Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Ministerstvo definovalo českou potravinu, ze tří čtvrtin musí být zdejší

Ministerstvo zemědělství chce po letech sporů konečně stanovit, jakou potravinu lze označit za českou. Tuzemské jídlo je podle návrhu takové, které pochází od výrobce v České republice a ze 75 procent obsahuje české suroviny. Některým výrobcům to však přijde absurdní.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

L96u20c97i10a52n 96P39a73p68a30z30i60a45n 5964257651625

Takže v českých potravinách budou i nadále palmové a kokosové oleje a to i v recepturách, které tvrdí, že jsou tradiční? Doporučuji i toto ošetřit.

0/0
4.11.2014 12:14

J61i21ř11í 37B92o87l27f 8785127418125

Takže budeme mít další značku na obalu, tentokrát "původovou". Základní problém ale pořád spočívá v tom, že zde poměrně značná část společnosti nehledí na nic jiného, než na cenu. Ta je pro tyto kupující hlavním ukazatelem toho, jestli si to můžu, nebo nemůžu koupit. Jejich odměna za práci je tak nízká, že jim těžko pak může někdo vyčítat, že kupují jiné, než české potraviny, pokud jich za své peníze dostanou více. Ano a kvalitě navzdory.

+1/0
4.11.2014 11:51
Foto

Z70b51y33n66ě45k 20M96e58l20i94c85h56a80r 9305227255189

přijde mi to podobná blbost jako České pivo - na které musí být použito aspoň 30% českého chmele (u speciálů dokonce jen 15%)... z logiky věci by to mělo být 100%, ale to se "někomu" moc nehodilo...

+1/0
4.11.2014 11:42

K85a40r40e22l 33D93r72d69a 6463485347559

Proč vlastně nestačí identifikační označení výrobků živočišného původu? Takový ten oválek s kódem výrobce? Pokud hledám český výrobek, řídím se tímto.

  Je to dobré kontrolovat u privátních značek, kde zemi původu či výrobce jinak těžko poznáte. Třeba u potravin v LIDLu. Potíž je v tom, že pro privátní značky, třeba v Bille , se vyrábí speciální šizené potraviny. (Billa má ty samé výrobce co LIDL, třeba u uzenin.) Takže spíš privátní značka by měla být známkou toho, že má být český zákazník na pozoru, zda není šizen.

  Místo toho zde jedou obchody masově na privátních značkách.

0/0
4.11.2014 11:15

P61a77v60e69l 62K59u58c93h84t19a 4456731957964

Tak třeba v Bile je speciální řada - uzeniny Vocilka, které kopírují výrobky LECO, jsou také od něj a jsou levnější. Zřejmě jsou plánovitě šizené, pochybuji že jsou ve stejné kvalitě a levnější proto, že se jich vyrobí "milion". 

Ale v Irsku jsem se setkal s opačnými názory, že speciální Tesco výrobky jsou výborné, koncern dělá pro své zákazníky to nejlepší a ne humus.

+1/0
4.11.2014 13:21

K31a34r87e21l 31D87r97d37a 6523805457149

LE&CO dělá pro privátní značku Vocílka šunky, ale ne salámy. Ty dělá Krahulík. A jsou v té značce i jiní výrobci. Vocílka je dost shodný s privátní značkou PIKOK. A právě LE&CO je patrně dost solidní soukromou značkou stojící mimo Agrofert a Babiše. Jejich produkty kupuji i jako privátní značky a jsem spokojen.

  V Bille mají pod privátní značkou třeba levnější jogurty Florian, ale s jinou recepturou. Našel jsem v Bille pod značkou Billy Lovecký salám od Krahulíku s různými recepturami - jeden kvalitnější Vocílka, jeden šizený "v akci".

  Posledně jsme tady řešili, že privátní značka údajně neinvestuje do reklamy a sveze se s reklamou prodejce a proto je levnější. Ale jak říkám, může to být i o podfuku a zákazník musí být na pozoru. Nikdy neví, kdy je tahán za nos. Aneb riziko "noname" potravin v Česku a výhoda "značkových" potravin.

  (A ano, Tesco na západě udělalo privátním značkám dobré jméno. Je to patrně o tom, že České potraviny jsou prodejné jen v cenové hladině, ve které se na západě nedělá ani žrádlo pro psy.) ;-)

0/0
5.11.2014 7:32

G40e25o33r47g 68K41o24m15b78e39r13e55c 9224141646181

neni snad dulezitejsi kvalita nez odkud to je? K cemu mi to je kdyz si v Liberci v Kauflandu koupim ceskej parek s obsahem 25% masa a v Zitave v Kauflandu parek s obsahem 85% masa. A dost mozna ze do obou kramu dodava jeden masokombinat.

+1/0
4.11.2014 10:47

P68e22t65r 51N54o61v45o31t58n95y 3789962599222

Záleží na tom, co je to "maso".

0/0
4.11.2014 11:04

G13e55o49r68g 66K51o70m26b44e23r31e47c 9794851216361

kdyz pisu maso tak maso a ne nejakej separat.

0/0
5.11.2014 7:39

K33a62r44e21l 32D88r18d14a 6553535297799

A dost možná, že ten obsah masa je stejný. Jen to Poláci píší jinak...

  Najděte si definici "masa" podle vyhlášky a EU. Schovává se pod tím tuk a šlachy ve velkém množství. Takže údaj o obsahu masa je v zásadě reklama pro oklamání zákazníků.

  Kdo z kupujících třeba ví, kolik má být masa v salámu který kupuje? Ono 110% masa také znamená, že je to nejhorší šizený šmejd, protože podle receptury má být na vstupu třeba 150% masa. ;-)

0/0
4.11.2014 11:05

J74i66ř52í 22B79o64l39f 8145487168655

Ano a pětiletky plníme na 105 % ;-)

0/0
4.11.2014 11:41

J32i40ř41í 62B46o64l72f 8515707248645

Pletete si % a gramy.

0/0
4.11.2014 11:42

K83a71r17e96l 77D39r35d97a 6463625717399

Není to jedno? Posledně jsem koukal na Lovecký salám registrovaný u EU. Na 100 g výrobku je třeba na vstupu 164 g surovin. Z toho lze za maso přímo označit 90 g surovin. Což je maso s obsahem tuku a šlach do pojmu "maso" podle normy. Dalších 50 g masa s 50% tuku se musí uvést jako tuk a maso. Záleží na výrobci jak to přepočítá. Může to být 25 kg libového masa nebo 40 kg "masa" podle normy. A bum, je zde salám ke kterému bylo použito 130 g "masa" na vstupu a z toho smí být cca 30% tuku a šlach. Takže zákazník ,může být rád, když na talíři uvidí 90 g "libového masa" na vstupu přes "skvělou reklamu". Údaje o ničem.

  Aby se to mohlo označit jako "Lovecký salám", musí to mít min 15% čistých svalových bílkovin, což se blíží nejkvalitnějším šunkám.

0/0
5.11.2014 7:58
Foto

K31a80t27e71ř46i12n92a 32M15a42r95t72í57n22k62o13v29á 8397477301229

Výroba je už pouhé zabalení? 8-o

0/0
4.11.2014 10:40

J47a20n 79M51a63r66t11i60n94e96c 1454237912711

Třeba taková nejmenovaná játrová paštika co je prý dědictví z nějakého drahého kovu je skládá ze 100% českých kopyt , kůží , uší , zobáků  a jiných zaručeně českých produktů . Prostě česká mňamka. :-P

0/0
4.11.2014 9:26

J75i97n60d95ř72i20c85h 93Š30k32o34p15e74k 4335221730135

původ a kvalita jsou dvě naprosto odlišné věci

+1/0
4.11.2014 9:36

M38i27l92a36n 98K50l54o27u44č38e76k 3410665918157

Jak víte, že není třeba i z rakouských kůží?

+1/0
4.11.2014 9:38

P40a53v11e78l 57G73a47t22n55a65r 3962627239464

Vyrobci nemaji co reptat. Bud at se prizpusobi nebo at svoje smejdy prodavaji jinde. Souhlasim s tim, ze cesky puvod neni zaruka kvality. Ja treba vozim nektere jidlo z Rakouska, ale i tam se zacinaji rozmahat nekvalitni vyrobky...

+1/0
4.11.2014 8:51

T28o67m59á16š 67L43u68d41v87í97k 5150838283206

A všiml jste si, že v článku není ani slovo o tom, co je v perexu? Cituji perex: "Tuzemské jídlo je podle návrhu takové, které pochází od výrobce v České republice a ze 75 procent obsahuje české suroviny. Některým výrobcům to však přijde absurdní."

A v článku: „Přijde mi to absurdní. Každý ví, že když si koupí poličánek, tak to asi nebude poličan."

0/0
4.11.2014 8:55

J33i23n69d44ř90i10c53h 89Š65k13o72p65e10k 4235201370505

část lidí to ví, část může tradiční název zaměnit za podobný a koupit napodobeninu různé kvality v domnění, že kupuje osvědčený výrobek

0/0
4.11.2014 8:57

T14o10m46á36š 70L86u53d46v25í51k 5740548163796

Vyjadřoval jsem se jen k úrovni článku, ne k úrovni tvrzení o "poličánku". Ale když jste to načal - přijde mi to taky poněkud klamavé, stejně, jako párek a páreček, či lovecký salám a lovečák.

0/0
4.11.2014 9:03

J74i17n49d37ř31i77c30h 42Š58k45o78p85e33k 4925511540205

přesně tak. Potraviny - napodobeniny - by měly mít zákaz používat názvy podobné či zaměnitelné s těmi klasickými

0/0
4.11.2014 10:12

J82a39n 91B96e97d48n18á33ř 1132658164959

Já teda osobně upřednostňuji potraviny německé,italské,francouzské. Úmyslně je vyhledávám i na úkor českých. Těm  moc nevěřím.

0/0
4.11.2014 8:51

D50a62n66i97e36l 40M85a13r39t65í84n85e90k 9532938306304

Nemel by bejt českej výrobek spíš ten jehož majitel je čech a má v čr firmu ?

+1/0
4.11.2014 8:45

I86v67a89n 75P96a16p 9938572

Ale to že tam je 3/4 českých surovin neznamená že je vyrobek kvalitní!!!! Například párky , 1/3 mouka 1/3 strojově oddělené maso( peří kosti šlachy atd.)1/3 maso? Původ nejasný a 1/3 koření voda a éčka -))))) dobrou chuť

+1/−2
4.11.2014 8:11

T43o44m58á78š 40L96u75d41v45í54k 5960478143506

To taky není označení kvality, nýbrž označení původu. Pokud nechápete rozdíl, je další diskuze zbytečná.

+7/0
4.11.2014 8:16

L13a84d27i83s43l57a20v 89J77o74d35l30o52v39s82k41i 2970575677881

Rozdíl je sice jasný, ovšem pokud budou na pultech obchodů potraviny kvalitní, tak mně jejich původ nezajímá. A pokud budou nekvalitní, tak mně nezajímají ani ty potraviny. Označení kvality považuji za mnohem důležitější, než označení země původu.

+1/0
4.11.2014 8:24

J68i43n57d76ř52i62c90h 20Š67k55o90p61e47k 4845961630385

mě třeba zajímá původ i kvalita

+3/0
4.11.2014 8:27

M49i71l97a35n 55K58l56o81u26č80e35k 3760425348527

Dobře, to jste vy, ale jsou tu třeba lidé, které zajímá i původ, toto je článek o původu potraviny.

+3/0
4.11.2014 8:27

T47o76m60á60š 45L13u92d28v35í14k 5180358363886

Jenže podívejte se, kolik protichůdných názorů vyvolává i tohle prosté označení původu. Přitom ten původ se objektivně prokazuje snáz, než nějaká "kvalita". Jak byste chtěl tu "kvalitu" určovat? Existuje nějaká její definice?

Já osobně pro určení kvality používám informace o složení - vyhýbám se některým přísadám (palmový olej, karmín, apod.) a zároveň preferuji vysoké procento hlavní složky. Ale k tomu zase nepotřebuji vymýšlet další vyhlášku a definice pojmu "kvalita".

0/0
4.11.2014 8:31

J75o80s83e62f 36B22r78o36ž46e61k 7913315942151

Proč se vyhýbáte palmovému oleji? To není žádná impertinence, jen mě to fakt zajímá.

0/0
4.11.2014 9:51

T42o27m29á82š 67L59u29d36v18í16k 5160168523776

Zaprvé upřednostňuji lokální suroviny, resp. takové, které vznikaly v Evropě - to není ani tak patriotismus, jako spíše snaha o redukci možných alergenů (nejsem příznivcem citrusů či jiného exotického ovoce a plodů) a zadruhé mi jeho produkce přijde jako jedno z největších zvěrstev, kterého se naše civilizace dopouští na této planetě. Pro zájemce třeba: www.izun.eu

0/0
4.11.2014 10:14

J76o94s39e93f 37B17r85o18ž74e39k 7883715132271

Tak to jste mě zklamal, čekal jsem nějaké racionální vysvětlení a ne povídání o tom, co bude za 100 let. To mám ze všeho nejraději, když někdo kdo neví co bude za rok za dva hořekuje jak je to špatné a jak to za 100 let bude zlé. A vždycky si říkám - zaplať bůh za to, že Krčín žil před 600 lety, protože dnes by ho ukamenovali, protože přece by chtěl měnit tu vzácnou a nenahraditelnou bažinu a spousta "ekologistů" by křičela, jak stašné důsledky za 100 let z toho povstanou.

0/0
4.11.2014 10:53

T85o36m31á22š 13L91u86d52v54í44k 5880988613506

Jste si jist, že reagujete na můj příspěvek? Já přece nikde nepíši o 100 letech ?

0/0
4.11.2014 10:54

J10o83s19e31f 58B83r53o52ž26e87k 7483405292761

To jsem si jen přečetl ten odkaz, co máte v příspěvku. Jak bude vše za 100 let kvůli produkci palmového oleje zničené. Proto ta reakce.

0/0
4.11.2014 11:05

T41o24m25á53š 78L73u31d83v95í21k 5720808533786

Aha. To se ale nebude dít za 100 let, to se děje nyní a mně to vadí. Nesouhlasím s tím a tak to nechci žádným způsobem podporovat. Navíc, jak jsem uvedl, je to jeden z důvodů. Stejně tak mi třeba vadí "vejce z koncentráku". Ale nikomu to necpu, jezte si co chcete, jen jste se na ten olej ptal. :-)

0/0
4.11.2014 11:48

J69o84s89e70f 34B80r14o17ž85e54k 7493585312791

Ptal a děkuji za odpovědi. Zdravím.

PS: těch 100 let a hrůza která v té době bude z toho co se děje teď tam je :-/.

0/0
4.11.2014 12:01

T80o32m84á38š 31L36u36d16v39í98k 5390248983146

Je, já vím. Ale realita vypadá tak: ziva.avcr.cz

Pěkný den!

0/0
4.11.2014 12:21

K50a66r41e49l 41N90a81s13t37o67u27p88i96l 3710391590291

Mě třeba zajímá i původ, protože se z různých důvodů, ať technologických, tak morálních chci prostě výrobkům z některých konkrétních zemí vyhnout...

+1/0
4.11.2014 8:31

J11o75s46e68f 59V29o72l47f79í80k 4948455589673

Odkud kupujete rýži?

0/0
4.11.2014 8:53

T75o70m25á66š 55L16u29d84v96í33k 5660278683156

On přece nikde nepíše, kterým zemím se vyhýbá. ;-)

0/0
4.11.2014 9:08

M78i11l70a36n 35K16l93o10u90č77e37k 3630155948317

Thajsko, indie, itálie a co má bejt?

0/0
4.11.2014 9:24

J90i88n33d20ř91i51c16h 96Š38k63o98p81e41k 4255371250635

ne, to neznamená, ale alespoň je představa odkud výrobek je.

+3/0
4.11.2014 8:26

T12o20m20á33š 13N64a45v78r78á23t63i19l 6547949552304

Asi jako když v TV je reklama na mléko a jeho produkty z mlékárny Kunín. "Již 150 let to nejlepší z Beskyd" a pak zjistíte že mléko Kunín se veze v kamiónu ze severu Belgie již balené a označené s etiketou této mlékárny. Inu jde jen o prachy.

+3/0
4.11.2014 7:54

J74a47n 22M79a69t65ú40š 5517310795476

Ministr a potažmo celé mnistrestvo se významně nudí. Nejlepší by bylo je rozpustit a poslat na úřad práce, když nemají co na práci.

+2/−6
4.11.2014 7:51

J75i98n79d27ř29i36c97h 78Š63k89o87p36e82k 4495491400455

blbost

+2/−1
4.11.2014 7:54

J86a58n 76P56e28r85n13i94k 8330201568226

ještě bych doplnil, že výrobce musí ze 3/4 vlastnit češi (lidé narození v ČR českým rodičům).

0/−1
4.11.2014 7:49

M98i76l53a58n 55K47l56o78u92č48e23k 3660725578177

To je blbost.

+2/0
4.11.2014 8:28

H96o24n73z15a 10K69o25z44e15l 8494109272704

Dnes ma svatek Karel.

+1/0
4.11.2014 7:48

J93a39n 89P41r51o27v73a15z11n13í12k 6578634850351

Je fascinující, jak na každou blbost musí být 10 vyhlášek.

+5/0
4.11.2014 7:42





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.