Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Jak se vyrábí „tekutý chléb“: slad, chmel, voda a spousty práce

Říká se, že pivo je tekutým chlebem Čechů. Přestože je jeho spotřeba v tuzemsku rekordní, málokdo ví, jak vlastně výrobní proces vypadá. Ptáte se, jaké vlastnosti dává pivu chmel a co je slad? Přinášíme vám základní odpovědi a postup výroby oblíbeného nápoje z vody, ječmene, chmele a kvasnic.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

B53o74h77u51m31i75l 25S68t86e72j79s49k19a22l 4146907133196

Dokavaď to pivo bude kekel, tak ani takovýhle články lidi Gambrinus pít nenaučí. Špatné pivo Gambrinus věstí jen jedno, klesající výstav pivovaru, klesající tržby = prodej pivovaru.

0/0
11.8.2014 12:43

L40e12o57š 32K52r14k47o30š52k35a 8756566434140

Krásný článek k propagaci jednoho nadnárodního koncernu a možnost diskutujících se zase vyjádřit ke kvalitě čekého piva. Je jasné, že se pivo velkých pivovarů dostalo úplně někam jinam než by si skutečný pivař přál. Hodně lidí bude propagovat smíchovský bráník nebo gambrinus protože jim nejde o požitek,ale pouze do sebe dostat dávku etanolu. K tomu stačí jakékoli pivo i v té nejlevnější relaci.Organoleptické vlastnosti jsou katastrofální a o možnostech skutečného piva nás naštěstí mohou přesvědčit malé pivovary. Plzeňský urquel potichounku polehounku snížil extrakt plzeňského z 12 na něco kolem  11 EPM. Ušetří surovinu, zaplatí nižší daň a zahraniční majitelé více vydělají. Je to vidět na lahvi, kde je uvedeno pouze 4,4% alkoholu. Není to vina sládků, ale následek tlaku ekonomického managementu na snižování kvality a zvyšování produkce.

0/0
25.7.2014 19:47

A81l30e38x12a86n94d40r 24K63o37s55t35k11a 5509286799296

Nerad vám kazím iluze.. Sice mám rád dobré pivo, ale k těžké práce je zmiňovaný Bráník nepřekonatelný. Pokud nelemtáte víc jak cca jeden za hodinu, tak to stíháte vypotit a je to úžasný zdroj energie a neopijete se.

0/0
26.7.2014 5:28

J32o18s35e63f 67V78o95s52i34c47k83y 4543717426213

Nejvice me v clanku zaujala poznamka, ze ceska piva se od zahranicnich lisi tim, ze jsou mene prokvasena (coz je pripad hlavne Budvaru). Take v zahranici soutezi ceska piva pouze v kategorii "lezak plzenskeho typu". Domnivam se ale, ze zkracenim kvaseni zustane pouze vice cukru a nikoli prichuti. Nejvice prichuti zachova proces vrchniho kvaseni (Piva belgicka). Take je zarazejici, ze ty ceska piva neprokvasi ani v 2 mesicni lezacke fazi.

0/0
25.7.2014 15:27

J26a45n 45Z37a90j74a88c 2269245109872

To, co jste napsal, je nesmysl od začátku do konce. Doplňte si znalosti.

0/0
25.7.2014 15:31

R92o93s95t77i46s78l33a55v 55N33e35r77u27d62a 5598153432697

Teda tady to vypadá jako na pivovarnickým semináři, všichni už vaří pivo doma, všichni mu rozuměj nejlíp:) Já si nehodlám hrát na žádnýho pivoznalce. článek jsem si přečetl a o něco víc tak o pivu vim. Ještě jsem v žádným velkým pivovaru nebyl a to je docela by mě zajímalo, jak to všechno "fachá". Až budu mít cestu do Plzně, beru vás pane Fusek za slovo, stavím se. A Gambo není žádnej průser. Když za mnou jezdí kamarádi ze zámoří, jdeme k nám do hospody na točený G a oni si ho chválej. Takže vlastně už jde o pivo světový;-D

0/0
25.7.2014 15:06

A91u40g18u65s23t 24F84o14r82m52á38n57e28k 6195499670906

Když tu lamentujete nad tím, co je svařením piva práce, tak se ptám, proč ho kazíte odpornými limonádami ?

0/0
25.7.2014 15:02
Foto

J13i57ř38í 68F46u74s47e86k 1640910209666

Když si čtu vaše příspěvky, tak si říkám, ženejlepší by bylo, kdybyste se k nám přijeli podívat, takže přidávám mojeosobní pozvání. Rád Vás pivovarem provedu a ukážu, jak se vaří pivo Gambrinus.Klidně mi napište, rád se s vámi u nás potkám. Jura

+1/−1
25.7.2014 14:47

F19r38a25n82t81i53š17e56k 83K38o82p63e61c74k50ý 6135279750165

Nás pivaře v podstatě nezajímá jak Gambrinus vyrábíte ale jak chutná. A to je tragedie. Ostatně - dřív byl Gambrinus jedno z nejdražších piv a dnes se moc neprodává ani v akci za 7,90 kč. To o něčem svědčí, zrovna tak jako křečovitá snaha pivovaru přesvědčit zákazníky o "původní receptuře" atd.

+2/0
25.7.2014 15:35
Foto

P68a77v94e67l 12Z85í41t32e92k 3422276357

To se moc mýlíte, pokud dají řetězce pivo v akci, tak v hypermarketu není k hnutí.

0/0
25.7.2014 18:25

J58a91r92o26s43l98a41v 44J36a94k59e44š 6281281542151

nic ve zlem, ale piva v kaci znacky, Primus, Branik, Staropravem ci Gambrinus, nepovazuji za pivo....

0/0
25.7.2014 19:37
Foto

P84a10v96e83l 47Z25í14t97e41k 3432566807

A které značky považujete za pivo? Někdy je pivem označován i sladinkový nápoj pro kojící matky.

0/0
25.7.2014 21:26

J95a22r83o63s50l21a56v 14J68a80k33e68š 6271431712411

cokoliv, co se nevari v takovym mnozstvi jako vari nase velke pivovary, napr. Hainekn, SB, apod. To neberte jako urazku, ale proste tak to jiz je, neustale se zavadeji nove technologie, postupy atd.. Vynikajici svickovou doma taky neudelate jinak nez ze zeleniny, dobreho masa a smetany, ne ze zadny suseny zeleniny ci bujonu tu omacku neudelate... stejne to je u piva

0/0
25.7.2014 22:06
Foto

P81a44v33e82l 66Z85í27t18e42k 3292516217

Neměl byste být tak jednoznačně proti velkým výrobcům potravin, vše má svoje. Nevyrábíme své výrobky z polotovarů. Do nedávna si naše kvasnice kupovala řada menších pivovarů, slad si berou i dnes. Kdyby to byly polotovary jistě by je nekupovali sládci menších pivavarů.

0/0
25.7.2014 22:36

J76a88r28o12s65l84a62v 40J82a75k80e77š 6171961102261

ale bohzel to tak je, velke pekarstvi vam neudela tak kvalitni chleba jako treba Sebera z Plzne ci Pernarecke pekrastvi, stejne to mate u masa ci uzenin, kvalita je uplne na jinem stupni.

Ano vim, drive jsem si chodil do jednoho pivovaru, ktery odebiral kvasnice "W" potom co jiz PU prestal tyto kvasnice prodavat, vetsina presla a jine, napr na "H" z protivina a musim rict ze lezak z techto kvasnic me chutna vice. Slad nemuzu porovnat, nemam k vasemu sladu pristup, varim v malym mnozstvi a jeden 50Kg pytel Plzenskeho sladu mi vystaci na pul roku, proto kupuji humlovy, na cenu tolik nekoukam, dulezity je kvalita.

0/0
25.7.2014 22:54

J29a73n 24S29o80u42k65u58p 1974334976385

Skutečně nevyrábíte z polotovarů? A užití hgb není nic jiného, než vyrábení produktu z polotovaru?

0/0
25.7.2014 23:05

J35a66r54o18s91l15a91v 90J90a15k66e61š 6581181102971

A jeste jedna vec, pivovary Dogfish z USA ci BrevDog ze skotska vari ve velkym a stale ty jejich piva jsou velice dobra, ano zameruji se prevazne na svrchnaky, ale i tak jejich piva jsou luxusni...

0/0
25.7.2014 23:13

H68o52n15z59a 87K26o90z22e55l 8364919952564

Taky vam zacali konkurovat,tak jste ty kvasnice ze dne na den utnuli a ted to dela Bernard.

0/0
29.7.2014 16:40

H61o52n66z60a 64K12o57z19e35l 8694249912184

Ukazete mi i jak to v HGB redite sodovkou?

0/0
29.7.2014 16:46

T34o37m67á56š 67S31v33o65b60o39d80a 5929773464498

Prazdroj dělá pivo s pomocí  cylindrokónických kvasných tanků, tudíž celý proces velmi zrychluje.

Ty pohádky o tradičním pivu si prosím nechte pro malé děti

+1/0
25.7.2014 12:24
Foto

J63i94ř46í 77F10u94s43e53k 1240930979526

Nejdříve pivo kvasilo v hliněných,pak dřevěných kádích, později betonových, pak nerezových a teď v cylindrokonických. Postup je stále stejný jen teď můžeme díky dokonalejšímu chlazení kvašení lépe řídit a můžeme jímat vznikající kysličník uhličitý.

+1/−5
25.7.2014 12:37

J97a50r58o27s44l45a95v 18J66a83k86e79š 6341731322951

to by me zajimalo proc teda ten gambrinus je tak hnusny, drive jsem nanej jako Plzenak, byl hrdy a chutnalo mi, ale dneska je jedno kde si ho dam, zda cepovany ze sudu nebo z tanku, pokazdy mi je znej cca po dvou pullitrech spatne a boli me hlava, mam co delat abych ho vubec dopil, treti si uz nikdy nedavam.

U Plzne to je posledni leta stejny, v hospode kde maji tankovy si dam tri, sice mi znej neni spatne, ale na dalsi uz nemam chut, proste spatna pitelnost a to se rika jak plzensky lezak mi vysokou pitelnost...

Kdyz zajdu v Plzni do KMP, kde si dam nejakou IPU ci baovrskou psenku, tak u toho muzu sedet cely vecer a rano jsem fit i kdyz to mixuju.

V Pivovare pri prohlidce jsem pivo ochutnal a tam neni spatny, proc tedy to co jde ven, je tak hrozne.

+2/0
25.7.2014 12:56

J71a34r20o68s70l73a77v 23Č17e39r93m24á42k 9723331801672

Chuťě pivka dělaj hodně výčepní, jak se staraj nebo nestaraj o pivo, trubky, chlazení, jestli to uměj vůbec natočit. Kolikrát mám pocit, že zkazit se dá i nejlepší pivo na světě. Já chodím na nepasterizovanej gambráč na julisku na prahu 6 a můžu říct, že tam je fakt vynikající. a když není gambáč, dám si plzeň. R^

0/−1
25.7.2014 14:13
Foto

P19a79v63e57l 42Z50í41t96e20k 3582976757

Chutě se také s věkem mění, zřejmě Vám teď více chutnají svrchně kvašená piva.

0/0
25.7.2014 14:30

V31á20c57l32a66v 27M80r72á40z 9891554696666

Když už jste zmínil KMP, doporučuji sednout si někdy k baru a dávat trochu pozor, jak to tam ty osmnáctileté slečny v oblečcích amerických univerzit čepujou. Hezky jako na Moravě, natřikát a nahoru čepici, když to moc pění, tak pěnu odklepnout a pak dotočit, piva si točí do zásoby a pak je tam u pípy i několik minut třeba šest půllitrů s třetinou piva, které pak dotočí a roznesou atd. To jsem tam viděl opakovaně. Když se obsluhy na nějaké pivo zeptáte, neví o něm nic. KMP spíš těží z toho, že zákazník chce poznávat, ale k těm pivům se moc s úctou nechová.

0/0
29.7.2014 0:30

J81a10n 37Z89a72j47a60c 2509515389812

Jistě. A mezi těmi typy kádí není vůbec žádný rozdíl. Například v tlaku. A taky se dá u každé z nich sbírat deka. Nedělejte z lidí idioty.

+1/0
25.7.2014 13:01
Foto

P56a26v24e90l 69Z37í73t63e28k 3252416177

Také z kádí nejdou odstranit mrtvé kvasinky, které autolyzují a ničí chuť piva.

0/0
25.7.2014 18:28

J82a65r19o15s15l98a93v 78J89a17k86e74š 6671401682291

a proto se kade (spilka) dukladne tesne pred naplnenim dezinfikuje, aby tam zadna kvasinka neprezila, pouzivam napr. Perkarbonat sodny, ten to krasne vse zabije a zadne pachute ci vune tam nemam.

0/0
25.7.2014 19:42
Foto

P85a59v24e80l 68Z29í50t20e11k 3662816697

Pane, v kvasničné biomase jsou buňky v různých stádiich svého cyklu. Takže vždy je tam určité procento mrtvých buněk, ty sedimentují jako první na dno nádoby a tady Vám žádná sanitace či dezinfekce nepomůže. Z CKT můžete tento sediment odtáhnout, z kádě nikoliv.

0/0
25.7.2014 21:35

J62a80r16o48s66l68a29v 17J16a37k55e44š 6511431122661

to jsme se asi spatne pochopili, ale nevadi.

Pokud se dodrzi cistota tak v kadi mrtve kvasinky sednou na dno, kde si tak lezi a adpocivaji, nikdy jsem stim problem nemel, pivo timto postupem mam ciste a chutne, naopak u spodne kvaseneho piva deku seberu, u CKT to nelze, takze vidite, ze kazda technologie ma sve pro a proti. Hadat se svama nebudu, nejsem z oboru, k vareni piva jsem se dostal jen nahodou, prave diky tomu, ze se mi z Gambrinusu zaclo delat spatne, a prestalo me chutnat, takze vlatne dekuji, doma si varim svoje pivo ktere mi chutna, je to takova alchimie, na chmelu nesetrim, pouzivam kvalitni humlovy slad, apod...

0/0
25.7.2014 22:01
Foto

P18a36v26e12l 95Z14í44t42e64k 3262366247

Správně jste řekl,že každá technologie má své pro i proti. Ty sedimentované kvasinky na dně ale neodpočivají nýbrž autolyzují, tzn. popraskají a cytoplatma se smíchá s kvasícím pivem a udělí mu příchuť. Samozřejmě je důležité v jaké míře se to děje. Věrím, že vaříte dobré pivo, zatím jsem ho nepil, tak jej nemohu hodnotit, ale i kdyby nechutnalo, tak bych jej nepomlouval.

0/0
25.7.2014 22:14

J46a68r94o14s42l22a19v 36J36a80k36e10š 6701491212781

zkuste nekdy projit par podniku kde se o Gambrinus, treba 10 vycepni staraji jak muzou a stejne to pivo neni takovy jako v pivovaru, pak si zajdete napr. do KMP v Plzni na nejaky dobry lezak a porovnejte...

0/0
25.7.2014 22:22

J32a68r45o26s84l47a52v 91J39a64k67e65š 6751701162121

rekl jsem to laicky, odpocivaji (jsou mrtve, rozkladaji se), stejne je to u cloveka, kdyz zemre, rika se ze odpociva (take se roklada).

Dle meho pokud se dodrzi spravna teplota dle kvasnic, tak by se mrtve bunky s pivem nesmichaji, v dile poletuji jen ty zive...

0/0
25.7.2014 22:25

J51a91n 92S69o68u59k40u18p 1314924396815

Pane Fusek a jak sbíráte pěnu v CKT? Vyšlete tam potápěče? Já vím, netřeba, pivo se potom vyfiltruje do mrtva.

Používáte HGB?

+2/0
25.7.2014 13:27

J55a88r11o34s64l32a62v 42J57a90k96e60š 6301521212131

pss to je tajny

"samo ze ho tam nepouzvaji" jak jinak.

Nekde jsem cetl pekou historku z prohlikdy pivovaru

Prohlidka velkeho pivovaru  jinde, dotaz navstevnika na perzonal

"a co dela tamten velkej stroj... to je...no to je na sodovku, aby meli zamestnanci co pit" :)

+2/0
25.7.2014 13:32

J56a50n 70Z59a19j30a97c 2299575289182

Tam mají speciální CK tanky, které se vůbec neliší od hliněných kádí, a deka se v nich nedělá. Je na to výrobní tajemství a speciální tradiční kvasnice, stejné jako v roce 1842.

Groll by plakal... Nebo teda - vzhledem k tomu, jakou měl povahu - by spíše umlátil železnou tyčí celé vedení pivovaru.

+1/0
25.7.2014 13:59

J62a18n 15S17o62u54k23u20p 1834744656415

Ještě má tu drzost napsat, že ´postup je stejný´. Ano, něco se do něčeho napustí, ryzí tradice. Kdyby napsal, že pivo kvasí v ckt a pak se filtruje, ok, budiž, ale prý ´dokonalejší chlazení´ (zatímco ostatní jsou naprosto nedokonalí) a ´jímají cočko´ (co mně je do toho, proč jímají cočko? Aby ho pak mohli zase uměle naprasit do nedostatečně sekundárně zkvašeného piva, já vím, že se vůbec na něco ptám).

Závěrečná řeč: http://youtu.be/TDeHxAy4nuw?t=6m36s

+2/0
25.7.2014 14:16
Foto

P21a48v52e68l 93Z11í94t19e48k 3172296157

Pracuji v pivovarství už hodně dlouho a neviděl jsem nikde hliněné kádě, také jsem nikde o nich nečetl. Můžete mi dát typ, kde bych je mohl vidět nebo nějaký odkaz na tuto technologii, děkuji.

0/0
25.7.2014 14:25
Foto

P74a51v68e31l 45Z68í13t15e16k 3142546787

To muselo být jedině v době Keltů, nebo dříve.

0/0
25.7.2014 14:26

J48a84n 89Z96a74j38a10c 2299805849392

O hliněných kádích mumlal cosi pan Fusek, byla to reakce na něj :)

0/0
25.7.2014 15:16
Foto

P48a70v76e38l 34Z56í32t98e24k 3112856127

Promiňte, četl jsem dříve váš přispěvek a také jsem se opravil. Ale přesto bych Vás poprosil o vysvětlení sekundárního kvašení piva. To je nějaký nový postup nebo pouze hanlivý výraz?

0/0
25.7.2014 18:35

J87a12n 53S87o47u16k62u35p 1144434976895

To jsem psal já. A Vy nevíte, co to je sekundární kvašení? To si děláte srandu? Jakže dlouho pracujete v pivovarnictví? I když chápu, v chemovýrobě ´piva´ ála G tento pojem neexistuje, protože je technologicky nepřípustný a defacto nemožný.

0/0
25.7.2014 18:44
Foto

P54a25v15e21l 72Z77í28t84e92k 3662396827

Bohužel nevím, domnívám se, že sekundárním kvašením myslíte dokvašování či zrání piva. Sekundární kvašení se využívá u jiných fermentací.

0/0
25.7.2014 19:12

J74a90r73o79s59l81a54v 63J46a98k86e19š 6711831212801

sekundarni kvaseni a sekundarni fermentace je jedno a totez co ja vim...

0/0
25.7.2014 19:32
Foto

P74a31v13e43l 36Z78í48t78e40k 3262866517

To ano fermentace a kvašení jsou synonyma. Problém je slovo sekundátní. Moje otázka zní, jestli tím myslíte dokvašování? V pivovarnictví se tento vyraz normálně nepoužívá. Většinou se mluví o hlavním kvašení a dokvašování, zrání piva. Hledal jsem tento výraz v Hlaváčkovi i v Pivovarnictví (Basařová).

0/0
25.7.2014 19:49

J33a67r26o93s45l24a15v 72J24a87k54e53š 6611521352181

ano unas se tento vyraz v profi pivorarnictvi nepouziva, ale je to bezny vyraz.

Stejne to mate romem, tomu se taky bezne rika ci**n... ale v mediich a vsude jinde mu tak nereknete

0/0
25.7.2014 19:52

J26a27n 12S10o92u16k14u28p 1444354486485

Je to běžný výraz, nevím, proč se tak ztrapňujete. Oba víme, že tak jako tak ten váš ´výrobek´ tento pojem technologicky nezná. Tedy se nedivím, že se jím tak oháníte. Nebo spíš možná divím, být Váma, raději zamlčím.

0/0
25.7.2014 22:59

J22a35r11o28s64l66a22v 23J41a70k24e36š 6681161182601

P, Zitek je hlavni sladek v Gecku co ja vim :)

0/0
25.7.2014 19:35

J43a57r88o73s35l22a70v 24J97a84k50e39š 6601211752101

staci zadat tento vyraz do vyhledavace.

treba zde: http://www.northernbrewer.com/learn/homebrewing-101/step-3/

ano to uvas v PU neznate, tam se to dokvasuje jinak. V malovyrobe probyha sekundarni kvaseni se zbytkem kvasinek v lahvi ci sudu a pak az se to lahvuje ci vypije.

0/0
25.7.2014 19:40
Foto

P88a66v34e11l 62Z53í35t95e85k 3232936837

Dík, tak jsem to taky našel, v Malting and brewing science. Angličané to použivají ale mně se více líbí maturation proti secondary fermentation.

0/0
25.7.2014 20:54







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.