Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Levnější šunkové salámy mohou být lepší, ukázal test MF DNES

Šunkové salámy mají být lesklé, hladké, na skusu šťavnaté a přiměřeně slané a kořeněné. Většina ze 14 testovaných salámů z Česka a zahraničí, prodávaných v tuzemských obchodech, přesvědčila porotu o své kvalitě. Několik vzorků však neobstálo ani chutí, ani obsahem masa.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

K68a58r25e77l 16D17r17d96a 6953135667919

Právě jsem se vrátil z Hradu. Tak uvádění na omylů na pravou míru, aby mě na přání pana Odrazila LIDL nezažaloval. ;-D

  Dulano šunkový salám v testu skutečně stojí 55 Kč (54,90) za 350 g v celku. Rakouský salám, oplakávaný vicemistr v testu, stojí v Bille 38 Kč 100 g! A k tomu obsahuje barvivo z hmyzu! A E120 jsem našel v různých uzeninách v Bille bez ohledu na cenu. Někdo prostě barví "brouky" salámy do červena, někdo ne.

  V LIDLu mají právě v akci šunkový salám za 12 Kč, 80% vepřové kýty, žádní brouci, a výrobce LE&CO pod značkou PIKOK. Tak ten si pochvaloval ředitel Krahulíku. Chválí tedy konkurenci. Jinak Krahulík dělá pro PIKOK salámy, jiní výrobci dělají "šunky". Privátní značka PIKOK je kočkopes. Stejné je to s privátní značkou Vocílka. Stejné salámy a stejné složení dodávané Krahulíkem jako u PIKOKu.

  Jinak mě dostal Lovecký salám od Krahulíka. V Bille mají ten samý jako v LIDLu pod značkou Vocílka, kde uvádí 132 g masa na 100 g výrobku. Vedle mají v akci šišku Loveckého salámu, kterou zákazník nevidí na řezu. Je to také Krahulík, ale na ní je uvedeno jen 116 g masa na 100 g výrobku. Nejsou to tedy údaje vycucané z prstu a výrobce s nimi pracuje. A samozřejmě, Krahulík vše barví "brouky". ;-)

+2/−1
16.10.2014 23:56

P52a69v31e39l 42O98d68r94a91z95i82l 6114339747940

Kupte si vyschlej lovečák od ZŘUD a neřešte nějaký lowcost ze supermarketu.

+1/0
17.10.2014 8:37

P60a50t33r56i15k 91S90v62o63b85o64d61a 3179981516225

souhlas, zřud je snesitelný

0/0
17.10.2014 12:13

P58a42v71e15l 78O67d57r45a35z80i90l 6494689887300

+ se omlouvám za tu cenu, já měl za to, že stojí 59,90 - aspoň je vidět, jak to sleduju 8-o

0/0
17.10.2014 8:37

R84o19m34a15n 73L30i18p16s50k29ý 2239253469

To jako fakt? 132 g masa na 100 g výrobku? A pětiletku splníme za tři roky, ne?;-D

0/−6
17.10.2014 20:50

T51o46m15a19s 37N44o74v12o80t61n45y 3281786288769

Když o tom nic nevíš, tak se prosím tě aspoň neztrapňuj, ok?

+2/0
19.10.2014 23:58

K46a43r55e36l 82D94r24d91a 6273785657139

Obsah masa uváděný u uzenin je dle mého reklamní finta. Pojem "maso" je neskutečně vágní. Zákazník si samozřejmě představuje "libovou flákotu" a na základě toho nakupuje.

  Uměl by tady někdo jasně definovat pojem "obsah masa"? (Dle receptury je zřejmé, že fermentované uzeniny mají na vstupu libového masa polovinu či 2/3. Přitom na obalech se uvádí neuvěřitelné údaje.) V testu mají šunkové salámy 51 - 92% masa. Cena odpovídá často šunce, a je to tedy možné. Dle předpisů má mít šunkový salám min. 55% masa a max. 20% tuku. Kvalitní se skutečně blíží šunce s maximálním obsahem libového masa. (92% je tedy údaj žádoucí.) 

  Pojem "obsah masa" bude rozdílně určen dle typu uzeniny. Také jde o to, zda je to údaj před zpracováním, či v hotovém výrobku. Já našel vysvětlení, kterému příliš nerozumím: "Maso, o jehož obsahu se dočteme na obalech výrobků, představuje takzvanou kosterní svalovinu, která přirozeně obsahuje i tukovou tkáň a kolagenní bílkoviny, které převažují v kůžích. Jejich obsah je však limitován horní hranicí, a pokud tuto hranici přesáhnou, již se do obsahu masa nezapočítávají a ve složení se uvádí zvlášť (obvykle jako sádlo a kůže). Obsah masa se pak o tyto položky sníží. Naproti tomu čisté svalové bílkoviny představují podíl bílkoviny, která pochází čistě z masa. Do této bílkoviny se nezapočítává bílkovina kolagenní a na její obsah nemá žádný vliv ani obsah tuku ve výrobku. Tedy čím je vyšší obsah čistých svalových bílkovin, tím bylo pro výrobu použito větší množství „libového“ masa."

  Rozumím tomu tak, že výrobce smí libovolně tučné maso s kůží vydávat za libové maso, resp. "obsah masa" až do okamžiku, kdy kolagenní bílkoviny přesáhnou parametry pro kůži. Pak se musí uvádět kůže a sádlo ve výrobku zvlášť. Přitom, pokud nezná zákazník obsah čistých svalových bílkovin, nemůže na obsah libového masa nijak usuzovat. Pokud ví výrobce, co si smí dovolit, není motivován k tomu, aby za maso vydával kdeco a jen si ohlídal žádané parametry?

+1/0
16.10.2014 14:07

K34a36r96e83l 70D61r17d26a 6223645537979

Jasná definice masa je zde. Do roku 2003 se pod pojmem "maso" ukrývaly: kůže, separát, vnitřnosti, krev. Od roku 2003 se užívá definice EU. "Maso" je výhradně svalovina, nesmí to být separát. Vepřové smí mít max. 30% tuku a 25% pojivových tkání. Hovězí a pod. smí mít max. 25% tuku a 25% pojivových tkání. "Maso", které nevyhoví těmto požadavkům lze použít, ale musí se uvést obsah tuku a/nebo pojivové tkáně na obale a snížit přiměřeně údaj o obsahu masa.  

  Pokud tomu rozumím dobře, libové vepřové obsahuje 5-8% tuku, libové hovězí 3% tuku. Jako pitomý zákazník hloupě předpokládám, že výrobce neuvažuje "maso" jinak. Vyhláška ale určuje, že ve výrobě se libového masa pod pojmem "maso" může ukrývat u vepřového i hovězího asi tak 50%. ;-D A také to říká, že obsah libového masa může kolísat při výrobě o 50%. Záleží jen na tom, zda má výrobce ochotu použít kvalitnější surovinu nebo nemá. ;-)

  Takže uváděný obsah masa v uzeninách si zákazník může orientačně podělit 2 a má skutečný obsah "libového masa" ve výrobku! ;-D No sláva, utíkám počítat do LIDLu. ;-D

http://www.cszm.cz/clanek.asp?typ=1&id=898

K tomu česká vyhláška:

http://www.szpi.gov.cz/docDetail.aspx?docid=1006196&docType=ART&nid=11816

+1/0
17.10.2014 7:01

K32a83r20e57l 73D59r13d91a 6673715877709

A jen tak mimochodem, pokud vyhláška umožňuje volný výklad pojmu "maso" v toleranci 50% tuku a pojivových tkání, jak se asi dělají testy na obsah masa s přesností na desetiny procenta? Jak má laboratoř nastaven pojem "maso" a jak ho ověřuje?

  Při 50% toleranci v kvalitě "masa" mi testy přijdou jen jako jedna velká pohádka.

  To samé platí pro označování kvality výrobku obsahem masa.

0/0
17.10.2014 10:33

T11o45m77a13s 95N19o32v24o23t51n56y 3321256588219

Tak sis povykládal, ale blbě, no...

0/0
20.10.2014 0:00

P90a81v43e16l 84O36d39r24a27z50i25l 6694439677180

Pane Karle Drdo!

Píšete: "Šunkový salám Dulano mi nic neříká."

Můžete mi vysvětlit, proč do diskuse o výrobku, který jste v životě neviděl, píšete stovky řádků příspěvků, kde své lži vydáváte za realitu? Co kdyby vás Lidl žaloval?

0/0
16.10.2014 12:23

K38a74r33e15l 25D97r73d45a 6243755857509

Hmm, to by mi chybělo... Nažeru se brouků z LIDLu od Babiše a vzápětí k tomu výhrůžka žalobou, že mi snad dobroty značky "PIKOK" nechutnají? To by bylo přece hrozně nespravedlivé? ;-(

  Jinak jsem se chybně domníval, že v testu jsou krájené šunkové salámy a zarazilo mě, že žádný takový salám DULANO v LIDLu neexistuje. Tak jak může vyhrávat soutěže?

  Po "podrobném vyšetření" jsem přišel na to, že jde o DULANO, co se prodává v celku a nakrájen byl jen na soutěž. A soutěž není vlastně soutěž, když tam ředitel Krahulíka propaguje uzeniny Krahulík. Aneb, výrobci si přišli ohlídat, aby test dopadl ve prospěch jejich brouků. A pak kdo tady lže. ;-D

0/0
16.10.2014 12:57
Foto

V12l22a61d95i43m32í12r 79V76o18l59k95o 6880662397929

krájená Dulano běžně kupuji;-)

0/−1
16.10.2014 17:42

T75o66m94a14s 72N96o81v23o64t16n30y 3461666758289

No kdo lže, ty. Já nevím, dělal jsi skladníka v Lidlu a vyhodili tě, nebo proč ti tak leží v žaludku, ačkoliv je mezi těmi supermarkety mezi Top3?

0/0
20.10.2014 0:02

K17a21r89e24l 47D41r10d23a 6563805707739

Od brouků k obsahu masa. Je to lež od A do Z. V LIDLu jsem se včera začetl do složení uzenin. Je úplně jedno, zde je výrobek německý nebo český. LIDL (a určitě nejen on) píše na uzeniny jen reklamní kecy, aby se dobře prodávaly.

  Ukazatelem by měl být obsah čistých svalových bílkovin. Což se zákazník z popisů nedozví. Libové maso na řízky má asi 20% ČSB. Nejkvalitnější šunky mají mít min. 16% ČSB. (Asi to počítám velmi hrubě. Ale Lovecký salám má mít min. 15% ČSB. Měl by být tedy vyroben ze 75% z čistého libového masa. Recept tomu odpovídá.)

  Zde je recept na Lovecký salám registrovaný v EU pro 100 kg salámu: hovězí maso s obsahem tuku (SOT) do 10 % 5,0 kg, vepřové maso SOT do 20 % 75,0 kg, vepřový výřez – vepřové maso SOT do 30 % 10,0 kg, vepřový výřez – vepřové maso SOT do 50 % 50,0 kg, vepřová slanina 20,0 kg, dusitanová solicí směs 3,4 kg, černý pepř mletý 0,35 kg, cukr 0,30 kg, česnek 0,08 kg, hřebíček mletý 0,04 kg, antioxidant E 315 nebo E 316 max. 0,05 kg, startovací kultury.

  Hotový výrobek má mít min. 15% ČSB, max. 45% tuku, max. 4,2% solí.

  A jak vidí "Lovecký salám" LIDL - Krahulík? "100 g bylo vyrobeno ze 132 g masa." Jak to počítají? Čistého masa je v receptu 80 g. Pak jde o 60 g tučného masa a 20 g slaniny. Kde se vezme údaj 132 g masa? Odhaduji, že je to výsledek nějakého měření. Nebo přiznávají, že místo 140 g užívají jen 132 g a zbytek je sádlo. Těžko říct. Zní to pěkně. Salám vypadá docela pěkně. Nikdo ze zákazníků netuší, že suroviny mají mít 165 g na 100 g salámu. Jiné složení se ale nedovíte, dále je jen slovní popis. Zřejmé je z něj užití barviv červená řepa a košenila z hmyzu. Což je dle receptu nepřípustné. Obsah tuku max. 50%, obsah solí max. 4,5%. Výrobek tedy podle popisu odpovídá laciné třídě a podvodu a nesplňuje parametry skutečného Loveckého salámu.

  Výrobce nám ale nic nezakrývá. Jen reklama na obalu prodává "kvalitní potravinu". ;-D

+1/−1
16.10.2014 8:15

P16a71v53e37l 16O47d76r56a57z46i91l 6734459277570

Já si nemyslím, že LIDL může za vaši úpornou nechápavost.

Naučte se počítat a pak přispívejte.

0/0
16.10.2014 11:27

K33a46r49e87l 25D69r87d23a 6383225487319

Co tam mám přepočítáno špatně? Doložte to.

0/0
16.10.2014 12:28

P81a85v51e56l 72O72d82r35a42z92i42l 6244739237480

Čistého masa není ve vašem receptu 80g.

0/0
16.10.2014 14:58

K21a68r43e42l 66D11r48d35a 6773385337479

Přepočítejte to lépe, prosím. Narážíte na co přesně? Pokud to vezmu přesněji bez tuku (domácí výroba): 4,5 kg hovězího, 60 kg vepřového, 7 kg + 25 kg vepřového. Tj. optimálně 96,5 kg libového masa, tj. 58%.

  Nebo i s tím "základním" tukem 5 kg + 75 kg, a bez tuku 7 + 25 kg. Tj. 112 kg libového masa, tj. 68%.

  Jiný výpočet, min.15% ČSB, odhaduji, že je třeba 75% libového masa, možná spíš jen 2/3, tj na vstupu 123,75 kg či spíše jen 110 kg. Ale jde jen o odhad.

  Pokud PIKOK v LIDLu uvádí 132 kg masa na 100 kg salámu, tak říká co? Kvalitní Lovecký salám by měl mít 100 kg libového masa na vstupu. Že by PIKOK byl super, nejlepší na světě, a dával do receptu o 20-30% masa více? Proč pak na tak kvalitní salám užívá jedovatá barviva a kazí pověst tradiční české speciality?

  Podle mě jde o nějaký přepočet, kdy obsah výsledné ČSB se přepočítá na předpokládaný obsah libového masa na vstupu. Nebo o nějaké měření. Nebo jak mám výše, 132 kg lze podle čehosi označit za maso. Dalších 30 kg je již třeba označit jako sádlo. Problém je, že nevíme (nevím), co je v popisu myšleno pod pojmem "maso".

+1/0
16.10.2014 15:53

K36a65r82e37l 67D28r34d47a 6433185247209

Takže podle vyhlášky lze i ten výřez s 30% tuku označit jako maso. Pak by se dal recept počítat jako 5 + 75 + 10 kg "masa", tj. 90 kg. A z tučných 50 kg započítat jen přiměřený podíl masa (do 30% tuku), tj. 32,5 kg "masa". A máme z toho minimálně 122,5 kg masa na 100 kg výrobku.

  Výrobce přitom může užit 50% tuků a šlach a říkat tomu "maso". Takže zákazník má u takové uzeniny v EU jistotu min. 61 kg libového masa bez ohledu na recept. 

  U kvalitního Lovečáku by měl zákazník dostat něco kolem 100 kg libového masa na 100 kg výrobku. Vyhláška ale připouští, že zákazník může být ošizen o 30-40 kg libového masa a přitom kupovat výrobek s bombastickou informací 130 kg masa na 100 kg výrobku! ;-)

+1/0
17.10.2014 7:28

P86a92v69e83l 59O62d24r55a32z36i73l 6484249737360

Já vám to řeknu asi takto: když chcete maso, kupte si maso. Když si kupujete salám, tak nečekejte samý maso. Viděl jste někdy salám? Jak tam jsou takový ty bílý tečky na řezu?;-)

0/0
17.10.2014 8:39

T62o47m52a84s 54N34o47v15o95t19n54y 3151586908859

Víš jak se ten lovečák nebo podobné fermentované salámy vyrábí? Zjevně ne, jinak bys tu nepindal o "záhadě" 132g masa. Takže sice se tu oháníš kde čím včetně receptur, ale úplně zbytečně.

0/0
20.10.2014 0:05

B79e92n 44P95a98v57k86a 1377473847681

Stačí se řídit obsahem tuku. To neočůrá nikdo. Jak má něco kolem 50 %, je to sajrajt. A že jich je.

0/0
16.10.2014 17:03

K48a87r73e50l 36D15r40d54a 6843325697819

Dostal jsem chuť na salám. Nažral jsem se večer hmyzu z LIDLu od Krahulíka. Rakovinotvorná přísada, vyvolávající alergii, astma, kopřivku, sennou rýmu. Pokud, milí asociální Češi, nechcete žrát rakovinotvorné brouky jako včera já, vyhněte se uzeninám, cukrovinkám, jogurtům, sladkostem - Danone, OLMA, Kunín, Madeta, Pribina, Nestlé, Opavia, Krahulík... Viz pojem "košenila" - E120. Řešení je jedno, nic v Česku nejezte. ;-D

  Je to červené barvivo dělané z hmyzu. Přidává se do uzenin, aby parodovalo obsah masa. Je to v rozporu s recepturou uzenin. V cukrovinkách a mléčných výrobcích paroduje jahody.

  Já to koupil v Loveckém salámu PIKOK. "Lovecký salám" má ochrannou známku EU Zaručená tradiční specialita. Je předepsáno jeho složení. Barviva nesmí obsahovat. Pro výrobce je ale snazší šidit, obelhávat a okrádat zákazníky, než na svůj výrobek nalepit známku ZTS a garantovat zákazníkům "skutečný Lovecký salám".

  Na stránkách Krahulíku najdete hádanici s dTestem o šizení Poličanu. Prý chyby měření a výrobní tolerance. :-P

+1/−1
16.10.2014 7:25

P61a71v44e17l 24O59d22r57a28z46i76l 6314249577380

Pořád nadáváte na LIDL a pořád tam lezete.

Nejste příliš moudrý.

0/0
16.10.2014 11:30

K92a42r27e51l 53D37r67d95a 6983305377709

Kontroluji tak své asociální spoluobčany. A, je to katastrofa... ;-D

0/0
16.10.2014 12:24

T66o41m17a63s 80N48o48v58o72t39n75y 3351646138769

Když jsi tak zběhlý v receptuře, tak dokaž, že nesmí obsahovat barviva. Nápověda - to že nejsou specifikována v nějaké receptuře z netu, ještě neznamená že tam nejsou a nemohou být naprosto legálně. Až ti to dojde, ozvi se.

0/0
20.10.2014 0:07

K53a87r74e26l 32D88r37d19a 6393375927759

Vítěz testu, šunkový salám Dulano, je rozkrojená šiška salámu v celku o váze 350 g. Cena je 16 Kč za 10 dkg, tedy jedno balení za 55 Kč. (Pokud si vzpomínám dobře.)

  Takže nic pro české socky. ;-D Proto ho nekupuji, nevím co bych doma dělal s 35 dkg měkkého salámu v celku. To je tak zpracovat do salátu. Takže informace "o kvalitě" k ničemu. Tento salám by si zasloužil soutěžit ve vlastní kategorii.

  V LIDLu mají aktuálně akci na šunkový salám PIKOK za 12 Kč. LIDL dělá akci u příležitosti tohoto článku v médiích, co si objednal. ;-D Nekontroloval jsem to, ale podle mě ho dělá Krahulík z Babišova AGROFERTu. V porotě seděli zástupci masokombinátů, co tyhle odpadky pro český trh vyrábí. Ten test je parodie. Na videu "ředitel Krahulíku chválí PIKOK z LIDLu." Skutečně objektivní testování. ;-D

0/0
16.10.2014 6:57

P48a43v30e90l 79O56d62r22a36z89i75l 6204889177920

Tak ten vítězný salám kupujeme často, samozřejmě nestojí 55 Kč, to jste si zase vymyslel nějakou blbost, ale je celkem poživatelný. Jistě, nic pro vás. To byste si totiž nemě nač stěžovat.

0/0
16.10.2014 11:32

K57a53r93e67l 77D23r61d42a 6413955527839

Já si zapamatoval něco kolem 16 Kč za 10 dkg. Cena je bez záruky. Pokud s ní nesouhlasíte, bylo by fajn ji upřesnit. (Jinak Vás lituji. Já takové potraviny "často" nekupuji.) ;-)

0/0
16.10.2014 12:22

P81a91v25e83l 73O52d39r19a31z78i63l 6364909447210

No, protože na to nemáte.

0/0
16.10.2014 14:58

B96e95n 34P61a88v41k22a 1277303317441

Jo, ta Lidl německá šunka je fakt dobrá. Myslím, že to vyhrála právem. Akorát se mně už zdá dost drahá, když je v plné palbě. To si člověk možná radši pak koupí biftek:-)

0/0
15.10.2014 23:30

B45e31n 54P75a51v76k28a 1237313257821

Aha, tak pardon, ta v testu nebyla. To ve videu jsem nikdy neviděl.:-)

0/0
15.10.2014 23:42

O16t93a28k72a33r 28N15ě24m84e46c97k59ý 3344510959837

Tip na šunkový salám pro Brnňáky: Řeznictví Štulpa, Lelekovice - naproti škole. 1kg/140Kč. Ale ta chuť.

0/0
15.10.2014 18:15

J55a86r57o39s36l51a60v 34M18e86d85u43n41a 6812258917440

donáška do Čech asi bude za příplatek, co?

0/0
15.10.2014 19:44

L77u81k12á46š 15Š34o28b98á56ň 5970251405168

Všechny tyto testy mají jedno společné, nedé se jím věřit protože jsou to testy na objednávku velkých korporací. Viz. test časopisu dTest o pracích prášcích, jako ten nejlepší byl zvolen prášek který byl nejvíc škodlivý dle Českého zkušebního ústavu.

Takže to o něčem svědčí.....

+2/−5
15.10.2014 10:15

J69a38k53u26b 92Š71a35f41a37n29d46a 7885467801661

Spíše bych řekl, že to závisí na kritériích hodnocení. Když budu chtít rozpouštědlo, nebude mě zajímat jak je škodlivé ale jak rozpouští.

+10/0
15.10.2014 10:44

P79e16t96r 59K64o28s51t35k14a 7486772142541

Souhlas. Když iDnes testovalo jogurty, vyhrála to Jogobella (což je svinstvo nahnané chemií). Třeba taková Hollandia byla až někde daleko za ní, protože mimo jiné má mdlou chuť (neobsahuje dochucovadla, aromata, zvýrazňovače chuti atp.), proto je logicky špatná, no ne :D? Stejně tak ji předehnala svinstva od Danone, o kterých vám lidi na VŠCHT řeknou, že by raději vykouřili krabičku Startek bez filtru, než pojídat toto... :D

+2/0
15.10.2014 13:25

J91a30r26o42s35l61a88v 69M12e35d22u85n48a 6282838207760

souhlasím, že u testu v tištěné verzi jsem se víc zajímal o senzorické chu´tové body než o to, jak skvěle vypadá obal a jak nás informuje...

0/0
15.10.2014 19:45

T15o77m15a81s 20N19o27v58o60t10n71y 3771876978519

že byl škodlivý neznamená že není nejlepší v praní

+2/0
16.10.2014 0:08
Foto

L45u30c91i58e 24P90r95a26ž63á34k54o53v17á 5892618923393

Vřele doporučuji shlédnout pořad Romana Vaňka Jídlo s.r.o. - Šunka (4 díly).

K něčemu, co se jmenuje šunkový salám, snad více komentářů netřeba...

+2/−1
15.10.2014 10:02

L49u65k30á92š 93Š76o86b52á21ň 5590241515708

Porovnávat kvalitu Šunkových salámů nejde, protože zkrátka žádnou kvalitu nemají. Přesně jak je řečeno ve výše zmíněném Jídlo s.r.o. - Šunkové salámy jsou to nejhorší a o šunku to ani nezavadilo - odpad.

+1/−2
15.10.2014 10:17

K21a51r34e49l 17D59r30d42a 6733555227289

Kde tam probírají šunkový salám? Nenarazil jsem na to. V Šunka (3) řeší různé kategorie šunek. Nejhorší je pizza šunka. Což se blíží salámu. Docela bych uvítal informaci jak rozeznat kvalitní měkký salám. (Jsem optimista. Věřím, určitě něco takového existuje.) ;-D

0/0
15.10.2014 14:44

P90e89t24r 92M63o34t16y55č64k87a 1364151213954

Ano, existuje, minimálně zahraniční výrobky.

0/0
15.10.2014 22:42

T64o70m65a29s 24N18o72v51o73t39n11y 3451786198679

A proto třeba ten z Globusu má 91% masa tak je to odpad ;-D

+1/0
16.10.2014 0:10

P88e41t16r 98K60o30s30t74k33a 7296682102581

Tak zrovna Vaňka absolutně neuznávám. Jeho pořady jsou plné zavádějících informací a spousta toho nepadne vůbec. Třeba v jeho Pekle na talíři řešili džusy. Naprosto ale vynechali informaci o tom, co to znamená "z koncentrátu", což je 95% džusů. Ty jsou bez jakýchkoliv vitamínů. Není na nich zdravého vůbec nic, spíš naopak. Takový nepodstatný detail, že?

+1/0
15.10.2014 13:20

T17o86m45a77s 84N29o32v25o30t76n90y 3501626708759

Kecy, vitamínů je tam míň, ale pokud je to kvalitní koncentrát, není na tom nic škodlivého.

0/0
16.10.2014 0:11

K16a29r21e59l 75D54r28d19a 6263465317639

Pořady Romana Vaňka. Dostal mě Šunka (3). Němci, Poláci, Maďaři... nemusí v Česku u svých uzenin uvádět čistý obsah masa. Takže 96% obsah masa na německých uzeninách je včetně sádla, kůže a kopyt... Zatímco český výrobce musí poctivě uvést třeba 45% vepřového masa, tedy svaloviny. Aneb český výrobce musí v Česku dodržet přísnější české předpisy. Zahraniční výrobce nemusí. Ten jede v Česku jen podle předpisů EU. Doma zase jede podle svých přísnějších předpisů. Takže vývoz se v EU vyplácí a jde programově o vývoz nekontrolovaných odpadků! RvEU

  Po diskusích s fandy LIDLu mi to přijde jako bomba informace. :-P

http://www.stream.cz/porady/jidlo-s-r-o

http://www.stream.cz/porady/peklonataliri

+1/−4
15.10.2014 14:40

R98o92m43a48n 32H14o39k52y38n90á73ř 8880141219828

Pokud to chtějí prodávat v ČR, tak musí dodržovat české zákony a vyhlášky, včetně povinnosti deklarovat určité informace na obalu.

+2/0
15.10.2014 15:05

K83a39r52e39l 33D70r58d92a 6933385957369

Patrně nemusí. České předpisy platí jen pro výrobce z Česka. Předpisy EU se vztahují na import a musí je Česko respektovat, přitom jsou mnohem volnější.

+1/−1
15.10.2014 15:09







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.