Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Levnější šunkové salámy mohou být lepší, ukázal test MF DNES

Šunkové salámy mají být lesklé, hladké, na skusu šťavnaté a přiměřeně slané a kořeněné. Většina ze 14 testovaných salámů z Česka a zahraničí, prodávaných v tuzemských obchodech, přesvědčila porotu o své kvalitě. Několik vzorků však neobstálo ani chutí, ani obsahem masa.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

K59a84r16e42l 68D43r60d71a 6323575467199

Právě jsem se vrátil z Hradu. Tak uvádění na omylů na pravou míru, aby mě na přání pana Odrazila LIDL nezažaloval. ;-D

  Dulano šunkový salám v testu skutečně stojí 55 Kč (54,90) za 350 g v celku. Rakouský salám, oplakávaný vicemistr v testu, stojí v Bille 38 Kč 100 g! A k tomu obsahuje barvivo z hmyzu! A E120 jsem našel v různých uzeninách v Bille bez ohledu na cenu. Někdo prostě barví "brouky" salámy do červena, někdo ne.

  V LIDLu mají právě v akci šunkový salám za 12 Kč, 80% vepřové kýty, žádní brouci, a výrobce LE&CO pod značkou PIKOK. Tak ten si pochvaloval ředitel Krahulíku. Chválí tedy konkurenci. Jinak Krahulík dělá pro PIKOK salámy, jiní výrobci dělají "šunky". Privátní značka PIKOK je kočkopes. Stejné je to s privátní značkou Vocílka. Stejné salámy a stejné složení dodávané Krahulíkem jako u PIKOKu.

  Jinak mě dostal Lovecký salám od Krahulíka. V Bille mají ten samý jako v LIDLu pod značkou Vocílka, kde uvádí 132 g masa na 100 g výrobku. Vedle mají v akci šišku Loveckého salámu, kterou zákazník nevidí na řezu. Je to také Krahulík, ale na ní je uvedeno jen 116 g masa na 100 g výrobku. Nejsou to tedy údaje vycucané z prstu a výrobce s nimi pracuje. A samozřejmě, Krahulík vše barví "brouky". ;-)

+2/−1
16.10.2014 23:56

P81a50v90e46l 52O37d58r87a68z30i63l 6104769297900

Kupte si vyschlej lovečák od ZŘUD a neřešte nějaký lowcost ze supermarketu.

+1/0
17.10.2014 8:37

P53a52t71r89i11k 40S29v92o58b83o91d32a 3519581866105

souhlas, zřud je snesitelný

0/0
17.10.2014 12:13

P83a53v60e23l 12O44d53r39a64z94i66l 6714269847770

+ se omlouvám za tu cenu, já měl za to, že stojí 59,90 - aspoň je vidět, jak to sleduju 8-o

0/0
17.10.2014 8:37

R67o66m41a80n 77L15i74p28s81k51ý 2319963869

To jako fakt? 132 g masa na 100 g výrobku? A pětiletku splníme za tři roky, ne?;-D

0/−6
17.10.2014 20:50

T67o44m36a46s 19N43o63v26o32t68n76y 3501176278609

Když o tom nic nevíš, tak se prosím tě aspoň neztrapňuj, ok?

+2/0
19.10.2014 23:58

K45a45r61e31l 42D98r24d63a 6833275167319

Obsah masa uváděný u uzenin je dle mého reklamní finta. Pojem "maso" je neskutečně vágní. Zákazník si samozřejmě představuje "libovou flákotu" a na základě toho nakupuje.

  Uměl by tady někdo jasně definovat pojem "obsah masa"? (Dle receptury je zřejmé, že fermentované uzeniny mají na vstupu libového masa polovinu či 2/3. Přitom na obalech se uvádí neuvěřitelné údaje.) V testu mají šunkové salámy 51 - 92% masa. Cena odpovídá často šunce, a je to tedy možné. Dle předpisů má mít šunkový salám min. 55% masa a max. 20% tuku. Kvalitní se skutečně blíží šunce s maximálním obsahem libového masa. (92% je tedy údaj žádoucí.) 

  Pojem "obsah masa" bude rozdílně určen dle typu uzeniny. Také jde o to, zda je to údaj před zpracováním, či v hotovém výrobku. Já našel vysvětlení, kterému příliš nerozumím: "Maso, o jehož obsahu se dočteme na obalech výrobků, představuje takzvanou kosterní svalovinu, která přirozeně obsahuje i tukovou tkáň a kolagenní bílkoviny, které převažují v kůžích. Jejich obsah je však limitován horní hranicí, a pokud tuto hranici přesáhnou, již se do obsahu masa nezapočítávají a ve složení se uvádí zvlášť (obvykle jako sádlo a kůže). Obsah masa se pak o tyto položky sníží. Naproti tomu čisté svalové bílkoviny představují podíl bílkoviny, která pochází čistě z masa. Do této bílkoviny se nezapočítává bílkovina kolagenní a na její obsah nemá žádný vliv ani obsah tuku ve výrobku. Tedy čím je vyšší obsah čistých svalových bílkovin, tím bylo pro výrobu použito větší množství „libového“ masa."

  Rozumím tomu tak, že výrobce smí libovolně tučné maso s kůží vydávat za libové maso, resp. "obsah masa" až do okamžiku, kdy kolagenní bílkoviny přesáhnou parametry pro kůži. Pak se musí uvádět kůže a sádlo ve výrobku zvlášť. Přitom, pokud nezná zákazník obsah čistých svalových bílkovin, nemůže na obsah libového masa nijak usuzovat. Pokud ví výrobce, co si smí dovolit, není motivován k tomu, aby za maso vydával kdeco a jen si ohlídal žádané parametry?

+1/0
16.10.2014 14:07

K78a78r41e40l 60D23r55d51a 6963595407349

Jasná definice masa je zde. Do roku 2003 se pod pojmem "maso" ukrývaly: kůže, separát, vnitřnosti, krev. Od roku 2003 se užívá definice EU. "Maso" je výhradně svalovina, nesmí to být separát. Vepřové smí mít max. 30% tuku a 25% pojivových tkání. Hovězí a pod. smí mít max. 25% tuku a 25% pojivových tkání. "Maso", které nevyhoví těmto požadavkům lze použít, ale musí se uvést obsah tuku a/nebo pojivové tkáně na obale a snížit přiměřeně údaj o obsahu masa.  

  Pokud tomu rozumím dobře, libové vepřové obsahuje 5-8% tuku, libové hovězí 3% tuku. Jako pitomý zákazník hloupě předpokládám, že výrobce neuvažuje "maso" jinak. Vyhláška ale určuje, že ve výrobě se libového masa pod pojmem "maso" může ukrývat u vepřového i hovězího asi tak 50%. ;-D A také to říká, že obsah libového masa může kolísat při výrobě o 50%. Záleží jen na tom, zda má výrobce ochotu použít kvalitnější surovinu nebo nemá. ;-)

  Takže uváděný obsah masa v uzeninách si zákazník může orientačně podělit 2 a má skutečný obsah "libového masa" ve výrobku! ;-D No sláva, utíkám počítat do LIDLu. ;-D

http://www.cszm.cz/clanek.asp?typ=1&id=898

K tomu česká vyhláška:

http://www.szpi.gov.cz/docDetail.aspx?docid=1006196&docType=ART&nid=11816

+1/0
17.10.2014 7:01

K16a51r23e51l 43D71r13d36a 6963565667469

A jen tak mimochodem, pokud vyhláška umožňuje volný výklad pojmu "maso" v toleranci 50% tuku a pojivových tkání, jak se asi dělají testy na obsah masa s přesností na desetiny procenta? Jak má laboratoř nastaven pojem "maso" a jak ho ověřuje?

  Při 50% toleranci v kvalitě "masa" mi testy přijdou jen jako jedna velká pohádka.

  To samé platí pro označování kvality výrobku obsahem masa.

0/0
17.10.2014 10:33

T15o69m75a54s 67N29o71v61o90t36n41y 3461536368469

Tak sis povykládal, ale blbě, no...

0/0
20.10.2014 0:00

P89a93v71e19l 47O84d30r95a35z56i11l 6214509557120

Pane Karle Drdo!

Píšete: "Šunkový salám Dulano mi nic neříká."

Můžete mi vysvětlit, proč do diskuse o výrobku, který jste v životě neviděl, píšete stovky řádků příspěvků, kde své lži vydáváte za realitu? Co kdyby vás Lidl žaloval?

0/0
16.10.2014 12:23

K93a81r32e74l 93D54r52d78a 6963385397679

Hmm, to by mi chybělo... Nažeru se brouků z LIDLu od Babiše a vzápětí k tomu výhrůžka žalobou, že mi snad dobroty značky "PIKOK" nechutnají? To by bylo přece hrozně nespravedlivé? ;-(

  Jinak jsem se chybně domníval, že v testu jsou krájené šunkové salámy a zarazilo mě, že žádný takový salám DULANO v LIDLu neexistuje. Tak jak může vyhrávat soutěže?

  Po "podrobném vyšetření" jsem přišel na to, že jde o DULANO, co se prodává v celku a nakrájen byl jen na soutěž. A soutěž není vlastně soutěž, když tam ředitel Krahulíka propaguje uzeniny Krahulík. Aneb, výrobci si přišli ohlídat, aby test dopadl ve prospěch jejich brouků. A pak kdo tady lže. ;-D

0/0
16.10.2014 12:57
Foto

V72l25a24d81i14m88í45r 66V46o12l83k57o 6970302487799

krájená Dulano běžně kupuji;-)

0/−1
16.10.2014 17:42

T28o20m28a60s 20N45o34v46o64t31n61y 3511446508919

No kdo lže, ty. Já nevím, dělal jsi skladníka v Lidlu a vyhodili tě, nebo proč ti tak leží v žaludku, ačkoliv je mezi těmi supermarkety mezi Top3?

0/0
20.10.2014 0:02

K22a18r54e61l 33D19r42d29a 6163605197449

Od brouků k obsahu masa. Je to lež od A do Z. V LIDLu jsem se včera začetl do složení uzenin. Je úplně jedno, zde je výrobek německý nebo český. LIDL (a určitě nejen on) píše na uzeniny jen reklamní kecy, aby se dobře prodávaly.

  Ukazatelem by měl být obsah čistých svalových bílkovin. Což se zákazník z popisů nedozví. Libové maso na řízky má asi 20% ČSB. Nejkvalitnější šunky mají mít min. 16% ČSB. (Asi to počítám velmi hrubě. Ale Lovecký salám má mít min. 15% ČSB. Měl by být tedy vyroben ze 75% z čistého libového masa. Recept tomu odpovídá.)

  Zde je recept na Lovecký salám registrovaný v EU pro 100 kg salámu: hovězí maso s obsahem tuku (SOT) do 10 % 5,0 kg, vepřové maso SOT do 20 % 75,0 kg, vepřový výřez – vepřové maso SOT do 30 % 10,0 kg, vepřový výřez – vepřové maso SOT do 50 % 50,0 kg, vepřová slanina 20,0 kg, dusitanová solicí směs 3,4 kg, černý pepř mletý 0,35 kg, cukr 0,30 kg, česnek 0,08 kg, hřebíček mletý 0,04 kg, antioxidant E 315 nebo E 316 max. 0,05 kg, startovací kultury.

  Hotový výrobek má mít min. 15% ČSB, max. 45% tuku, max. 4,2% solí.

  A jak vidí "Lovecký salám" LIDL - Krahulík? "100 g bylo vyrobeno ze 132 g masa." Jak to počítají? Čistého masa je v receptu 80 g. Pak jde o 60 g tučného masa a 20 g slaniny. Kde se vezme údaj 132 g masa? Odhaduji, že je to výsledek nějakého měření. Nebo přiznávají, že místo 140 g užívají jen 132 g a zbytek je sádlo. Těžko říct. Zní to pěkně. Salám vypadá docela pěkně. Nikdo ze zákazníků netuší, že suroviny mají mít 165 g na 100 g salámu. Jiné složení se ale nedovíte, dále je jen slovní popis. Zřejmé je z něj užití barviv červená řepa a košenila z hmyzu. Což je dle receptu nepřípustné. Obsah tuku max. 50%, obsah solí max. 4,5%. Výrobek tedy podle popisu odpovídá laciné třídě a podvodu a nesplňuje parametry skutečného Loveckého salámu.

  Výrobce nám ale nic nezakrývá. Jen reklama na obalu prodává "kvalitní potravinu". ;-D

+1/−1
16.10.2014 8:15

P57a78v47e26l 94O34d14r98a77z28i21l 6174619797880

Já si nemyslím, že LIDL může za vaši úpornou nechápavost.

Naučte se počítat a pak přispívejte.

0/0
16.10.2014 11:27

K44a49r67e82l 25D11r60d90a 6453895747859

Co tam mám přepočítáno špatně? Doložte to.

0/0
16.10.2014 12:28

P55a19v77e98l 53O58d35r89a88z84i82l 6444569207460

Čistého masa není ve vašem receptu 80g.

0/0
16.10.2014 14:58

K92a43r89e43l 54D70r39d52a 6833665927369

Přepočítejte to lépe, prosím. Narážíte na co přesně? Pokud to vezmu přesněji bez tuku (domácí výroba): 4,5 kg hovězího, 60 kg vepřového, 7 kg + 25 kg vepřového. Tj. optimálně 96,5 kg libového masa, tj. 58%.

  Nebo i s tím "základním" tukem 5 kg + 75 kg, a bez tuku 7 + 25 kg. Tj. 112 kg libového masa, tj. 68%.

  Jiný výpočet, min.15% ČSB, odhaduji, že je třeba 75% libového masa, možná spíš jen 2/3, tj na vstupu 123,75 kg či spíše jen 110 kg. Ale jde jen o odhad.

  Pokud PIKOK v LIDLu uvádí 132 kg masa na 100 kg salámu, tak říká co? Kvalitní Lovecký salám by měl mít 100 kg libového masa na vstupu. Že by PIKOK byl super, nejlepší na světě, a dával do receptu o 20-30% masa více? Proč pak na tak kvalitní salám užívá jedovatá barviva a kazí pověst tradiční české speciality?

  Podle mě jde o nějaký přepočet, kdy obsah výsledné ČSB se přepočítá na předpokládaný obsah libového masa na vstupu. Nebo o nějaké měření. Nebo jak mám výše, 132 kg lze podle čehosi označit za maso. Dalších 30 kg je již třeba označit jako sádlo. Problém je, že nevíme (nevím), co je v popisu myšleno pod pojmem "maso".

+1/0
16.10.2014 15:53

K29a55r28e56l 80D15r58d27a 6523675497219

Takže podle vyhlášky lze i ten výřez s 30% tuku označit jako maso. Pak by se dal recept počítat jako 5 + 75 + 10 kg "masa", tj. 90 kg. A z tučných 50 kg započítat jen přiměřený podíl masa (do 30% tuku), tj. 32,5 kg "masa". A máme z toho minimálně 122,5 kg masa na 100 kg výrobku.

  Výrobce přitom může užit 50% tuků a šlach a říkat tomu "maso". Takže zákazník má u takové uzeniny v EU jistotu min. 61 kg libového masa bez ohledu na recept. 

  U kvalitního Lovečáku by měl zákazník dostat něco kolem 100 kg libového masa na 100 kg výrobku. Vyhláška ale připouští, že zákazník může být ošizen o 30-40 kg libového masa a přitom kupovat výrobek s bombastickou informací 130 kg masa na 100 kg výrobku! ;-)

+1/0
17.10.2014 7:28

P63a12v54e98l 54O63d83r48a68z89i24l 6974119987400

Já vám to řeknu asi takto: když chcete maso, kupte si maso. Když si kupujete salám, tak nečekejte samý maso. Viděl jste někdy salám? Jak tam jsou takový ty bílý tečky na řezu?;-)

0/0
17.10.2014 8:39

T41o83m79a34s 24N85o65v98o70t42n66y 3361626508609

Víš jak se ten lovečák nebo podobné fermentované salámy vyrábí? Zjevně ne, jinak bys tu nepindal o "záhadě" 132g masa. Takže sice se tu oháníš kde čím včetně receptur, ale úplně zbytečně.

0/0
20.10.2014 0:05

B29e49n 75P49a32v90k68a 1837533387121

Stačí se řídit obsahem tuku. To neočůrá nikdo. Jak má něco kolem 50 %, je to sajrajt. A že jich je.

0/0
16.10.2014 17:03

K19a86r59e64l 14D57r79d15a 6273845677879

Dostal jsem chuť na salám. Nažral jsem se večer hmyzu z LIDLu od Krahulíka. Rakovinotvorná přísada, vyvolávající alergii, astma, kopřivku, sennou rýmu. Pokud, milí asociální Češi, nechcete žrát rakovinotvorné brouky jako včera já, vyhněte se uzeninám, cukrovinkám, jogurtům, sladkostem - Danone, OLMA, Kunín, Madeta, Pribina, Nestlé, Opavia, Krahulík... Viz pojem "košenila" - E120. Řešení je jedno, nic v Česku nejezte. ;-D

  Je to červené barvivo dělané z hmyzu. Přidává se do uzenin, aby parodovalo obsah masa. Je to v rozporu s recepturou uzenin. V cukrovinkách a mléčných výrobcích paroduje jahody.

  Já to koupil v Loveckém salámu PIKOK. "Lovecký salám" má ochrannou známku EU Zaručená tradiční specialita. Je předepsáno jeho složení. Barviva nesmí obsahovat. Pro výrobce je ale snazší šidit, obelhávat a okrádat zákazníky, než na svůj výrobek nalepit známku ZTS a garantovat zákazníkům "skutečný Lovecký salám".

  Na stránkách Krahulíku najdete hádanici s dTestem o šizení Poličanu. Prý chyby měření a výrobní tolerance. :-P

+1/−1
16.10.2014 7:25

P25a95v76e46l 55O37d22r96a57z84i27l 6384949587350

Pořád nadáváte na LIDL a pořád tam lezete.

Nejste příliš moudrý.

0/0
16.10.2014 11:30

K59a18r50e25l 94D79r85d82a 6563215207769

Kontroluji tak své asociální spoluobčany. A, je to katastrofa... ;-D

0/0
16.10.2014 12:24

T62o77m81a44s 43N43o80v86o33t35n24y 3321386258269

Když jsi tak zběhlý v receptuře, tak dokaž, že nesmí obsahovat barviva. Nápověda - to že nejsou specifikována v nějaké receptuře z netu, ještě neznamená že tam nejsou a nemohou být naprosto legálně. Až ti to dojde, ozvi se.

0/0
20.10.2014 0:07

K15a60r11e42l 35D18r98d54a 6553185447529

Vítěz testu, šunkový salám Dulano, je rozkrojená šiška salámu v celku o váze 350 g. Cena je 16 Kč za 10 dkg, tedy jedno balení za 55 Kč. (Pokud si vzpomínám dobře.)

  Takže nic pro české socky. ;-D Proto ho nekupuji, nevím co bych doma dělal s 35 dkg měkkého salámu v celku. To je tak zpracovat do salátu. Takže informace "o kvalitě" k ničemu. Tento salám by si zasloužil soutěžit ve vlastní kategorii.

  V LIDLu mají aktuálně akci na šunkový salám PIKOK za 12 Kč. LIDL dělá akci u příležitosti tohoto článku v médiích, co si objednal. ;-D Nekontroloval jsem to, ale podle mě ho dělá Krahulík z Babišova AGROFERTu. V porotě seděli zástupci masokombinátů, co tyhle odpadky pro český trh vyrábí. Ten test je parodie. Na videu "ředitel Krahulíku chválí PIKOK z LIDLu." Skutečně objektivní testování. ;-D

0/0
16.10.2014 6:57

P92a44v20e92l 88O43d27r44a43z78i12l 6824949617760

Tak ten vítězný salám kupujeme často, samozřejmě nestojí 55 Kč, to jste si zase vymyslel nějakou blbost, ale je celkem poživatelný. Jistě, nic pro vás. To byste si totiž nemě nač stěžovat.

0/0
16.10.2014 11:32

K47a35r82e36l 92D65r63d68a 6773945197779

Já si zapamatoval něco kolem 16 Kč za 10 dkg. Cena je bez záruky. Pokud s ní nesouhlasíte, bylo by fajn ji upřesnit. (Jinak Vás lituji. Já takové potraviny "často" nekupuji.) ;-)

0/0
16.10.2014 12:22

P50a53v77e37l 87O34d97r37a93z88i25l 6304429947970

No, protože na to nemáte.

0/0
16.10.2014 14:58

B81e70n 81P97a59v40k56a 1327173307351

Jo, ta Lidl německá šunka je fakt dobrá. Myslím, že to vyhrála právem. Akorát se mně už zdá dost drahá, když je v plné palbě. To si člověk možná radši pak koupí biftek:-)

0/0
15.10.2014 23:30

B18e58n 36P79a50v24k93a 1337493927891

Aha, tak pardon, ta v testu nebyla. To ve videu jsem nikdy neviděl.:-)

0/0
15.10.2014 23:42

O10t74a93k70a62r 48N53ě46m67e15c60k70ý 3654860169227

Tip na šunkový salám pro Brnňáky: Řeznictví Štulpa, Lelekovice - naproti škole. 1kg/140Kč. Ale ta chuť.

0/0
15.10.2014 18:15

J20a28r20o95s55l30a67v 97M88e78d67u18n73a 6152478707580

donáška do Čech asi bude za příplatek, co?

0/0
15.10.2014 19:44

L87u80k81á33š 64Š68o92b82á63ň 5830671135978

Všechny tyto testy mají jedno společné, nedé se jím věřit protože jsou to testy na objednávku velkých korporací. Viz. test časopisu dTest o pracích prášcích, jako ten nejlepší byl zvolen prášek který byl nejvíc škodlivý dle Českého zkušebního ústavu.

Takže to o něčem svědčí.....

+2/−5
15.10.2014 10:15

J64a24k63u18b 81Š22a30f81a92n53d54a 7355717731691

Spíše bych řekl, že to závisí na kritériích hodnocení. Když budu chtít rozpouštědlo, nebude mě zajímat jak je škodlivé ale jak rozpouští.

+10/0
15.10.2014 10:44

P84e38t92r 98K22o98s16t97k34a 7406862622511

Souhlas. Když iDnes testovalo jogurty, vyhrála to Jogobella (což je svinstvo nahnané chemií). Třeba taková Hollandia byla až někde daleko za ní, protože mimo jiné má mdlou chuť (neobsahuje dochucovadla, aromata, zvýrazňovače chuti atp.), proto je logicky špatná, no ne :D? Stejně tak ji předehnala svinstva od Danone, o kterých vám lidi na VŠCHT řeknou, že by raději vykouřili krabičku Startek bez filtru, než pojídat toto... :D

+2/0
15.10.2014 13:25

J12a72r65o83s40l85a79v 12M92e19d96u65n58a 6372158877370

souhlasím, že u testu v tištěné verzi jsem se víc zajímal o senzorické chu´tové body než o to, jak skvěle vypadá obal a jak nás informuje...

0/0
15.10.2014 19:45

T78o39m96a29s 22N77o54v73o13t84n65y 3171646828509

že byl škodlivý neznamená že není nejlepší v praní

+2/0
16.10.2014 0:08
Foto

L35u67c40i89e 80P87r51a41ž86á89k82o44v83á 5112568503783

Vřele doporučuji shlédnout pořad Romana Vaňka Jídlo s.r.o. - Šunka (4 díly).

K něčemu, co se jmenuje šunkový salám, snad více komentářů netřeba...

+2/−1
15.10.2014 10:02

L92u46k12á18š 32Š53o82b59á87ň 5380651815938

Porovnávat kvalitu Šunkových salámů nejde, protože zkrátka žádnou kvalitu nemají. Přesně jak je řečeno ve výše zmíněném Jídlo s.r.o. - Šunkové salámy jsou to nejhorší a o šunku to ani nezavadilo - odpad.

+1/−2
15.10.2014 10:17

K46a84r54e23l 24D32r68d74a 6963565897879

Kde tam probírají šunkový salám? Nenarazil jsem na to. V Šunka (3) řeší různé kategorie šunek. Nejhorší je pizza šunka. Což se blíží salámu. Docela bych uvítal informaci jak rozeznat kvalitní měkký salám. (Jsem optimista. Věřím, určitě něco takového existuje.) ;-D

0/0
15.10.2014 14:44

P65e41t32r 93M20o89t11y38č24k38a 1714451473264

Ano, existuje, minimálně zahraniční výrobky.

0/0
15.10.2014 22:42

T44o85m17a30s 98N22o74v15o94t46n59y 3381866418289

A proto třeba ten z Globusu má 91% masa tak je to odpad ;-D

+1/0
16.10.2014 0:10

P19e27t48r 55K27o44s87t50k37a 7936282752791

Tak zrovna Vaňka absolutně neuznávám. Jeho pořady jsou plné zavádějících informací a spousta toho nepadne vůbec. Třeba v jeho Pekle na talíři řešili džusy. Naprosto ale vynechali informaci o tom, co to znamená "z koncentrátu", což je 95% džusů. Ty jsou bez jakýchkoliv vitamínů. Není na nich zdravého vůbec nic, spíš naopak. Takový nepodstatný detail, že?

+1/0
15.10.2014 13:20

T64o31m55a81s 77N76o15v34o88t89n36y 3901746908369

Kecy, vitamínů je tam míň, ale pokud je to kvalitní koncentrát, není na tom nic škodlivého.

0/0
16.10.2014 0:11

K36a57r59e60l 24D96r95d29a 6533955917989

Pořady Romana Vaňka. Dostal mě Šunka (3). Němci, Poláci, Maďaři... nemusí v Česku u svých uzenin uvádět čistý obsah masa. Takže 96% obsah masa na německých uzeninách je včetně sádla, kůže a kopyt... Zatímco český výrobce musí poctivě uvést třeba 45% vepřového masa, tedy svaloviny. Aneb český výrobce musí v Česku dodržet přísnější české předpisy. Zahraniční výrobce nemusí. Ten jede v Česku jen podle předpisů EU. Doma zase jede podle svých přísnějších předpisů. Takže vývoz se v EU vyplácí a jde programově o vývoz nekontrolovaných odpadků! RvEU

  Po diskusích s fandy LIDLu mi to přijde jako bomba informace. :-P

http://www.stream.cz/porady/jidlo-s-r-o

http://www.stream.cz/porady/peklonataliri

+1/−4
15.10.2014 14:40

R96o66m92a15n 93H97o35k40y24n13á56ř 8190641229848

Pokud to chtějí prodávat v ČR, tak musí dodržovat české zákony a vyhlášky, včetně povinnosti deklarovat určité informace na obalu.

+2/0
15.10.2014 15:05

K38a58r29e36l 69D96r24d10a 6463675257659

Patrně nemusí. České předpisy platí jen pro výrobce z Česka. Předpisy EU se vztahují na import a musí je Česko respektovat, přitom jsou mnohem volnější.

+1/−1
15.10.2014 15:09







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.