Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Ministerstvo definovalo českou potravinu, ze tří čtvrtin musí být zdejší

Ministerstvo zemědělství chce po letech sporů konečně stanovit, jakou potravinu lze označit za českou. Tuzemské jídlo je podle návrhu takové, které pochází od výrobce v České republice a ze 75 procent obsahuje české suroviny. Některým výrobcům to však přijde absurdní.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

L46u54c17i92a97n 53P23a46p14a65z95i56a48n 5654637131455

Takže v českých potravinách budou i nadále palmové a kokosové oleje a to i v recepturách, které tvrdí, že jsou tradiční? Doporučuji i toto ošetřit.

0/0
4.11.2014 12:14

J75i92ř54í 46B14o86l50f 8105647608345

Takže budeme mít další značku na obalu, tentokrát "původovou". Základní problém ale pořád spočívá v tom, že zde poměrně značná část společnosti nehledí na nic jiného, než na cenu. Ta je pro tyto kupující hlavním ukazatelem toho, jestli si to můžu, nebo nemůžu koupit. Jejich odměna za práci je tak nízká, že jim těžko pak může někdo vyčítat, že kupují jiné, než české potraviny, pokud jich za své peníze dostanou více. Ano a kvalitě navzdory.

+1/0
4.11.2014 11:51
Foto

Z85b17y61n56ě67k 65M51e25l53i71c15h29a64r 9505447665379

přijde mi to podobná blbost jako České pivo - na které musí být použito aspoň 30% českého chmele (u speciálů dokonce jen 15%)... z logiky věci by to mělo být 100%, ale to se "někomu" moc nehodilo...

+1/0
4.11.2014 11:42

K49a83r98e47l 43D58r35d90a 6773675527109

Proč vlastně nestačí identifikační označení výrobků živočišného původu? Takový ten oválek s kódem výrobce? Pokud hledám český výrobek, řídím se tímto.

  Je to dobré kontrolovat u privátních značek, kde zemi původu či výrobce jinak těžko poznáte. Třeba u potravin v LIDLu. Potíž je v tom, že pro privátní značky, třeba v Bille , se vyrábí speciální šizené potraviny. (Billa má ty samé výrobce co LIDL, třeba u uzenin.) Takže spíš privátní značka by měla být známkou toho, že má být český zákazník na pozoru, zda není šizen.

  Místo toho zde jedou obchody masově na privátních značkách.

0/0
4.11.2014 11:15

P70a88v20e12l 23K80u53c40h20t48a 4866181947474

Tak třeba v Bile je speciální řada - uzeniny Vocilka, které kopírují výrobky LECO, jsou také od něj a jsou levnější. Zřejmě jsou plánovitě šizené, pochybuji že jsou ve stejné kvalitě a levnější proto, že se jich vyrobí "milion". 

Ale v Irsku jsem se setkal s opačnými názory, že speciální Tesco výrobky jsou výborné, koncern dělá pro své zákazníky to nejlepší a ne humus.

+1/0
4.11.2014 13:21

K93a59r49e81l 41D83r31d98a 6643975327849

LE&CO dělá pro privátní značku Vocílka šunky, ale ne salámy. Ty dělá Krahulík. A jsou v té značce i jiní výrobci. Vocílka je dost shodný s privátní značkou PIKOK. A právě LE&CO je patrně dost solidní soukromou značkou stojící mimo Agrofert a Babiše. Jejich produkty kupuji i jako privátní značky a jsem spokojen.

  V Bille mají pod privátní značkou třeba levnější jogurty Florian, ale s jinou recepturou. Našel jsem v Bille pod značkou Billy Lovecký salám od Krahulíku s různými recepturami - jeden kvalitnější Vocílka, jeden šizený "v akci".

  Posledně jsme tady řešili, že privátní značka údajně neinvestuje do reklamy a sveze se s reklamou prodejce a proto je levnější. Ale jak říkám, může to být i o podfuku a zákazník musí být na pozoru. Nikdy neví, kdy je tahán za nos. Aneb riziko "noname" potravin v Česku a výhoda "značkových" potravin.

  (A ano, Tesco na západě udělalo privátním značkám dobré jméno. Je to patrně o tom, že České potraviny jsou prodejné jen v cenové hladině, ve které se na západě nedělá ani žrádlo pro psy.) ;-)

0/0
5.11.2014 7:32

G11e17o24r23g 19K40o60m47b85e28r14e57c 9754391416531

neni snad dulezitejsi kvalita nez odkud to je? K cemu mi to je kdyz si v Liberci v Kauflandu koupim ceskej parek s obsahem 25% masa a v Zitave v Kauflandu parek s obsahem 85% masa. A dost mozna ze do obou kramu dodava jeden masokombinat.

+1/0
4.11.2014 10:47

P56e94t52r 88N98o56v50o39t53n83y 3179132289392

Záleží na tom, co je to "maso".

0/0
4.11.2014 11:04

G14e88o13r58g 82K31o55m18b40e72r93e85c 9164421226631

kdyz pisu maso tak maso a ne nejakej separat.

0/0
5.11.2014 7:39

K62a36r35e55l 68D32r53d74a 6883575287249

A dost možná, že ten obsah masa je stejný. Jen to Poláci píší jinak...

  Najděte si definici "masa" podle vyhlášky a EU. Schovává se pod tím tuk a šlachy ve velkém množství. Takže údaj o obsahu masa je v zásadě reklama pro oklamání zákazníků.

  Kdo z kupujících třeba ví, kolik má být masa v salámu který kupuje? Ono 110% masa také znamená, že je to nejhorší šizený šmejd, protože podle receptury má být na vstupu třeba 150% masa. ;-)

0/0
4.11.2014 11:05

J66i67ř11í 17B63o77l25f 8845287708505

Ano a pětiletky plníme na 105 % ;-)

0/0
4.11.2014 11:41

J38i93ř73í 73B96o79l67f 8835557528465

Pletete si % a gramy.

0/0
4.11.2014 11:42

K50a93r49e64l 12D77r43d43a 6353385557659

Není to jedno? Posledně jsem koukal na Lovecký salám registrovaný u EU. Na 100 g výrobku je třeba na vstupu 164 g surovin. Z toho lze za maso přímo označit 90 g surovin. Což je maso s obsahem tuku a šlach do pojmu "maso" podle normy. Dalších 50 g masa s 50% tuku se musí uvést jako tuk a maso. Záleží na výrobci jak to přepočítá. Může to být 25 kg libového masa nebo 40 kg "masa" podle normy. A bum, je zde salám ke kterému bylo použito 130 g "masa" na vstupu a z toho smí být cca 30% tuku a šlach. Takže zákazník ,může být rád, když na talíři uvidí 90 g "libového masa" na vstupu přes "skvělou reklamu". Údaje o ničem.

  Aby se to mohlo označit jako "Lovecký salám", musí to mít min 15% čistých svalových bílkovin, což se blíží nejkvalitnějším šunkám.

0/0
5.11.2014 7:58
Foto

K59a21t57e37ř27i15n35a 58M84a46r51t17í83n28k93o59v11á 8247607481569

Výroba je už pouhé zabalení? 8-o

0/0
4.11.2014 10:40

J82a22n 57M69a22r82t75i29n26e92c 1174947682451

Třeba taková nejmenovaná játrová paštika co je prý dědictví z nějakého drahého kovu je skládá ze 100% českých kopyt , kůží , uší , zobáků  a jiných zaručeně českých produktů . Prostě česká mňamka. :-P

0/0
4.11.2014 9:26

J28i40n29d55ř35i28c34h 40Š24k45o63p28e60k 4705581250415

původ a kvalita jsou dvě naprosto odlišné věci

+1/0
4.11.2014 9:36

M78i54l50a98n 72K11l54o15u57č64e45k 3110705318907

Jak víte, že není třeba i z rakouských kůží?

+1/0
4.11.2014 9:38

P90a20v98e89l 64G95a30t28n10a56r 3932327399974

Vyrobci nemaji co reptat. Bud at se prizpusobi nebo at svoje smejdy prodavaji jinde. Souhlasim s tim, ze cesky puvod neni zaruka kvality. Ja treba vozim nektere jidlo z Rakouska, ale i tam se zacinaji rozmahat nekvalitni vyrobky...

+1/0
4.11.2014 8:51

T47o21m11á64š 31L57u78d36v66í73k 5880308813346

A všiml jste si, že v článku není ani slovo o tom, co je v perexu? Cituji perex: "Tuzemské jídlo je podle návrhu takové, které pochází od výrobce v České republice a ze 75 procent obsahuje české suroviny. Některým výrobcům to však přijde absurdní."

A v článku: „Přijde mi to absurdní. Každý ví, že když si koupí poličánek, tak to asi nebude poličan."

0/0
4.11.2014 8:55

J72i29n82d58ř98i62c56h 38Š79k67o14p42e87k 4885541780545

část lidí to ví, část může tradiční název zaměnit za podobný a koupit napodobeninu různé kvality v domnění, že kupuje osvědčený výrobek

0/0
4.11.2014 8:57

T10o96m21á34š 35L47u62d59v29í35k 5680628293626

Vyjadřoval jsem se jen k úrovni článku, ne k úrovni tvrzení o "poličánku". Ale když jste to načal - přijde mi to taky poněkud klamavé, stejně, jako párek a páreček, či lovecký salám a lovečák.

0/0
4.11.2014 9:03

J96i32n40d97ř27i32c30h 13Š55k48o47p57e54k 4355511880745

přesně tak. Potraviny - napodobeniny - by měly mít zákaz používat názvy podobné či zaměnitelné s těmi klasickými

0/0
4.11.2014 10:12

J78a83n 43B51e37d33n75á17ř 1582328614989

Já teda osobně upřednostňuji potraviny německé,italské,francouzské. Úmyslně je vyhledávám i na úkor českých. Těm  moc nevěřím.

0/0
4.11.2014 8:51

D96a19n53i98e51l 23M34a91r32t47í55n82e74k 9902308796984

Nemel by bejt českej výrobek spíš ten jehož majitel je čech a má v čr firmu ?

+1/0
4.11.2014 8:45

I25v11a74n 98P26a72p 9548682

Ale to že tam je 3/4 českých surovin neznamená že je vyrobek kvalitní!!!! Například párky , 1/3 mouka 1/3 strojově oddělené maso( peří kosti šlachy atd.)1/3 maso? Původ nejasný a 1/3 koření voda a éčka -))))) dobrou chuť

+1/−2
4.11.2014 8:11

T28o47m95á56š 88L97u54d95v95í25k 5850588563266

To taky není označení kvality, nýbrž označení původu. Pokud nechápete rozdíl, je další diskuze zbytečná.

+7/0
4.11.2014 8:16

L97a88d33i80s53l91a21v 13J80o49d10l26o38v52s62k83i 2950445547821

Rozdíl je sice jasný, ovšem pokud budou na pultech obchodů potraviny kvalitní, tak mně jejich původ nezajímá. A pokud budou nekvalitní, tak mně nezajímají ani ty potraviny. Označení kvality považuji za mnohem důležitější, než označení země původu.

+1/0
4.11.2014 8:24

J86i74n55d84ř52i17c57h 53Š79k67o72p33e74k 4605811520165

mě třeba zajímá původ i kvalita

+3/0
4.11.2014 8:27

M22i87l28a36n 61K81l55o33u78č14e68k 3780535538267

Dobře, to jste vy, ale jsou tu třeba lidé, které zajímá i původ, toto je článek o původu potraviny.

+3/0
4.11.2014 8:27

T71o64m93á46š 77L97u38d66v55í85k 5280918533256

Jenže podívejte se, kolik protichůdných názorů vyvolává i tohle prosté označení původu. Přitom ten původ se objektivně prokazuje snáz, než nějaká "kvalita". Jak byste chtěl tu "kvalitu" určovat? Existuje nějaká její definice?

Já osobně pro určení kvality používám informace o složení - vyhýbám se některým přísadám (palmový olej, karmín, apod.) a zároveň preferuji vysoké procento hlavní složky. Ale k tomu zase nepotřebuji vymýšlet další vyhlášku a definice pojmu "kvalita".

0/0
4.11.2014 8:31

J20o16s76e65f 10B74r76o75ž74e85k 7363575902351

Proč se vyhýbáte palmovému oleji? To není žádná impertinence, jen mě to fakt zajímá.

0/0
4.11.2014 9:51

T12o30m10á62š 14L53u30d17v64í80k 5510608743196

Zaprvé upřednostňuji lokální suroviny, resp. takové, které vznikaly v Evropě - to není ani tak patriotismus, jako spíše snaha o redukci možných alergenů (nejsem příznivcem citrusů či jiného exotického ovoce a plodů) a zadruhé mi jeho produkce přijde jako jedno z největších zvěrstev, kterého se naše civilizace dopouští na této planetě. Pro zájemce třeba: http://www.izun.eu/out-of-czu/hrozba-jmenem-palmovy-olej

0/0
4.11.2014 10:14

J30o97s93e35f 69B15r86o59ž52e67k 7473765602711

Tak to jste mě zklamal, čekal jsem nějaké racionální vysvětlení a ne povídání o tom, co bude za 100 let. To mám ze všeho nejraději, když někdo kdo neví co bude za rok za dva hořekuje jak je to špatné a jak to za 100 let bude zlé. A vždycky si říkám - zaplať bůh za to, že Krčín žil před 600 lety, protože dnes by ho ukamenovali, protože přece by chtěl měnit tu vzácnou a nenahraditelnou bažinu a spousta "ekologistů" by křičela, jak stašné důsledky za 100 let z toho povstanou.

0/0
4.11.2014 10:53

T88o26m70á13š 21L11u18d64v60í25k 5710538623166

Jste si jist, že reagujete na můj příspěvek? Já přece nikde nepíši o 100 letech ?

0/0
4.11.2014 10:54

J61o55s58e44f 93B35r25o98ž76e16k 7593965102421

To jsem si jen přečetl ten odkaz, co máte v příspěvku. Jak bude vše za 100 let kvůli produkci palmového oleje zničené. Proto ta reakce.

0/0
4.11.2014 11:05

T12o60m85á81š 40L14u19d61v43í13k 5150198953856

Aha. To se ale nebude dít za 100 let, to se děje nyní a mně to vadí. Nesouhlasím s tím a tak to nechci žádným způsobem podporovat. Navíc, jak jsem uvedl, je to jeden z důvodů. Stejně tak mi třeba vadí "vejce z koncentráku". Ale nikomu to necpu, jezte si co chcete, jen jste se na ten olej ptal. :-)

0/0
4.11.2014 11:48

J19o88s24e16f 89B61r85o30ž11e36k 7943905552131

Ptal a děkuji za odpovědi. Zdravím.

PS: těch 100 let a hrůza která v té době bude z toho co se děje teď tam je :-/.

0/0
4.11.2014 12:01

T20o38m33á35š 97L94u70d34v95í19k 5120818653516

Je, já vím. Ale realita vypadá tak: http://ziva.avcr.cz/img/ziva/art2/lrg/tropicke-lesy-ostrova-borneo-1-mizejici-divocina-1.jpg

Pěkný den!

0/0
4.11.2014 12:21

K57a12r74e11l 36N13a58s15t67o75u39p16i20l 3560821950201

Mě třeba zajímá i původ, protože se z různých důvodů, ať technologických, tak morálních chci prostě výrobkům z některých konkrétních zemí vyhnout...

+1/0
4.11.2014 8:31

J28o73s17e71f 96V94o56l31f59í30k 4418635839503

Odkud kupujete rýži?

0/0
4.11.2014 8:53

T18o36m12á17š 39L47u68d32v60í83k 5350738293396

On přece nikde nepíše, kterým zemím se vyhýbá. ;-)

0/0
4.11.2014 9:08

M29i40l27a84n 62K29l84o54u33č82e93k 3120145408557

Thajsko, indie, itálie a co má bejt?

0/0
4.11.2014 9:24

J75i32n68d78ř73i68c18h 20Š44k69o13p74e44k 4725941840115

ne, to neznamená, ale alespoň je představa odkud výrobek je.

+3/0
4.11.2014 8:26

T44o52m33á90š 55N17a26v61r15á64t74i29l 6567529782464

Asi jako když v TV je reklama na mléko a jeho produkty z mlékárny Kunín. "Již 150 let to nejlepší z Beskyd" a pak zjistíte že mléko Kunín se veze v kamiónu ze severu Belgie již balené a označené s etiketou této mlékárny. Inu jde jen o prachy.

+3/0
4.11.2014 7:54

J73a92n 83M64a94t26ú82š 5557250465226

Ministr a potažmo celé mnistrestvo se významně nudí. Nejlepší by bylo je rozpustit a poslat na úřad práce, když nemají co na práci.

+2/−6
4.11.2014 7:51

J47i33n98d38ř95i82c41h 69Š45k42o41p78e45k 4875281610905

blbost

+2/−1
4.11.2014 7:54

J58a39n 14P37e54r87n29i25k 8470371188596

ještě bych doplnil, že výrobce musí ze 3/4 vlastnit češi (lidé narození v ČR českým rodičům).

0/−1
4.11.2014 7:49

M87i37l74a71n 61K11l24o92u26č50e30k 3270555948157

To je blbost.

+2/0
4.11.2014 8:28

H13o56n51z32a 26K79o93z36e63l 8554629182294

Dnes ma svatek Karel.

+1/0
4.11.2014 7:48

J70a83n 18P62r26o31v18a33z80n89í18k 6238554100891

Je fascinující, jak na každou blbost musí být 10 vyhlášek.

+5/0
4.11.2014 7:42







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.