovku, aby meli zamestnanci co pit" :)

+2/0
25.7.2014 13:32

J11a32n 44Z75a67j69a44c 2259155529732

Tam mají speciální CK tanky, které se vůbec neliší od hliněných kádí, a deka se v nich nedělá. Je na to výrobní tajemství a speciální tradiční kvasnice, stejné jako v roce 1842.

Groll by plakal... Nebo teda - vzhledem k tomu, jakou měl povahu - by spíše umlátil železnou tyčí celé vedení pivovaru.

+1/0
25.7.2014 13:59

J28a88n 91S52o35u43k63u44p 1684714796105

Ještě má tu drzost napsat, že ´postup je stejný´. Ano, něco se do něčeho napustí, ryzí tradice. Kdyby napsal, že pivo kvasí v ckt a pak se filtruje, ok, budiž, ale prý ´dokonalejší chlazení´ (zatímco ostatní jsou naprosto nedokonalí) a ´jímají cočko´ (co mně je do toho, proč jímají cočko? Aby ho pak mohli zase uměle naprasit do nedostatečně sekundárně zkvašeného piva, já vím, že se vůbec na něco ptám).

Závěrečná řeč: http://youtu.be/TDeHxAy4nuw?t=6m36s

+2/0
25.7.2014 14:16
Foto

P13a19v86e12l 44Z68í98t97e77k 3932636877

Pracuji v pivovarství už hodně dlouho a neviděl jsem nikde hliněné kádě, také jsem nikde o nich nečetl. Můžete mi dát typ, kde bych je mohl vidět nebo nějaký odkaz na tuto technologii, děkuji.

0/0
25.7.2014 14:25
Foto

P52a16v26e76l 89Z30í31t32e46k 3382446377

To muselo být jedině v době Keltů, nebo dříve.

0/0
25.7.2014 14:26

J37a20n 10Z98a68j38a78c 2379535859812

O hliněných kádích mumlal cosi pan Fusek, byla to reakce na něj :)

0/0
25.7.2014 15:16
Foto

P64a74v17e35l 65Z67í75t71e29k 3332926217

Promiňte, četl jsem dříve váš přispěvek a také jsem se opravil. Ale přesto bych Vás poprosil o vysvětlení sekundárního kvašení piva. To je nějaký nový postup nebo pouze hanlivý výraz?

0/0
25.7.2014 18:35

J95a34n 79S65o78u96k81u22p 1634554436925

To jsem psal já. A Vy nevíte, co to je sekundární kvašení? To si děláte srandu? Jakže dlouho pracujete v pivovarnictví? I když chápu, v chemovýrobě ´piva´ ála G tento pojem neexistuje, protože je technologicky nepřípustný a defacto nemožný.

0/0
25.7.2014 18:44
Foto

P11a93v49e29l 82Z82í98t11e39k 3402876197

Bohužel nevím, domnívám se, že sekundárním kvašením myslíte dokvašování či zrání piva. Sekundární kvašení se využívá u jiných fermentací.

0/0
25.7.2014 19:12

J71a60r93o29s23l41a96v 10J27a19k60e17š 6731981632371

sekundarni kvaseni a sekundarni fermentace je jedno a totez co ja vim...

0/0
25.7.2014 19:32
Foto

P35a61v18e21l 13Z51í81t65e90k 3842916247

To ano fermentace a kvašení jsou synonyma. Problém je slovo sekundátní. Moje otázka zní, jestli tím myslíte dokvašování? V pivovarnictví se tento vyraz normálně nepoužívá. Většinou se mluví o hlavním kvašení a dokvašování, zrání piva. Hledal jsem tento výraz v Hlaváčkovi i v Pivovarnictví (Basařová).

0/0
25.7.2014 19:49

J44a40r22o19s10l59a57v 33J38a10k21e22š 6391501282681

ano unas se tento vyraz v profi pivorarnictvi nepouziva, ale je to bezny vyraz.

Stejne to mate romem, tomu se taky bezne rika ci**n... ale v mediich a vsude jinde mu tak nereknete

0/0
25.7.2014 19:52

J44a58n 60S31o52u45k82u97p 1984614956225

Je to běžný výraz, nevím, proč se tak ztrapňujete. Oba víme, že tak jako tak ten váš ´výrobek´ tento pojem technologicky nezná. Tedy se nedivím, že se jím tak oháníte. Nebo spíš možná divím, být Váma, raději zamlčím.

0/0
25.7.2014 22:59

J54a26r13o90s66l89a85v 12J21a73k63e30š 6271341522341

P, Zitek je hlavni sladek v Gecku co ja vim :)

0/0
25.7.2014 19:35

J50a94r80o61s32l23a31v 42J33a69k71e97š 6561231202471

staci zadat tento vyraz do vyhledavace.

treba zde: http://www.northernbrewer.com/learn/homebrewing-101/step-3/

ano to uvas v PU neznate, tam se to dokvasuje jinak. V malovyrobe probyha sekundarni kvaseni se zbytkem kvasinek v lahvi ci sudu a pak az se to lahvuje ci vypije.

0/0
25.7.2014 19:40
Foto

P63a44v77e21l 96Z30í54t49e64k 3252566707

Dík, tak jsem to taky našel, v Malting and brewing science. Angličané to použivají ale mně se více líbí maturation proti secondary fermentation.

0/0
25.7.2014 20:54







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.