Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Ministerstvo definovalo českou potravinu, ze tří čtvrtin musí být zdejší

Ministerstvo zemědělství chce po letech sporů konečně stanovit, jakou potravinu lze označit za českou. Tuzemské jídlo je podle návrhu takové, které pochází od výrobce v České republice a ze 75 procent obsahuje české suroviny. Některým výrobcům to však přijde absurdní.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

L93u46c62i38a52n 52P42a86p89a47z62i52a77n 5354847941535

Takže v českých potravinách budou i nadále palmové a kokosové oleje a to i v recepturách, které tvrdí, že jsou tradiční? Doporučuji i toto ošetřit.

0/0
4.11.2014 12:14

J43i45ř63í 56B55o30l46f 8345527148305

Takže budeme mít další značku na obalu, tentokrát "původovou". Základní problém ale pořád spočívá v tom, že zde poměrně značná část společnosti nehledí na nic jiného, než na cenu. Ta je pro tyto kupující hlavním ukazatelem toho, jestli si to můžu, nebo nemůžu koupit. Jejich odměna za práci je tak nízká, že jim těžko pak může někdo vyčítat, že kupují jiné, než české potraviny, pokud jich za své peníze dostanou více. Ano a kvalitě navzdory.

+1/0
4.11.2014 11:51
Foto

Z80b38y19n55ě39k 58M86e62l42i57c56h57a83r 9865657825489

přijde mi to podobná blbost jako České pivo - na které musí být použito aspoň 30% českého chmele (u speciálů dokonce jen 15%)... z logiky věci by to mělo být 100%, ale to se "někomu" moc nehodilo...

+1/0
4.11.2014 11:42

K72a22r54e54l 43D86r34d18a 6633135477269

Proč vlastně nestačí identifikační označení výrobků živočišného původu? Takový ten oválek s kódem výrobce? Pokud hledám český výrobek, řídím se tímto.

  Je to dobré kontrolovat u privátních značek, kde zemi původu či výrobce jinak těžko poznáte. Třeba u potravin v LIDLu. Potíž je v tom, že pro privátní značky, třeba v Bille , se vyrábí speciální šizené potraviny. (Billa má ty samé výrobce co LIDL, třeba u uzenin.) Takže spíš privátní značka by měla být známkou toho, že má být český zákazník na pozoru, zda není šizen.

  Místo toho zde jedou obchody masově na privátních značkách.

0/0
4.11.2014 11:15

P25a13v10e47l 21K15u61c38h16t22a 4296481327614

Tak třeba v Bile je speciální řada - uzeniny Vocilka, které kopírují výrobky LECO, jsou také od něj a jsou levnější. Zřejmě jsou plánovitě šizené, pochybuji že jsou ve stejné kvalitě a levnější proto, že se jich vyrobí "milion". 

Ale v Irsku jsem se setkal s opačnými názory, že speciální Tesco výrobky jsou výborné, koncern dělá pro své zákazníky to nejlepší a ne humus.

+1/0
4.11.2014 13:21

K94a85r87e78l 69D88r46d97a 6613395587749

LE&CO dělá pro privátní značku Vocílka šunky, ale ne salámy. Ty dělá Krahulík. A jsou v té značce i jiní výrobci. Vocílka je dost shodný s privátní značkou PIKOK. A právě LE&CO je patrně dost solidní soukromou značkou stojící mimo Agrofert a Babiše. Jejich produkty kupuji i jako privátní značky a jsem spokojen.

  V Bille mají pod privátní značkou třeba levnější jogurty Florian, ale s jinou recepturou. Našel jsem v Bille pod značkou Billy Lovecký salám od Krahulíku s různými recepturami - jeden kvalitnější Vocílka, jeden šizený "v akci".

  Posledně jsme tady řešili, že privátní značka údajně neinvestuje do reklamy a sveze se s reklamou prodejce a proto je levnější. Ale jak říkám, může to být i o podfuku a zákazník musí být na pozoru. Nikdy neví, kdy je tahán za nos. Aneb riziko "noname" potravin v Česku a výhoda "značkových" potravin.

  (A ano, Tesco na západě udělalo privátním značkám dobré jméno. Je to patrně o tom, že České potraviny jsou prodejné jen v cenové hladině, ve které se na západě nedělá ani žrádlo pro psy.) ;-)

0/0
5.11.2014 7:32

G47e51o84r47g 74K55o48m45b26e53r56e19c 9714801146531

neni snad dulezitejsi kvalita nez odkud to je? K cemu mi to je kdyz si v Liberci v Kauflandu koupim ceskej parek s obsahem 25% masa a v Zitave v Kauflandu parek s obsahem 85% masa. A dost mozna ze do obou kramu dodava jeden masokombinat.

+1/0
4.11.2014 10:47

P41e59t92r 16N32o80v90o47t30n84y 3429582789272

Záleží na tom, co je to "maso".

0/0
4.11.2014 11:04

G50e69o88r46g 67K19o53m67b46e72r10e85c 9454511386771

kdyz pisu maso tak maso a ne nejakej separat.

0/0
5.11.2014 7:39

K17a88r84e92l 65D12r46d52a 6513665597469

A dost možná, že ten obsah masa je stejný. Jen to Poláci píší jinak...

  Najděte si definici "masa" podle vyhlášky a EU. Schovává se pod tím tuk a šlachy ve velkém množství. Takže údaj o obsahu masa je v zásadě reklama pro oklamání zákazníků.

  Kdo z kupujících třeba ví, kolik má být masa v salámu který kupuje? Ono 110% masa také znamená, že je to nejhorší šizený šmejd, protože podle receptury má být na vstupu třeba 150% masa. ;-)

0/0
4.11.2014 11:05

J27i89ř22í 89B66o97l13f 8855307358225

Ano a pětiletky plníme na 105 % ;-)

0/0
4.11.2014 11:41

J93i98ř72í 22B29o15l46f 8445497188515

Pletete si % a gramy.

0/0
4.11.2014 11:42

K77a53r72e85l 61D48r33d45a 6933115597179

Není to jedno? Posledně jsem koukal na Lovecký salám registrovaný u EU. Na 100 g výrobku je třeba na vstupu 164 g surovin. Z toho lze za maso přímo označit 90 g surovin. Což je maso s obsahem tuku a šlach do pojmu "maso" podle normy. Dalších 50 g masa s 50% tuku se musí uvést jako tuk a maso. Záleží na výrobci jak to přepočítá. Může to být 25 kg libového masa nebo 40 kg "masa" podle normy. A bum, je zde salám ke kterému bylo použito 130 g "masa" na vstupu a z toho smí být cca 30% tuku a šlach. Takže zákazník ,může být rád, když na talíři uvidí 90 g "libového masa" na vstupu přes "skvělou reklamu". Údaje o ničem.

  Aby se to mohlo označit jako "Lovecký salám", musí to mít min 15% čistých svalových bílkovin, což se blíží nejkvalitnějším šunkám.

0/0
5.11.2014 7:58
Foto

K50a56t60e20ř28i46n48a 52M57a80r75t90í92n92k88o26v47á 8157317201379

Výroba je už pouhé zabalení? 8-o

0/0
4.11.2014 10:40

J75a22n 67M26a80r46t63i62n84e41c 1204447912321

Třeba taková nejmenovaná játrová paštika co je prý dědictví z nějakého drahého kovu je skládá ze 100% českých kopyt , kůží , uší , zobáků  a jiných zaručeně českých produktů . Prostě česká mňamka. :-P

0/0
4.11.2014 9:26

J65i68n93d27ř96i11c65h 93Š95k76o81p91e68k 4595161960875

původ a kvalita jsou dvě naprosto odlišné věci

+1/0
4.11.2014 9:36

M79i48l78a73n 44K91l92o47u10č83e89k 3710495658557

Jak víte, že není třeba i z rakouských kůží?

+1/0
4.11.2014 9:38

P10a69v33e56l 52G86a33t19n71a81r 3262897449874

Vyrobci nemaji co reptat. Bud at se prizpusobi nebo at svoje smejdy prodavaji jinde. Souhlasim s tim, ze cesky puvod neni zaruka kvality. Ja treba vozim nektere jidlo z Rakouska, ale i tam se zacinaji rozmahat nekvalitni vyrobky...

+1/0
4.11.2014 8:51

T77o14m55á86š 52L40u95d22v57í30k 5760118793966

A všiml jste si, že v článku není ani slovo o tom, co je v perexu? Cituji perex: "Tuzemské jídlo je podle návrhu takové, které pochází od výrobce v České republice a ze 75 procent obsahuje české suroviny. Některým výrobcům to však přijde absurdní."

A v článku: „Přijde mi to absurdní. Každý ví, že když si koupí poličánek, tak to asi nebude poličan."

0/0
4.11.2014 8:55

J26i74n31d55ř21i35c91h 97Š35k58o54p11e55k 4385171910285

část lidí to ví, část může tradiční název zaměnit za podobný a koupit napodobeninu různé kvality v domnění, že kupuje osvědčený výrobek

0/0
4.11.2014 8:57

T11o58m59á32š 79L44u84d96v35í59k 5870228123796

Vyjadřoval jsem se jen k úrovni článku, ne k úrovni tvrzení o "poličánku". Ale když jste to načal - přijde mi to taky poněkud klamavé, stejně, jako párek a páreček, či lovecký salám a lovečák.

0/0
4.11.2014 9:03

J51i17n36d91ř95i59c69h 78Š18k95o78p77e95k 4425501830665

přesně tak. Potraviny - napodobeniny - by měly mít zákaz používat názvy podobné či zaměnitelné s těmi klasickými

0/0
4.11.2014 10:12

J15a64n 12B75e51d29n73á46ř 1402458584859

Já teda osobně upřednostňuji potraviny německé,italské,francouzské. Úmyslně je vyhledávám i na úkor českých. Těm  moc nevěřím.

0/0
4.11.2014 8:51

D75a13n84i32e78l 13M92a29r45t21í41n58e32k 9502638526114

Nemel by bejt českej výrobek spíš ten jehož majitel je čech a má v čr firmu ?

+1/0
4.11.2014 8:45

I48v52a55n 50P92a82p 9578102

Ale to že tam je 3/4 českých surovin neznamená že je vyrobek kvalitní!!!! Například párky , 1/3 mouka 1/3 strojově oddělené maso( peří kosti šlachy atd.)1/3 maso? Původ nejasný a 1/3 koření voda a éčka -))))) dobrou chuť

+1/−2
4.11.2014 8:11

T14o98m86á62š 55L64u24d20v91í42k 5910928543266

To taky není označení kvality, nýbrž označení původu. Pokud nechápete rozdíl, je další diskuze zbytečná.

+7/0
4.11.2014 8:16

L39a57d64i30s92l32a53v 53J11o65d30l45o91v92s13k44i 2820305377321

Rozdíl je sice jasný, ovšem pokud budou na pultech obchodů potraviny kvalitní, tak mně jejich původ nezajímá. A pokud budou nekvalitní, tak mně nezajímají ani ty potraviny. Označení kvality považuji za mnohem důležitější, než označení země původu.

+1/0
4.11.2014 8:24

J74i13n16d66ř89i55c27h 47Š39k17o71p59e55k 4315231970855

mě třeba zajímá původ i kvalita

+3/0
4.11.2014 8:27

M71i88l34a55n 60K97l31o41u20č72e30k 3170565598707

Dobře, to jste vy, ale jsou tu třeba lidé, které zajímá i původ, toto je článek o původu potraviny.

+3/0
4.11.2014 8:27

T65o32m51á35š 51L96u40d47v14í16k 5230928923706

Jenže podívejte se, kolik protichůdných názorů vyvolává i tohle prosté označení původu. Přitom ten původ se objektivně prokazuje snáz, než nějaká "kvalita". Jak byste chtěl tu "kvalitu" určovat? Existuje nějaká její definice?

Já osobně pro určení kvality používám informace o složení - vyhýbám se některým přísadám (palmový olej, karmín, apod.) a zároveň preferuji vysoké procento hlavní složky. Ale k tomu zase nepotřebuji vymýšlet další vyhlášku a definice pojmu "kvalita".

0/0
4.11.2014 8:31

J88o69s79e15f 58B20r41o13ž76e23k 7153835342781

Proč se vyhýbáte palmovému oleji? To není žádná impertinence, jen mě to fakt zajímá.

0/0
4.11.2014 9:51

T82o96m40á82š 57L10u93d33v79í86k 5560878413516

Zaprvé upřednostňuji lokální suroviny, resp. takové, které vznikaly v Evropě - to není ani tak patriotismus, jako spíše snaha o redukci možných alergenů (nejsem příznivcem citrusů či jiného exotického ovoce a plodů) a zadruhé mi jeho produkce přijde jako jedno z největších zvěrstev, kterého se naše civilizace dopouští na této planetě. Pro zájemce třeba: http://www.izun.eu/out-of-czu/hrozba-jmenem-palmovy-olej

0/0
4.11.2014 10:14

J29o49s46e14f 37B70r31o12ž49e11k 7973485392611

Tak to jste mě zklamal, čekal jsem nějaké racionální vysvětlení a ne povídání o tom, co bude za 100 let. To mám ze všeho nejraději, když někdo kdo neví co bude za rok za dva hořekuje jak je to špatné a jak to za 100 let bude zlé. A vždycky si říkám - zaplať bůh za to, že Krčín žil před 600 lety, protože dnes by ho ukamenovali, protože přece by chtěl měnit tu vzácnou a nenahraditelnou bažinu a spousta "ekologistů" by křičela, jak stašné důsledky za 100 let z toho povstanou.

0/0
4.11.2014 10:53

T54o37m30á66š 72L60u64d16v74í40k 5440928763646

Jste si jist, že reagujete na můj příspěvek? Já přece nikde nepíši o 100 letech ?

0/0
4.11.2014 10:54

J89o92s58e69f 77B89r82o36ž76e10k 7553635572791

To jsem si jen přečetl ten odkaz, co máte v příspěvku. Jak bude vše za 100 let kvůli produkci palmového oleje zničené. Proto ta reakce.

0/0
4.11.2014 11:05

T57o38m83á19š 70L41u77d51v66í88k 5250808853226

Aha. To se ale nebude dít za 100 let, to se děje nyní a mně to vadí. Nesouhlasím s tím a tak to nechci žádným způsobem podporovat. Navíc, jak jsem uvedl, je to jeden z důvodů. Stejně tak mi třeba vadí "vejce z koncentráku". Ale nikomu to necpu, jezte si co chcete, jen jste se na ten olej ptal. :-)

0/0
4.11.2014 11:48

J73o16s68e44f 92B65r22o56ž52e37k 7703495782281

Ptal a děkuji za odpovědi. Zdravím.

PS: těch 100 let a hrůza která v té době bude z toho co se děje teď tam je :-/.

0/0
4.11.2014 12:01

T60o29m21á18š 12L83u58d46v55í35k 5320448863476

Je, já vím. Ale realita vypadá tak: http://ziva.avcr.cz/img/ziva/art2/lrg/tropicke-lesy-ostrova-borneo-1-mizejici-divocina-1.jpg

Pěkný den!

0/0
4.11.2014 12:21

K36a68r53e96l 13N69a61s70t40o20u69p91i67l 3100841550471

Mě třeba zajímá i původ, protože se z různých důvodů, ať technologických, tak morálních chci prostě výrobkům z některých konkrétních zemí vyhnout...

+1/0
4.11.2014 8:31

J30o62s59e90f 47V76o17l78f12í63k 4378595439223

Odkud kupujete rýži?

0/0
4.11.2014 8:53

T57o77m73á30š 82L83u73d46v18í65k 5890878103486

On přece nikde nepíše, kterým zemím se vyhýbá. ;-)

0/0
4.11.2014 9:08

M19i26l58a60n 98K86l11o81u36č56e87k 3910465278107

Thajsko, indie, itálie a co má bejt?

0/0
4.11.2014 9:24

J16i34n20d96ř97i21c24h 93Š79k12o71p73e83k 4535931110585

ne, to neznamená, ale alespoň je představa odkud výrobek je.

+3/0
4.11.2014 8:26

T76o67m68á84š 14N76a59v55r21á75t50i26l 6417909462554

Asi jako když v TV je reklama na mléko a jeho produkty z mlékárny Kunín. "Již 150 let to nejlepší z Beskyd" a pak zjistíte že mléko Kunín se veze v kamiónu ze severu Belgie již balené a označené s etiketou této mlékárny. Inu jde jen o prachy.

+3/0
4.11.2014 7:54

J45a12n 40M78a89t12ú36š 5947320775576

Ministr a potažmo celé mnistrestvo se významně nudí. Nejlepší by bylo je rozpustit a poslat na úřad práce, když nemají co na práci.

+2/−6
4.11.2014 7:51

J36i23n26d38ř42i54c39h 24Š77k58o24p11e56k 4595511860455

blbost

+2/−1
4.11.2014 7:54

J72a76n 48P20e35r28n47i50k 8620321688746

ještě bych doplnil, že výrobce musí ze 3/4 vlastnit češi (lidé narození v ČR českým rodičům).

0/−1
4.11.2014 7:49

M41i73l62a36n 28K32l42o93u46č18e71k 3120755678957

To je blbost.

+2/0
4.11.2014 8:28

H30o10n83z28a 48K24o89z31e55l 8394479112934

Dnes ma svatek Karel.

+1/0
4.11.2014 7:48

J78a86n 78P32r69o49v45a83z61n73í38k 6368184920971

Je fascinující, jak na každou blbost musí být 10 vyhlášek.

+5/0
4.11.2014 7:42







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.