Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Jak se vyrábí „tekutý chléb“: slad, chmel, voda a spousty práce

Říká se, že pivo je tekutým chlebem Čechů. Přestože je jeho spotřeba v tuzemsku rekordní, málokdo ví, jak vlastně výrobní proces vypadá. Ptáte se, jaké vlastnosti dává pivu chmel a co je slad? Přinášíme vám základní odpovědi a postup výroby oblíbeného nápoje z vody, ječmene, chmele a kvasnic.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

B91o50h36u63m10i10l 64S25t17e62j12s60k18a63l 4106767363656

Dokavaď to pivo bude kekel, tak ani takovýhle články lidi Gambrinus pít nenaučí. Špatné pivo Gambrinus věstí jen jedno, klesající výstav pivovaru, klesající tržby = prodej pivovaru.

0/0
11.8.2014 12:43

L53e42o19š 19K45r83k20o60š38k55a 8906986654430

Krásný článek k propagaci jednoho nadnárodního koncernu a možnost diskutujících se zase vyjádřit ke kvalitě čekého piva. Je jasné, že se pivo velkých pivovarů dostalo úplně někam jinam než by si skutečný pivař přál. Hodně lidí bude propagovat smíchovský bráník nebo gambrinus protože jim nejde o požitek,ale pouze do sebe dostat dávku etanolu. K tomu stačí jakékoli pivo i v té nejlevnější relaci.Organoleptické vlastnosti jsou katastrofální a o možnostech skutečného piva nás naštěstí mohou přesvědčit malé pivovary. Plzeňský urquel potichounku polehounku snížil extrakt plzeňského z 12 na něco kolem  11 EPM. Ušetří surovinu, zaplatí nižší daň a zahraniční majitelé více vydělají. Je to vidět na lahvi, kde je uvedeno pouze 4,4% alkoholu. Není to vina sládků, ale následek tlaku ekonomického managementu na snižování kvality a zvyšování produkce.

0/0
25.7.2014 19:47

A39l14e84x21a58n22d12r 93K69o86s28t98k88a 5559196529756

Nerad vám kazím iluze.. Sice mám rád dobré pivo, ale k těžké práce je zmiňovaný Bráník nepřekonatelný. Pokud nelemtáte víc jak cca jeden za hodinu, tak to stíháte vypotit a je to úžasný zdroj energie a neopijete se.

0/0
26.7.2014 5:28

J21o88s42e86f 39V79o82s15i51c53k48y 4703187336183

Nejvice me v clanku zaujala poznamka, ze ceska piva se od zahranicnich lisi tim, ze jsou mene prokvasena (coz je pripad hlavne Budvaru). Take v zahranici soutezi ceska piva pouze v kategorii "lezak plzenskeho typu". Domnivam se ale, ze zkracenim kvaseni zustane pouze vice cukru a nikoli prichuti. Nejvice prichuti zachova proces vrchniho kvaseni (Piva belgicka). Take je zarazejici, ze ty ceska piva neprokvasi ani v 2 mesicni lezacke fazi.

0/0
25.7.2014 15:27

J95a68n 30Z14a77j87a28c 2239625599722

To, co jste napsal, je nesmysl od začátku do konce. Doplňte si znalosti.

0/0
25.7.2014 15:31

R32o89s46t93i63s51l84a79v 78N19e33r56u98d34a 5128163162677

Teda tady to vypadá jako na pivovarnickým semináři, všichni už vaří pivo doma, všichni mu rozuměj nejlíp:) Já si nehodlám hrát na žádnýho pivoznalce. článek jsem si přečetl a o něco víc tak o pivu vim. Ještě jsem v žádným velkým pivovaru nebyl a to je docela by mě zajímalo, jak to všechno "fachá". Až budu mít cestu do Plzně, beru vás pane Fusek za slovo, stavím se. A Gambo není žádnej průser. Když za mnou jezdí kamarádi ze zámoří, jdeme k nám do hospody na točený G a oni si ho chválej. Takže vlastně už jde o pivo světový;-D

0/0
25.7.2014 15:06

A63u32g60u62s20t 12F30o34r15m74á87n91e75k 6785369660576

Když tu lamentujete nad tím, co je svařením piva práce, tak se ptám, proč ho kazíte odpornými limonádami ?

0/0
25.7.2014 15:02
Foto

J92i68ř56í 89F95u85s38e53k 1980720229316

Když si čtu vaše příspěvky, tak si říkám, ženejlepší by bylo, kdybyste se k nám přijeli podívat, takže přidávám mojeosobní pozvání. Rád Vás pivovarem provedu a ukážu, jak se vaří pivo Gambrinus.Klidně mi napište, rád se s vámi u nás potkám. Jura

+1/−1
25.7.2014 14:47

F78r75a81n22t54i98š37e21k 68K79o44p73e38c45k20ý 6905869420535

Nás pivaře v podstatě nezajímá jak Gambrinus vyrábíte ale jak chutná. A to je tragedie. Ostatně - dřív byl Gambrinus jedno z nejdražších piv a dnes se moc neprodává ani v akci za 7,90 kč. To o něčem svědčí, zrovna tak jako křečovitá snaha pivovaru přesvědčit zákazníky o "původní receptuře" atd.

+2/0
25.7.2014 15:35
Foto

P29a42v76e18l 47Z58í77t66e45k 3312186217

To se moc mýlíte, pokud dají řetězce pivo v akci, tak v hypermarketu není k hnutí.

0/0
25.7.2014 18:25

J35a97r15o79s30l78a98v 54J87a22k34e82š 6601601742461

nic ve zlem, ale piva v kaci znacky, Primus, Branik, Staropravem ci Gambrinus, nepovazuji za pivo....

0/0
25.7.2014 19:37
Foto

P66a65v28e91l 87Z12í66t44e62k 3762426907

A které značky považujete za pivo? Někdy je pivem označován i sladinkový nápoj pro kojící matky.

0/0
25.7.2014 21:26

J89a60r68o15s64l34a20v 21J85a16k22e74š 6301861872951

cokoliv, co se nevari v takovym mnozstvi jako vari nase velke pivovary, napr. Hainekn, SB, apod. To neberte jako urazku, ale proste tak to jiz je, neustale se zavadeji nove technologie, postupy atd.. Vynikajici svickovou doma taky neudelate jinak nez ze zeleniny, dobreho masa a smetany, ne ze zadny suseny zeleniny ci bujonu tu omacku neudelate... stejne to je u piva

0/0
25.7.2014 22:06
Foto

P22a74v26e16l 70Z83í50t54e20k 3252256327

Neměl byste být tak jednoznačně proti velkým výrobcům potravin, vše má svoje. Nevyrábíme své výrobky z polotovarů. Do nedávna si naše kvasnice kupovala řada menších pivovarů, slad si berou i dnes. Kdyby to byly polotovary jistě by je nekupovali sládci menších pivavarů.

0/0
25.7.2014 22:36

J40a70r26o53s46l17a64v 37J53a28k28e35š 6491631602601

ale bohzel to tak je, velke pekarstvi vam neudela tak kvalitni chleba jako treba Sebera z Plzne ci Pernarecke pekrastvi, stejne to mate u masa ci uzenin, kvalita je uplne na jinem stupni.

Ano vim, drive jsem si chodil do jednoho pivovaru, ktery odebiral kvasnice "W" potom co jiz PU prestal tyto kvasnice prodavat, vetsina presla a jine, napr na "H" z protivina a musim rict ze lezak z techto kvasnic me chutna vice. Slad nemuzu porovnat, nemam k vasemu sladu pristup, varim v malym mnozstvi a jeden 50Kg pytel Plzenskeho sladu mi vystaci na pul roku, proto kupuji humlovy, na cenu tolik nekoukam, dulezity je kvalita.

0/0
25.7.2014 22:54

J10a23n 70S31o87u59k35u30p 1154194236945

Skutečně nevyrábíte z polotovarů? A užití hgb není nic jiného, než vyrábení produktu z polotovaru?

0/0
25.7.2014 23:05

J19a86r80o24s88l68a37v 23J31a60k51e93š 6561891652171

A jeste jedna vec, pivovary Dogfish z USA ci BrevDog ze skotska vari ve velkym a stale ty jejich piva jsou velice dobra, ano zameruji se prevazne na svrchnaky, ale i tak jejich piva jsou luxusni...

0/0
25.7.2014 23:13

H32o89n12z65a 53K24o19z69e49l 8384929202854

Taky vam zacali konkurovat,tak jste ty kvasnice ze dne na den utnuli a ted to dela Bernard.

0/0
29.7.2014 16:40

H27o40n33z78a 26K62o81z46e70l 8834259582784

Ukazete mi i jak to v HGB redite sodovkou?

0/0
29.7.2014 16:46

T61o29m37á40š 68S69v23o81b28o21d38a 5939943774208

Prazdroj dělá pivo s pomocí  cylindrokónických kvasných tanků, tudíž celý proces velmi zrychluje.

Ty pohádky o tradičním pivu si prosím nechte pro malé děti

+1/0
25.7.2014 12:24
Foto

J29i27ř49í 94F45u56s50e22k 1960330509726

Nejdříve pivo kvasilo v hliněných,pak dřevěných kádích, později betonových, pak nerezových a teď v cylindrokonických. Postup je stále stejný jen teď můžeme díky dokonalejšímu chlazení kvašení lépe řídit a můžeme jímat vznikající kysličník uhličitý.

+1/−5
25.7.2014 12:37

J28a17r66o62s94l65a88v 95J98a93k88e98š 6591311692621

to by me zajimalo proc teda ten gambrinus je tak hnusny, drive jsem nanej jako Plzenak, byl hrdy a chutnalo mi, ale dneska je jedno kde si ho dam, zda cepovany ze sudu nebo z tanku, pokazdy mi je znej cca po dvou pullitrech spatne a boli me hlava, mam co delat abych ho vubec dopil, treti si uz nikdy nedavam.

U Plzne to je posledni leta stejny, v hospode kde maji tankovy si dam tri, sice mi znej neni spatne, ale na dalsi uz nemam chut, proste spatna pitelnost a to se rika jak plzensky lezak mi vysokou pitelnost...

Kdyz zajdu v Plzni do KMP, kde si dam nejakou IPU ci baovrskou psenku, tak u toho muzu sedet cely vecer a rano jsem fit i kdyz to mixuju.

V Pivovare pri prohlidce jsem pivo ochutnal a tam neni spatny, proc tedy to co jde ven, je tak hrozne.

+2/0
25.7.2014 12:56

J62a50r74o62s94l43a91v 74Č92e53r28m61á25k 9193181501722

Chuťě pivka dělaj hodně výčepní, jak se staraj nebo nestaraj o pivo, trubky, chlazení, jestli to uměj vůbec natočit. Kolikrát mám pocit, že zkazit se dá i nejlepší pivo na světě. Já chodím na nepasterizovanej gambráč na julisku na prahu 6 a můžu říct, že tam je fakt vynikající. a když není gambáč, dám si plzeň. R^

0/−1
25.7.2014 14:13
Foto

P84a69v62e11l 18Z56í67t33e68k 3202846247

Chutě se také s věkem mění, zřejmě Vám teď více chutnají svrchně kvašená piva.

0/0
25.7.2014 14:30

V90á68c51l47a36v 79M89r84á47z 9351304936366

Když už jste zmínil KMP, doporučuji sednout si někdy k baru a dávat trochu pozor, jak to tam ty osmnáctileté slečny v oblečcích amerických univerzit čepujou. Hezky jako na Moravě, natřikát a nahoru čepici, když to moc pění, tak pěnu odklepnout a pak dotočit, piva si točí do zásoby a pak je tam u pípy i několik minut třeba šest půllitrů s třetinou piva, které pak dotočí a roznesou atd. To jsem tam viděl opakovaně. Když se obsluhy na nějaké pivo zeptáte, neví o něm nic. KMP spíš těží z toho, že zákazník chce poznávat, ale k těm pivům se moc s úctou nechová.

0/0
29.7.2014 0:30

J17a28n 22Z90a78j23a43c 2679685189822

Jistě. A mezi těmi typy kádí není vůbec žádný rozdíl. Například v tlaku. A taky se dá u každé z nich sbírat deka. Nedělejte z lidí idioty.

+1/0
25.7.2014 13:01
Foto

P64a60v16e61l 50Z26í14t28e52k 3282636747

Také z kádí nejdou odstranit mrtvé kvasinky, které autolyzují a ničí chuť piva.

0/0
25.7.2014 18:28

J37a44r30o31s12l50a18v 53J53a35k53e32š 6231331282121

a proto se kade (spilka) dukladne tesne pred naplnenim dezinfikuje, aby tam zadna kvasinka neprezila, pouzivam napr. Perkarbonat sodny, ten to krasne vse zabije a zadne pachute ci vune tam nemam.

0/0
25.7.2014 19:42
Foto

P59a43v95e85l 16Z34í94t83e24k 3312116717

Pane, v kvasničné biomase jsou buňky v různých stádiich svého cyklu. Takže vždy je tam určité procento mrtvých buněk, ty sedimentují jako první na dno nádoby a tady Vám žádná sanitace či dezinfekce nepomůže. Z CKT můžete tento sediment odtáhnout, z kádě nikoliv.

0/0
25.7.2014 21:35

J37a46r27o64s55l83a28v 87J66a82k26e37š 6291101332851

to jsme se asi spatne pochopili, ale nevadi.

Pokud se dodrzi cistota tak v kadi mrtve kvasinky sednou na dno, kde si tak lezi a adpocivaji, nikdy jsem stim problem nemel, pivo timto postupem mam ciste a chutne, naopak u spodne kvaseneho piva deku seberu, u CKT to nelze, takze vidite, ze kazda technologie ma sve pro a proti. Hadat se svama nebudu, nejsem z oboru, k vareni piva jsem se dostal jen nahodou, prave diky tomu, ze se mi z Gambrinusu zaclo delat spatne, a prestalo me chutnat, takze vlatne dekuji, doma si varim svoje pivo ktere mi chutna, je to takova alchimie, na chmelu nesetrim, pouzivam kvalitni humlovy slad, apod...

0/0
25.7.2014 22:01
Foto

P38a16v88e50l 86Z51í25t65e32k 3962776317

Správně jste řekl,že každá technologie má své pro i proti. Ty sedimentované kvasinky na dně ale neodpočivají nýbrž autolyzují, tzn. popraskají a cytoplatma se smíchá s kvasícím pivem a udělí mu příchuť. Samozřejmě je důležité v jaké míře se to děje. Věrím, že vaříte dobré pivo, zatím jsem ho nepil, tak jej nemohu hodnotit, ale i kdyby nechutnalo, tak bych jej nepomlouval.

0/0
25.7.2014 22:14

J59a49r75o94s56l47a84v 43J21a23k93e77š 6901681782631

zkuste nekdy projit par podniku kde se o Gambrinus, treba 10 vycepni staraji jak muzou a stejne to pivo neni takovy jako v pivovaru, pak si zajdete napr. do KMP v Plzni na nejaky dobry lezak a porovnejte...

0/0
25.7.2014 22:22

J27a71r60o65s11l42a10v 13J25a94k63e95š 6401511192311

rekl jsem to laicky, odpocivaji (jsou mrtve, rozkladaji se), stejne je to u cloveka, kdyz zemre, rika se ze odpociva (take se roklada).

Dle meho pokud se dodrzi spravna teplota dle kvasnic, tak by se mrtve bunky s pivem nesmichaji, v dile poletuji jen ty zive...

0/0
25.7.2014 22:25

J57a45n 67S69o33u61k26u89p 1584694316225

Pane Fusek a jak sbíráte pěnu v CKT? Vyšlete tam potápěče? Já vím, netřeba, pivo se potom vyfiltruje do mrtva.

Používáte HGB?

+2/0
25.7.2014 13:27

J18a64r90o67s19l53a29v 89J54a79k52e78š 6531511352651

pss to je tajny

"samo ze ho tam nepouzvaji" jak jinak.

Nekde jsem cetl pekou historku z prohlikdy pivovaru

Prohlidka velkeho pivovaru  jinde, dotaz navstevnika na perzonal

"a co dela tamten velkej stroj... to je...no to je na sodovku, aby meli zamestnanci co pit" :)

+2/0
25.7.2014 13:32

J55a69n 17Z41a20j86a86c 2819645639182

Tam mají speciální CK tanky, které se vůbec neliší od hliněných kádí, a deka se v nich nedělá. Je na to výrobní tajemství a speciální tradiční kvasnice, stejné jako v roce 1842.

Groll by plakal... Nebo teda - vzhledem k tomu, jakou měl povahu - by spíše umlátil železnou tyčí celé vedení pivovaru.

+1/0
25.7.2014 13:59

J73a73n 16S70o58u69k73u61p 1684694576805

Ještě má tu drzost napsat, že ´postup je stejný´. Ano, něco se do něčeho napustí, ryzí tradice. Kdyby napsal, že pivo kvasí v ckt a pak se filtruje, ok, budiž, ale prý ´dokonalejší chlazení´ (zatímco ostatní jsou naprosto nedokonalí) a ´jímají cočko´ (co mně je do toho, proč jímají cočko? Aby ho pak mohli zase uměle naprasit do nedostatečně sekundárně zkvašeného piva, já vím, že se vůbec na něco ptám).

Závěrečná řeč: http://youtu.be/TDeHxAy4nuw?t=6m36s

+2/0
25.7.2014 14:16
Foto

P14a50v40e67l 44Z90í60t55e45k 3402226577

Pracuji v pivovarství už hodně dlouho a neviděl jsem nikde hliněné kádě, také jsem nikde o nich nečetl. Můžete mi dát typ, kde bych je mohl vidět nebo nějaký odkaz na tuto technologii, děkuji.

0/0
25.7.2014 14:25
Foto

P92a19v78e88l 66Z94í96t88e12k 3892786287

To muselo být jedině v době Keltů, nebo dříve.

0/0
25.7.2014 14:26

J60a54n 35Z68a94j24a28c 2359965519762

O hliněných kádích mumlal cosi pan Fusek, byla to reakce na něj :)

0/0
25.7.2014 15:16
Foto

P56a73v26e60l 10Z87í54t14e12k 3342276987

Promiňte, četl jsem dříve váš přispěvek a také jsem se opravil. Ale přesto bych Vás poprosil o vysvětlení sekundárního kvašení piva. To je nějaký nový postup nebo pouze hanlivý výraz?

0/0
25.7.2014 18:35

J47a72n 22S64o89u37k34u83p 1874584746445

To jsem psal já. A Vy nevíte, co to je sekundární kvašení? To si děláte srandu? Jakže dlouho pracujete v pivovarnictví? I když chápu, v chemovýrobě ´piva´ ála G tento pojem neexistuje, protože je technologicky nepřípustný a defacto nemožný.

0/0
25.7.2014 18:44
Foto

P51a62v43e93l 63Z10í26t92e61k 3392256677

Bohužel nevím, domnívám se, že sekundárním kvašením myslíte dokvašování či zrání piva. Sekundární kvašení se využívá u jiných fermentací.

0/0
25.7.2014 19:12

J44a96r79o79s79l85a38v 66J42a55k87e94š 6821591372961

sekundarni kvaseni a sekundarni fermentace je jedno a totez co ja vim...

0/0
25.7.2014 19:32
Foto

P71a67v88e96l 98Z81í18t47e53k 3592496117

To ano fermentace a kvašení jsou synonyma. Problém je slovo sekundátní. Moje otázka zní, jestli tím myslíte dokvašování? V pivovarnictví se tento vyraz normálně nepoužívá. Většinou se mluví o hlavním kvašení a dokvašování, zrání piva. Hledal jsem tento výraz v Hlaváčkovi i v Pivovarnictví (Basařová).

0/0
25.7.2014 19:49

J17a34r47o17s56l54a29v 91J57a54k13e11š 6301181112951

ano unas se tento vyraz v profi pivorarnictvi nepouziva, ale je to bezny vyraz.

Stejne to mate romem, tomu se taky bezne rika ci**n... ale v mediich a vsude jinde mu tak nereknete

0/0
25.7.2014 19:52

J74a47n 21S14o71u29k31u92p 1504284676625

Je to běžný výraz, nevím, proč se tak ztrapňujete. Oba víme, že tak jako tak ten váš ´výrobek´ tento pojem technologicky nezná. Tedy se nedivím, že se jím tak oháníte. Nebo spíš možná divím, být Váma, raději zamlčím.

0/0
25.7.2014 22:59

J88a42r36o29s46l36a58v 18J18a79k48e37š 6401451492271

P, Zitek je hlavni sladek v Gecku co ja vim :)

0/0
25.7.2014 19:35

J63a86r75o89s79l22a71v 15J48a45k39e87š 6121531652371

staci zadat tento vyraz do vyhledavace.

treba zde: http://www.northernbrewer.com/learn/homebrewing-101/step-3/

ano to uvas v PU neznate, tam se to dokvasuje jinak. V malovyrobe probyha sekundarni kvaseni se zbytkem kvasinek v lahvi ci sudu a pak az se to lahvuje ci vypije.

0/0
25.7.2014 19:40
Foto

P85a65v13e25l 27Z82í64t93e58k 3922866937

Dík, tak jsem to taky našel, v Malting and brewing science. Angličané to použivají ale mně se více líbí maturation proti secondary fermentation.

0/0
25.7.2014 20:54





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.